🌸🍃﷽🍃🌸
✋مراتب اخلاص نزد عرفا
✍امام خمینی برای اخلاص مراتبی ذکر کردهاند:
🔹مرتبه اول: پاکسازی عمل است -چه عمل قلبى یا عمل ظاهری- از شبهه رضاى مخلوق و جلب قلوب آنها، چه براى خوشآمد گویی آنها یا براى جلب منفعت یا براى غیر آن.
🔹 مرتبه دوم: پاکسازی عمل است از به دست آوردن منافع دنیایی هر چند که انگیزه و مشوق آن عنایت الهی باشد تا به این واسطه عنایت فرماید. مثل خواندن نماز شب براى توسعه روزى و بجا آوردن نماز اوّل ماه(مثلا) براى سلامت از آفات آن ماه و دیگر مقاصد دنیوى.
🔹مرتبه سوّم: پاکسازی عمل است از اینکه بهخاطر بهشتهای جسمانی و حورالعین و قصرها و امثال آن از لذات جسمانی، اعمال عبادی خویش را انجام دهد.
🔹 مرتبه چهارم: آن است که عمل را تصفیه کند از ترس عقاب و عذابهای جسمانى که وعده داده شده است٬ و از ترس حدود و تعزیرات دنیایی.
🔹 مرتبه پنجم: پاکسازی عمل است از رسیدن به لذّات روحی همیشگی و خود را در جرگه ملائکه وارد کردن، این درجه نیز گرچه درجه بزرگ و مقصد عالى و مهمى است، ولى از منظر عارفان واقعی این مرتبه نیز دارای نقصان بوده و سالک آن نیز در زمره کاسبین به شمار میرود.
• مرتبه ششم: پاکسازی آن است از ترس عدم دستیابی به این لذّات و محروم شدن از این سعادتها.
🔹مرتبه هفتم: پاکسازی عمل است از اینکه بهخاطر بهشت لقاء الهی عمل کند و این مرتبه از مهمترین اهداف اهل معرفت و سالکان کوی دوست است.
و نوع مردم از دستیابی به آن ناتوانند و کمتر کسی از اهل معرفت به این سعادت میرسند، البته این مرتبه درجه نهایی عروج آنان نیست، بلکه از مقامات معمولى آنها بهشمار میرود.
و پس از این مرتبه، مراتب دیگرى است که از حدود خلوص خارج بوده، بیان آن مراتب از حوصله اینجا خارج است. ۷
👌نشانههای اخلاص
در آیات و احادیث نشانه هایی برای اخلاص بیان شده که از آن جمله اند؛
• یکسان بودن ظاهر و باطن و کردار و گفتارش
• یکی بودن شوق به اعمال و عبادات در نهان و آشکار
• ناامیدی از غیرخدا
• نترسیدن از چیزی غیر از گناهان
• از غیر خدا در مورد اعمالش انتظار تعریف نداشتن
🔷 راههای تقویت اخلاص
سه مورد از امور موثر در تقویت اخلاص را بر می شمریم؛
1. تفکر در فواید اخلاص و مضرات نداشتن اخلاص
2. دعا وسیلهای است برای حل گرهها و دردهای دنیوی و معنوی. بعضی از نیازهای اساسی و ابدی آدمی، جز از راه بندگی و دعا در کنار آن بدست نمیآیند، و چه نیازی بالاتر از اخلاص در بندگی میباشد، امام سجاد (ع)از خداوند عاجزانه خواستار اخلاص در بندگی میباشند و عرض میکند:«خلص ذالک کله من رئاء المرائین و سمعة المسمعین لا نشرک فیه احدا دونک و لا نبغی فیه مرادا سواک؛ خدایا همه اینها (اعمال ما) را از ریای ریاکنندگان خالص بگردان تا احدی را شریک تو قرار ندهیم و جز تو مرادی برنگزینیم.» ۸
3. زهد یعنی؛ لِكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَىٰ مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاكُمْ
✍تاملی در زندگی امام خمینی👇
@rooshanfekr