#مباحث_دینی
💢دلائل شيعه براي اثبات ولایت امیرالمومنین امام علي عليه السلام:
بررسی آیات ودا و مسئولون
7⃣ آیه «ودا»
🔹آیه 96 سوره مریم
✨إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَٰنُ وُدًّا
همانا آنان که به خدا ایمان آوردند و نیکوکار شدند خدای رحمان آنها را (در نظر خلق و حق) محبوب میگرداند
🔹محمد بن العباس بعد از چهار واسطه از ابوالجارود او از ضحاک و او از ابن عباس نقل کند که این آیه درباره امام على مرتضى علیهالسلام نازل گردیده است و نیز بعد از دو واسطه از یعقوب بن جعفر بن سلیمان بن على بن عبدالله بن عباس او از امام صادق علیهالسلام روایت کند که این آیه درباره على بن ابىطالب علیهالسلام نازل شده و نیز فرمود: مؤمنى نیست که در دل او دوستى و حب على علیهالسلام نباشد.[۱]
🔹امام صادق علیهالسلام فرماید: سبب نزول آیه چنین است روزى على مقابل پیامبر نشسته بود. پیامبر فرمود: یا على بگو اللّهمّ اجعل لى فی قلوب المؤمنین ودّا، یعنى خدایا محبت و دوستى مرا در قلوب مؤمنین قرار بده سپس این آیه نازل گردید.[۲]
🔹ابوروق از ضحاک و شعبه از حکم او از عکرمة و نیز اعمش از سعید بن جبیر و نیز عبدالله بن عمر و همه راویان مزبور از عبدالله بن عباس نقل نمایند که از وى درباره این آیه سؤال شد. در جواب گفت: این آیه درباره على بن ابىطالب علیهالسلام نازل شده زیرا مسلمانى را نخواهید یافت که در دل او محبت و دوستى على نباشد.[۳]
🔹عبدالرحمن بن عوف گوید: وقتى به سوىمدینه مهاجرت کردم از فراق دوستانم درمکه که از زمره آنها شیبة و عتبة پسران ربیعة و نیز امیة بن خلف بودند در خود احساس ناراحتى کردم سپس این آیه نازل شد.[۴]
8⃣ آیه مسئولون
🔹در آیه 24 سوره صافات درباره ظالمان مى خوانیم: که در قیامت به فرشتگان عذاب، خطاب مى شود:( وَقِفُوْهُمْ اِنَّهُمْ مَسْئُولونَ )
«آنها را (در کنار دوزخ) نگهدارید که باید مورد بازپرسى قرار گیرند.»
🔹در اینکه آنها از چه چیز سؤال مى شوند، در میان مفسّران گفتگو است; بعضى گفته اند: از بدعت هایى که گذارده اند; بعضى دیگر گفته اند: از اعمال زشت و خطاهایشان، و بعضى افزوده اند: از توحید و کلمه لا اِلهَ اِلاّ اللهُ.(۵)
🔹ولى در روایات متعدّدى وارد شده است که: سؤال راجع به ولایت على بن ابیطالب(علیه السلام) است; این روایات در منابع معروف اسلامى آمده است.
🔹از جمله در شواهد التّنزیل، به دو طریق از ابوسعید خدرى از پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله)نقل مى کند که در تفسیر این آیه فرمود: «عَنْ وَلایَةِ عَلِىَّ بْنِ اَبى طالِب(علیه السلام) »: «از ولایت على بن ابیطالب(علیه السلام) سؤال مى کنند». (۶)
🔹و در حدیث دیگرى از سعید بن جبیر از ابن عبّاس نقل مى کند که پیامبر(صلى الله علیه وآله)فرمود:
«هنگامى که روز قیامت مى شود; من و على بر صراط متوقف مى شویم. هر کس از کنار ما مى گذرد; از ولایت على(علیه السلام) از او سؤال مى کنیم، هر کس ولایت على را داشته باشد ـ از صراط مى گذرد ـ و الاّ او را در آتش مى افکنیم! و این است معنى آیه (وَقِفُوْهُمْ اِنَّهُمْ مَسْئُوْلُون )». (۷)
🔹از دیگر کسانى که حدیث فوق را نقل کرده اند احمد حنبل (یکى از ائمّه چهارگانه اهل سنّت) در کتاب مسند است; که او نیز از ابوسعید خدرى نقل کرده که: در روز قیامت از ولایت على بن ابیطالب(علیه السلام) سؤال مى شود.
🔹به هر حال مفهوم این احادیث و همچنین آیه مزبور این نیست که در روز قیامت تنها از ولایت على بن ابیطالب(علیه السلام) سؤال مى شود; چرا که روز قیامت روز سؤال از همه کارها، و همه نعمت ها، و همه مسئولیت ها است. منظور این است یکى از مهم ترین امورى که در قیامت از آن سؤال مى شود ولایت این بزرگوار است; و بى شک ولایت در اینجا به معنى یک دوستى ساده و معمولى که هر فرد با ایمان، باید نسبت به دیگران داشته باشد نیست; چرا که این امر (ولایت) یکى از فروع عادى دین، بلکه منظور این مسأله چیزى در ردیف مهم ترین ارکان اسلام و پایه هاى دین است.
🔹آیا این موضوع چیزى غیر از مقام رهبرى و خلافت الهیّه بعد از پیامبر اسلام(ص)مى تواند باشد؟!
🔹آرى! على بن ابیطالب(علیه السلام) کسى است که ولایتش از مهم ترین ارکان اسلام و از مهم ترین شرایط ایمان است; و در ردیف اوّلین امورى به شمار مى آید که در قیامت از آن سؤال مى شود.
📚پی نوشت :
۱)البرهان فی تفسیرالقرآن.پرش به ۲) تفسیر على بن ابراهیم.
۳) ابن شهر آشوب و کتاب غریب القرآن از عزیزى سجستانى.
۴) تفسیر جامع البیان.
۵) مجمع البیان، جلد 7، صفحه 441 (ذیل آیه مورد بحث).
۶) شواهد التّنزیل، جلد 2، صفحه 106 و 107 (حدیث 786 و 787).
۷) شواهد التنزیل، جلد 2، صفحه 106 و 107 حدیث 788.
◀️ ادامه دارد ...
@rooshanfekr