هنر همدلی
یکی از مهمترین مؤلفههای امر به معروف و نهی از منکر به کارگیری روش مناسب در امر و نهی است. یکی از اهداف امر و نهی تاثیرگذاری بر عملکرد شخص خطاکار است؛ پس هر آنچه در امرِ تاثیرگذاری خللی ایجاد کند باید مورد اصلاح قرار گیرد.
همدلی با مخاطب را از جمله ابزارهای ضروری در ارتباط موثر معرفی کردهاند؛ بنابراین ارتباطی میتواند مثمرثمر باشد که شرط اولیهی آن یعنی همدلی مورد غفلت قرار نگیرد.
در روانشناسی نیز اولین دیدار، اولین واژهها و اولین حالتهای زبان بدن مورد توجه قرار گرفته است؛ چرا که مخاطبِ ما اولینها را بیشتر و بهتر در ذهن خود تثبیت میکند.
هنگامی که دختر کمحجاب یا شلحجاب برای امر و نهی شدن قرار است با کلینیکی مواجه شود که او را ترغیب به ترک کمحجابی کنند؛ به دلیل بار معنایی عنوان کلینیک و ترک، خواسته یا ناخواسته نسبت به طرف مقابل جبههگیری میکند. این گارد گرفتن عاملی در جهت دوری او میشود و همین مسئله همدلی را زیر سوال میبرد. اینجا اولین رکن ارتباط، یعنی همدلی با مخاطب آسیب میبیند؛ بنابراین عدمهمدلی میتواند ما را از هدف اصلی یعنی تأثیرگذاری دور کند. در این حالت نه تنها مخاطب نسبت به گناه پشیمان نمیشود؛ بلکه لجبازیاش نسبت به آنچه انجام میداده بیشتر میگردد.
مخاطب تصوری از دلسوزی یا محبت ما ندارد؛ در عینحال ما هرگز به عنوانها الصاق و سنجاق نمیشویم تا به تکتک مردم توضیح دهیم که منظور ما از کلینیک لزوماً بحث درمان نیست و یا مثلا منظور ما از بیماری، بیماری معنوی و روحیست. باید برای امر مهمی چون حجاب که به چالش تبدیل شده، اصطلاح و واژههایی را انتخاب کنیم که هیچ نیازی به توضیح نداشته باشد؛ ضمن اینکه حساسیت مخاطب را هم برنیانگیزد.
یکجا شنیدم که خانم طالبی دارستانی گفته بودند چه واژههایی میتوانستیم بهکار ببریم که همین معنا را بدهد و آسیب نرساند؟! منظورشان این بود که پشتِ این واژهها تفکر دینی خوابیده است. تعدادی از نامهای جایگزین که بهنظرم میرسد را پیشنهاد میدهم:
مرکز ترویج حجاب
مرکز مشاوره حجاب
خانهی امن
خانهی حجاب
آکادمی حجاب
کلینیک مشاوران حجاب
شاید بار معنایی این عنوانها مثبتتر از بار معنایی کلینیک ترک حجاب باشد!
🖌 زهرا ابراهیمی
#کلینیک_ترک_حجاب
https://eitaa.com/roznevesht