🔶دستگاه فقهی اصولی امام خمینی ره (1)
آیتالله عبدالله خائفی از شاگردان امام راحل در دروس فقه و اصول، طی گفتگویی نظر استاد خود را در مورد مباحث اصولی و همچنین عقلی، مورد توجه قرار داده است. او تأثیر دیدگاه اصولی امام بر اندیشه سیاسی و حکومتی ایشان را بررسی و اظهار میکند:
مرحوم امام تمام بحثهای فقه و اصول و تفسیر را زیر سایه حکومت اسلامی میدیدند. اگر حکومت نباشد اینها هیچ هستند.
عبدالله خائفی عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم میگوید: قبل از اینکه امام، نهضت را شروع کند بحث بیع را در مسجد اعظم تدریس میکرد و من در درس ایشان بودم. سپس در نجف که درس را شروع کرد، ادامه بحث را ولایت فقیه قرار داد که بر مبنای مکاسب شیخ انصاری بحث داشت. مرحوم شیخ بحث ولایت فقیه را مختصر آورده است. امام بر روی منبر نشست و گفت: «شما میخواهید من هرروز بیایم اینجا و برایتان کتاب بیع را بخوانم؟! تمام احکام اسلام در کتب فقهی دفن شده است، مگر یکی دو کتاب مانند طهارت.»
شروع کرد به بحث عقلی و فرمود: «عقل ضرورت تشکیل حکومت را ثابت میکند.» سپس فرمود: «شما روایت میخواهید؟ من روایتش را هم برایتان میخوانم.»
آیتالله خائفی در بخش دیگر از گفتگوی خود بیان میکند:
امام خطابات را «عنوان» میدانست نه «مصداق»، منتها عنوانی که در خارج معنون و مصداق هم دارد. درباره خطابات قانونی که غوغا داشتند و سروصدا میکردند چون رسم نبود. ایشان مبدع بود.
همچنین درباره نگاه امام به سیره عقلا میگوید: امام دو مبنا داشتند. اگر سیرهای متصل به اصل معصوم علیهالسلام باشد و قول او را ثابت کند، آن هم ثابت است.
امام میفرماید: سیره متشرعه دیگری نیز داریم. فرض کنید شیخ مفید مطلبی را فرموده است و متأخرین از او گرفتهاند و آمده تا به عصر ما رسیده و قبل از او قولی نبوده است. این سیره متصل به قول شیخ مفید است و او حجتی است که متصل به معصوم میباشد. اگر مبنای عقلا همان سیره متشرعه باشد، اهلا و سهلا.
مباحث علمی امام مظلوم واقع شده است
#مکاتب_فقهی
#امام_خمینی_ره
🔆
@salmanraoofi