🔸️﷽🔸️
◀«
#جهاد_حکیمانه»️ ۱۹
👈صبر فعّال(۱)
♦️جهاد و مبارزة رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) در صدر اسلام مراتبی داشت و اولین مرتبة آن صبر فعّال بود. این مرتبه مربوط به دوران قبل از تشکیل حاکمیت اسلام در شهر مکّه و به شکل سکوت و تحمل آزار و اذیت¬های مشرکین مکّه با هدف تقویت تشکیلات داخلی مسلمانان بوده است.
♦️نکتة جالب توجه اینکه در آن شرایطی که مشرکین مکه به آزار و اذیت می¬پرداختند، خداوند متعال در آیة 77 سورة مبارکة نساء پس از امر به صبر بلافاصله خطاب به مؤمنین می¬فرماید: «و اقیموا الصلاة و آتوا الزکوة» (و نماز را اقامه کنید و زکات دهید) اقامة نماز امری فراتر از قرائت نماز و در واقع یک حرکت جمعی در جهت دفاع از اسلام است. اما دفاعی که هدفش حفظ و تقویت و استحکام روابط داخلی به منظور تقویت و آمادهسازی نیروها برای به¬کارگیری در موعد مناسب است.
♦️از سوی دیگر «ایتاء زکات» در آیة فوق تنها به معنای پرداخت زکات به معنای فقهی آن نیست. زکات در این آیه نیز معنایی عام دارد و تمام فروع آن شامل صدقات و انفاق و مواسات و با اهل ایمان و خمس و کفارات و نذورات و وقف را شامل میشود. اما چه رابطهای میان «ایتاء زکات» و استحکام روابط مؤمنین و آمادگی برای جهاد وجود دارد؟
♦️در این مسأله بر اساس بحث و تحلیلی جامعهشناسانه گفته میشود جامعه ای قوام و استحکام پیدا میکند که طبقة متوسط در آن جامعه نسبت به طبقة مرفّه و طبقة فقیر پررنگتر باشد. یعنی فاصله ها به طوری نباشد که در این جامعه ناگهان از قشر فقیر به قشر غنی انتقال صورت پذیرد. نبود طبقة متوسط در ترکیب جامعه سبب شکلگیری دو قطبی در جامعه میگردد و دو قطبی شدن جامعه، اضمحلال آن جامعه را به دنبال دارد. در این حالت است که نه فقیر در جای خودش باقی میماند و نه غنی و جامعه به سمت واپاشی میرود؛ اتفاقی که امروزه شاهد شکلگیری آن در غرب هستیم.
♦️اسلام برای اینکه جلو این مسئله را بگیرد و بتواند قشر متوسط را تقویت کند، انفاق را در دستور کار قرار داده است. تأثیر انفاق این است که قشر فقیر را تا حدی از حالت فقر خارج کرده و به قشر متوسط نزدیک میکند و در نتیجه وحدت اجتماعی تقویت و جامعة مسلمین در مرحلة صبر فعّال برای امر عظیم جهاد آماده میشود.
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊
☜【 روایتگری_شهدا】
✅
@shahidabad313
🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊🌷🕊