#اقتصاد
#تحلیل_کننده
#ارز
✅
حلقه مفقوده نظام ارزی در کشور
🔶 سالهاست که با معضل افزایش غیرمنطقی نرخ دلار در بازار غیررسمی (آزاد) روبرو هستیم و این در شرایط فقدان مدیریت دولتها باعث تأثیر مستقیم بر تورم و معیشت مردم شده است. این در حالی است که بر اساس آمارهای بانک مرکزی کمتر از ۵ درصد معاملات بر پایه نرخ دلار آزاد شکل میگیرد؛ اما همین ۵ درصد تأثیر بسیار بیشتری نسبت به ارز نیمایی (بازار رسمی) بر تورم دارد.
🔶
گزارههای تحلیلی
🔸 در شرایط فعلی، بازار غیررسمی ارز بهشدت متأثر از اخبار سیاسی و شوکهای اقتصادی (مثل قانون حذف ارز ترجیحی) است. در واقع چون تولید و سرمایهگذاری جذاب نیست، تقاضا در این بازار برای حفظ ارزش پول و سرمایه، افزایش پیدا کرده است. نکته مهم اینکه در سایه عدم حضور دولت در این بازار، سفتهبازی رونق یافته و موجب افزایش نرخ دلار شده است؛ و درنهایت نیز بستری برای حضور برخی عناصرِ امنیتی مخل نظام اقتصادی فراهم شده است.
🔸 از نگاه متولیان سیاست پولی و مالی در کشور، آسانترین راه کنترل نرخ دلار در بازار غیررسمی، عرضه هست و غالباً هم همین امر صورت میپذیرد. عرضه ارز در بازار میتواند بهعنوان بخش بسیار کوچکی از راهحل باشد؛ اما باید توجه داشت که عرضه غیرمنطقی ارز در بازار برای کنترل نرخ آن، هدر دادن سرمایههای ملی است.
راهحل اصلی و حلقه مفقوده ثبات نرخ ارز در کشور، کنترل و نظارت بر شبکه توزیع و تخصیص ارز در بازار رسمی و غیررسمی است. دولت باید سازوکاری فراهم کند که هر دلار از لحظه ورود به کشور تا لحظه تخصیص و توزیع، بهصورت کامل رصد شود.
🔸 حتی اگر دولت توان مدیریت بازار غیررسمی را ندارد، باید مانع از آن شود که تاجری که کالا را با ارز نیمایی وارد کرده، آن کالا را با نرخ ارز آزاد در بازار عرضه کند. درواقع ممانعت از تأثیرپذیری بازار از دلار آزاد وظیفه دولت است که از طریق نظارت و کنترل بر تخصیص، توزیع و هزینهکرد ارز در بازار رسمی (مثلاً نیمایی) باید انجام گیرد.
🔸 هرچند شرایط خاص کشور از حیث خلأ کسب درآمد پایدار و نظام تحریمها باعث شده تا برخلاف اصول علم اقتصاد، نظام ارزی منسجم در کشور ایجاد نشود و بانک مرکزی تنها بازیگر نظام ارزی باشد؛ اما در چنین شرایطی، بانک مرکزی میبایست تلاش نماید تا بازار رسمی توسعه یافته و با وضع ابزارهای مختلف، نظارت بیشتری بر بازار غیررسمی داشته باشد.
🔶
نکته پایانی
🔸 دولت علاوه بر کنترل و نظارت بیش از وضع فعلی بر بازار، میبایست تلاش کند تا با بهبود شاخصهای کلان اقتصادی در بلندمدت، تولید را در کشور جذاب کرده و تقاضای سفتهبازی و نامولد را کاهش دهد.
🔸
#به_قلم_اساتید: علی محمدی؛ تحلیلگر
⚡️
#شتاب بگیرید
🆔
@masale_shetab