نکته تفسیری صفحه ۵۳۸:
قرض پرسود:
یکی از صفات خداوند، «صمد» است؛ یعنی وجودی بی نیاز که همگان به او نیازمندند. آری، همه ی موجودات، هر چه دارند، از آنِ خداوند است، و او بی نیاز مطلق است. چنین خداوندی اما در چند جای قرآن، انسانها را تشویق کرده که به او قرض دهند[1]، و به آنان وعده داده است که قرض آنان را چندین برابر و با سودی تضمینی و با نرخِ بسیار زیاد به ایشان باز میگرداند. این قرض پرسود، انفاق و صدقه است.
بر اساس آیات قرآن، خدای بی نیاز، اعطای صدقه به نیازمندان را نوعی قرض به خود برشمرده و تضمین کرده که این قرض را چندبرابر کند و به قرض دهنده پس دهد. به فرموده ی آیه ی 261 سوره ی بقره، خداوند هر انفاقی را هفتصد برابر می کند. آیا حساب سپردهای با 700 درصد سود تضمینی سراغ دارید؟ این سود چشمگیر، در زمانی که ما بیشترین نیاز را به آن داریم، به ما خواهد رسید؛ هنگامی که امکان هیچ خرید و فروشی وجود ندارد، و تنها اعمال خوبی که از دنیا آورده باشیم، به ما سود میرساند. در آیهی 254 سوره ی بقره میخوانیم:
«ای مؤمنان، از آنچه روزیتان کرده ایم، انفاق کنید؛ پیش از آنکه روزی فرا رسد که هیچ خرید و فروش و رفاقت و میانجیگری در آن وجود ندارد.»
البتّه غیر از این، صدقات انسان در دنیا نیز سودآور است. طبق روایاتِ اهلبیت، انفاق و صدقه، باعث زیاد شدن روزی و دفع بلا می شود[2]. البتّه نباید نیّت انسان در صدقه دادن، زیاد شدن روزی و دفع بلا باشد؛ بلکه ما باید فقط برای خشنودی خدا صدقه بدهیم و بدانیم که این کار خوب، آثار مثبتی در زندگی دنیا و آخرت ما خواهد گذاشت.
«تو بندگی چو گدایان به شرط مزد مکن
که خواجه خود روش بندهپروری داند».
[1] -254 بقره12 مائده111 و 18 حدید17 تغابنو 20 مزمل
[2] - ر.ک به الکافی، ابواب الصدقى
#تلاوتروزانهیکصفحهقرآن🕊👇
🆔
https://eitaa.com/joinchat/2936537296C81b5114eb4