eitaa logo
انس با صحیفه سجادیه
5.1هزار دنبال‌کننده
16.8هزار عکس
2.5هزار ویدیو
1.7هزار فایل
من به شما عزیزان توصیه میکنم با صحیفه سجادیه انس بگیرید! کتاب بسیار عظیمی است! پراز نغمه های معنوی است! مقام معظم رهبری Sahifeh Sajjadieh در اینستاگرام https://www.instagram.com/sahife2/ ادمین کانال @yas2463
مشاهده در ایتا
دانلود
1) و استفرغ ايامى فيما خلقتنى له. بار الها! توان و نيروى مرا در طول ايام زندگى به راهى قرار ده كه مرا براى آن آفريده‏اى. در قرآن شريف آمده است: ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون. خداوند مى‏فرمايد: من جن و انس را نيافريده‏ام مگر براى عبادت.
1) عبادت معناى وسيعى دارد : عبادت، در قرآن شريف، گاهى به معناى پرستش آمده است و گاه به معناى اطاعت. يك جا از قول ابراهيم خليل مى‏فرمايد: اتعبدون ما تنحتون. آيا بتهايى را كه خود تراشيده‏ايد پرستش مى‏نماييد؟ در جايى ديگر به معناى اطاعت آمده است: الم اعهد اليكم يا بنى‏آدم ان لا تعبدوا الشيطان انه لكم عدو مبين. اى اولاد آدم! آيا با شما پيمان نبستم كه شيطان را اطاعت نكنيد زيرا او دشمن آشكار شماست؟
3) على (ع) مى‏فرمود، من از پيمبر گرامى شنيده‏ام كه مى‏فرمود: هر كس مخلوقى را در غير طاعت الهى اطاعت كند بدون ترديد كافر شده و اله يا معبودى غير خدا را براى خود برگزيده است. امام صادق : اگر انسانى مردى را در يكى از گناهان اطاعت كند بى‏ترديد آن مرد، معبود واقع شده و اطاعت كننده او را بندگى نموده است.
4) در مقایسه ی دو آیه ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون. و ان اعبدونى هذا صراط مستقيم. ما مى‏توانيم بگوييم كه خداوند انسان را نيافريده و جنيان را خلق نكرده، مگر براى پيمودن صراط مستقيم، خواه صراط مستقيم از نظر عبادت خدا باشد و خواه از نظر اطاعت باريتعالى. پيمودن صراط مستقيم، مايه‏ى تعالى و تكامل است، وسيله‏ى آشكار شدن كمالات معنوى و استعدادهاى درونى است، پيمودن صراط مستقيم، آدمى را به اعلى عليين مى‏برد: طيران مرغ ديدى توز پايبند شهوت بدرآى تا ببينى طيران آدميت رسد آدمى به جايى كه به جز خدا نبيند بنگر كه تا چه حد است مكان آدميت
5)قرآن مى‏فرمايد: لقد خلقنا الانسان فى احسن تقويم. ما انسان را در بهترين وجه آفريده‏ايم. اگر او، در راه درست افتد حتما به عاليترين مقام، به اعلى علين مى‏رسد، اما اگر از راه درست منحرف گردد و به كجروى گرايش يابد ... (در ادامه آیع بالا میفرماید) : ثم رددناه اسفل سافلين. به پست‏ترين وضعيت و بدترين جريان، سقوط مى‏كند و راه نابودى و تباهى را در پيش مى‏گيرد.
6)امام سجاد (ع) كه در این جمله‏ عرض مى‏كند: و استفرغ ايامى فيما خلقتنى له، معناى كلامش اين است: بار الها! در تمام ايام عمر توان مرا در صراط مستقيم خودت به كار بر، يعنى در عبادتت، زيرا عبادت خدا و اطاعت از او صراط مستقيم الهى است و صراط مستقيم خدا راهى است كه اگر انسانى آن را درست بپيمايد به تمام كمالات انسانى نايل مى‏شود و هدفى كه خدا در خلقت انسان داشته در وجود آن انسان تحقق مى‏يابد. هدف خداوند در آفرينش انسان، تعالى و تكامل اين موجود، در ظل اطاعت بى‏قيد و شرط از ذات اقدس الهى است.
7)آدمى داراى دو بعد است: يكى بعد حيوانى و آن ديگر، بعد انسانى و ملكوتى. اما در بعد حيوانى داراى شهوت و غضب و حب ذات است و حب اولاد و حب مقام و انتقامجويى و نظاير اينهاست كه مربوط به غرايز حيوانى مى‏باشند و بايد با اندازه‏گيرى صحيح به طورى كه متناسب با شان انسان باشد اقناع گردد. اما در بعد انسانى داراى عقل و وجدان اخلاقى و آزادى عمل و نطق و تعالى نامحدود و تمايل به كمال بى‏اندازه است. اين بعد كه شان انسانى است بايد وسيله‏ى اطاعت از باريتعالى، بندگى خداوند، كسب علم براى رسيدن به حق و حقيقت و نيل به مقام هدايت و ديگر امور انسانى مصروف گردد. اگر انسانى هدف حيوانى خود را با اندازه‏گيرى ارضا نمود و اهداف انسانى را هم طبق اوامر الهى اجرا كرد، اين شخص به مقام انسانيت يعنى به مقام هدف خلقت رسيده، ولى اگر از مرز حيوانيت قدمى فراتر ننهاد و تمام توجه او در زندگى به شهوات بهيمى بود و هدف الهى را از خلقت انسان در خود ناديده گرفت، قدم به قدم به سوى سقوط و تباهى پيش مى‏رود و راه شقاوت و بدبختى را مى‏پيمايد و سرانجام از دار دنيا مى‏رود و به عذاب ابدى و كيفر سرمدى دچار خواهد شد.
8) مضمون فراز سوم این دعای امام سجاد علیه السلام :خدایا روزهای عمرم را لبریز کن از آنچه مرا برای آن آفریدی. آنچه مرا برای آن آفریدی،چیست؟ سوالی که باید درپی پاسخ آن باشیم تا به حسرت دچار نشویم... مثل همیشه ائمه اطهار علیهم السلام کار را برای ما آسان کرده، جواب را در اختیار ما قرار داده اند،میدونستند عمر وعقل بشر قدش به اینجور جوابها نمی رسه.... البته قبل از اون توی قرآن هم آمده«وماخلقت الجن والانس الا لیعبدون...» اما توضیحش روحضرات معصومین علیهم السلام فرمودند. به مناسبت ایام ،درمقدمه خطبه صدیقه طاهره صلوات الله علیها آمده است:ابتدع الاشیاء....تامی رسد به این فراز«وتعبدا لبریته» وخلق کردتامخلوقات اورا عبادت کنند. بارجوع به شرح خطبه ،«هدف خلقت موجودات»روشن میشود. چون سخن به درازا میکشد،دوستان برای توضیح بیشتر،مراجعه کنند تا کمتر حسرت بخورند...
9) خاك مرده به قدرت حق تبديل به موجودى با شعور و مكلف و مسئول به نام انسان شد، تا ظرف معرفت حق و ايمان به قيامت و عمل صالح و متخلق به اخلاق الهى گردد، تا از اين طريق به مقام قرب و لقاء و وصال حضرت محبوب برسد. و ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون: و نيافريدم جن و انس را مگر براى عبادت. فمن كان يرجو لقاء ربه فليعمل عملا صالحا... آن كه اميد به لقاء الهى و شهود معنوى و رسيدن به بهشت دارد، بايد قيام به عمل صالح كند...
10) مرحوم سید علیخان در شرح صحیفه سجادیه : و استفرغ ايامى: اى اجعل ايامى كلها مبذوله فيما خلقتنى له. يقال: استفرغ مجهوده اى: استقصى طاقته، و فرس مستفرغ: لا يدخر من عدوه شيئا، و اصله من افراغ الاناء، و هو قلب ما فيه وصبه حتى لا يبقى فيه شى‏ء. و فيما خلقتنى له: اى فى عبادتك، كما قال تعالى: «و ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون». و فى: ظرفيه مجازيه، بتشبه ملابسه استفراغ ايامه لما خلقه له بملابسه المظروف للظرف، فتكون لفظه «فى» استعاره تبعيه.
11) در مجموعه‏ى اين فراز ، امام عليه‏السلام مشكلات و موانع رشد و تعالى انسان را به صورت جالب و دقيق شمرده شده است كه برخى از اين مشكلات و موانع خارجى‏اند و بعضى باطنى و روحى . موانع خارجى عبارت از حوادثى است كه زندگى را احاطه كرده و وقت فراغتى براى آدمى باقى نمى‏گذارد و واضح است كه تمام همت چنين فردى متوجه غيرخدا مى‏شود . از اين رو ، امام عليه‏السلام از خداوند متعال فراغت خاطر را درخواست نموده است ، زيرا فراغت از شواغل غيرمعقول دنيايى مهم‏ترين شرط موفقيت انسان است . آرى ، ذهن انسان به هر چيز اشتغال داشته باشد ، قيمت حقيقى شخصيت او را همان تعيين مى‏كند . به ديگر سخن هر كس به همان ارزد كه خاطره و فكر او را فرا گرفته است . گر در طلب گوهر كانى ، كانى ور در طلب جستن جانى ، جانى‏ من فاش كنم حقيقت مطلوب را هر چيز كه در جستن آنى ، آنى‏ بر اين مبنا ، امام عليه‏السلام از خداوند سبحان درخواست مى‏كند كه : توفيق ده وقتم را در آن چه مرا براى آن آفريده‏اى ، بگذرانم .
با تشکر از همه دوستان مشارکت کننده در بحث ما (برداشت من)( نویسنده - خواننده و نشر دهنده این کلام نورانی ) اجرتان با صاحب این کتاب با عظمت امام سجاد علیه السلام