❇️ #تفسیر_خوانی قرآن کریم
هر روز یک آیه
تفسیر نور – استاد محسن قرائتی
سوره #اعراف
#اعراف_163
✳️ وَسْئَلْهُمْ عَنِ الْقَرْيَةِ الَّتِى كَانَتْ حَاضِرَةَ الْبَحْرِ إِذْ يَعْدُونَ فِى السَّبْتِ إِذْ تَأْتِيهِمْ حِيتَانُهُمْ يَوْمَ سَبْتِهِمْ شُرَّعاً وَيَوْمَ لَا يَسْبِتُونَ لَا تَأْتِيهِمْ كَذَ لِكَ نَبْلُوهُم بِمَا كَانُواْ يَفْسُقُونَ
و (اى پیامبر!) از آنان درباره ى (مردم) آن آبادى كه كنار دریا بود سؤال كن! آنگاه كه (به قانون،) در روز شنبه تجاوز مى كردند، هنگامى كه روز تعطیلى (شنبه)، ماهى ها (به روى آب در) كناره هاى دریا به نزد آنان مى آمدند، و(لى) روزى كه تعطیل نبودند، ماهیان آشكار نمى شدند. ما این گونه آنان را به خاطر تجاوز و فسقشان آزمایش مى كردیم.
كلمه ى «سَبت»، به معناى قطع و تعطیل كار براى استراحت و آرامش است كه از آن تعبیر به تعطیلى مى شود. بنابراین «یوم السَبت» یعنى روز #تعطیل كه براى یهود، روز #شنبه بود و «یوم لایسبتون» یعنى روزى كه تعطیل نمى كردند.
«شُرّعاً» جمع «شارع»، به معناى ساحل و كنار آب است، روز شنبه كه صید تعطیل بود، ماهیان خود را از عمق آب به ساحل مى رساندند. بعضى نیز گفته اند مراد از «شُرّعاً» ماهیانى هستند كه سر از آب بیرون آورده و خود را نشان مى دهند.
گروهى از بنى اسرائیل (مردم ایله) كه در ساحل دریا زندگى مى كردند، به فرمان خدا در روزهاى شنبه صید ماهى براى آنها ممنوع بود، امّا در همان روز، ماهى هاى دلخواه آنان، «حیتانهم» جلوه گرى بیشترى مى كردند، «شرّعاً» و مردم را بیشتر وسوسه مى كردند! كه این خود آزمایش الهى بود. این قوم، قانون الهى را مزوّرانه شكستند و با ساختن حوضچه هاى ساحلى و بستن راه فرار و خروج ماهى هایى كه روزهاى شنبه به آن وارد مى شدند، روز یكشنبه به راحتى آنها را صید مى كردند و ادّعا مى كردند كه از فرمان الهى تخلّف نكرده و روز شنبه صید نكرده اند.
خداوند، گرچه ماهى را براى استفاده ى مردم آفریده است، ولى یك روز از هفته صید ماهى را به عنوان امتحان، منع فرمود، بنابراین هر تحریمى، الزاماً جنبه ى بهداشتى ندارد، ماهى شنبه با روزهاى دیگر از نظر مواد پروتئینى فرقى ندارد.
حضرت على علیه السلام به شدّت از توجیه گناه و حلال نمودن حرام با توجیه خمر به نبیذ، رشوه به هدیه و ربا به معامله، انتقاد مى كردند
گاهى آزمایش الهى، در صحنه هایى است كه تمایلات انسان به اوج مى رسد، چنانكه در این آیه منع از صید و آزمایش در حالى است كه ماهیان بیشتر خود را نشان مى دهند، «تأتیهم حیتانهم» یا در آیه 94 سوره ى مائده كه سخن از تحریم شكار در حالت احرام است، مى خوانیم: «لیبلونّكم اللّه بشى ء من الصّید تناله أیدیكم و رماحكم» آنجا كه شكار، در دسترس و در تیررس است، منع صید در آن حالت، یك آزمایش الهى است.
👈 با نصب نرم افزار زیر با ما در این دوره ی تفسیر خوانی همراه شوید 👇
https://cafebazaar.ir/app/com.ghadeer.tafsirnour
🆔 @sahife2
برنامه ی #نهج_البلاغه_خوانی
#نهج_البلاغه_نامه_10
*️⃣ و من كتاب له (علیه السلام) [إلى معاوية] إليه أيضا :
از نامه هاى امام(عليه السلام) است که آن را نيز به معاويه نوشته است.
👈 این نامه در 3 بخش می آید :
✳️ بخش سوم: بهانه خونخواهی #عثمان :
*️⃣ و زَعَمْتَ أَنَّكَ جِئْتَ ثَائِراً بِدَمِ عُثْمَانَ، وَ لَقَدْ عَلِمْتَ حَيْثُ وَقَعَ دَمُ عُثْمَانَ، فَاطْلُبْهُ مِنْ هُنَاكَ إِنْ كُنْتَ طَالِباً؛ فَكَأَنِّي قَدْ رَأَيْتُكَ تَضِجُّ مِنَ الْحَرْبِ إِذَا عَضَّتْكَ ضَجِيجَ الْجِمَالِ بِالْأَثْقَالِ، وَ كَأَنِّي بِجَمَاعَتِكَ تَدْعُونِي جَزَعاً مِنَ الضَّرْبِ الْمُتَتَابِعِ وَ الْقَضَاءِ الْوَاقِعِ وَ مَصَارِعَ بَعْدَ مَصَارِعَ إِلَى كِتَابِ اللَّهِ، وَ هِيَ كَافِرَةٌ جَاحِدَةٌ أَوْ مُبَايِعَةٌ حَائِدَةٌ.
✳️ 3. پاسخ به خونخواهى دروغين معاويه :
*️⃣ خيال كردى به خونخواهى عثمان آمده اى در حالى كه مى دانى خون او به دست چه كسانى ريخته شده است. اگر راست مى گويى از آنها مطالبه كن. همانا من تو را در جنگ مى نگرم كه چونان شتران زير بار سنگين مانده، فرياد و ناله سر مى دهى، و مى بينم كه لشكريانت با بى صبرى از ضربات پياپى شمشيرها، و بلاهاى سخت، و بر خاك افتادن مداوم تن ها، مرا به كتاب خدا مى خوانند در حالى كه لشكريان تو، كافر و بيعت كنندگان پيمان شكنند.
http://farsi.balaghah.net/محمد-دشتی/ترجمه
👌 شرح فقرات نورانی فوق را " اینجا " بخوانید
* آينده شوم و تاريک دشمن!
* پيش بينى هايى که انجام شد
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_20
#دعای_بیستم_صحیفه_سجادیه
دعای سیدالساجدین (علیه السلام ) در #مکارم_اخلاق دعای #بیستم : ( بند 13)
https://eitaa.com/sahife2/60697
#غلبه_بر_هواى_نفس_و_شيطان
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_20
#دعای_بیستم_صحیفه_سجادیه
#دعا_بیستم_13
#غلبه_بر_هواى_نفس_و_شيطان 3
✳️ از آن جا كه انسان چهره ظهور كامل حق است؛ پس اگر كسى حق را در اين چهره شناخت، به راستى حق را در آينه تماميت ظهور شناخته است. پس معرفت او فيض اكبر و برترين معارف است.
انسان هنگامى سركشى مىكند كه خود را مستقل از حق ببيند. در قرآن كريم، حق تعالى از اين راز مهم پرده برداشته و فرموده است:
عَلَّمَ الْإِنسنَ مَا لَمْ يَعْلَمْ* كَلَّآ إِنَّ الْإِنسنَ لَيَطْغَى* أَن رَّءَاهُ اسْتَغْنَى» «علق 5 - 7»
[و] به انسان آنچه را نمىدانست تعليم داد.* اين چنين نيست [كه انسان سپاس گزار باشد] مسلماً انسان سركشى مىكند.* براى اين كه خود را بىنياز مىپندارد.
رمز موفقيّت انسان، اين است كه خود را از سركشى نجات دهد، چنانكه نبايد خمود و خاموش باشد؛ زيرا هر دو انحراف مىآورد. جهل انسان از حيث ظهورى خود، سركشى يا سرافكندگى دارد و آگاهى از آن بندگى و وابستگى به ربوبيت و استغناى نفس به همراه دارد و عبوديت درعين ربوبيت تجلّى مىكند.
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج9، ص: 33
ادامه دارد ...
#بیستم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_20
#دعای_بیستم_صحیفه_سجادیه
#دعا_بیستم_13
#غلبه_بر_هواى_نفس_و_شيطان 4
✳️ خداوند انسان را به گونه اى آفريده كه تلقين پذير است و القائات خوب يا بدى كه در ضميرش نفوذ مىكند، مىتواند در كوتاه مدت يا دراز مدت در وى اثر بگذارد و آگاهانه يا ناآگاه او را به همان مسير سوق دهد.
تلقين پذيرى ازجمله عطاياى خداوند است كه به مشيت حكيمانه او در ضمير بشر مستقر گرديده است. اين عطيه گرانقدر از سرمايههاى تكامل انسانهاست به شرط آن كه در مسير صحيح قرار گيرد و غذاى عقلى و عملى در آن راه يابد.
اولياى معصوم ما براى اين كه پيروان خود را از خطر تمنيّات نفس يا وسوسههاى شيطان تا حد ممكن حفظ كنند، در پارهاى از معاشرتهاى اجتماعى كه مىتواند زمينهساز تلقينهاى نادرست باشد، نكتههايى را آموختهاند؛ زيرا تمنيات انسانى كه همان اميال و اشتها به چيزهاى مورد علاقه و رغبت نفس است كه در خاطر و دل پرورانده مىشود چه شدنى باشد يا نباشد.
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج9، ص: 33
ادامه دارد ...
#بیستم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2
#شرح_صحیفه_سجادیه_انصاریان_دعا_20
#دعای_بیستم_صحیفه_سجادیه
#دعا_بیستم_13
#غلبه_بر_هواى_نفس_و_شيطان 5
✳️ آرزوهاى آدمى از جمله عطاياى پروردگار است كه به انسانها ارزانى داشته است كه مايه آبادى دنيا و ريشه تحرك و فعاليت است. آرزوى نيل به كمال؛ اهل علم را به حوزههاى علمى مىكشاند و آرزوى سوديابى؛ مردم را به تجارت و كشاورزى وادار مىكند، همه اينها رحمت و لطفى براى امت اسلام است تا پويايى و كوشش داشته باشند و از بركت آن كافران و گمراهان همه بهره ببرند.
آرزوهايى كه رنگ حقيقت و واقعيتبينى دارد؛ سرچشمه سعادت مادى و معنوى است. تمنّيات باطل و آرزوهاى خيالى كه مايه تضييع عمر و سد راه تكامل است، نه تنها رحمت نيست، بلكه از القائات شيطانى و ابزار گمراه سازى اوست.
حضرت على عليه السلام مىفرمايد:
الْامَلُ سُلْطانُ الشَّياطينِ عَلى قُلُوبِ الْغافِلينَ.
آرزو، غلبه شيطانها بر دلهاى بىخبران است.
البته مقصود، اميدها و آرزوهاى باطل است كه بر انسانها مسلّط مىشود و چشم دل را كور كرده و اسباب فريب دادن انسانها را فراهم مىكند. و همچنين صفات رذيله ديگر مانند حسدورزى و بدگمانى كه از كليدهاى #شرارت و سركشى است و انسان را از ياد حق غافل مىسازد.
امام صادق عليه السلام درباره گفته خداوند متعال كه فرمود: وَ لِمَنْ خَافَ مَقَامَ رَبّهِجَنَّتَانِ» «الرحمن 46» مىفرمايد:
كسى كه بداند خداوند او را مىبيند و گفتههايش را مىشنود و از كارهاى خوب و بدى كه انجام مىدهد، آگاه است؛ اين عقيده جلوگير كارهاى ناپسند او مىشود. پس چنين كسى؛ از مقام خداوند واهمه دارد و نفس خويش را از هوسها و تمنيات ناروا باز مىدارد.
بنابراين مؤمن بايد دل را از آرزوها و بدگمانى و حسادت، پاك نگه دارد تا نعمتهاى خداوند آلوده به شيطنت و وسوسهها نگردد. اگر چنين حالتى در كسى پديد آمد و دلش به انديشه زوال نعمت گرايش يافت، آن تمنا را متوجه دشمنان خداوند كند و تدبيرى بينديشد تا در عرصه جنگهاى نفسانى غلبه يابد و شكست و نااميدى به جبهه باطل و كفر و نفاق وارد گردد و او حق را يارى نمايد.
✍️ تفسير و شرح صحيفه سجاديه، ج9، ص: 33
ادامه دارد ...
#بیستم
◀️کانال انس با #صحیفه_سجادیه
🆔 @sahife2