فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥وقتی همه خواب بودند...
🔆مستندی از حماسه جوانان و بسیجیان اهواز و خرمشهر که با مقاومت خود مانع از ورود آب به شهر شدند
@salmanraoofi
هدایت شده از بیسیمچی مدیا 🎬
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
وقتی جمعیت امام علی رسوا می شود ...
سندی دیگر از پشت صحنه فیلمی که جمعیت امام علی در فضای مجازی منتشر کرد و خوراک وزارت خارجه اسرائیل و رسانه های ضد انقلاب را جور کرد.
تا می توانید این فیلم را نشر دهید تا بقیه مردم هم از پشت صحنه این فیلم و جمعیت امام علی آگاه شوند.
معلوم نیست نهادهای امنیتی تا کی میخواهند با این جمعیت مشکوک مماشات کنند.
@BisimchiMedia
🔆همسر و فرزندان حضرت ابوالفضل(ع) چه کسانی بودند؟
🔆سفارش امام صادق(ع) نسبت به زیارت حضرت عباس(ع)
👉 https://tn.ai/1985375
@salmanraoofi
🔆وزارت نفت مانع جاری شدن آب در هورالعظیم است
🔆اگر مسوولان دولت و قضا رسیدگی نکنند از مقام رهبری استمداد می طلبیم
🔆قاسم ساعدی، رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان از ممانعت وزارت نفت در برابر جاری شدن سیلاب به تالاب "هورالعظیم" خبر داد.
▫️ وزارت نفت از آغاز عملیات اکتشفات و حفاری نفت، تالاب هورالعظیم را به ۵ مخزن تبدیل کرد. الان با وجود وقوع سیلاب، مخازن ۱ و ۲ اندک آبی دارند، اما مخازن ۳، ۴ و ۵ هنوز خشک هستند و آب ندارند.
▫️او گفت: این اقدام موجب باقی ماندن کانون ریزگردها در خوزستان خواهد شد و دستگاههای نظارتی، دادستان و سازمان بازرسی کل کشور باید به موضوع ورود پیدا کنند.
▫️رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان تاکید کرد: اگر مسئولان نظارتی و قضایی نیز توجه لازم را به این مساله نداشته باشند، نمایندگان و مردم خوزستان از مقام معظم رهبری درخواست کمک کرده و نامهای خطاب با ایشان تدوین خواهد شد.
@salmanraoofi
🔵پذیرش دوره #تخصصی مدرسه حکمت و عرفان باقرین علیهماالسلام
✅ویژه خواهران
🔻تحت اشراف حجتالاسلام و المسلمین استاد یزدانپناه (مدّظلّه)
🔻با محوریت کتاب های «شرح اشارات» و «اسفار»
☑️با حضور مغتنم:
_حجتالاسلام و المسلمین استاد ضیایی «مدّظلّه» ( از شاگردان مبرّز حضرت علامه حسنزاده آملی حفظه الله)
_حجت الاسلام و المسلمین استاد منصوری «مدّظلّه» (از اساتید سطوح عالی و عضو مجمع عالی حکمت)
🔹شرایط پذیرش:
1⃣گذراندن کامل بدایه و نهایه
2⃣تکمیل دروسی که تا کنون در دوره برگزار شده (شرح اشارات و برهان شفا)
☎️جهت ثبتنام و پاسخ به سوالات:
0919 603 8992
⏱ زمان پاسخگویی: همه روزه (۱۹ تا ۲۱)
🗓مهلت ثبتنام: تا ۲۵ اردیبهشت
https://eitaa.com/madresehbagherain
https://eitaa.com/nasimehekmat
باسمه تعالی
سریال دنیای گمشده که به زودی از سیمای تلوزیون پخش می شود نقش اولش یک روحانی است
مدیر حوزه علمیه، شورای عالی حوزه، جامعه مدرسین، روحانیون شورای عالی انقلاب فرهنگی، ائمه جمعه انقلابی و غیرانقلابی همه هم اگر جمع شوند
نمی توانند در این سریال تغییر ایجاد کنند
سیما و کارگردانان اصرار دارند تصویر خود را از روحانی ارائه کنند
و
روحانیت این تصویر را درست نمی داند
متاسفانه نهادهای مهم روحانیت و افراد تاثیرگزار هم حساسیت، توجه و اهمیت لازم را نسبت به مسائل فرهنگی نداشته و عزم لازم را برای اصلاح ندارند
مثلا شورای عالی حوزه حدود اقلا ۱۴ سال پیش یک نامه به وزیر ارشاد زده و تا به حال هم ظاهرا هیچ کار دیگری نکرده اند خوب این امور پیگیری می خواهد و کاش این خدمت مهم در پرورنده شورای عالی ثبت می شد
فرضا هم اهمیت بدهند و عزم داشته باشند
اگر بتوانند این مورد را درست کنند بقیه موارد را چه کنند
پس مشکل حل نخواهد شد
لِذا باید دید معضل اصلی کجاست؟
معضل در نداشتن جایگاه قانونی نهادهای حوزوی و نداشتن رسانه های تاثیرگذار فرهنگی است
بنده به عنوان یک طلبه کوچک به بزرگان عرض می کنم
اولا یک نهاد فرهنگی پر قدرت در حوزه ایجاد کنید که توان تاثیرگزاری فرهنگی و رسانه ای داشته باشد
جایی مثلا با عنوان "مرکز رسانه ای حوزه علمیه" که به صورت متمرکز به فعالیت رسانه ای برای فرهنگ و حوزه بپردازد و از تولید محتوا مثل فیلمنامه تا تولید فیلم و کلیپ برای مسائلی مثل حجاب و رفع شبهات اعتقادی همت بگمارد و فیلم و کلیپ درست کند
ثانیا مدیر محترم حوزه های علمیه پیگیری کنند تا حوزه سهم و جایگاه قانونی در گلوگاه های جمهوری اسلامی پیدا کند
چند نماینده مجلس که از طرق درست و نادرست با مطالعه و سوادِ کم یا زیاد، دلسوزی کم یا زیاد برای دین، به مجلس راه پیدا می کنند حق قانونگذاری دارند
اما نخبگان حوزوی یا نهادهای حوزه به فرض اگر بانک اسلامی را ارائه کردند یا طراحی برای برنامه های سرگرمی با محتوای اسلامی داشتند هیچ راهی برای قانونی کردن و اجرایی کردن چنین کار مهمی ندارند
این معضل بزرگ و اساسی نخبگان و نهادهای حوزه است که هیچ جایگاه قانونی و رسانه مستقل و پرقدرت فرهنگی ندارند
بزرگوارانی هم که به تازگی پا به عرصه فعالیت در عرصه مجازی گذاشته اند
بدانند انتظار همه حوزویان تصحیح چهره روحانیت در فیلمهاست
ولی مراکز تاثیرگزار حوزه حال اقدام ندارند و اگر امیدی باشد به قیام لله چند طلبه مخلص و حمایت طلاب از مدیر محتاط حوزه های علمیه است
البته دامن زدن به انتظارات خوب است ولی معضلی عاجلا حل نخواهد شد لذا عمیق تر فکر کنید
و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمین
سلمان رئوفی
۱۳۹۸/۱/۲۴
@salmanraoofi
#فقه_نظام
#شهید_محمد_باقر_صدر
#قانون_اساسی
#جمهوری_اسلامی_ایران
📌 ترجمه کامل لمحه فقهی شهید صدر درباره پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ۱
📋✒ ترجمه کامل لمحه فقهی شهید صدر درباره پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را می خوانید:
بسم الله الرحمن الرحيم
والصلاة والسلام على قائد البشرية محمد وعلى الهداة الميامين من آله الطاهرين والخيرة من أصحابه الصالحين.
با توجه به ارزش توجه شما به طرح مبارکی که پرچمش را حضرت آیت الله العظمی امام خمینی بالا برد و قلوب همه مسلمانان را زنده کرد و جان آنها را نورانی نمود، تلاش میکنیم سخنانی را به شما ارائه کنیم که در این زمینه روشنگری کرده، به طرح افکاری در سطح مفاهیم اسلام و فرضیههای قابل اجرا از نظر اسلام کمک کند. البته باید بر این نکته تأکید کرد که این امام مجاهد که این پرچم را بلند کرد و توانست به پیروزی برسد، دارای والاترین سخنان و صاحب جایگاه قضاوت در این مسأله است و همة ما اطمینان داریم که پیروزی بزرگ وی در تبلور و اجرای این قانون چیزی از جهاد بزرگ او در نابودی طاغوت و خارج کردن ایران از تاریکیهای ظلم و ستم کم ندارد.
حکومت، یک پدیدة اجتماعی اصیل در زندگی انسان است. این پدیده به دست پیامبران و فرستادههای آسمانی تأسیس شد و ساختار طبیعی خود را به دست آورد و نقش سازندة خود را در رهبری جامعة انسانی و هدایت آن از طریق سازماندهی اجتماعیِ شکل گرفته توسط انبیا در این زمینه و بر اساس حق و عدالت ایفا کرد و هدف او حفظ وحدت بشریت و رشد آن در مسیر صحیح بود.
خداوند تعالی میفرماید:{كان الناس أمة واحدة فبعث الله النبيين مبشرين ومنذرين وأنزل معهم الكتاب بالحق ليحكم بين الناس فيما اختلفوا فيه وما اختلف فيه إلا الذين أوتوه من بعد ما جاءتهم البينات بغياً بينهم فهدى الله الذين آمنوا لما اختلفوا فيه من الحق بإذنه والله يهدي من يشاء إلى صراط مستقيم} البقرة: 213.
مردم، امّتى يگانه بودند؛ پس خداوند پيامبران را نويدآور و بيمدهنده برانگيخت، و با آنان، كتاب [خود] را به حق فرو فرستاد، تا ميان مردم در آنچه با هم اختلاف داشتند داورى كند. و جز كسانى كه [كتاب] به آنان داده شد -پس از آنكه دلايل روشن براى آنان آمد- به خاطر ستم [و حسدى] كه ميانشان بود، [هيچ كس] در آن اختلاف نكرد. پس خداوند آنان را كه ايمان آورده بودند، به توفيق خويش، به حقيقت آنچه كه در آن اختلاف داشتند، هدايت كرد. و خدا هر كه را بخواهد به راه راست هدايت مىكند.
با توجه به این آیه میبینیم که مردم در مرحلهای که فطرت بر آنها حکم میکرد، امت یگانهای بودند و تصورات اولیة زندگی و خواستههای مشخص و نیازهای ساده، باعث وحدت آنها میشد. سپس ـ از طریق فعالیتهای اجتماعی در زندگی ـ استعدادها و قابلیتها شکوفا شد، امکانات متفاوت به وجود آمد، افقهای دید گستردهتر شد، آرزوها تنوع پیدا کرد و نیازها پیچیده شد. پس اختلاف به وجود آمد و بین ضعیف و قوی تناقض ایجاد شد و زندگی اجتماعی به قوانینی نیاز پیدا کرد که محدوده حق را مشخص کند و عدالت را نمود بخشد و ضامن ادامة وحدت مردم در چارچوبی سالم باشد و تمام این قابلیتها و امکاناتی را که تجربة اجتماعی رشد داده، در یک محور مثبت قرار دهد که برای همة مردم مایه خیر و آسایش و ثبات باشد، نه اینکه منشأ تناقض و پایهای برای درگیری و سوء استفاده باشد. در این مرحله ایدة حکومت به دست پیامبران ظهور کرد و پیامبران نقش خود را در ایجاد یک حکومت سالم ایفا کردند و خداوند پایههای حکومت را همانطور که در آیه مذکور دیدیم، بنا نهاد.
@salmanraoofi
#فقه_نظام
#شهید_محمد_باقر_صدر
#قانون_اساسی
#جمهوری_اسلامی_ایران
📌 ترجمه کامل لمحه فقهی شهید صدر درباره پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ۲
🔅🔅🔅
پیامبران به روشهای مختلف نقش بزرگ خود را در ایجاد یک حکومت صالح ادامه دادند و بسیاری از آنها مثل داود و سلیمان و غیره نظارت مستقیم بر حکومت داشتند. بعضی از انبیا مثل حضرت موسی (علیه السلام) در تمام طول زندگی خود حکمرانی کردند و در این راه تلاش کردند. پیامبر اسلام (صلوات الله علیه) توانست تلاشهای پیامبران پاک گذشته را با برپایی پاکترین حکومت در تاریخ به ثمر برساند. حکومتی که حقیقتا نقطه عطف بزرگی در تاریخ انسان بود و اصول یک حکومت صالح را به شکلی کامل و دلانگیز نمود بخشید.
با وجود اینکه پس از وفات رسول اکرم، این حکومت در بیشتر مواقع توسط رهبرانی مدیریت شد که اهداف حقیقی آن و رسالت بزرگ خود را ایفا نمیکردند، امامت که امتداد معنوی و عقیدتی نبوت و وارث رسالت آسمان بود، این نقش را ادامه داد و تلاش کرد مسیر این حکومت را اصلاح کرده، آن را به راه درست نبوی بازگرداند. ائمه در این راه قربانیهای زیادی دادند که در رأس آنها شهادت پدر آزادگان و سید شهدا ابا عبدالله الحسین و اهل بیت برگزیدة او و اصحابش در روز عاشورا است.
امامت پس از عصر غیبت از طریق مرجعیت ادامه پیدا کرد. همانطور که امامت ادامة نقش نبوت بود، مرجعیت نیز بار این رسالت عظیم را به دوش گرفت و در طول تاریخ با روشهای مختلف در این راه تلاش کرد و مقدمات آن را فراهم ساخت.
این دانشمند مسلمان شیعه همواره با انسانهای صالح و مستضعف این امتِ برگزیده، حشر و نشر داشت و با تمام اشکال باطل در تضاد بود و بر وابستگی به حکومت انبیا و ائمه اصرار داشت. حکومت حق و عادلانهای که تمام نیکان بشریت و برگزیدگان صالح دنیا برای آن جهاد کردهاند.
ملت مسلمان ایران توانست بزرگترین پایگاه را برای این مبارزة قهرمانانه و ایستادگی قدرتمندانه در راه حکومت پیامبران و ائمه و پاکان به عنوان بخش در هم گره خورده با مرجعیت دینی و پایههای دینی و مذهبی آن تشکیل دهد. این پایگاه والا توانست با عنایت رهبری حکیم به مرجعیت صالحی دست پیدا کند که امام خمینی (ره) آن را نمود بخشید. وی تمام هوشیاری رسالتمدار و سیاسی خود را از طریق مبارزة مداوم با طاغوتهای کفر و مقاومت شجاعانه در برابر فرعون معاصر ایران به کار گرفت تا توانست به این هدف برسد و بزرگترین شکست را به نیروهای کافر استعمار وارد کند. نیروهایی که آرزو داشتند از جهان بزرگ اسلامی ما یک مستعمره کافر بسازند.
طبیعی بود که ملت مسلمان ایران به رسالت بزرگ تاریخی او ایمان روزافزونی پیدا کند و احساس کند که اسلام، سرنوشت بزرگ آن است. زیرا آنها با اسلام و نیروی مرجعیتی که اسلام بنا کرده و با تلاش امام خمینی توانستند سنگینترین غل و زنجیرها را بشکنند. اسلام تنها یک رسالت نیست، بلکه منجی و تنها نیروی موجود در صحنه است که توانست برای این ملت بزرگ پیروزی را به ارمغان بیاورد.
از این رو طرح مرجعیت بالغ جمهوری اسلامی، شعار، هدف، حقیقت و بیانی زنده از دل امت بود و مبارزه آنها را به نتیجة طبیعی خود رساند و ضمانتی برای ادامه مسیر این ملت در راه پیروزی است که اسلام برایش گشوده است.
ملت بزرگ ایران با بالا بردن این پرچم و ایفای نقش خود در تبلور این آرمان و بر پا کردن جمهوری اسلامی خود را به عنوان ملتی مطرح نکرد که تنها به فکر ساختن خویش است، بلکه خود را به عنوان پایگاهی نشان داد که برای تمام جهان اسلام و تمامی دنیا در این لحظات دشوار تاریخ انسانیت نورافشانی میکند و با آن تمام ملتهای جهان اسلام را به نجات از تسلط غرب و اروپا و تمدن جعلی آنها راهنمایی میکند. در سایه این نور، تمام ملتهای جهان احساس میکنند که نیاز به رسالتی دارند که جلوی سوء استفاده انسانها از انسانهای دیگر را بگیرد.
@salmanraoofi
#شهید_محمد_باقر_صدر
#قانون_اساسی
#جمهوری_اسلامی_ایران
📌 ترجمه کامل لمحه فقهی شهید صدر درباره پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ۳
🔅🔅🔅
بر این اساس ملت مسلمان ایران در این لحظات سرشار از تاریخ و آواز مفاهیم قهرمانی، جهاد و احساس پیرزوی و اراده تغییر را زنده کردند. این ملت نقش تاریخی خود را ایفا کرد و برای اولین بار در تاریخ معاصر اسلام، قانون اساسی جمهوری اسلامی را وضع کرد و تصمیم بر آن گرفت که این قانون را در تجربهای دلانگیز و پیشتاز به مرحلة اجرا درآورد. همانطور که این ملت بزرگ، وجدان جهان را لرزاند و مقیاسهای مادی آن را با ارزشهایی که در مرحلة مبارزة خود نمود بخشید، به لرزه درآورد، همینطور وجدان گمراه انسانیت و وجدان میلیونها شکنجهگر تکان خواهد خورد و جهان از نور جدیدی که نور اسلام است روشن خواهد شد. جهانی که انسانهای غربی و مزدورانِ به ظاهر فرهیختة آنها آن را تاریک کردهاند و از تمام ابزار خود از اشغال نظامی گرفته تا تاریکنمایی فرهنگی و تحریف عقاید برای دور کردن جهان اسلام از این نور استفاده کردهاند تا بر آنها تسلط پیدا کنند و این تبعیت را به آنها تحمیل کنند.
اسلامی که استعمار آن را هم از نظر نظامی و هم از نظر سیاسی در زندانی محبوس کرده بود تا جهان اسلام را به هر رنگی که میخواهد در بیاورد، در ایران از این زندان بیرون آمد و زلزلهای علیه ستمکاران برپا کرد و الگویی والا برای ساخت یک ملت مجاهد و فداکار و شمشیری برنده بر ستمگران و منافع استعمار و پایگاهی برای بنای امتی از نو ارائه کرد. امام خمینی تنها اسلام را با نیروی شگرف خود و قهرمانی ملت ایران از زندان بیرون نکرده است، بلکه جنایت بزرگ تمام گروههایی را برملا کرد که تلاش داشتند اسلام را قرنطینه کنند و نیروهای شگرف آن را بخشکانند و آن را از پیشرفت تمدن این امت دور کنند.
این نور جدید که مقدر شده بود ملت ایران آن را به جهان برساند، نظامهایی را که از روی نیرنگ نام اسلام را بر خود نهادهاند، رسوا خواهد کرد، همانطور که نظامهایی را که اسلام را رد کردهاند، محکوم کرد.
در ادامه چند مورد از افکار سیاسی را در زمینة آمادهسازی طرح قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مطرح میکنیم و شرایط روحی ملت ایران را در پرتو تعالیم اسلام مورد استنباط قرار میدهیم.
ملت بزرگ ایران به اسلام به عنوان شریعتی که باید پایههای زندگی بر اساس آن بنا شود، ایمان کامل دارد. همچنین به مرجعیت مجاهدی که در سختترین شرایطِ مبارزه، رهبری این ملت را به عهده گرفت تا توانست کاخ طاغوت را ویران و پیروزی را محقق کند، ایمان دارد. این ملت به انسان ایرانی و کرامت او و حق آزادی، مساوات و مشارکت در بنای اجتماع ایمان دارد.
@salmanraoofi
#شهید_محمد_باقر_صدر
#قانون_اساسی
#جمهوری_اسلامی_ایران
📌 ترجمه کامل لمحه فقهی شهید صدر درباره پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ۴
🔅🔅🔅
✳ بر اساس این ایمان، چند امر مقرر میشود.
🔹 خداوند منبع تمام قدرتهاست.
و این بزرگترین حقیقی است که از بزرگترین انقلابی حکایت میکند که انبیا به پا کردند و برای آزادی انسان از پرستش انسان مبارزه کردند.
این حقیقت یعنی انسان آزاد است و هیچ انسان دیگر، یا طبقه یا گروه بشری دیگری بر او سیادت ندارد. سیادت تنها برای خداست. با این دیدگاه مرز نهایی تمام انواع حکمرانی و سوء استفاده و تسلط انسان بر انسان مشخص میشود.
این سروری و سیادت برای خدایی است که انبیا تحت شعار (لا اله الا الله) مردم را به او دعوت کردند. این سیادت با آن حق الهی که ستمگران و پادشاهان قرنها برای حکمرانی و تسلط بر دیگران از آن سوء استفاده میکردند، تفاوتی اساسی دارد. آنها سیادت و سروری را به عنوان نامی بر خدا گذاشته بودند تا در جهان واقع، آن را تصاحب کرده، خود را به عنوان جانشینان خدا در زمین به خلافت انتصاب کنند.
انبیا و کسانی که بر مرکب آزادیِ انبیا و جانشینان آنها سوار بودند، به این سیادت ایمان داشتند و خود و انسانیت را با آن از همه اشکال انسانپرستی نجات دادند. زیرا آنها این حقیقت را به مصداق واقعی و مشخصش رساندند که در شریعت آسمانی نمود داشت. از این رو دیگر امکان محدود کردن قدرت در یک فرد، خانواده یا طبقه به اسم قدرت الهی وجود نداشت.
تا زمانی که خداوند سرمنشأ قدرتهاست و شریعت، بیانی واقعی و مشخص از سوی خداست، طبیعی است که راهی که این قدرتها از طریق شریعت اسلامی میپیمایند را مشخص کند.
✳ شریعت اسلام، منبع تشریع و قانونگذاری است.
به این معنا که اسلام، منبعی است که قانون اساسی از آن کمک میگیرد و قوانین در جمهوری اسلامی در پرتو آن وضع میشوند. این کار به شکل زیر صورت میگیرد:
🔹 یک: احکام ثابت شریعت با یک وضوح مطلق فیهی به اندازهای که با زندگی اجتماعی در ارتباطند، جزء ثابتی از قانون اساسی را تشکیل میدهند، اعم از اینکه به طور مستقیم در سند قانون اساسی به آنها تصریح شده باشد یا نه.
🔹 دوم: هر موضعی از شریعت نیاز به چندین اجتهاد دارد. حوزة جایگزینهای متعدد در اجتهاد
مشروع، حوزة قانون اساسی به شمار میرود و همچنان انتخاب جایگزین معین از بین این جایگزینها به قوة مقننه موکول میشود که امت در پرتو مصلحت عمومی آن را اتخاذ میکند.
🔹 سوم: در صورت عدم وجود یک موضع قطعی نسبت به حرمت یا وجوب در شریعت، قوة مقننه که نمایندة مردم است میتواند قوانینی تصویب کند که آنها را مناسب تشخیص میدهد. البته این قوانین نباید با قانون اساسی تعارض داشته باشند. حوزة این قوانین، منطقة خالی نامیده میشود. این منطقه تمام حالاتی را شامل میشود که شریعت در آنها به مکلف اختیار اتخاذ موضع را داده است. قوة مقننه این حق را دارد که موضع مشخصی را بر طبق مصالح عمومی به شرطی که با قانون اساسی تعارض نداشته باشد، اتخاذ کند.
🔹 قوة مقننه و قوة مجریه فعالیتهای خود را به مردم استناد میدهند. زیرا این مردم هستند که در عملکرد این دو قدرت به روشی که قانون اساسی مشخص میکند، صاحب حق هستند. این حق، حق جانشینی و نظارتی است که از منشأ حقیقی قدرتها که خداوند است، یاری میگیرد. با این کار، ملت رشد میکند و تا نهایت احساس مسئولیت خود با قدرت در ارتباط است، زیرا میداند که او به عنوان خلیفة خدا در زمین در امور تصرف میکند. بنابراین حتی مردم، صاحب قدرت نیستند، بلکه آنها در برابر خداوند مسئول حمل امانت و ادای آن هستند. {إنا عرضنا الامانة على السماوات والأرض والجبال فأبين أن يحملنها وأشفقن منها وحملها الإنسان. ما امانت [الهى و بار تكليف] را بر آسمانها و زمين و كوهها عرضه كرديم، و آنها از پذيرفتن آن سرباز زدند و از آن هراسيدند، ولى انسان آن را بر دوش گرفت به راستى او ستمگرى نادان است.
@salmanraoofi
#شهید_محمد_باقر_صدر
#قانون_اساسی
#جمهوری_اسلامی_ایران
📌 ترجمه کامل لمحه فقهی شهید صدر درباره پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ۵
🔅🔅🔅
✳ امت این نظارت را به روشهای زیر انجام میدهد:
🔹 اول: همانطور که در مسأله چهارم میآید، انتخاب رئیس قوة مجریه پس از اینکه از سوی مرجعیت کاندید شد، در دست مردم است و رئیس منتخب پس از اتخاذ رأی خود اعضای دولت خود را انتخاب میکند.
🔹 دوم: شورای نگهبان مستقیماً توسط مردم انتخاب میشود.
✳ مجلس وظایف زیر را انجام میدهد:
🔹 اول: اقرار اعضای دولتی که رئیس قوة مجریه تشکیل داده است به اینکه در اتخاذ قدرت وی را یاری خواهند کرد.
🔹 دوم: مشخص کردن یکی از جایگزینها از اجتهادهای مشروع.
🔹 سوم: پر کردن منطقة خالی با تشریع قوانین مناسب
🔹 چهارم: نظارت بر سیر اجرای قانون اساسی و کنترل قوة مجریه و بررسی آن.
✳ مرجعیت بالغ، مسیر شرعی اسلام است و مرجع همان نایب عام امام از نظر شرعی است. بر این اساس مرجع وظایف زیر را به عهده دارد:
🔹 اول: مرجع الگوی والای حکومت و فرمانده کل قوای ارتش است.
🔹 دوم: مرجع کسی است که تعیین نامزد میکند یا نامزدی یک یا چند فرد را که برای رسیدن به منصب ریاست جمهوری کاندید شدهاند، امضا میکند. نامزدی از سوی مرجع برای تأکید بر هماهنگی عهدهدار شدن مقام ریاست جمهوری از سوی نامزد با قانون اساسی و وکالتی برای او بر فرض پیروزی وی در انتخابات است تا تقدس و شرعیت بیشتری به عنوان یک حاکم داشته باشد.
🔹 سوم: تعیین موضع قانون اساسی شریعت اسلام به عهده مرجعیت است.
🔹 چهارم: مرجعیت باید در مطابقت قوانینی که مجلس شورای نگهبان برای پر کردن منطقه خالی تعیین میکند، با قانون اساسی تصمیمگیری کند.
🔹 پنجم: ایجاد دیوان عالی حسابرسی برای هرگونه تخلف احتمالی در زمینههای مذکور.
🔹 ششم: ایجاد دیوان مظالم در تمام کشور برای بررسی لوایح شکایت و شاکیان و پراکندگی مناسب آن.
🔸 مرجع شورا از صد فرهیخته روحانی تشکیل میدهد که چند تن از فضلای حوزه و چند تن از بهترین حقوقدانان و چند تن از بهترین خطیبان، نویسندگان و متفکران اسلامی در آن شرکت دارند. همچنین این شورا حدأقل ده مجتهد دارد و مرجعیت اعمال خود را از طریق این شورا پی میگیرد.
🔸 مرجعیت، یک حقیقت وضع شدة اجتماعی در امت است که بر اساس موازین شرعی عمومی عمل میکند که در عمل در مرجع رهبر انقلاب نمود پیدا کرده است. رهبری که حدود بیست سال است این ملت را رهبری میکند و ملت همواره پشت او بودند تا اینکه پیروزی محقق شد.اما به عنوان مقولة عالی دولت اسلامی در این راه طولانی،
✳ باید شخصی که این مقوله را متبلور میسازد، دارای ویژگیهای زیر باشد:
🔹 اول: صفات مرجع دینی از جمله اجتهاد مطلق و عدالت.
🔹 دوم: خط فکری او از طریق نوشتهها و تحقیقاتش نسبت به ایمان به حکومت اسلامی و ضرورت حمایت از آن کاملاً روشن باشد.
🔹 سوم: مرجعیت او در میان مردم عملا به روشهای طبیعی پی گرفته شده در تاریخ باشد.
🔹 چهارم: اکثریت اعضای مجلس خبرگان او را تعیین کرده باشند و انتخاب از سوی تعداد بسیاری از فعالان حوزههای دینی ـ که در قانون اساسی مشخص شده است ـ مانند علما و طلاب حوزة علمیه و حقوقدانان و ائمه جماعات و خطبا اگر مراجعی که این شرایط را داشتند، نظرات متفاوتی داشتند، رهبر از طریق انتخابات ملی عمومی انتخاب میشود.
🔹 پنجم: همانطور که گذشت، امت صاحب حق در نظارت و حمل امانت است و تمام افراد امت در مورد این حق در برابر قانون مساوی هستند و هریک از آنها میتواند در ایفای این حق، نظرات و افکار خود را بیان کند و به روشهای مختلف به عملکرد سیاسی بپردازد. مردم همچنین حق دارند که به شعائر دینی و مذهبی خود بپردازند.
دولت تعهد دارد که این امر را برای شهروندان غیر مسلمان نیز فراهم کند. شهروندانی که به انتساب سیاسی خود به دولت و چارچوب عقیدتی آن عقیده دارند، اگرچه از نظر دینی منتسب به ادیان دیگری هستند.
🔹 ششم: جمهوری اسلامی ایران به حکم رسالت و مسئولیت عظیم خود، دارای اهدافی تاریخی است. این اهداف بر اساس خطوط سیاسی و روشهای آن در زمینههای مختلف تعیین شده است.
@salmanraoofi
#فقه_نظام
#شهید_محمد_باقر_صدر
#قانون_اساسی
#جمهوری_اسلامی_ایران
📌 ترجمه کامل لمحه فقهی شهید صدر درباره پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ۶
🔅🔅🔅
✳ اهداف داخلی آن عبارت است از:
👇 اول: اجرای اسلام در زمینههای مختلف زندگی.
🔹 دوم: تبلور روح اسلام با اقامة اصول ضمانت اجتماعی و توازن اجتماعی و از بین بردن تضاد طبقاتی و فراهم کردن حدأقل معیشت برای هر شهروند و توزیع مجدد ثروت با روشهای مشروع و به روشی که اصول عدالت اجتماعی اسلام را تحقق بخشد
👇 سوم: فرهنگسازی اسلامی در بین شهروندان به شکل هوشیارانه و ایجاد یک شخصیت اسلامی عقیدتی در هر شهروند تا قاعدة فکری مستحکمی شکل بگیرد که امت از طریق آن بتواند همواره از انقلاب حمایت کند.
✳ اهداف خارجی آن عبارتند از:
🔹 اول: رساندن نور اسلام و مشعل این رسالت عظیم به تمام جهان.
🔹 دوم: ایستادن در طرف حق و عدالت در مسائل بینالمللی و ارائة الگوی عالی اسلام از این طریق.
🔹 سوم: کمک به تمام مستضعفان و شکنجهشوندگان در زمین و مقاومت در برابر استعمار و ستم، به خصوص در جهان اسلام که ایران جزئی جدایی ناپذیر از آن به شمار میآید.
🔸 اهداف حکومت بزرگ قرآن تمام نمیشود. زیرا کلمات خداوند تمام نمیشود و حرکت به سمت او پایانناپذیر است و تلاش به سمت مطلق و نامحدود توقف ندارد.
🔸 این رمز این نیروی شگرف در این حکومت و قدرت پیشرفت و نوآوری مداوم در سرنوشت انسان به سمت خداست: {قل لو كان البحر مداداً لكلمات ربي لنفد البحر قبل أن تنفد كلمات ربي ولو جئنا بمثله مدداً} [الكهف: 109]. بگو اگر دريا براى كلمات پروردگارم مركب شود پيش از آنكه كلمات پروردگارم پايان پذيرد قطعا دريا پايان مىيابد هر چند نظيرش را به مدد [آن] بياوريم.
✳ بر اساس آنچه گذشت میتوان به طور خلاصه گفت که: تصویری که ارائه کردیم بر پایة اصول تشریعی زیر در فقه اسلامی استوار است:
🔹 1. ولایت اصالتا تنها از آنِ خداست.
🔹 2. نیابت عام از امام برای مجتهد کامل عادل با صلاحیت است. طبق گفته امام زمان علیه السلام: «وأما الحوادث الواقعة فارجعو فيها إلى رواة أحاديثنا فإنهم حجتي عليكم وأنا حجة الله» در حوادث (جدیدی) که رخ میدهد، به راویان حدیث ما رجوع کنید که آنها حجت من بر شما هستند و من حجت خدا هستم. این روایت دلالت دارد بر آینکه آنها در تمام حوادثی که رخ میدهد به اندازهای که با ضمانت اجرای شریعت در زندگی مطابق باشد، مرجعیت دارند. زیرا از آنجایی که آنها راویان احادیث و حامل شریعت هستند ولایت به معنای قیمومیت بر اجرای شریعت و حق نظارت کامل از این زاویه به آنها داده شده و باید به آنها رجوع شود.
🔹 3. جانشینی عام امت بر اساس قاعدة شوری که به آنها حق رسیدگی مستقل به امور را میدهد در چارچوب نظارت و کنترل قانونی از سوی نایب امام صورت میگیرد.
🔹 4. نظر شورای نگهبان که در حیات اسلامی اجرا میشود و آن را به شکلی که با قانون شورا و نظارت قانونی از سوی نایب امام هماهنگ باشد، پیش میبرد و انتخاب مجلس نمایندگان مردم که با انتخاب مردم تعیین میشود.
🔹 5. از طریق این خطوط خلاصه میتوانید در زمینة فقهی قانون اساسی، مواضع ذکر شده را با سایر مواضع مکاتب اجتماعی در مهمترین نقاطی که قانون اساسی معاصر مورد بررسی قرار میدهد، مقایسه کنید.
از نظر شکلگیری حکومت و نشأت تاریخی آن، ما با توجه به دیدگاه اسلامی نظریة زور، غلبه و نظریة تفویض اجباری الهی و نظریة قرارداد اجتماعی و نظریة حکومت بر خانواده را رد میکنیم و عقیده داریم که حکومت یک پدیدة نبوی است و عمل نبوی را که در مرحلة مشخصی از تاریخ بشریت آغاز شد، بالا میبرد.
@salmanraoofi
#فقه_نظام
#شهید_محمد_باقر_صدر
#قانون_اساسی
#جمهوری_اسلامی_ایران
📌 ترجمه کامل لمحه فقهی شهید صدر درباره پیش نویس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ۷
🔅🔅🔅
🔹 از نظر وظیفة حکومت، ما با توجه به دیدگاه اسلامی، مذهب فردی یا مذهب عدم تداخل مطلق (اصالت فرد) و مذهب سوسیالیستی یا اصالت جامعه را قبول نداریم و عقیده داریم که وظیفه حکومت اجرای شریعت آسمانی است که بین فرد و جامعه موازنه برقرار کرده، از جامعه نه به عنوان یک وجود هگلی (فیلسوف دیالکتیکی هگل) در مقابل فرد، بلکه به اندازهای که از افراد حکایت میکند و تودهها را در بر دارد و نیاز به حمایت و نظارت دارد، حمایت میکند. از نظر شکل، حکومت، قانونی به شمار میرفت. یعنی به بهترین شکل مقید به قانون است. زیرا شریعت بر حاکم و محکوم به یک اندازه سیطره دارد.
🔹 همچنین، نظریة اسلامی با پادشاهی یعنی نظام پادشاهی مخالف است و حکومت فردی را به هر شکلی رد میکند و حکومت اشرافی را نیز قبول ندارد و شکلی برای حکومت ارائه میدهد که تمام نقاط مثبت نظام دموکراسی را دارد و تفاوتهایی دارد که به واقعی بودن ساختار میافزاید و ضمانتی برای عدم انحراف به شمار میرود. امت، در نظام دموکراسی منشأ سیادت است و در نظام اسلامی سکوی خلافت و سکوی مسئولیت در برابر خداوند تعالی است. تمامی قانون اساسی در نظام دموکراسی ساخت بشر است و در بهترین حالت و در مواقع نمونه اکثریت بر اقلیت حکم میکنند. در حالی که اجزای ثابت قانون اساسی نظام اسلامی را شریعت خداوند و عدالت وی تشکیل میدهد که موضوعیت و واقعیت قانون اساسی و عدم تبعیض را ضمانت میکند. شریعت اسلام که مبدأ مالکیت عمومی و مالکیت حکومت را در کنار مالکیت خصوصی وضع کرده است، این تعبیر را در نتیجة درگیری طبقاتی یا مقدم کردن منافع این بخش از جامعه بر منافع بخش دیگری به کار نبرده است، بلکه از موازین عدالت و حق پیروی کرده و از این رو از نظر تاریخی از تمام توجیههای مادی یا طبقاتی برای ظهور این نوع از قانونگذاری پیشی گرفته است. از نظر مشخص کردن روابط بین قدرتها، حکومت اسلامی به نظام ریاست جمهوری نزدیک است ولی تفاوتهای زیادی با نظامهای ریاست جمهوری در کشورهای سرمایهداری دموکراتیک دارد که بر اساس جدایی بین قوه مجریه و قوه مقننه بنا شدهاند. اجرای عملی حیات اسلامی همیشه نیاز به حکومتی دارد که در یک رئیس نمود پیدا کند. رئیس این حکومت مشروعیت نمایندگی خود را از قانون اساسی ـ نص شرعی ـ یا مستقیما از امت ـ انتخاب مستقیم ـ یا هردوی آنها میگیرد. در این مختصر، مجال ورود به جزئیات تفاوتها بین سازماندهی قدرتها و مشخص کردن روابط آنها در تصویر پیشنهادی اسلام و سازماندهی و مشخص کردن روابط آنها در سایر نظریات نیست.
🔹 ای علمای اعلام! این یک نظر فقهی خلاصه بود. در جواب سوال شما به این مختصر کفایت شده و یک نظریة اجمالی از مفهوم جمهوری اسلامی که ملت مسلمان ایران به رهبری امام خمینی مطرح کردند، ارائه شده است. ما این نظریه را صرفاً به عنوان پیشنهاد یک نظریة قابل بررسی و اجرا مطرح کردیم که پرتو اسلامی بر این موضع افکنده است.
🔹 از خداوند سبحان میخواهیم که شما را حفظ کند و در خدمت به اسلام و بالا بردن پرچم آن توفیق دهد.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
نجف اشرف/ 6 ربیع الاول 1399
@salmanraoofi
هدایت شده از سلمان رئوفی
باسمه تعالی
سریال دنیای گمشده که به زودی از سیمای تلوزیون پخش می شود نقش اولش یک روحانی است
مدیر حوزه علمیه، شورای عالی حوزه، جامعه مدرسین، روحانیون شورای عالی انقلاب فرهنگی، ائمه جمعه انقلابی و غیرانقلابی همه هم اگر جمع شوند
نمی توانند در این سریال تغییر ایجاد کنند
سیما و کارگردانان اصرار دارند تصویر خود را از روحانی ارائه کنند
و
روحانیت این تصویر را درست نمی داند
متاسفانه نهادهای مهم روحانیت و افراد تاثیرگزار هم حساسیت، توجه و اهمیت لازم را نسبت به مسائل فرهنگی نداشته و عزم لازم را برای اصلاح ندارند
مثلا شورای عالی حوزه حدود اقلا ۱۴ سال پیش یک نامه به وزیر ارشاد زده و تا به حال هم ظاهرا هیچ کار دیگری نکرده اند خوب این امور پیگیری می خواهد و کاش این خدمت مهم در پرورنده شورای عالی ثبت می شد
فرضا هم اهمیت بدهند و عزم داشته باشند
اگر بتوانند این مورد را درست کنند بقیه موارد را چه کنند
پس مشکل حل نخواهد شد
لِذا باید دید معضل اصلی کجاست؟
معضل در نداشتن جایگاه قانونی نهادهای حوزوی و نداشتن رسانه های تاثیرگذار فرهنگی است
بنده به عنوان یک طلبه کوچک به بزرگان عرض می کنم
اولا یک نهاد فرهنگی پر قدرت در حوزه ایجاد کنید که توان تاثیرگزاری فرهنگی و رسانه ای داشته باشد
جایی مثلا با عنوان "مرکز رسانه ای حوزه علمیه" که به صورت متمرکز به فعالیت رسانه ای برای فرهنگ و حوزه بپردازد و از تولید محتوا مثل فیلمنامه تا تولید فیلم و کلیپ برای مسائلی مثل حجاب و رفع شبهات اعتقادی همت بگمارد و فیلم و کلیپ درست کند
ثانیا مدیر محترم حوزه های علمیه پیگیری کنند تا حوزه سهم و جایگاه قانونی در گلوگاه های جمهوری اسلامی پیدا کند
چند نماینده مجلس که از طرق درست و نادرست با مطالعه و سوادِ کم یا زیاد، دلسوزی کم یا زیاد برای دین، به مجلس راه پیدا می کنند حق قانونگذاری دارند
اما نخبگان حوزوی یا نهادهای حوزه به فرض اگر بانک اسلامی را ارائه کردند یا طراحی برای برنامه های سرگرمی با محتوای اسلامی داشتند هیچ راهی برای قانونی کردن و اجرایی کردن چنین کار مهمی ندارند
این معضل بزرگ و اساسی نخبگان و نهادهای حوزه است که هیچ جایگاه قانونی و رسانه مستقل و پرقدرت فرهنگی ندارند
بزرگوارانی هم که به تازگی پا به عرصه فعالیت در عرصه مجازی گذاشته اند
بدانند انتظار همه حوزویان تصحیح چهره روحانیت در فیلمهاست
ولی مراکز تاثیرگزار حوزه حال اقدام ندارند و اگر امیدی باشد به قیام لله چند طلبه مخلص و حمایت طلاب از مدیر محتاط حوزه های علمیه است
البته دامن زدن به انتظارات خوب است ولی معضلی عاجلا حل نخواهد شد لذا عمیق تر فکر کنید
و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمین
سلمان رئوفی
۱۳۹۸/۱/۲۴
@salmanraoofi
قابلیت جدید(کثیف) تلگرام پدر یک بیمار هموفیلی را نیز درمانده کرد
حالا هی بگن داخلیا نا امنن
طرف ده میلیون گرفته وام ۳۰ میلیونی فوری جور کنه برای درمان فرزند این آقا ولی بعد از واریز کلیه چتهای خودشو با طرف مقابلشو پاک کرده و خلاص!!!!!
@eitaiha
🔸اضافه شدن قابلیت عجیب و جنجالی به تلگرام / آیا این پیامرسان در حال ورود به دارک وب است؟
🔻در اینجا بخوانید🔻
👇👇👇
https://www.yjc.ir/00SwCM
@salmanraoofi
#فوری به فرموده مقام محترم...
⚠️☠ دست نگه دارید☠⚠️
این پیام توسط اشخاص برای شما ارسال نمیشود❌
این پیام توسط #نسخه_غیر رسمی و #دروغی که به اسم موبوگرام منتشر شده اجبارا به گروه ها و پی وی افراد ارسال میشود.
📛 به هرحال اگر به فکر حفظ اطلاعات شخصی ، شماره تلفن هاتون باشید هیچ وقت طرف نصب موبوگرامی که این پیام براش اومده نمیرید.
☝️با این وضع آلودهی تلگرام به انواع ربات و اسپمرها نمیدونم مردم چه اصراری دارن هنوز توش بمونن؟!!
👌اونم وقتی نسخه مشابهش( پیامرسان ایتا) در خود این کشور ساخته شده
@eitaiha
باسمه تعالی
حضرت آیت الله اعرافی
ظاهرا قبول کرده اید در نشستی در موسسه فهیم شرکت کنید
توهینها و تهمتهای مدیر این موسسه به آیت الله مصباح حفظه الله در کانال شخصی شان هیچوقت از یاد طلاب انقلابی نمی رود
همینطور دعوت به ارائه نظریه پردازان سکولار بدون نقد و بررسی
اصولا این موسسه جلوی چشم شما، شورای عالی حوزه و جامعه مدرسین، بسیجیان حوزه و همه علنا مروج و شخصیت بخش به روحانیون سکولار و سکولاریسم شده و هیچ حرکت قانونی و فرهنگی موثری هم با این موسسه مروج سکولاریسم نشده و این از کارهای اشتباهی است که هیچ دلیل مشخص و موجهی برای آن نزد طلاب انقلابی و فضای انقلابی حوزه نیست
شبی که سروش به قم آمد، بدون صحبت، همان شب، بسیجیان حوزه او را بیرون کردند حالا علنا سروشهای معمم در حوزه نظریه پردازی می کنند و همه بزرگان ساکتند و بسیجیان حوزه سکوت مرگبار دارند و طلاب انقلابی جز خون دل خوردن کاری ازشان بر نمی آید و البته به وقتش اساس سکولاریسم را در حوزه می سوزانند
لذا عجیب نیست که رهبر انقلاب از آینده انقلابی قم بیمناکند
حالا که افراد و مراکزی که باید با اینطور موسسات برخورد کنند ساکتند
اقلا حضرتعالی با حضور خود در این موسسه مهر تایید بر کارها و نظریات غیر اسلامی ترویجی در این مکان نزنید
و طلاب انقلابی را به خود بدبین نکنید
شما چه احتیاجی دارید با کسانی که قیام علمای مشروطه را خلاف اسلام و علیه علمای اسلام و به نفع روشنفکران خائن تفسیر می کنند
و کسانی که به راحتی دروغ به امام حسین علیه السلام می بندند
بنشینید و در مورد آینده فقه با بی سوادان و کم سوادان فقهی نظریه پردازی کنید
علاوه احتمال بدهید در این نشست خود را غالب بر شما جلوه دهند و تا ابد بر فضل علمی خود بر شما فخر بفروشند
یا از شما تقریراتی بر نظریات سست خود بگیرند و الی یوم القیامه بگویند آقای اعرافی هم با ما در فلان مطالب هم نظر است
به هر حال شرکت شما در نشست موسسه ای که علیه علمای انقلابی و فضای انقلابی و اسلامی حوزه کار می کند دور از حزم و برای عموم طلاب هضم پذیر نیست
ان شاالله دفتر تبلیغات اسلامی قم به نشستی برای این موضوع خوب فقهی قیام کند
و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمین
سلمان رئوفی
۱۳۹۸/۱/۲۶
@salmanraoofi
#متفکر_نابغه
#شهید_صدر؛ نظریهپرداز اسلامی و انقلابی
📌 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین #محمد_علی_تسخیری از شاگردان شهید صدر
🔆🔆🔆
حضرت آیتالله خامنهای در پیام به کنگره بزرگداشت شهید آیتاللّه سید محمدباقر صدر، این شهید را یک نابغه نامیدند: «او بیشک یک نابغه و یک ستاره درخشان بود. از جنبه علمی، جامعیت و تحقیق و نوآوری و شجاعت علمی را یکجا دارا بود. در اصول، در فقه، در فلسفه و در هر آنچه با این دانشها ارتباط مییابد در زمره بنیانگذاران و صاحبان مکتب محسوب میشد.» ۱۳۷۹/۱۰/۲۹
به مناسبت ایام سالگرد شهادت شهید صدر (۱۹ فروردین ۱۳۵۹) بخش فقه و معارف پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR در پرونده «متفکر نابغه» به معرفی ابعاد مختلف شخصیت شهید صدر میپردازد، در اولین مطلب این پرونده گفتوگویی با حجتالاسلام والمسلمین محمد علی تسخیری از شاگردان شهید صدر انجام شده که در آن شخصیت علمی و تفکرات انقلابی شهید صدر بررسی شده است.
@salmanraoofi
لطفا در پست های بعدی گفتگو را دنبال کنید👇👇👇
#متفکر_نابغه
#شهید_صدر؛ نظریهپرداز اسلامی و انقلابی
📌 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین #محمد_علی_تسخیری از شاگردان شهید صدر
🔆🔆🔆
📝 * ابتدا از ویژگیهای شخصیتی و علمی شهید صدر بگویید، ابعاد شخصیتی ایشان را چگونه میبینید؟
🔹 بنده واقعاً خودم را خیلی عاجز و ناتوان میدانم که بتوانم دربارهی چنین شخصیت عظیمی صحبت کنم، ولی یک چند کلمهای خواهم گفت. اولین مطلبی که متجلی میشود برای کسی که چنین شخصیتی و آثارش را مطالعه میکند، مسألهی جامعیت و گسترش تحقیقات در علوم و فنون مختلف است. اگر بخواهیم این جامعیت را ترسیم کنیم، در حقیقت باید اشاره بکنم به بحثهای فلسفی، علمی، اقتصادی، تفسیری، اصولی، فقهی و بحثهای دیگر ایشان که این جامعیت کمنظیر است.
🔹 نکتهی دیگر مسألهی نظریهپردازی است. در هر بحثی که مرحوم استاد شهید وارد میشود، مثل یک نظریهپرداز و مثل یک تئوریسین وارد ابعاد موضوع میشود و ریشههای تاریخی آن موضوع و مقدمات علمی آن موضوع را به طور دقیق بیان میکند و بالاخره به یک تئوری و نظریه میرسد که این نظریه میتواند زیربنای بحثهای بعدی بشود. اگر مثلاً به مباحث کلامی امامت میپردازند، در عمق امامت و امتداد نبوت و بر تأثیر امامت و نبوت در مسیر خلافت انسانی صحبت میکنند و نظریه خلافت و شهادت را تبیین میکنند.
🔹 این نکته خیلی جالب است و حتی اثری بر نظریههای دیگر خواهد داشت. وقتی مرحوم شهید صدر به این آیهی شریفه میرسند: «إِنَّا أَنزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِیهَا هُدًى وَنُورٌ ۚ یَحْکُمُ بِهَا النَّبِیُّونَ الَّذِینَ أَسْلَمُوا لِلَّذِینَ هَادُوا وَالرَّبَّانِیُّونَ وَالْأَحْبَارُ بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِن کِتَابِ اللَّهِ وَکَانُوا عَلَیْهِ شُهَدَاءَ»(۱) اینجا مسئلهی شهادت انبیاء و ائمه بر کل مسیر بشریت - نه در یک مقطع خاص- را بیان میکنند، مراحل این شهادت بدین ترتیب است که اول انبیاء شهید هستند، بعداً اوصیا شهید هستند، بعد از این مرحله احبار یعنی علما هستند، علما امتداد انبیاء و ورثهی انبیاء هستند، علما هم شهید هستند. شهید اینجا به معنای شهادت الگو بر دیگران است و این شهادت هم خیلی ابعاد مفصلی دارد. اگر احبار را امتداد حرکت انبیاء و امامان بدانیم به طور کامل مسألهی ولایت فقیه مطرح میشود. اینجا مقوّمات فقیهی که ولی باشد مشخص میشود، خود آیه میفرماید «بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِن کِتَابِ اللَّهِ وَکَانُوا عَلَیْهِ شُهَدَاءَ». اینها امانتدار کتابهای خداوندی است و اینها شهادت میدهند بر اینکه آیا بشریت توانست ابعاد کتابهای الهی را اجرا کند؟ بنابراین شهید صدر بحثهای تئوری مهمی مطرح میکنند.
🔹 اگر مرحوم آقای صدر به بحثهای منطقی استقراء میرسد، بحثهای عمیق استقراء همراه با مناقشاتی که منطقیون و علما داشتند را مطرح میکند تا به این هدف برسد که در قبال علما دو راه بیشتر وجود ندارد: یا اینکه ایمان به خداوند متعال داشته باشند، اگر بخواهند به علم ایمان داشته باشند، به خدا ایمان باید داشته باشند و اگر بخواهند به خدا ایمان نداشته باشند، به علم هم باید ایمان نداشته باشند زیرا نمیشود یک آدم به علم و قواعد علمی که بر اساس استقراء بنا میشود، ایمان داشته باشد ولی به خدا ایمان نداشته باشد.
🔹 شهید صدر هر مسألهای و مطلبی که مطرح میکند، به سمت تئوریهای مطرح در آنجا میرود، در بحثهای اقتصادی، در بحثهای تاریخی حتی تاریخ نظامهای مطرح در جهان را به طور عمیق و مرتبط با سلسلههای قبلی مطرح میکنند.
بنابراین در شخصیت شهید صدر اول مسألهی نظریهپردازی، دوم مسألهی جامعیت و سوم مسألهی عمق مباحث مطرح است. تا زمانی که ریشههای مسأله را به دست نیاورد، تا زمانی که اشکالاتی بر نظریه مطرح نشود، مرحوم شهید موضوع را رها نمیکند تا اینکه به هدف برسد.
🔹 مسألهی دیگر این است که بحثهای ایشان بحثهای اصیل اسلامی است. بحثهایی نیست که فقط اعتماد بر تفکر انسانی باشد، اعتماد بر تفکر انسانی است ولی با ریشهگرفتن از قرآن و سنت شریف. این مسألهی اصالت خیلی مهم است. یک نکته هم در اینجا مطرح است که در نظریهپردازی به آثار اجتماعی توجه دارند. دائماً وقتی که یک نظریه را مطرح میکنند، روی آثار اجتماعی آن نظریه تمرکز میکنند تا این آثار اجتماعی منتج به یک محصول اجتماعی باشد و در مسیر بشریت مؤثر باشد.
🔹 یکی از نکات دربارهی مرحوم آقای صدر مسألهی مقاصدیت است، ایشان یک فقیه بزرگ و مقاصدی است، مقاصد نه به آن شکلی که مقاصدیون دیگر مطرح میکنند، یعنی یک عموماتی مطرح کنند که هیچ اثری بر استنباط نداشته باشد بلکه ایشان مقاصد را آن چنان به دست میآورد که این مقاصد در استنباط احکام اثر میگذارد و یک ذوق فقهی منسجم با مقاصد برای بررسی همهی ادلهی قرآنی و روایی پیدا میشود تا در استنباط اثر عملی داشته باشد، بنابراین نکتهی اول در شخصیت مرحوم استاد شهید، نظریهپ
#متفکر_نابغه
#شهید_صدر؛ نظریهپرداز اسلامی و انقلابی
📌 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین #محمد_علی_تسخیری از شاگردان شهید صدر
🔆🔆🔆
📝 ابتدا از ویژگیهای شخصیتی و علمی شهید صدر بگویید، ابعاد شخصیتی ایشان را چگونه میبینید؟
🔹 بنده واقعاً خودم را خیلی عاجز و ناتوان میدانم که بتوانم دربارهی چنین شخصیت عظیمی صحبت کنم، ولی یک چند کلمهای خواهم گفت. اولین مطلبی که متجلی میشود برای کسی که چنین شخصیتی و آثارش را مطالعه میکند، مسألهی جامعیت و گسترش تحقیقات در علوم و فنون مختلف است. اگر بخواهیم این جامعیت را ترسیم کنیم، در حقیقت باید اشاره بکنم به بحثهای فلسفی، علمی، اقتصادی، تفسیری، اصولی، فقهی و بحثهای دیگر ایشان که این جامعیت کمنظیر است.
🔹 نکتهی دیگر مسألهی نظریهپردازی است. در هر بحثی که مرحوم استاد شهید وارد میشود، مثل یک نظریهپرداز و مثل یک تئوریسین وارد ابعاد موضوع میشود و ریشههای تاریخی آن موضوع و مقدمات علمی آن موضوع را به طور دقیق بیان میکند و بالاخره به یک تئوری و نظریه میرسد که این نظریه میتواند زیربنای بحثهای بعدی بشود. اگر مثلاً به مباحث کلامی امامت میپردازند، در عمق امامت و امتداد نبوت و بر تأثیر امامت و نبوت در مسیر خلافت انسانی صحبت میکنند و نظریه خلافت و شهادت را تبیین میکنند.
🔹 این نکته خیلی جالب است و حتی اثری بر نظریههای دیگر خواهد داشت. وقتی مرحوم شهید صدر به این آیهی شریفه میرسند: «إِنَّا أَنزَلْنَا التَّوْرَاةَ فِیهَا هُدًى وَنُورٌ ۚ یَحْکُمُ بِهَا النَّبِیُّونَ الَّذِینَ أَسْلَمُوا لِلَّذِینَ هَادُوا وَالرَّبَّانِیُّونَ وَالْأَحْبَارُ بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِن کِتَابِ اللَّهِ وَکَانُوا عَلَیْهِ شُهَدَاءَ»(۱) اینجا مسئلهی شهادت انبیاء و ائمه بر کل مسیر بشریت - نه در یک مقطع خاص- را بیان میکنند، مراحل این شهادت بدین ترتیب است که اول انبیاء شهید هستند، بعداً اوصیا شهید هستند، بعد از این مرحله احبار یعنی علما هستند، علما امتداد انبیاء و ورثهی انبیاء هستند، علما هم شهید هستند. شهید اینجا به معنای شهادت الگو بر دیگران است و این شهادت هم خیلی ابعاد مفصلی دارد. اگر احبار را امتداد حرکت انبیاء و امامان بدانیم به طور کامل مسألهی ولایت فقیه مطرح میشود. اینجا مقوّمات فقیهی که ولی باشد مشخص میشود، خود آیه میفرماید «بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِن کِتَابِ اللَّهِ وَکَانُوا عَلَیْهِ شُهَدَاءَ». اینها امانتدار کتابهای خداوندی است و اینها شهادت میدهند بر اینکه آیا بشریت توانست ابعاد کتابهای الهی را اجرا کند؟ بنابراین شهید صدر بحثهای تئوری مهمی مطرح میکنند.
🔹 اگر مرحوم آقای صدر به بحثهای منطقی استقراء میرسد، بحثهای عمیق استقراء همراه با مناقشاتی که منطقیون و علما داشتند را مطرح میکند تا به این هدف برسد که در قبال علما دو راه بیشتر وجود ندارد: یا اینکه ایمان به خداوند متعال داشته باشند، اگر بخواهند به علم ایمان داشته باشند، به خدا ایمان باید داشته باشند و اگر بخواهند به خدا ایمان نداشته باشند، به علم هم باید ایمان نداشته باشند زیرا نمیشود یک آدم به علم و قواعد علمی که بر اساس استقراء بنا میشود، ایمان داشته باشد ولی به خدا ایمان نداشته باشد.
🔹 شهید صدر هر مسألهای و مطلبی که مطرح میکند، به سمت تئوریهای مطرح در آنجا میرود، در بحثهای اقتصادی، در بحثهای تاریخی حتی تاریخ نظامهای مطرح در جهان را به طور عمیق و مرتبط با سلسلههای قبلی مطرح میکنند.
بنابراین در شخصیت شهید صدر اول مسألهی نظریهپردازی، دوم مسألهی جامعیت و سوم مسألهی عمق مباحث مطرح است. تا زمانی که ریشههای مسأله را به دست نیاورد، تا زمانی که اشکالاتی بر نظریه مطرح نشود، مرحوم شهید موضوع را رها نمیکند تا اینکه به هدف برسد.
🔹 مسألهی دیگر این است که بحثهای ایشان بحثهای اصیل اسلامی است. بحثهایی نیست که فقط اعتماد بر تفکر انسانی باشد، اعتماد بر تفکر انسانی است ولی با ریشهگرفتن از قرآن و سنت شریف. این مسألهی اصالت خیلی مهم است. یک نکته هم در اینجا مطرح است که در نظریهپردازی به آثار اجتماعی توجه دارند. دائماً وقتی که یک نظریه را مطرح میکنند، روی آثار اجتماعی آن نظریه تمرکز میکنند تا این آثار اجتماعی منتج به یک محصول اجتماعی باشد و در مسیر بشریت مؤثر باشد.
@salmanraoofi
لطفا در پست های بعدی ادامه گفتگو را دنبال کنید👇👇👇
#متفکر_نابغه
#شهید_صدر؛ نظریهپرداز اسلامی و انقلابی
📌 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین #محمد_علی_تسخیری از شاگردان شهید صدر
🔆🔆🔆
🔹 یکی از نکات دربارهی مرحوم آقای صدر مسألهی مقاصدیت است، ایشان یک فقیه بزرگ و مقاصدی است، مقاصد نه به آن شکلی که مقاصدیون دیگر مطرح میکنند، یعنی یک عموماتی مطرح کنند که هیچ اثری بر استنباط نداشته باشد بلکه ایشان مقاصد را آن چنان به دست میآورد که این مقاصد در استنباط احکام اثر میگذارد و یک ذوق فقهی منسجم با مقاصد برای بررسی همهی ادلهی قرآنی و روایی پیدا میشود تا در استنباط اثر عملی داشته باشد، بنابراین نکتهی اول در شخصیت مرحوم استاد شهید، نظریهپردازی ایشان با همهی ابعادش است.
🔹 نکتهی دوم این است که شخصیت ایشان، شخصیت مربی بود. در هر سخن، در هر جمله، در هر سخنرانی، در هر تألیف و در هر گونه فعالیت ایشان مسألهی تربیت دیگران یا تربیت مبلغان مطرح بود، دربارهی تربیت علما به صورت تربیت اصولی و تربیت فقهی اهتمام داشت، ایشان هم مربی اخلاقی و هم مربی علمی بود، مسألهی تربیت به طور کامل در فعالیتهای استاد شهید مشهود است.
🔹 نکتهی سوم مسألهی عشق به الله و عشق به دین بود. ایشان فانی در خدای خودش و در دین خودش بود. به هیچ وجه دنبال منافع شخصی و امثال اینها نبود، دیدیم در زمان جور و ظلم بعثیها، آقای صدر حتی آماده شد که جان خودش را در راه نجات مؤمنین تقدیم خداوند متعال بکند. پس از پیروزی انقلاب با شکوه اسلامی آقای صدر واقعاً سر از پا نمیشناخت و شیدای این انقلاب و نتایج این انقلاب شد و معروف است که آقای صدر نامه نوشت به شاگردانش که «ذوب بشوید در شخصیت امام خمینی، همچنان که او در اسلام ذوب شده است.» عشق به الله نتیجهی آن اخلاصی است که ایشان داشت. شاید بتوانیم بگوییم این چهار ویژگی مهمترین ویژگیهای شخصیت مرحوم آقای صدر است، یکی نظریهپردازی، یکی عمق مباحث، یکی تربیت شاگردان و یکی اخلاص نسبت به خدای متعال.
📝 از اولین آشنایی خودتان با شهید صدر بگویید، اینکه چگونه با شهید صدر آشنا شدید و چه خاطراتی در این آشنایی دارید؟
🔹 هر که از شهید ذکری بشنود، عاشق شهید میشود. ما هم تازه طلبه شده بودیم، تازه مقدمات را تا حدی تکمیل کردیم و وارد دانشکدهی معروف فقه نجف شدیم. با تفکرات مختلف آشنا که میشدیم، برای یک طلبهای که میخواست هم بشناسد و هم خدمت کند، شخصیت مرحوم شهید مطرح بود. خصوصاً ما یک عشقی به خدمت داشتیم و در نتیجهی اقداماتی با بعضی از تشکلات اسلامی رابطه برقرار کردیم، با «حزب الدعوة» رابطه برقرار کردیم، در تعلیمات و فرهنگی که این حزب داشت و اعضایش را تربیت میکرد، اولین و مهمترین ایده، ایدههای مرحوم شهید صدر بود. بعد از آن که دانشکده را تمام کردیم و به مرحلهی توانِ استفاده از بحثهای خارج رسیدیم، به طور طبیعی اولین جایی که باید میرفتیم، درس مرحوم شهید بود. نمیشد یک بار آدم خدمت شهید برسد و درسش را بشنود و عاشقش نشود. ما هم بحثهای عالی فقه و اصول را شروع کردیم و با عشق هر چه تمامتر ادامه دادیم. شاید تقریباً یک دورهی اصول و قسمت زیادی از فقه را خدمت ایشان خواندیم، غیر از درسهایی که مرحوم شهید در تعطیلات میگفتند که آن درسها هم کمتر از بحثهای عادی طول سال نبود.
🔹 بحثهایی که ایشان در تفسیر موضوعی میگفتند، حتی در تفسیر دنبال تئوری میگشتند. ایشان میفرمودند دو نوع مفسر موضوعی قرآن داریم، یک نوع این است که مفسر میآید هر چه دربارهی مفردات قرآن یا آیه به آیه قرآن است، جمع میکند یا حتی اگر بخواهد یک موضوعی را از قرآن بررسی کند، در چارچوب همان موضوع میماند. ولی یک مفسر دیگری هست که میخواهد تئوری به دست بیاورد، میخواهد نظریهی اجتماعی را به دست بیاورد، این مفسر قبل از اینکه وارد بحث قرآنی بشود، آرای دیگران را مطالعه میکند. سؤالات دربارهی این موضوع را جمع میکند، ابعاد موضوع را پیدا میکند، آن وقت خدمت قرآن میآید و این سؤالات را بر قرآن عرضه میکند.
🔹 حضرت امیر(علیهالسلام) میفرمایند: «ذَلِکَ الْقُرْآنُ فَاسْتَنْطِقُوهُ»(۲)، یعنی کتاب خدا را به حرف در بیاورید، لذا کتاب خدا با شما حرف میزند. البته به این آسانی که قرآن با یک آدم صحبت نمیکند. خیلی آدم باید با قرآن عجین بشود، خیلی باید خودش را پاک بکند و آماده بشود تا قرآن با او صحبت کند. آدمی که میخواهد تئوری به دست بیاورد، سؤالاتش را از اول آماده میکند، در محضر قرآن کریم حاضر میشود و از آیات قرآنی سؤال میکند و جوابش را میخواهد به دست بیاورد.
@salmanraoofi
لطفا در پست های بعدی ادامه گفتگو را دنبال کنید👇👇👇
#متفکر_نابغه
#شهید_صدر؛ نظریهپرداز اسلامی و انقلابی
📌 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین #محمد_علی_تسخیری از شاگردان شهید صدر
🔆🔆🔆
🔹 خود مرحوم شهید صدر مثلاً سؤالی مطرح میکند که مشکل اقتصادی انسانیت چیست؟ خب بعضی از متفکرین گفتند مشکل این است که طبیعت بخیل است. رشد انسانها سریعتر از رشد طبیعت است. شهید صدر این سؤال را بر قرآن عرضه میکند و قرآن برعکس متفکرین میگوید که طبیعت بخیل نیست، ما هر آنچه شما نیاز دارید در طبیعت نهفتیم و ذخیره کردیم. مشکل از طبیعت نیست، مشکل در خود انسان است که هم ظلم در توزیع میکند و هم کفران نعمت میکند و نعمتها را هدر میدهد. آیهی شریفهای که میفرماید «وَآتَاکُمْ مِنْ کُلِّ مَا سَأَلْتُمُوهُ وَإِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لَا تُحْصُوهَا»، پس اشکال کجاست؟ «إِنَّ الْإِنْسَانَ لَظَلُومٌ کَفَّارٌ».(۳)
🔹 هر کس به یک ایدهای از مرحوم شهید برسد، عاشق شهید میشود و به همین دلیل ما سراغ چنین شخصیتی رفتیم و نمیدانیم آیا توانستهایم چیزی را به دست بیاوریم یا لیاقت این را نداشتیم؟ شهید خیلی افق بالایی داشت، خیلی چشمانداز بالایی داشت و جداً من نمیتوانم بگویم که من حتی شاگرد شهید هستم یا نیستم. چون شاگرد باید حداقل ابعاد تفکر را بداند و بشناسد، آیا ما توانستیم ابعاد این تفکر را به دست بیاوریم؟ نمیدانم.
📝 از آن ایام آشنایی با شهید صدر خاطراتی دارید؟
🔹 یکی از خاطرات این است که شیعیان سعودی از مرحوم شهید خواستند که یک فردی از طرف شهید پیش آنها بیاید و این یک توفیقی برای من شد که استاد شهید دستور داد که بنده «احساء» و «قطیف» بروم و ماهها آنجا درس بدهم، الحمدلله خیلی موفق شدیم که جوانان آنجا را توجیه و آگاه کنیم.
🔹 یکی از خاطرات این است که یک روز ایشان فرمود که شما به عنوان نمایندگی ما برای هدایت جوانان به لندن بروید، من خدمتشان عرض کردم هنوز درسم را تکمیل نکردهام، اگر اجازه بدهید من یک مقدار به یک جایی برسم که بتوانم خودم را نگه بدارم و تغذیه کنم؟ ایشان قبول کردند و ماندم.
🔹 روزی که بعثیها میخواستند ایرانیها را از نجف با خانوادههایشان اخراج کنند، جداً آن روز، روز عزای مرحوم شهید صدر بود حتی تا مرحلهی گریه رسیده بودند و بعداً به این نتیجه رسیدند که شاگردان بمانند، ولی چون من یک شرایط خاصی داشتم، تازه از زندان اعدام نجات یافته بودم، به من اجازه دادند که ایران بیایم.
🔹 یک بار یک تفسیر جیبی خوبی منتشر شد، مرحوم آقای صدر از آن تفسیر خوشش آمد و به دو نفر از شاگردانش دستور دادند که یک تفسیر جیبی آماده کنید، یعنی یک صفحه قرآن باشد و یک صفحه تفسیر باشد، ولی تفسیر جامع الاطراف باشد، فقط کلمات را تفسیر نکند، بر اساس روایات اهل بیت(علیهمالسلام) باشد. بنده و برادرم حجتالاسلاموالمسلمین جناب آقای نعمانی را مکلف کردند که این تفسیر را انجام بدهیم، ما تقریباً در طول ۳۰ سال توانستیم این تفسیر را تکمیل کنیم و به نام «المختصر المفید فی تفسیر الکتاب المجید» منتشر شد.
@salmanraoofi
لطفا در پست های بعدی ادامه گفتگو را دنبال کنید👇👇👇
#متفکر_نابغه
#شهید_صدر؛ نظریهپرداز اسلامی و انقلابی
📌 گفتوگو با حجتالاسلام والمسلمین #محمد_علی_تسخیری از شاگردان شهید صدر
🔆🔆🔆
📝 در مورد زندانی شدن که فرمودید، ماجرای انتفاضهای بود که حزب الدعوة هم در آن نقش داشت و شما را حزب بعث گرفت و مدتی زندان بودید و تحت شکنجه قرار گرفتید، مقداری در این باره توضیح دهید.
من آن زمان عضو «حزب الدعوة» بودم ولی این حرکت را حزب نکرد، ما میخواستیم تودههای مردم در عراق را آگاه و تحریک کنیم، مخصوصاً در نجف چون نجف مانند قم در ایران بود، اگر نجف به تحرک میپرداخت، اثراتش در کل عراق آشکار میشد. برای دستهجاتی که در نجف بر پا میشود، شعر مؤثر درست کردیم -در زمان بیماری مرحوم آیتاللّه العظمی سید محسن حکیم بود- این شعر خیلی مردم را تشویق کرد، حس حماسهی مردم را به حرکت درآورد و بر علیه بعثیها قیام کردند. قیام نجف باعث شد تقریباً کل بعثیها را از صحن و مراکزشان راندند و نزدیک بود بعثیها کنترل نجف را از دست بدهند، حتی میخواستند با تیراندازی مردم را ساکت کنند که نشد، حتی به گنبد حرم شریف حضرت امیرالمؤمنین(علیهالسلام) تیراندازی کردند. امید داشتیم که این نهضت اثر بگذارد، ولی متأسفانه بعثیها کنترل کردند و نگذاشتند آثار قیام شهر نجف به شهرهای دیگر برود. لکن آن حرکت بعثیها و اثر حرکت مردم در دلها نهفته شد که بعداً به شکل انتفاضههای دیگر درآمد.
📝 نقش شهید صدر در آن انتفاضهی نجف چه بود؟
🔹 شهید صدر شاخص حرکت انقلابی بود. شهید صدر چه بخواهیم و چه نخواهیم رهبر کل این نهضتها بود، بعثیها میفهمیدند که محرک اصلی رهبر است، هر حرکتی که در نجف انجام میگیرد، هر آگاهیای که به تودهها داده بشود از ناحیه مرحوم آقای صدر بود و لذا هی تضییقات میکردند و مدتی محدود کردند، مدتی ملاقاتش را تحریم کردند و ایشان را محاصره کردند. بالاخره مرحوم شهید را خود صدام به دست خودش با هزار شهید دیگر و خواهر مظلومهاش در بغداد، به دست خودش و در اتاق خودش اعدام کرد.
📝 اینکه میفرمایید در انتفاضه نجف شهید صدر محور بود، در زمانی است که شهید صدر از لحاظ سنی حدود چهل سالگی و کمتر بودهاند و در همان زمان شخصیتی مثل آیتاللّه حکیم بودند و مرجعیت داشتند، همینطور آیتالله خویی و آیتالله شاهرودی بودند و بزرگان دیگر از مراجع حضور داشتند، اما چه شد که شهید صدر این جایگاه را پیدا کرد؟
علت، فکر انقلابی شهید صدر بود، شهید صدر سالی که اعدام شد، ۴۸ سال داشت یعنی هنوز جوان به حساب میآمد، ولی حتی مراجع آن روز به ایشان عشق میورزیدند. از مرحوم آیت اللّه العظمی خویی نقل شده که به ایشان گفتند شهید حزب دارد، آقای خویی فرمود که من هم عضو آن حزب میشوم. یعنی شخصیتی بود که هر کس بشنود یا ببیند یا بخواند عاشقش میشود. شهید صدر به عنوان یک منبع آگاهی و یک منبع تحرک انقلابی به حساب میآمد. ایدئولوگ انقلاب بود، نه فقط آن زمان تابع او بودند بلکه تفکرات مرحوم شهید صدر میتواند در جهان، سازندهی حرکت انقلابی برای کل تودهها باشد.
@salmanraoofi
لطفا در پست های بعدی ادامه گفتگو را دنبال کنید👇👇👇