📜برای تحقق حقوق بشر به معنای واقعی باید به سراغ فقه و فقیه رفت/ حقوق بشر غربی بنیان های خانواده را متزلزل کرده است
🔻محمدجواد فاضل لنکرانی در مراسم جشن میلاد حضرت زهرا(س) در مدرسه علمیه رسالت قم:
🔹ما طلاب برای اینکه حلال و حرام الهی را بشناسیم به حوزه آمده ایم و نباید تصور کرد که خب علمای قبل همه حلال و حرام ها را بیان کرده اند و اکنون دیگر چه نیازی به حوزه ها می باشد چرا که بسیاری از موضوعات جدید می باشد و باید به همه آنها پرداخته شود.
🔹فقه و فلسفه تفاوت دارد. مسائل جدید در فلسفه راه ندارد و حال آنکه فقه اینگونه نیست و مدام در حال گسترش می باشد و موضوعات جدید پیش می آید که حوزه باید پاسخگوی آن باشد.
🔹باید به دور از جار و جنجال های سیاسی متفکران ادیان خصوصا محققان اسلامی و فقهای برجسته اعلامیه حقوق بشر مورد نقد قرار دهند چرا که حقوق بشر غربی بنیان های خانواده را متزلزل کرده است.
🔹 ما در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) به مبحث نقد علمی اعلامیه حقوق بشر ورود پیدا کردیم و معتقدیم اگر بخواهیم منشوری از حقوق بشر اسلامی را عرضه کنیم باید حقوق بشر مد نظر غربی ها را مورد نقد قرار دهیم.
🔹روح اعلامیه حقوق بشر کاملا در جهت نفی حقوق انسانها است. اگر دیباچه اعلامیه حقوق بشر و مواد آن را یک به یک به صورت مجتهدانه وعالمانه بررسی کنیم به این نتیجه می رسیم که این اعلامیه نافی حقوق بشر است.
🔹تصور نکیند که علوم طلبگی تنها به درد مسلمانان یا شیعیان می خورد بلکه برای همه مردم ولو مسلمان نیز نباشند به درد می خورد و اساسا برای اینکه حقوق بشر به معنای واقعی کلمه محقق شود باید به سراغ فقه و فقیه رفت.
@saraeer
🔻محمدحسین حسینزاده بحرینی عضو ناظر مجلس در شورای فقهی بانکها:
🔹قانون بانکداری بدون ربا چند وقتی است که تدوین شده، اما برای بررسی بیشتر این قانون باید جلسات متعددی برگزار شود و احتمالا اوایل سال آینده این قانون در صحن مجلس مطرح شود.
@saraeer
📜استقبال آیت الله مکارم از بیانیه گام دوم انقلاب/ کارگروه هایی برای تحقق اهداف این بیانیه تعیین شود
🔻آیت الله مکارم شیرازی در درس خارج امروز:
🔹بحمدالله چهل سال اول انقلاب را با موفقیت پشت سر گذاشتیم؛ دشمنان ما مخصوصا آمریکا چهل سال درباره ما دروغ گفتند و تهمت زدند و تهدید و تحریم کردند تا به عقیده باطل خود، نظام اسلامی را متزلزل سازند و گروهی که دست نشانده خود آنان هستند بر کشور ما حاکم کنند؛ ولی حالا خودشان به اشتباه و اوهام باطل خود پی بردند. اکنون نوبت ماست که برای چهل سال آینده برنامه ریزی قوی و جامع و کاربردی داشته باشیم تا بتوانیم از میان انبوه مشکلات به سلامت عبور کرده و موقعیت خود را در دنیا و منطقه تقویت کنیم.
🔹بحمدالله اخیرا رهبر معظم انقلاب بیانیه ای جامع، پرمعنی، حساب شده و راهگشا تحت عنوان گام دوم انقلاب صادر کردند که پیداست روی آن فکر و دقت زیادی شده است.
🔹این بیانیه تاکنون مورد استقبال گروه های زیادی واقع شده است؛ ولی می دانیم استقبال و تقدیر و تشکر به تنهایی کافی نیست؛ اکنون وقت آن رسیده است که کارگروه هایی برای هرکدام از محورهای هفت گانه آن بیانیه تعیین شود و برای پیاده کردن اهداف این محورها برنامه نویسی کنند؛ به عنوان مثال یکی از محورهای هفت گانه بیانیه، مسئله منابع انسانی و معادن زیرزمین و روی زمینی کشور و فرصت های موجود آن است؛ باید از گروهی که تخصص در این مسئله دارند دعوت شود تا این منابع را بر اساس آمار و نقشه و تصویر، شناسایی و احصا کرده و طرز صحیح استفاده از آن را تبیین کنند و راه اصلاح اشتباهات موجود را نشان دهند.
🔹همچنین در مسائل اقتصادی که یکی دیگر از محورهای این بیانیه ارزشمند است از گروهی از اقتصاددانان دعوت شود که درباره برنامه های راهبردی آن دقیقا بیندیشند و کاستی ها و ریشه های راه حل های اقتصاد بیمار موجود را ارائه دهند و شرح جامع مستدل، جامع و مستندی برای آن بنویسند و نیز درباره محور مربوط به گذشته انقلاب، چالش های گذشته و تجربیاتی که از آن می توان آموخت به وسیله گروهی تحلیل گر تاریخ انقلاب روشن شود.
🔹در مورد محور مربوط به مسائل فرهنگی و اخلاقی از گروهی از فضلا و اندیشمندان حوزوی دعوت به عمل آید تا درباره طرق اصلاح وضع فعلی و راه حل ها بیندیشند و شرح لازم را برای آن بنگارند و همچنین سایر محورهای هفت گانه بیانیه مهم؛ و چه بهتر که عهده دار این دعوت ها یک گروه قوی و فارغ از مسائل جناحی باشد و با جدیت و دقت آن را دنبال کند که سرانجام آن متن پرارزش و این شرح همراه شده، کتاب جامعی به وجود می آورد که می تواند راهگشا در چهل سال آینده و منبعی برای آگاهی از نقشه های راه برای مسئولان کشور گردد.
🔹اینجانب به سهم خود از بیاینه پرارزش و آموزنده رهبر معظم انقلاب تشکر می کنم.
@saraeer
📜طلبه نباید دنبال این اندیشکده و فلان دانشکده باشد/ علمای گذشته با درس های همین حوزه ملا شدند
🔻حسن ممدوحی، عضو جامعه مدرسین حوزه در درس اخلاق این هفته در مدرسه علمیه شهید صدوقی:
🔹اگر طلبه ای می خواهد در جامعه اثر گذار باشد، باید در کنار تهجد و نماز شب، 20 سال به صورت مداوم در حوزه درس بخواند تا ملاّ شود. باید از جوانی و عمر نهایت استفاده را کرد تا بتوانید به مراتب عالی نفسانی برسید.
🔹امروز در حوزه افرادی وارد شدند و به طلبه تلقین می کنند، درس های حوزه ارزشی ندارد. اینها هیچ دین ندارند. مقاله ای به غلط می نویسند. طلبه را از مسیر درست باز می دارند. دنبال این حرفها نباشید. از این حرفها فرار کنید چون آنها دنبال این هستند تا طلبه را منحرف کنند.
🔹در این حوزه به افرادی مانند شهید مطهری ها، بهشتی ها و بهجت ها اقتدا کنید و از آنها الگوی بگیرد، تا بتوانید در جامعه اثر گذار باشید. طلبه نباید دنبال این اندیشکده و فلان دانشکده باشد. باید درس حوزه را خوب بخوانید، تا ملا بار بیایید. علمای گذشته درهمین حوزه و با درس های همین حوزه ملا شدند.
@saraeer
📜طلبه بدون خواندن رسائل و مکاسب نمیتواند وارد دروازه فقاهت شود/ شروح فارسی برای فهم و فقاهت سم است
🔻سیداحمد خاتمی در جمع طلاب و فضلای مرکز فقهی امام علی(ع):
🔹راه اندازی مراکز فقهی از ضروریات حوزه است. به طور طبیعی، طلبه دروس حوزه را می خواند و این دروس، علت مُعده است یعنی برای این که معلولی شکل بگیرد، مقتضی، معده و عدم المانع و شرط نیاز دارد. کتابهای حوزوی علت معده است؛ تا رسائل، مکاسب و ... خوانده نشود، انسان نمی تواند وارد دروازه فقاهت شود. این زمزمه های که در حوزه شنیده می شود با کتابهای شیخ درگیرند، نادرست است. اگر توانسته ایم کتابی در اندازه رسائل عرضه کنیم، حرف درستی است. مانند معالم که اوایل در حوزه تدریس می شد، این کتاب رفت و جای آن الموجز آمد. اما تا وقتی جای آن کتابی نیامده بگوییم معالم رانخوانید این حرف نادرستی است.
🔹اول سال وقتی درس های حوزه شروع می شود. تبلیغات افراد برای تدریس هم شروع می شود. باید بدانیم حوزه ما، حوزه تبلیغات نیست. اگر اول سال بنویسند و تبلیغ کنند، علامه فلانی، فلان درس را می گوید، طلبه برود پای درس او بنشیند، حرفی برای گفتن نداشته باشد،طلبه پای درسش نمی نشیند، اما اگر فردی بی سرو صدا و ملا باشد، طلبه پای درس او می نشیند. با تبلیغات نمی توان کار را پیش برد. باید فرد فقیه و ملا باشد.
🔹حوزه باید غنای درسی را جدی بگیرد و در همین رابطه شروح فارسی سمی برای فهم است. ذهنی که درگیر نشود، نمی تواند فقیه وارسته شود و نمی تواند مسائل مستحدثه را حل کند. نقص حوزه این است که برای استاد پروری، کار را توسعه نداد. برای پرورش طلبه وقتی کارهایی انجام می دهیم، برای استاد پروری هم باید فعالیت هایی انجام دهیم.
@saraeer
📜فقط 10 درصد پایان نامه های کشور ارزش علمی دارند
🔻علیاکبر رشاد در اولین همایش ملی آسیب شناسی پایان نامه ها و رساله ها در حوزه علوم انسانی- اسلامی:
🔹رسالهها و تحقیقات باید حاوی نوآوری باشد. یکی از معضلات کشور که تاکنون کمتر به آن توجه شده است موضوع پایان نامه های علمی و علوم انسانی است اکثرا با ضعف علمی، ضعف فنی، فقهی و حقوقی مواجه هستند. فقط ده درصد پایان نامه های کشور ارزش علمی دارند.
🔹یکی از آفات پایاننامهها، عدم رعایت حقوق مالکیت فکری است، برخی تردید دارند که آیا این مالکیت فکری حق است یا خیر؟ مالکیت ناشی از فکر نمی تواند اعتباری محض باشد و دستاوردهای ناشی از فعالیت مغزی غالبا از شدت و رغبت برخوردار هستند. حقوق مالکیت معنوی از مالکیت مادی اولی تر است، همانطور که در خصوص مالکیتهای دیگر همه قوانین و مقررات به نحو احسن اجرا می شود، در خصوص مالکیت معنوی هم باید رعایت شود.
@saraeer
📜ابتدا مشکل معیشت مردم را حل کنید، بعد به فکر شیرینی شب عید باشید
🔻آیت الله نوری همدانی در درس خارج امروز:
🔹اکثر مردم از مسأله گرانی رنج میبرند، بسیاری از این گرانیها مربوط به دلار نیست و به مسائل دیگر مرتبط است، مردم باید مقاومت کنند. گاهی میبینیم که در تلویزیون میگویند شیرینی برای شب عید فراهم کردهایم؛ درحالیکه مردم نان پیدا نمیکنند بخورند؛ چطور به فکر شیرینی شب عید هستید؟ ابتدا باید نان برای مردم فراهم و مشکل معیشت مردم را حل کنید سپس به فکر شیرینی شب عید باشید.
@saraeer
📜عزم راسخی برای اصلاح فضای مجازی وجود ندارد
🔻آیت الله مکارم شیرازی در درس اخلاق چهارشنبه شب:
🔹ما به برخی از برنامه ها و فیلم های صدا و سیما نقد داریم، واویلا نسبت به برخی فیلم های سینمایی. از همه بدتر فضای مجازی بدون ساماندهی و شبکه های اجتماعی فاسد و مفسد است؛ آیا وقت آن نرسیده که دست از تقلید کورکورانه غربی ها برداریم و بیاییم این فضاها را اصلاح کنیم؟ غربی ها خط قرمزی ندارند اما ما مسلمان و پیرو قرآن و معصومین هستیم.
🔹عده ای از فضلای حوزه در این خصوص نشسته اند و طرح و برنامه و راهکار ارائه کرده اند، اما متاسفانه عزم راسخی برای اصلاح فضای مجازی وجود ندارد، اگر عزمی وجود داشته باشد می توان به اصلاح این فضا امیدوار بود.
🔹 افرادی که در مسؤولیت های سطح بالا قرار دارند باید به فکر اصلاح این فضا باشند، به کودکان و نوجوانان این مرز و بوم رحم کنند، می شود با یک بیل از ابتدا سرچشمه را گرفت اما وقتی فراگیر شد کار به این راحتی ها نخواهد بود.
@saraeer
📜روایت خسروشاهی از نظر امام درباره ترور فرح پهلوی و بنی صدر/ امام فرمودند مگر میتوان هرکس را که منکر ولایت فقیه شد ترور کرد؟
🔻سیدهادی خسروشاهی در پیش همایش «نقد و واکاوی آثار مرتبط با زندگینامه امام خمینی(س)»:
🔹من در سالهای نخست انقلاب به دلیل فعالیتی که در مصر و سایر بلاد عربی داشتم، شناختهتر بودم. لذا قبل از سفری که برای شرکت در کنفرانس اندیشه اسلامی داشتم، برای همراهی با چند تن از دوستان به الجزایر رفته بودم، یکی از بچههای جهادی که اسم مستعارش «ابوعلاء» بود، پیش من آمد و فتوا خواست تا «فرح پهلوی» را ترور کند و گفت که فرح و اولادش شبهای جمعه به سر قبر شاه در مسجد رفاعی مصر میروند و چون پلیس جلوی درب ایستاده ما نمیتوانیم داخل شویم، اما میتوانیم هنگام عبور از آنجا نارنجکی به داخل مسجد بیندازیم که به موجبش هم فرح و هم اولادش کشته شوند. وقتی گفتم که اهل دادن فتوا نیستم، از من خواست از آقای خلخالی یک فتوا بگیرم، در آنجا گفتم متاسفانه من اصلا آقای خلخالی را قبول ندارم ولی اگر ایران رفتم از خود امام می پرسم و به شما خبر میدم.
🔹این ماجرا گذشت تا اینکه من وقتی برای مرخصی به ایران آمده بودم، خدمت امام رسیدم و این موضوع را از ایشان سوال کردم، امام فرمودند، «برای چه میخواهند این کار را کنند؟» گفتم میگویند او تحریک کننده رژیم در زمان شاه بوده، امام گفتند «نه، آن زن چه اختیاری داشته؟!» و بعد هم اضافه فرمودند، «اگر شما آن زن را مفسده میدانید، تقصیر بچهها چیست؟» ایشان صریحاً نهی کردند و گفتند، «این کار را نکنید». من وقتی به ایتالیا برگشتم در تلفنی رمزی به دکتر ابوعلاء گفتم که این کار صحیح نیست. روزگاری گذشت تا اینکه آقای دعایی به ایتالیا آمده بود تا در یکی از مجالس بین المللی شرکت کند و شبی را مهمان ما بود، زمانی که من این ماجرا را برای ایشان نقل کردم، ایشان گفت این موضوع را جایی نقل نکنید، چرا که به صلاح و مصلحت نیست. به ایشان گفتم از آنجا که زودتر از من به ایران میرود، اگر شکی دارد خودش از بیت امام سوال کند و اگر شکی هم ندارد که نقل آن اشکالی ندارد.
🔹بعد از مدتی که من دوباره به ایران برگشتم و به خدمت امام رسیدم تا گزارشی کوتاه از حوزهها به ایشان ارائه دهم، اشارهای هم به فعالیتهای جمعی و فرهنگی خودمان در لندن کردم که آن زمان سه مجله منتشر میکردیم. در آن جلسه آیتالله شبیری زنجانی نیز به همراه پسرشان آمده بودند و جلسهای مشترک بود. به امام عرض کردم که حضرتعالی در پاسخ سوال من فرمودید که «این کار را نکنند، این زن و بچهها چه تقصیری دارند.» امام فرمودند، «من این زن را هم نگفتم بلکه گفتم اگر او را مفسده میدانید بچه ها چه تقصیری دارند؟» من هم به ایشان گفتم که آقای دعایی گفته که این موضوع را جایی نقل نکنم، حالا حضرتعالی اجازه میدهید من جایی نقل کنم یا بنویسم؟ امام فرمودند، «هم نقل کنید و هم بنویسید، ما مصلحتگرایی سیاسی نداریم، حکم اسلام است».
🔹مسأله مشابه این موضوع هم درمورد بنیصدر بود که یکی از دوستان دانشجوی ما که آن زمان در ایتالیا بود و بعدها جزو کادر وزارت خارجه شد، میخواست به مقاومت ملحق شود و بنیصدر را ترور کند. من در پاسخ به او گفتم که از فتوا معذورم و قاضی هم نیستم و اصرار آیتالله قدوسی نیز درباره قضاوت در ایران را قبول نکردم، ولی از امام میپرسم و نظرشان را به شما اعلام میکنم. به ایران برگشتم و از امام پرسیدم. ایشان فرمودند چرا؟ مگر مانند آن خبیث«رجوی» که میگوید ما اسلامی را میخواهیم که در آن قطع ید سارق نباشد، منکر ضروریات دین شده است؟ مثلاً در رابطه با حجاب؟ من گفتم نه اتفاقاً ایشان در ضرورت حجاب رسالهای نوشته و در آثار دیگرش هم چیزی که منکر ضروریات دین باشد، ندیدم.
🔹امام گفتند، «پس برای چه میخواهند این کار را کنند؟» گفتم بنی صدر مقالاتی در نشریه خود که همان «انقلاب اسلامی در هجرت» است، مینویسد و در آن راجع به ولایت فقیه عبارتی به کار می برد که شرمم میآید بازگو کنم. امام فرمودند، «اینکه منکر ولایت فقیه است چه اشکالی دارد؟ مگر می توان هرکس را که منکر ولایت فقیه شد ترور کرد؟ نه شما نهیاش کنید». بعد خود امام افزودند که «مسأله ولایتفقیه را با این وسعتی که ما مطرح میکنیم، علمای قدیم قبول نداشتند و علمای معاصر هم که خود شما می دانید در قم و نجف و مشهد و تهران»، به هر حال من عین این نظر را برای آن فردی که میخواست به مقاومت بپیوندد نقل کردم، ولی بعدها که این موضوع را در جایی نقل کردم، بنیصدر شنیده بود و به همین خاطر در مصاحبه ای گفت که من تروریستم و دلیلش هم این است که میخواستم از امام دستور ترورش را بگیرم، در صورتی که مانند سایر تحلیلهایش، نفهمیده که من میخواستم جلوی ترور او را بگیرم.
@saraeer