📗دحوالارض خروج پيامبر رحمت صلی الله علیه و آله و سلم براي حجة الوداع و سالروز خروج امام رضا علیه السلام براي سفر به خراسان: گسترش يافتن زمين از زير كعبه (دحوالارض)، خروج پيامبر (صلي الله عليه و آله) از مدينه براي حجة الوداع، خروج امام رضا (عليه السلام) براي سفر به خراسان همگي در 25 ذيقعده اتفاق افتاده است. مناسب است زائران كعبه، پيروان پيامبر(صلي الله عليه وآله) و مواليان امام رضا(عليه السلام)، در روز بيست و پنجم ذيقعده به تناسبي كه بين آغاز گستردگي زمين از زير كعبه و آغاز حركت پيامبر(صلي الله عليه وآله) براي اعلام كامل شدن دين در پرتو ولايت اميرمؤمنان (عليه السلام) و آغاز حركت امام رضا(عليه السلام) براي بناي استوارترين پايگاه شيعي در تاريخ وجود دارد، بينديشیم.
روز دَحْوُ الأرض
دحوالارض به معناي گستردگي خشكي بر روي زمين است. پيش از پيدايش خشكي، اطراف كره زمين را آب فراگرفته بود. در اين روز، زمين از زير كعبه خشك شدن خود را آغاز كرد. روز دحوالارض، يكي از روزهايي است كه روزه داري در آن مستحب است و طبق بيان علي بن موسي الرضا(عليه السلام) ، روزه اين روز ثواب 60 ماه روزه را دارد. و در اين روز حضرت ابراهيم(عليه السلام) و حضرت عيسي بن مريم(عليه السلام) متولد شدند.
در مناظره معروفي كه بين امام صادق(عليه السلام) و ابن ابي العوجا اتفاق افتاد، حضرت چنين فرمود: خداوند كعبه را دو هزار سال قبل از دحوالارض خلق كرد.
ترجمه فرازهايي از دعاي اين روز:
خدايا! زمين را گستراندي، دانه را در لايه هاي تاريك زمين شكافتي، مرارت را از دوش بندگانت برگرفتي، غم و اندوه را از دل ها زدودي; عزيزا! در اين روز بزرگ و پرفضيلت كه نزد مؤمنان به امانتش نهادي، تو را به رحمت بي انتهايت سوگند مي دهم كه بر بنده صالحت محمد مصطفي و بر خاندان پاكش درود فرست و از گنجينه الطافت باراني پايان نيافتني بر ما بباران! و بر توبه اي خالص و بازگشتي نيكو به سوي خودت ياري مان كن.
خروج پيامبر (صلي الله عليه وآله) از مدينه جهت حجة الوداع (10 هـ . ق .)
پيامبر اكرم(صلي الله عليه وآله) در ماه ذيقعده سال دهم هجري قمري به اهالي مدينه و قبيله هاي اطراف اعلام كرد كه آن حضرت قصد زيارت خانه خدا و برپايي مراسم حج دارد. به همين جهت، تعداد بسياري از مسلمانان به همراه آن حضرت عازم مكّه شدند.
پيامبر(صلي الله عليه و آله)در روز 25 ذيقعده سال دهم هجري از مدينه حركت كرد و در مكاني به نام «ذوالحليفه» احرام بست. تمام همسران آن حضرت و يگانه دختر گرامي اش، حضرت فاطمه(عليها السلام) در اين سفر همراه پيامبر(صلي الله عليه وآله) بودند. حضرت علي(عليه السلام) نيز پس از مأموريت جهادي و تبليغي در منطقه يمن، به دستور پيامبر(صلي الله عليه وآله) در مراسم بزرگ حجة الوداع حضور يافت؛ از آن جا كه اين حج، آخرين حج پيامبر(صلي الله عليه وآله) بود، به حجة الوداع مشهور گرديد.
پس از پايان مراسم حجة الوداع، پيامبر(صلي الله عليه و آله) هنگام بازگشت به مدينه، در مكاني به نام غديرخم، در اجتماع 100 هزار نفري، حضرت علي(عليه السلام) را به فرمان خداوند متعال به جانشيني خود منصوب فرمود و همگان با علي(عليه السلام) بيعت كردند.
سالروز هجرت امام رضا(عليه السلام) از مدينه به سوي خراسان در سال 200. ق .
ابوالحسن علي بن موسي(عليه السلام) ملقب به «رضا» امام هشتم، و دهمين معصوم از چهارده معصوم(عليهم السلام) است.
سال تولد آن حضرت را 148 و 153 ق . ذكر كرده اند و مشهور آن است كه روز تولد آن حضرت يازدهم ذيقعده بوده است.
پس از آن كه محمد امين در بغداد كشته شد و خلافت در خراسان بر مأمون مسلم گرديد، مأمون تصميم گرفت تا از وجود حضرت امام رضا(عليه السلام) در تثبيت حكومت خود بهره گيرد و از سوي ديگر، ايشان را تحت كنترل قرار دهد; از اين رو كسي را فرستاد و آن حضرت را از مدينه به خراسان فراخواند.
ذكر اين نكته حائز اهميت است كه فضل و مأمون با شمّ سياسي خود از مشاهده اوضاع نابسامان شهرهاي مهم و شورش مردم (مانند قيام ابوالسرايا در كوفه و علوي ديگر در يمن) به اين مطلب پي برده بودند و مي خواستند با انتخاب فرد برجسته و ممتازي از خاندان حضرت علي(عليه السلام) به ولايت عهدي، رضايت مردم را به خود جلب كنند و پايه هاي خلافت مأمون را مستحكم سازند. به همين جهت مأمون در سال 200 ق . بنا به گفته طبري، رجاء بن ابي الضحاك و فرناس خادم (در بعضي روايات شيعه ياسر خادم) را به مدينه فرستاد تا علي بن موسي بن جعفر(عليهم السلام) و محمد بن جعفر عموي حضرت رضا(عليه السلام) را به خراسان ببرند.
رجاء بن ابي الضحاك، از خويشان نزديك فضل بن سهل بود و همين امر شايد مؤيد اين مطلب باشد كه فضل بن سهل در كار ولايت عهدي حضرت رضا(عليه السلام) دخالت داشته است.
در روايات شيعه آمده است كه مأمون به حضرت رضا(ع) نوشت تا از راه بصره و اهواز و فارس به خراسان برود، نه از راه كوفه و قم. دليل اين امر را كثرت شيعيان در كوفه و قم ذكر كرده اند; زيرا مأمون مي ترسيد كه شيعيان كوفه و قم به دور آن حضرت جمع شوند. اين مؤيد آن است كه عامل فراخواندن حضرت رضا(ع) به خراسان عاملي سياسي بوده و مأمون مي ترسيده كه كثرت شيعيان در كوفه يا قم سبب شود تا آن حضرت به خلافت برسد و رشته كار به كلي از دست مأمون خارج گردد.
شخصيت ملكوتي و مقام شامخ علمي و زهد و اخلاق حضرت رضا(عليه السلام) و اعتقاد شيعيان به او سبب شد كه نه تنها در مدينه، بلكه در سراسر دنياي اسلام به عنوان بزرگ ترين و محبوب ترين فرد خاندان رسول اكرم(صلي الله عليه وآله) مورد قبول عامه باشد و مسلمانان او را بزرگ ترين پيشواي دين بشناسند و نامش را با صلوات و تقديس ببرند. بيست و چند سال بيش نداشت كه در مسجد رسول الله(صلي الله عليه وآله) به فتوا مي نشست. علمش بي كران، رفتارش پيامبرگونه و حلم و رأفت و احسانش شامل خاص و عام بود.
در روايت آمده كه چون مأمون از امام(عليه السلام) خواست تا به خراسان بيايد، آن حضرت براي وداع با قبر پيامبر(صلي الله عليه وآله) داخل مسجد شد و مكرر با قبر آن حضرت وداع مي كرد و بيرون مي آمد و دوباره برمي گشت; در حالي كه صداي آن حضرت به گريه بلند بود...
جماعتي از اصحاب حضرت امام رضا(عليه السلام) چنين نقل مي كنند كه حضرت فرمود: «زماني كه مي خواستم از مدينه بيرون بيايم و به سوي خراسان حركت كنم، اهل و عيال خود را جمع كردم و به ايشان دستور دادم كه بر من گريه كنند، تا صداي گريه ايشان را بشنوم».
بیاناترهبرانقلابدردیداراقشارمختلفمردمآهنگهایزنگ1.mp3
760.4K
روز بیست و پنجم این ماه روز دحوالارض است که روز با برکتی است... ایّام در ماه ذیقعده که اوّل ماههای حرام است، ایّام و لیالی مبارک و متبرّکی است، پر از برکات است؛ باید از اینها استفاده کرد.
۱۳۹۴/۶/۱۸
#روز_دحوالارض
#امام_خامنهای
@khamenei_voice
دستور رهبر معظم انقلاب برای برگزاری وسیعتر ازدواجهای دانشجویی
«حجتالاسلام مصطفی رستمی» رئیس نهاد رهبری در دانشگاهها در دیدار با اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس، به اهمیت ازدواجهای دانشجویی و نقش آنها در استحکام خانواده اشاره کرد و افزود: «در آماری که در آخرین جلسه آسیبهای اجتماعی با موضوع طلاق در محضر حضرت آقا ارائه شد، از ازدواجهای دانشجویی بهعنوان الگوی موفق خانواده پایدار نام برده شد. درحالیکه زمانی این اتهام وارد میشد که ازدواجهای دانشجویی هیجانی و پرطلاق است!». حجتالاسلام رستمی از 350 هزار کدملی ثبتشده در ازدواجهای دانشجویی خبر داد و خاطرنشان کرد: «اسامی عزیزانی که در جریان ازدواج دانشجویی در دوازده سال اخیر شرکت کرده بودند را به ثبتاحوال دادیم. یک تا دوازده سال از ازدواج آنها میگذشت و 5.8 دهم درصد طلاق داشتند که این بسیار موفقیتآمیز قلمداد شد و پایداری خانواده را نشان میداد. این گزارش را شورای عالی انقلاب فرهنگی در محضر حضرت آقا ارائه داد و آنجا به نهاد این مأموریت داده شد که ازدواجهای دانشجویی را وسیعتر در دستور کار قرار دهد».
🇮🇷 کانال اساتید انقلابی و نخبگان علمی
@asatid_enghelabi ایتا و سروش
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 حواست به دل امام رضا علیه السلام هست؟
🔻دلش برات تنگ شده ...
🔻خوشحالش کن!
🗓 25 ذی القعده، روز زیارتی امام رضا سلام الله علیه.
#تصویری
@RozeKhanegee
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
فقط نگاه کنید!
🔹شاید این سخنان رهبری اندیشمند انقلاب اسلامی را در این روزها بهتر درک نماییم.
🔔ششمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی
🔷محورهای کنگره:
🔹محورهای میانرشتهای:
۱. فلسفه و روششناسی علوم انسانی اسلامی
۲. مدیریت تحول علوم انسانی
۳. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت
۴. قرآن و علوم انسانی
۵. سیاست گذاری عمومی و حکمرانی اسلامی
۶. تمدن نوین اسلامی
🔹محورهای رشتهای:
۱. اقتصاد اسلامی
۲. تعلیم و تربیت اسلامی
۳. ارتباطات و جامعهشناسی اسلامی
۴. روانشناسی اسلامی
۵. علوم سیاسی اسلامی
۶. فقه و حقوق اسلامی
۷. مدیریت اسلامی
۸. شهرسازی و معماری اسلامی
۹. هنر اسلامی
🔺مهلت ارسال چکیده مقالات: ۳۱ تیر ۱۴۰۰
🔺مهلت ارسال اصل مقالات: ۳۱ مرداد ۱۴۰۰
🗓برگزاری: آبان ۱۴۰۰
🌐سایت کنگره: icih.ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#معرفی_کتاب | اعتراف غلامان
✳️ بیان نکاتی بسیار جذاب و شنیدنی درباره #امام_رضا_علیه_السلام و سفر مدینه تا خراسان
✳️ دکتر عبدالحمید طالبی استاد الهیات دانشگاه بین المللی امام رضا علیه السلام و مشاور تولیت آستان، با حکم تولیت محترم به عنوان ریاست جدید سازمان علمی و فرهنگی آستان مقدس امام رضا علیه السلام منصوب شد.
🔹 از خداوند متعال برای ایشان سلامتی و توفیقات روزافزون در خدمت به آستان ملکوتی امام رضا علیه السلام را مسئلت می نماییم.
📚 تولیت آستان قدس رضوی با صدور حکمی دکتر عبدالحمید طالبی، را به عنوان رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی منصوب کرد.
به گزارش آستان نیوز، حجتالاسلام والمسلمین احمد مروی در حکم رئیس جدید سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس تأکید کرده است:
«مهمترین مأموریت آستان قدس رضوی با استفاده از ظرفیت فرهنگی عظیمی که از آن برخوردار است، هدایت مخاطبان به سوی کمال در پرتو معارف قرآنی، عترت و سیره نورانی حضرت رضا(ع) با بهرهگیری از تجارب جامعه نخبگان علمی و فرهنگی با هدف ترویج آموزههای گران سنگ و متعالی آن امام همام و مکتب اهل بیت(ع) در فضای عمومی کشور و جهان اسلام است.
جنابعالی را که دارای سوابق ارزشمند علمی و اجرایی از نیروهای متعهد و انقلابی هستید به سمت رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی منصوب مینمایم.
امید است با ایجاد همافزایی، هماهنگی و بهکارگیری ظرفیتهای فرهنگی علمی و پژوهشی مؤسسات و واحدهای تابعه آن سازمان و آستان قدس رضوی در جهت کمک به تولید علم و نظریههای نوین، ارتقاء اثربخشی و تأمین فرآیند زیارت و تثبیت رویکرد زائر محوری و گسترش کیفی خدمات و محصولات فرهنگی متناسب با نیاز مخاطبان و نیز بهرهگیری از ظرفیتهای بینالمللی، در پیشبرد مأموریتهای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی و تأثیرگذاری علمی و فرهنگی در فضای عمومی جهان اسلام اقدامات مؤثری به عمل آورید».
پیش از این حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن مهدویمهر، ریاست سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی را برعهده داشت که با حکم تولیت آستان قدس به عنوان عضو شورای علمی و فرهنگی منصوب شد.
گفتنی است، دکتر عبدالحمید طالبی دانش آموخته دانشگاه امام صادق علیه السلام، دانشگاه خوارزمی و عضو هیئت علمی دانشگاه بوده است.
✳️ مراسم تکریم و معارفه مدیران سازمان علمی و فرهنگی آستان مقدس امام رضا علیه السلام
https://photo.razavi.ir/fa/293490/ بخش عکس خبری
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📱 #استوری
❤️ صلی الله علیک یا اباعبدالله
#شب_جمعه #امام_حسین
اَللّهُــــمَّ_عَجـِّــل_لِوَلیِّــــکَ_الفَـــــرَج🎋
📚 با حکم تولیت آستان قدس رضوی برای نخستین بار ریاست دانشگاه علوم اسلامی رضوی به یکی از دانش آموختگان این مجموعه علمی رسید.
🔹 حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی خیاط که از دانش آموختگان ورودی 1364 این مرکز علمی وابسته به آستان قدس رضوی است دارای دکتری #علوم_قرآن_و_حدیث از دانشگاه علوم اسلامی رضوی بوده و به زبانهای عربی و انگلیسی و فرانسه تسلط و آشنایی دارد.
🔹 پیش از این نیز، معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در #سوریه و #معاونت_بین_الملل بعثه مقام معظم رهبری(حفظه الله تعالی) را در سابقه خود دارد.
📸 خاموش کردن چراغهای اضافی #حرم_مطهر_امام_رضا_علیه_السلام به دلیل صرفهجویی در مصرف برق
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️ در محضر آیات الهی
🔹ظاهرا تنها عبدالباسط توانست این آیه مبارکه را به این زیبایی، بدون تکرار حتی یک نغمه، و با یک نفس (یک صد ثانیه) نوای معنوی قرآن عظیم را در ژرفای جان بنشاند.
خدایش رحمت کند.
4_5996852416367036828.mp3
9.9M
✳️ السلام علیک یا ابا صالح المهدی
🔹شعر ماندگار مرحوم سید جواد ذاکر
✅ مهدی من تو غربته از همتون گله دارم...❤️❤️
✅ گوش بکنین داره میاد صدایی از مشهدمون، ولی نعمت ماها آبروی ایرانیون...
🔹در انتظار موعود، جمعه های وصال
📚 تقویت مجموعههای فرهنگی و علمی آستان قدس در دستور کار است.
🔸حجت الاسلام والمسلمین احمد مروی، در مراسم تکریم و معارفه رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس، رئیس دانشگاه علوم اسلامی و مدیر مدرسه عالی فقاهت رضوی:
🔺آستان قدس همانگونه که موظف به تسهیل و ایجاد مقدمات برای زیارت مطلوب زائران است، به همان میزان موظف به نشر و ترویج معارف اهل بیت(ع) به ویژه حضرت رضا(ع) نیز هست.
🔺فراهم آوردن شرایط زیارت مناسب و امکانات مطلوب برای زائران و همچنین ترویج و نشر معارف امام رضا(ع) دوبال حرکت آستان قدس هستند که به یک میزان برای رشد این آستان مقدس دارای اهمیت میباشند.
🔺رسالت مراکز آموزشی و فرهنگی آستان قدس تحقق روایت «فانّ النّاس لو علموا محاسن کلامنا لاتّبعونا» میباشد.
🔺باید پایان نامههایی برای تحقق این روایت نگارش و پروژههای تحقیقاتی را برای چگونگی محقق سازی آن در جامعه اجرایی نمود؛ ترویج فرهنگ و معارف امام رضا(ع)، سبک زندگی رضوی و محقق سازی این روایت سرلوحه کار مراکز فرهنگی و آموزشی آستان قدس است.
🌐 https://b2n.ir/q56566
@aqr_news
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✳️*بسیار عالی و انگیزه بخش*
داستان جالب مالک کارخانه های بزرگ:
🔹از سنگ قبر شوری و واکس زنی تا سوله سازی... من اگر برم خارج میشم درجه ۲ ولی اینجا اگر واکسی هم باشم، ایرانیم و عزت دارم...
🔹جوونها، اگر همه چی رو از من بگیرن، دوباره میرم یه جای دیگه هویتم رو عوض می کنم و دوباره می سازم و می سازم و می سازم...
🖤 #امام_جواد علیه السلام می فرمایند:
🍀 الْمُؤمِنُ یَحْتاجُ إلی ثَلاثِ خِصال: تَوْفیق مِنَ اللهِ عَزَّ وَ جَلَّ، وَواعِظ مِنْ نَفْسِهِ، وَقَبُول مِمَّنْ یَنْصَحُهُ
🍃 مؤمن در هر حال نیازمند به سه خصلت است: توفیق از طرف خداوند متعال، واعظی از درون خود، قبول و پذیرش نصیحت كسی كه او را نصیحت نماید.
📖 بحارالانوار، ج ۷۵، ص ۳۵۸
اَللّهُــــمَّ_عَجـِّــل_لِوَلیِّــــکَ_الفَـــــرَج🎋