خداشناسی از منظر قرآن و نهجالبلاغه
مجلس سیام: بازگشت همه به سوی خدا و حسابرسی اعمال بندگان توسط خدا
قال الله تعالیٰ:
- الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُوا إِنَّا للهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ. سورهی بقره، ۱۵۶.
ﻛﺴﺎنی ﻛﻪ ﭼﻮﻥ ﺑﻠﺎ ﻭ ﺁسیبی ﺑﻪ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺳﺪ ﮔﻮﻳﻨﺪ ﻣﺎ ﻣﻤﻠﻮﻙ ﺧﺪﺍﻳﻴﻢ ﻭ ﻳﻘﻴﻨﺎً ﺑﻪ ﺳﻮی ﺍﻭ ﺑﺎﺯﻣﻰﮔﺮﺩﻳﻢ.
- إِنَّ إِلَيْنَا إِيَابَهُمْ «.» ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنَا حِسَابَهُم «.». سورهی غاشیه، ۲۵ و ۲۶.
ﻗﻄﻌﺎً ﺑﺎﺯﮔﺸﺖ ﺁﻧﺎﻥ ﺑﻪ ﺳﻮی ﻣﺎﺳﺖ. ﺁﻥﮔﺎﻩ بیﺗﺮﺩﻳﺪ ﺣﺴﺎﺑﺸﺎﻥ ﺑﺮ ﻋﻬﺪﻩی ﻣﺎﺳﺖ.
قال امیرالمؤمنین علیه السلام:
- سَمِعَ رَجُلًا يَقُولُ إِنَّا للهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ فَقَالَ إِنَّ قَوْلَنَا إِنَّا للهِ إِقْرَارٌ عَلَى أَنْفُسِنَا بِالْمُلْكِ وَقَوْلَنَا وَإِنَّا إِلَيْهِ راجِعُونَ إِقْرَارٌ عَلَى أَنْفُسِنَا بِالْهُلْكِ. نهجالبلاغه، حکمت ۹۹.
[شنيد كه شخصى گفت إِنَّا للهِ ...] فرمود: اين سخن ما كه مىگوييم «ما همه از آن خداييم» اقرارى است به بندگى، و اينكه مىگوييم «بازگشت ما به سوى او است» اعترافى است به نابودى خويش.
- اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِي إِلَيْهِ مَصَائِرُ الْخَلْقِ وَعَوَاقِبُ الْأَمْرِ. نهجالبلاغه، خطبهی ۱۸۲.
ستايش خداوندى را سزاست كه سرانجام خلقت، و پايان كارها به او باز مىگردد.
توضیح
همهی سخن پیرامون خداشناسی به همین ختم میشود که ما همه بنده و مملوک خدا هستیم، و بازگشت همهی ما به سوی اوست و خداوند است که به حساب اعمال همهی ما رسیدگی خواهد کرد.
أللّهم بحقّ هذا اليوم ...
بسم الله الرحمن الرحیم وصلی الله علی محمّد وآله الطاهرین.
اعیاد دینیمذهبی، فراواناند (جمعه، مبعث، غدیر خم، موالید چهارده معصوم علیهم السلام، و ...)؛ اما در این بین، دو عید بزرگ «فطر و قربان» از اهمیت خاصی برخوردارند و از آنها به «عیدین» یاد میشود.
این اهمیت، از تفکر در فقرات و فرازهای مختلف دعای قنوت نماز این دو روز استنباط میشود:
- در اول دعا، خداوند را با صفاتی همچون کبریایی و عظمت، جود و جبروت، عفو و رحمت، تقوی و مغفرت، مورد ستایش قرار داده است.
- خدا را به حق این روز قسم داده است (با اینکه در لسان ادعیه کمتر دیده شده خدا را به حق روز خاصی قسم داده باشند).
- این روز، عید همهی مسلمانان است [به طور عموم]
به شهادت قرآن کریم، اولاً دین، در نزد خداوند، یکی بیشتر نیست (اسلام)؛ و پیروان همهی پیامبران الهی علیهم السلام یک نام بیشتر ندارند و آن «مسلمان» است. قرآن، تمام انبیاء پیشین و خانواده و فرزندان صالحشان و پیروان راستینشان را مسلمان نامیده است و این در قرآن شواهد فراوان دارد.
- برای حضرت محمد صلی الله علیه وآله به عنوان خاتم و اعظم و افضل پیامبران و نیز، بزرگ خاندان معصوم خویش علیهم السلام، [علاوه بر عید بودن] ذخیره و مزید شرافت و کرامت هم هست [به طور خصوص]
چرا که هم دین و مکارمالاخلاق با بعثت سراسر نور [و به دست باکفایت] آنحضرت تکمیل شده؛ و هم اجرای همهجانبه و دقیق اسلام، و تحقق عینی اهداف مقدس انبیاء عظام علیهم السلام، به دست پربرکت فرزند و وارث او، مهدی موعود عجل الله فرجه که وارث دیگر انبیاء الهی نیز میباشد، صورت خواهد گرفت.
- از محضر ربوبی درخواست کرده همهی اهل اسلام (به تعبیر عامتر، همهی موحدان) را در خیراتی که اهلبیت علیهم السلام (به عنوان وارثان همهی پیامبران علیهم السلام) داخل در آن هستند، داخل گردانیده، از همهی شروری که آنان از آن برکنار هستند، برکنار بدارد.
- در آخر هم تقاضا کرده بهترین دعای صالحان را برآورده سازد و از بدترین چیزی که بندگان مُخلَص الهی از آن گریزان بودهاند، به خدا پناه برده است.
حال سؤال این است!
واقعا آن خیر و شری که در فقرات آخر دعا از آنها یاد شده، چه چیزهایی است؟!!!
پاسخی که به ذهن نگارنده میرسد، از این قرار است:
در کتاب شریف «علل الشرایع» شیخ صدوق، به نقل از امام محمد باقر علیه السلام آمده:
هیچ روز عیدی (فطر و قربان) نیست مگر اینکه برای ما آل محمد علیهم السلام یک حُزنی تجدید و تکرار میشود؛ سؤال کردند چرا؟! فرمود: چون قسمت و حق خود (حکومت) را در دست دشمنان خود میبینند.
در حقیقت، روز عید فطر، روز بازگشت به فطرت است و آنکه فطرتش پاک باشد، بیدرنگ متوجه ولی و حجت برحق الهی در روی زمین میگردد:
أللهم إنا نشکو إلیک فقد نبینا و غیبت ولینا ... (مفاتیحالجنان، دعای افتتاح)
در روایات داریم هیچ خیری بالاتر از حکومت صالحان، و هیچ شری بدتر از حکومت ظلمه و طواغیت نیست؛ چرا که در پرتو حکومت صالحان است که دین برپا گردیده، قسط و عدل استقرار یافته، زمینهی رشد همهجانبهی افراد [و به تبع آن جامعه] فراهم میشود. کما اینکه از اثرات سوء حکمرانی طاغوت است که:
إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلَا فِي الْأَرْضِ وَجَعَلَ أَهْلَهَا شِيَعًا يَسْتَضْعِفُ طَائِفَةً مِّنْهُمْ يُذَبِّحُ أَبْنَاءَهُمْ وَيَسْتَحْيِي نِسَاءَهُمْ إِنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُفْسِدِينَ
ﻫﻤﺎﻧﺎ ﻓﺮﻋﻮﻥ [ﺩﺭ ﺳﺮﺯﻣﻴﻦ ﻣﺼﺮ] ﺑﺮﺗﺮیﺟﻮیی ﻭ ﺳﺮکشی ﻛﺮﺩ ﻭ ﻣﺮﺩﻣﺶ ﺭﺍ ﮔﺮﻭﻩ ﮔﺮﻭﻩ ﺳﺎﺧﺖ، ﺩﺭ ﺣﺎلی ﻛﻪ ﮔﺮﻭهی ﺍﺯ ﺁﻧﺎﻥ ﺭﺍ ﻧﺎﺗﻮﺍﻥ ﻭ ﺯﺑﻮﻥ ﮔﺮﻓﺖ، ﭘﺴﺮﺍﻧﺸﺎﻥ ﺭﺍ ﺳﺮ ﻣﻰﺑﺮﻳﺪ، ﻭ ﺯﻧﺎﻧﺸﺎﻥ ﺭﺍ [ﺑﺮﺍی ﺑﻴﮕﺎﺭی ﮔﺮﻓﺘﻦ] ﺯﻧﺪﻩ ﻣﻰﮔﺬﺍﺷﺖ؛ بیﺗﺮﺩﻳﺪ ﺍﻭ ﺍﺯ ﻣﻔﺴﺪﺍﻥ ﺑﻮﺩ. «قصص/ ۴»
نتیجه اینکه
خداوندا! تو را به عظمتات و به حق این روزی که هم عید موحدان است و هم ذخیره برای صالحترین بندگانت، ما بندگان موحد و عیالات خودت و ایتام آل پیغمبرت را مورد عفو و رحمت و جود خویش قرار ده، قسمت و حق آل محمد علیهم السلام را به ایشان برگردان تا همهی عالمیان را از شر طواغیت نجات بخشیده باشی و از برکات و خیرات حکومت عدل مبتنی بر دین و ارزشهای والای دینی بهرهمند و متنعم گردانیده باشی.
و در یک کلام، خداوندا! امام زمان ما را به فریاد ما برسان؛ آمین.
آری! بایستی پس از یکماه روزهداری و عبادت و خودسازی که به فطرت اولیهی خویش نزدیک میشویم، در روز عید جمع شویم و قرآن ناطق را از خدا طلب کنیم تا در پرتو هدایتهای او بر سبیل قرآن صامت، راه مستقیم هدایت پوئیم و به سرمنزل مقصود که لقای حق و فردوس برین است برسیم.
به امید آن روز.
والسلام علیکم ورحمةالله وبرکاته
علیرضا احمدی دهبالایی (ایلامی)
@shabnamshabna
🔸 رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی: قرآن از تفرقه میان مسلمانان نهی کرده است / اگر متحد باشیم خیرات بیشتری به دست میآید
🔹 همهی عوامل در ماه رمضان کمک میکنند که دلهای آحاد مردم به هم نزدیک بشود، چه در داخل یک کشور، چه در مجموع امت اسلامی. مسئولان کشورهای اسلامی باید از این فرصت استفاده کنند برای ایجاد اتحاد و نزدیکی آحاد امت اسلامی. امروز مشکل ما تفرّق است، با اینکه قرآن نهی کرده از تفرق.
🔹 امروز اگر امت اسلامی که نزدیک به دو میلیارد جمعیتند و در مهمترین و حساسترین نقاط جغرافیایی عالم متفرقاند، اگر اینها با هم متحد بودند، کشورهای اسلامی خیرات به مراتب بیشتری را، به دست میآوردند. ۱۴۰۲/۲/۲
📡
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام و سفرای کشورهای اسلامی: امروز شاهد افول تدریجی رژیم غاصب صهیونیستی هستیم؛ سرعتش هم روز به بروز بیشتر میشود
📡
🔸رهبر انقلاب: امیدواریم جوانان نماز خواندن مسلمانان در قدس را ببینند
🔹امام بزرگوار مسئلهی فلسطین را مسئلهی اول یا جزو مسائل اول دنیای اسلامی میدانست. از اولی هم که جمهوری اسلامی تشکیل شد این حرکت در جمهوری اسلامی آغاز شد، بحمداللّه ادامه هم دارد.
🔹امیدواریم ملت عزیز ما، جوانان ما، ببینند آن روزی را که مسلمانها آزادانه از همه جای دنیا میتوانند در قدس نماز بخوانند.
📡
7.04M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔸دانشجویان دختر فرانسوی:
هنگام اعتراضات، توسط افسران پلیس به ما حمله جنسی شده است...
📡
10.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔸حکایت روزهایی که برخی ایرانیها شعار «زندهباد ملکه انگلستان» سر میدادند!
📡
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸 ناگفته هایی از صحبت رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین با علی اکبر ولایتی
🔹️ وقتی رهبر معظم انقلاب اسلامی ، ایران را از ٧ جنگ بزرگ به سلامتی عبور داد
📡
هدایت شده از ثامن مازندران
11.15M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 رهبر انقلاب: یک راهبرد بسیار مهم و اساسی همکاری مسئولان کشور در قوای سهگانه است
🔹قوای سهگانه باید همدلی، همافزایی و همدلی کنند. اگر چنانچه سه قوه با هم همکاری کنند کارها بههیچوجه گره نمیخورد. قوا مانع هم نشوند و راه را برای هم باز کنند.