◾️«مراحل سقوط بشار اسد» در یک نگاه از حیث اقتصادی
📆 سال 2005: شروع برنامه «اقتصاد بازار اجتماعی» و جایگزینی آن با سیاستهای رفاه عمومی
📆 سال 2005: خصوصیسازی شرکتهای عمومی و دولتی
📆 سال 2006: حرکت در چارچوب سیاست ارز تکنرخی و دریافت تقدیر از صندوق بین المللی پول!
📆 سال 2008: شروع آزادسازی یارانه(!) سوخت با سه برابر کردن قیمت گازوئیل
تا
📆 سال 2023: تشدید خصوصیسازی منابع عمومی
📆 سال 2024: تشدیدخصوصیسازی حوزه بهداشت و درمان و بیمارستانهای دولتی
و
📆 سال 2024: سقوط دولت سوریه.
⛔️ دقیقا همین برنامههای غلط، سرمایه اجتماعی بشار اسد را منهدم و راه جنگ را هموار کرد.
⛔️ ورود تروریستها و وقوع جنگ از سال ۲۰۱۱ «معلول» این انهدام سرمایه اجتماعی با سیاست های غلط اقتصادی بود.
⛔️با آگاهسازی عمومی تلاش کنیم دولت و ایران عزیز از گزند تجویزهای «هوچیگران بورسی، پکیجفروشان و بلاگرهای بیبنیه» در امان بماند.
🖊 محمد طاهر رحیمی
@Economics_Finance
✅ اندیشکده شرح
✅ @sharhthinktank
هدایت شده از حکمرانی مردم
28.93M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🌕 تعارض منافع موتور تولید فساد و نابرابری در ایران.
➖ به بهانه تصویب تشکیل ستاد سلامت شورای عالی انقلاب فرهنگی در فرهنگستان علوم پزشکی.
🔺 تا وقتی مساله تعارض منافع در کشور حل نشود دم زدن از مبارزه با و رفع فساد و تبعیض بیحاصل و خلاصه بیمایه فتیر است. دهههاست که از آموزش پرورش تا قوه قضاییه تا راهنمایی رانندگی تا وزارت صمت تا.... بخشهای مختلف به شدت درگیر تعارض منافع و در نتیجه زمینه ساز فساد و نابرابریاند: مسئولان آموزش و پرورش دولتی که خود مدارس غیرانتفاعی دایر کردهاند؛ شهرداری، راهنمایی رانندگی و قوه قضاییهای که از تخلف مردم در قالب جریمه منتفعاند؛ مدیران وزارت صمتی که سهامدار شرکتهای خصوصی ارز ترجیحی بگیرند؛ مدیران وزارت مسکنی که خود سهامدار شرکت های ساختمانی اند و... .
یکی از اصلیترین تجلیات تعارض منافع در حکمرانی، نظام سلامت ماست که باید آن را ماحصل تفوق صنف پزشکان بر سیاستگذاری سلامت در کشور (از کمیسیون بهداشت مجلس تا فرهنگستان علوم پزشکی) و مدیریت اجرایی نظام سلامت (وزارت بهداشت) دانست. این تفوق باعث شده که نظام سلامت ما از پیشگیری محوری و مقوله سلامت اجتماعی و فرهنگی به سمت درمان محوری سوق پیدا کند و فسادی چندلایه در این حوزه شکل بگیرد. مثلا:
۱. علیرغم اینکه از زمان دولت احمدی نژاد زیرساختهای اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده فراهم شده اما هربار وزرای مربوطه از اجرای آن سر باز میزنند.
۲. سالهاست که زیرساختهای فنی پرونده الکترونیک سلامت فراهم است و در حالیکه ۴ وزیر قبلی قولداده بودند که آن را به شکل نهایی اجرا کنند اما هنوز این مساله به سرانجام نرسیده است.
۳. جالب است بدانید تنها در ایران و یکی دو کشور دیگر در جهان سیاستگذاری و مدیریت آموزش پزشکی و پیراپزشکی آن نیز به عهده خود پزشکان است و به بهانههای مختلف با محدود کردن ورودی آن بازار خود را گرم نگه میدارند.
۴. در هیچ کشور به اصطلاح توسعه یافته یا در حال توسعه ای مدیریت نظام سلامت بر عهده پزشکان گذاشته نمی شود چرا که مساله سلامت شامل ابعاد اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی است و مثلا پزشک متخصص چشم و یا قلب هیچ تخصصی در این حوزهها ندارد.
۵. مهمترین وجه این تعارض منافع اینست که از زمان دولت یازدهم و با واگذاری مدیریت بیمه سلامت از تامین اجتماعی به وزارت بهداشت، اینک سالهاست این وزارتخانه خود هم خدمات ارائه میدهد، هم خود از طریق بیمه این خدمت میخرد و البته نظارت بر این فرایند هم به عهده خودش و صنف پزشکان است.
۶. تنها یکی از کژکاردهای چنین تعارض منافعی این بود که کمتر از حدود۳۰درصد از چندین هزارمیلیارد تومانی که در طرح تحول سلامت از منابع هدفمندی یارانهها ( بخوانید حق مردم) به نظام سلامت تزریق شد به مردم عادی و زیرساختهای نظام سلامت رسید و بقیه به جیب پزشکان متخصصی سرازیر شد که درآمدهای میلیاردی و زیرمیزیهای میلیونی آنها زبانزد عام و خاص است.
۷. حالا یک پزشک در مسند ریاست جمهوری نشسته و رئیس سابق صنف نظام پزشکی وزیر بهداشت اوست. نتیجه اینکه وزیر محترم بهداشت و درمان ( بهتر است بگوییم وزیر درمان) در شورایعالی انقلاب فرهنگی در تلاش برای لغو مصوبه سه سال قبل شورای عالی انقلاب فرهنگی (در رابطه با متناسب سازی ظرفیت پزشکی با نیازهای جامعه) و کاهش مجدد سهمیه پذیرش و جذب پزشکی است. همچنین ایشان موفق شد با انتقال تصمیم سازی (شما بخوانید تصمیم گیری) های شورای عالی انقلاب فرهنگی به صنف پزشکان (با پوشش استقرار ستاد سلامت شورا در فرهنگستان علوم پزشکی که متاسفانه اعضای آن همه پزشک و پیراپزشکند) یک میخ دیگر بر تابوت اصلاح نظام سلامت بکوبد و تنها نهاد موثر در سیاستگذاری سلامت و آموزش پزشکی که ملک طلق صنف پزشکان نبود نیز توسط آنان فتح شد.
✍ میثم مهدیار
✅ اندیشکده شرح
✅ @sharhthinktank
🔰 اصول مواجهه با مسائل اجتماعی
❎ تمرکز بر تحول واقعیت به جای تحریف روایت و ذهنیت
▫️ در مواجهه با مسئله، میتوان راه سخت و صحیح را انتخاب و به اصلاح واقعیت خارجی پرداخت تا به تبع آن ذهنیت و احساس جمعی هم بهبود یابد و میتوان بیراهه ساده یا سودآور را برگزید و به سعی رسانهای، کلیشهای و گاه طلبکارانه یا تحریفآلود در روایتسازی به قصد اصلاح ذهنیت جمعی پرداخت.
▪️ باید بدون هراس، محافظهکاری یا منفعتگرایی، واقعیت مسئله یا بحران، شناسایی و سپس میزان انطباق ذهنیت و احساس جمعی با آن سنجیده شود و برای ایجاد تغییر مثبت در واقعیت عینی موجود و به تبع آن واقعیت ذهنی برساخته از آن، اراده و تلاش کرد، چه در سطح کلان ساختاری و چه در سطح خرد تک تک مسئولین رسمی و غیررسمی.
🔻 برشی از کارگاه مواجهه با مسائل اجتماعی
#مواجهه_با_مسائل_اجتماعی
✅ اندیشکده شرح
✅ @sharhthinktank
🔰 اصول مواجهه با مسائل اجتماعی
❎ فرصتنگری و اشتراکمحوری به جای تهدیدنگری و اختلافمحوری
▫ به غیر از آشوب انتحاری و شورش مخرب، همه خیزشها و جنبشها و اعتراضات اجتماعی در یک ویژگی مشترک هستند؛ امید به تغییر. این متغیر ظرفیتهای مغفول متنوعی در عرصه کنشگری و مطالبهگری و تعامل جامعه و حاکمیت ایجاد و آزاد میکند.
▪ رویکرد تهدیدنگر منفیبین، بر اختلافات، آسیبها و هزینهها تمرکز میکند اما رویکرد فرصتنگر مثبتاندیش بر اشتراکات و ظرفیتها تمرکز میکند.
▫️ بخش زیادی از اعتراضات ناظر به مسائل اجتماعی، حول فهم و یا حداقل دغدغه و مطالبه مشترک معطوف به ارزشهای انقلاب مانند عدالت، کرامت، عقلانیت، جمهوریت، صداقت و رفاه شکل گرفته و فرصتی مناسب برای گفتگو و احیای عملی آرمانهای انسانی و اسلامی فراهم کرده است.
▫️ ذیل این فضاست که فرصت استفاده از روحیاتی احیا شده مانند وطندوستی به جای مهاجرت، مطالعه و مطالبه و پرسشگری و کنشگری و همیاری و همدلی به جای بیتفاوتی و انفعال و انزوا پدید میآید.
▪️ از طرفی برجستهسازی اعتراضات ناظر به مسئلهنماهای فرهنگی و مطالباتی مانند رفع حجاب که ذیل قرائت سکولار از آزادیهای فردی شکل گرفته، باعث تعمیق و تشدید شکافهای اجتماعی، تنش امنیتی و تضاد ارزشی خواهد شد.
🔻 برشی از کارگاه مواجهه با مسائل اجتماعی
پینوشت؛ بین اعتراض با اغتشاش تفکیک جدی وجود دارد.
#مواجهه_با_مسائل_اجتماعی
#اعتراضات_اجتماعی
✅ اندیشکده شرح
✅ @sharhthinktank
هدایت شده از مدرسه مضمار ؛ تشکیلات اسلامی
🚩 دوره جامع حکمرانی محله محور
💥 برای اولین بار در کشور 💥
کتابی با بررسی بیش از ۱۰۰ ایده و تجربه موفق محله محور در ۱۶ سرفصل موضوعی
📚 همراه با کتب ۵ جلدی تخصصی
از مبانی تا میدان ایده های محله محور
مختص شرکت کنندگان دوره
با حضور اساتید کشوری
⏱ زمان برگزاری دوره: ۲۸ تا ۳۰ دی ماه
📱 در بستر مجازی
💯 علاقمندان به شرکت در دوره می توانند از طریق آیدی ذیل نسبت به ثبت نام اقدام نمانید.
🆔 @mahale_ma_admin
پشتیبانی:
📲 09358260176
🗂 تشکیلات اسلامی مِضمار
🆔eitaa.com/mezmar_ir
🔰اصول مواجهه با مسائل اجتماعی
❎ابعاد اصلی؛ بعد عملکردی و گفتاری
▫️در بررسی اعتماد اجتماعی ضروری است به هر دو بعد عملکردی و گفتاری که متناظر با دو بعد واقعیت و روایت نیز هستند توجه توأمان داشت و از هیچکدام، به ویژه بعد عملکردی، غفلت نکرد.
▫️نوع جهتگیری در این باره از جمله در گام تحلیل و مسئلهشناسی، تأثیر ویژه و مهمی در عرصه سیاستگذاری و حل مسئله خواهد داشت. بر همین اساس است که در سنجش اعتماد سیاسی، اعتماد به کارایی مسئولین و اعتماد به صداقت مسئولین سنجیده میشود.
▪️برخی با تمرکز بر بعد ارتباطی و گفتوگویی مناسبات جامعه و حاکمیت، از اهمیّت عملکرد حاکمیت و نتایج آن که مهمترین و بیواسطهترین مسیر ارتباطی جامعه و حاکمیت است غفلت کرده و در ارائه راهحل نیز با کمتوجّهی به ضرورتهای تحوُّل عملکردی منطق و مسیر و ساختار و متولیان حکمرانی، بر ایده گفتگو و احیای واسطههای میان جامعه و حاکمیت تمرکز میکنند.
🔻برشی از کارگاه مواجهه با مسائل اجتماعی
#مواجهه_با_مسائل_اجتماعی
✅ اندیشکده شرح
✅ @sharhthinktank
🔰اصول مواجهه با مسائل اجتماعی
❎علل اصلی؛ ایجادی نه اعدادی
▫برای پیدایش و گسترش یک پدیده، علل ایجادی و اعدادی مختلفی نقشآفرین هستند. در این میان آنچه اهمیّت ویژه دارد نظاممندی و مقولهبندی و البته اولویتبندی علّتهاست.
▫علل ایجادی، نقش محوری در پدیداری و تولد مسائل داشته و علل اعدادی نقش مهم در پایداری و تشدید آنها.
▫برای تحلیل و حل بنیادی مسئله باید نقطه تمرکز و عزیمت خود را علل ایجادی قرار داد و علل اعدادی را ناظر به آنها ملاحظه و فهم کرد. البته ذیل علتشناسی ایجادی نیز نیاز به اولویتسنجی میباشد.
🔻برشی از کارگاه مواجهه با مسائل اجتماعی
#مواجهه_با_مسائل_اجتماعی
✅ اندیشکده شرح
✅ @sharhthinktank