💠 دشمنی دو برادری که حالا نابود شدند؛ روایتی از درگیری حزب بعث سوریه و حزب بعث عراق
✂️ برشهایی از متن
▪️حزب بعث حزبی عربگرا، سکولار و سوسیالیست بود که توسط عدهای از روشنفکران عرب و در راس آنان میشل عفلق و صلاح الدین البیطار تاسیس گشت. اگرچه هدف حزب بعث یکپارچگی کشورهای عربی بود، اما با وجود به قدرت رسیدن در عراق و سوریه هیچ گاه بدان نرسید.
▪️عفلق در سوریه اعلام کرد که حزب اوست که توانسته است کودتا را در عراق و سوریه راهبری کند؛ ولی برغم این مساله، روز به روز از نفوذ او کاسته و بر نفوذ اعضای نظامی حزب افزوده شد که حالا بر حکومت و رهبری فرع حزب در سوریه چیره شده بودند.
▪️در سال ۱۹۶۶ سوریه شاهد کودتای نظامی دیگری بود که در پی آن صلاح جدید و حافظ اسد به قدرت رسیدند؛ دو نفری که از تندترین اعضای شورای نظامی حزب علیه عفلق بودند؛ در نتیجه عفلق از حزب بعث سوریه کنار گذاشته شد و حکم اعدام غیابی او صادر گردید
▪️فقط ۶ روز بعد از کنارهگیری حسن البکر از قدرت، صدام حسین که جزو مخالفان اتحاد سوریه و عراق بود، در جلسهای که به جلسه قتل عام همراهان یا حادثه سالن الخلد معروف شد، اسامی برخی رهبران حزب بعث را به جرم خیانت و ارتباط پنهانی با حافظ اسد اعلام و حکم اعدامشان را صادر نمود؛ این گونه بود که تلاشها برای وحدت با دمشقی که حالا متهم به خیانت و جاسوسی شده از بین رفت.
▪️وقتی جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۰ آغاز شد، دمشق در کنار تهران ایستاد و بغداد در اکتبر همان سال روابطش را با دمشق قطع کرد و عراق دشمن محور همکاری میان تهران و دمشق شد. اسد درسال ۱۹۸۲ با بستن مرزهای خود با عراق و قطع لولههای نفتی عراق که از خاک سوریه میگذشت، تلاش کرد تا اقتصاد رژیم صدام را به خاطر حضورش در جنگ با جبهه شرق تحت فشار قرار دهد
برای مطالعه متن اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 تاریخچه روابط جمهوری اسلامی ایران و نظام سوریه (قسمت اول)
1️⃣ روابط دو کشور قبل از انقلاب اسلامی
〽️ متن گفت و گو با آقای دکتر هادی معصومی زارع
🔸 تاریخچه روابط ایران و سوریه از ۱۳۲۵ شروع میشود که سوریه به استقلال میرسد و ایران بلافاصله این استقلال را به رسمیت میشناسد، کنسولگری در سوریه تأسیس میکند و در سال ۱۳۳۳ یعنی حدود ۸ سال بعد از استقلال سوریه عهدنامهٔ مودت بین دو نظام سیاسی، نظام شاهنشاهی پهلوی و نظام سیاسی سوریه امضا میشود.
🔸 درعینحال که شاید بشود گفت نظام پهلوی در ایران حامی اصلی رژیم اسرائیل در منطقه است، اما جسته گریخته با توجه به دشمنیای که با نظام بعث عراق وجود دارد، این منفعت مشترک را بین دو نظام سیاسی میبینید.
🔸 باید طبیعت و ماهیت حزب بعث را خوب بشناسیم تا بفهمیم چرا حزب بعث هم با شاه روابط برقرار میکند و هم بعد از شاه با جمهوری اسلامی روابط خوبی برقرار میکند. روابطی تا سطح روابط شبهاستراتژیک در دورهٔ حافظ اسد و روابط استراتژیک در دورهٔ بشار اسد.
🔸 در دوران پهلوی اساساً روابط ایران و سوریه روابط از سر اضطرار بود، از سر نیاز بود، نه روابطی راهبردی؛ ازاینرو آن روابط اصالت ندارد و مبتنی بر نیاز متقابل است. ولی دقت کنید به هر حال حزب بعث یک حزب چپگراست و تجانس بین نظام سوریه و نظام شاهنشاهی وجود نداشت.
برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
📚 مجموعه #کاوش
بررسی کتابهای غیرفارسی منتشر شده؛ مناسب محققین و پژوهشگران
6️⃣ دین و دولت در جامعه سوریه؛ کتابی کم نظیر در شناخت جامعه دینی اهل سنت سوریه
🔸 این کتاب دربرگیرنده رابطه بین «دین و حکومت» در سوریه و بازیگران تأثیرگذار هر دو طرف است. در این کتاب، به علل و عوامل عمیقی که رابطه بین «دین و حکومت» در سوریه را شکل داده است، اشاره میشود. افزونبراین، عواملی نیز که به شکلگیری نخبگان سکولار و مواضع آنها منجر شدهاند، مورد بررسی قرار میگیرند.
🔸 در کتاب «دین و حکومت در سوریه» به تحولات اقتصادی و نخبگانِ فعال آن از مرحله سوسیالیسم تا مرحله نئولیبرالیسم اشاره و تشریح شده است که چگونه این تحولات [اقتصادی] بر روی کار آمدن نخبگان اقتصادی مختلف و سپس سقوط آنها تأثیر گذاشته است.
🔸 افزونبراین، لیست بلندبالایی از تحولات فرهنگی نیز در کتاب مورد بررسی قرار گرفته است؛ تحولاتی که میزان تأثیرات آن حتی از مرزهای تلویزیون، اینترنت و بازار کتاب نیز عبور کرد و نسل جدید، زنان، نوع لباس و .. را هم تحت تأثیر قرار داد.
نویسنده : توماس بری، پژوهشگر ارشد مؤسسه مطالعات جهان عرب و جهان اسلام (Iremam) و مدرس ارشد اسلام معاصر در دانشگاه «ادینبورگ» (۲۰۱۱ ـ ۲۰۱۷)
برای مطالعه متن اینجا کلیک کنید.
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 تاریخچه روابط جمهوری اسلامی ایران و نظام سوریه (قسمت دوم)
پس از انقلاب اسلامی تا ابتدای بحران سوریه در سال 2011
〽️ متن گفت و گو با آقای دکتر هادی معصومی زارع
🔖 ۹۶۰۰ کلمه
⏰ زمان مطالعه: ۳۵ دقیقه
برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#سوریه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠 تاریخچه روابط جمهوری اسلامی ایران و نظام سوریه (قسمت دوم) پس از انقلاب اسلامی تا ابتدای بحران سوری
✂️ برش هایی از متن
🔸 نظام سوریه مجموعهای از نیروهای متفاوت است که به شکلی در کنار همدیگر عمل میکنند، نظام یکدست نیست. دوم اینکه در برابر ایرانِ برآمده از انقلاب هم سیاست واحدی نیست، جناحهای مختلف سیاستهای مختلف دارند.
🔸 تفاوت نگاه اسدها و لایهٔ نزدیک به آنها این است که ما حتی اگر با اسرائیل وارد روابط عادی هم بشویم، اسرائیلیها ما را در نهایت ساقط خواهند کرد و تحمل نخواهند کرد، ازاینرو ما به ایران برای حفظ خودمان نیازمند هستیم. این تفاوت نگاه اسدها با این لایهٔ حرس قدیم است.
🔸 من نمیگویم حافظ اسد خودش نگاه بسیار استراتژیکی از ابتدا به مقاومت داشته، یعنی نگاه اعتقادی داشته. نه، حافظ اسد خود نگاهی عملگرایانه داشت. ولی هرچه به اواخر عمر حافظ اسد نزدیک میشویم، او به این نتیجه میرسد که سرمایهگذاریاش بر حزبالله سرمایهگذاری کاملاً درستی بوده و از آن نگاه سوداگرایانه فاصله میگیرد.
🔸 آقای بشار اسد در سال ۲۰۰۱ طرحی را نوشت برای اصلاحات سیاسی در سوریه به نام بهار دمشق (ربیع دمشق). اصلیترین مخالفان، همین لایهٔ حرس قدیم اند که احساس میکردند در این اصلاحات حذف خواهند شد.
🔖 ۹۶۰۰ کلمه
⏰ زمان مطالعه: ۳۵ دقیقه
برای مطالعه متن کامل اینجا کلیک کنید.
#سوریه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 از مقاوم تا مرابط؛ نگاهی گذرا به دو کتاب طه عبدالرحمن درباره مقاومت
✍️ دکتر یاسر قزوینی حائری – عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران
🔸 طه عبدالرحمن استاد منطق و فلسفه زبان و اخلاق مراکشی، فیلسوفی تأثیرگذار و دغدغه مند است که در برخی آثار خود به بحث مقاومت و جهاد و مسائل روز جهان اسلام پرداخته است. او که از رویکردی روحی و صوفیانه منتقد فلسفه غرب است تنها راه حل پیش روی جهان را اخلاق میداند. در این یادداشت قصد داریم تا نگاهی گذرا به دو کتاب او در این زمینه بپردازیم.
🔸 بیشک رسیدن و فهم نگاه طه عبدالرحمن مستلزم مطالعه تمام کتابها و نوشتههای اوست، مسئلهای که نگارنده این سطور مدعی آن نمیباشد. اما در هر صورت میتوان دریافت که طه عبدالرحمن متفکر دغدغهمندی است که درد امت دارد. او که امروز و پس از عملیات طوفان الاقصی آروز میکند ای کاش جوان بود و میتوانست سلاح بهدست گیرد و در کنار مبارزان فلسطینی قرار گیرد. او همچنان به دنبال «فئه قلیله» و «فتیه آمنوا بربهم» است. او به دنبال راه حلی برای برون رفت از بحرانهای امت میباشد، بیگمان این راهی که او برگزیده راهی دشوار و پر چالش است، اشتباه و خطا در این راه غیر عادی نیست، نکات مثبت کار او باید دیده شوند و حتی به کار گرفتهشوند و نکات خطای کار او باید نقد شوند.
🔖 5600 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 20 دقیقه
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/طه_عبدالرحمن_مقاومت
#مقاومت
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
شعوبا
💠 از مقاوم تا مرابط؛ نگاهی گذرا به دو کتاب طه عبدالرحمن درباره مقاومت ✍️ دکتر یاسر قزوینی حائری – ع
💠 از مقاوم تا مرابط؛ نگاهی گذرا به دو کتاب طه عبدالرحمن درباره مقاومت
✍️ دکتر یاسر قزوینی حائری – عضو هیئت علمی گروه تاریخ دانشگاه تهران
✂️ برش هایی از متن
🔸 طه عبدالرحمن پس از جنگ ۳۳ روزه حزب الله و رژیم صهیونیستی در زمانی که حزب الله و سید حسن نصر الله در اوج محبوبیت خود در جهان اسلام و جهان عرب قرار داشتند، کتابی تحت عنوان «الحداثه والمقاومه» (تجدد و مقاومت) به نگارش درآورد.
🔸 طه عبدالرحمن در این کتاب مقاومت را از آن رو که نوآورانه است گونهای تجدد تلقی میکند، هرچند اگر مقاومتی در برابر خود تجدد باشد. درواقع مقاومت در این کتاب تجددی است برای زدودن زشتیهای تجدد. نویسنده مشخصا از مقاومت اسلامی لبنان یاد میکند، مقاومتی که از نگاه او تحولی وجودی در امت ایجاد کرد و امت را از دوره ناتوانی به دوره توانایی برکشید.
🔸 طه عبدالرحمن اینگونه درباره مقاومت اسلامی مینویسد: مقاومت اسلامی قیام گروهی از مسلمانان برای دفع شری است که مردم در زمان حاضر بدان مبتلا شدهاند. از نظر او مقاومت اسلامی به رهبری حزب الله تواناترین طرح تجدید (احیای) دینی است که تجلیات گوناگون اسلام را برپامیدارد و به امت این امکان را میدهد تا از رهگذر قیامی متکامل وارد دوره پیروزی بر قدرتهای ستم و شر شود.
🔖 5600 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 20 دقیقه
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/طه_عبدالرحمن_مقاومت
#مقاومت
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 جهادیهای سوری؛ از تمرّد علیه حاکمیت تا تکاپو برای تکیه بر کرسی قدرت
✍ بلال سایمه - فراتس
🔺 امروز «ابو محمد الجولانی» از دورترین نقطه «حاشیه» به «متن» تحولات سوریه رسیده است. درحال حاضر این سؤال به معما تبدیل شده است که چه تحولی در تفکر و اندیشه «الجولانی» به وجود آمده که بر اساس آن، وی فرمانده «احمد شرع» خوانده میشود؟
⁉️ سؤال دیگری که وجود دارد، این است که این تحول چه تغییری در مسیر گروهها و جریانهای مسلح اسلامگرا و نیز در مسیر جنبشهای جهادی ایجاد کرده است؟
🔺 اقداماتی که «اداره عملیات نظامی» سوریه به فرماندهی «احمد شرع» انجام داده است، سؤال مهمی را پیرامون میزان جدی بودن تغییرات در افکار و اندیشههای گروههای مسلح و انگیزههای آنها مطرح کرده است. سؤال این است که آیا روی کار آمدن گروههای مسلح و به طور خاص «هیئت تحریر الشام» و تحولات پس از آن، موجب ایجاد نزدیکی میان گروههای مسلح اسلامگرا و جامعه جهانی خواهد شد؟
در این مقاله چگونگی رشد جهادیهای سوری در طول سالهای اخیر و نیز پیروزیشان در نبردی که به سرنگونی «اسد» منجر شد، مورد بررسی قرار میگیرد.
🔖 3000 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 15 دقیقه
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/جولانی_یا_احمد_الشرع
#سوریه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
🕌 مجموعه #دیانت ؛ تحولات دینداری در جوامع مسلمان
4️⃣1️⃣ از تیپ «روشنفکر-مبارز» تا «مهندس-سلبریتی» آیا باید زنگ خطر افول اسلام جامعه باور را به صدا در آوریم؟
روایتی از همایشی متشکل از جوانان جهان اسلام
✍️ مصطفی نوذری ، پژوهشگر حوزه دین و سیاست
🔸 یکی از مهم ترین مسائلی که یک مسلمانِ کم و بیش آگاه از تاریخ اصلاح دینی معاصر هنگام مواجهه با چنین رویدادی با آن روبرو خواهد شد، میزان ارتباط گفتار محوری آن با سنت تاریخی جریان اصلاح دینی است. فارغ از این مسئله شکلی که میزبانان سعی کردهاند برای «آبرومند» برگزار شدن مراسم، دقیقا به شکل یک همایش رسمی اروپایی، در زرق و برق همایش از جمله پذیرایی و تغذیه، رزرو هتل گرانقیمت برای میهمانان و مسائلی از این دست چیزی کم نگذارند؛ مسئله مهمتر گفتار محوری محتوای سخنرانیها و برنامه ها بود
🔸 نسل جدید فعال مسلمان امروز دنبال لیدرشیپ، مدیریت و شکل دادن «استارتاپ اسلامی» است و بدون هیچ بدبینی خاصی به جهت دار بودن این «ابزار»ها و ماهیت نظام اقتصادی، برای عمل به مسئولیت اسلامی خود، در حال تأسیس مدرسه اسلامی با شهریه ۷۰ هزار دلاری در سال! و یا در سودای محجبه کردن دختران مسلمان در «اینستاگرام» و تبدیل شدن به یک اینفلوئنسر موفق است.
🔖 2000 کلمه
⏰ زمان مطالعه: 8 دقیقه
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/جوانان_جهان_اسلام
#دین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
🌐 ملیسازیِ جهاد
〽️ شاید اصطلاحِ مناسب برای دستهبندی تغییر و تحولاتی که در مسیر «جولانی» و «هیئت تحریرالشام» رخ داد، اصطلاح «ملیسازیِ جهاد» باشد یعنی ملی جلوه دادن جهاد نه بینالمللی کردن آن. این اتفاق از رهگذر اکتفاء به مبارزه در وطن و خودداری از فراخوان جهاد بینالمللی، رخ میدهد.
〽️ همین امر [ملیسازی جهاد] سبب شد که «جولانی» از شبکه «القاعده» جدا شده و به تأسیس جبهه «فتح الشام» با اولویت سوری، مبادرت ورزد و سپس به «تحریرالشام» برسد. او اکنون نیز در اندیشه انحلال «هیئت تحریرالشام» و ورود به عرصه حکمرانی در سوریه است.
‼️ تغییر و تحولی که در گروههای مسلح اسلامگرا رخ میدهد لزوما در تغییر گفتمان و رفتار محدود و محصور نمیشود، بلکه حتی ممکن است سیاستهای این گروهها نیز متناسب با اولویتهای سیاست داخلی و ملی تغییر یابد. این مسأله امروز در گفتمان «احمد الشرع» و اولویتهایی که حاکمیت جدید در دمشق مطرح کرده است، قابل مشاهده است.
⭕️ بخشی از مقاله : جهادیهای سوری؛ از تمرّد علیه حاکمیت تا تکاپو برای تکیه بر کرسی قدرت
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/جولانی_یا_احمد_الشرع
#سوریه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 تاریخچه روابط جمهوری اسلامی ایران و نظام سوریه (قسمت سوم)
پیشزمینههای بحران سوریه
〽️ متن گفت و گو با آقای دکتر هادی معصومی زارع
〽️ فهم چرایی ورود ایران به بحران سوریه امکانپذیر نیست مگر اینکه ما در مقدمه متوجه شویم که اتفاقی که در سوریه افتاد اولاً ماهیتش چه بود، ثانیاً چرا این اتفاق افتاد؟ آیا این اتفاق امری دفعی و آنی بود یا پیشزمینههایی (به قول عربها «خَلفیّات») داشت که در سالهای پیش از آن شکل گرفتهبود.
〽️ سلسله اتفاقاتی در عرصهٔ منطقهای و بینالمللی و داخلی سوریه شکل گرفته که همه تغییراتی را در داخل سوریه یا در مناسبات قدرت ایجاد میکند و اگر آنها را خوب نفهمیم، متوجه نمیشویم در ۲۰۱۱ چه اتفاقی افتاد. بخشی از آن اشکالات و اشتباهات نظام است و بخشی هم آمادگیهایی که به نظر من از یک دهه قبل از سوی محورهای منطقهای و بینالمللی برای چنان روزی شکل گرفته. اگر بخواهیم بفهمیم که چرا در سوریه چنین اتفاقی افتاد، هر دو لایه را باید خوب فهمید.
در این قسمت زمینه های درونی و بیرونی بحران سوریه بررسی شده است.
عناوین این زمینه ها بدین صورت است:
🔸 طرح اصلاحات بشار اسد
🔸 سوریه در محور شرارت
🔸 روابط با لبنان
🔸 درگیری مقاومت با رژیم صهیونیستی
🔸 خطلولهٔ اسلامی
🔸 ترویج سلفیت مدخلی
🔸 ترویج سلفیت جهادی
🔸 گسترش حاشیهنشینی
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/قسمت_سوم_زمینه_بحران_سوریه
#سوریه
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba
💠 در آستانۀ آتش بس احتمالی در غزه؛ آیا غزه واقعا پیروز شده است؟
✍️ حبیب ابومحفوظ - مجری و کارشناس شبکه الاقصی(وابسته به حماس)
ترجمه: رامین حسین آبادیان
🔸 طی روزهای اخیر شاهد تشدید دراماتیک رویدادهای میدانی در نوار غزه بودهایم. مذاکرات با سرعت بیشتری دنبال میشود تا نبرد «طوفانالاقصی» به پایان برسد. جای هیچگونه شک و تردیدی نیست که عملیات «طوفانالاقصی» یک تحول استراتژیک در تاریخ نبرد فلسطینی ـ اسرائیلی به وجود آورد.
🔸 زمانی که از «پیروزی غزه» سخن میگوییم در واقع از مقاومت و پایداری افسانهای یک ملتِ غرقِ در درد و رنج و سختی سخن به میان میآوریم؛ ملتی که سالها از محاصره مستمر، تجاوزهای مکرر اسرائیل، توطئه غرب و پشت کردن اعراب، رنج بُرده است.
🔸 باتوجه به تفاوت قدرت نظامی میان مقاومت فلسطین و اشغالگران اسرائیلی، اگر «پیروزی نظامیِ قاطعانه» برای غزه به ثبت نرسیده باشد، اما نمیتوان کتمان کرد که غزه در مقاومت و پایداری مَردمش و ثابتقدمی آنها در سرزمینشان، پیروز شده است.
🔸 همچنین غزه در وادار کردن اشغالگران برای نشستن بر سَر میز مذاکره پیروز شد. بُعد دیگر پیروزی غزه را میتوان در موفقیت آن در مخفی نگاه داشتن دهها اسیر اسرائیلی برای چندین ماه آن هم بدون اینکه دشمن اطلاعاتی از سرنوشتشان داشته باشد، ارزیابی کرد. این درحالی است که دشمن اسرائیلی برای آگاهی یافتن از سرنوشت اسرای خود حتی از خدمات شبانهروزی هواپیماهای جاسوسی آمریکایی و انگلیسی برخوردار بود.
برای مطالعه متن کامل کلیک کنید:
https://zaya.io/آتش_بس_در_غزه
#طوفان_الاقصی
#مقاومت
#فلسطین
⬅️ شعوبا، پایگاهی برای آشنایی با جامعه و فرهنگ ملل مسلمان
@shouba