14.86M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
باورهای دینی بخش بزرگی از فرهنگ ملت های گوناگون را در برمی گیرد. از آنجا که در سرزمین ما و به ضرورت تاریخ، پرداختن به ادبیات دینی بخش گسترده ای از گسترۀ کتاب کودک امروز را تشکیل می دهد، شناخت تاریخچۀ ادبیات و تصویرگری در عرصۀ ادبیات دینی کودک و نوجوان و آسیب شناسی آن یک ضرورت ناگزیر است.
همچنان که فرهنگ ها دچار دگرگونی و گاه آسیب های تاریخی می شوند، کتاب های کودک و نوجوان و تصویرگری آن ها نیز از چنین آسیب هایی مصون نمانده، و از ساده نگری و کوتاهی های غیرهنرمندانه در رنج است.
کتاب تصویرگری در ادبیات دینی کودکان و نوجوانان با رویکردی آسیب شناختی نوشته شده و همزمان به معرفی تصویرگران برجسته در این میدان می پردازد.
*چرا کتابخوانی برای کودکان مهم است؟*
1. به پیشرفت مهارت واژگانی و زبانی کمک میکند.
پیش از آن که کودکان بتوانند بخوانند، مهم است که در همان آغاز، عشق به کتاب را در آنها پرورش دهیم. بلندخوانی برای کودکان در سن پایین، راهی عالی برای افزایش مهارتهای ارتباط کلامی میان والد و کودک است.
با بزرگتر شدن بچهها، روزانه با آنها گفتوگو میکنیم، اما واژگان و موضوعهایی که در برابر آنها قرار میگیرند، بیشتر محدود و تکراری هستند. خواندن کتاب به بهبود واژگان در فرزندتان کمک میکند و او را در برابر انواع گوناگون ساختار جملهها، سبکهای نوشتاری و روشهای بیان قرار میدهد.
نهتنها درک مطلب فرزندان شما کمکم بهبود مییابد، بلکه تأثیر مثبتی در مهارت نوشتاری و ارتباطی آنها خواهد داشت.
2. اشتیاق به دانایی را تقویت میکند
کتابها در سطحهای مختلف و دربارهی هر موضوع تصورشدنی وجود دارند.
هنگام مطالعهی کتاب، کودکان شما با موضوعها، فرهنگها و ایدههای بسیار گوناگونی آشنا میشوند و دربارهی موضوعهایی که به آنها علاقه دارند، بیشتر کاوش میکنند.
در بسیاری از موارد، آنها چنان از محتوای کتاب لذت میبرند که حتی متوجه نخواهند شد در حال کسب دانش زیادی دربارهی یک موضوع خاص هستند.
3. همدلی را افزایش میدهد
درک کودکان از جهان پیرامونشان بسیار اندک است، زیرا باتوجه به شرایطی که در آن رشد کردهاند، تجربههایشان محدود است.
خواندن کتاب دربارهی افراد مختلف که تجربههای گوناگونی دارند، این توانایی را به بچهها میدهد تا تفاوتها را بشناسند و دریابند که به جای کسی دیگر بودن چه حسی دارد.
این شناخت به آنها کمک میکند تا از کسانی که اشتراکهای بسیار اندکی با آنان دارند، قدردانی کنند و با آنها همدلی داشته باشند و به انسان بهتری تبدیل شوند.
4. بهترین شکل سرگرمی
در دوران کنونی، فناوری به یکی از افزارهای مهم سرگرمی بزرگسالان و کودکان تبدیل شده است. اگرچه برنامههای تلویزیونی و اپلیکیشنهای کودکانه منبع خوبی برای یادگیری میتوانند باشند، اما کتابها همیشه انتخاب بهتری هستند.
5. دلبستگی پدید میآورد
خواندن روشهای مختلفی دارد که به پیوند میان والدین و فرزند میانجامد. بلندخوانی از هنگام نوزادی، نزدیکی و صمیمیت را از طریق گذراندن وقت با یکدیگر و نزدیک بودن فیزیکی تقویت میکند.
از خواندن همچون فرصتی برای تعامل با کودک خود بهره ببرید و از آنها دربارهی موضوعهای مطرح شده در کتاب یا ارتباط آن با زندگی روزمره، بپرسید.
6. مغز بچهها را بهکار میاندازد
مطالعه بیشتر از دیدن برنامههای تلویزیونی به توانمندی مغز نیاز دارد. هنگامی که بچههایمان کتاب میخوانند، از بخشی از مغز خود که با ترکیبهای چند حسی سروکار دارد، بهره میبرند و میان واژگان و تفکر بصری ارتباط برقرار میکنند.
برای خوانندگان تازهکار تصویرها ابزاری سودمند برای کمک به آنها در درک داستان میتواند باشد. خوانندگان پیشرفته هنگام گردآوری سرنخهای موجود در متن برای شناسایی واژگان و عبارتهای ناآشنا، از مغزشان بهره میبرند.
خواندن همچنین تفکر انتقادی را تحریک میکند، بچهها را وادار میکند تا میان کتاب و زندگی واقعی ارتباط برقرار کنند و نظرات خود را دربارهی داستان شکل دهند.
7. تمرکز را بهبود میبخشد
از مهارتهای بنادی برای خواندن یک کتاب، تمرکز و حواسی جمع است، حتی برای کودکان نوپا که یک جا نمینشینند.
کتابخوانی مداوم، به بچههایتان کمک میکند تا ذهن و بدنشان را آرام کنند و برای یک دوره زمانی مشخص، روی یک کار تمرکز داشته باشند.
با از میان بردن حواسپرتیها و پدید آوردن فضای کافی برای خواندن و فهمیدن، توجه و توانایی تمرکز آنها بهتدریج بهبود مییابد.
. آنها را برای موفقیت در مدرسه و زندگی آماده میکند
۸. خلاقیت و تخیل را ارتقا میبخشد
کودکان ما هنگام خواندن یک داستان، با بهکارگیری از خلاقیت و تخیل، تصویری از درکشان را دربارهی داستان در ذهن ترسیم میکنند. هر فرد تصویری متفاوت را در ذهن خود میبیند و شاید هر بار با خواندن همان کتاب، تغییر کند.
#باشگاه_کتاب_کودک_و_نوجوان_سیب_نارنجی
هدایت شده از 💥خلاقیت ادبی 💥
34.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺معرفی ۹۰ ثانیه ای کتاب اِستِو کَلَموس
🔺انتشارات زعفران
🔺مناسب برای اول تا سوم ابتدایی
🔺با هدف تقویت دایره ی واژگانی و آموزش غیرمستقیم هم معنی کلمات
https://eitaa.com/farhangadabi
🔻یک کتاب حسی ـ لمسی از ایران به فهرست دوسالانهی کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) ۲۰۲۵ راه پیدا کرد
کتاب حسی- لمسی «خاله میبافه من میپوشم» اثر سودا آزادی از میان هشت اثر معرفی شده از ایران به فهرست دوسالانهی کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) ۲۰۲۵ راه پیدا کرد.
از ویژگیهای کتاب «خاله میبافه من میپوشم» میتوان به راویت داستان توسط ﮐودکی نابینا اشاره کرد. در ساخت اثر از بافتهای متنوع و حجمهای گوناگون استفاده شده است. ظرافت اجرا و تنوع در بافتها برای کودک با آسیب بینایی جذاب است.
گروه جوایز کتاب برای کودکان با نیازهای ویژهی شورای کتاب کودک، اسفند گذشته، هشت اثر از آثار رسیده را به عنوان نامزد فهرست کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه دفتر بین المللی کتاب برای نسل جوان (IBBY) ۲۰۲۵ معرفی کرد.
دفتر بینالمللی کتاب برای نسل جوان هر دو سال یک بار فهرستی از کتابهای مناسب برای کودکان ویژه را به منظور ایجاد فرصت لذت از کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه، تشویق ناشران و توسعه این نوع محصولات منتشر میکند. داوری نهایی در تورنتو کانادا برگزار میشود و آثار برگزيده در فهرست دوسالانهای تحت عنوان کتاب برای کودکان با نیازهای ویژه منتشر و در نمایشگاه کتاب کودک بولونیا ۲۰۲۵ به نمايش گذاشته میشوند.
روزهای خوب نوجوانی و جوانی،روزهای تفکر، هیجان، خلاقیت، آزمون و خطا، تغییر در روش زندگی و کشف راههای تازه است.
خداوند مهربان با تغییر سلسلهوار روز به شب، ماه به سال، فصل به فصل و حرکت و تغییر در چرخهی روزها ضرورت پویایی را به انسان گوشزد میکند. این موضوع آنقدر اهمیت دارد که در باورهای دینی ما نیز به آن تاکید فراوان شده است. چنانکه امام کاظم علیه السلام در حدیثی گرانمایه میفرماید: کسی که دو روزش با هم برابر باشد زیانکار است.
بسیاری از شاعران و نویسندگان در سراسر گیتی نیز کوشیدهاند در آثار خود به این مهم بپردازند.
ادوارد پاکارد نویسندهی معاصر آمریکایی در بعضی از رمانهای خود تلاش کرده است مسیرهای گوناگون زندگی را به مخاطب نشان دهد و به او یاداور شود که با هر انتخاب، مسیر زندگیاش در لحظه تغییر میکند و میتواند بسیار خوشبخت و یا برعکس بدبخت و زیاندیده شود.
کتاب "بدترین روز زندگی شما" از این نویسنده به اینگونه است. در این رمان کوتاه که در سال ۱۳۹۰ در ۳۰۰۰ نسخه و در ۱۱۶ صفحه به همت نشر دیبایه و ترجمه فریبا شریفی در ایران منتشر شده است؛ قهرمان داستان که به گونهای خود خواننده است در ۳۸ مسیر مختلف، با فضاسازیها، روایتها و نگاههای کاملا متفاوت داستان را میسازد. او که در شروع داستان پسری خرافی است، در مسیر رفتن به منزل عموی خود ناگزیر است مراحلی را طی کند. این مسیرها گاهی او را به مرگ و تباهی و گاه به خوشبختی میرساند. پاکارد خواننده را در انتخاب مسیر آزاد میگذارد و از او میخواهد که سرنوشت خود را با انتخاب خود رقم بزند. به این صورت که با انتخاب هر مسیر مخاطب را به صفحهای ارجاع داده و داستان را ادامه میدهد. اگر در طول مسیر انتخابی، مخاطب به تباهی یا مرگ برسد، برای آنکه بفهمد اگر در مسیری دیگر راه را ادامه داده بود به کجا میرسید میتواند برگردد و مسیر دوم را شروع کرده و بخواند.
آنچه بدیهی است آن است که نویسنده کوشیده است به مخاطب یادآوری کند که اگر چه در انتخاب مسیر آزاد است اما باید پیامدهای انتخاب خود را بپذیرد و نیز هر زمان که احساس کرد اشتباه کرده است میتواند تغییر مسیر دهد و راه درست را انتخاب کند و در لایهی دوم متن به مخاطب بگوید در واقعیت زندگی گاهی یک انتخاب اشتباه ممکن است جبرانناپذیر باشد و باید کوشید تا مسیر صحیح زندگی را انتخاب و طی کرد.
ادوارد پاکارد با بهرهگیری از بسیاری از ویژگیهای مخاطب نوجوان و جوان چون جسارت، خطرپذیری، خلاقیت و استقلال و نوجویی، بر جذابیت اثر خود افزوده و امکان همذاتپنداری را در خواننده بالا برده است به گونهای که در مسیر داستان فاصلهای بین قهرمان و مخاطب دیده نمیشود. زبان کتاب ساده و روان است و خواننده را با خود همراه میکند.
در مقدمهی کتاب آمده است:
در این کتاب، تنها شماخوانندهی کتاب، مسئول اتفاقها و پایان داستان هستید. در این کتاب خطرها، انتخابها و ماجراهای گوناگونی وجود دارد. باید هوشیار باشید و مراقب، زیرا هر تصمیم نادرست ممکن است به یک فاجعه و یاحتی مرگ منجر شود. اما نا امید نشوید. هر زمان اراده کنید میتوانید به عقب برگردید و مسیر داستان و نتیجهی آن را تغییر دهید.
اگر خواهان تغییر و تحول در زندگی خود و دیدن نتیجهی انتخابهایتان هستید مطالعهی این کتاب پر هیجان را از دست ندهید
#معصومه_مرادی
📖 *معرفی کتاب*
رمان #دعبل_و_زلفا نوشته #مظفر_سالاری در سال ١٣٩۶ و در ٣٣٢صفحه به همت انتشارات #به_نشر که متعلق به آستان قدس رضوی است، به چاپ رسیده است.
🔷دعبل خزاعی از پرجرئتترین شاعران شیعه در زمان امام موسی بن جعفر(علیه السلام) و امام رضا(علیه السلام) بود، این رمان، قصه ی آشنایی و عشق دعبل به همسرش زلفا را روایت میکند.
در کنار روایتی عاشقانه از زندگی دعبل خزاعی، نویسنده بستری فراهم کرده تا مخاطب را با زمانه امامان مذکور بیشتر آشنا کند، همچنین سعی کرده است تا حوادث را بر اساس دادههای تاریخی بازآفرینی کند.
اشاره و شرح دیدار دعبل با امام رضا علیه السلام از جمله این روایت های تاریخی است.
✨شاعر جوان با دیدن دختر اسیر، به دنبال رسیدن به اوست و بعداز ملاقاتش با وی که با رنج و زحمت بسیار فراهم شده، علاقه فراوان دختر به اهل بیت «علیهم السلام» را متوجه می شود.
دعبل در سرودن شعر تبحّر فراوانی دارد و به تأسی از زلفا از این سلاح برای بیان رنج ها و مصیبت های امام موسی کاظم «علیه السلام» و امام رضا «علیه السلام» استفاده می کند.
کتاب مشهور و جذاب «رؤیای نیمه شب» نیز اثر همین نویسنده خوش قلم است.
🔖بریده کتاب:
از کاروان سرا بیرون آمد. پایش پیش نمی رفت. هضم این واقعیت تلخ برایش سخت بود که مردانی از شیعیان را به بهانه های واهی کشته بودند و دختران و زنانشان را مانند غنیمت جنگی می بردند تا بین خود تقسیم کنند. نمی توانست به خود بقبولاند که آن دُرّ یتیم را مانند اسبی اصیل و کمیاب بفروشند و یکی که شاید پدربزرگ او به حساب می آمد، صاحبش شود...
ویژگیهای رشد مطالعاتی کودک
اصول ساختاری ادبیات کودک مخاطبمحوری و مثبتگرایی است.
توجه به مراحل مختلف رشد شامل سه مولفه رشد ادراکی، عاطفی، و اخلاقی اجتماعی کودک است.
ویژگیهای روانشناسی خردسالان ۳ تا ۶ سال
به لحاظ رشد ادراکی و شناختی
• به سخن گفتن علاقه دارند. قوه حافظه آنان هنوز کاملا رشد نکرده است. قوه تخیل در آنان نسبتاً قوی است. به شناخت پیرامون علاقه دارند. کنجکاو و پرتکاپو هستند. از فکر کردن به حوادث پیچیده و رویدادهای تودرتو پرهیز می کنند.
به لحاظ رشد عاطفی
• تمایل دارند عواطف و احساسات خود را آزادانه ابراز کنند. علاقمندند توجه و تشویق دیگران را جلب کنند. به احساس امنیت نیاز شدید دارند. محرکات بیرونی خیلی زود دگرگونیهای عاطفی او را برمیانگیزند. به شدت خودمحور هستند.
به لحاظ رشد اجتماعی
• به خاطر خودمحوری یک یا دو رفیق بیشتر ندارند و دوستی آنان با دیگران به سرعت تغییر می کند. به بازی دسته جمعی در گروههای کوچک و منظم تمایل نشان می دهند. اخلاق مبتنی بر قاعده را درک نمیکنند و خوب و بد را تنها بر حسب تشویق و تنبیه می فهمند.
رغبتهای مطالعاتی خردسالان ۳ تا ۶ سال
• اشعار ریتمیک و بیمعنا (هیچانهها)، اشعار کوتاه آهنگین مانند متلها و ترانهها، داستانهای ساده کوتاه فانتزی و خیالانگیز. از ۴ سالگی به بعد داستانهای ساده کوتاه با شخصیتهای آشنا نظیر خود خردسال، پدر و مادر، اسباببازیهای جاندار حیوانات خانگی و غیره. داستانهای کوتاه واقعی با پایانهای خوشایند و لذت بخش، داستانهای تصویری.