...زینب پاشا
🔶شهرت زینب پاشا از واقعه رژی توتون به بعد بوده است. موقعی که ناصرالدین شاه امتیاز توتون را به انگلیسیها داده بود در آذربایجان مردم از اجرای این امتیاز مانع شده بودند در آن ایام مرحوم آیت الله حاج میرزا جواد مجتهد معروف و روحانی سیاسی که نفوذ فوقالعاده داشته مریدان خود را به بازار اعزام و مردم را دعوت کرده بودند که دکاکین خود را ببندند و مردم هم اطاعت کرده بودند.
.
🔶پس از چند روز دولتیان مردم را مرعوب نموده و عرصه را به آنان تنگ نموده بودند در چنین روزگاری یک مرتبه عدهای زنان مسلح و با چادر نماز که گوشههای آن را به کمر بسته بودند در بازار ظاهر شده دست به اسلحه برده و بازار را مجددا بستند. پس از این واقعه هر وقتی که ظلم و ستم حکومت جابر از حد میگذشته دسته زنها به سرپرستی زینب پاشا خروج کرده و کانون فساد را ویران نموده و پس از آن از نظرها پنهان میشدند و کسی هم به هویت آنان پی نمیبرد.
.
.
.
🔶یکی از گرفتاریهای زمان خودکامگی، انبارداری بوده که همیشه دیه دارانی گندم و جو را نفروختندی تا نان کمیاب و گران شدی و آن گاه به بهای بیشتر فروختندی. این کار، در سالهای پیش از مشروطه در آذربایجان رواج بسیار یافته بود”
.
🔶در تبریز نیز زینب پاشا و یارانش در چنین مواقعی در کار کشف انبارهای غلات مالکان و گشودن آنها و تقسیم گندم و جو احتکار شده بین خانوادههای تنگدست فعال بودهاند.
.
🔶در این زمینه یکی از عملیاتهای مهم زینب پاشا و یارانش، مصادره انبار “میرزا عبدالرحیم قائم مقام”، پیشکار وقت آذربایجان (۱۳۱۳ ق ) بوده است. توضیح اینکه در قحطی که در اواخر دوره ناصرالدین شاه بر اثر احتکار گندم در تبریز بوجود آمد، زنان تصمیم به تظاهرات گرفتند.
.
🔶به گزارش “اسناد وزارت امور خارجه فرانسه” : “در حدود سه هزار زن چوب به دست، در بازارها به راه افتادند و کسبه را به بستن دکان و پیوستن به راهپیمایان مجبور کردند ” حکومت قشون را خبر کرد، دستور تیراندازی داده شد ” در دم پنج زن و یک سید کشته شدند ” مردم در کنسولگری روس تحصن کردند... فردای همان روز تظاهرات را از سر گرفتند، این بار نیز سه زن کشته و تعدادی زخمیشدند. شعار نان تبدیل به شعار سیاسی و علیه سلطنت قاجارها شد. حکومت هراسید و بار دیگر عقب نشینی کرد.
.
🔶زینب باجی با عدهای زوار به کربلا میرود و در خانقین عساکر عثمانی که برای تفتیش زوار آمده بودند، سختگیری میکنند “زینب باجی” از این رفتار آزرده شده و دست به عصیان میزند و دیگران را هم به دنبال خود میکشاند، به عساکر حمله میکند و انها ناگزیر به فرار میشوند و این خانم با قافله به کربلا میرود. به نوشته اکثر منابع بعد ازاین واقعه از زینب پاشا دیگر خبری به دست نیامده است. به نظر میرسد که زینب پاشا در این آخرین سفر خود عاشقانه در حضور سالار جوانمردان، آرام گرفته و جان به جان آفرین تسلیم نموده است و پیکرش نیز هیچگاه به شهرش تبریز و زادگاهش “محله عمو زینالدین” منتقل نشده و در کربلا دفن شده است.
کانال سیره علما @sireolama
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔶آیت الله العظمی بهجت رضوان الله تعالی علیه
@sireolama
....همان اول مجلس
🔶آیت الله العظمی بهجت: یک روحانی بود که منبرش خیلی گرفته بود. روضه را خوب می خواند و هروقت احتمال می داد کسی دارد روی دستش بلند می شود یک منبر رو کم کنی می رفت! یک بار به خودش آمد و قلبش تکان خورد، عهد بست که هروقت بالای منبر از این فکرها کرد، جریمه اش این باشد که چهل روز منبر نرود و واقعا نمی رفت. کم کم دلش صاف شد، آن قدر که همان اول مجلس جواب «اَلسلامُ عَلیکَ یا اَباعَبدِالله» ش را میشنید.
.
🔸منبع: ردپای سپید، مرکز تنظیم و نشر آثار آیت الله العظمی بهجت(ره)
.
کانال سیره علما @sireolama