🔺شاهکار پس از مرگ...
اشتفان تسوایک و همسر دوم او روز بیست و سوم فوریه ۱۹۴۲ در برزیل خودکشی کردند. و آخرین رمان این نویسنده به نام شطرنج باز، سال بعد در استکهلم به زبان اصلی چاپ و منتشر شد.
در رمان شطرنج باز می بینیم که آقای ب، بعد از آن که کتاب خودآموز شطرنج را می رباید و برای کاستن از زجر و عذاب تنهایی و سکوت در سلول انفرادی، به شطرنج پناه می برد و زیر و بم و ریزه کاریهای آن را فرا می گیرد، چنان مفتون و مجذوب این بازی شاهانه می شود که احساس می کند در سرزمین دیگری که برای او ناشناخته است قدم گذاشته.
و این نکته بین خودمان بماند که شطرنج بازی عجیبی است؛ شاید تنها بازی در سراسر جهان باشد که شانس و تقلب و تصادف در آن راه ندارد. اما هدف نهایی این بازی به نظر مسخره میآید باید از تمام قدرت فکری و هوشمندی خود کمک بگیرید بتوانیم شاه را که یک مهره چوبی بیش نیست، در گوشه ای از صفحه شطرنج چنان گیر بیندازیم که از حرکت باز بماند و راهی برای گریز نداشته باشد. اشتفان تسوایک نیز در آن روزگار احساس می کرد در چنین تلهای افتاده و همه راه ها به روی او بسته شده است.
#کتاب_بیست_و_دوم
#کافه_نوول
@skybook_soha
.
♦️در سال ۱۹۱۴ و در آغاز نخستین جنگ جهانی، #رومن_رولان میگفت که نویسنده باید با اسلحه قلم خود در برابر زورگویان و جنگ طلبان بایستد و بجنگد و اشتفان تسوایک در دهه سوم و چهارم قرن بیستم که دنیا در آستانه فاجعه بزرگی قرار گرفته بود، گمان می کرد که دیگر نخواهند گذاشت آزادانه فکر کند و بنویسد، و پیش از مرگ رمان شطرنج باز را که در نوع خود شاهکاری به شمار می رود، نوشته بود و آن را در کشوی میز خود پنهان کرده بود و هرگز گمان نمیکرد که این رمان بعد از مرگ او چاپ خواهد شد و در کنار آثار ارزشمند و برجسته ادبیات اروپایی قرار خواهد گرفت.
#کتاب_بیست_و_دوم
#کافه_نوول
@skybook_soha
.
🔻اقتضای آنتن...
#تلویزیون هرگز درباره تأثیر آنچه پخش میکند نمیاندیشید چرا که اصولا تلویزیون گرفتار روزمرگی است. فشارهایی که از طریق #آنتن و ترکیب ناهمگون مخاطبان بر تلویزیون وارد میشود، هرگز اجازه نمی دهد که خودش را ارزیابی کند.
گزارش هایی که در زمان جنگ از عملیاتها پخش میکردند، روی جنازههای سربازان عراقی و وسعت خاک فتح شده متمرکز بود و این، جز آن که بیننده را مشمئز کند و آتش نفرت از همه جنگ های عالم را در سینه ها دامن بزند فایده دیگری نداشت.
ما در حال دفاع بودیم و ضرورت اقدام به دفاع در برابر متجاوز، امری است که در نزد فطرت انسان نیازی به اثبات ندارد. با این همه، تبلیغات دشمن رفته رفته این سلاح را از دست ما گرفت و از سال ۱۳۶۶ به بعد هیچ کس، جز آنان که از طریق دیگری به حقیقت رسیده بودند و اخبار را از راههای دیگری به جز رادیو و تلویزیون و روزنامهها میگرفتند، از واقعیت اخبار جنگ اطلاعی نداشت.
📚 تماشاگه راز / 🖊 سید مرتضی آوینی
@skybook_soha
.
.
📚 تاریخ فلسفه سیاسی/ 🖊 لئو اشتراوس- جوزف کراپسی
نگاشتن تاریخ فلسفه سیاسی به عنوان حوزهای متمایز از تاریخ اندیشه سیاسی یا تاریخ نظریههای سیاسی
📚 فهم فلسفه سیاسی/ 🖊 مل تامپسون
پرسشی عاجلتر و بهجاتر از پرسش "زندگی خوب چیست و چگونه میتوان بدان دست یافت؟" وجود ندارد. نمیتوان از چنگ قوانین، سنتها و ارزشهای جامعه خود بگریزیم و در انزوا از مردم به زندگی خوب دست یافت.
📚سقراط کسنوفون/ 🖊 لئو اشتراوس
فهم روایت کسنوفون از سقراط
از طریق شرح اشتراوس بر آثار سقراطیِ کسنوفون (خاطرات، آپالوژی و ضیافت)
📇 روزگار نو
@skybook_soha
.
▪️اقتضای آنتن...
در اواخر سال ۱۳۶۶ چنان سایه ای از شک بر همه چیز سنگینی می کرد که ادامه همین وضع، اگر هم دشمن هیچ اقدام دیگری انجام نمی داد، به قبول قطعنامه می انجامید.
جبهه ها خالی بود؛ با این همه، تبلیغات رادیو و تلویزیون و روزنامه ها حکایت از آن داشت که پادگانها دیگر جایی برای پذیرش داوطلبان جدید ندارند. در همان شرایط اگر تلویزیون حقایق را با مردم در میان میگذاشت، همه به جبههها هجوم میبردند، اما تلویزیون خلاف این عمل می کرد. ما اجازه دادیم که دشمن حربه صداقت را از کف ما بگیرد. درست در هنگامی که تهران و قم زیر باران موشکهای «اسکاد - بی» قرار داشتند، اعتماد مردم جلب رادیو بی بی سی شده بود. وقتی حضرت امام حقایق را با مردم در میان گذاشتند، شدت هجوم مردم به جبهه ها تا آنجا بالا گرفت که به راستی دیگر پادگان ها قابلیت جذب افراد جدید را نداشتند.
@skybook_soha
.
.
اشکال می کنند که اگر همه چیز بسته به تفکر است چگونه می توان به آن رو کرد؟ بسیاری از اهل سواد و قلم می گویند که شرط روی کردن به تفکر و سامان دادن به زندگی، استقلال از غرب و نجات از قهر تمدن غربی است.
من گفته ام که نجات از قهر تمدن غربی شرط تفکر نیست، بلکه نتیجه آن است و این مقصود جز به یاری تفکر حاصل نمی شود.
البته، تفکر را با تدابیر جزئی و رد و اثباتهای معمول نباید اشتباه کرد، زیرا این تدابیر، هر چه باشد، خارج از صورت تمدن غربی نیست...
📚 وضع کنونی تفکر در ایران/ 🖊 رضا داوری اردکانی
@skybook_soha
آسمانِ "هنر و اندیشه"
📚 شبکههای خشم و امید/ جنبشهای اجتماعی در عصر اینترنت 🖊 مانوئل کاستلز 📇نشر مرکز @skybook_soha
.
من نیز همانند بسیاری از مردم جهان تحت تأثیر خیزش هایی که در دسامبر ۲۰۱۰ در تونس آغاز شد و سپس ویروس وار در سراسر جهان عرب پخش شد، نخست شگفت زده و سپس مهیای کار شدم. در سال های گذشته، ظهور آن دسته از جنبش های اجتماعی را که از طریق کاربرد اینترنت و شبکه های ارتباط بی سیم توانمند شده بودند، از جمله در مادرید سال ۲۰۰۴، ایران سال ۲۰۰۹، ایسلند سال ۲۰۰۹ و برخی دیگر از کشورها دنبال کرده بودم. بیشتر دهه ی گذشته را به مطالعه دربارهی دگرگونی روابط قدرت در تعامل با دگرگونی ارتباطات گذرانده بودم و متوجه پیدایش الگوی جدیدی از جنبش های اجتماعی و شاید اشکال جدیدی از تغییر اجتماعی در قرن بیست و یکم ته بودم. این پدیده با تجربه ی شخصی خود من به عنوان یکی از فعالان پیشین جنبش مه ۱۹۶۸ پاریس طنین بیشتری می یافت. همان احساس هیجان و خوشحالی را که در آن زمان داشتم احساس می کردم. ناگهان همه چیز ممکن به نظر می رسید و جهان لزوما محکوم به بدبینی سیاسی و اجبار بوروکراتیک راه های پوچ زندگی نبود. نشانه های یک دورهی انقلابی جدید، یک عصر انقلاب ها که هدف آن بیش از آن که تصرف حکومت باشد، کشف دوبارهی معنای زندگی بود، در همه جای جهان از ایسلند تا تونس، از ویکی لیکس تا گروه هکرهای موسوم به "ناشناس"، و به زودی از آتن تا مادرید و نیویورک آشکار بود. بحران سرمایه داری مالی جهانی لزوما یک بن بست نبود، بلکه حتی می توانست به طرق غیر منتظرهای نشانگر سرآغازی جدید باشد.
#مانوئل_کاستلز
@skybook_soha
آسمانِ "هنر و اندیشه"
. #کافه_نوول 🔺 بحث و گفتگو درباره کتاب؛ 📚 حومه.../ اثر: ویلیام فاکنر . ⏱زمان: #پنجشنبه ۱۶ آبان ماه،
.
«نیت تو درسته. فقط مشکل اینه که خودت رو با قوانین و مقررات خفه کردی. مشکل ما همینه. اون قدر واسه خودمون الفبا و قانون و دستورالعمل اختراع کردیم که نمی تونیم هیچ چیز دیگه رو ببینیم. اگه اون چیزی که می بینیم با یه الفبا و قانون جور در نیاد، خودمون رو گم می کنیم. شدیم عین جونورایی که دکترا تو آزمایشگاه ها می سازن، موجوداتی که یاد گرفتن چه طوری استخونا و دل وروده شون رو جدا کنن و باز زنده بمونن؛ هنوز بشه زنده نگهشون داشت، تا یه مدت نامحدود یا واسه همیشه. شاید حتا بدون این که بدونن استخونا و دل و رودهشون رو از دست دادن.
ما ستون فقرات مون رو از دست دادیم. به این نتیجه رسیدیم که آدما دیگه ستون فقرات لازم ندارن؛ داشتنش دیگه از مد افتاده، اما جای ستون فقرات هنوز وجود داره...
📚 حومه/ 🖊 ویلیام فاکنر
#کافه_نوول
@skybook_soha