@sokhanetarik
#کتاب
مجموعه چهارم از ویژهنامه سندنگار با عنوان «فلسطین؛ سرزمین غصبشده» توسط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر شد.
اینمجموعه دربرگیرنده آندسته از اسناد مکتوب و تصویری آرشیو ملی ایران درباره مهاجرت برخی یهودیان به فلسطین است که به همت معاونت اسناد ملی این سازمان تدوین و تنظیم شده و توسط انتشارات معاونت پژوهش و منابع دیجیتال منتشر شده است.
مجموعه اسنادی «فلسطین؛ سرزمین غصبشده» شامل یک مقدمه تاریخی، سه مصاحبه تخصصی و ۴۵ عنوان سند در قالب ۷۵ برگ سند است. این اسناد که برای اولین بار منتشر شده و در مخازن آرشیو ملّی ایران حفاظت و نگهداری میشود؛ روایتگر اقدامات گوناگون یهودیان صهیونیست، از جمله برخی فعالیتهای تبلیغی آنها برای تشویق سایر یهودیان به مهاجرت به فلسطین و غصب آن سرزمین است.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13758
@sokhanetarik
#مقاله
نسبت اخلاق و سیاست از دیدگاه امام علی (علیه السلام)
نویسنده: جلال درخشه
یکی از پرسش های دیرینه و پایدار در حوزه اندیشه سیاسی، پرسش نسبت اخلاق و سیاست می باشد. نتیجه تأمل در باره چنین نسبتی منجر به شکل گیری نگرش های متفاوتی شده است.
عده ای معتقدند که کاربرد موثر قدرت سیاسی با رعایت اصول و موازین اخلاقی سازگاری ندارد و در نتیجه هیچ آرمانی بدون اعمال قدرت حتی عدالت تحقق نخواهد داشت.
در مقابل گروهی معتقدند که اصول اخلاقی بخودی خود آنقدر ارجمند است که باید به صورت دائم تمایلات گسیخته قدرت سیاسی را مهار کند و گرنه سیاست هیچ ارزشی ندارد. مقاله حاضر سعی خواهد کرد که پرسش این نسبت را در اندیشه و عمل حکومتی امام علی(علیه السلام) مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار داده و پاسخی در خور عرضه دارد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13762
@sokhanetarik
#کتاب
کتاب «برآمدن اشکانیان» با عنوان فرعی تلاقی یونانیمآبی با تاریخ ایران و آسیای میانه تالیف مارک یان اولبریخت و ترجمه محمدابراهیم محجوب از سوی نشر ماهی راهی بازار چاپ و نشر شد.
کتاب حاضر پژوهشی است در تاریخ دوره نوپایی امپراتوری اشکانی از حدود ۲۴۸ تا ۱۶۵ پیش از میلاد و در آن روایات متون مکتوب و کتیبهنگاری به زبانهای، یونانی، لاتین، پارتی پارسی (میانه و نیز منابع موجود در عرصههای سکهشناسی و باستانشناسی تحلیل شدهاند. تاریخ دوره پساهخامنشی ایران -دوره یونانی مآبی- در این اثر به تاریخ جهان کوچزیان آسیای میانه گره میخورد و پاگیری حکومت اشکانی بر بستر سنت یکجانشینی ایرانی، سنتهای مقدونی-یونانی و سنتهای کوچ زیستی و سکنیگزینی آسیای میانه روایت میشود.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13781
@sokhanetarik
#نشست
حسین استادولی، پژوهشگر: یکی از نقدهایی که به کتاب مفاتیح الجنان می کنند سندیت برخی از دعاها است که به اعتقاد من به توجه به شناختی که از پیشینه تحقیقاتی و پژوهشی شیخ عباس قمی دارم هر دعایی که در این کتاب آمده با ذکر منبع است و این مهم به خوبی مشخص است.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13785
@sokhanetarik
#فراخوان
#همایش
همایش ملی «جهانِ ایرانی: ماد و هخامنشی» ۱۴ تیرماه ۱۴۰۳ برگزار می گردد و مهلت ارسال مقالات تا 31 خرداد ماه می باشد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13789
سخن تاریخ
@sokhanetarik
#مقاله
خط زمان در قرآن؛ بررسی موردی «إذ» و «و إذ»
نویسنده: محسن الویری
مقوله «زمان» یکی از اصلی ترین مقومات تاریخ با هر تعریفی از آن است. مفهوم زمان در دانش تاریخ و به عبارتی دقیق تر، «زمان تاریخی»، تفاوتی جوهری با مفهوم رایج از زمان در فلسفه و فیزیک دارد.
یکی از ویژگی های زمان تاریخی، پیوند آن با مقوله ای به نام «خط زمان» است و این مفهوم نیز به نوبهخود در پیوند با مفهومی دیگر به نام «رویدادهای مهم» قرار دارد. «خط زمان» (Timeline) که اکنون جایگاهی مهم در اطلاع رسانی یافته، حکایتگر یک بازه زمانی برای بازنمایی یا ارایه منظم گرافیکی یا غیرگرافیکی مهم ترین رویدادهای آن بازه است.
قرآن به دلیل پیوند تاریخ با هدایت انسان، اهتمامی در خور توجه به تاریخ البته با شیوه بیانی ویژه خود دارد و به نظر می رسد که برجسته ساختن توالی زمانی رویدادها و ارایه الگوهای مختلفی برای خط زمان، یکی از مصداق های این اهتمام باشد. نوشتار پیش رو پس از مروری بر تعابیر مختلف قرآنی در این زمینه، با بررسی موارد کاربرد «إذ» و «و إذ» در قرآن، کوشیده است یکی از خط زمان های موردنظر قرآن را بازنمایاند.
این بررسی نشان می دهد که «إذ» و «و إذ» به معنای ظرف زمان و متعلق به فعل محذوف «اذکر» یا «اذکروا»، یک خط زمان با تکیه بر پاره ای رویدادهای مهم زندگی نه تن از پیامبران (ابراهیم، لوط، موسی، سلیمان، الیاس، یونس، یوسف، عیسی و محمد(صلی الله علیه و آله))، دو تن از شخصیت های الهی (لقمان و مریم) و یک گروه (اصحاب کهف) را تشکیل می دهند.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13793
@sokhanetarik
#کتاب
کتاب «چالشهای تاریخی» با عنوان فرعی چرخش قلم و سخن در سیر تاریخ تالیف عباس سلیمی نمین از سوی دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران به بازار چاپ و نشر کتاب آمد.
این کتاب در هشت فصل اصلی و تعدادی زیربخش در هر فصل به بررسی موضوعاتی همچون باستان با عظمت، مشروطه به غارت رفته، سیر تاریخی کودتای ۱۲۹۹، نهضت ملی و مشت آهنین، دردی جانکاه، خیزش سراسری یک ملت از دریچه مستند «انقلاب ۵۷»، فرجام تمسک به منابع نامعتبر، منشا تقابل آقای منتظری با امام پرداخته است.
به طور کلی هشت چالش تاریخی در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته است که این هشت چالش عبارتند از: نسبت ۷ آبان با ایرانیان (مناظره شروین وکیلی، پرویز رجبی، عبدالمجید ارفعی، بهرام روشنضمیر و عباس سلیمی نمین)، مشروطه به غارت رفته (مناظره قلمی در روزنامه شرق)، سیر تاریخی کودتای ۱۲۹۹( مناظره صادق زیباکلام و عباس سلیمی نمین در کانون اندیشه جوان)، نهضت ملی و مشت آهنین (مناظره قلمی ابراهیم یزدی و عباس سلیمی نمین)، رکس؛ آتشی که به جان آتشافروزان افتاد (مناظره قلمی در روزنامه کارگزاران)، خیزش سراسری یک ملت از دریچه مستند «انقلاب ۵۷»( محاجهای قلمی با شبکه من و تو)، خرد جمعی و نظام تصمیمساز در دفاع مقدس و… (مناظره مرتضی الویری و عباس سلیمی نمین در جماران)، منشا تقابل آقای منتظری با امام (مناظره اعضای بیت آیتالله منتظری و عباس سلیمی نمین به دعوت انجمن اندیشه و قلم).
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13797
@sokhanetarik
#صوت
نظام موضوعات تاریخی در قرآن (تاریخ اسلام به روایت قرآن) ۱۶ فروردین ۱۴۰۳
برای دریافت صوت به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13806
@sokhanetarik
#همایش
همایش جهانی «بقیع؛ مدفن امامان و اصحاب» ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ در قم برگزار می گردد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13802
@sokhanetarik
#مقاله
نقش دانشمندان شیعه در گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی در شامات از آغاز تا پایان قرن هفتم هجری
نویسندگان: حسین مرادی نسب و هادی شمس آبادی
هجرت دانشمندان شیعه به مناطق شام و وجود برخی دولت های شیعی شامات، از جمله عوامل مؤثر بر رشد علوم مختلف عقلی و نقلی در این منطقه بوده است. این مقاله، با بهره گیری از فهارس و منابع رجالی و شرح حال ها و نیز تواریخ عمومی و محلی و خاندان ها و دودمان ها، کوشیده است عوامل حضور علمای شیعه در شام و نقش آنها در گسترش فرهنگ و علوم اسلامی را تا پایان قرن هفتم هجری مورد بررسی قرار دهد.
به استناد یافته های پژوهش و با توجه به آثار ماندگار مکتوب و غیرمکتوب، می توان از سهم بزرگ علمای شیعه در این زمینه سخن گفت.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13814
@sokhanetarik
#اطلاع_رسانی
#نشست_علمی
نشست «مطالعات سیره نبوی در دانشگاه عبری اورشلیم» با ارائه دکتر حسین علی بیگی 27 فروردین 1403 در دانشگاه رازی برگزار می گردد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13824
@sokhanetarik
#اطلاع_رسانی
#نشست_علمی
نشست «گسست تاریخی» 28 فروردین 1403 در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می گردد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13828
@sokhanetarik
#فراخوان
#همایش
سومین همایش ملی «زن مسلمان در آیینه الگوی پیشرفت تمدن نوین اسلامی» ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ برگزار می گردد و مهلت ارسال مقالات تا 15 اردیبهشت 1403 می باشد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13831
@sokhanetarik
#مقاله
جایگاه علماء دینی در حکومت آل مظفر و چگونگی نقش آفرینی آنان
نویسندگان: جمشید نوروزی و مژگان صادقی فرد
انتشار و تثبیت ایدئولوژی دینی در تعامل با علمای دین دست یافتنی بود. در دوره آل مظفر که روح مذهبی بر تمام مسائل سیاسی و اجتماعی سایه انداخته بود، حکام و علما روابطی دو سویه و بسیار نزدیک داشتند. اندیشمندان حوزه دین که انگاره های اجتماعی قدرتمند داشتند، با حمایت حاکمیت و مساعدت وضعیت عمومی دوره آل مظفر، به قدرت قابل توجهی دست یافتند.
سوال اصلی این پژوهش، جایگاه علمای دین در حکومت آل مظفر و چگونگی نقش آفرینی آنها در این حکومت است. یافته های این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای انجام شده، مبین آن است که عالمان دینی به واسطه جایگاه و منزلت قابل توجه در این حکومت، افزون برعهده داری نقش های آموزشی و فرهنگی و نیز تصدی مناصب قضائی، ندرتاً به وزارت هم دست یافتند؛ همچنین با نقش آفرینی سیاسی، اموری همچون شفاعت بین گروه های متخاصم در جنگ های بی شمار عصر فترت، صدور فرمان تکفیر بر ضد گروه های مخالف حکومت و نیز حمایت از برخی تصمیمات امرای آل مظفر را عهده دار شدند.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13834
@sokhanetarik
#همایش
محمد رسولی: براساس پژوهشهای متعدد و مختلفی که صورت گرفته، به طور قطع به یقین ثابت شده شاهنامه کاملاً تاریخ محض است و در تاریخ بودنش هیچ شک و تردیدی نمیتوان داشت.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13838
@sokhanetarik
#مصاحبه
حجت الاسلام رسول جعفریان: سید جمال، در میان روحانیون سنتی، مقبولیتی نداشت و کسی چندان به وی توجهی نکرد، درست به عکس جریان روشنفکری مذهبی در تهران و شهرهای دیگر مثل تبریز که اعتنای زیادی به او داشتند.
برای مشاهده متن کامل مصاحبه به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13842
@sokhanetarik
#پرسمان
مقام ابراهیم(ع) کجاست و تاریخچه آن چیست؟
سخن تاریخ: مقام ابراهیم سنگی است در نزدیکی کعبه، که نشان پای حضرت ابراهیم(ع) روی آن قرار دارد. گفتهاند ابراهیم(ع) هنگام ساختن کعبه یا وقت دعوت از مردم برای انجام حج، روی سنگی ایستاده و جای قدمهای او، به معجزه الهی، در آن نقش بسته است.
در قرآن در دو آیه به مقام ابراهیم اشاره شده است. مشهور مفسران مقصود را همان سنگ مخصوصی دانستهاند که اثر پای حضرت ابراهیم(ع) بر آن نمایان است. برخی معتقدند تمام حج یا حرم مکه، مقام ابراهیم بوده است.
برخی کتابهای سیره و تاریخ درباره موقعیت مکانی سنگ گفتهاند که از مکان کنونیاش به کعبه نزدیکتر یا حتی چسبیده بوده است. جایگاه فعلی مقام ابراهیم ۱۳ متر از کعبه فاصله دارد.
برای مشاهده متن کامل پاسخ به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13846
@sokhanetarik
#مقاله
نقش منصب وکیل الدوله در حکومتهای افشاریه و زندیه
نویسنده: مهدی دهقانی
مقام وکالت در ساختار حکومتی و اجتماعی ایران عصر صفوی جایگاه خاصی داشت. با فروپاشی حکومت صفویه، مدعیان مختلف سلطنت، مقام منسوخشدۀ وکالت دولت را احیا کردند و این مقام بهتدریج با کسب اختیارات گسترده در سایر مشاغل دیوانی، حکومتی و نظامی رواج یافت.
در پژوهش کنونی به این سوال پاسخ داده میشود که کدام مناسبات سیاسی ـ نظامی در دورههای افشاریه و زندیه، موجب افزایش نقش منصب وکیلالدوله شد؟ در این پژوهش، با استفاده از روش تحقیق تاریخی و طبقهبندی تحولات سیاسی ـ نظامی حکومتهای افشاریه و زندیه، این ویژگیها و آثار آن بر منصب وکیل الدوله را تحلیل و بررسی میکنیم.
یافتههای پژوهش نشان میدهد که مقام وکالت دولت نقش مهمی در تضعیف فرمانروایی شاهزادگان و همچنین نظام دیوانسالاری صفویه داشت و در مقابل، به اقتدار روزافزون مدعیان مختلف سلطنت یاری رسانید.
برای مشاهده متن کامل مقاله به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13854
@sokhanetarik
#یادداشت
دکتر شریف لکزایی:پاسخ مشروع و متقابل نیمه شب یکشنبه ایران به رژیم صهیونسیتی با توجه به نگاه امام موسی صدر می تواند یک پاسخ تمام عیار تمدنی به شمار آید.
این پاسخ صرفاً پاسخی به رژیم نیست و بلکه پاسخی به تمدن غرب و آمریکا است که حامی و بنیانگذار رژیم در منطقه هستند. به نظر صدر، اسرائیل، نتیجه و محصول تمدن غرب است
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13858
@sokhanetarik
#نشست
آیتالله محمدهادی یوسفی غروی: منابع ما در مورد رویداد تخریب بقیع بسیار زیاد است.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13862
@sokhanetarik
#فراخوان
همایش بین المللی «۷۵ سال اشغالگری در فلسطین» ۱۰ خرداد ۱۴۰۳ برگزار می گردد و مهلت ارسال مقالات تا ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ می باشد.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13866
@sokhanetarik
#مقاله
تاریخچه اجمالی گنبد ائمه بقیع (علیهم السلام)
نویسنده: احمد خامه یار
زیارتگاه ائمه بقیع (علیهم السلام) که قبور مطهر چهار تن از امامان معصوم شیعه (شامل امام حسن مجتبی، امام زین العابدین، امام محمد باقر و امام جعفر صادق) را در بر دارد، از مهم ترین مقاصد زیارتی عموم مسلمانان در مدینه منوّره به شمار می آید.
تا کمتر از یکصد سال پیش، روی این قبور ساختمان و گنبد بزرگی وجود داشته که از بناهای معماری شاخص در مدینه بوده است. در این نوشتار، با استناد به منابع تاریخی و جغرافیایی اصیل و دست اول، تاریخچه اجمالی گنبد ائمه بقیع:، شامل تعیین زمان ساخت و تحولات و بازسازی های آن در دوره های بعدی، بررسی شده است.
نتایج این پژوهش نشان می دهد قبور ائمه بقیع: تا قرن پنجم هجری فاقد ساختمان بوده و نخستین گنبد روی این قبور، در اواخر این قرن، به دستور مجدالملک براوستانی قمی (د ۴۹۲ق) ساخته شده است. مهم ترین تحولات معماری این بنا در دوره های بعدی نیز تخریب اول و دوم آن به دست وهابی ها و بازسازی آن در دوره عثمانی پس از تخریب اول بوده است.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13869
@sokhanetarik
#همایش
اساتید مجتمع آموزش عالی تاریخ، سیره و تمدن اسلامی حضور موثری در همایش جهانی بقیع؛ مدفن امامان و اصحاب داشتند.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13883
@sokhanetarik
#همایش
سه کمیسیون علمی-تخصصی همایش جهانی «بقیع؛ مدفن امامان و اصحاب» با عناوین «مطالعات دینی»، «مطالعات معاصر بقیع» و «مطالعات سیاسی و اجتماعی بقیع» امروز چهارشنبه در نوبت صبح در ساختمان حوزه نمایندگی ولیفقیه در امور حج و زیارت در شهر قم کار خود را آغاز کرد. کمیسیونهای علمی این همایش به همت پژوهشکده حج و زیارت و با همکاری پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی امروز در دو نوبت صبح و عصر برگزار گردید.
برای مشاهده متن کامل خبر به آدرس زیر مراجعه نمایید:
https://sokhanetarikh.com/?p=13886