🖌قُلْ مَا يَعْبَأُ بِكُمْ رَبِّي لَوْلَا دُعَاؤُكُمْ ... (فرقان، ۷۷)؛ به همه بگو: اگر دعاهایتان نبود، خدا اعتنایی به شما نمیکرد.
ز کوی مُغان رُخ مگردان که آنجا
فروشند مفتاحِ مشکلگشایی
🔸این آیه از زیباترین آیاتِ این سوره - بلکه این جزء، بلکه کلّ قرآن - است. مطابقِ این آیه ارزشِ هرکس به ربطِ او با خداست و کمالی جز اتّصالِ با خدا متصوّر نیست.
🔸دعا، در اینجا مطلقِ خواندنِ خدا و ارتباط برقرار کردن با اوست در قالبِ ذکرِ لسانی یا توجّهِ قلبی یا درخواست از خدا؛ که این آخری، دعا بالمعنیالاخصّ است. مثلِ تسبیح که یک معنای خاصّ دارد - و آن سبحانالله گفتن است - و یک معنای عامّ - که مطلقِ ذکر است -، دعا هم یک معنای خاصّ دارد که درخواست کردن از خداست، و یک معنای عامّ دارد که خدا را خواندن است. (خدا را خواندن مستلزمِ رُو کردن به خداست. رُو کردن، معادلِ عربیاش میشود توجّه).
🔸پس آیهٔ شریفه میفرماید اگر توجّهاتِ شما به خدا و رُو کردنتان به درگاهش - در قالبِ ذکر و دعا و ثنا و عبادت و نیّت - نبود، خدا هم مطلقاً توجّهی به شما نمیکرد و رهایتان کرده بود.
@sulookmanavi
🖌... رَبَطْنَا عَلَىٰ قَلْبِهَا لِتَكُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ (قصص، ۱۰)؛ دلش را قرص کردیم تا به ما اطمینان کند.
♦این عبارت، حسّ بودنِ خدا با مۆمن و لحظهلحظه کمک کردنش را خوب منتقل میکند. یکی از نصرتهای خدا به مۆمنین، ربطِ قلب است؛ یعنی - چیزی بیشتر از دلگرمی - قرص کردنِ دل و سرشار ساختنِ آن از یقین است. این کمکِ خاص را باید از خدا خواست.
@sulookmanavi
🖌إِنْ كُلُّ نَفْسٍ لَمَّا عَلَيْهَا حَافِظٌ (طارق، ۴)؛ هیچکس نیست جز اینکه نگهبانی بر او گماشته شده.
♦هیچکس رها و بیپناه و به خود واگذاشته نیست، بلکه خداوند مراقبِ همه است و نمیگذارَد هرچه خواستند بکنند و هرکس هرچه خواست با آنها بکند.
@sulookmanavi
🎈سَلَامَاً عَلَی مَن مَرَّ عَلَی مُرِّنَا فَحَلّاه؛ سلام بر او که بر تلخیمان گذشت و شیرینش کرد ...
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🗨 تأويلِ¹ عرفانىِ شنا، اسبسواری، تیراندازی
🖋مرحوم عارفِ بالله حاج اسماعيل دولابى درباره اين حديث كه فرمود: "شنا و اسبسوارى و تيراندازى را به فرزندانتان بياموزيد"، مىفرمود:
🔹مقصود از آموزشِ شنا اين است كه در درياى عميقِ دنيا شنا كنند و در آن غرق نشوند.
مقصود از آموزشِ اسبسوارى اين است كه ياد بدهيد چگونه مركبِ بدن را برانند كه سركشى نكند و اختيارِ آنها را به دست نگيرد و آنقدر اينسوى و آنسوى نكشانَد، كه آنها را خسته و درمانده كند و آخرالامر هم بر زمين بزند و بكُشد. مقصود از آموزشِ تيراندازى اين است كه ياد بدهيد چگونه تيرِ دعا را به هدف بزنند.
🔹اگر اين سه را ياد گرفتى، ديگر فرمانِ خدا را ببر و به اين كارى نداشته باش كه چيزى گيرت مىآيد و روزیاَت زياد يا كم مىشود.
🔸(¹. تأویل؛ یعنی در عینِ درستیِ ظاهرِ حدیث و معنیِ ظاهریِ حدیث، در همان حال یک معنای باطنی و یک اشارهٔ باطنی به یکجای خاص دارد).
@sulookmanavi