📚 ﷽ 📚
🖌وَ قِيلَ لِلَّذِينَ اتَّقَوْا مَاذَا أَنْزَلَ رَبُّكُمْ ۚ قَالُوا خَيْرًا ۗ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا فِي هَٰذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ ۚ وَ لَدَارُ الْآخِرَةِ خَيْرٌ ۚ وَ لَنِعْمَ دَارُ الْمُتَّقِينَ◈جَنَّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ۖ لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَاءُونَ ... (نحل، ۳۰،۳۱)
🔹طبقِ آیاتِ سیاُم به بعدِ سورهٔ نحل: دنیای متّقین، حیاتِ حسنه؛ و وفاتِ آنها، وفاتِ طیبّه؛ و آخرتِ آنها آبادتر از ایندو و متمکّن در "شاء" است، یعنی هرچه بخواهند برایشان فراهم است.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
♦نقشهٔ استعمار برای زبون و ضعیف نگهداشتنِ ملّتهای زیرِ زنجیر این است که تا میتواند آنها را اسیرِ طبیعت و عادت و شکم و دامن قرار دهد؛ واین اسارتها را بهنامِ "آزادی" تبلیغ میکند.
🖌#استاد_شهید_مرتضی_مطهری
📚 یاداشتها
@sulookmanavi
🖌وَ إِمَّا تُعْرِضَنَّ عَنْهُمُ ابْتِغَاءَ رَحْمَةٍ مِنْ رَبِّكَ تَرْجُوهَا فَقُلْ لَهُمْ قَوْلًا مَيْسُورًا (اسراء، ۲٨)؛ اگر میخواهی به نیازمندان جوابِ رد بدهی و در عینِ حال چشم به راهِ رحمتِ پروردگاری، پس با آنها به نرمی سخن بگو.
🔹تفسیرِ قمی روایت میکند که رسولِ خدا (ص) هرگاه دردِدل را میشنید، بهقولِ میسور میفرمود: انشاءالله یکون (انشاءالله درست میشود!)
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🔹شما ... اگر بخواهید انسان باشید، ارزشِ انسانی داشته باشید، ... اگر بخواهید که کارهایتان ـ که برای خدا باشد ـ به نتیجه برسد، باید دست از هواهای نفسانی بردارید.
🔹شیطان از انسان دستبَردار نیست؛ قسم خورده است برای خدا؛ من در ذهنم این است که به خدا تشر رفته است! که ... نمیگذارم اینها چیزی بشوند، إِلّا عِبادَکَ مِنْهُمُ الْمُخْلَصِینَ.
🔹شما با یک همچو دشمنِ قسمخوردهای مواجه هستید؛ به جنگِ او بروید.
🖌عارف کبیر، حضرتِ امام خمینی، سلاماللهعلیه
📚 صحیفهٔ نور، ج ۱۹، ص ۲۷۳
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🔹آنان که كه دنيازده هستند، در كنارِ قدرتهای عظيمِ روحى ـ كه دارای استغنا و بیاعتنایی به دنیا هستند ـ حقارتِ خويش را میيابند.
🔹اين استغنا و عظمت، نباید تنها گزافه و لاف باشد. درحالىكه چشمت به دارايى و شكوفههاى زندگىِ دنیاطلبان است، چگونه با زبانت میگويى: "بابا! مگر آدم بيش از يک متر جا مىخواهد؟"؛ كه اين گفتنها بر حسادتِ تو گواه مىشود.
🔹كسانىكه چشمشان به بزرگتر از اينها گير نمىكند و اسير نمىشود ـ اينها بدونِ حرف و سخن ـ مىتوانند به اين روحيههاى دنيازده نشان بدهند كه چگونه بايد بر دنيا سوار شد و از آن كام گرفت و از لحظهها غنيمت به چنگ آورد؛ كه دنيا بد نيست، كم است و بايد از آن بهرهها ستاند.
🔹و به اين روحيهها درس مىدهند و آنها را به بازیگرىِ خويش آگاه مىسازند كه شما همان بچّههاى سابق هستيد كه امروز توپتان عوض شده و تا حدّ كرهٔ زمين رشد كرده است؛ بازى همان بازى است، بازيچههايش عوض شدهاند.
@sulookmanavi
🖌... لِمَ تُحَرِّمُ مَا أَحَلَّ اللَّهُ لَكَ ۖ تَبْتَغِي مَرْضَاتَ أَزْوَاجِكَ ... (تحریم، ۱)
♦خلق نشدیم که خلق را راضی کنیم!
اصولاً دین به تحصیلِ رضایتِ دیگران توصیه نکرده؛ توصیهٔ دین، مهربانی و احسان و وظیفهشناسی نسبت به دیگران است.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🗨 کلیدِ حلّ مشکلات
🔹صاحبِ عصمت، امام حسن عسکری: اِنَّ الوُصُولَ اِلَي اللهِ عَزَّوَجَلَّ سَفَرٌ لا يُدرَكُ اِلّا بامتطاء الليلِ وصال به خداوند عزّوجل سفری است که جز با مرکبِ راهوارِ شبزندهداری بهدست نمیآید.
🔹اهلِ معرفت ـ همچون حافظ ـ این راه حل را آزمودند: "دوش وقتِ سحر از غصّه نجاتم دادند". برای حلّ مشکلات و طلبِ رزق، باید در خلوتِ سحر به محضرِ خداوند رفت. وقتی با دعا، ملکوتِ عالَم به حرکت درآمد آنگاه امورِ اینسویی حل میشود.
♦خداوند هم در قرآن ـ به دفعات ـ از این مفتاح و کلیدِ حلّ مشکلات یاد نموده:
🔸... نَجَّيْنَاهُمْ بِسَحَرٍ (قمر، ۳۴)؛ در سحر آنها را نجات دادیم.
🔸... وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ (آلعمران، ۱۷)؛ بهوقتِ سحر اهلِ استغفاراَند.
🔸كَانُوا قَلِيلًا مِنَ اللَّيْلِ مَا يَهْجَعُونَ ◈ وَبِالْأَسْحَارِ هُمْ يَسْتَغْفِرُونَ (ذاریات٫ ۱۷،۱۸)؛ برنامهشان اين بود كه اندكى از شب را مىخوابيدند، همچنین سحرگاهان مشغولِ استغفار میشدند.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
♦کسیکه نمازِ اوّلِ وقت نمیخوانَد، دچارِ " " "برزخ" " " میشود؛ خودبهخود تمامِ کارهایش به تأخیر میافتد.
🔹تو خود حدیثِ مفصّل بخوان از این مُجمَل!
@sulookmanavi
🖌وَ لَا تَقْتُلُوا أَوْلَادَكُمْ خَشْيَةَ إِمْلَاقٍ ... (اسراء، ۳۱)؛ بچّههایتان را از ترسِ فقر و خواری نکُشید.
♦سقطِ جنین از گناهانِ زشتی است که در دورانِ ما شیوعِ بسیار یافته و قبحِ آن مستور شده. کسانیکه فرزندِ خویش را بیندازند و سقط کنند، قطعاً روی خوش در زندگی نخواهند دید.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🎈به اطّلاع میرسانَد امروز هم روزِ خداست؛ زندگی کنید ...
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🗨#عادت به گناه، مانعِ کمالِ انسان
🔹باید حواسمان جمع باشد مخالفتِ فرمانِ خدا را نکنیم، وَاِلّا کمکم عادت میشود، عادتی که خودش آدم را بهسوی گناه حرکت میدهد.
🔹آدمی که زیاد گناه کرد، گناه برای او عادت میشود، معتاد میشود؛ دیگر راحت و خودکار دنبالِ گناه میرود، دیگر عاقبتاندیشی نمیکند. گناه برایش عادی شده است؛ مثلِ معتادها میشود و شما هرچه به او بگویی اینکار را نکن، آن اعتیاد باعث میشود که گوش ندهد.
🔹تا روحیّهٔ گناه در انسان متمکّن نشده است باید توبه کرد، وَاِلّا به هیچوجه نمیشود برگردد، اِلّا مواردِ استثنائی.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🎈اگر شب نبود
و خدا نبود،
ما دردهایمان را کجا میبردیم؟!
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🖌... كَمَا عَلَّمَهُ اللَّهُ ... .... .... وَاتَّقُوا اللَّهَ ۖ و َيُعَلِّمُكُمُ اللَّهُ ... (بقره، ۲۸۲)
(این آیه طولانیترین آیه قرآن است و به چیزی اختصاص یافته که مردم فکر میکنند خیلی مهم نیست، در حالیکه بسیار مهم است و شاید برای همین طولانیترین آیه شده. لبّ کلامِ این اَبَر آیه، نوشتنِ دقیق و با جزئیاتِ قراردادها و مناسباتِ مالی است).
🔸دو نکته در این آیه جالبِ توجّه است:
یکی آنکه سوادِ خواندن و نوشتن را به تعلیمِ خدا نسبت داده. این، خیلی توحیدی است؛ و حق هم همین است. بد است که خدا را پشتِ نعمتها و نعمتها را قائم به خدا نمیبینیم.
دوم، خداوند تقوی را کلیدِ علم دانسته و فرموده اگر شما متّقی باشید، من چیزهایی را که لازم دارید به شما یاد میدهم. پس، معلّم خودِ خداست و بهانهٔ تعلیم، تقوی.
@sulookmanavi
🖌فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُولُو الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ ... (احقاف، ۳۵)؛ صبوری کن همانطور که پیامبرانِ اولوالعزم صبوری میکردند.
♦صبر گزینهٔ آخرِ ما برای حلّ مسائل است، حال آنکه اکثراً بهترین راه است. کسیکه صبوری را بلد نباشد، ایمان در جانش ننشسته.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🔹حکمت ـ یا حکیم بودن ـ مستلزمِ این است که انسان در برابرِ همهٔ "چرا"ها یک "برای" داشته باشد، خواه آن "چرا"ها به انتخابِ هدف مربوط باشد یا به انتخابِ وسیله.
🔹چرا چنین کردی؟ برای فلان هدف. چرا آن هدف را ترجیح دادی؟ به دلیل فلان مزیّت. چرا از فلان وسیله استفاده کردی؟ برای فلان رُجحان.
🔹در زندگی، انسان هر کاری که نتواند به "چرا"ها پاسخِ معقول دهد، به هر اندازه که از این جهت ناقص باشد، نقص در حکمت و خردمندیِ انسان تلقی میشود.
🖌#استاد_شهید_مرتضی_مطهری
📚 عدلِ الهی
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🖌فی الکافی عن الصادق(ع): لَمْ یَطْلُبْ أَحَدٌ الْحَقَّ بِبَابٍ أَفْضَلَ مِنَ الزُّهْدِ فِی الدُّنْیَا وَ هُوَ ضِدٌّ لِمَا طَلَبَ أَعْدَاءُ الْحَقِّ قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ مِمَّا ذَا قَالَ مِنَ الرَّغْبَةِ فِیهَا (الشافی ص ۵۳۳)
🔹راههایی، درهایی که انسان میتواند از آن درها و از آن راهها برود تا به حق برسد، حق را درک کند ـ که طبعاً راههای گوناگونی است ـ هیچیک از این ابواب و از این طُرُقی که انسان را به حق میرسانَد، مثلِ زهد در دنیا نیست. برای رسیدن به حق، شناختنِ حق از باطل، تشخیصِ راهِ حق از راهِ باطل، بهترین راهها عبارت است از زهد در دنیا.
🔹خیلی مطلبِ عمیق و پُرمغزی است این حرف. چون مهمترین چیزی که انسان را از راه حق منصرف میکند، دلِ انسان را مشوب میکند، انسان را از راهِ حق به باطل گرایش میدهد، هوای نفس است، دنیاطلبی است. اگر چنانچه این دنیاطلبی، این هوای نفس و رغبت به زَخارِفِ دنیا را انسان نداشته باشد، شناختِ حق از باطل برای او آسان میشود.
🔹بهترین راهها برای شناختِ حق این است. وَ هُوَ ضِدٌّ لِمَا طَلَبَ أَعْدَاءُ الْحَقِّ. این زهدِ دنیا نقطهٔ مقابلِ آن چیزی است که دشمنانِ حق ـ یعنی اهلِ باطل ـ طلب میکنند؛ همین هم آنها را به باطل میاندازد.
🔹قُلْتُ جُعِلْتُ فِدَاکَ مِمَّاذَا؟ آن چیزی که دشمنانِ حق به آن علاقه مندند و در آن راه قرار دارند چیست؟ قَالَ مِنَ الرَّغْبَةِ فِیهَا؛ رغبت در دنیا، عشقِ به دنیا، دلباختگی به دنیا. این چیزی است که انسان را از راهِ حق منصرف میکند، به باطل میاندازد، از شناختنِ راهِ حق از راهِ باطل، جلوگیری میکند.
🖌شرحِ حدیث از #وليمطلقالهي حضرتِ آيتاللّهالعظمي امام سيّد علي حسيني خامنهاي [ادام اللّه تعالي ظلال سيادته] در مقدّمهٔ درسِ خارج (۱۳۸۷٫۰۸٫۰۵)
@sulookmanavi
🖌تُسَبِّحُ لَهُ السَّمَاوَاتُ السَّبْعُ وَالْأَرْضُ وَ مَنْ فِيهِنَّ ۚ وَ إِنْ مِنْ شَيْءٍ إِلَّا يُسَبِّحُ بِحَمْدِهِ وَ لَٰكِنْ لَا تَفْقَهُونَ تَسْبِيحَهُمْ ۗ إِنَّهُ كَانَ حَلِيمًا غَفُورًا (اسراء، ۴۴)؛ آسمانهای هفتگانه و زمین و هرکه در آنهاست، خدا را تسبیح میگویند. (هیچ چیزی در هستی نیست جز آنکه به ستایشِ پروردگار، به تسبیح مشغول است) ولی شما تسبیحشان را متوجّه نمیشوید. بهدرستی که خدا در برابرِ مخلوقاتش بسیار بردبار و آمرزنده است.
🔹این آیه اوجِ آیاتِ تسبیح در قرآن، و به حق از زیباترین آیاتِ کلّ قرآن است. ضمناً تسبیحی وسیعتر از این، در قرآن نیامده.
🔹دیگر موجودات نیز - مثلِ انسانها که نماز و ذکر را بلدند امّا خیلیشان ذکر نمیگویند و نماز نمیخوانند - برخی عابد و برخی غافلاَند؛ یعنی حیوانات و نباتات و حتّی جمادات، مۇمن و کافر دارند. وجهِ تمسّک به حِلم و غُفرانِ خدا در این آیهٔ سورهٔ اسراء هم همین است. روایت در تٲییدِ این مطلب در حدّ تواتر است. کافی از امام صادق (ع) روایت میکند که هیچ پرندهای شکار نمیشود مگر اینکه تسبیح را وانهاده باشد.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🎈همه چیزمان گم میشود، اگر خدا را گم کنیم ....
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
🔸بسیاری از مردم دچارِ این اشتباه هستند که نفاق و دورویی و مکر و خدعه را یک امتیاز برای خود میشمارند و به آن نامِ "زرنگی" میدهند؛ صداقت و صراحت و یکرویی را از کمشعوری میشمارند؛ گمان میکنند که با مکر و خدعه و نفاق، بهتر میتوان با عواملِ حیات هماهنگی کرد و پیش رفت؛ غافل از اینکه طبعِ عالَم بر درستی و صداقت است. آنکس که با خدا مکر کند، خداوند فوقِ همهٔ مکرکنندگان است.
🔸قرآن کریم همواره از راستی و صداقت و صراحت دم میزند و با ندای بلند میفرماید که مکر و نیرنگ و نفاق - با همهٔ پیشرفتهای موقّت - محکوم به شکست خوردن است؛ روزگار بساطِ نیرنگ و دورویی را درهم میپیچد و شیشهٔ نفاق را میشکند. اساس عالَم بر حقیقت است نه بر مَجاز، و نمیتوان نظامِ راستینِ جهان را به بازی گرفت.
🖌#استاد_شهید_مرتضی_مطهری
📚 حکمتها و اندرزها، ج۱، ص۲۵۲
@sulookmanavi