📚 ﷽ 📚
#سلوک_معنوی
#حیات_عارفانه
♦پایه و اساسِ دین دو چیز است: "#عبادت" و "#خدمت".
🔸منظور از عبادت - و کُنهِ آن - توجّهِ به خداست؛ خدا بهعنوانِ خالق، صاحب، ربّ، و قیّومِ ما.
🔸منظور از خدمت، محبّتِ خالصانه به خلقِ خداست. این محبّت گاهی به خیرخواهی است، گاهی به دعا، گاهی به انفاق، گاهی به دستگیری، گاهی به حمایت، ... ولی کلیدِ اصلی در قبولِ همهٔ آنها خلوص است؛ یعنی وقتی ارزشِ واقعی دارد که برای خدا باشد و از محبّتِ به خدا ناشی شود.
🔹هم ریشهٔ عبادت و هم ریشهٔ خدمت باید محبّت باشد و روی مدارِ محبّت تنظیم شوند. (خدا را عبادت میکنیم چون دوستش داریم، و به خلقِ خدا کمک میکنیم چون مخلوقِ محبوبِ ما - یعنی خدا - هستند).
🔹پس اساسِ دین، "محبّت" است: ... وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ ... (بقره، ۱۶۵). در این آیه محبّت نسبت به خدا کیمیای ایمان شمرده شده. همین کیمیاست که انسان را به کمال میرسانَد و از او خلیفةالله میسازد. (هرچه بهجای خدا در دل بنشیند و دل را مشغول کند، انسان را از خدا بازمیدارد).
🔹پس دینِ درست، دینِ مبتنی بر محبّت به خداست؛ و محبّت به خدا، انسان را وامیدارد به عبادتِ عاشقانه نسبت به خالق و خدمتِ خالصانه نسبت به مخلوق.
🎈ملاکِ محبّت:
🔸قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَ يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ (آلعمران، ۳۱). طبقِ این آیه، محبّتِ خدا در گِروِ تقوی و تبعیّت از فرامینِ الهی است. بنابراین محبّت به خدا، "طاعت" میآورَد؛ و طاعت، محبّتِ خدا را در پی دارد. این آیه صراحت دارد که ادّعای عشق به خدا، بدونِ تقوی (عمل به کتابِ خدا و زندگی طبقِ قرآن) و تبعیّت از شریعت، دروغِ محض و فریبِ خویشتن است؛ و تا کسی به کتابِ خدا و سنّتِ رسولش عمل نکند، نه خدا را دوست دارد، نه خدا او را دوست دارد.
🔸در مسیرِ محبّت به خلق بدانیم که ما خدمتگزارِ خدا هستیم؛ بجای تدبیر در خدمت به مردم، باید صبحها که از خواب بیدار میشویم بگوییم خدایا! کمکم کن امروز به یادِ تو باشم و به مردم محبّت کنم؛ بندهات را هرجا که میخواهی بهکار بگیر.
🔸کلید در عبادت، با خدا حرف زدن یا "انابه" است؛ و کلیدِ خدمت به خلق، "دلشاد کردن" است.
@sulookmanavi
دوستانِ عزیز سلام؛
کانالِ "سلوک معنوی ــ حیات عارفانه" را به دوستانِ خود معرفی نمایید.
با معارف و دستورالعملهای عارفانِ بزرگ همراه باشید.
👇👇👇👇
🖌... فَالَّذِينَ آمَنُوا بِهِ وَ عَزَّرُوهُ وَ نَصَرُوهُ وَاتَّبَعُوا النُّورَ الَّذِي أُنْزِلَ مَعَهُ ۙ أُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ (اعراف، )؛ کسانیکه به پیامبر ایمان آورند و بزرگش دارند و یاریاش کنند و از نوری که با او فرستاده شده پیروی کنند، اهلِ سعادتاَند.
♦بهدنبالِ نور بودن، خصلتِ اهلِ سعادت است و آدم را سعادتمند میکند.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
#سلوک_معنوی
#حیات_عارفانه
🔹"شکّ" وقتی در دل عمیق و کهنه شود، به "ریب" بَدَل میشود. ریب، شکّی است که با سستیِ جدّی در "انجامِ وظایفِ ایمانی" همراه است. ریب وقتی طول بکشد ممکن است با خاموشیِ کاملِ نورِ ایمان، به کفر منجر شود.
🔹مۇمنی که کافر شود، اصطلاحاً مرتدّ شده است. ریشهٔ ارتداد یا عدمِ رعایتِ تقوی است، یعنی کاهلی در انجام واجبات و فقدانِ عزم در دوری از محرّمات (تشریع)، یا سخط و نارضایتی نسبت به تقدیر (تکوین).
🔹وقتی ایمانِ کسی کمعمق و صرفاً در اثرِ تلقینِ خانواده و القاءِ جامعه بود و از روحِ ایمان - که تسلیم است - بهره نداشت، با یقین همراه نیست و احتمالِ ارتداد بالاست.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
#سلوک_معنوی
#حیات_عارفانه
🖌وَ لَا تُؤْتُوا السُّفَهَاءَ أَمْوَالَكُمُ الَّتِي جَعَلَ اللَّهُ لَكُمْ قِيَامًا وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا وَاكْسُوهُمْ وَ قُولُوا لَهُمْ قَوْلًا مَعْرُوفًا (نساء، ۵)؛ اموالتان را که خدا قوامِ زندگیتان قرار داده، دستِ آدمهای احمق ندهید؛ ولی از سودش، خوراک و پوشاکشان را تٲمین کنید و این را با خوشبرخوردی برایشان توضیح دهید.
🔹این آیه چگونگیِ تعامل با کمخردان را شرح میدهد و از زیباترین آیات راجع به کیفیّتِ جمع کردن بینِ مصلحت و رحمت است.
🔹منظور از "سُّفَهَاء" کسانی هستند که مال را ضایع میکنند و بلد نیستند با سرمایهگذاری، از مال سود استخراج کنند، و آنقدر از اصلِ مال خرج میکنند که به پایان برسد.
با این تفصیل، دایرهٔ سُّفَهَاء خیلی وسیع است و کثیری از مردان و اکثرِ زنان و جوانان و تقریباً تمامیِ نوجوانان را در برمیگیرد. پس آدم نباید مالش را دستِ خیلی از مردم بدهد.
🔹عبارتِ "وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا" میگوید مالتان را به گردش بیندازید و سرمایهگذاری کنید و سودی که عایدِ شما میشود، برای زندگیِ این افراد هزینه کنید. (خداوند میتوانست بگوید "وَارْزُقُوهُمْ مِنهَا"، امّا گفت "وَارْزُقُوهُمْ فِيهَا"، تا به مۇمنین یاد بدهد که از سودِ پولشان انفاق کنند نه از اصلِ پول. اینطور میتوانند یک عمر گشادهدستی کنند و خودشان هم مدام ثروتمندتر شوند).
🔹عبارتِ "وَ قُولُوا لَهُمْ قَوْلًا مَعْرُوفًا" میگوید این مطلب - یعنی به صلاح نبودنِ استیلای آنها بر مال - را جوری برای آنها توضیح دهید و به آنها تفهیم کنید که ناراحت نشوند.
@sulookmanavi
📚 ﷽ 📚
#سلوک_معنوی
#حیات_عارفانه
🗨#ما_راست_قامتان_جاودانه_تاریخ_خواهیم_ماند
♦انقلاب با چهرهها و دلهای افسرده، تضمینشدنی نیست؛ انقلاب با دلهای پرشور و چهرههای شاداب تضمین میشود ...
♦هیچکس مرا در این دورهٔ نشیب و فرازِ انقلاب ـ در سختترین مواقع ـ نتوانسته است با قیافهٔ افسرده ببیند. چرا افسرده باشیم؟ ما که به دنبالِ "اِحدَیالحُسنَیَین"ایم (یا شهادت یا پیروزی) دیگر چرا افسردگی؟
افسرده نباشید، چهرهها شاداب باشد، نشاط داشته باشید؛ آنوقت شعارتان همین است که آمریکا و مزدورانش هیچ غلطی نمیتوانند بکنند.
♦ما در زیرِ بارِ سختیها و مشکلات و دشواریها قد خم نمیکنیم.
#ما_راست_قامتان_جاودانه_تاریخ_خواهیم_ماند. تنها موقعی سرِ پا نیستیم که یا کشته شویم و یا زخم بخوریم و بر خاک بیفتیم، وَاِلّا هیچ قدرتی نمیتواند پشتِ ما را خم بکند.
🖌#شهید_آیتالله_دکتر_بهشتی
سخنرانی در مسجدِ ابوالفضل (خیابان ستارخان) ۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۹
@sulookmanavi