اولین محور تحول در ادبیات سنتی نئولیبرالی، رهاسازی نرخ ارز است که معمولاً با اسم رمز حذف یارانه پنهان در سیاستگذاریهای اقتصادی دنبال میشود| دکتر محمدجواد ایروانی
http://fdn.ir/79559
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⏪ #مدیریت_چادر_مسافرتی همیشه درگیر حل بحران است.
⏪ ما عادت کردیم: کشور را مدیریت نمیکنیم. #بحرانها را مدیریت میکنیم.
@syjebraily
✨ تفاوت «آزادی اقتصادی» در اسلام و نظام سرمایهداری
بهترین راه برای اینکه آزادی اقتصادی تأمین بشود در یک جامعهی اسلامی، این است که حکومت اسلامی و دولت اسلامی سیاستی اتخاذ بکنند و قوانینی وضع بکنند که بر طبق آن قوانین همهی افراد در جامعهی اسلامی قادر باشند آزادانه فعالیت اقتصادی کنند و همهی قشرهای مردم از فعالیت اقتصادی خود بتوانند بهرهمند بشوند. این یکی از آن وجوه امتیاز و جدائی بین نظام اسلامی در اقتصاد و نظامهای غربی است. در نظامهای غربی اگرچه به حسب ادعا، به حسب قوانین معمولی و اساسی مردم آزادند که فعالیت اقتصادی داشته باشند، اما در حقیقت این آزادی متعلق به همهی مردم نیست. این منابع عظیم ثروت، این دریاها، این منابع طبیعی، این دشتهای حاصلخیز، این معادن، این همه امکاناتی که جزو ثروتهای عمومی جامعه محسوب میشود، اینها اینجور نیست که راحت در اختیار همهی قشرهای جامعه قرار بگیرد و هر کسی بتواند بر روی آن بهرهبرداری و کار بکند و منتفع بشود. بلکه آن کسانی عملاً و واقعاً آزادند که دارای ثروتهای انباشته و زیاد هستند که سررشتهی اقتصاد جامعه، بلکه حتی خواهم گفت سررشتهی سیاست جامعه و ادارهی جامعه در دست آنهاست. آنها هستند که در حقیقت از منابع ثروت استفاده میکنند و بر آنها تسلط و سیطره دارند و استفاده و بهرهبرداری را آنها میکنند و آنها فضا را برای استفادهی عموم جامعه تنگ کردند. لذا شما میبینید در جوامع سرمایهداری، چه جوامع پیشرفتهی سرمایهداری و چه جوامع عقبافتادهی سرمایهداری، مثل بیشتر کشورهای جهان سوم، اغلب مردم در یک فقر شدیدی هستند؛ بخصوص در این کشورهای عقبافتاده. در حالی که اجتماعات عظیمی از مردم دچار فقر و بیکاری و بیجائی و بیمسکنی و محرومیت از بیشتر مواهب زندگی هستند، یک عدهی معدودی آزادانه تلاش میکنند، فعالیت میکنند، ثروت در میآورند، معادنی دارند، معادن دیگری را میگیرند؛ کارخانجاتی دارند، کارخانجات دیگری را ایجاد میکنند، دایر میکنند؛ زمینهائی دارند، زمنیهای دیگری را به آن اضافه میکنند؛ از دریاها استفاده میکنند، از همهی منابع طبیعی در حقیقت یک عده معدود از جامعه استفاده میکنند. دیگران چه کسبهی جزء، چه کارگران، چه کارگران معادن، چه کارگران کشاورزی، چه کارگران کارخانجات، در حقیقت ریزهخوار خوان آنها و استفاده کننده از زیادی ثروت آنها و گوشهی سفرهی آنها هستند. خودشان امکان تلاش، امکان تولید، امکان بهرهبرداری، امکان کار سازنده، امکان تولید ثروت به آن معنای حقیقی ندارند. پس راه اینکه ما اقتصاد آزاد را به معنای حقیقی خودش در جامعه به وجود بیاوریم، این است که از این انحصار جلوگیری کنیم. امکانی در جامعه به وجود بیاید که اغلب افراد جامعه، بیشتر قشرهای جامعه یا همهی کسانی که قدرت کار دارند، اینها بتوانند از امکانات طبیعی، از زمین، از دریا، از انفال، از دشتها، از مراتع استفاده کنند| رهبر حکیم انقلاب اسلامی؛ خطبه های نماز جمعه 24 مهر 1366
@syjebraily
هدایت شده از دکتر حمیدرضا مقصودی
مصرف بنزین در ایران
🔺در میان کشورهای پر مساحت دنیا، ایران هجدهمین کشور است. در میان کشورهایی که مساحت آنها بیش از ایران است، ایران از کشورهای کانادا، استرالیا، آرژانتین، قزاقستان، الجزایر، گرینلند، عربستان سعودی، سودان و لیبی پر جمعیت تر است (منبع). یعنی در میان کشورهای پر مساحت دنیا، ایران رتبه نهم در جمعیت را دارد(منبع).
🔺در این میان، ایران در میان این کشورها بعد از آمریکا، روسیه، عربستان سعودی، کانادا و برزیل، بیشترین تولید نفت را دارد. از این رو در دسترسی به منابع انرژی در رتبه ششم قرار دارد(منبع).
🔺ایران در میان کشورهای دنیا به لحاظ جمعیت نیز در رتبه ۱۸ قرار دارد(منبع). در میان کشورهای پر جمعیت نیز ایران پس از آمریکا، چین، برزیل و روسیه رتبه چهارم در تولید نفت را داراست(منبع).
🔺بعلاوه ایران یک کشور دارای نظم اجتماعی خانوادگی بسیار قوی است. یعنی اجتماع ایرانی دارای استحکام درونی بسیار بالایی است از این رو میل بالایی به دید و بازدید و سفر در میان ایرانیها وجود دارد. در میان ۱۸ کشور پر جمعیت و ۱۸ کشور پر مساحت، ایران نظم اجتماعی پیچیدهتری از بسیاری از کشورها دارد. ❗️(شاخص پیچیدگی اجتماعی متاسفانه سنجیده نمیشود و از شاخصهایی است که میتواند نماگر قدرت اجتماعی کشورهایی چون ایران باشد).
🔺حال با این اوصاف و با وجود این که ایران دارای بیشترین تعداد خودروی چهارچرخ با قیمت ارزان در دنیاست که این خودروها متوسط مصرف بالاتری از نرم دنیا دارند، کاملا بدیهی است که مصرف بنزین در ایران بالا باشد. انتظار این است که ایران حتما جزو ۵ کشوری باشد که بیشترین مصرف بنزین را دارد. اما در اوج مصرف در نوروز اخیر، ایران رتبه هفتم مصرف بنزین را از آن خود کرده است(ادعای سخنگوی صنف جایگاهداران. منبع فنی را نیافتم).
🔺رتبه ایران در مصرف بنزین سالیانه نیز دوازدهم است(منبع).
🔺این را هم در نظر بگیرید که ایران فاقد خودروهای سواری با مصرف گازوئیلی است. در حالی که این خودروها در کشورهای اروپایی فراوانند. بعلاوه وانتبارهای فراوانی وجود دارند که به جای گازوئیل از بنزین استفاده میکنند و مصرف آنها نیز جزو مصارف سواری به شمار میرود.
🔺شایان ذکر است که کشور کوچکی چون آلمان و کشور کم جمعیتی چون عربستان سعودی مصرف بنزین بالاتری از ایران دارند(منبع).
⚠️زمانی که در موضوعی قضاوت میکنیم، باید فاکتورهای متعددی را در نظر بگیریم. صرف رتبه بندی در مصرف بنزین، معیار مناسبی برای این نیست که کشور را پر مصرف بدانیم.
⁉️اما آیا نمیتوانیم مصرف بنزین را بهینه تر کنیم؟ چرا میتوان با بهبود عملکرد خودروها، بهبود نظام معماری شهری و جلوگیری از ترافیک، بهبود عملکرد رانندهها در حین رانندگی جهت استفاده از سرعت بهینه و ... عملکرد مصرفی بنزین در کشور را بالاتر برد.
✅اما این را نیز باید در نظر گرفت که ایران در وضعیت فعلی از بهینهترین نظامات مصرف بنزین در دنیا را دارد. هرچند رفتارهای فردی مسرفانه، یا برخی از رفتارهای جمعی غیرقابل قبول در مصرف بنزین در ایران دیده میشود.
از مردمی که در انقلاب اسلامی زیست میکنند، فقط انتظار نمیرود که بهینه ترین باشند. بلکه انتظار میرود که رفتاری در تراز تمدن اسلامی داشته باشند.
بنابراین در نگاه تمدنی انقلاب اسلامی، بهینه ترین نظام مصرفی دنیا نیز میتواند بسیار مسرفانه باشد.
✅فهم من از بیان رهبر انقلاب در مصرف مسرفانه این است که ایرانیها اولا رفتارهای فردی مسرفانه فراوانی دارند. ثانیا وضعیت ما، برای رسیدن به مرحله تمدنسازی مناسب نیست.
☘️کانال تحلیل های اقتصادی دکترحمیدرضا مقصودی
@hamidrezamaghsoodi
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔹بزرگترین مقصران فاجعه آبان ۹۸ نئولیبرالهای ریشدار و کراواتیاند که برخی طرحش را نوشتند و برخی تئوریزهاش کرده و برخی اجرایش کردند. اما نه تنها بابت خلق فاجعه به محکمه نمیروند، بلکه طلبکارانه نسخ جدید و بهروز میپیچند. این گفت و گو سهشنبه پیش از فاجعه با رادیو اقتصاد است که هشدار بحران دادم.
@syjebraily
هدایت شده از برنامه تلویزیونی «شیوه»
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺سید یاسر جبرائیلی:
فولادیها و پتروشیمیها و ... دلار را گران میکنند، قیمت جهانیشان را ضربدر دلار گرانشده میکنند، میفروشند به تولیدکنندۀ داخلی!
نسخۀ کامل برنامۀ شیوه با موضوع «حکمرانی اقتصادی»
https://tv4.ir/episodeinfo/407910
https://telewebion.com/episode/0xaa2963
@Shiveh_tv4
هدایت شده از کانال رسمی دکتر صمصامی
نامه بودجه نمایندگان نهایی.pdf
978.6K
متن نامۀ اصلاحی بودجۀ 1404 با امضای 136 نمایندۀ دغدغهمند معیشت مردم به رئیس محترم مجلس
https://eitaa.com/joinchat/1802830600C66b40c86de
تکملهای بر یادداشت استاد شریعتمداری درباره شکنجه رئیسجمهور
https://farsnews.ir/syjebraily/1733434316576802479
هدایت شده از هاد
القای بحران با حقهبازیهای ریاضی و مقایسههای نامناسب با سایر کشورها
🔸در کانادا دو سال بعد از آنکه تبِ ساختگیِ کسری مالی به اوج خود رسید، روزنامهنگار کاوشگر لیندا مک کویگ با دلایل کافی آشکار کرد که تعداد انگشتشماری از اندیشکدهها و رسانهها با حمایت مالی بزرگترین بانکها و ابرشرکتها در کانادا، با کمال دقت و در جهت منافع خود به احساس وجودِ بحران دامن زده بودند و بر آتش آن میدمیدند.
🔸کانادا در واقع مشکل کسری بودجه داشت. اما مسبب آن مخارج بیمه بیکاری یا دیگر برنامههای اجتماعی نبود. علت کسری بودجه کانادا، با استناد به آمار مرکز آمار کانادا، نرخ بالای بهره بود که میزان بدهی را به حد انفجار رسانید.
🔸تلاشهای عمدهای صورت میگرفت که دولت را زیر فشار بگذارند که با قطع مخارج برنامههای اجتماعی مانند بهداشت و درمان و آموزش و پرورش، مالیاتها را کاهش دهد
🔸تنها راه توجیه قطع این هزینهها این بود که اعلام شود که گزینه دیگر پیش رو چیزی جز پاشیدگی اقتصاد ملی یعنی بحرانی تمام عیار نخواهد بود
🔸در این میان سرمایهگذاران با دریافت پیامهای متضاد، سردرگم میشدند اما مطبوعات کانادا پیوسته وضع مالی کشور را فاجعهآمیز گزارش میکردند.
🔸در واقع هزینههای کانادا "خارج از کنترل" نبود. حقهبازیهای ریاضیای وضعیت کسری بودجه کانادا را بیاندازه بزرگ جلوه میداد. بعضی ارقام را دو بار منظور میکردند و در برخی مقایسههای نامناسب بینالمللی میکردند. این موارد در گزارش ویژه موسسه مودیز فاش شد.
🔸با انتشار این گزارش این سخن همه جا پیچید که "دیوار بلند بدهی" در راه نیست. البته دیگر علم به این موضوع اهمیتی نداشت، زیرا که بودجههای اجتماعی کاهش یافته بود و کاری نمیشد کرد.
#دکترین_شوک ۱۱۱
@haad1442
✨چگونه اصلاحات نئولیبرال داعش را در سوریه پدید آورد؟
این مطلب مهم را که از السفیر العربی ترجمه شده، حتما مطالعه بفرمائید.
https://syaaq.com/18717/
@syjebraily
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سوال بسیار مهم و کلیدی دکتر حسین راغفر: چرا دستگاههای امنیتی ما نسبت به اقدامات براندازانه اقتصادی بیتفاوتند؟
@syjebraily
سوریه چگونه به نقطهای رسید که افسر نظامیاش چنان محتاج شود که امنیت کشورش را به یک بسته نان بفروشد؟
یکی از خطاهای راهبردی بشار اسد، تن دادن به سیاستهای نئولیبرال بود. البته او در سالهای اخیر شروع به صحبت علیه نئولیبرالیسم کرد؛ تا جایی که در اجلاس ۱۹ می ۲۰۲۳ اتحادیه عرب، گفت خاورمیانه را دو خطر بزرگ تهدید میکند: صهیونیسم و نئولیبرالیسم.
اما بشار دیر بیدار شد...
سال ۲۰۰۵ بشار با پیروی از دستورالعملهای صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی، برنامه دهم توسعه سوریه را با شعار "اقتصاد بازار اجتماعی" تدوین کرد و یارانهزدایی و خصوصیسازی و کاهش خدمات اجتماعی دولت و... آغاز شد. همچون هر کشور در حال توسعه دیگری، این سیاستها منجر به معیشتسوزی و نابرابری شد. بله! آوار نئولیبرالیسم به دست خود بشار بر سر اقتصاد سوریه خراب شد.
سال ۹۷ برای تدریس در یک دوره آموزشی برای مدیران سوری، به دمشق دعوت شده بودم. در طول دوره، کتاب دولت و بازار را با آنها مرور کردم. شدت شیفتگیشان به اقتصاد بازار حیرتانگیز بود. کشور زیر چرخهای نئولیبرالیسم له شده بود و افکار مدیرانش همچنان در اسارت این سیاستها بود...
@syjebraily
هدایت شده از اقتصاد کاربردی - رضا غلامی
با رسمی شدن معاملات رمزارز، بصورت رسمی یک دارایی بدون امکان رهگیری به دارایی های دیگر مثل طلا و ارز اضافه میشود.
رمزارزها نه تنها منغعت مؤثری برای دور زدن تحریمها نخواهند داشت، بلکه کار تروریستها و قاچاقچیان را تسهیل میکند.
در این شرایط، #ریال اگر دوام بیاورد هنر کرده است.
@DrRezaGholami
آدم هنیه، استاد اقتصاد سیاسی دانشگاه سوآز، در این مقاله مهم استدلال کرده که دولتهای عربی - ازجمله سوریه- چگونه به دام نئولیبرالیسم افتاده و مهیای شورشهای اجتماعی شدند.
او در کتاب "تبار خیزش" نیز نشان داده که دشمنان خارجی، چون مگس روی این زخم نشستند.
https://longreads.tni.org/authoritarianism-economic-liberalization-and-the-roots-of-the-2011-uprisings
هدایت شده از حسین زمانی میقان
السفیر العربی میگوید بشار اسد با عمل به توصیه غربیها، دولت رفاه پدرش را که در آن هزینههای آموزش و سلامت رایگان بود، به نام اصلاحات اقتصادی نئولیبرال (حذف یارانهها، گرانسازیها، آزادسازیها، خصوصیسازی و...) نابود کرد و از حمایت مردم محروم شد...
https://syaaq.com/18717/
📽 آیا از وضعیت سوریه عبرت میگیریم؟
این گفت و گو را در کانال یوتیوب حکمران مشاهده بفرمائید.
این کانال انشاءالله در کنار هفته نامه حکمران، به تحلیل و بررسی رویدادهای ایران و جهان خواهد پرداخت.
https://youtu.be/C41J_CsUdj4
رویترز(۴ می ۲۰۰۸): دولت سوریه با آغاز برنامهای برای حذف یارانههای سوخت، قیمت گازوئیل را سه برابر کرد. گازوئیل در سوریه مصرف زیادی دارد و در حمل و نقل، صنعت و گرمایش استفاده میشود.
https://www.reuters.com/article/business/syria-slashes-gas-oil-subsidy-tripling-price-idUSL03195862/
@syjebraily
الجزیره (۸ ژوئن ۲۰۰۵): حزب حاکم بعث سوریه در حال بررسی خصوصیسازی شرکتهای دولتی زیانده به عنوان بخشی از تلاشها برای آزادسازی اقتصاد خود است.
https://www.aljazeera.com/news/2005/6/8/syria-mulls-limited-privatisation
عنب بلدی (۷ جولای ۲۰۲۳): تحت برنامه خصوصیسازی و مشارکت[عمومی-خصوصی]، رژیم سوریه باقی منابع دولتی را نیز میفروشد.
https://english.enabbaladi.net/archives/2023/07/under-privatization-and-partnership-cover-syrian-regime-sells-rest-of-states-resources/
عنب بلدی (۲ آوریل ۲۰۲۴): خصوصیسازی بیمارستانهای دولتی/ بخش بهداشت سوریه در مراقبتهای ویژه
https://english.enabbaladi.net/archives/2024/04/privatization-of-public-hospitals-syrias-health-sector-in-intensive-care/
صندوق بینالمللی پول (۹ آگوست ۲۰۰۶) دولت سوریه در برنامه پنجساله اخیر، یک استراتژی جامع برای حل چالشهای اقتصادی طراحی کرده و آزادسازی تجاری بیشتر و تکنرخیسازی ارز را در دستور کار خود قرار داده است.
https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2016/12/31/Syrian-Arab-Republic-Selected-Issues-19526
رهبر حکیم انقلاب اسلامی خرداد ۴۰۳ به بشار هشدار دادند که غرب قصد دارد با وعدههایی که هیچگاه به آنها عمل نخواهد کرد، سوریه را از معادلات منطقه خارج کند.
رویترز چندی پیش خبر داد که آمریکا به دمشق وعده داده که در ازای قطع رابطه با ایران، ۳۰ آذر ۴۰۳ تحریمها را بردارد.
و فیه آیات...
@syjebraily