May 11
@tafsire_tasnim1.mp3
3.75M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_1
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📚خلاصه تفسیر سوره مبارکه حمد
📆جلسه: ۱
🔺بسم الله جزو هر سوره است. یک #بسم_الله در اول قرآن است که هدف کل قرآن یعنی نور بودن تمام قرآن را نشان می دهد و هر سوره هم بسم الله جدا دارد که معنای آن، هدف همان سوره است پس هر یک از بسم الله های اول سوره ها یک معنای خاص دارد. بسم الله اول شش سوره مسبحات، معنایش هدف کل ۶ سوره بصورت واحد است.
🔺عملی به مقصد و هدف می رسد که اولا #حسن_فعلی داشته باشد یعنی حق باشد و باطل نباشد.
ثانیا #حسن_فاعلی داشته باشد یعنی شخص آن فعل را برای خدا انجام دهد. زمانی می تواند برای خدا انجام دهد که اولا با حق و صادقانه شروع کند یعنی هم لفظ بسم الله الرحمن الرحیم بگوید و هم روح حق را هم داشته باشد و با نیت حق باشد. اگرچه امکان دارد بدون لفظ هم به هدف برسد اما دستور رسیده که بگوید. ثانیا با حق ادامه یافته و صادقانه تمام شود (صدق الله العلی العظیم) (رب ادخلنی مدخل صدق و اخرجنی مخرج صدق)
🔺حال اگر کار با حسن فعلی و فاعلی باشد امکان ندارد در آن بماند، بالاخره خارج میشود. و من یتق الله یجعل له مخرجا... و راه خروج هم با دست پر (مخرج صدق) است و یرزق من حیث #لا_یحتسب کارش حل می شود.
🔺حال اگر برای دنیا انجام دهد به همان اندازه میرسد و بهره اخروی دیگر ندارد و حتی امکان دارد مانع راه شود(و اموالکم و اولادکم عدو)
.
🔷خلاصه:
هر کاری ابتر است مگر اینکه هم حسن فعلی داشته باشد و هم حسن فاعلی.
حسن فاعلی نیز زمانی محقق خواهد شد که شروعش و پایانش با نام خدا باشد لذا در ابتدای هر کاری باید گفت: بسم الله الرحمن الرحیم
📜📜📜📜📜📜📜📜📜
دسترسی سریع به جلسات سوره حمد
✅eitaa.com/tafsire_tasnim2/1115
📜📜📜📜📜📜📜📜📜
📚کانال تفسیر تسنیم
📡 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۲.mp3
4.98M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_2
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📚خلاصه تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه : ۲
🔺 بسم الله یعنی استعینوا بسم الله ، یعنی استعانت میکنم بنام خدا تا هدف این سوره را بفهمم و در من تاثیر کند و نورانی شوم. حال امکان ندارد که سوره را بخواند و #نورانی بشود و اینرا نفهمد. حال اگر نورانیتی در حالات خود ندید باید بداند که به معنا و هدف سوره نرسیده است.
🔺 این نام چنان مقدس است که باید #تسبیح شود یعنی:
۱. در مکانها و افعال باطل این نام را نبرد.
۲. برای هر کار حق و درستی ابتدا این نام را برده شود.
۳. در کنارش نام دیگری نبرند و نگویند بنام خدا و خلق خدا. یا اینکه اول خدا و بعد دیگری.
خدا این نام را هم مبارک گرداند(تبارک اسم ربک) و هم فرمود تسبیح کنید (سبح اسم ربک).
خدا هم باید تنزیه شود از صفاتی مانند شبیه داشتن و هم تسبیح شود به صفاتی مثل خالق بودن. پس هم باید خود خدا #تسبیح و #تنزیه شود و هم نامش. نامش هم برکت است.
🔺 اگر کاری را بحق و باطنا با نام خدا شروع کنیم و اعتنایی به دیگر ابزار نکنیم این اسم اعظم در بسم الله ظهور میکند و کار نوح را می کند. وسایل عادی را نباید عامل دانست بلکه همه چیز بدست خداست و هر چه او بخواهد انجام می شود. پس در کنار نامش هیچ نام دیگری نباید برد.
🔺 روایت است که حضرت امیر گفته تمام قرآن در بسم الله و تمامش در باء آن و تمامش در نقطه زیر باء است و من آن نقطه ام! حال اگر ما چنین روایاتی را نمیفهمیم همان بهتر است که آهسته از کنارش رد شویم نه آنکه آن را انکار کنیم! خیر هر چیزی بطنی دارد و هر باطنی باطنی دیگر. به همین جهت است که امیرالمومنین میفرماید: تمام اسرار گذشته و آینده جهان در همین قرآن( ۳۰۰ صفحه ای) هست! اسرار و باطن را مقربون می دانند (یشهده المقربون) پس اگر انسان بجایی رسید که جز خدا خواسته ای نداشت خیلی از اسرار و بواطن را میابد.
🔺 چیزی که هنگام مردنش نام خدا بر آن برده نشود مردار است و قابل خوردن نیست.
اسم اعظم هم اینطور است. #اسم_اعظم حرف نیست که با حرف کسی بالا برود بلکه انسان با مقام انسانی بالا میرود پس اگر بسم الله توسط #موحد واقعی گفته شود منشا کارهای با برکت و فوق العاده می شود. پس اسم اعظم کلمه خاصی نیست که تا گفتیم مرده زنده شود! بلکه مقام انسانیست که به آن اسم قدرت اثر می دهد. اسم اعظم یک لفظ یا بلکه این مقام انسانیست که به نام خدا، قدرت عمل کردن و اعظم بودن می دهد
🔷خلاصه:
نام خدا هم باید تسبیح شود هم باید تنزیه شود هم باید تکریم شود. اگر کاری خود خیر و حق باشد و توسط شخص خیر و با نیت خیر انجام شود کار اسم اعظم را می کند و به منزل می رسد. پس اسم اعظم نه لفظ است نه معنیست بلکه درجه ای از مقامات اولیاءالله است که وقتی آنها این اسم را میآورند کار اسم اعظم را می کند. (بسم الله مجراها و مرساها) مجرای کارها بسم الله است.
____________________________________
📚کانال تفسیر تسنیم
📡 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۳.mp3
5.41M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_3
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
📚خلاصه تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه : ۳
📌کار برای غیر خدا، #هالک و نابودشدنی است.
🔺کار بدون نام خدا، لوجه الله نیست و هالک است. همه چیز هالک است و این بدان معنیست که همین حالا هالک است نه در آینده. در مورد انسان هم خیلی کارهایش که لوجه الله نبوده به مقصد نرسیده اما الان نمی بیند و در آخرت میبیند که در همان زمان انجام کار نرسیده بوده است و تازه کشف شده است.(اعمالهم کسراب بقیعه...لم یجده شیئا) پس نفع موقتی هم ندارد که بعدا بخواهند از او بگیرند و تنها خیال می کند داشته لذت میبرده است مانند سراب است که در واقعیت چیزی نداشته و خواص آنرا میدیدند.
📌هر چیزی نشانه خداست وگرنه از عدم و #لا_شیء است.
هدف سوره حمد عبادت است و خدا به ما نشان داده باید با نام خدا شروع شود تا به هدف برسد و غیر از او همه هالک و سرابند. (کل شی هالک الا وجهه) هر چیزی که شی باشد وجه الله و نشانه وجود خدا هست و اگر وجه و آیت خدا از آن برداشته شود چیزی نمی ماند و لا شیء می شود.
اگر کسی به چیزی نگاه کرد و به وجود خدا پی نبرد حقیقتا کور است نه اینکه این #کور_باد یک لعن و نفرین باشد. عقاب و مجازات اخروی هم بخاطر این است که آب را ول کرده و به سمت سراب و لاشیء رفته و عمرش را تلف کرده است.
📌#رحمت دو گونه است: رحمت مطلق(رحمان) و رحمت خاص (رحیم)
🔺الله به دو معنی گفته شده است: اله(عبادت) و اله وله(تحیر) پس الاه یا یعنی معبود، و یا اینکه به معنی تحیر و واله بودن افراد در برابر خداست.
🔸#رحمن صیغه مبالغه است. خدا دو رحمت دارد: مطلقه که مقابل ندارد (و رحمتی وسعت کل شیء) و خاصه که مقابلش غضب است. رحمن همان رحمت مطلقه است. پس خدا جهنم را هم جزو رحمت مطلقه خود دانسته است چون وجود جهنم هم نیاز است و اگر جهنم نبود خیلی ها از ترسش به بهشت میروند. آب و آتش و نور خورشید و غیره، رحمت مطلق هستند که به همه میرسد.
اما #رحیم صفت مشبهه است و رحمت خاصه است. رحمت خاص خدا مخصوص متقیان است (خدا توفیقش را به همه نمیدهد)
_____________________________________
📚کانال تفسیر تسنیم
📡 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۴.mp3
4.31M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_4
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
✅خلاصه درس تفسیر سوره مبارکه حمد
📆جلسه: ۴
بخش 1️⃣: #رحمت خدا بر دو قسم است:
🔺۱. رحمان: رحمتی که مطلق بوده و همه چیز را در بر میگیرد(و رحمتی وسعت کل شیء-اعراف ۱۵۷). در برابر این رحمت غضب و چیز دیگری نیست. در این قسم عقرب و جهنم و کافر هم رحمت است اما برای مجموعه نظام آفرینش. مثلا جهنم باعث می شود گروهی از ترسش کار نیکو انجام دهند! عقرب برای مسموم رحمت نیست اما در کل رحمت است.
خداوند در آیات ۴۳ تا ۴۵ الرحمان میفرماید: (هذه جهنم التی یکذب بها المجرمون... فبأی آلاء ربکما تکذبان) یعنی جهنم را هم رحمت می داند که رحمت مطلق خواهد بود.
🔺۲. رحیم: رحمتی که خاص و محدود است و برای #متقین می باشد. در برابر آن، صفت غضب قرار دارد.
صفات مطلق خدا، #صفات_ذاتی و جدانشدنی اویند مانند رزاقیت که ممکن نیست لحظه ای روزی دهنده نباشد. در برابر این صفات وجودی، عدم قرار دارد که در ذات خدا نیست. مثلا نمی شود گفت خدا گاهی قادر است و گاهی نیست! اما صفات خاص، #صفات_فعلی اویند مثل رضا و غضب که مخالف اما قابل جمع در خدایند و گاهی در خدا هست و گاهی نیست چون به فعل بر میگردند نه به ذات.
بخش 2️⃣: مقام #احسان چیست؟
🔺مقام احسان یعنی انسان طوری عبادت کند که انگار خدا او را میبیند و اگر خدا را نمیبیند بداند که خدا او را می بیند. ازین مقام بالاتر تنها برای اولیای خدا است که دیگر خدا را در هر چیز میبینند نه اینگه گویا میبینند! مانند #حضرت_زینب و دیگر اولیای خدا.
📚کانال تفسیر تسنیم
📡 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۵.mp3
4.13M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_5
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
✅ خلاصه درس تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه : ۵
بخش 1️⃣: رحمت و مهربانی انسان گاهی از سر #کمال است و گاهی #ضعف:
رحمت در انسان همراه با تاثر قلبی است که این انفعال ناشی از نقص است. گاهی انسان کمک به مستمند را بخاطر برطرف شدن تاثر قلبی انجام می دهد نه بخاطر احترام به او یا انجام #وظیفه_دینی. این نقص است نه کمال. او باید طوری زندگی کند که مستمند به این حالت در نیاید و حالا که درآمد باید بخاطر احترام انجام دهد. یعنی انسان میگوید:«دلم برایش سوخت» در اینجا وی برای برطرف شدن آن نقصان نفسانی و عاطفی خودش، تصمیم میگیرد. اما رحمت خدا بدون انفعال و تاثر قلبی است. انسان کامل هم لوجه الله عمل می کند (انما نطعمکم لوجه الله)
🔺کمال در #عقل است نه در عاطفه. عقل گاهی فرمان برخورد سخت می دهد و گاهی فرمان رحمت. مثلا در مورد اجرای حدود، رافت، ناشی از عقل نیست بلکه ناشی از #نقصان_نفسانی و عاطفه است. در ذات رحمت، عاطفه نیست بلکه رحمت خداوندی از روی عقل است و انسان کامل هم از روی عقل رحمت میورزد.
بخش 2️⃣: #حمد چیست؟
🔺تفاوت کوچکی بین حمد و ثنا هست. (حمد، شکر و ثنایی بر جمیل است در برابر منعِمِ حکیم، خواه نسبت به حمد کننده باشد یا دیگران!)🌿
یعنی حمد، بر کار زیباست،چه این کار، نعمت بر خودِ من باشد یا دیگران، در حال و گذشته باشد یا آینده همگی حمد به دنبال دارد. حمد در برابر کار جمیل است نه در برابر کار.
🔺(الله خالق کل شیء - الذی احسن کل شیء خلقه)
پس هر چیزی مخلوق خداست و همه مخلوقات هم احسن و جمیل(زیبا) خلق شده اند. تمام کارهای خدا جمیل است و جمیلی نیست که خلق خدا نباشد. پس حمد تنها برای خداست در همه چیز و همه وقت.
بخش 3️⃣: درکارها #علل_وسطی را نباید تاثیر گذار دانست.
🔸در کارها، علل وسطی را نباید اثرگذار دانست بلکه #علت_تام و تمام ، خداست (و ما رمیت اذ رمیت و لکن الله رمی) [زمانی که تو تیر انداختی، تو نبودی که تیر انداختی بلکه خدا انداخت]
(فلم تقتلوهم و لکن الله قتلهم) این فیض خداست که جنگ را اداره کرده است. (و ما بکم من نعمت فمن الله) تمام نعمت ها از خداست و همین باعث حمد اوست.
👈امام به رزمندگان میگفت: «خرمشهر را خدا آزاد کرد.» و نیز میگفت:« بازوی شما را که دست خدا بالای اوست میبوسم!» یعنی تمام نعمت ها و علل را از خدا می دانست.
📚کانال تفسیر تسنیم
📡 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۶.mp3
4.14M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_6
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
✅ خلاصه درس تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه : ۶
🎓مفسر: علامه جوادی آملی
بخش 1️⃣: چرا #شکر به خدا نسبت داده شده است اما حمد فقط برای خداست؟
🔺خدا شاکر است.(فان الله شاکر علیم-بقره ۱۵۸)
چون خدا حق شناس است و شاکر اعمال.
والله شکور حلیم(تغابن-۱۷)
هر کس برای آخرت کار کند با حسن فعلی و فاعلی(و هو مؤمن) سعیش مشکور است و کارش هدر نمیرود.
و من اراد الآخرة و سعی لها سعیها و هو مؤمنٌ فاولئک کان سعیهم مشکورا (اسراء-۱۹)
معنای شکر خدا در اینجاها، صفت فعلی است و با فعلش شکر می کند یعنی همینکه بنده اش را بهشت میبرد فعلش را شکر کرده است، نه اینکه صفت ذات باشد و زباناً بگوید: ای انسان تو را شکر میکنم!
بخش 2️⃣: چگونه حمد تنها مخصوص خداست اما در عین حال، شکر برای سعی بشر هم وجود دارد و کار بشر، مشکور است؟
🔺حمد حتی برای شاکر بودن خدا هم هست و بهشتیان، در بهشت خدا را بخاطر شاکر بودنش هم حمد می کنند و می گویند( و قالوا الحمدلله هدانا لهذا و ما کنا لنهتدی لو لا ان هدانا الله لقد جائت رسل ربنا بالحق{اعراف-۴۳})
یعنی ما نبودیم آن کسی که بتوانیم هدایت شویم و از ما ساخته نبود جز آنکه خدا ما را هدایت کرد، چون انسان فقیر را با انواع نعمت ها و هدایت ها به استغنا و بی نیازی رسانده و او را بهشتی کرده است، #عقل کافی نیست و هدایت نیاز بوده است. پس (الحمدلله رب العالمین)
🔺اگر قضیه تحلیل شود در اصل خدا خود را شکر می کند چون خدا بر ایمان مومن شکر می کند، این ایمان ناشی از دو هدایت است، #هدایت_تشریعی که مستقیما از خداست و #هدایت_تکوینی که وسایلش از پیامبران و کتاب و عقل همگی نعمتی از خداست پس جز نعمت و کمال الهی چیزی برای انسان نمی ماند که خدا شاکر آن باشد.
__________________________________
📚کانال «تفسیر تسنیم»
📡 @tafsire_tasnim1
✅خلاصه درس تفسیر سوره مبارکه حمد
📆جلسه : ۶
🎓مفسر: علامه جوادی آملی
بخش 3️⃣: چرا به علوم وحیانی نیاز است؟
آیا #عقلِ تنها به انسان راه را نشان داده و وی را بهشتی می کند؟
🔺عقل هیچگاه انسان را بهشتی نمی کند. عقل نورافکنی قوی است که #وحی را بصورت صراط مستقیمی می شناسد و دستور به اطاعت از صراط می دهد. اگر کوهی را فرض کنیم که نورافکن عقل بخواهد راه را پیدا کند و وحی یا صراط مستقیمی نباشد، نورافکن تنها سنگلاخها را نشان می دهد که راه بجایی نمیرسد.
👈( نکته نگارنده: در آیات زیادی اشاره به این دارد که انسان بی دین در مورد آخرت هیچ نمی داند و همینقدر هم که می داند از روی ظن و گمان است:
بل ادّارک علمهم فی الآخرة بل هم فی شکٍّ منها بل هم عمون {نمل-۶۶}
و ما لهم بذلک من علمٍ ان هم الّا یظنون{جاثیه-۲۴}
همچنین در علوم مادی نیز این ظن و گمان کاملا مشهود است: دانشمندان علوم انسانی مدرن مهمترین اصل را این می دانند که هیچ چیز یقینی در علوم انسانی نداریم!)
________________________________________
📚کانال «تفسیر تسنیم»
📡 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۷.mp3
3.62M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_7
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
✅ خلاصه درس تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه : ۷
🎓مفسر: علامه جوادی آملی
بخش 1️⃣: چرا در قرآن، پیامبر اسلام در جایی #احمد(حمدکننده) خوانده شده و در جایی #محمود(حمد شده)؟
۱. یاتی من بعد اسمه احمد(صف-۶)
آیا او حامدتر از دیگران است یا محمودتر؟
از پیامبر دلیل این اسم را پرسیدند. فرمود:«چون من در آسمان احمد از خودم در زمین هستم.»
اگر معنایش حامد باشد که مشکلی و تعارضی با بحث ما ندارد و اگر هم معنای محمود باشد یعنی اهل آسمان مرا بهتر میشناسند و حمد می کنند.
۲. و من الیل فتهجّد به نافلةً لک عسی ان یبعثک ربک مقاماً محموداً (اسراء- ۷۹) بعضی از شب را از خواب برخیز تا قرآن بخوانی، نماز شب بر تو واجب است امید که پروردگارت تو را به مقام محمود برساند.
این مقام پیامبر، محمود مطلق است و اگر قرار باشد نعمتی از خدا به کسی برسد باید ازین مقام بگذرد چه موجود دنیا چه آخرت. این محمود، یعنی مورد حمد همه موجودات هستی چون از طریق تو، نعمات الهی به آنها میرسد وگرنه خودت و نماز شبت و همه چیز از جانب خدا به تو رسیده است. پس پیامبر محمود و مورد حمدِ خدا نیست.
در اینجا پیامبر شفیع همه خواهد بود چه بهشتی و چه جهنمی. چه در زمان حضور پیامبر در دنیا و چه قبل و بعد او تا آخرت. چون او مسیر نزول فیض الهیست. حمد پیامبر توسط همه اشیا در اصل حمد خداست چون پیامبر غیر خدا چیزی ندارد. پس باز هم می شود الحمدلله.
بخش 2️⃣: اساس #دین چهار کلمه است که همه به خدا برمی گردد:
از امام صادق پرسیدند چرا کعبه (مکعب-چهارضلعی) کعبه نامیده شد؟ فرمودند چون بیت المامور چهار گوشه دارد. پرسید چرا بیت المامور این گونه است؟ فرمود چون عرش خدا چهار رکن دارد. امام فرمود اگر بگویی چرا عرش اینطور است میگویم که چون اساس اسلام و اصول اولیه اسلام بر چهار کلمه است: سبحان الله و الحمدلله و لا اله الا الله و الله اکبر!
(می بینید چطور از کعبه به اسلام و خدا رسید؟!)
ریشه های اساسی دین همان تسبیح و تمجید و تحدیر و تکبیر خداست.
حج کعبه هم اینطور است که گاهی کسی تنها حج خانه خدا میرود دیگری حج بیت المامور دیگری عرش خدا و گاهی کسی حج نرفته به لایه آخر یعنی اساس اسلام میرسد.
پس اگر اساس اسلام و جهان بر این ۴ کلمه باشد دیگری چیزی نیست که بخواهد محمود خدا یا دیگران باشد.
____________
📚کانال «تفسیر تسنیم»
📡 @tafsire_tasnim1
⛔️شیطان، محارب نیست... اما بانکهای ربوی محاربند!
🔺آیت الله جوادی آملی:
من یاد ندارم که ذات اقدس الهی در قرآن از شیطان به عنوان #محارب یاد کند! مخالف هست، مستکبر هست، نظری در برابر نظر الهی معاذالله دارد، اما محارب نیست. اما قرآن فرمود #بانکهای_ربوی محارب هستند، رباخوار محارب است: ﴿فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللّهِ﴾، این که میبینید هر روز اقتصاد فلج است همین است. محقق شدن شعارهایی مانند تولید، اشتغال و حمایت از کالای ایرانی؛ تنها با سرمایه پاک میسر است و تا تولید با سرمایه پاک نباشد این شعارها ممکن نیست. سرمایه ربوی محاربه با خداست. ربا نه با غَسل پاک میشود نه با غُسل. این ﴿تُطَهِّرُهُمْ﴾، این ﴿یزَكِّیهِمْ﴾ مال همینهاست.
🔺درس تفسیر ۹۷/۱/۱۵
🆔https://goo.gl/kgah2N
_______________
📥تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۸.mp3
4.75M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_8
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1
✅ خلاصه درس تفسیر سوره مبارکه حمد
📆 جلسه : ۸
▫مفسر: علامه جوادی آملی
بخش 1️⃣: توضیحات کلی در مورد چیستی حمد و آثار #حمد:
🔺شکر نزدیک به حقیقت حمد است.🙏
خدا فرمود شما اگر شکر نعمت کردید ما اضافه میکنیم(ان شکرتم لازیدنَّکم) در برابر شکر نعمت، کفران نعمت است. اما خدا در مورد کفران نعمت بصورت ضمنی گفته (و ان کفرتم، انّ عذابی لشدید) چون خدا در برابر کفران گاهی میبخشد.
دعای حمد #صحیفه_سجادیه(اولین دعا) که تفسیر قرآن است توضیح میدهد.
گوید: و الحمدلله الذی لو حبس عباده معرفة حمده علی...
اگر به مردم نمی آموخت که خدا را در برای نعماتش او را حمد کنند و معرفت حمدش را به انسان نمی داد انسانها از نعماتش استفاده می کردند و او را حمد نمی کردند، از رزقش بهره برداری می کردند و حمدی نبود چون حمد را نمی شناختند.
🔺حال حمد نکند چه می شود؟
خرجوا من الحدود الانسانیه الی حد البهیمه: پس از انسانیت خارج میشد و مانند حیوانات میشد چون حمد نمی کنند. در یکی از تفاسیر صحیفه آمده که اینجا حدود آمده چون انسان حدود زیادی دارد ولی حیوان یا بهیمه🐂 تنها یک حد دارد که همان عدم عقل است. اگر کسی حمد خدا را بجا نیاورد وارد مرز حیوانیت میشود چون حیوان بدون عقل حدی هم ندارد که بگوییم فلان غذا یا فلان حیوان حرام است، هر کاری خوشش آمد میکند.
🔺حمد نباید تنها #زبانی باشد. اگر گفتی که من خودم زحمت کشیدم که درس خواندم این حمد نیست. گاهی با یک بیماری تمام معلومات پنجاه ساله آدم از بین میرود. پس حمد واقعی، قلباً و خُلقاً است. (ما بکم من نعمة فمن الله)
🔺اگر حمد کرد به کجا میرسد؟
صحیفه سپس میگوید: والحمدلله علی ما عرّفَنا من نفسه و الهَمَنا من شکره و فتح لنا من ابواب علمه بربوبیته و دل لنا من الاخلاص له فی توحیده و جنَّبنا من الحاد و الشک فی امره
یعنی خدا را شکر که هم در علم✏️ به ما بینش توحیدی داد هم در عمل اخلاص عطا کرد.
🔺نتیجه حمد:
۱: ظلمات برزخ بوسیله حمد روشن میشود.💡
۲: راه زنده شدن بعد از برزخ را نیز روشن می کند.
ما تنها ۳ عالم داریم: دنیا، برزخ و قیامت. قبر، یک عالم نیست بلکه همان برزخ است.
بخش 2️⃣: حمد یکی از فصول مقوم و از ویژگی های تمایز بخش انسان از حیوان است:
(انسان حامد در مرز انسانیت است.) اگر حامد نبود انسان نیست بلکه حیوان ناطق🐒 است. انسان، حیوان ناطق نیست و این تعبیر غلطیست که فرق انسان و حیوان را در نطق و سخن گفتن میداند. تا اینجا حداقلِ حمد بود.
قرآن میگوید گاهی انسان از حیوان پست تر میشود به این صورت که شهوتش بر عقلش چیره میشود و در اینجاست که عقل با خدمت به شهوت، تنها در فکر این اسد که چه بخورد🍇، چه بپوشد چگونه تجاوز کند و غیره.
در دعایِ حمدِ صحیفه گوید: اگر حمد نکند از حیوان پستتر میشود چون حیوان هم در حد #قریضه و وجود خودش خدا را حمد میکند مانند هر شیء دیگر اما انسان چون عقل و حق انتخاب داشته از او پایینتر میشود. اگر گرگها و عقربها عاقل بودند کسی از دستشان می توانست زندگی کند؟
#استکبار_جهانی نیز به این جهت همه را به سطوح درآورده که اندیشه📖 را در خدمت غضب درآورده است.
#تمدن_اسلامی
#انسان_حیوان_ناطق_نیست
بخش3️⃣: اینکه حمد صورت را #سفید می کند یعنی چه؟
گوید: حمدی که در روزی که صورت ها سیاه است صورت ما سفید باشد. توجه کنیم که #نفسانیات ما در نور صورت ما موثر است. مثلا شخص بخاطر ترس که از ویژگی های نفس است زرد میشود یا بخاطر حزن و غضب، صورتش قرمز میشود.
برخی را خدا در دنیا نشان داده است و برخی را در برزخ. گناه صورت را سیاه و ثواب آنرا سفید میکند. سرخی و زردی را خدا در دنیا نشان همه داد اما چون خجالت آور نیست مهم نیست اما در مورد گناه و ثواب خجالت آور است که فورا باعث سیاهی صورت شود پس خدا میپوشاند اما در قیامت معلوم است. حمد، چهره سیاه را هم سفید می کند.
📡 @tafsire_tasnim1
@tafsire_tasnim1 |۹.mp3
5.26M
🎙صوت درس تفسیر سوره مبارکه #حمد
📆 #جلسه_9
🔺مفسر: علامه جوادی آملی
📚کانال تفسیر تسنیم
✅ @tafsire_tasnim1