فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
آقای دکتر بشار اسد در نشست اتحادیه عرب نکته مهمی را متذکر شد که از دید رسانه ها و تحلیلگران مخفی ماند.
بشار اسد در حضور امیر قطر نسبت به توسعه طلبی فکر عثمانی و جریان انحرافی اخوانی در کشورهای منطقه هشدار داد.
این هشدار پیام مهمی از سیاست محیطی سوریه در تحولات منطقه است
که در نگاه جریان شناسانه منطقه ای خط و مشی سیاستهای عثمانیسم و اخوانیسم ترکیه و قطر را تهدیدی برای آینده منطقه اعلام کرد.
سیاست نئو عثمانیسم ترکیه که ایران در آسیای مرکزی و قفقاز آن را حس می کند و جریان اخوانیسم قطر و ترکیه در کشورهای عربی که اتحادیه عرب آلرژی ویژه ای نسبت به آن دارد
ابوقاسم
تغییر ماهیت جنگ ها واقعیت انکار ناپذیری است که باید درباره آن صحبت کرد.
دگرگونی در پدیده های مختلف جغرافیایی، آب و هوایی، اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی و... بستر های جدیدی از جنگ و تنش را ایجاد کرده است.
تنش های آبی یا مواد غذایی از آن دست از جنگ هایی است که بسترهای آن به راحتی قابل مشاهده است
ترکیه به عنوان کشور فاقد انرژی و دارا بودن از اقتصاد توریست محور سی سال پیش جنگ آبی را آغاز کرد(آب در برابر نفت)
پروژه گاپ، در جنوب شرق آناتولی حجم وسیعی از دو رودخانه دجله و فرات را درپشت سدهای بزرگی نظیر آتاتورک و ایلیسو مهار کرده است
نزدیک به هفت میلیون هکتار زمین از اراضی عراق و سوریه را لم یزع کرده است.
سد آتاتورک شانزده برابر سد کرخه ایران گنجایش ذخیره آب دارد، سد ایلیسو نیز که نوزدهمین سد ایجاد شده ترکیه بر دجله است چهاربرابر کرخه گنجایش آبی دارد
براساس اطلاعات موجود، ترکیه قرار است 14 سد بر رودخانه ارس راه اندازی کند
این اطلاعات موجود است و میتونید دنبال کنید اما حرف من چیز دیگری است
جنگ آبی که ترکیه راه اندازی کرد و در حال خشک کردن سفره های زیرزمینی و آب شیرین ایران و عراق و سوریه است نمونه جدید جنگ است که عرض کردم
جنگ آبی ترکیه هیچ تفاوتی با تهاجم نظامی رژیم بعث به ایران ندارد.
تنها تفاوت در فهم عمق فاجعه و پیامدهای آن است.
زمانی به عمق فاجعه علم پیدا می کنیم که در باتلاق فرو رفتیم، تازه اگر آبی باشد که در آن فرو رویم
ابوقاسم
📌ما باید تحلیل درستی از اتفاقات منطقه و جهان داشته باشیم
نگاه راهبردی به حوادث به معنای این است که عقبه تحرکات بازیگران منطقه ای و بین المللی و ائتلاف های متنوع و تقسیم بندی های قدرت های همسو را عمیقا درک کنیم
اتفاقاتی که این روزها در قفقاز يا اوکراین درجریان است بسیار تعیین کننده است.
ایجاد موازنه قدرت دربرابر غرب مقدمه بسیار مهم برای حرکت به سمت نظم نوین جهانی است.
این موازنه در ساحت های مختلف درجریان است،
تنش در اوکراین يا جنگ انرژی در قفقاز و آسیای مرکزی برای چیست؟و بازیگران واقعی آن چه جریان هایی هستند؟
اوکراین و قفقاز محل تلاقي اراده های دوقدرت بلوک غرب و شرق است، نتیجه این تقابل ها در آینده جهان تاثیر گذار است.
چرا می گوییم نتیجه این بازی در دنیا تاثیرگذار است؟
چرا که بازیگران این میدان رقبای فکری یکدیگر اند و بخش زیادی از منابع انرژی جهان را در اختیار دارند یا بر آن مناطق مسلط اند.
در نگاه راهبردی که عرض شد شکست روسیه هیچ تفاوتی با شکست ایران یا. چین نخواهد داشت.
شکست روسیه در اوکراین برای ما و کشورهای همسو(چین، ونزوئلا، بلاروس و...) معنای خوبی ندارد
ما باید این را درک کنیم که آمریکا دقیقا در چه موقعیتی قرار دارد و درحال جنگیدن برای چیست؟ اگر این را درک کنیم می فهمیم که باید جنگ روسیه را بیش تر درک کنیم
ابوقاسم
✅میز ایران در مرکز اعتدال برچیده شد
🔹همزمان با فروپاشی منشور «تجزیه» و انتقال اینترنشنال به آمریکا که منجر به افول تدریجی این شبکه به دلیل پوچ شدن کارکردش در اغتشاشات ۱۴۰۱ (همانند BBC فارسی که پس از پایان کارویژهاش در سال ۱۳۸۸ به مرور از صحنه خارج شد) خواهد شد؛ شنیده شده با توافق ایران و عربستان، بساط میز ایران در مرکز اعتدال که در سال ۱۳۹۶ در سفر ترامپ به عربستان با هدف اعلامی «مبارزه با تروریسم و افراط گرایی» تاسیس شد، جمع شده است. نقش اساسی این مرکز، داده کاوی ملتهای منطقه در فضای مجازی و هشتگزنی و فضاسازی در شبکههای اجتماعی با رباتهای متعدد است که نقش ویژهای در تشکیل ابر توهمی سقوط نظام در پاییز ۱۴۰۱ و قبلتر در هدایت اغتشاشات ۹۶ و ۹۸ ایران و عراق و لبنان داشت.
Muhallel
📌 نگاهی کلی به صحنه منطقه پس از تحولات روزهای اخیر
🔹در یک نگاه کلی، ما شاهد فروپاشی پیچ و مهرههای طرح بایدن در منطقه هستیم. وی که با برنامه عقبنشینی نظامی از منطقه، تشکیل ناتوی عبری - عربی با محوریت افزایش نقش رژیم صهیونیستی، مهار راهبردی جمهوری اسلامی ایران با برجام پلاس و بیثباتسازی درونی کشورهای محور مقاومت پا به عرصه گذاشته بود، حال با عکس تمام این موارد مواجه شده است. مواردی که در ذیل میآید تنها بخشی از اتفاقات روزهای اخیر است که هر یک به مثابه انهدام ابزارهای تیم بایدن برای منطقه است.
1⃣ گفته شده اخیرا بن سلمان به پیشنهاد مجدد بایدن برای عادیسازی روابط با اسرائیل نه گفته است. همچنین گفته شده برای اولین بار، هیچ حرفی از حاکمیت امارات بر جزایر سه گانه در بیانیه پایانی اتحادیه عرب آورده نشده که علاوه بر نشانه شکست کامل طرح ناتوی عبری - عربی، کارگر افتادن سیاست منطقه محور دولت سیزدهم است.
2⃣ رژیم صهیونیستی که قرار بود با هزاران زخم از مبداء فضای پیرامونی کشور، «سر اختاپوس» را قطع کند! در عمل فارغ از درگیریهای داخلی، بیش از پیش درگیر نوار غزه، کرانه باختری و جنوب لبنان شد. بزودی و تا عید قربان، برگ جدیدی از توانمندیهای مقاومت اسلامی در ادامۀ اقدامات معادلهساز مقاومت رونمایی خواهد شد.
3⃣ طرح بیثباتسازی درونی کشورهای مقاومت با شکست اغتشاشات ۱۴۰۱، تشکیل دولت در عراق، مهار سفارت آمریکا در بغداد و مدیریت سیدحسن نصرالله در لبنان به بنبست رسید. هر چند الینا رومانوفسکی، سفیر آمریکا در عراق (افسر سازمان سیا) با گستاخی هر چه بیشتر گفته که از عراق خارج نخواهیم شد، پشت پردهای دارد و آن مهار اقدامات ناامنساز سفارت آمریکا در بغداد به دلایل مشکلات داخلی و خارجی آمریکا است.
4⃣ جمهوری اسلامی با گذر از تله برجامی حریف و اغتشاشات ۱۴۰۱ با دیپلماسی فعال خود به احیای روابط با کشورهای عربی پرداخت و طرحهای استراتژیک نظیر تکمیل کریدور شمال - جنوب، سرمایهگذاریهای خارجی نفتی و اقتصادی، مانور اقتدار جهانی نیروی دریایی ارتش و سپاه جمهوری اسلامی ایران با دور زنی در دور دنیا علیرغم تلاش آمریکا برای اخلال در مسیر حرکت و توقیف نفتکشهای آمریکایی، همکاریهای تسلیحاتی با روسیه و دریافت و رونمایی جنگندههای سوخو ۳۵ (بزودی) را کلید زد.
🔹مجموعه این اقدامات راهبردی کشور در روزهای اخیر، شکست قطعی سیاست مهار راهبردی جمهوری اسلامی ایران است که قرار بود با برجام پلاس، ابزارهای چانهزنی هستهای را از کشور گرفته و با اعطایِ امتیازات محدود، به وابستهسازی اقتصاد و تصمیمات کشور به غرب اجرا کند.
5⃣ در حالی که بایدن تصور میکرد با تداوم و تاکید بر تحریمهای قیصر از سویی و حملات رژیم صهیونیستی به زیرساختهای سوریه، این کشور از ایران دور شده و یا منزوی شود، با گسترش همکاریهای دفاعی و اقتصادی ایران و سوریه در راستای مقابله با آمریکا و رژیم صهیونیستی در شرق فرات و جولان اشغالی و صف عادیسازی کشورهای عربی با دمشق و بازگشت بدون پیش شرط این کشور به اتحادیه عرب مواجه بودیم. امری که باعث شد جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن راهی ریاض شده تا برای کمرنگ کردن حضور اسد در جده، زلنسکی نیز در اجلاس اتحادیه عرب حضور پیدا کند.
🔹همزمانی این اقدامات راهبردی که از سویی فروپاشی پیچ و مهره طرحهای آمریکاست منجر به خلاءِ راهبرد برای آمریکا و رژیم صهیونیستی شده است و اقدامات اخیر اقتصادی، نظامی و سیاسی کشور در فضای خلاءِ راهبرد حریف صورت میگیرد. مانور سیاسی و نظامی آتیِ ایران مانند رونمایی از جنگندههای سوخو 35 و احیای روابط جمهوری اسلامی ایران و مصر، بیش از هر چیز طرفهای مقابل را منزوی خواهد ساخت.
🔹حال، الگوی سالهای گذشته به ما ثابت میکند وقتی حریف دچار شکست راهبردی میشود 👈🏻 روی به اقدام تاکتیکی میآورد. تک تک اقدامات ایذایی رژیم صهیونیستی مانند ترورها، خرابکاریها و حملات به مواضع مقاومت پس از مجموعهای از شکستهای آنها در سطوح جهانی، منطقهای و داخلی صورت میگیرد.
🔹از سویی در بیانیه پایانی گروه ۷، گفته شده برجام بهترین راه مهار ایران است. اکنون برجام عملا تبدیل به نقطه برگشت غرب شده است. آنها بیش از یکسال است که مانند یک مشتری بیپول، ابتدا در میز مذاکره چانهزنی کرده، اصطلاحا میروند دورشان را میزنند(اقدامات ترکیبی ضد مقاومت) و پس از به بنبست رسیدن دوباره طرح بورل را روی میز میگذارند. امری که تهران به خوبی از آن آگاه است.
Muhallel
📌مدیریت جمهوری اسلامی ایران در پرونده افغانستان چگونه است؟
🔸مشابه تابستان ۱۴۰۰، مدتی است مخصوصا پس از سخنان رئیس جمهور در سیستان و بلوچستان، برخی اکانتهای معلومالحال تهران را دعوت به اقدام سخت میکنند. این افراد در سال ۱۴۰۰ در دو مقطع فتح کل افغانستان توسط طالبان و سقوط پنجشیر تهران را دعوت به اقدام نظامی در افغانستان مشابه عراق و سوریه میکردند.
🔻اما مدیریت پرونده پیچیده افغانستان معذوریتها و محدودیتهای خاص خود را دارد:
۱. طیف افکار در خصوص نوع مواجهه با افغانستان در سطوح بالای داخل کشور متعدد است. گروهی عقیده دارند باید با آنها مقابله سخت کرد. برخی دیگر عقیده دارند باید آنها را به رسمیت شناخت اما گروه سوم بر مدیریت آنها تاکید دارند.
۲. بنابراین استراتژی ایران مبتنی بر سیاست همسایگی، حفظ صلح و آرامش در این کشور با تشکیل دولت فراگیر است. سیاست آمریکا اما جنگ و درگیری داخلیِ قومی- مذهبی با جلوانداختن شیعیان و ورود ایران است به گونهای که ایران یک طرف جنگ شده و آنها در قطب مقابل قرار گیرند.
۳. نوع نگاه به طالبان مهم است؛ تطهیر آنها خطا و ترساندن و داعشسازی از آنها نیز خطا است. زیرا به طور قطع آنها چندین طیف دارند. یک جریانِ مهم و مسلط آنها حقانیِ ضدایرانی است. اما برخی افراد در همین طالبان نزدیک به ایران وجود دارند. برای مثال میتوان به سمیعالحق رهبر معنوی طالبان اشاره داشت که علاقه زیادی به همکاری با ایران داشت و توسط سازمان اطلاعات پاکستان در سال ۹۷ کشته شد. طیف همکاریهای ایران و طالبان در ناامنسازی معادنی که آمریکا در آن حضور داشت، سرکوبی هستههای داعش در سال ۹۷، انتقال برخی تجهیزات آمریکا به ایران در سال ۱۴۰۰ و ... شاهدی بر این مدعاست.
۴. بنابراین حفظ این نیروهای نزدیک مهم است. در سال ۹۶، نباید از نقش نیروهای ما در کردستان عراق برای لغو رفراندوم استقلال چشمپوشی کرد. حتی بسیاری از مخالفین طالبان نیز هماهنگ با ما هستند. ای کاش میشد یک دور تمام لاشخورهایی که در شهریور ۱۴۰۰ سنگینترین حملات را به نظام بابت عدم حمایت ایران از این "بچه" (احمد مسعود) میکردند را به محل زندگیاش در اطراف مشهد بُرد(ورود تحتالحفظ وی و محمداسماعیل خان هم که بماند).
۵. البته هیچگاه نباید از تهدیدات غافل شد. توافق و مذاکرات برخی جریانات طالب با آمریکا در قطر که تا همین اواخر هم ادامه داشت، نشانه روشنی بر تهدید بودن و لزوم مراقبت از آنهاست. وجود جریان طرفدار ایران، نباید موجب خوشبینی شود. ملاک، عمل به تعهدات (عدم ورود طالبان به داخل خاک ایران در قالب پناهجویان، حفظ منافع ملی، اخراج آمریکا و داعش، تشکیل دولت فراگیر و حفظ امنیت شهرهای شیعهنشین) است.
۶. شاید تعداد کارشناسان حوزه افغانستان از حوزه قفقاز هم کمتر باشد(خود ما هم تخصص کامل نداریم و این موارد جمعبندی نظرات ارشد است) اما یک فرمانده ارشد نظامی کشور( حفظهالله) وجود دارد که به قول خودش "از زمانی که ریشش سبز نشده بود با این جماعت کار کرده است". ایشان بارها اخطار داده که برخی جریانات رسانهای اصلا میدانند چه میگویند و چه کار میکنند؟
۷. ضمن احترام به برادران افغان، اما وضعیت پناهجویان ورودی به ایران متاسفانه اسفناک است. تخمین تعداد حضور ایشان در ایران و خصوصا تهران و حومه عددی ورای تصور است. جدای از نقش برخی از آنها در تبدیل شدن به پیاده نظام سرویسهای حریف با اندکی پول، بالا بردن پرچم افغانستان در برخی روستاهای یزد یا برخی درگیریها در بندرعباس و ... نشان از لزوم مدیریت صحیح و سریع پناهجویان دارد. امری که با توجه به فشار تحریمهای ظالمانه به غرب دوچندان دشوار است.
Muhallel
۸. در خصوص حقابه، تلاش کشور همواره بر اولویت بخشی به دیپلماسی بوده است (مخصوصا در این مقطع که به دنبال امنیتی زدایی از پروندههای خارجی و مرزها هستیم) اما تغییر پیاپی حکومتها و دولتها در دو کشور و درگیری هر دو کشور با بحرانهای سخت مانند جنگ و تحریم و تروریسم و ... مواضع متضاد و گاه خصمانه دول افغانستان و بیتوجهی برخی دولتهای ما به این موضوع، پیگیری این پرونده را به تعویق میانداخت. در خصوص واکنش همانطور که دکتر کاظمی قمی اشاره داشتند در صورتی که کابل زیر بار دادن حقابه یا تشکیل گروههای فنی مشترک نرود، اقدام برای تامین منافع ملی ما محفوظ است. این اقدامات البته باید به گونهای باشد که الف. منجر به افزایش بحران در افغانستان و بالطبع افزایش پناهجویان نباشد. ب. منجر به منجر به تحریک گسلهای قومی - مذهبی داخلی نشود. پ. بازی در پازل دشمن برای درگیرسازی ایران نباشد.
تستهای هشداری سرد و گرم، انهدام بندهایی که از ورود جریان آب به داخل جلوگیری میکنند و سپس سدها و ... از جمله گزینههای روی میز است.
Muhallel
۱. اولین زمزمه تغییر دبیر شورای عالی امنیت ملی، در آذر و دی ۹۹ توسط حسن روحانی به دلیل بالاگرفتن اختلافات میان دبیرخانه و دولت بر سر موضوع قانون اقدام راهبردی لغو تحریمها صورت گرفت که با مخالفت رو به رو شد.
۲. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، به دلیل باز بودن چند پرونده مهم مانند مذاکرات با عربستان و امارات، طرح عالی نظام برای راهبری مذاکرات لغو تحریمها در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و ایفای نقش اپراتوی وزارت امور خارجه، دور زدن تحریمها، مرزها و ... حکم ایشان تا شهریور ۱۴۰۱ تمدید شد.
۳. در ابتدای ۱۴۰۱ و با تغییرات در سطوح عالی دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی کشور، مجددا این گمانهزنی مطرح شد و یکی از افراد به مقام عالی رتبه پیشنهاد شد که وی مخالفت کرد.
۴. در مقطع چهارم قرار بر این بود در صورتی که دکتر باقری بتواند امتیازات مدنظر نظام را از غرب در وین بگیرد(تا پایان شهریور ۱۴۰۱) ایشان منصوب شود که با دستاندازیهای رژیم صهیونیستی در فرایند مذاکرات این موضوع بالکل لغو شد.
۵. مقطع بعدی، آذر ۱۴۰۱ بود که زمزمه استعفای ایشان در محافل پیچید اما به دلیل باز شدن مجدد مذاکرات با عربستان، این موضوع کنسل شد.
۶. اکنون و با به ثبات نسبی رسیدن پروندههای مهم سیاست خارجی و امنیتی کشور و احتمال شروع پروندههای جدید، بهترین زمان برای تعویض بود. ادامه کار وی نیز تبعاتی برای شخص ایشان داشت.
سردار علی اکبر احمدیان از شخصیتهای راهبردی و با تجربه نظام هستند.
وی یک نظریه پرداز مسائل استراتژیک بوده و توانایی خاصی در ارتقاء، طراحی، بازطراحی و البته مدیریت دارد.
ایشان از پایهگذاران نیروی دریایی سپاه و از نظریه پردازان دفاع نامتقارن است. همچنین نقش سردار احمدیان در حوزه بازطراحی و انسجام بخشی به سپاه از سال ۷۹ به بعد مهم است.
پست دبیری شعام، سمتی است که فرد مورد نظر باید از توان بالای مدیریت، قاطعیت، هماهنگسازی و تفکر راهبردی برخوردار باشد که الحمدلله همگی در سردار احمدیان وجود دارد.
ایشان به دلیل ایجاد همدلی و وحدت در بین نیروهای مسلح در دهه ۸۰ مورد تشویق فرماندهی کل قوا قرار گرفتند.
به نظر میرسد با ورود ایشان به شورای عالی امنیت ملی، شاهد بازطراحی و ارتقاء شورا و برخی استراتژیها با توجه به لزوم "نقشیابی کشور در نظم جدید جهانی" و برنامه هفتم توسعه خواهیم بود.
پیش از این واضح بود که با تنشزدایی کشور در مرزهای جنوبی و غربی، حریف روی به استفاده از مرزهای شمال غربی و شرقی بیاورد. در روزهای اخیر چندین خبر در خصوص شهادت مرزبانان غیور و توقیف محمولههای سلاح از مرزهای شرقی را شنیدهایم. از طرفی این تحلیل وجود دارد که با اعلام جنگ مسلحانه از سوی عبدالغفار نقشبندی، دشمن به دنبال ایجاد ریگی جدید در مرزهای شرقی کشور است. بنابراین با توجه به اینکه اکثر توجه کشور همواره به مرزهای غربی و جنوبی بوده، مسلحسازی زمین و ارتقاء نیروهای مرزبانی شرقی باید در اولویت کار نیروهای مسلح قرار گیرد
از سویی، باید طرفهایی که به دنبال ناامنسازی مرزهای ما هستند از درون و مرزهایشان ضربه بخورند. این همان چیزی است که وزیر اطلاعات نیز اخیرا به وضوح از آن سخن راند و لازم است اجرا شود تا این نقشه دشمن در نطفه خفه و دیپلماسی اقتصادی به پیش رود.
Muhallel
انتصاب دکتر علیرضا عنایتی به سفیری ایران در عربستان سعودی، جدای از تجربه و کارکشته بودن ایشان در وزارت خارجه، نقش محوری وی در مذاکرات ایران و عربستان است. هر چند در پایان همه چیز به نام برخی افراد زده شد اما شاید اکثر امور مربوط به عربستان را آقای عنایتی انجام دادند.
Muhallel