مکانیسم ماشه.pdf
297.4K
🌀نسخه dpf
🛑 یادداشت
✍️نگاهی به تلاش واشنگتن برای فعالسازی مکانیسم ماشه
❇️به قلم: علیرضا کریمی-کارشناس مسایل سیاسی
#نشستهای_بصیرتی
#شهیدکمالی
#ثامن
مکانیسم ماشه.doc
34.8K
🌀نسخه word
🛑 یادداشت
✍️نگاهی به تلاش واشنگتن برای فعالسازی مکانیسم ماشه
❇️به قلم: علیرضا کریمی-کارشناس مسایل سیاسی
#نشستهای_بصیرتی
#شهیدکمالی
#ثامن
✅تصمیمگیری درباره قطعنامه تحریم ایران برعهده شورای امنیت است
🔻«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل روز گذشته (چهارشنبه) به اظهارات اخیر «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه ایالات متحده طی یک هفته آینده تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را بازمی گرداند، واکنش نشان داد.
🔺بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، گوترش در واکنش به لفاظیهای اخیر پامپئو درباره ایران تصریح کرد که تصمیمگیری و اقدام درباره قطعنامه تحریمهای ایران برعهده شورای امنیت سازمان ملل است.
🔹اوایل روز گذشته، پامپئو مدعی شده بود که واشنگتن هفته آینده مجدداً تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را اعمال خواهد کرد تا مطابق با آن محدودیتهای تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران را دائمی کند.
🔸دبیرکل سازمان ملل در جمع خبرنگاران در این خصوص گفت: «این شورای امنیت است.....که میتواند اجرا و هدایت قطعنامههای شورای امنیت را انجام دهد و ما مطابق با عملکرد و دستورالعمل شورای امنیت اقدام میکنیم».
🔻بعد از شکست مفتضحانه واشنگتن در شورای امنیت برای تمدید محدودیتهای تسلیحاتی ایران، پامپئو در تاریخ ۲۰ آگوست (۳۰ مردادماه) نامهای را به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کرد و خواستار فعال شدن مکانیسم ماشه به منظور بازگرداندن تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران شد.
🔺طبق این گزارش، اکثریت اعضای شورای امنیت سازمان ملل از جمله روسیه، چین، فرانسه، آلمان و بریتانیا تأکید کردهاند که از تصمیم ایالات متحده برای وضع مجدد تحریمها علیه ایران حمایت نمیکنند زیرا واشنگتن در سال ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه از برجام خارج شده است و بنابراین حق استناد به مکانیسم ماشه را ندارد.
❇️ساز و کار موسوم به بازگشت خودکار تحریمها که با نامهای دیگری مثل «مکانیسم ماشه» یا «اسنپبک» نیز شناخته میشود به دنبال احیای تمامی قطعنامههای تحریمی علیه تهران است که پس از حصول برجام میان ایران و گروه موسوم به ۱+۵ تعلیق شده بودند.
#نشستهای_بصیرتی
#شهیدکمالی
#ثامن
خطرات سازش.doc
34.8K
🌀نسخه word
🛑 یادداشت
✍️خطرات سازش رژیم امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی
❇️به قلم: رضا دهقانی -کارشناس مسایل سیاسی
#نشستهای_بصیرتی
#شهیدکمالی
#ثامن
خطرات سازش.pdf
252.2K
🌀نسخه pdf
🛑 یادداشت
✍️خطرات سازش رژیم امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی
❇️به قلم: رضا دهقانی -کارشناس مسایل سیاسی
#نشستهای_بصیرتی
#شهیدکمالی
#ثامن
1400 با کدام برنامه، با کدام تیم؟
تصور کنید قرار است مسابقه دو سرعت 400 متر به دو برابر این مسافت و مسیر مسابقه نیز نه میدان، بلکه مسیر پرسنگلاخ و ناهموار برگزیده شود. با چنین تغییراتی، بسیار محتمل است که به غیر از تعدادی اندک، افراد دیگر از این مسابقه سخت انصراف دهند. چون یقین دارند این مسیر پرمخاطره را به نقطه پایان نمیرسانند؛ اما ماجرای انتخابات در ایران چیز دیگری است؛ هر میزان که اهمیت و چالشهای اقتصادی و سیاسی کشور بیشتر آشکارتر میشود، بر تعداد داوطلبانی که متقاضی انتخابات دشوار 1400 هستند، مدام افزوده میشود. دراینباره نکات زیر حائز اهمیت است:
1- شرایط پیشروی کشور اینگونه نیست که افرادی با توهم و توجیهات گوناگون بخواهند پای در انتخابات 1400 بگذارند؛ اقتضای مسیر 1400، وسع و توانایی است و خداوند کسانی که وسع و توانایی ندارند را برای هیچ امری مکلف نکرده و نمیکند. 2- شاخص اصلی برای سنجش وسع و توانایی نیز ضرورتاً آمادگیهای فردی نیست- که آن هم مهم است- بلکه موضوع اساسیتر، داشتن برنامه مدون و قابل دفاع و نیز تیم مشخص برای اداره کشور و غلبه بر چالشهای اقتصادی است. 3- تجربه گذشته و روحیات برخی افراد داوطلب نشان میدهد که انصراف آنها از این مسیر ممکن نیست، پس باید کار دیگری کرد. 4- اقدام پیشنهادی در این زمینه آن است که جریان رسانهای و بخشهای مختلف مردمی و بهویژه نخبگان و خواص جامعه بهطور فراگیر عرصه را بر افراد متوهم در صحنه انتخابات از همین حالا تنگ کنند. هر فردی- جدای از گرایش سیاسی و جناحی که دارد- بهمحض آنکه از اراده خود برای ورود به مصاف 1400 سخنی گفت، باید بلافاصله با این سؤال مواجه شود که با کدام برنامه عملیاتی مشخص و تیم همراه قرار است وارد این عرصه شود و مشکلات را مرتفع نماید؟ 5- پاسخ این سؤال هم از جنس ارائه توضیحات تئوریک و کلی نیست. او باید در عمل آمادگی و توانایی خود را برای عموم ارائه دهد. چه معنی دارد فردی که قرار است کمتر از 10 ماه دیگر و در شرایطی دشوار از حیث اقتصادی و سیاسی، خود را در معرض انتخاب مردم قرار دهد، فاقد هرگونه برنامه مدون، عملیاتی و قابل دفاع باشد و اصولاً نداند که تیم اقتصادی، فرهنگی و سیاسیاش چه کسانی هستند؟
نکته نهایی: هر فرد و هر رسانهای که به آینده ایران دل بسته است و فردای کشور برایش اهمیت دارد، باید پیش از اینکه افراد متوهم و فاقد برنامه و تیم، پای در عرصه انتخابات بگذارند و حتی کار به تأیید مراجع قانونی برسد، اجازه ندهند آنها خود را در معرض تبلیغات و فضای رسانهای قرار دهند. این نکته مهم باید بهمنزله یک مطالبه فراگیر و اقدامی سرنوشتساز نگریسته شود.
(نویسنده: عزیز غضنفری)
سرپوش گذاشتن بر شکستهای پیدرپی با رونمایی از برنامه سوم
بخشی از تلاش ترامپ که تا این لحظه ناکام مانده، این بوده است که با ممانعت از لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران که قرار است برابر متن برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ در مهرماه منقضی شود، ظرفیتی برای بهرهبرداری تبلیغاتی و رسانهای برای خود بسازد؛ ازاینرو تمام تلاش خود را به کار بسته تا مانع از رفع تحریمهای تسلیحاتی ایران گردد.
گزاره خبری: «الیوت آبرامز» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا در مصاحبه مطبوعاتی خود با خبرنگاران در روز چهارشنبه ۲۶ شهریور تأکید کرده است که تحریمهای بینالمللی علیه ایران از روز شنبه تجدید خواهد شد.
گزاره تحلیلی: آمریکاییها با ناکامی در چند مرحله، تلاش کردهاند تا تحریمهای تسلیحاتی ایران که قرار است در ۱۷ اکتبر (۲۷ مهر) لغو گردد را ابدی کنند: ۱- ارائه قطعنامه پیشنهادی به شورای امنیت برای ابدی کردن تحریمهای تسلیحاتی ایران که با مخالفت اکثریت اعضا مواجه گردید. ۲- از طریق اعمال فشار بر یکی از اعضای غربی عضو برجام، مکانیزم ماشه را فعال نمایند که هیچکدام از سه کشور غربی عضو برجام حاضر به همراهی با خواسته ترامپ نشدند. ۳- با اعمال نفوذ در شورای امنیت، از طریق تفسیر واژه «مشارکت»، ادعا کنند که کماکان حقی برای فعال کردن مکانیزم ماشه را دارند، که با مخالفت اعضا و رئیس دوره قبل و فعلی همراه شد.
جمعبندی: یک سناریوی محتمل از آنچه تیم امنیتی ترامپ بر آن اذعان دارند که روز شنبه تحریمهای بینالمللی تجدید خواهد شد، ممکن است با فشار مجدد بر رئیس دورهای فعلی شورای امنیت برای به رأی گذاشتن ادامه لغو تحریمهای هستهای ایران میان اعضای شورا باشد؛ یا سناریو محتملتر، رونمایی از برنامه سوم با استناد به درخواست برخی کشورهای عربی و غربی برای ممانعت از لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران مربوط باشد؛ به این شکل که با گنجاندن تمامی مفاد قطعنامههای قبلی ضد ایرانی شورای امنیت که برابر قطعنامه ۲۲۳۱ ملغی شده بود، بهوسیله صدور یک فرمان تحریمی جدید توسط ترامپ اعلام شود. ترامپ و تیم امنیتیاش سعی خواهند کرد که با مالهکشی بر روی شکستهای پیدرپی خود در مواجهه با ایران، به این یکجانبهگرایی، وجهه قانونی و بینالمللی، آنهم احتمالاً از طریق اعلام حمایت چند کشور داده و در کنار آن با یک نمایش نظامی، صرفاً در سطح تبلیغاتی، به جدی نشان دادن خود اعتبار دهند. (نویسنده: احمد بنافی)
دولت قادر به مدیریت بحران نیست؟!
«سعید حجاریان»، از دستگیرشدگان فتنه ۸۸ و از تئوریسینهای اصلاحطلب در یادداشتی که در وبسایت مشق نو منتشر شد، به بررسی عملکرد مجلس یازدهم پیرامون قانون اصلاح انتخابات پرداخته و در لابهلای این بررسی، نوشته است: «ممکن است در بحبوحه انتخابات ۱۴۰۰، مثلاً هفته منتهی به رأیگیری، تورم بیش از میزان فعلی شتاب بگیرد و قیمتها به شکلی سرسامآور افزایش پیدا کند. این موضوع از آنجایی واجد اهمیت است که معمولاً تورم نوروز به نیمههای بهار یا حتی اوایل خردادماه سرریز میکند؛ یعنی همان معضلی که در ادبیات ما به «سیاهبهار» یا «گدا بهار» مشهور است. اینها در حالی است که دولت برخلاف دیگر ادوار قادر به مدیریت بحران معیشت (ولو بهصورت مقطعی، بهوسیله تزریق پول) نیست، زیرا اساساً اسباب آن را در اختیار ندارد. با این اوصاف ممکن است در بزنگاه انتخابات برخی هرجومرجهای بخشی و منطقهای پدید آید؛ مانند انباشت مطالبات معوق دیماه ۱۳۹۶ یا آنچه در آبان ماه ۱۳۹۸ رخ داد. درنتیجه بنا به عادت مألوف، میان طرفداران نظام از یکسو و مردم معترض و مستأصل و جانبرکف، درگیری پدید میآید!» آنچه در همین چند خط یک پاراگراف بهظاهر ساده خواندیم، درواقع صحبتها و فرامین کسی است که طی ۱۰ سال گذشته مدام مردم را به حضور در خیابان دعوت کرده، از تحریمها بزرگنمایی کرده و جالبتر از همه اینکه ازجمله طرفداران اصلی دولت کنونی بوده است. حجاریان میگوید دولت قادر به مدیریت بحران نیست و اسبابش را در اختیار ندارد! این سخن او نیز یک مغالطه و دشمنی آشکار برای براندازی ساختار است.
کیفیت آموزشی نسبت به دهه 60 کاهش یافته است!
وزیر سابق آموزشوپرورش گفت: «متأسفانه در نهادهایی چون سازمان برنامهوبودجه و مجلس شورای اسلامی، با تصور غلطی از عدالت آموزشی مواجه میشدیم و فشار میآوردند که سرانه آموزشی را بهطور مساوی تقسیم کنیم». بطحایی در تأکید اهمیت دانشگاه فرهنگیان به جلسه ۳ نفره خود و منصور غلامی، وزیر علوم با رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: «رهبر انقلاب در آن جلسه خصوصی به آقای غلامی رو کردند و جملاتی گفتند و فحوای آن بیانات این بود که دانشگاه فرهنگیان یک بخش استراتژیک برای جمهوری اسلامی است». وی افزود: «معنای این سخن رهبر انقلاب این است که اگر سازمان برنامهوبودجه با کمبود بودجه مواجه است، نباید به همان مقداری که به دانشگاههای دیگر سرانه میدهد، به دانشگاه فرهنگیان بدهد؛ بلکه باید توجه ویژه به این دانشگاه وجود داشته باشد». بطحایی، عدالت آموزشی را به دو نوع کمّی و کیفی تقسیمبندی کرد و درباره عدالت آموزشی کمّی گفت: «بنده از سال ۶۱ در آموزشوپرورش هستم و قسمتهای مختلف را تجربه کردهام. باید بگویم جمهوری اسلامی از حیث عدالت کمی انصافاً موفق عمل کرده است، اما شاخصهای کیفی متأسفانه وضعیت خوبی ندارند». بطحایی با انتقاد از کاهش کیفیت نیروی آموزشی در آموزشوپرورش گفت: «با جرئت میگویم کیفیت نیروی آموزشی در دهه ۶۰ بهمراتب از کیفیت نیروی آموزشی در دهه ۹۰ که در اواخر آن قرار داریم، بیشتر بود». وی افزود: «اگرچه از لحاظ مدرک، نیروی انسانی دهه ۹۰ با نیروی دهه ۶۰ بسیار متفاوت است و مدارک تحصیلی بالا رفته، اما به دلایلی کیفیت نیروی انسانی کاهش پیدا کرده و مهمترین عامل در کاهش کیفیت آموزشوپرورش، نیروی انسانی است».
سامانه باور ۳۷۳ یک قدم از اس-۳۰۰ روسی جلوتر است
معاون ارزیابی قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء در تشریح توان دفاعی کشورمان گفت: «نمره دفاعی ما در ابتدای انقلاب ۵ تا ۱۰ بود، ولی الآن ۱۰۰ است. قدرت موشکی اول منطقه هستیم؛ سامانه باور ۳۷۳ ما یکقدم از اس-۳۰۰ روسیه جلوتر است. در ۱۵ سال اخیر، آمریکا دو بار قصد حمله به ما را داشت که از ترس عکسالعمل ما منصرف شد. در مقایسه با کشورهای منطقه، کمترین بودجه دفاعی را داریم. جنگ با داعش از تمام جنگهای یکصد سال اخیر سختتر بوده است. ارتش تحت فرماندهی نیروی قدس در سوریه حضور پیدا کرد؛ حداقل ۱۰ تن از فرماندهان ارتش از شهدای مدافع حرم هستند.» وی قدرت دفاعی و سیاسی را مکمل همدیگر دانست و افزود: «هرکسی بگوید قدرت دفاعی نیاز نیست، سیاست را هم نمیفهمد.» امیر پورشاسب در خصوص تلاشهای منطقهای برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی نیز افزود: «اگر عادیسازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی در حد حرف باشد، وضعیت مانند قبل است؛ اما اگر بخواهند پایگاه بزنند، تصمیم دیگری میگیریم. به برخی فرماندهان آتش به اختیار داده شده که در صورت اتفاق افتادن مورد خاصی بلافاصله پاسخ دهند.»
رؤسای کشورهای عربی حاضر بودند سر صدام را تقدیم امام(ره) کنند!
در جلد سیوهفتم از روزشمار جنگ ایران و عراق که توسط مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشرشده است؛ در گزارش شماره 162 روز هشتم تیرماه سال 1364 میخوانیم: «اخیراً در محافل سیاسی آشکار و پنهان، خبرهایی مطرح است که چشمانداز خاصی را در مناسبات بین ایران و کشورهای عربی حامی عراق ترسیم میکند که با روابط و مناسبات کنونی متفاوت است: «یک دیپلمات ارشد سوریه در ژاپن، در یک محفل خصوصی گفته است که یکی از دوستان ژاپنی وی گفته که نظر موساد اخیراً بر این است که روسای کشورهای خلیجفارس حاضرند سر صدام را در یک سینی حلوایی تقدیم امام خمینی کنند و در مقابل آن، برای منطقه صلح به دست بیاورند. وی افزوده ازآنجاییکه این منبع مطلع ژاپنی دو روز قبلش با آقای میاکه مدیرکل وزارت خارجه ژاپن جلسه داشته و آقای میاکه هم دوهفتهای بیش نیست که از سفر اسرائیل برگشته است، منبع این خبر میتواند آقای میاکه باشد که از اسرائیلیها نقل کرده است.»
بازتولید فرهنگ دفاع مقدس!
فردا دفاع مقدس ملت عزیز و قهرمان ایران چهلساله میشود. شاید در وهله اول خیلی چیز مهمی به نظر نیاید اما چهل یک نشانه است و در آموزههای اسلامی رمز و رازهایی در عدد چهل نهفته است؛ از میقات چهل روزه موسی در کوه طور تا سن برگزیدگی و بعثت پیامبر رحمت تا چلهنشینیهای معنوی و چلههای دیگر واجد حقایق و وقایع تربیتی بودهاند. چهلسالگی نشانه پختگی و ورزیدگی است. چهل سال است که ملت ایران از پرچمی که به نام توحید برافراشت، از آرمانی که برگزید، از راهی که آغازید و از انقلابی که انفجار نور بود، دفاع کرده و بر سر عهد و پیمان خود با وجود تمام سختیها و تهدیدات ریزودرشت ایستاده است. خون داده ولی خاک نداده است، در تحریم و تنگنا قرار گرفته، اما تسلیم و سازش را نپذیرفته است. دفاع مقدس واجد درسها و عبرتهایی برای امروز و فردای ماست که برخی از آنها را مرور و بازخوانی میکنیم؛
نکات تحلیلی: 1-دفاع مقدس از تجربیات ناب و موفق گام اول انقلاب است که درسآموزی و الگوپذیری از آن در گام دوم انقلاب هم برای جبران راههای طی نشده در گام اول و هم برای تحقق آرمانها، اهداف و سرفصلهای هفتگانه تعیین شده در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ضروری است. 2- این تجربه در شرایطی حاصل شد که ملت ما در مقابل ائتلافی از زر و زور و تزویر قدرتهای جهانی و مرتجعین منطقهای، به دفاع از دین، شرافت و ناموس، عزت و استقلال خود برخاسته بود. 3- با وجود اینکه از حیث عوامل و متغیرهای مادی، تمام زمینههای لازم برای شکست دادن کشورمان در این رویارویی فراهم شده بود، اما درنهایت، تمام این تدارکات در مقابل نصرت الهی و قدرت ایمان و اراده رزمندگان اسلام رنگ باخت؛ بنابراین، ایران اسلامی در حالی توانست جنگ تحمیلی علیه خود را در قالب «دفاع مقدس» به تجربهای ماندگار و موفق تبدیل کند که کمتر کسی تصور میکرد این کشور بتواند موجودیت و بقای خود را حفظ کند. 4- شرایط امروز ما با شرایط کشور در زمانه دفاع مقدس مشابهتهای فراوانی دارد. هماکنون نیز شاهد آرایش جنگی تمامعیار دشمن در حوزههای سیاسی، اقتصادی، فضای مجازی و نفوذ اطلاعاتی و بیثباتسازی امنیتی هستیم؛ آرایشی که ماهیت ائتلافی دارد و آمده است به پندار باطل خود کار انقلاب و اسلام را برای همیشه تمام کند!
نکته راهبردی: بازتولید فرهنگ دفاع مقدس و مبنا قرار دادن تجربیات و الگوهای رفتاری دفاع مقدس در حوزههای مختلف، رمز مقابله و مقاتله با دشمنان امروز است. ایران امروز به مدد تجارب دفاع مقدس و با مشق عزت و ایستادگی، بهمراتب عزیزتر و قویتر از گذشته است. (نویسنده: فتحالله پریشان)