#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز 6 خرداد 1400 خورشیدی برابر با 15 شوال 1442 هجری و 27 می 2021 میلادی میباشد.
۱_ شهادت حضرت عبدالعظيم حسنی از اكابر محدثين و اعاظم علما و از اصحاب امام جواد علیه السلام.(به روایتی)(252 قمری)
۲_ درگذشت شيخ محمدتقی رازی اصفهانی،عالم و فقیه اصولی.(1248 قمری)
۳_ درگذشت استاد عبدالجواد اديب نيشابوری معروف به اديب اول. (1305 شمسی)
۴_ درگذشت علامه محمد قزوینی دانشمند و محقّق بزرگ معاصر. (1328 شمسی)
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
سالگرد رحلت جانسوز محدث بزرگ شیعه عبد العظیم حسنی را به شیعیان تسلیت میگوییم.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
«بازگشت از آسمان» سفرنامه های مجتبی رحماندوست به چند کشور مختلف از جمله سفر به آلمان است.
این اثر یادداشت های از سفرهای است که به کشورهای مختلف داشته است. در یکی از فصل ها ماجرای بستری شدن ایشان در یکی از بیمارستان های آلمان پرداخته شده است.
نویسنده در سال 60 در جبهه مجروح شد، به دلیل نبود امکانات پزشکی به آلمان سفر کرد. در حین عمل تا پای شهادت رفت. هر چند شهادت نصیبم نشد.نام کتاب از فصل سفر به آلمان گرفته شده است.
اگرچه خاطرات سفرهای اشخاص در سایت ها به صورت آنلاین در دسترس است ولی هنوز مخاطبان به کتاب های سفرنامه علاقه مند هستند برای همین است که سفرنامه ها تجدید چاپ می شوند.
همچنین رحماندوست در مقدمه کتاب اینگونه نوشته است:
در سفرهایم به بعضی از کشورها، مشاهداتی داشته ام که به نظرم نقل آن ها برای کسانی که همسفر من نبوده اند خالی از لطف نیست. از میان ده ها سفرنامه دست نویس خودم، چند سفرنامه را به شما تقدیم می کنم تا چه قبول افتد و چه در نظر آید.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
مجتبی رحماندوست (زاده ۱۳۳۳ در همدان)، نویسنده، شاعر و برادر مصطفی رحماندوست میباشد. او در دوره نهم نماینده مجلس شورای اسلامی بود اما برای دوره دهم رای نیاورد.او در سال ۱۳۶۲ از طریق مسجد محل به صورت بسیجی به جبهه اعزام شد و در جنگ ایران و عراق از ناحیه یک دست و یک پا مجروح شد. او دارای مطالعات حوزوی بوده و دکترای تخصصی ادبیات عرب نیز دارد.مدیریت مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و معاونت فرهنگی و هنری بنیاد مستضعفان و جانبازان از جمله مسئولیتهای گذشته او محسوب میشوند. مجتبی رحماندوست هماکنون در عین تدریس در دانشگاه تهران یکی از اعضای فرهنگستان هنر و دبیرکل جمعیت دفاع از ملت فلسطین بوده و در حال حاضر مدیرعامل "مجمع خیرین کشور" میباشد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
در بخشی از کتاب بازگشت از آسمان میخوانیم:
امروز مجدداً برادر بیگدلی همراه پسرش میثم به عیادتم آمد. در طول هفته عیادتکنندهام فقط داداش بوده و با امروز دو بار است که برادر بیگدلی به سراغم میآید. او گرفتاریاش زیاد است و در نبود سفیر عملاً او الان کار سفیر ایران در آلمان را بر عهده دارد. دیروز و امروز هم داداش زحمت کشید و حمامی روی تخت به جا آوردم! دیروز نصف بدن را و امروز نیم دیگر را شستوشو داد. اما هنوز غیر از دست راست و سر و صورت، مابقی بدن در نجاست پابرجا است. کار داداش مشکل است، هر روز باید مقداری غذا بردارد و ساعت نُه صبح از خانۀ ایران در کُلن خارج شود و با قطار خودش را ساعت دوازده و نیم به اینجا برساند و ساعت چهار عصر برگردد و شب به کُلن برسد. جداً مشکل است ولی همین آمدنش برای من خیلی میارزد.
اولاً به دلیل غذای حلال و سالم ایرانی و ثانیاً در مدتی که او هست در کارهایی که نمیتوانم از هیچ یک از کارکنان بیمارستان کمک بگیرم، از او کمک میگیرم. بهخصوص کاری مثل نجس شدن دستم (که باید منتظر بمانم تا او بیاید، آب بکشد) یا در چرخاندن تخت به سمت قبله برای نماز خواندن و اموری از این قبیل کمک کند؛ برای اینکه در اروپا مفهومی به نام آب کشیدن وجود ندارد. یک بار که به توماس گفتم آب بریز تا دستم را آب بکشم، از پارچ آب کوچکی که در دستش بود یک بار آب روی دستم ریخت، گفتم کافی است تا خواست از من دور شود، گفتم بیا و دوباره آب بریز. تعجب کرد اما آمد و ریخت، تا خواست بار دیگر دور شود، گفتم بار سوم هم بریز.
تنظیم:سرکار خانم فاطمه غفاری
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
🔹امروز جمعه 7 خرداد
1400خورشیدی برابر با 16 شوال
1442هجری و 28 می
2021میلادی میباشد. ۱_درگذشت ابن منده اصفهانی،محدث و مورخ. (407قمری) ۲_ مهاجرت علمای تهران به ری،معروف به مهاجرت صغری به علت فراگير شدن ظلم و فساد و فقر و قحطی، در اواخر سلطنت مظفرالدينشاه قاجار، (
1323قمری) ۳_درگذشت علامه مامقانى ، محدث و رجالی بزرگ. (
1351قمری) ۴_اعطای امتیاز استخراج نفت به ویلیام ناکس دارسی.(
1280شمسی) ۵_افتتاح اولين دوره مجلس شورای اسلامی. (
1359شمسی) ۶_روز قانون و آغاز هفته مجلس ۷_نشست رهبر حکیم انقلاب با نمایندگان مجلس شورای اسلامی و تاکید ایشان بر افزایش مشارکت، نه از مسیر دوقطبیسازیهای استادیومی، که از مسیر برجستهسازی برنامهها و راهکارهای نامزدها درباره مسائل اصلی. (دیروز)(
1400شمسی) 🌼بیش از
1147سال(شمسی) و 4 ماه و 27 روز است کسی منتظر 313 نفر است و زمان همچنان در گذر است ... -----------❀❀✿❀❀--------- @tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
امروز شنبه 8خرداد 1400و 17 شوال 1442 مصادف با 29 می 2021 میلادی است.
۱_غزوه خندق ۵ ه.ق
۲_روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه ای
۳_آغاز انتشار روزنامه "صور اسرافيل" در دوران مشروطه (1286 ش)
۴_تصويب قانون تأسيس دانشگاه تهران توسط مجلس شورای ملی (1313 ش)
۵_رحلت عالم امامی و فقيه اصولی آيت اللَّه "مير سيد علی فانی اصفهانی" (1368 ش)
۶_درگذشت حبيب الله كسمائی(1381-1309)
۷_شهادت شهید ولی الله عباسی (1365ش)
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#تاریخ_ایران_اسلامی
ایلخانان
پس از انقراض دولت #خوارزمشاهیان سرزمینهای ماوراء النهر، #خراسان بزرگ و بخشهای دیگر ایران به دست مغول افتاد. ضربات مالی و فرهنگی و سیاسی چنگیزخان بر ایران مجالی برای ظهور دولت تازهای نمیگذاشت به همین دلیل #مغولان یکی از سرداران خود را برای حکومت در سرزمین خوارزمشاهیان تعیین میکردند تا اینکه در دورۀ خانی #منکوقاآن، طرح تصرف بقیه ایران و مرکز خلافت مطرح شد و #هولاکو مامور انجام این نقشه شد. او در سال ۶۵۱ به سوی غرب حرکت کرده ابتدا قلعههای اسماعیلیان را وادار به تسلیم کرد.بعد عازم بغداد شد و خلافت عباسی را منقرض و ایران و عراق عرب را به دست گرفت.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
پس از تسخیر #بغداد، #هولاکو (۶۶۳-۶۵۱ ه. ق) به آذربایجان آمد و مراغه را پایتخت خود قرار داد. خواجه #نصیرالدین طوسی را مسئول اوقاف نمود و خواجه رصدخانهای در مراغه بنا کرد، هولاکو در ادامۀ #فتوحات عازم سوریه و شام شد ولی در عین الورده از مصریان شکست خورد. با استقرار #مغولان در ایران ارتباط آنان بتدریج با مرکز اصلی ایل قطع شد و دولتی مستقل در ایران به نام #ایلخانان شکل گرفت.
-----------❀❀✿❀❀---------
#ایلخانان
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#غازان خان (۷۰۳-۶۹۴ ه. ق) که در نوجوانی از سوی پدرش، #ارغون، حاکم خراسان بود همراه امیر نوروز به آذربایجان آمد و بر تخت سلطنت نشست او به تشویق #امیر_نوروز مسلمان شده خود را محمود ملقب و هنگام جلوس، #مسلمانی خود را آشکار کرد. او به مسلمانان آزادی کامل داده، دستور براندازی کفر را صادر کرد، به دنبال این اقدام او صدها هزار مسلمان شدند.
غازان خان منصب #امیر_الامرائی را به امیر نوروز و وزارت را به صدر جهان داد ولی در سال ۶۹۶ امیر نوروز به اتهام ارتباط با سلطان مصر و مدتی بعد صدر جهان کشته شدند و وزارت را به خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی که در تدبیر و سیاست معروف بود رسید. به کمک خواجه اصلاحات و اقدامات بزرگی در زمینۀ مالیات، اوزان و مقادیر، امنیت راهها، رفاه سپاه، تهیه اسلحه، اصلاح تقویم، اصلاحات قضایی و... بناهای عام المنفعه و اوقاف صورت گرفت که به #اصلاحات #غازانی شهرت یافت.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
معماری ایلخانی
#گنبد_سلطانیه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#اولجایتو (سلطان محمد خدابنده، ۷۱۶-۷۰۳ ه. ق) فرزند ارغون در زمان برادرش غازان حاکم خراسان بود. او در #تحکیم مبانی اسلام و رفع ظلم و ستم سعی فراوان نموده به مذهب #شیعه اثنی عشری درآمده نام امامان اثنی عشر را در خطبه و سکه وارد نمود. ولی وزارت را به #رشیدالدین فضل الله داد و اصلاحات و آبادانی گستر شد، احداث شهر سلطانیه و فتح گیلان از اقدامات مهم اوست.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
معماری ایلخانی
#مسجد_کبود
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
وضعیت اجتماعی ایلخانان
☘☘☘☘☘
دورۀ حکومت ایلخانان که حدود یک قرن به طول انجامید باعث تغییرات اجتماعی، اقتصادی در ایران شد. هرج و مرج ناشی از سقوط خوارزمشاهیان و حضور اسماعیلیان در ایران و دستهبندیهای مذهبی در کنار حملۀ مغول که روحانیون در این حوادث بیتاثیر نبودند باعث سرخوردگی مردم شده، گرایش به تصوف فزونی گرفت به حدی که املاک و موقوفات و صدقات زیادی به شیوخ صوفیه اهدا میشد. اینان تا جایی نفوذ کردند که خان هم آنها را احترام کرد و کم کم در سیاست هم دخالت میکردند.
#ایلخانان در ابتدا بتپرست و پیرو آیین شمن بودند اما به تدریج #مسحیت و #یهودیت هم رواج پیدا کرد. از دورۀ غازاخان دورۀ حاکمان مسلمان ایلخانی شروع شد و اسلام دوباره #مذهب رسمی ایران گشت. مساجد فراوان ساخته شد اسلام سراسر قلمرو را فرا گرفت.
در این دوره ما شاهد رشد و حضور دانشمندان برجستهای مانند خواجه #نصیرالدین طوسی، شیخ جمال الدین مطهر حلی و مورخینی مثل عطا ملک جوینی، رشیدالدین فضل الله #همدانی، داوود بناکتی، #حمدالله_مستوفی و... هستیم که آثار تاریخی و ادبی با ارزشی به زبان فارسی پدید آوردند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
امروز یکشنبه ۹ خرداد ماه ۱۴۰۰ ،۱۸ شوال ۱۴۴۲ ه.ق مصادف با۳۰ می ۲۰۲۱ میلادی است.
۱_وفات عزالدّوله دیلمى(367ه.ق)
۲_وفات ابن ادریس حلّی( 598 ه.ق)
۳_ورود قوای استعماري انگليس به سرزمين اسلامی عراق (1293 ش)
۴_درگذشت "ناظم الاطباء" پزشك و لغت شناس ايرانی (1303 ش)
۵_رحلت فقيه اصولی آيت اللَّه "سيدمحمدباقر قاضي طباطبایی" (1326 ش)
۶_افتتاح بانك صادرات و معادن (1332 ش)
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
علل عدم گسترش و ناپایداری تشیّع در اندلس از ابتدای ورود اسلام به اندلس تا پایان دورة بنی حمود(92-449ق)
📚📚📚📚📚📚
نویسنده: سید احمدرضا خضری حسین خسروی
📚📚📚📚📚📚
منبع: مطالعات تاریخ اسلام سال ششم پاییز ۱۳۹۳ شماره ۲۲
با تسلط مسلمانان بر اندلس، به مرور آئین و فرهنگ اسلامی در میان ساکنان آنجا گسترش یافت. با این همه به رغم آن که اندیشه های مختلف دینی و گرایشهای گوناگون مذهبی، مجالی برای بروز و ظهور در اندلس (در دورة اسلامی) به دست آوردند، تشیّع در شمار معدود مذاهبی بود که اساساً فرصتی برای بیان مبانی اعتقادی خود به دست نیاورد و به سبب وجود عواملی چند، راه برگسترش و تثبیت اندیشه های شیعی در اندلس بسته شد . اندلس از زمان فتح تا سرنگونی خلافت اموی در قرطبه، ماهیتی اموی داشت که سیاست های خود را بر مبنای نادیده گرفتن حق اهل بیت استوار ساخته بود. در واقع امویان تلاش فراونی برای گسترش مذهب بر اساس دیدگاه های خود به عمل آوردند و با حمایت همه جانبه از مذهب مالکی، مجال هر گونه فعالیت را از دیگر مذاهب، خاصّه تشیّع سلب کردند. این موضوع باعث شد تا فعالیت ها و کوشش های پیروان تشیّع در اندلس به گونه ای آشکار محدود شده و شیعیان از بیان باورها و انجام مراسم مذهبی خود باز مانند.
https://b2n.ir/j98031
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
دولت های شیعه در مغرب و اندلس
نویسنده: محمدرضا شهیدی پاک
📚📚📚📚📚📚📚
منبع: دستاوردهای نوین در مطالعات علوم انسانی سال سوم آذر ۱۳۹۹ شماره ۳۱ 178 - 170
بخش مهمی از تاریخ سیاسی مغرب و اندلس ظهور و سقوط دولت های شیعه است. جریان تشیع در اندلس و مغرب در مراحل سیاسی نظامی و اقتصادی با تاسیس دولت های مستقل و حتی امپراطوری همراه است. نخستین این دول دولت علوی ادریسیان است که بدست ادریس اول و به نام علی و با عنایت امام رضا ع که ادریس را نجیب ال محمد نامید در مغرب تاسیس شد اما چون خورشید ان غروب کرد صد سال بعد در اندلس بوسیله بنی حمود از نسل ادریس نجیب ال محمد طلوع کرد و طومار دولت ظالم اموی را به شکل معجزه اسایی درهم پیچید . دولت فاطمیان به نام فاطمه زهرا در افریقیه و مغرب ادنی تاسیس شد و هشتاد سال دوام اورد و سپس به مصر و قاهره منتقل شد و دولت کلبیان در سیسل صد سال به نیابت فطمیان تنها دولت شیعه سیسل است . جانشیان مغربی فاطمیان دولت شیعه زیریان هم حدود نیم قرن به نیابت فاطمیان پرچمدار قدرت تشیع در مغرب اوسط بود و هم زمان یا دولت بنی حمود در اندلس ، در قلعه بنی حماد دولت بنی حماد متمایل به تشیع در مغرب اوسط تاسیس شد . دولت زیریان با شیطنت و توطئه خلافت عباسی تشیع را رها کرد و پرچم سیاه عباسیان را در مغرب برافراشت.
https://b2n.ir/j86264
تنظیم:سرکار خانم نجمه صالحی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j