📝📝 ساختار کتاب
کتاب از دو جلد تشکیل شده که زندگی مولف، بخشی عظیمی از جلد اول را تشکیل میدهد و جلد دوم با فهرست مطالب و متن شروع شده و با تقریظات و تعلیقات ادامه پیدا کرده و با فهرست اعلام دو جلد به اتمام میرسد.
📝📜 گزارش محتوا
عنوان کتاب تا حدی معرف محتوا و نوشتار کتاب میباشد. کتاب از دو بخش تشکیل شده است:
♦️بخش اول
بخش نخست کتاب ضمن آنکه در بردارنده مطالب مختصری درباره عرفا و شعرای عرب و دانشمندان و حکمای ایرانی و یونانی از زمان قدیم است، عمدتا به معرفی آثار باستانی موجود در فارس اختصاص یافته و آثار و ابنیه موجود در مناطق دیگر، از جمله بوشهر، خوزستان، کرمانشاه، همدان، مازندران، چهارمحال بختیاری، کهکیلویه و بویراحمد و اردبیل را نیز به اختصار توضیح میدهد.
در مورد بخش نخست کتاب که به موضوع آثار باستانی فارس مربوط میشود، نویسنده غرض و هدف خود را از این کار تا اکتشاف آثار مزبور، بلکه ثبت و ضبط آن اعلام میکند، کاری که با دقت نظر از سوی وی انجام گرفته است.
از محاسن کتاب در این قسمت توضیحات مفصلی است که نویسنده در مورد نقشبرجستهها داده است (از جمله اسارت والرین توسط شاپور ساسانی). وی همچنین کتیبههای موجود در آن منطقه را خط به خط ترجمه و عینا در متن کتاب آورده است و حتی در این باره به منابع اروپایی؛ مانند تاریخ ایران نوشته سرجان ملکم نیز استناد کرده است. این ویژگی نه تنها ارزش عملی کار مؤلف را نشان میدهد، بلکه تبحر او را در ترجمه متون خط میخی نشان میدهد، هر چند قابل مقایسه با کیفیت و سطح مطالعات امروزی نباشد.
💭💬 انگیزه نگارش
فرصتالدوله شیرازی، بنا به اظهار خود در سالهای پایانی سلطنت ناصری؛ یعنی در سال ۱۳۰۷ ق دستور نقشهبرداری و تهیه تصاویر از آثار باستانی و نقشهای قدیمی و تعیین فاصله مناطق از یکدیگر، آن هم عمدتا در فارس را از مقامات دولتی قاجار دریافت نمود.
بر اساس آنچه از مطالب کتاب مستفاد میشود، فرصتالدوله در گام نخست شروع به مسافرت و نقشهبرداری کرد، لیکن زمانی که یادداشتهای خود را به تهران فرستاد بنا به دلایلی آن یادداشتها از بین رفت، به همین دلیل پس از مدتی، ظاهرا در ۱۳۱۱ ق مجددا اقدام به مسافرت و نگارش در سطحی وسیعتر نمود. سختی و صعوبت قضیه و دوبارهنویسی با توجه به نداشتن و فقدان اولیه، بر اهمیت این کتاب افزود. فرصت در ۱۳۱۴ ق مطالب کتاب خود را به اتمام رساند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
♦️بخش دوم
بخش دوم که نویسنده آن را (شیرازنامه) نامیده؛ شامل مطالبی درباره آثار ابنیه، محلات، دروازهها، مساجد، مدارس مذهبی، بقاع مزارات و شرح حال برخی از دانشمندان، فقها، ادبا، اطباء، صاحبان مشاغل، همچنین خوشنویسان، نقاشان، ادارات و اهل صنعت شیراز است.
در بخش آخر کتاب نیز سلاطین و حکام شیراز از زمان امویان - از سال ۷۴ ق- تا واپسین روزهای سلطنت ناصرالدین شاه؛ یعنی زمانی که فرصتالدوله کتاب را به رشته تحریر درآورده، نام برده شدهاند، چنانکه خود نیز اشاره میکند، در این خصوص از کتاب گوبینو استفاده نموده است، منتهی با توجه به اینکه گوبیتو در سالهای نخست سلطنت ناصری (۱۸۵۸- ۱۸۵۵ م) به ایران سفر کرده، این مطالب فقط تا همان سالها را در بر میگیرد، از آن پس تا پایان عصر ناصری را فرصتالدوله، با مطالعه منابع و دیدهها و شنیدههای خود تکمیل نموده است
.-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
🔷🔶 ویژگیهای کتاب
برخی از ویژگیهای کتاب به شرح ذیل است:
۱ - جامع و کامل بودن
ویژگیهای برجسته آثار عجم هنگامی آشکارتر میگردد که کار فرصتالدوله با منابع هم عصر خود نظیر فارسنامه ناصری مقایسه گردد. چنانکه در کتاب اخیر فقط توضیحی در مورد نقش برجستهها داده شده و به ندرت کتیبهای خوانده شده است. البته نویسنده کتاب، میرزاحسن حسینی فسایی، خود نیز اشاره نموده است که (... ترجمه کتیبهها را با نامهای که به وزیر علوم وقت؛ یعنی علی قلیخان مخبرالدوله نوشتم، خواستم، او نیز چون تسلط به زبان آلمانی داشت، از یکی از منابع آلمانی اخذ کرده ترجمه و برای بنده فرستاد...).
تلاش پیگیر فرصت در آموختن خطوط باستانی، آنهم در یکصد و چند سال گذشته مایه تحسین است و مدد جستن او از سیاحان و فرستادگان خارجی اعم از، روسی، ایتالیایی، هلندی و آلمانی در فراگیری این خطوط نشان همت والای اوست.
۲ - مستدل و مستند بودن
از ویژگیهای دیگر کار فرصت این است که به ویژه در ذکر آثار فارس تنها به نقل خواندهها یا شنیدهها بسنده نکرده است، بلکه مطالب کتاب حاصل مشاهدات خود او میباشد، از جمله دلایل اثبات این مدعا یکی نقاشی و تصویرهای متعددی است که از آثار و ابنیه فراهم آورده، دیگری اشاره او به بناهایی است که هم اکنون اثری از آنها نیست، در حالی او در کتابش، هم از آنها نام برده و هم آنها را به تصویر کشیده است.
از جمله ( آتشکده آذرجو ) در حالی که از آثار مهم شهر داراب است، بر بالای این اثر گنبدی را ترسیم کرده، اما هماکنون با گذشت بیش از یک قرن، این گنبد وجود خارجی ندارد.
این موضوع برای مطالعات باستانشناختی دارای اهمیت است. فرصت در مورد نقوش و کتیبههای تخت جمشید نیز به تفصیل سخن گفته است. بررسی دخمهها و وارد شدن به آنها و ذکر مطالب به صورت مشروح در این خصوص از مشخصههایی به شمار میآید که نظیر آن در فارسنامه به عنوان منبع همزمان و نسبتا هم موضوع با آثار عجم به چشم نمیخورد.
ترجمه کتیبه بیستون و پرداخته شدن به آن در آثار عجم باز از جمله امتیازات کتاب در مقایسه با منابع هم عصر آن است. شایان ذکر است، ترجمهای که در آن زمان از کتیبههای مختلف شده است با ترجمههای کنونی تفاوتهایی دارد و برداشتهایی که هم اکنون از نقوش و کتیبهها با روشهای جدید علمی به عمل میآید، از جهات متعدد قابل مقایسه با گذشته نیست، منتهی این مقاله در صدد بررسی نوشتههای این منبع از حیث کتیبهخوانی و مقاسیه آن با مطالعات کنونی نمیباشد.
با این وجود باید اضافه کرد برخی از واژههایی که در کتیبهها آمده است، در آثار عجم درست خوانده نشدهاند؛ ولی در تحقیقات اخیر آن واژهها شناخته شدهاند. بطور مثال در کتیبه بیستون بر اساس آنچه در آثار عجم آمده واژههایی نظیر (... اوجها، بابروش، ائرا، و...) دیده میشود که هم اکنون به صورت خوزستان، بابل، آشور و...) شناخته شدهاند و احتمالا فرصت نام و اسامی این مناطق را که خود نیز برخی از آنها را ترجمه دقیقتری کرده، از منابع دیگر گرفته است. ظاهرا فرصت تسلط خود را به خطوط میخی برای ارائه مطلب کافی نمیدیده، برای تکمیل توضیحات به منابع خارجی مراجعه نموده است؛ به طوری که در کتاب ذکر میکند به کرات از سفرنامه سیاحان روسی، انگلیسی و فرانسوی استفاده کرده است.
۳- ترسیم و نقاشی آثار باستانی
یکی دیگر از ویژگیهای برجسته آثار عجم در زمینه آثار باستانی ترسیم و نقاشی نقوش و آثار باستانی اماکن متعددی نظیر تخت جمشید، فیروز آباد، داراب و... است. بالطبع ارائه مطلب به همراه تصاویر، فهم مطلب را سهلتر و مطالعه کتاب را شوقانگیزتر و مطلوبتر میساخت. و از آنجا که امکان مسافرت در آن زمان برای همگان به سهولت وجود نداشت و عکسبرداری و فن عکاسی نیز هنوز متداول نشده بود، تصاویر نقاشی شده کتاب، ارزش و اهمیت فراوانی به کتاب میبخشید. در هر صورت به لحاظ شناسایی و بررسی آثار باستانی، آثار عجم نسبت به منبع همزمان خود، فارسنامه ناصری مطالب مفصلتری دارد.
۴- درج حدود و فاصله مناطق
نکته دیگری که فرصت در کتاب خود به آن پرداخته این است که حدود و فاصله مناطق را از یکدیگر، بویژه در فارس، تهیه و درج نموده است. هر چند با مسافتهای کنونی تفاوتهایی دارد، لیکن نظر به مقیاسهایی که در دست داشته و با توجه به توسعه شهرها تا زمان حاضر، مسافتهایی که ذکر میکند، قریب به صحت است.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
📃📃 نسخهشناسی
کتاب در سال ۱۳۱۴ ق به اتمام رسیده و در ۱۳۵۳ ق؛ یعنی چهارده سال پس از فوت فرصت، برای نخستین بار در بمبئی چاپ گردیده است. در پایان، ۵ تقریظ (از شیخ مفید، ابوالحسن میرزا، ابوالحسن اصطهباناتی، عبدالوهاب آشتیانی و میرزامهدیخان وکیلالدوله بر کتاب زده شده)، آورده شده، سپس تعلیقات کتاب و در پایان فهرست اعلام دو جلد ذکر شده است.
♦️🔷🔶 منبع
ویکی فقه(به نقل ازنرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور).
تنظیم: سرکار خانم خدیجه سادات حسینپور
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
تو همچون غنچههای چیده بودی
که در پرپر شدن خندیده بودی
مگر راز حیات جاودان را
تو از فهمیدهها فهمیده بودی
📝 #قیصر_امین_پور
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویداد_تاریخی
🌺وقوع غزوه ي "بني نضير" و بيرون راندن يهوديان از مدينه (4 ق)
پس از واقعهي غزوهي احد و شكست سپاه اسلام در برابر بتپرستان و مشركان قريش، فرصتي براي يهوديان مقيم مدينه به دست آمد تا عليه پيامبر اسلام و مسلمانان مدينه توطئه و دسيسه نمايند. از جمله اين كه آنان با ترفندهايى قصد كشاندن پيامبر اکرم به داخل قلعهي بنينضير را نموده تا در آن جا به وي آسيبي برسانند. مسلمانان جهت تاديب آنان و خفه كردن نطفهي نفاق، به قلعهي آنان هجوم آورده و پس از 6 روز محاصره، يهوديان بنينضير را وادار به تسليم نمودند. آنان با پيامبر مصالحه نمودند كه جلاي وطن كرده و سرزمين و خانههاي خود را در اختيار مسلمانان قرار دهند.
تنظیم: سرکار خانم مریم صفری
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
سیر تحول حرم حضرت معصومه(س) با تأکید بر سلسله مراتب ورود (تشرف) از دوره صفوی تا دوره قاجار
🌱🌱🌱🌱
نویسنده: محمد رضایی ندوشن سید عبدالهادی دانش پور مصطفی بهزادفر
منبع: مطالعات معماری ایران پاییز و زمستان ۱۳۹۸ شماره ۱۶ 81-104
بررسی های این پژوهش نشان می دهد حرم حضرت معصومه(س) در دوره صفوی و قاجار دارای سلسله مراتب تشرف بوده است که در طول این دوران در حال تغییر مداوم بوده و نسبت به زمان حاضر نیز متفاوت بوده است. مقاله به دنبال پاسخ این پرسش است که وجود سلسله ای از فضاهای ورودی چه تأثیری بر ادراک مخاطبان حرم حضرت معصومه(س) می گذارد. برای ایجاد تصویری مناسب از تشرف به حرم در دوره صفوی و قاجار می بایست با روش تحقیق توصیفی به واکاوی منابع و اسناد کتابخانه ای پرداخت. مهم ترین منابعی که می تواند تصویر گذشته حرم حضرت معصومه(س) را بازسازی کند منابع تصویری (نقشه، گراور و عکس) و منابع مکتوب تاریخ شهر قم، به خصوص سفرنامه های زوار، تجّار و سیّاحانی است که قصد شهر قم را داشته و یا از آن عبور کرده اند. از آنجایی که این پژوهش در جست وجوی تأثیرات ادراکی سلسله فضاهای ورودی اماکن مقدس است، متن سفرنامه ها که بیان ادراک و احساس خاص نگارندگان آن ها هنگام ورود به حرم است، مهم ترین منبع پژوهش است.
https://b2n.ir/y83363
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
اوضاع فرهنگی قم هنگام ورود فاطمه معصومه، انسان شناسی فرهنگی کنشگران فرهنگی قم از180 - 230
🌱🌱🌱🌱🌱
نویسنده: محمدرضا شهیدی پاک
منبع: دستاوردهای نوین در مطالعات علوم انسانی سال چهارم خرداد ۱۴۰۰ شماره ۳۷ 81 - 65
مقاله تحریر و تحلیل و تبیین مجدد پژوهش تاریخی اوضاع فرهنگی قم هنگام ورود فاطمه معصومه به قم است که در کنگره بین المللی مکانت فرهنگی قم و حضرت معصومه در 1384 حرم قم به صورت سخنرانی ارایه شد. حوادث تاریخ 180 تا 230 هجری را در چهارچوب پارادایم جامعه شناسی تغییرات فرهنگی از دوره باستان به اسلامی و تشیع بدون پیش فرض ها و عقاید معاصر بررسی کرده است. اوضاع فرهنگی قم هنگام ورود فاطمه معصومه تابع رویدادهای حد فاصل شهادت موسی بن جعفر تا شهادت امام رضا و برخوردها بین موسی بن جعفر با هارون رشید و شدت تشتت فرقه ای رو به انهدام تشیع در قم بین شیعیان است که با تاسیس تشکیلات مستقل شیعی بوسیله امام در برابر تشکیلات سنتی خلافتی همراه است که در تدبیر امر قم وثبات تشیع امامیه موثر افتاد. مواضع موسی بن جعفر با خلافت عباسی و بزرگترین خلیفه ان هارون به منزله جنگ تمام عیاربا خلافت و اعلام عدم مشروعیت دینی ان از سوی موسی بن جعفر است این موضع امام باعث تغییراتی انقلابی در شرق و غرب جهان اسلام و فروپاشی یکپارچگی امپراطوری عباسیان و تاسیس چند دولت شیعه و قدرت محلی و قیام های گسترده علویان شد.
https://b2n.ir/f81105
تنظیم: سرکار خانم نجمه صالحی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
☘به مناسبت سالروز ورود پر برکت کریمه اهل بیت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها به شهر قم☘
🌱آیت الله جوادی آملی در تبیین بخشی از زیارتنامۀ حضرت فاطمۀ معصومه(سلام الله علیها )که می خوانیم؛ «یا فاطمة إشفَعی لیّ فی الجنة فإن لَکِ عِندَ الله شأناً من الشأن»، مقام شفاعت آن #کریمۀ_اهل_بیت را این گونه بیان می کند: کسی حق شفاعت دارد که در کنار عدالت الهی از مظاهر اسمای حسنای خدا باشد. خداوند اگر با عدل خودش با ما رفتار بکند بسیاری از انسان ها آسیب خواهند دید، ولی اگر رحمت او ضمیمهٴ عدل او گردد در این صورت به این کار «شفاعت» می گویند.
لذا اگر حضرت #فاطمه_معصومه (سلام الله علیها)به این مقام رسیده است که همه بزرگان، همه علما، همه مراجع، در کنار بارگاه ملکوتی او عرض میکنند: «یا فاطمة إشفَعی لی فی الجنة..» معلوم میشود که حقّ شفاعت دارد، شما میبینید همهٴ مراجع بزرگ در کنار قبر کریمۀ اهل بیت(سلام الله علیها)میگویند از ما شفاعت نما، زیرا در قیامت همگان به شفاعت خاندان پیغمبر(علیهم الصلاة و علیهم السلام) نیازمندند.
ادامه دارد👇👇
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
🍃 همه شیعیان و کسانی که دینشان مورد رضایت خداوند است نیازمند به شفاعتاند،
🍂یا در نجات از جهنّم
🍂یا در تخفیف از عذاب
🍂یا ترفیع درجات بهشت،
اینکه همه بزرگان در پیشگاه این کریمه عرض میکنند «إشفَعی لی فی الجنة..»، معلوم میشود که وجود مبارک این #کریمه از #ولایت_الهی برخوردار است و با قرآن همراه است، چنین مقامی را اگر کسی بشناسد و آن حضرت را با این معرفت زیارت کند استحقاق #بهشت را خواهد داشت.
🌻زیارت بانوی بهشت روزیتان باد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
صاحب تفسیر تسنیم هم سرّپاداش #بهشت برای زائر #کریمۀ_اهل_بیت(س) را ولایت مداری این بانو برشمرده و می گوید:
☘اعمالی که باعث ورود در بهشت است یکسان نیست؛ بعضی از عملهای خیر باعث میشود انسان به بهشت راه پیدا کند و بعضی از اعمال خیر سبب میشود که بهشت در اختیار اوقرار بگیرد، نه او در اختیار بهشت،
🍂 لذا سرّ اینکه وجود مبارک امام هشتم و امام نهم(سلام الله علیهما) فرمودند، هر کس کریمهٴ اهلبیت فاطمهٴ معصومه (س) را زیارت کند بهشت برای او است، بدین خاطر است که او #اهل_ولایت است، اگر کسی پیوند ولایی با دودمان عصمت و طهارت داشته باشد، میکوشد که رایحهٴ ولایت و طعم ولایت در هستی او پدید آید و خود جزء اولیای الهی بشود، اگر کسی جزء اولیای خدا و «ولیّالله» شد، در آن صورت بهشت مشتاق او است.
تنظیم: سرکار خانم لیلا همايونفر
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#ویژگی_امام_علی علیه السلام ۱۷
#برتری_صحابه
♦️ #کتب _اهل _سنت این هفته در نقل دو روایت از خود اهل سنت :
پیامبر صل الله علیه و آله و سلم خطاب به امام علی علیه السلام فرمودند:
🔻 ای علی (درود خدا بر او) هرکس از من جدا شود و مرا ترک کند از خدا جدا شده و هرکس از تو جدا شود از من جدا شده🔺
📕مسند البزار المنشور باسم البحر الزخار،تالیف بزار(المتوفی ۲۹۲ه)جلد۹،ص۴۵۵،روایت شماره ۴۰۶۶،المحقق:محفوظ الرحمن زین الله،الناشر:مکتبه العلوم والحکم_المدینه المنوره
🖍۴۰۶۶_...عَن ابی ذَرّ،رضیّ الله عَنهُ،قَالَ:قَالَ رَسُولُ الله صَلَّی الله عَلَیه وَسَلَّمَ لِعَلیّ:"یَا علیُّ،مَن فارَقَنِی فَارِقَهُ اللهِ،وَ مَن فَارِقَهُ اللهِ،وَ مَن فَارَقَکَ یَا عَلیُّ فَارَقنِی"
📌هیثمی در مجمع الزوائد روایت بالا را ذکر کرده و گفته:رواه بزار و رجاله ثقات یعنی :بزار این روایت را در مسندش آورده و راویان حدیث ثقه هستند و سند صحیح است.
📕مجمع الزوائد و منبع الفوائد،الهیثمی (المتوفی ۸۰۷ ه)،المحقق :حسام الدین القدسی)الناشر:مکتبه القدسی،القاهره،روایت شماره ۱۴۷۷۱،جلد ۹ ص ۱۳۵⭕️
🖍۱۴۷۷۱-و عَن اَبِی ذَرّ قَالَ:قَالَ رَسُولُ الله-صلَّی اللهُ عَلَیهِ و سَلَّمَ لِعَلیّ"یا علِیّ،مَن فِارَقَنی فَارَقَ الله،وَ مَن فَارَقکَ یَا عَلِیُّ فَارَقنِی"
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#ویژگی_امام_علی علیه السلام
#کتب _اهل_سنت
⭕️
تنظیم: سرکار خانم زهرا سادات حسینی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
تبعید امام خمینی به ترکیه ۱۳ آبان ۱۳۴۳
کاپیتولاسیون یا حق قضاوت کنسولی حقی است که به اتباع بیگانه داده میشود.
کاپیتولاسیون ریشه در استعمار دارد و کشورهای استعمارگران این قانون را به کشورهای ضعیف تحت سلطه تحمیل میکردند؛ کاپیتولاسیون درایران طی معاهده ترکمانچای برای اتباع روسیه به رسمیت شناخته شد و پس ازآن برخی کشورهای استعمارگر دیگر، این امتیاز نامشروع را بعلت ضعف حکومتهای قاجاریه کسب کردند؛ اما، کاپیتولاسیون در سال ۱۳۰۶، تحت فشار افکار عمومی و فضای حاکم بر روابط بینالملل پس از جنگ اول جهانی لغو گردید.
هنوز بیش از ۳ دهه از الغای کاپیتولاسیون نمیگذشت که محمدرضا پهلوی احیاگر مجدد آن شد. کابینه اسدالله علم در سیزدهم مهر سال ۱۳۴۲، به دستور شاه، پیشنهاد آمریکا مبنیبر اعطای مصونیت قضایی به اتباع آمریکایی را به صورت یک لایحه قانونی در هیتت دولت تصویب کرد.
چندی بعد این خبر به حضرت امام رسید و ایشان را به خروش و فریاد واداشت به طوری که در ۴ آبان ۱۳۴۳ ایشان طی نطقی تاریخی به رسوایی این اقدام ننگین پرداختند.
فرازهایی از سخنرانی ایشان چنین بود: «.. دولت با کمال وقاحت از این امر ننگین طرفداری کرد، ملت ایران را از سگهای آمریکایی پستتر کردند.
اگر چنانچه کسی یک سگ آمریکایی را زیر بگیرد، بازخواست از او میکنند؛ اگر شاه ایران یک سگ آمریکایی را زیر بگیرد بازخواست میکنند و اگر چنانچه یک آشپز آمریکایی شاه ایران را زیر بگیرد، مرجع ایران را زیر بگیرد، بزرگترین مقام ایران را زیر بگیرد، هیچ کس حق تعرض ندارد...». رژیم که در طول دو سالی که امام قیام کرده بودند، نتوانسته بود با هیچ شیوهای، ایشان را آرام کند، تنها یک راه پیش پای خود میدید و آن تبعید امام بود.
در شب ۱۳ آبان ۱۳۴۳، صدها کماندو به همراه مزدوران ساواک به منزل امام در قم حملهور شدند ایشان را دستگیر و به تهران منتقل کردند و سپس با یک هواپیمای نظامی ایشان را به ترکیه تبعید کردند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
روز دانشآموز ۱۳ آبان ۱۳۵۷
در حالی که انقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی (ره) به روزهای سرنوشت سازی نزدیک میشد همه اقشار مردم ایران از زن و مرد و پیر و جوان، سعی در ایفا کردن نقش تاریخی خود و عمل به تکلیف الهی داشتند. در این میان دانشآموزان و نوجوانان شور و حال دیگری داشتند.
صبح روز ۱۳ آبان ۱۳۵۷، دانشآموزان در حالی که مدارس را تعطیل کرده بودند، به سمت دانشگاه تهران حرکت کردند تا صدای اعتراض خود را به گوش همگان برسانند.
این جوانان پر شور و خداجو، گروه گروه، داخل دانشگاه شدند و به همراه دانشجویان و گروههای دیگری از مردم در زمین چمن دانشگاه اجتماع کردند. ساعت ۱۱ صبح، مأموران، ابتدا چند گلوله گاز اشکآور در میان این جمعیت خروشان پرتاب کردند؛ اما، اجتماع کنندگان در حالی که به سختی نفس میکشیدند، صدای خود را رساتر کرده و با فریاد اللهاکبر، لرزه بر اندام مأموران مسلح شاه افکندند. در این هنگام تیراندازی آغاز شد و جوانان و نوجوانان بیگناه، یکی پس از دیگری، در خون خود غلتیدند. در این روز، ۵۶ نفر شهید و صدها نفر مجروح شدند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
تسخیر لانه جاسوسی ـ روز مبارزه با استکبار جهانی ۱۳ آبان ۱۳۵۸
در ابتدای انقلاب و زمان حکومت دولت موقت با هدف وادار کردن آمریکا به استرداد شاه و اموال ملت ایران، دانشجویان تصمیم به اشغال سفارت آمریکا گرفتند. دانشجویان از دانشگاههای تهران، پلیتکنیک، صنعتی شریف، شهید بهشتی و ... گرد هم آمدند و طی یک راهپیمایی تا سفارت آمریکا از دیوارهای سفارت بالا رفته و علیرغم مقاومت محافظین و آمریکاییها، سفارت را به تصرف کامل درآوردند.
در هنگام تسخیر سفارت، آمریکاییها به سرعت مشغول نابود کردن بسیاری از اسناد دخالتها و تجاوزارت و غارتهای خود شدند، ولی پس از تسخیر سفارت به سرعت از نابودی باقیمانده اسناد جلوگیری شد و بعدها اسنادی که از لانه جاسوسی آمریکا به دست آمده بود چاپ شده و در اختیار همگان قرار گرفت. به محض انتشار این خبر، مردم بسیاری با خشم و انزجار مقابل لانه جاسوسی تجمع کرده و از حرکت دانشجویان حمایت کردند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
🔷♦️🔶سفرنامه کلاویخو، اثر روی گونسالس کلاویخو سفیر اسپانیایی متوفی ۱۴۱۲ م میباشد که توسط مسعود رجب نیا به فارسی ترجمه گشته است.
امیر تیمور که ایرانیان او را تیمور لنگ و اروپائیان «تامر لان» میخوانند در سال ۱۳۳۶ م در کش واقع در نزدیکی سمرقند از یک خانواده، نیمه اشرافی متولد گردید. زندگانی پر حادثه او به کشور گشایی گذشت.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
🔷📖 معرفی اجمالی
در آن زمان اروپاییان از سرزمینهای دور دست آسیا بی اطلاع بودند و علاقه داشتند که درباره تیمور این کشورگشای وحشت انگیز که در شرف تسخیر سراسر آسیا بود، اطلاعاتی کسب کنند و به خصوص از مقاصد او نسبت به کشورهای مسیحی آگاه گردند. در این مورد هانری سوم پادشاه اسپانیا پیش قدم گردید و تصمیم گرفت که یک هیئت رسمی سیاسی را به سمرقند اعزام دارد. این هیئت سه نفری از یک اصیل زاده اسپانیولی به نام «روی گونزالس دو کلاویخو»، یک کشیش موسوم به «الفونسو پائر» و یک نفر نظامی به نام «گومز دوسالازار» تشکیل میگردید. پادشاه اسپانیا نامهای ممهور به مهر سلطنتی و مقداری هدایا به فرستادگان خود سپرد تا تقدیم امیر تیمور نمایند.
«کلاویخو»، نوشتن خاطرات این ماموریت سیاسی را به عهده گرفت و بدین ترتیب سفرنامه پرارزشی نوشت که به دست ما رسیده است.
📚📖 ساختار کتاب
کتاب حاضر، شامل دو مقدمه و یک دیباچه به همراه ۱۷ فصل میباشد که در هر فصلی یکی از شهرهای ایران را که این سفیر پیموده و دیدن نموده است، گزارش میدهد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j