#رویدادهای_تاریخی
امروز چهارشنبه 19خرداد 1400شمسی و 28 شوال1442قمری ؛مصادف با 2021/6/9میلادی
۱_وفات "ابوالحسن عامری" فيلسوف ايرانی(381 ق)
۲_شورش مردم تبريز عليه خودكامگی "محمدعلی شاه قاجار" (1287 ش)
۳_استيضاح دولت "مستوفی الممالك" از سوی آيت اللَّه "سيدحسن مدرس" (1302ش)
۴_رحلت آيت اللَّه "سيد محمدحسن الهی طباطبايی" فقيه (1347ش)
۵_پايان كار كنگره تاريخی ويِن پس از سقوط ناپلئون بناپارت (1815م)
۶_ لغو قانون بردهداری در امريكا توسط "آبراهام لينكُلْن" (1862م)
۷_ آتشسوزی بزرگ دانشگاه الجزيره و نابودی 500 هزار جلد كتاب نفيس (1962م)
#انتخابات
#مشارکت_حداکثری
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
سفرنامه بیان واقع، نوشته #خواجه عبدالکریم بن عاقبت محمود بن خواجه محمد بلاقی است که از اندک سفرنامههای #حج دوره #افشاریه به شمار میرود و تنها بخشی از کتاب، گزارشی از سفر نویسنده به حج را در بر میگیرد. این کتاب دارای پنج باب و یک مقدمه #انگلیسی است که باب سوم آن مختص به گزارشات سفر حج است و نویسند سعی کرده آنچه را که دیده به تصویر بکشد و گزارش کاملی از راههای حاجیان، شهرهای در مسیر #مکه، آداب و رسوم حجگزاران و غیره ارائه دهد. این کتاب با تحقیقات و تصحیح در #پاکستان و ایران چاپ شده است.
#سفر_نامه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
درباره نویسنده کتاب
☘☘☘☘☘☘
آگاهیهای ما درباره نویسنده محدود به مطالبی است که در تنها اثر شناخته شده خویش یعنی همین کتاب ارائه داده است. او خود را خواجه عبدالکریم بن عاقبت محمود بن خواجه محمد بلاقی معرفی کرده است.
نویسنده در کشمیر زاده شد و در روزگار حمله نادر شاه به هند در شاه جهان آباد (دهلی) حضور داشت. به یاری #میرزا_علی اکبر داروغهباشی، وزیر اعظم نادر، به دربار او راه یافت و در مسیر بازگشت به ایران به سال 1152ق. لشکر وی را همراهی کرد. خوی مسامحهگرای هندی باعث شد تا بزرگان مذاهب گوناگون را به احترام و عظمت یاد کند و همین امر تشخیص دقیق مذهب وی را با مشکل روبهرو میسازد؛ هر چند برخی نشانهها سنی بودن او را تایید میکند.
از دیگر کوششهای علمی او آگاهیهایی در دست نیست و #انتساب «عبرت نما» به او از جانب برخی، مورد تایید نسخهشناسان متخصص قرار نگرفته است.
راهیابی عبدالکریم به دربار نادر و سفر حج به همراه حکیم ویژه #نادر و اشتیاق دوستان برای آگاهی از چند و چون این رخدادها، از انگیزههای نگارش این کتاب پس از پایان سفر حج و به سال 1156ق. یاد شده است.
#سفر_نامه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
سبک کتاب
📚📚📚📚📚📚📚
استفاده مکرر از آیات #قرآن و امثال و حکم و اشعار شاعران بزرگ ایرانی و هندی در جای جای این کتاب، در تناسب با موضوعات، ملاحت ویژه به آن بخشیده و نشان از تسلط نویسنده بر ادبیات #فارسی دارد.
تنها حدود یک پنجم حضور نویسنده در متن رویدادهای حمله نادر شاه به هند و ارائه تحلیلهای ویژه مانند دلیلهای شکست هند از نادر و نیز جزئیاتی که عبدالکریم درباره بازگشت نادر از هند و حمله به بخارا و #خوارزم ارائه داده و در نوشتههای معاصر وی یافت نمیشود، بر اهمیت کتاب از لحاظ تاریخی افزوده است.
مقایسه و تطبیق واحدهای اندازهگیری مسافت که در آن عهد مرسوم بودهاند (ساعت، کروه، فرسخ) از ابتکارات مصنف است که میزان دقت آمار ارائه شده را افزوده است.
ارائه فاصله دقیق منازل 76 گانه مسیر بغداد به مکه که راه حاجیان ایرانی در دوران افشاریه بوده، با استفاده از روش یاد شده، از ویژگیهای این کتاب است.
#سفر_نامه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
گزارش نامه نادر به سلطان عثمانی درباره راه حج
📚📚📚📚📚📚
نامه نادر در ایام اقامت در کابل به حکومت عثمانی که در آن از دولت #عثمانی خواسته است راه زبیده (راهی از کوفه به مکه که به دستور زبیده همسر #هارون الرشید عباسی آباد شده بود) را برای تردد حاجیان ایرانی آماده سازد، از آگاهیهایی است که تنها در این اثر آمده است. این راه در روزگار نادر به دست اعراب #بادیهنشین ویران و سخت ناامن شده بود. نادر در این نامه تاکید کرده است که اگر حکومت عثمانی قادر به تامین امنیت حاجیان ایران و توران نیست، وی لشکر #قزلباش را مامور این کار سازد. از دیگر درخواستها در این نامه آن است که امیر الحاج کاروان ایران به دست نادر انتخاب شود و چون امامان جماعت اهل سنت در چهار مقام به نام شاه سلیمان عثمانی خطبه میخوانند، از این پس در مقام شافعی به نام نادر خطبه خوانده شود.
#سفر_نامه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j