#تمدن چیست؟
بخش اول:
#تمدن در لغت
واژه #تمدن به معنی اقامت گزیدن در جایی
می باشد.(جوهری،1376، ج6: 2201؛ ابن منظور،1414:ج13، 402) همچنین تمدن به معنای حسن معاشرت هم گرفته شده است(جان احمدی،1386: 24) اما اصطلاح تمدن در قرن 18 میلادی به وجود آمد (توسی،1377: 15)که هر یک از نویسندگان و محققین تعریفی از آن ارائه نمودند.برخی آن را نظام اجتماعی اعم از سیاسی، اقتصادی، حقوقی و تربیتی در یک قلمرو بزرگ نامیدند.(آشوری،1381: 128)ویل دورانت هم در تعریف تمدن می نویسد:#تمدن عبارت است از برقراری نظم اجتماعی و جامعه پذیری برای همکاری و تعاون میان انسان ها است که زمینه را برای مقبولیت یک فرهنگ فراهم می سازد.(دورانت،1365،ج1: 3) یا این که #لنیتون تمدن را مجموعه اعمال و آرایی توصیف می کند که در هر جامعه، افراد انسانی آن را از بزرگ ترها فرا می گیرند و به نسل جوان، تحویل می دهند.(لنیتون،1337: 3) #خواجه_نصیرالدین_طوسی نیز، در #اخلاق_ناصری، #تمدن را مشتق از #مدینه می داند و #مدینه را #موضع_اجتماعی اشخاص می داند که با انواع حرفه ها و صنعت های معیشت خود را می گذرانند.(خواجه نصیر،بی تا: 210) امروزه تمدن را مترادف با واژه #شهر و #شهرنشینی می گیرند.(آذرنگ،1390: 15)
#ادامه_دارد...
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
@tarikh_j
#معرفی
#مستوره_کردستانی،شاعر،محقق و مورخ نامی کرد
مستوره کردستانی، ادیبی توانا، مورخی چیره دست و محقق ، به گفته ی بسیاری از #شرق_شناسان،در روزگار خویش یگانه زنی بود که به نگاشتن و تدوین #کتاب_تاریخ همت گماشت. تنها #زنی بود در جهان اسلام، که کتاب شرعیات مذهب خویش را برای بانوان به رشته تحریر درآورد.
دو قرن پیش که تعلیم و آموزش حتی برای مردان امری مشکل و برای بانوان امری محال به نظر می رسید، شرایط بسیاری باید فراهم می گشت تا شخصی چون #مستوره_کردستانی بدان جایگاه برسد. #تاریخ_اردلان او به عنوان یکی از متون شیوای فارسی شناخته شدهاست.
آثار #مستوره عبارتاند از:
#دیوان_اشعار : که به فارسی سروده شده و در حدود دو هزار بیت است.
#تاریخ_اردلان:این کتاب معروفیت و ارزش علمی و اجتماعی مستوره را دو چندان نموده زیرا تا اواخر قرن نوزدهم میلادی در تمام خاورمیانه در عرصهٔ #تاریخنویسی خصوصاً کردشناسی در میان زنان جز وی کسی به این کار نپرداختهاست.
#عقاید_مستوره: این کتاب رسالهٔ کوچکی از عقاید مستوره در مذهب اهل سنت شافعی است.
#معرفی_شخصیت
#مستوره_کردستانی
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
@tarikh_j
تندیس ماه شرف خانم اردلان، (مستوره کردستانی)#اولین_زن_تاریخنگار_مسلمان_جهان
@tarikh_j
🔆رهبرانقلاب (حفظه الله تعالی):
❇️حقّ بزرگِ #حضرت_معصومه س، این سرچشمه نور و هدایت که یکی از ثمرات آن، تشکیل حوزه علمیه عظیم الشأن #قم در سایه این بقعه مبارک است، چنان عظیم است که زبان و قلمِ چون من حقیر و ناتوانی را رساییِ بیان آن نیست. ۷۲/۷/۳
❇️ما باید از #حضرت_معصومه س، بیشتر استفاده کنیم. ایشان #امامزاده_بلافصل است. دختر امام، خواهر امام، عمه امام، خیلی عظمت دارد. در زیارت نامه ایشان آمده: "ای فاطمه معصومه! تو برای ورود من به بهشت شفاعت کن، چون نزد خدا دارای شأن و مقام بزرگی هستی" این نشانگر عظمت مقام #حضرت_معصومه س است! ۷۱/۴/۲۸
#مقام_معظم_رهبری
#حضرت_معصومه
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
@tarikh_j
نمایی قدیمی از حرم #حضرت_معصومه س
┄┅═══••✾❀✾••═══┅┄
@tarikh_j
# تمدن چیست؟
بخش دوم:
واژه #تمدن از کلمه#مدینه بهمعنای شهر اخذ شده که بیانگر شیوه زندگی در جامعه شهری است،از این رو،تمدن دربردارنده سه مفهوم است:
الف- بهسوی عقل و انسانیت گرائیدن،
ب- نظم دادن به امور زندگی،
ج- به اخلاق و خصائص شهری کشیده شدن.
به باور "عمید"در زبان فارسی، #تمدن بهمعنای"همکاری افراد یک جامعه در امور اجتماعی، اقتصادی، دینی، سیاسی و ... "میباشد و در جای دیگر، "تمدن به مفهوم خوگرفتن با اخلاق و آداب شهریان" نیز، آمده است."بیلز و هویجر" در تعریف #تمدن نوشته اند:"همه تمدنها و ازجمله تمدنهای بزرگ امروزی و عهد باستان، فقط نمونههای خاصی از فرهنگ بهشمار میروند، که از نظر کمیت محتواییشان و پیچیدگی الگوبندیشان از یکدیگر متمایزاند، ولی از لحاظ کیفیت، با فرهنگهای اقوام بهاصطلاح نامتمدن فرقی ندارد.""هرسکوتیس" در تعریف تمدن گفته است." تمدن عبارت است از مجموعه دانشها، هنرها و فنون و آداب و سنن، تأسیسات و نهادهای اجتماعی که در پرتو ابداعات و اختراعات و فعالیتهای افراد و گروههای انسانی، طی قرون و اعصار گذشته توسعه و تکامل یافته و در تمام قسمتهای یک جامعه و یا چند جامعه که با یکدیگر ارتباط دارند. مانند تمدن مصر، یونان، ایران و هرکدام دارای ویژگیهایی است که به عوامل جغرافیایی و تاریخی و تکنیکی خاص خود بستگی دارد.""ساموئل هانتینگتون" #تمدن را بالاترین گروهبندی فرهنگی و گستردهترین سطح هویت فرهنگی بهشمار میآورد.""هنری لوکاس" #تمدن را پدیدهای بههمتنیده میداند، که همه رویدادهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حتی هنر و ادبیات را در بر میگیرد.
ادامه دارد....
@tarikh_j
🔺مطالعات تمدنی (جلد 1)، تحلیل نظری و تاریخی پیرامون مؤلفههای فرهنگ و تمدن اسلامی
#معرفی_کتاب
#سید_حسین_حسینی
🔻متن پشت جلد کتاب
تمدنسازی مستلزم تمدنپژوهی است و امروزه فرهنگی که به سمت تمدنسازی حرکت نکند، قابلیت جامعهسازی خود را از دست خواهدداد و بدون تردید به لایههای درونی و فردی فروکاسته خواهدشد، شاید برهمین بنیان است که در دوره کنونی، تحلیل و بازکاوی مفهوم و ارزیابی منتقدانه مؤلفههای تمدن به یکی از ضروریترین نیازهای پژوهشی جوامع علمی تبدیل شده است و مطالعات تطبیقی و میان رشتهای در حوزه فرهنگ و تمدن، پردامنه و پرآوازه گشته است و البته هم افقی فرهنگپژوهی با تمدنپژوهی نیز برهمین برنهاد تأکید میورزد. با این وصف، فرهنگ و تمدن از آن دست واژهها و مفاهیمی هستند که به دلیل گستردگی حوزههای کارکردیشان، تلاش اندیشمندان در قرون گذشته نیز شناخت همه ابعاد آن را میسر نساختهاست؛ و هر آینه این مشکل در حوزه فرهنگ و تمدن اسلامی دوچندان مینماید، چرا که این حوزه با پرسشها و چالشهای روزافزونی روبرو است؛ تمدنی که محتاج بازشناسی و احیاء حیات پیشینی و نیز بازتولید ساختارهای نو و پسینی است و البته که در شرایط کنونی جهان معاصر در عرصه ظهور و بروز سيطرۀ تمدن رقیب نیز قرار دارد.
🔹نویسنده: سید حسین حسینی
🔸ناشر: نقد فرهنگ
🔹سال انتشار: 1398
@tarikh_j
24.71M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
معجزه #تمدن_اسلامی
@tarikh_j
#تمدن:
بخش سوم:
#تمدن_مسلمین فوق تمدنها
مسلمین آنها بودند که مجد آنها دنیا را گرفته بود؛ تمدن آنها فوق تمدنها بود؛ معنویات آنها بالاترین معنویات بود؛ رجال آنها برجسته ترین رجال بود؛ توسعه مملکتشان از همه ممالک بیشتر بود؛ سیطره حکومتشان بر دنیا غالب شده بود. دیدند که با این سیطره، با این وحدت دول اسلامی، نمیشود تحمیل کرد چیزهایی را که آنها میخواهند؛ نمیشود ذخایر اینها را، طلای سیاه اینها را، طلای زرد اینها را، نمیشود اینها را قبضه کرد. در صدد چاره برآمدند؛ چاره این بود که بین ممالک اسلامی تفرقه بیندازند.
#امام_خمینی (ره)؛ 18 شهریور 1343
@tarikh_j
#معرفی_کتاب
#کتاب:#تمدن_نوین_اسلامی، چالش ها و راهبردها
نویسنده: علی اصغر رجبی
ناشر:نشر معارف
با توجه به ماهیت تکاملی اسلام، قانونمندی تمدن اسلامی و روند پرشتاب بیداری اسلامی از سویی، و ناتوانی تمدن غرب از سوی دیگر، اندیشه احیای #تمدن_اسلامی، بار دیگر جوانه زده و انتظارات اسلامی نسبت به آن عینیت یافته است؛ لذا بررسی علل اعتلا و انحطاط و راه های جدید #تمدن_اسلامی، از دیرباز همواره در اندیشه متفکران دلسوز جاری و مطرح بوده و راه کارهای مختلفی نیز ارائه شده است.
با پیروزی #انقلاب، مرحله جدید تأسیس نظام سیاسی و تلاش برای اجرای احکام فردی و اجتماعی اسلام آغاز شد که بیدارگری امام خمینی(ره)، در تکوین و تداوم این ثمره، محوری بوده است. پس از ایشان با رهبری امام خامنه ای، این جریان عمیق تر گشت. وی با تأکید بر حفظ دستآوردها و ارائه و طرحهایی چون «نهضت نرم افزاری» و «تولید علم» نوید احیای تمدن نوین اسلامی را دادند تا زمینه ای برای حکومت عدل جهانی گردد. از این رو احیای تمدن نوین در دوران معاصر از مسائل سرنوشت ساز جهان اسلام است. که با درنظر داشتن روند بیداری اسلامی اهمیت دو چندان دارد.
کتاب حاضر در شش فصل ارائه شده است:
فصل اول: تعریف مفاهیم کلیدی پژوهش
فصل دوم: ادوار تاریخی #تمدن_اسلامی
فصل سوم: بررسی زمینه های شکل گیری و افول #تمدن_اسلامی
فصل چهارم: تمدن نوین از دیدگاه #مقام_معظم_رهبری
فصل پنجم: آسیب ها و موانع شکل گیری تمدن نوین از دیدگاه #مقام_معظم_رهبری
فصل ششم: راهکارهای برون رفت از موانع شکل گیری #تمدن_نوین از دیدگاه #مقام_معظم_رهبری
@tarikh_j
1_141967047.pdf
316.4K
#مقاله:رابطه #اسلام_و_تمدن در اندیشه #امام_خمینی(ره)
نویسندگان: محسن الویری، سید رضا مهدی نژاد
@tarikh_j
#تمدن @tarikh_j
ویل دورانت : #تمدن را می توان ،به شکل کلی آن، عبارت از نظمی اجتماعی دانست که در نتیجه وجود آن، خلاقیت فرهنگی امکان پذیر می باشد و جریان پیدا می کند.در #تمدن #چهار_رکن و عنصر اساسی می توان تشخیص داد که عبارتند از:
1⃣پیش بینی و احتیاط در امور اقتصادی؛
2⃣سازمان سیاسی؛
3⃣سنن اخلاقی؛
4⃣کوشش در راه معرفت و بسط هنر
شاخصهای#حکومت_نبوی و پایه گذاری #تمدن_اسلامی:
✅پیامبر ص در طول دوران رسالت خویش توانست یک جامعه بدوی آلوده به تعصبات و خرافات را با مجاهدت عظیم خود و اصحابش به یک جامعه مترقی اسلامی تبدیل کند و در نظام حکومتی خود، شالوده و منظومۀ فکری فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی #تمدن_اسلامی را بر پایۀ آموزه های قرآن کریم استوار سازد.
✅نظامی که #پیامبر ص ساخت، شاخصهای گوناگونی داشت که بین آنها #هفت_شاخص از همه مهمتر است که عبارتند از:
1⃣ معنویت: انگیزه و موتور پیشبرنده حقیقی در نظام نبوی، #ایمانی است که از سرچشمه دل و فکر مردم میجوشد و دست و بازو و پا با و وجود آنها را در جهت صحیح به حرکت در میآورد.
.
2⃣ قسط و عدل: اساس کار بر #عدالت و قسط و رساندن هر حقی به حقدار بدون هیچ ملاحظهای است.
3⃣ علم و معرفت: در #نظام_نبوی پایه همه چیز، دانستن و شناختن و آگاهی و بیداری است. کسی را کورکورانه به سمتی حرکت نمیدهند.
4⃣صفا و اخوت: در #نظام_نبوی درگیریهای برخاسته از انگیزههای خرافی، شخصی، سودطلبی و منفعتطلبی مبغوض است و با آن مبارزه میشود. فضا، فضای صمیمت و اخوت و برادری است.
5⃣اصلاح اخلاقی و رفتاری: انسانها را تزکیه و از مفاسد و رذائل اخلاقی پیراسته و پاک میکند.
6⃣ اقتدار و عزت: جامعه و نظام نبوی، توسریخور، وابسته، دنباله رو و دست حاجت به سوی این و آن دراز کن نیست؛ عزیز و مقتدر و تصمیمگیر است. .
7⃣ کار و حرکت و پیشرفت دائمی: توقف در نظام نبوی وجود ندارد؛ به طور مرتب حرکت و کار و پیشرفت است. اتفاق نمیافتد که یک زمان بگویند دیگر تمام شد، حال بنشینیم استراحت کنیم!
📖 #انسان_۲۵۰_ساله
@tarikh_j
نقشه راه برای رسیدن به تمدن اسلامی.pdf
362.1K
📜 فایل pdf #سخنرانی حجت الاسلام والمسلمین فخریان
"نقشهی راه برای رسیدن به #تمدن_اسلامی"
@tarikh_j
استاد #شهید_مرتضی_مطهری (ره):
دو علت پیدایش و گسترش #تمدن_اسلامی:
علما راجع به علل پیدایش و گسترش تمدن اسلامی خیلی بحث کرده و دو علت اساسی برای آن ذکر نموده اند:
اولین علت، تشویق بی حدی است که اسلام به تفکر و تعلیم و تعلّم کرده است و این تشویق در متن قرآن است.
علت دومی که برای پیدایش و گسترش تمدن اسلامی ذکر کرده اند که چطور شد اسلام توانست از ملتهای مختلف نامتجانس که قبلا از یکدیگر کمال تنفر را داشتند چنین وحدتی به وجود آورد، احترامی است که اسلام به عقاید ملتها گذاشت، به قول خودشان تسامح و تساهلی که اسلام و مسلمین راجع به عقاید ملتهای مختلف قائل بودند.
لهذا در ابتدا که این تمدن تشکیل میشد، هسته اولیه مسلمانها را اعراب حجاز تشکیل می دادند که تمدنی نداشتند. کم کم ملتها آمدند مسلمان شدند. در آغاز عده کمی از آنها مسلمان شدند، بقیه یا یهودی بودند یا زردشتی یا مسیحی و یا صابئی (مخصوصا صابئیها خیلی زیاد بودند، زردشتی خیلی کم بوده است). مسلمین به قدری با اینها با احترام رفتار کردند و اینها را درمیان خودشان وارد کردند که کوچکترین دوگانگی با آنها قائل نبودند، و همین سبب شد که تدریجا خود آنها در اسلام هضم شدند یعنی عقاید اسلامی را پذیرفتند.
📙کتاب #آیندۀ_انقلاب_اسلامی_ایران ص ۳۲۰
@tarikh_j
20180312083709-9893-130.pdf
1.05M
#مقاله
متفکران مسلمان و شناسایی #تمدن اسلامی
نویسندگان: حسن حضرتی ،دهقانی
#ابن_خلدون نخستین فردی است که در مقدمه به بحث درباره #تمدن پرداخت، اما سخنی از #تمدن_اسلامی به میان نیاورد. به نظر می رسد نخستین بار متفکران اروپایی بودند که در دوره معاصر، پس از درک مفهوم تمدن و سخن گفتن از #تمدن_اروپایی، به بحث از #تمدن_اسلامی نیز پرداختند. در اینجا این مسئله مطرح می شود که متفکران مسلمان از چه زمانی به #تمدن_اسلامی توجه کردند و در پی شناسایی آن برآمدند؟ پژوهش حاضر با مطالعه آثار نگاشته شده متفکران مسلمان درباره تمدن و تمدن اسلامی، به این نتیجه رسیده است که متفکران مسلمان به موازات طرح مباحثی درباره تمدن و آغاز تاریخ نگاری تمدن در غرب از دهه چهارم تا دهه هفتم قرن نوزدهم به تمدن کهن اسلامی توجه و درک اجمالی از آن پیدا کرده اند و از دهه هشتم این قرن با نگارش آثاری جدی درباره #تمدن_اسلامی، به شناسایی گسترده آن پرداخته اند.
@tarikh_j
شعار هفته پژوهش جامعه الزهرا(س):
بانوی فرهیخته حوزه تمدن ساز
@tarikh_j