#رویدادهای_تاریخی
امروز پنج شنبه 27 خرداد 1400شمسی 6 ذی القعده 1442قمری؛ مصادف با2021/6/17 میلادی
۱_وفات "ابوالحسن سهروردی" فقيه و رياضی دان(533 ق)
۲_ درگذشت"ابن هانی" شاعر و لغت شناس مسلمان(733 ق)
۳_ رحلت حكيمِ الهی "ميرزا ابوالحسن جلوه" عارف و استاد اخلاق(1314 ق)
۴_روز جهانی بيابانزدايی
۵_روز بزرگداشت حضرت احمدبن موسی (شاهچراغ)
۶_تشكيل "جهاد سازندگی" به فرمان "حضرت امام خمينی"(ره) (1358 ش)
۷_تأسيس دانشگاه آزاد اسلامی (1361 ش)
۸_عمليات نامنظم فتح 6 در شمال اربيل عراق، توسط سپاه (1366ش)
۹_امضاءقرارداد منع استفاده از سلاح های ميكروبی و شيميايی در جنگ ها (1925م)
#مشارکت_حداکثری
#انتخاب_اصلح
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
معماری حسینیه امينی ها
این ساختمان در سال ۱۲۷۵ هجری قمری با دو طبقه بنا گردیده و در آن وقت مبلغ چهل و هشت هزار تومان صرف ساخت آن شدهاست. در میان بنا سه تالار ساخته شده که امتداد آنها به موازات یکدیگر از شرق به غرب ا ست و میان دو حیاط شمالی و جنوبی قرار دارد. تالارها دارای #ارسیهای بسیار زیبایی بوده که در هنگام روضه خوانی با بلند کردن آنها، هر سه تالار یکی میگردند و محوطه سر پوشیده بزرگ و آیینه کاری زیبایی تشکیل میدهند. در وسط تالار بزرگ #چهلچراغ آویخته شده و فرشهای تالار یک تخته و عتیقه بودهاست. زیر تالارها خالی بوده و سردابه، زیرزمین، #شربتخانه و #انبار ساختهاند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#آیینه_کاری
شمعی که داخل این حفره ها گذاشته می شد توسط آینه ها پر نورتر جلوه می کردند
سرداب خانه هم محل پذیرایی از مهمانان بوده است حوضی که وسط سرداب وجود دارد باعث می شده تا این بخش از خانه خنک شود و کسانی که در اطراف و نشیمنگاههای آن در جایگاه شاه نشین، حضور داشتند، از فضای مطبوع آن استفاده کنند به خصوص اینکه در چهار طرف حوض، مکش های هوایی وجود دارد تا دود و یا هوای داخل را به بیرون از خانه هدایت کند. درست در کنار همین حوض خانه، راهرویی وجود دارد که مسیر رفت و آمد غلامان بوده است. غلامانی که از حفره های دیوار سرک می کشیدند تا ببینند چند مهمان نشسته و به چه تعداد وسایل پذیرایی نیاز است.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
علت برگزاری مراسم سید الشهدا این بوده که خانه، وقف 99 نسل اولاد ذکور خاندان امینی برای برگزاری مراسم عزاداری امام حسین (ع) شده است.
در عین حال به عنوان یک اثر معماری فاخر، تمام هنرهای زیبای معماری یک خانه ایرانی را در خود جمع کرده است. به عنوان مثال داخل این بنا از درهای ارسی 5 چشمه استفاده شده و بالای ارسی های 5 چشمه، صور فلکی کار شده که در دوره قاجار کاربرد داشته است.
#عزاداری
#وقف
#حسینیه
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
ماجرای وقف حسینیه امينیها
درباره وقف حسینیه امینیها نقلقولهای متعددی وجود دارد.
اما نکته قابل تامل این است که بانی حسنیه از ترس پیشکش خانه به ناصرالدینشاه، خانه را وقف مراسم سیدالشهدا میکند.
و ناصرالدین شاه برای احترامی که به امام حسین علیه السلام قائل بود از خانه چشمپوشی میکند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
امروز جمعه 28خرداد 1400 شمسی 7 ذی القعده 1442 قمری ؛ مصادف با 2021/6/18 میلادی
۱_وفات "ابوالحسن لاعب" محدث مسلمان(439 ق)
۲_وفات امیرخسرو دهلوی،از عرفا و شعرای نامدار پارسیگوی هند (725ق)
۳_پايان زندگی سياسی "ناپلئون" به دنبال شكست در جنگ
تاريخی"واترلو" (1815م)
۴_ثبت مسجد جامع اردبيل از دوران سلجوقی و ايلخانی به شماره 248 در فهرست آثار ملی ايران
۵_ اعلام جمهوری در كشور مصر (1953م)
۶_مرگ "آغامحمدخان قاجار" اولين پادشاه قاجاريه در گرجستان (1176 ش)
۷_تشکیل جمعيت ايرانی هواداران صلح در تهران تشكيل. (1329 ش)
۷_ارائه طرح پیشنهادی شوروی برای ایجاد صلح بین ایران و عراق(1366ش)
#انتخابات1400
#روز_انتخابات
#من_رای_میدهم
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
بختت بلند باد و بلندا ببینمت!
ایرانِ من مباد که تنها ببینمت!
یک عمر روی پای خودت ایستادهای
بگذار چون گذشته سرِ پا ببینمت
زیبای چارفصلِ انار و بهارِ من
بر شاخههای شوق، شکوفا ببینمت..
همچون حماسههای خودت باشکوه باش
تا همچنان در اوج تماشا ببینمت
پُرحوصله چو خاک خراسان و سیستان
یکرنگ مثل آبی دریا ببینمت
پیش هزار رنگ شغالان شومِ شب
ای شیرِ نر، شکسته مبادا ببینمت
من رأی میدهم به تو ای خاک جاودان!
در خاک و خون معرکه حاشا ببنیمت!
📝 #جعفر_عباسی
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#رویدادهای_تاریخی
امروز شنبه 29 خرداد1400 شمسی،8 ذی القعده 1442 قمری؛ مصادف با 2021/6/19میلادی
۱_درگذشت "ابوالحسن علی بن عمر بن احمد دارقطنی" محدث و فقيه(385 ق)
۲_درگذشت "شيخ فخرالدين ابراهيم بن شهريار عراقی همدانی"، شاعر بزرگ ايرانی(688 ق)
۳_كشف سرزمين پاناما در امريكای مركزی (1501م)
۴_خلع يد غارتگران انگليسی از صنعت نفت ايران و روز خلع يد (1330 ش)
۵_رحلت فقيه و اصولی بزرگ آيتاللَّه "ملاحسين بن محمد بن جعفر فشاركی" (1353 ق)
۶_ثبت برج شبلی دماوند از سده 5 هجری قمری به شماره 920 در فهرست آثار ملی ايران
۷_سقوط منطقه مهران توسط منافقين و با پشتيبانی ارتش عراق در اواخر جنگ (1367ش)
۸_شهادت آيت اللَّه "ميرزا علي غروی تبريزی" توسط دژخيمان بعث عراق در كربلا (1377 ش)
۹_ اعدام "ماكسيميليان" شاهزاده اتريشي توسط آزادی خواهان مكزيك (1867م)
۱۰_آزمايش پرواز اولين بالگرد جهان
(1877م)
۱۱_درگذشت دکتر علی شریعتی در سال ۱۳۵۶
#انتخابات
#کار_درست
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
صفویان
دودمانی #ایرانی و #شیعه بودند که در سالهای ۸۸۰ تا ۱۱۱۴ خورشیدی (برابر ۱۱۴۸–۹۰۷ قمری و ۱۷۳۶–۱۵۰۱ میلادی) به مدت ۲۳۵ سال بر ایران فرمانروایی کردند. شاهنشاهی صفوی را #شاه اسماعیل یکم که در سال ۸۸۰ خورشیدی در #تبریز تاجگذاری کرد، بنیان گذاشت و #آخرین شاه صفوی، #شاه سلطان حسین بود که در سال ۱۱۰۱ خورشیدی از# غلزاییها شکست خورد و بعداً #نادرشاه افشار در سال ۱۱۱۴ خورشیدی سلسلهٔ صفویان را برانداخت.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
#دوره صفوی از مهمترین دوران تاریخی ایران بهشمار میآید، چرا که با گذشت نهصد سال پس از نابودی شاهنشاهی#ساسانی یک دولت متمرکز ایرانی توانست بر سراسر ایران آن روزگار فرمانروایی نماید. بعد از اسلام، چندین پادشاهی ایرانی مانند، #طاهریان، #صفاریان، #سامانیان،#زیاریان، #بوییان و #مظفریان روی کار آمدند، اما هیچکدام نتوانستند تمام ایران را زیر پوشش خود قرار دهند و میان تمام نواحی و مناطق جغرافیایی ایران در آن دوران یکپارچگی پدیدآورند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
گسترهٔ سلطنت صفویان (رنگ سبز در نقشه) در مقایسه با سرحدات امروزی کشورها
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
ارزیابی تاریخی
به باور عبدالحسین نوایی، دودمان صفویه توانست از #ایران دوباره «ملت-دولت» مستقل، خودمحور، نیرومند و مورد احترام بسازد که مرزهای آن در زمان پادشاهی #شاه عباس بزرگ برابر مرزهای #ساسانیان بود. پادشاهی #صفوی پیشروی دولت ایران به معنی نوین آن بود و در دورهٔ آنان شکل یک فرمانروایی متمرکز ملی و #شیعی پایهگذاری شد که تا امروز پابرجاست. شاهان صفوی برای نگهداری استقلال ایران که پس از جنگهای بسیار به دست آمده بود، کوشش خود را صرف انباشتن #خزانهٔ خصوصی کردند تا بتوانند هزینههای نظامی را تأمین کنند. برای همین داشتههای آنان در بخشهای گوناگون ایران گسترش یافت و فرمانروایی خانخانی و عشیرهای و دودمانهای محلی از بین رفت و فرمانروایی مرکزی با نیروی روزافزون جای آن را گرفت. چنانکه تاریخ ایران نشان داده که فرمانروایی متمرکز باعث نیرومندی و یکپارچگی کشور میشود و دولت نامتمرکز و فدرالی ناتوانی و آشفتگی ایران را در پی دارد.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
شاه عباس یکم
#شاه عباس یکم (زادهٔ ۱ رمضان ۹۷۸ ه.ق – درگذشتهٔ ۱ جمادیالاول ۱۰۳۸ ق / ۲۷ ژانویه ۱۵۷۱ – ۱۹ ژانویه ۱۶۲۹م)، معروف به #شاه عباس کبیر، پنجمین شاهنشاه ایران از دودمان #صفوی و نامدارترین فرمانروای این سلسله بود. وی که فرزند و جانشین #شاه محمد خدابنده بود، از سال ۹۹۶ ه.ق تا زمان مرگش، به مدت بیش از ۴۱ سال خورشیدی بر ایران حکومت کرد. شاه عباس به #معماری، #موسیقی، #نقاشی و #شعر علاقه داشت و #میدان نقش جهان، #عالیقاپو، بخشهایی از #عمارت چهلستون، #چهارباغ و #سیوسهپل از آثار بهجای مانده از دوران سلطنت وی هستند.
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j
درآمد و ثروت در دوران #صفوی
در دوران سلطنت پادشاهان صفوی تمام درآمد و عواید کشور در اختیار شخص شاه و تمام مخارج نیز به فرمان و تصویب او صورت میگرفت. #خزانه دولت و آنچه از #مالیاتهای گوناگون و عواید مستقیم و غیرمستقیم و درآمدهای رسمی و اتفاقی به خزانه داخل میشد، به شخص شاه تعلق داشت و میان عواید دولت و سلطنت امتیاز و تفاوتی نبود.
شاه از راههای گوناگونی برای خود و خزانه درآمد کسب میکرد که تعدادی از آنها به شرح زیر است:
شاه از قلمرو استانهایی که در آن هیچ گونه علاقه ملکی نداشت، بعضی از عواید به نام #«رسوم» میگرفت.گذشته از مالیات ارضی، مقداری از بهترین محصولات هر ولایت نیز همه ساله برای شاه فرستاده میشد. مثلاً از #کردستان روغن، از #گرجستان شرابهای گوناگون و غلامان و کنیزان زیبا، از #خوزستان اسبان عربی، از #گیلان #ابریشم. اینگونه هدایا به #«بارخانه شاه» معروف بود.حقوق اربابی، مثل عوارض حاصل از #گلهها و عوارض #پنبه و ابریشم که معادل یک سوم محصول بود.صدور محصول ابریشم ایران و فروش آن در کشورهای #اروپا در انحصار شاه قرار داشت.ثلث عواید معادن و احجار کریمه و صید #مروارید و دو درصد عواید #مسکوکات و عواید حاصل از عوارض آب، مثلاً از رودخانهها و آبهای حوالی #اصفهان میگرفتند و حاصل این عوارض در سال در حدود چهار هزار تومان بودهاست.#جزیه که از غیر مسلمانان چه ایرانی چه خارجی گرفته میشد. بهطور مثال هر یک از مردان #ارامنه و #یهود ناگزیر بودند که همه ساله مبلغی به عنوان جزیه بپردازند. میزان سرانه جزیه معادل یک مثقال طلا بود.عوارضی که از پیشهوران و اصناف گرفته میشد و به وسیله کلانتران هر شهر وصول میشد.#حقوق راهداری که نخست برای ساختن و نگاهداری راهها و پلها وضع شد و کمکم افزایش پیدا کرده و منبع درآمد سرشاری برای خزانه گردید.عواید سازمان #گمرک که در زمره درآمدهای خاص خزانه شاهی بهشمار میرفت. مثلاً در سواحل #خلیج فارس ده درصد از قیمت اجناسی را که به ایران وارد میشد به عنوان عوارض گمرکی میگرفتند.عوارضی که از فروش #تنباکو گرفته میشد. کشت تنباکو، ظاهراً در سال اول قرن یازدهم هجری در ایران متداول شد و در اوایل سلطنت #شاه عباس رواج و رونقی نداشت ولی از اواسط سلطنت او کشیدن #چپق و #قلیان مرسوم شد. شاه عباس در سال ۱۰۲۷ هجری قمری به موجب فرمانی، کشیدن تنباکو و توتون را #قدغن کرد. اما پس از مرگ او بار دیگر رونق گرفت.درآمدهای اتفاقی دیگر مانند پیشکشهایی که از طرف سفیران بیگانه و مخصوصاً حکام و فرمانروایان ولایات ایران برای شاه فرستاده میشد، یکی از منابع سرشار خزانه شاهی بود.
تنظیم:سرکار خانم زهرا صفر زاده
-----------❀❀✿❀❀---------
@tarikh_j