🌷 *بیشتر بیندیشیم❗*
🌺 *جرج جرداق مسیحی یک تنه ۲۰۰ بار نهج البلاغه را خوانده است.*
👌 *آیا ما شیعه مولا علی علیه السلام، ۲۰۰ نفر از ما، یک بار نهج البلاغه را خوانده ایم⁉️*
📣📣 *توجه* 📣📣 *توجه*
🌸 *اعضای محترم گروه*
برای فهم و درک بهتر از مطالب این دو کتب پر محتوی ( *نهج البلاغه و صحیفه سجادیه* )
🌷 لطفاً *شرح نهج البلاغه و صحیفه سجادیه* که روزانه در گروه بارگذاری می شود، با دقت بیشتری مطالعه فرمایید.
با تشکر.
خطبه ۱۹۲ از بند ۱ تا ۳.m4a
5.85M
🌸 بسم الله الرحمن الرحیم
📣 مرحله سوم ختم نهج البلاغه
🔸 سهم روز صد و پنجاه و چهارم
✍ خطبه ۱۹۲ بند ۱ تا ۳:
📣 صوت نهج البلاغه
📣📣🌿🌹﷽🌹🌿📣📣
📣 مرحله سوم ختم نهج البلاغه
🔸 سهم روز صد و پنجاه و چهارم
📔 خطبه ۱۹۲ از بند ۱ تا ۳:
📣 (اين خطبه را «قاصعه» يعنی تحقير كننده ناميدند كه در آن ارزشهای جاهلی را كوچك و خوار شمرد و از طولانی ترين سخنرانيهای امام است كه در سال ۴۰ هجری در حاليكه سوار بر اسب بود ايراد فرمود)
1⃣ والایی پروردگار
🔻ستايش خداوندی را سزاست كه لباس عزّت و بزرگی پوشيد، و آن دو را برای خود انتخاب، و از ديگر پديده ها باز داشت. آن دو را مرز ميان خود و ديگران قرار داد، و آن دو را برای بزرگی و عظمت خويش برگزيد، و لعنت كرد آن كس را كه در آرزوی عزّت و بزرگی با خدا به ستيزه برخيزد، از اين رو فرشتگان مقرّب خود را آزمود، و فروتنان را از گردنكشان جدا فرمود. با آن كه از آنچه در دلهاست، و از اسرار نهان آگاه است، به فرشتگان فرمود. «من بشری را از گل و خاك می آفرينم، آنگاه كه آفرينش او به اتمام رسيد، و روح در او دميدم، برای او سجده كنيد، فرشتگان همه سجده كردند مگر ابليس» كه حسادت او را فرا گرفت.
2⃣ نكوهش تكبر و خودپسندی شيطان
🔻شيطان بر آدم عليه السّلام به جهت خلقت او از خاك، فخر فروخت، و با تكيه به اصل خود كه از آتش است دچار تعصّب و غرور شد. پس شيطان دشمن خدا و پيشوای متعصّبها و سر سلسله متكبّران است، كه اساس عصبيّت را بنا نهاد، و بر لباس كبريایی و عظمت با خدا در افتاد، لباس بزرگی را بر تن پوشيد و پوشش تواضع و فروتنی را از تن در آورد. آيا نمی نگريد كه خدا به خاطر خود بزرگ بينی، او را كوچك ساخت و به جهت بلند پروازی او را پست و خوار گردانيد پس او را در دنيا طرد شده، و آتش جهنّم را در قيامت برای او مهيّا فرمود؟
3⃣ آزمايشها درمان تكبّر
🔻خداوند اگر اراده می كرد، آدم عليه السّلام را از نوری كه چشمها را خيره كند، و زيباييش عقلها را مبهوت سازد، و عطر و پاكيزگی اش حس بويایی را تسخير كند می آفريد، كه اگر چنين می كرد، گردنها در برابر آدم فروتنی می كردند، و آزمايش فرشتگان برای سجده آدم عليه السّلام آسان بود، امّا خداوند مخلوقات خود را با اموری كه آگاهی ندارند آزمايش می كند، تا بد و خوب تميز داده شود، و تكبّر و خودپسندی را از آنها بزدايد، و خود بزرگ بينی را از آنان دور كند. پس، از آنچه خداوند نسبت به ابليس انجام داد عبرت گيريد، زيرا اعمال فراوان و كوششهای مداوم او را با تكبّر از بين برد. او شش هزار سال عبادت كرد كه مشخّص می باشد از سالهای دنيا يا آخرت است، امّا با ساعتی تكبّر همه را نابود كرد، چگونه ممكن است پس از ابليس، فرد ديگری همان اشتباه را تكرار كند و سالم بماند نه، هرگز! خداوند هيچ گاه انسانی را برای عملی وارد بهشت نمی كند كه برای همان عمل فرشته ای را محروم سازد. فرمان خدا در آسمان و زمين يكسان است، و بين خدا و خلق، دوستی خاصّی وجود ندارد كه به خاطر آن، حرامی را كه بر جهانيان ابلاغ فرموده حلال بدارد....
┄┄┅┅✿❀🍃🌹🍃❀✿┅┅┄┄
دعاى ٤٦ از بند ٢٢ تا ٢٥.m4a
6.28M
🌸 بسم الله الرحمن الرحیم
📣 مرحله دوم ختم صحیفه سجادیه
🔸سهم روز صد و چهل و چهارم
📔 دعای چهل و ششم از بند ۲۲ تا ۲۵
📣 صوت صحیفه سجادیه
🌸 بسم الله الرحمن الرحیم
📣 مرحله دوم ختم صحیفه سجادیه
🔸 سهم روز صد و چهل و چهارم
📔 ادامه دعای ۴۶ از بند ۲۲ تا ۲۵
🤲 دعای عید فطر و جمعه
(۲۲) لَمْ تَكُنْ أَنَاتُكَ عَجْزاً، وَ لَا إِمْهَالُكَ وَهْناً، وَ لَا إِمْسَاكُكَ غَفْلَةً، وَ لَا انْتِظَارُكَ مُدَارَاةً، بَلْ لِتَكُونَ حُجَّتُكَ أَبْلَغَ، وَ كَرَمُكَ أَكْمَلَ، وَ إِحْسَانُكَ أَوْفَى، وَ نِعْمَتُكَ أَتَمَّ، كُلُّ ذَلِكَ كَانَ وَ لَمْ تَزَلْ، وَ هُوَ كَائِنٌ وَ لَا تَزَالُ.
🍀(پروردگارا!) مدارا کردن تو بر اثر ناتوانی و فرصت دادنت نشانه سستی و ضعف نمی باشد و خودداری کردنت از عذاب، دلیل غفلت و به تاخیر انداختن (عذابت) دلیل بر مدارا و سازش نیست، بلکه به خاطر این است که حجت و دلیلت رساتر، کرمت کاملتر، احسانت فراگیرتر و نعمتت تمام تر باشد. همه این ها بوده و هست و خواهد بود و از بین نمی رود.
(۲۳) حُجَّتُكَ أَجَلُّ مِنْ أَنْ تُوصَفَ بِكُلِّهَا، وَ مَجْدُكَ أَرْفَعُ مِنْ أَنْ يُحَدَّ بِكُنْهِهِ، وَ نِعْمَتُكَ أَكْثَرُ مِنْ أَنْ تُحْصَى بِأَسْرِهَا، وَ إِحْسَانُكَ أَكْثَرُ مِنْ أَنْ تُشْكَرَ عَلَى أَقَلِّهِ
🍀(پروردگارا!) حجّت و دلیل تو برتر از آن است که به طور کامل وصف شود و عظمت و بزرگی تو بالاتر از آن است که حقیقت آن معلوم گردد و نعمتت بیشتر از آن است که به شمارش آید و احسان و لطفت بیشتر از آن است که بتوان کمترین آن (لطف و احسان) را شکر نمود.
(۲۴) وَ قَدْ قَصَّرَ بِيَ السُّكُوتُ عَنْ تَحْمِيدِكَ، وَ فَهَّهَنِيَ الْإِمْسَاكُ عَنْ تَمْجِيدِكَ، وَ قُصَارَايَ الْإِقْرَارُ بِالْحُسُورِ، لَا رَغْبَةً- يَا إِلَهِي- بَلْ عَجْزاً.
🍀و اکنون سکوت و خاموشی ام، مرا از ستایش تو ناتوان ساخته و خودداری از تمجید تو (به علت ناتوانی) زبانم را از کار انداخته است.
ای خدای من! تمام تلاش و توان من، اعتراف به درماندگی ام می باشد نه به خاطر بی میلی، بلکه به خاطر عجز و ناتوانی.
(۲۵) فَهَا أَنَا ذَا أَؤُمُّكَ بِالْوِفَادَةِ، وَ أَسْأَلُكَ حُسْنَ الرِّفَادَةِ، فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ اسْمَعْ نَجْوَايَ، وَ اسْتَجِبْ دُعَائِي، وَ لَا تَخْتِمْ يَوْمِي بِخَيْبَتِي، وَ لَا تَجْبَهْنِي بِالرَّدِّ فِي مَسْأَلَتِي، وَ أَكْرِمْ مِنْ عِنْدِكَ مُنْصَرَفِي، وَ إِلَيْكَ مُنْقَلَبِي، إِنَّكَ غَيْرُ ضَائِقٍ بِمَا تُرِيدُ، وَ لَا عَاجِزٍ عَمَّا تُسْأَلُ، وَ أَنْتَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ، وَ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ.
🍀(پروردگارا!) پس اینک، این من هستم که به خاطر درماندگی به پیشگاهت روی آورده و انتظار پذیرایی نیکویی دارم، پس بر محمد و خاندانش درود بفرست، و نجوای دلم را بشنو و خواسته ام را بر آور و روزم را با ناامیدی به پایان مرسان و در برابر خواسته هایم دست ردّ بر سینه ام مزن و رفتنم را از درگاهت و بازگشتم به آستانت را محترم و گرامی دار، زیرا هرچه را اراده کنی در آن دچار سختی و تنگنا نمی شوی و در انجام آنچه از تو می خواهند درمانده و عاجز نمی گردی و بر همه چیز توانایی و هیچ حول و قوّه ای نیست مگر به قدرت پروردگار بلند مرتبه.
🌺🌸🌺🌸🌺🌸🌺
📚 *شرح خطبه ۱۹۲ نهج البلاغه( آیت الله مکارم)*
📝 *خطبه در يك نگاه:*
🔰در مورد شأن ورود اين خطبه چنين گفته اند كه اهل كوفه در اواخر دوران خلافت امام عليه السلام (بر اثر فراوانى ثروت و انتقال فرهنگ فاسد بعضى از همسايگان به كشور اسلامى و مشكلاتى كه در عصر خلفا در جامعه اسلامى به وجود آمد) گرفتار مفاسد زيادى شده بودند كه از همه مهم تر، *برترى جويى قبائل بر يكديگر و تعصّبهاى جاهلى بود تا آنجا كه گاه جوانان جلف و بى بند و بار با يكديگر درگير مى شدند و هرگاه يكى از آنان مجروح يا مضروب مى شد فرياد بلند مى كرد و اهل قبيله خود را به يارى مى طلبيد آنها نيز چشم و گوش بسته به يارى او مى شتافتند و چه بسا در اين ميان خونهاى زيادى ريخته مى شد.*
💎امام عليه السلام براى خاموش كردن آتش اين فتنه ها اين خطبه را كه همه آن درباره *مذمّت و نكوهش تكبّر و تعصّبهاى جاهلى* است، ايراد فرمود و حق سخن و نصيحت را به عالى ترين وجهى بيان كرد.
✴️ *خطبه اى است بسيار فصيح و بليغ و كوبنده و تكان دهنده و به همين دليل نام آن را خطبه قاصعه (كوبنده) نهاده اند* هر چند كلمه قاصعه در اين خطبه به كار نرفته است.
💠 مسلّم است كه تمام بخشهاى اين خطبه بر يك محور دور مى زند و آن كوبيدن تعصّبهاى جاهلى و تكبّر و خود برتربينى، مخصوصاً تعصّبات قبيلگى و نژادى و گروهى است كه سر چشمه بسيارى از اختلافات و نابسامانى ها و مفاسد اجتماعى است و دقت در مجموع خطبه و همچنين شأن ورود آن اين حقيقت را روشن مى سازد.
✅بر اين اساس ما آن را به *بيست بخش* تقسيم كرديم:
🔰در بخش اوّل، نخست به *حمد و سپاس خداوند* و سپس به *طرد شيطان به جهت تعصب و تكبر در برابر آدم عليه السلام* اشاره مى كند.
🔰بخش دوم، اشاره به *آفرينش انسان از خاك* دارد كه *روح تواضع را زنده مى كند* سپس بار ديگر *عاقبت شوم شيطان به علت كبر و تعصّبش را يادآور مى شود.*
🔰بخش سوم، *هشدار به همه مردم است كه در دام شيطان نيفتند و راه او را نپويند.*
🔰در بخش چهارم، *نكوهش از كسانى مى كند كه در دام تكبّر و افتخارات موهوم جاهليت افتاده اند.*
🔰بخش پنجم، *هشدار به همگان است كه از اطاعت و پيروى حاكمان متكبّر و متعصّب بپرهيزند.*
🔰بخش ششم، *دستور به عبرت گرفتن از امّت هاى پيشين مى دهد همانان كه متكبّرانشان بيچاره شدند و متواضعانشان كه در رأس آنها انبيا بودند كه به سعادت نائل آمدند.*
🔰بخش هفتم، اشاره به *زندگى ساده موسى بن عمران و برادرش هارون و لباس ساده اى كه آنها به هنگام ملاقات با فرعون متكبّر و خود خواه در تن داشتند، مى كند و تواضع انبياء و اولياءاللّه را كه در همه زندگانى آنها منعكس بود، نشان مى دهد.*
🔰بخش هشتم، اشاره به *انتخاب سرزمينى خشك و سوزان براى بناى كعبه با مصالحى ساده است تا كبر و غرور را از سرها بيرون كند و مراسمى را كه مظهر ساده زيستى و تواضع كامل است، به تصوير بكشد.*
🔰در بخش نهم، امام عليه السلام به *دامهاى مختلف شيطان مخصوصاً ظلم و ستم اشاره مى كند و انجام فرايض دينى مانند نماز و روزه و زكات را وسيله دفاع در برابر شيطان مى شمرد.*
🔰بخش دهم به *سرچشمه هاى تعصب و غرور* اشاره دارد.
🔰بخش يازدهم اشاره به *تعصّب مثبت و نشانه ها و آثار آن* است.
🔰بخش دوازدهم *سرنوشت امتهاى پيشين را درس عبرتى مى شمرند و همگان را به مطالعه احوال آنها دعوت مى كند.*
🔰بخش سيزدهم به *آثار بسيار ارزنده وحدت و اتحاد و عواقب شوم تشتّت و اختلاف اختصاص دارد.*
🔰در بخش چهاردهم بار ديگر *مخاطبان را به تاريخ گذشته باز مى گرداند و آثار شوم اختلاف فرزندان اسماعيل و اسحاق و بنى اسرائيل را برمى شمرد.*
🔰در بخش پانزدهم به *نعمت بسيار مهم وجود پيامبر اكرم و آثار آن در جامعه اسلامى* اشاره مى فرمايد.
🔰در بخش شانزدهم *بازگشت گروهى از مردم به عادات جاهليّت را بعد از قيام پيامبر مورد نكوهش شديد قرار مى دهد.*
🔰در بخش هفدهم بر *اعمال زشت ناكثين و قاسطين* انگشت مى نهد.
🔰در بخش هجدهم امام عليه السلام به *موقعيت خودش نسبت به پيامبر اسلام به عنوان اولين كس از مردان كه به او ايمان آورد و همراه با او بود* اشاره مى كند.
🔰در بخش نوزدهم از *معجزه باهره درختى كه به فرمان پيامبر از جا كنده شد و به سوى او حركت كرد، به طور مبسوط سخن مى گويد.*
🔰بخش بيستم از *امتيازات و سجاياى اهل بيت عليهم السلام* سخن مى گويد و به عنوان *«خِتامُهُ مِسْكٌ»* خطبه را پايان مى دهد.
💠🌹💠🌹💠🌹
📲 *جهت عضویت* 👇
خادمین امیرالمومنین(ع)(۳)👇
https://chat.whatsapp.com/BG86RZQPKs86humXPw0XLT
🍃🍃🍃🍃
خادمین امیرالمومنین(ع) در ایتا 👇
http://eitaa.com/khademineAmiralmomenin