📌 متن آیات تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 جلسه: 170
🔖 آیات: ۸۶ - ۸۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
✅ آیه ۸۶ بقره:
«اولئک الذین اشتروا الحیاة الدنیا بالآخرة فلا یخفف عنهم العذاب ولا هم ینصرون»
🔺اینها همان کسانند که آخرت را به زندگی دنیا فروختهاند؛ از این رو عذاب آنها تخفیف داده نمیشود؛ و کسی آنها را یاری نخواهد کرد.
✅ آیه ۸۷ بقره:
«ولقد آتینا موسی الکتاب وقفینا من بعده بالرسل وآتینا عیسی ابن مریم البینات وایدناه بروح القدس افکلما جاءکم رسول بما لا تهوی انفسکم استکبرتم ففریقا کذبتم وفریقا تقتلون»
🔺ما به موسی کتاب (تورات) دادیم؛ و بعد از او، پیامبرانی پشت سر هم فرستادیم؛ و به عیسی بن مریم دلایل روشن دادیم؛ و او را به وسیله روح القدس تأیید کردیم. آیا چنین نیست که هر زمان، پیامبری چیزی بر خلاف هوای نفس شما آورد، در برابر او تکبر کردید (و از ایمان آوردن به او خودداری نمودید)؛ پس عدهای را تکذیب کرده، و جمعی را به قتل رساندید؟!
🚸🚸🚸🚸🚸🚸🚸
📇 خلاصه متنی تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 جلسه: 170
🔖 آیات: ۸۶ - ۸۷
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
1⃣میفرماید ما از شما #میثاق بر عدم قتل گرفتیم و شما هم علم به میثاق داشتید و اقرار به میثاق کردید اما عامدانه این کار را کردید. این همان استکبار است. #استکبار یعنی وقتی «حق» را دید و برایش روشن شد خود را برتر از حق ببیند. گوید فرقی بین شما و آل فرعون نیست چون هر دو حق را دیدید اما خود را بالاتر از حق دانستید. چنانکه خصوصیات پیامبر اسلام را از راه کتاب فهمیدید و با حس هم هنگام تولدش دیدید اما در برابرش ایستادید.
2⃣آنچه که بر اعمال شما حاکم است #میل است نه دین لذا نمی توانید به اعمالتان رنگ دینی بدهید چنان که حتی آزاد کردنِ هم دینیتان با فدیه، به جهت علاقه به نژادتان و #نژادپرستی است نه اینکه اجرای حکم الهی و «خداپرستی» باشد. پس همین عملتان هم کفر است نه ایمان چون «کفر و ایمان» جمع نمیشود. پس تمام اعمال یهود #کفر است چون همه اعمالشان مطابق میلشان است نه دین.
3⃣ #نصرت به معنای باران است. زمینی که باران دیده را منصور گویند. لذا در معنای قرآنی، نصرت یعنی باران رحمت الهی برای حل مشکلات و شستن گناهان بندگان. گوید این یهودیان نه از درونشان راهی برای نجات دارند و نه از بیرون به آنها نصرت و کمی می رسد.
4⃣فرمود شما از حضرت موسی تا عیسی که آخرین پیامبر بنی اسراییل بود، هر پیامبری برایتان فرستادیم یا کشتید یا بدرفتاری کردید. گوید در پشت سر و بعد از حضرت موسی، پیامبران زیادی برایتان آوردیم «و قفّینا من بعده الرّسل» و با همه بدرفتاری کردید. طبق قرآن، یهود از زبان حضرت داوود هم لعنت شدند!
5⃣به حضرت عیسی غیر از علم و حکمت، #روح_القدس داده شد. روح القدس یعنی روحی که مقدس و پاک است. حال جبرئیل می تواند مصداقی از روح القدس باشد چنانکه انسان کامل هم مصداق آن است.
6⃣میفرماید عده ای از پیامبران را کشتید و عدهای را تکذیب کردید اما این رویه عملی شماست و پایان نیافته بلکه همین حالا هم اگر برایتان پیامبری بیاید همین کار را میکنید. علت این هم این است که یهود #هویمحور است نه «حق محور». معبودشان هواست. کتاب را به میل خود تفسیر میکنند اگر مطابق میلشان نبود نمیپذیرند پس آنچه میپذیرند هم به جهت موافقت با میل و هوا و هوسشان است نه اینکه به جهت حق محوری و #توحید باشد.
7⃣بحث از #روح_القدس: انسان بیش از یک روح ندارد و هر چه در انسان است به منزله قوای این روح است. اما این روح درجاتی دارد که می تواند طی کند.
🔺۱. گاهی این روح در حد نفس نباتی است و تنها به فکر رشد کردن یعنی خوردن و پوشیدن است مانند کودکان نوزاد که میشود #نبات و گیاه بالفعل و حیوان بالقوه.
🔺۲. اگر از این مرحله گذشت و به مسایل عاطفی و اجتماعی و خدمات به دیگران برایش مطرح شد میشود #حیوان بالفعل و انسان بالقوه.
🔺۳. اگر از این مرحله هم گذشت و برایش مسایل عقلی، معارف الهی، ایثار و گذشت و عدل مطرح شد آنگاه وارد حوزه #انسانیت شده است. برای این انسان دیگر فرقی نیست و همه را انسان گویند و این تا مرز رسیدن به اوصاف الهی، هیچ مرزی ندارد و انسان می تواند مرتبا در انسانیت، بالاتر رود.
8⃣یکی از اصحاب نزد حضرت صادق میرود و میگوید پدرتان حضرت باقر، با اینکه پیامبر را ندیده از ایشان روایتی را بلاواسطه نقل کرده است. امام صادق سر را پایین برد و بعد از چند لحظه سر را بالا آورد و سخنی از خداوند را در همان لحظه به وی گفت! ایشان تعجب کرد که من آمده بودم بگویم چگونه باید روایت بلافاصله را از امامی که پیامبر را ندیده قبول کنیم حالا امام صادق بلاواسطه سخنی از خداوند را دارد نقل میکند! این نتیجه روح القدس داشتن است.
9⃣این درجات را با نام ارواح گوناگون می نامند و آن درجه عالی را #روح_القدس گویند نه اینکه این یک روح جداگانه ای از روح انسانی باشد که گاهی بر انسان نازل شود بلکه انسان خودش می تواند با آن روح مقدس مرتبط شود و حتی از جبرییل هم بگذرد. اینها #درجات_وجودی_انسان است نه اینکه انسان دارای چند روح جداگانه باشد لذا خداوند به حضرت عیسی، روحی داده بود که مقدس و مبرای از هر نقص و گناه و فراموشی و خطا و جهل بود.
0⃣1⃣در آیات دیگر هم گوید که حضرت عیسی دارای #روح_القدس بود حتی در قیامت هم، خداوند این نعمت را برای عیسی میشمارد. خداوند میفرماید من تویِ عیسی را از شر و آزار یهودیان حفظ کردم وگرنه آنها باز هم درصدد آزار تو که پیامبری بودند. فرمود شما یهودیان هم #روح_القدس را در عیسی دیدید، هم آیات و نشانه ها را بالاتر از استدلالات عقلیست دیدید اما باز خود را بالاتر دانستید لذا گروهی از پیامبران را آزار دادید و گروه دیگر را کشتید.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜
1_643198681.mp3
12.89M
📒حکمت پنجاه وسوم نهج البلاغه
◀️قال علی علیه السلام:
السَّخَاءُ مَا كَانَ ابْتِدَاءً، فَأَمَّا مَا كَانَ عَنْ مَسْأَلَة فَحَيَاءٌ وَتَذَمُّمٌ.
✅ امام(علیه السلام)
سخاوت آن است كه ابتدايى (و بدون درخواست) باشد، اما آنچه در برابر تقاضا داده مى شود يا از روى «حيا» است و يا براى فرار از «مذمّت».
#حکمت_پنجاه_سوم
1_662434259.mp3
6.6M
🌺 شرح خطبه ١۶ نهج البلاغه
🔴جلسه١-بخشاوّل
⏲ زمان 26:23
🎤#استاد_محمدعلی_انصاری
🌸شرح خطبه ۱۶نهج البلاغه توسط استاد محمد علی انصاری
✨ ذِمَّتى بِما اَقُولُ رَهينَةٌ، وَ اَنَا بِهِ زَعيمٌ. اِنَّ مَنْ صَرَّحَتْ لَهُ الْعِبَرُ عَمّا بَيْنَ يَدَيْهِ مِنَ الْمَثُلاتِ حَجَزَتْهُ التَّقْوى عَنْ تَقَحُّمِ الشُّبُهاتِ
🔹پیمانم در گرو چیزی است که میگویم و من عهدهدار آنم. بیشک کسی که عبرتها، کیفرهای پیش رویش را برایش آشکار سازد، تقوا از در افتادن در شبههها بازش میدارد.
#شرح_خطبه_١۶
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
سخنان مرحوم ایت ...حاج سید عبدالحسین دستغیب (شهید محراب)
روحش شاد و یادش گرامی باد
1_687036363.mp3
13.06M
🔊 فایل صوتی برنامه سمت خدا
👤 #حجت_الاسلام_فرحزاد
📚 موضوع: شرح دعای بیست و یکم صحیفه سجادیه و نکاتی پیرامون معرفت نفس
🗓دوشنبه بیست و چهارم آذر ماه ۱۳۹۹
🗂 حجم : ۱۳ مگابایت
1_685949857.mp3
3.91M
🌺شرح دومین خطبه نهج البلاغه
🔴 جلسه ١_ قسمت اول
#خطبه_٢
زمان: 15:12
🎤 #استاد_محمدعلى_انصارى
1_685977512.mp3
4.29M
🌺شرح دومین خطبه نهج البلاغه
🔴 جلسه ١_ قسمت دوم
#خطبه_٢
زمان: 16:46
#استاد_محمدعلى_انصارى
1_686021182.mp3
3.2M
🌺شرح دومین خطبه نهج البلاغه
🔴 جلسه ١_ قسمت سوم
#خطبه_٢
زمان: 12:13
🎤 #استاد_محمدعلى_انصارى
1_686192577.mp3
4.12M
🌺شرح دومین خطبه نهج البلاغه
🔴 جلسه ١_ قسمت چهارم
#خطبه_٢
زمان: 16:3
🎤 #استاد_محمدعلى_انصارى
📌 متن آیات تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 جلسه: 164
🔖 آیات: ۷۸ - ۸۱
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
✅ آیه ۷۸ بقره:
«ومنهم امیون لا یعلمون الکتاب الا امانی وان هم الا یظنون»
🔺و پارهای از آنان عوامانی هستند که کتاب خدا را جز یک مشت خیالات و آرزوها نمیدانند؛ و تنها به پندارهایشان دل بستهاند.
✅ آیه ۷۹ بقره:
«فویل للذین یکتبون الکتاب بایدیهم ثم یقولون هذا من عند الله لیشتروا به ثمنا قلیلا فویل لهم مما کتبت ایدیهم وویل لهم مما یکسبون»
🔺پس وای بر آنها که نوشتهای با دست خود مینویسند، سپس میگویند: «این، از طرف خداست.» تا آن را به بهای کمی بفروشند. پس وای بر آنها از آنچه با دست خود نوشتند؛ و وای بر آنان از آنچه از این راه به دست میآورند!
✅ آیه ۸۰ بقره:
«وقالوا لن تمسنا النار الا ایاما معدودة قل اتخذتم عند الله عهدا فلن یخلف الله عهده ام تقولون علی الله ما لا تعلمون»
🔺و گفتند: «هرگز آتش دوزخ، جز چند روزی، به ما نخواهد رسید.» بگو: «آیا پیمانی از خدا گرفتهاید؟! -و خداوند هرگز از پیمانش تخلف نمیورزد- یا چیزی را که نمیدانید به خدا نسبت میدهید»؟!
✅ آیه ۸۱ بقره:
«بلی من کسب سیئة واحاطت به خطیئته فاولئک اصحاب النار هم فیها خالدون»
🔺آری، کسانی که کسب گناه کنند، و آثار گناه، سراسر وجودشان را بپوشاند، آنها اهل آتشند؛ و جاودانه در آن خواهند بود.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
📇 خلاصه متنی تفسیر سوره مبارکه #بقره
📆 جلسه: 164
🔖 آیات: ۷۸ - ۸۱
📚 مفسر: علامه جوادی آملی
1⃣ فرمود یهودیان یا #مقلد_نادان هستند یا #محقق_بیپروا. عوامانشان جز تحریف شده ها چیزی نمیدانند و علمایشان جز #تحریف کاری ندارند اگرچه اقلیتی هم در یهود وجود دارند که مومن به خدا هستند.
2⃣#اُمّی یعنی کسی که هنور در حالت نوزادی و وابستگی به مادر مانده است و وارد مدرسه و علم آموزی نشده. اصل خروج آیات الهی از زبان یک امّی و پیامبر شدن یک امّی معجزه است چنان که تکلّم عیسی مسیح در گهواره معجزه است. اُمّیّون در برابر یهود بودند که به آنها اهل کتاب میگفتند. در قرآن از «مشرکین» به اُمّیین و از «یهود و مسیح» به #اهل_کتاب یاد میشود. سوره جمعه نیز تایید میکند این بحث را.
3⃣قرآن، #عوام بودن را مذمت نمیکند اما افرادی که تقلیدشان از روی تحقیق نیست بلکه از روی #تقلید است مذمت میکند.کسی که میخواهد تقلید کند باید بگردد یک عالم را تحقیقاً پیدا و از او تقلید کند نه اینکه تقلیدش از روی تقلید از دیگران باشد.
4⃣چرا خدا فرمود به اهل کتاب نزدیک نشوید که به دینشان خواهید گرایید؟ زیرا اگر آن اهل کتاب، «عوام» باشند که خودشان چیزی نمیدانند و گوششان به تحریف شده ها است و اگر «عالم» باشند که جز تحریف تورات و حقیقت، کار دیگری ندارند! گوید: اینها فقط #اَمانیّ و روایات جعلی را میدانند. حال چون دانسته هایشان ، جز تحریفیات نیست پس مورد مذمت است و لذا دانسته هایشان هم مشکلی را حل نمیکند.
5⃣«و ویل للذین ...» ناظر به علمای یهود است که اوصاف پیامبر خاتم در تورات را تغییر میدادند تا شبیه اوصاف پیامبر اسلام نباشد. قرآن میفرماید اینها، تورات را با دست و فکر خود نوشتند و به خدا نسبت دادند.
6⃣هدف علمای یهود از تحریف آیات الهی، دین فروشی و گرفتن #ثمن_قلیل است. منظور از ثمن قلیل، پول کم نیست چنان که در آیه ۴۱ همین سوره بقره توضیح دادیم که منظور این است که «متاع الدنیا قلیل» چون در برابر متاع آخرت کم ارزش است اگرچه تمام جهان باشد.
7⃣قرآن میفرماید که کار با آرزو و اُمنیّه درست نمیشود حال آنکه یهود اهل امنیّه بودند و میگفتند اگر وارد جهنم شویم چند روز بیشتر طول نمیکشد(بقره/۸۰) گوید اینها گمانشان این است اما حقیقت این نیست.
8⃣کسی که تابع کور است را شیطان میتواند به هر طرفی بکشد. میفرماید کسانی که بی تحقیق مقلدند تقدیسشان بی دلیل و رد بوده و #ذلیل هستند، آنها هم که عالمند اما بی تحقیق در امر خدا مجادله میکنند و دیگران را به راه خود میکشند #مُذلّ و ذلیل کننده دیگران هستند پس انسان چه تابع باشد چه متبوع باید محقق باشد. اگر انسان با تحقیق تقلید کند و با مراجعه به خبره، مرجع علمی خود را انتخاب و پیدا کرد در نهایت راه را پیدا خواهد کرد.
9⃣#ویل در آیات قرآن، معنی لعنت عرفی ما را نمیدهد بلکه صفت فعل خداست یعنی همینکه خدا انسان را از نعمتهایش محروم کند وی لعنت میشود پس ویل یعنی تو را از نعمتهایم محروم کردم.
0⃣1⃣فرمود یکی از آن امانیّ یهود این است که اگر احیانا مورد غضب الهی هم واقع شویم جز چند صباحی طول نخواهد کشید. خدا به پیامبر فرمود با آنها احتجاج کن که آیا خدا در آیات تورات و انجیل به شما چنین چیزی گفته یا برهان عقلی، چنین چیزی را اثبات میکند؟ زیرا بحث در مورد آیات الهی یا باید به استناد آیات دیگر باشد یا به استناد استدلال عقلی. اصل کلی قرآن این است: هر کس بدی کرد عذاب خواهد دید و اگر بالاتر از آن، گناهانش او را احاطه کردند او در جهنم جاودانه خواهد ماند.
1⃣1⃣فرق گناه و ثواب آن است که انسان اگر ثواب کرد ثواب در اختیار اوست و انسان بر حسنات و ثواب محیط است اما اگر گناه کرد گناه بر انسان محیط شده و در دام می اندازد و دست و بالش را میبندد. خطا در برابر ثواب و ناظر به هدف است اما سیّئه در برابر حسنه و ناظر به صاحب عمل می باشد.
🚸🚸🚸🚸🚸🚸
🔴
📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜📜