فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
جنایتکاران اصلی جنگ جهانی دوم که هیچگاه محاکمه نشدند
واردشو👇👇
@tonnel_zaman
آرتور میلر و همسرش مرلین مونرو
مرگ فروشنده شناختهترین نمایشنامهٔ میلر است که در ۱۹۴۹ منتشر شد و جایزه پولیتزر و جایزه تونی بهترین نمایشنامه را برای او به ارمغان آورد
@tonnel_zaman
میدونستید در زنجان معبد اژدها داریم؟
این معبد یکی از بینظیرترین معابد سنگی ایران در زنجان است.
معبدی با طرح اژدها که وقتی گردشگران آن را میبینند تصور میکنند بامعبدی چینی روبرو هستند،امااین اثر تاریخی یادگاری از دوره ایلخانیان است.
@tonnel_zaman
#هاچیکو
در #ژاپن #سگ معروفی با نام #هاچیکو به دنیا آمد که زندگی و منش او به افسانه ای از یاد نرفتنی بدل گشت. هاچیکو سگ سفید نری از نژاد آکیتا که در اوداته ژاپن در نوامبر سال ۱۹۲۳ به دنیا آمد. زمانی که هاچیکو دو ماه داشت به وسیلۀ قطار اوداته به توکیو فرستاده شد و زمانی که به ایستگاه #شیبوئی میرسید قفس حمل آن از روی باربر به پائین می افتد و آدرسی که قرار بود هاچیکو به آنجا برود گم می شود و او از قفس بیرون آمده و تنها در ایستگاه به این سو و آن سو میرود در همین زمان یکی از مسافران هاچیکو را پیدا کرده و با خود به منزل میبرد و به نگهداری از او می پردازد.این فرد پروفسور دانشگاه توکیو دکتر #شابرو_اوئنو بود.
پروفسور به قدری به این سگ دلبسته می شود که بیشتر وقت خود را به نگهداری از این سگ اختصاص می دهد. دور گردن هاچیکو قلاده ای بود که روی آن عدد ۸ نوشته شده بود (عدد هشت در زبان ژاپنی هاچی بیان می شود و نماد شانس و موفقیت است) و پروفسور نام اورا هاچیکو می گذارد. منزل پروفسور در حومه شهر توکیو قرار داشت و هر روز برای رفتن به دانشگاه به ایستگاه قطار شیبوئی میرفت و ساعت ۴ برمی گشت. هاچیکو یک روز به دنبال پروفسور به ایستگاه می آید و هرچه شابرو از او می خواهد که به خانه برگردد هاچیکو نمیرود و او مجبور می شود که خود هاچیکو را به منزل برساند و از قطار آن روز جا می ماند.
در زمان بازگشت از دانشگاه با تعجب می بیند هاچیکو روبروی در ورودی ایستگاه به انتظارش نشسته و با هم به خانه برمیگردند از آن تاریخ به بعد هرروز هاچیکو و پروفسور باهم به ایستگاه قطار میرفتند و ساعت ۴ هاچیکو جلوی در ایستگاه منتظر بازگشت او می ماند، تمام فروشندگان و حتی مسافران هاچیکو را می شناختند و با تعجب به این رابطۀ دوستانه نگاه میکردند. در سال ۱۹۲۵ دکتر شابرو اوئنو در سر کلاس درس بر اثر سکتۀ قلبی از دنیا میرود، آن روز هاچیکو که ۱۸ ماه داشت تا شب روبروی در ایستگاه به انتظار صاحبش می نشیند و خانوادۀ پروفسور به دنبالش آمده و به خانه میبرندش اما روز بعد نیز مثل گذشته هاچیکو به ایستگاه رفته و منتظر بازگشت صاحبش می ماند و هربار که خانوادۀ پروفسور جلوی رفتنش را می گرفتند هاچیکو فرار میکرد و به هر طریقی بود خود را رأس ساعت ۴ به ایستگاه میرساند. این رفتار هاچیکو خبرنگاران و افراد زیادی را به ایستگاه شیبوئی می کشاند، و در روزنامه ها اخبار زیادی دربارۀ او نوشته می شد و همه میخواستند از نزدیک با این سگ باوفا آشنا شوند. هاچیکو خانوادۀ پروفسور را ترک کرد و شبها در زیر قطار فرسودهای میخوابید، فروشندگان و مسافران برایش غذا می آوردند و او ۹ سال هر بعد از ظهر روبروی در ایستگاه منتظر بازگشت صاحب عزیزش میماند و در هیچ شرایطی از این انتظار دلسرد نشد و تا زمان مرگش در مارس ۱۹۳۴ در سن ۱۱ سال و ۴ ماهگی منتظر صاحب مورد علاقهاش باقیماند.
وفاداری هاچیکو در سراسر ژاپن پیچید و در سال ۱۹۳۵ تندیس یادبودی روبروی در ایستگاه قطار شیبوئی از او ساخته شد.
تا امروز #تندیس برنزی هاچیکو همچنان در ایستگاه شیبوئی منتظر بازگشت پروفسور است.
در زمان جنگ جهانی دوم تندیس تخریب شد و در سال ۱۹۴۷ دوباره تندیس جدیدی از هاچیکو در وعدگاه همیشگی اش بنا شد، اگرچه این بنا حالت ایستاده داشت و به زیبایی تندیس اول نبود، اما یادبودی بود از وفاداری و عشق زیبای هاچیکو برای مردم ژاپن؛ در سال ۱۹۶۴ تندیس دیگری از هاچیکو همراه با خانواده ای که هرگز، انتظار و عشق اجازۀ داشتنش را به او نداده بود در اوداته روبروی زادگاهش بنا شد.
آقای #جیتارو_ناکاگاوا نخست وزیر ژاپن انجمن برای حفظ و پرورش نژاد آکیتا به وجود آورد وتندیسی به یادبود هاچیکو بنا نهادند
@tonnel_zaman
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
پدیده تشدید یا رزونانس عامل تخریب پل در گجرات هند
یکی دو نفر پل رو تکون میدن، و بعد بقیه به اونا ملحق میشن و با ذوق پل رو تکون میدن که باعث ایجاد موج و نوسان توی پل میشه پل از آستانه تحملش عبور میکنه و متلاشی میشه
+همه اجسام یک فرکانس طبیعی دارن که ممکنه توی اون فرکانس نوسان کنن.
تشدید یا رزونانس وقتی اتفاق میوفته که فرکانس نیروی اعمالی خارجی به یک سیستم (مثل تاب، پُل، تارهای گیتار…) با فرکانس طبیعی ارتعاش این سیستم منطبق باشه که توی این حالت دامنه نوسان سیستم به بیشترین مقدار خودش میرسه.
انرژی سیستم هم توی حالت تشدید به بیشترین مقدارش میرسه و حالا باید انرژی رو تخلیه کنه که خب اگه نتونه از انرژی رو از خودش خارج کنه تخریب میشه!
🤦♂🤦♂🤦♂
@tonnel_zaman
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
ارزن عثمانی و خروس ایرانی
واردشو👇👇
@tonnel_zaman
این تصویر بقایای اجساد افرادی است که در همهگیری طاعون حدود ۷۰۰ سال پیش جان خودشان را از دست دادهاند. اکنون با تحقیق روی این اجساد مشخص شده این بیماری تاثیر مهمی روی سلامت حال حاضر ما برجای گذاشته!
طاعون در آن دوران باعث مرگ حدود ۲۰۰ میلیون نفر شده و بههمین خاطر نسل افراد حاوی آن ژن خاص، فراگیر شده است. اما نکته اینجاست که این ژن خودش سبب افزایش استعداد ابتلا به برخی بیماریهای خودایمنی میشود.
در واقع احتمال بروز بعضی بیماریهای التهابی روده از جمله بیماری کرون به خاطر این ژن در بدن ما افزایش پیدا میکند. چیزی که ۷۰۰ سال قبل باعث نجات جانمان شده، اکنون بلای جانمان است!
ما در انتخاب ژنهایمان نقشی نداریم و حداقل در زمان حاضر نمیتوانیم روی آنها تاثیر بگذاریم. اما بسیاری از انتخابهای شخصیمان مشابه همین داستان هستند و میتوانند تا چندین نسل بعد را گرفتار کنند.
@tonnel_zaman
آنچه بد است
وضع فرهنگی این سرزمین است
که امید به بهبودی آن هم نیست.
ابتذال میان مردم عادی روزافزوناست
روشنفکران هم بیمارند وهنرمندان
سالهاست که کاسبی پیشه کردهاند.
سهراب سپهری
🆔 @tonnel_zaman
#اوریانا_فالاچی در یک مصاحبه از وینستون چرچیل سوال می کند :
آقای نخست وزیر
شما چرا برای ایجاد یک دولت استعماری دست نشانده به آن سوی اقیانوس هند می روید
دولت هند شرقی را به وجود می آورید
اما این کار را نمی توانید در بیخ گوش خودتان یعنی در ایرلند که سال هاست با شما در جنگ و ستیز است انجام دهید ..؟
وینستون چرچیل بعد از اندکی پاسخ می دهد : برای انجام این کار به دو ابزار مهم احتیاج هست
که این دو ابزار مهم را در کشور ایرلند دراختیار نداریم..!
خبرنگار سوال می کند :
این دوابزار چیست؟
چرچیل در پاسخ می گوید :
اکثریت #نادان و اقلیت #خائن
@tonnel_zaman
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
٢٦ دى ١٣٥٧ - تصاوير ديده نشده از شادى مردم بعد از خروج محمدرضاشاه از کشور
@tonnel_zaman
شمشير نادرشاه در نوروز هميشه در غلاف بود.
او تعصب ويژه اى بر آغاز و پايان نبردهايش داشت و تنها زمان آسايش و راحتیاش در
نوروز بود؛
آن هم به دلیل احترامش به اين جشن
باستانى بود ! چراکه انديشه نادر اين
بود كه هيچ حماسه اى براى ايران مهمتر
از زنده نگهداشتن نوروز نيست !
@tonnel_zaman
عربی: زبانی بادوام
اندکی پس از فتوحات اسلامی، زبان عربی، به عنوان زبان تکاملیافتۀ امپراتوری اسلامی پدیدار گشت. همچنین، این زبان ابزارِ تفکر بود و قرار بود در قرون وسطی نیز، به همین ترتیب، دوام داشته باشد. 1400 سال است که زبان عربی همان شکلی را که در دوران عظمت عرب به خود گرفته بود حفظ کرده است. شاید بتوان گفت در سراسر جهان، هیچ زبانی چنین دوامی نداشته است.
تیتوس بورکهارت (Titus Burckhardt) در کتاب فرهنگ شمال آفریقا در اسپانیا (Titus Burckhardt) میگوید:
«زبانها، با گذر زمان، فقیرتر میشوند، نه غنیتر، و ویژگی اصلی زبان عربی، که با گذر زمان کهنه نمیشود، این است که خود را در فراوانی واژگان و طیف گسترده اصطلاحاتش نمایان میکند.»
در عصر ما، عربی یگانه زبانی است که در آن، شخصی عادی، حتی از اعراب نیمهباسواد، میتواند اشعار متعلق به قرن ششم میلادی را بخواند و محتوایش را بفهمد. همۀ زبان های باستانی دنیا یا از بین رفتهاند یا اینکه بهشدت، تغییر کردهاند. دیگر زبانها نیز، در مقایسه با زبانهای باستانی، قدمت کمتری دارند.
🟢@tonnel_zaman
ابداعات مسلمانان در غرب بی پایان است.
سیستمی که مسلمانان در آندلس برای آبرسانی به پایتخت «مادرید» تأسیس کردند، از زمان پیدایش آن قرنها قبل تا کنون هنوز پابرجاست، با اشاره به استقرار مسلمانان در اندلس بیش از چند سیستم برای آبرسانی به خدمت میگرفتند.
اما این دو معروفترین سیستمهایی که مورد مطالعه قرار گرفتهاند، سیستم مجریط و سیستم کریفلینت که تا امروز به کار خود ادامه میدهد.
به گفته مورخ علوم عربی، دکتر دونالد هیل بریتانیایی، سیستم آب پایتخت از طریق آنچه او فناوری کانالی که مسلمانان در اندلس ایجاد کرده اند ریشه دارد، همچنان در حال کار برای تامین آب شهر از منطقه ای به نام وادی الرمل یا همان وادی الرمل و آنچه او به لاتین گواداراما Guadarrama می نامد تامین میشود
@tonnel_zaman
"میلتون اریکسون" رواندرمانگر و نابغه برنامهريزىهاى ذهنى، وقتی دوازده ساله بود دچار بيمارى فلج اطفال شد. ده ماه بعد شنید که پزشکی به مادرش گفت: پسرتان شب را تا صبح دوام نمیاورد!
اریکسون صدای گریه مادرش را شنید، فکر کرد که میداند شاید اگر شب را دوام بیاورم مادرم اینطور زجر نکشد. تصمیم گرفت تا سپیده دم نخوابد. وقتی خورشید بالا آمد فریاد زد: مادر، من هنوز زنده ام!
چنان شادی عظیمی خانه را گرفت که تصمیم گرفت همیشه تمام تلاشش را بکند که یک شب دیگر درد و رنج خانواده اش را عقب بیندازد! اریکسون در سال 1980 در هفتاد و پنج سالگی در گذشت و از خود چندین کتاب مهم درباره ظرفیت عظیم انسان برای غلبه بر محدودیت هایش بجا گذاشت...
@tonnel_zaman
دیدگاه مورخان گوناگون درباره #امیر_اسماعیل_سامانی موسس سلسله سامانیان
✍او مردی عادل، منصف و خدای ترس بود، جوانبخت حق شناس ...
(محمد شبانکاره ای)
✍او مردی فرزانه و باشکوه بود، امارات پادشاهی از جبین او ظاهر بود. ملک ماوراءالنهر در عهد او معمور شد...
(حمدالله مستوفی)
✍به حقیقت پادشاه سزاوار به استحقاق بوده، مردی عاقل، عادل، مشفق، صاحب رأي و تدبیر ...
(ابوبكر محمد بن جعفر نرشخی)
✍اسماعیل نه تنها مؤسس یک امپراطوری بود، بلکه در عین حال بر طبق آنچه در مآخذ آمده، مردی پاکدامن و متقی و نمونه بوده است .. .
(ریچارد فرای)
✍پس از دستگیری محمد بن هارون که در طبرستان عاصی شده بود او را شبانروز می دوانیدند تا به بخارا پیش اسماعیل بردند، فرمود تا همچنان گرد شهر بگردانند و بعد از آن در خانه ای کردند و دیوارها را برآورده تا از گرسنگی و تشنگی هلاک شد ...
(ابن اسفندیار)
✍امیراسماعيل، رئيس نانوایان نیشابور را (که احتمالأ كم فروشی یا احتکار کرده بودند زیر پای پیل انداخت)
(آدام متز)
✍اسماعیل پادشاه بزرگ و نیک سیرت و صاحب مناقب و محاسن بسیار و آثار خوب و اعمال شگفت انگیز بود
(ابن حوقل)
@tonnel_zaman
تمدن اسلامی از دیدگاه علمی
خانم ( Robin S. Doa)
محقق، نویسنده و سردبیر چندین مجله علمی که بیش از ٣۵ کتاب در زمینه های مختلف علمی تاریخی را تألیف کرده در کتاب خود درباره تمدن عربی اسلامی در اروپا چنین می نویسد
🏛️ خلاصه متن :
در اوج قدرت امپراطوری عرب های مسلمان دو سوم جنوب شرقی شبه جزیره ایبری را تحت کنترل داشتند. علاوه بر قرطبه، مسلمانان شهرهای اسپانیا مانند غرناطه و سویا را احیا کردند. بیش از پنج قرن اسپانیا مکانی منحصر به فرد در اروپا بود. مکانی که در آن فرهنگ یادگیری ارزش گذاری و پرورش می یافت. با اینکه بعد از سقوط خلافت امویان مسحیان سعی کردند تا هویت عربی اسلامی را حذف کنند اما شاهد این هستیم که خیلی از کلمات اسپانیایی ریشه در عربی دارند. بسیاری از خانه ها در جنوب اسپانیا هنوز آثار معماری اسلامی را دارند، بسیاری از کالاهای همچون ( نیشکر، پنبه، برنج و گوشت های پخته) به لطف فاتحان مسلمان وارد اروپا شدند، یکی از مهمترین کمک های مسلمانان به اروپا وارد کردن کاغذ بود که باعث گسترش یادگیری و علم در سراسر اروپا شد
@tonnel_zaman
هدایت شده از پشتیبانی
در میانه قرن نوزدهم میلادی تجارت جهانی تریاک در هر دو زمینه تولید و فروش در دست انگلیس بود. با ابتکار این کشور کشاورزان ایران به کاشت خشخاش و تولید تریاک روی آوردند. کشاورز ایرانی در قطعه زمینی که گندم میکاشت، تغییر رویه داد و به کاشت خشخاش دست زد زیرا که با کشت خشخاش، سه برابر سود عاید خود میکرد، چون انگلیسیها برای تشویق کشاورزان، تریاک را گران میخریدند.
ایران در آن دوران گندم، ابریشم، شال، پارچه و... صادر میکرد، ولی از این پس ایران کمکم همه زمینههای صادراتی را از دست داد و چون در بازار انگلیس و جهان نیاز به تریاک بود و انگلیسیها بخش اعظم تجارت بینالمللی تریاک را در دست داشتند، سرزمین ایران را جولانگه این تجارت کردند. کنسول انگلیس در تهران در سال ۱۸۶۷ میلادی، پس از سالیان نهچندان دور فعالیت در این زمینه به کشورش گزارش داد: بهنظر میرسد که تقاضا برای تریاک خوب است و انتظار میرود که امسال سه برابر بیشتر از حد معمول به چین صادر شود.
رشد تولید تریاک در آن دوران سرسامآور بود، بهطوری که در سال ۱۸۵۹ میلادی ۳۰۰ صندوق و در ۱۸۸۹ میلادی مقدار ۱۸۸۶ صندوق تریاک از ایران صادر شد.
@tonnel_zaman
ﺑﻌﺪﺍﺯ ﺣﺎﺩﺛﻪ 11 ﺳﭙﺘﺎﻣﺒﺮ
ﻋﺪﻩ ﺍﯼ ﺍﺯ ﮐﺎﺭﮐﻨﺎﻥ ﺑﺮﺟﻬﺎﯼ ﺩﻭﻗﻠﻮ ﺯﻧﺪﻩ ﻣﺎﻧﺪﻧﺪ.
ﯾﮑﯽ از آنها ﺧﺎﻧﻤﯽ ﺑﻮﺩ که اون روز
ﺑﺎطرﯼ ﺳﺎﻋﺘﺶ ﺗﻤﺎﻡ ﺷﺪﻩ ﻭ ﺯﻧﮓ ﻧﺰﺩﻩ ﺑﻮﺩ
ﻭ ﺩﯾﺮ ﺍﺯ ﺧﻮﺍﺏ ﺑﯿﺪﺍﺭ ﺷﺪﻩ ﺑﻮﺩ!
یک ﻧﻔﺮ دیگه ﭼﻨﺪ ﻗﻄﺮﻩ ﻗﻬﻮﻩ ﺻﺒﺤﺎﻧﻪ
ﺭﻭﯼ ﻟﺒﺎﺳﺶ ﺭﯾﺨﺘﻪ ﺑﻮﺩ ﻭ ﺑﺨﺎﻃﺮ ﻋﻮض ﮐﺮﺩﻥ
ﻟﺒﺎﺳﺶ ﺩﯾﺮﺵ ﺷﺪﻩ ﺑﻮﺩ!
اتومبیل ﯾﮑﯽ ﺍﺯ آنها
ﻫﺮﭼﻘﺪﺭ ﺍﺳﺘﺎﺭﺕ ﺯﺩﻩ ﺑﻮﺩ؛ ﺭﻭﺷﻦ ﻧﺸﺪﻩ ﺑﻮﺩ
و ﻧﻔﺮ بعدی ﺑﻪ ﺍﯾﻦ ﺩﻟﯿﻞ ﺩﯾﺮ ﺭﺳﯿﺪﻩ ﺑﻮﺩ ﮐﻪ
ﯾﮏ ﺟﻔﺖ ﮐﻔﺶ ﻧﻮ ﺧﺮﯾﺪﻩ ﺑﻮﺩ ﻭ ﺍﻧﮕﺸﺖ ﭘﺎﯾﺶ ﺑﻪ ﺩﻟﯿﻞ ﻧﻮ ﺑﻮﺩن ﮐﻔﺶ ﺗﺎﻭﻝ ﻣﯿﺰﻧﺪ و ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﺩﻟﯿﻞ
ﻣﺠﺒﻮﺭ ﻣﯿﺸﻮﺩ، ﺑﻪ ﺩﺍﺭﻭﺧﺎﻧﻪ ﺭﻓﺘﻪ ﻭ ﭼﺴﺐ ﺯﺧﻢ ﺧﺮﯾﺪﺍﺭﯼ ﮐﻨﺪ ﻭ ﻫﻤﯿﻦ ﺍﻣﺮ ﺑﺎﻋﺚ ﻣﯿﺸﻮﺩ
ﺩﯾﺮ ﺑﻪ ﻣﺤﻞ ﮐﺎﺭﺵ ﺑﺮﺳﺪ
ﻭ این ﺑﺎﻋﺚ ﻣﯿﺸﻮﺩ ﺯﻧﺪﻩ ﺑﻤﺎﻧﺪ!
ﻫﺮوقت تو ﺗﺮﺍﻓﯿﮏ ﮔﯿﺮ می کنید،
آﺳﺎﻧﺴﻮﺭﯼ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺩﺳﺖ می دهید،
ﻓﺮﺯﻧﺪﺗﺎﻥ ﺑﺮﺍﯼ ﺑﯿﺮﻭﻥ ﺭﻓﺘﻦ ﺩﯾﺮ ﺁﻣﺎﺩﻩ ﻣﯿﺸﻮﺩ
ﺳﭙﺮ ﻣﺎﺷﯿﻦ ﻋﻘﺒﯽ ﺑﻪ ﺳﭙﺮ ﻣﺎﺷﯿﻦ ﺷﻤﺎﺑﺮﺧﻮﺭﺩ ﻣﯿﮑﻨﺪ ﻭ یا ﻣﺠﺒﻮﺭ ﻣﯿﺸﻮﯾﺪ ﻣﺘﻮﻗﻒ ﺷﻮﯾﺪ،
ﻋﺼﺒﺎﻧﯽ ﻧﺸﻮﯾﺪ ﻭ ﺑﺪﺍﻧﯿﺪﮐﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﻣﯿﺨﻮﺍﻫﺪ ﺟﺎﯼ ﺩﯾﮕﺮﯼ ﻧﺒﺎﺷﯿﺪ و ﺍﯾﻨﮕﻮﻧﻪ ﺧﺪﺍﻭﻧﺪ ﺩﺭ ﺣﺎﻝ ﻣﺮﺍﻗﺒﺖ ﺍﺯ ﺷﻤﺎﺳﺖ.
اين همان حكمت خداوند است كه در تك تك ذرات هستى جاريست.
همیشه چیزای مثبت و نقاط قوت اطراف تون رو ببینید و جذب کنید بعد از مدتی شادابی به عادت های خوب تون تبدیل میشه.
@tonnel_zaman
تونل زمان
تاثیر تجارت مسلمانان در اروپا @tonnel_zaman
با آنکه اسلام پوشیدن لباسهای ابریشمی را برای مردان ممنوع کرده بود، مراکز بزرگی از این صنعت پیدا شد و صنعتگران با شوق و علاقه به تکامل آن پرداختند و بازرگانی چنان رواج پیدا کرد که واژگان و اصطلاحات مربوط به آن در زبانهای اروپایی وارد شد.
پارچه هایی را که از فسطاط، پایتخت اولیه مسلمانان در مصر، به انگلیس می بردند، #فاستونی می نامیدند و یا پارچه هایی که امروز دمسک (#دمسه) و یا دمیاطی می نامیم از بزرگترین مراکز بازرگانی آن روز، یعنی دمشق، وارد می شده است.
پارچه های مسلمانان را بازرگانان #ایتالیایی از دمشق وارد می کردند. پارچه های گرانادا آندلس در بازارهای اروپا، به نام گرانادین معروف بود و تافته های #ایران نیز در اروپا بسیار رواج داشت.
در قرن ششم هجری، در محله عتابية بغداد پارچه های ابریشمی معروفی می بافتند؛ در اسپانیا نیز به تقلید از آنجا این نوع پارچه بافته می شد و بازرگانی آن در اروپا رواج کلی پیدا کرد و در جشنهای بزرگ دربارهای اروپا خانمها با لباسهای ابریشمی بافته شده ایران شرکت می کردند. قطعه هایی از پارچه های ابریشمی بافت بغداد و ایران امروزه در گنجینه های برلن، لوور و لیون موجود است که آنها را در پایان قرن دهم میلادی بافته اند و از نشانهای خاص آن رنگ قرمز، زرد و سیاه و تصاویر حیوانات و پرندگان روی آنهاست. یکی از این نشانها، نقش فیل است که در ابریشم کاریهای قدیم ایران بوده و در مقبره شارلمانی یک قطعه ابریشم کاری موجود است که این ویژگی را دارد.
مسلمانان هر روز بیش از پیش بازار این گونه ابریشم کاریها را در غرب گسترش می دادند؛ چنان که پس از مدتی در برخی مراکز اروپا ماشینهایی نصب شد و صنعتگران مغرب رقابت خود را با کارخانه های مشرق و اندلس آغاز کردند. در جزیره سیسیل در قصر پالرمو، مسلمانان کارخانه ابریشم بافی تأسیس کردند. مدتها پارچه های نفیس از آنجا به دیگر نقاط اروپا صادر می شد تا آنکه سیسیل به دست نرمانهای مسیحی فتح شد.
صنعت ابریشم بافی شهرهای گوناگون ایتالیا از همین جا رونق گرفت و در قرن چهاردهم میلادی به اوج پیشرفت خود رسید.
📚منبع: گوستاو لوبون، تمدن اسلام و عرب
@tonnel_zaman
تونل زمان
شهادت اروپایی ها از خدمات پزشکان تمدن اسلامی @tonnel_zaman
شهادت مستشرقین درباره ی تاثیر پزشکان مسلمان در طب و علم پزشکی
بسیاری از غیرمسلمانان غربی شاهد عظمت تمدن پزشکی اسلامی و کمک های انکارناپذیر آن در پیشرفت ملت ها بوده اند و این شهادت ها تنها پس از مطالعه عینی بر اساس رویکرد علمی دقیق به میراث پزشکی مسلمانان به دست نیامده است. و آنچه ما در اینجا ارائه می کنیم فقط اندکی از گفته هاست، و کتاب ها در مورد تمدن پزشکی اسلامی بسیار است، اما آنها به طور کلی به ما نشانه روشنی از عظمت آنچه مسلمانان به بشریت بخشیده اند می دهند.
☢شهادت دومینیک سوردل:
دانشمندان عرب (مسلمان) در علم پزشکی به مشاهدات بالینی و دانش روش شناختی شهرت داشتند و رازی که یکی از بزرگترین پزشکان مسلمان در بغداد بود، از ناظران بسیار ماهر و دقیقی بود. دو نوع اثر از خود به جای گذاشته است و دایره المعارف بزرگی در دانش پزشکی کتاب الحاوی است که قانون ابن سینا جایگزین آن شد و جراح معروف عرب الزهراوی و دانشمندانی مانند ابن زهر ، ابن رشد و ابن میمون یهودی که آثار و علوم آنها به نفع مسیحیت بوده است.
☢شهادت پیتر بورمن:
«دستاوردهای مسلمانان جهان در همه امور علمی و فرهنگی آشکار و مشهود است، در واقع نمی توان دستاوردهای آنان را در زمینه #پزشکی انکار کرد و همین امر باعث شد تا کتابی با عنوان (طب اسلامی در قرون وسطی بنویسم)وی گفت: این موضوع مرا برانگیخت تا این کتاب را بنویسم که من به عنوان یک مسیحی آلمانی بخشی از فرهنگ خود را مدیون فرهنگ اسلامی هستم و این همان چیزی است که علیرغم برخی تلاش ها برای از بین بردن نقش مهم مسلمانان در آن، سعی در روشن شدن و تایید آن دارم. اروپا و جهان مسلمانان در رشته پزشکی در قرون وسطی بیمارستان های اسلامی موقوفه های اسلامی بودند و به همه مردم فارغ از مذهبشان خدمات پزشکی ارائه می کردند، یهودی، مسیحی، صابئین، زرتشتی و غیره بودند، پس بیمارستان اسلامی همه را معالجه میکرد و این یعنی مدارای اسلامی با غیرمسلمانان.» و درباره مهمترین بیماریهایی که مسلمانان با دانش جدید به درمان آن کمک کردند.
☢شهادت گوستاو لو بون خاورشناس بزرگ فرانسوی :
«#پزشکی مهمترین علمی است که اعراب (مسلمانان) به آن توجه داشتند و اعراب بزرگترین کشفیات خود را در این علوم به پایان رساندند و کتابهای پزشکی اعراب در تمام اروپا ترجمه شد و بخش زیادی از آنها مانند سایر کتابهایشان از بین نرفت. "
☢شهادت هاوارد آر ترنر:
«مسلمانان نبوغ سازمانی خود را همراه با مهارت های خاص خود در زمینه درمان و #جراحی به کار گرفتند و موفقیت های چشمگیری در تأسیس #بیمارستان های بزرگ در شهرهای بزرگ جهان اسلام در قرون وسطی به کار بردند. از تمام مؤسسات پزشکی شناخته شده در دوران باستان و همچنین مؤسسات خارج از کشورهای اسلامی به طور گسترده ای پیشی گرفت.
☢شهادت آلفرد گیوم شرق شناس انگلیسی :
دانشگاه سالرنو ایتالیا ، به عنوان یک دانشکده پزشکی، اگر نگوییم تأثیر خلاقانه، حداقل در تغذیه و تداوم آن، تأثیر زیادی از طب عربی گرفت.
☢شهادت دونالد آر. هل:
کتابهای عربی در اواخر قرون وسطی چنان در اروپا رواج یافت که بسیاری از نامهای عربی به لاتین معرب شدند ، به طوری که ابن سينا (أفيسنا) Avicenna .... والبتاني (الباتينيس) albatenius و بسیاری دیگر تبدیل شد.
☢شهادت مایرهوف:
"علوم، به ویژه #پزشکی، به سرعت از دست مسیحیان و صابئیان به دست مسلمانانی که بیشتر آنها در بلاد فارس (ایران) زندگی می کردند، منتقل شد. در پزشکی، به جای مجموعه های برگرفته از منابع کهن، دایره المعارف های منظمی را می یابیم که در آنها دانش نسل های قبلی به طور دقیق طبقه بندی شده و در برابر اطلاعات جدید قرار گرفته است.
☢شهادت مونتگومری وات :
یافتن مردانی با صلاحیت دانش در بیش از یک زمینه و رشته در دوران اسلامی عجیب نبود، زیرا ابن سینا، که شاید بزرگترین فیلسوف مسلمان بود، پزشک بزرگی هم نیز بود و ابن رشد که در فلسفه هم سطح با ابن سینا است. ، همزمان به کار قضاوت و فقه و تألیف تعدادی کتاب در زمینه پزشکی مشغول بود.
✍:مروان پاشا
📚منبع: کتاب (داستان علوم پزشکی در تمدن اسلامی) تالیف دکتر راغب السرجانی.
_
@tonnel_zaman