مناره چهارگوش
از #طهران دوره قاجار تا #یزد دوره معاصر
مشاور:مهدی صادقاحمدی
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
ترابیران ... معماریظرفزندگی
در دوران پیش از اسلام مناره یا میل راهنما را جهت راحتی مسافران میساختند. این هادیان قافلهها و راهنمایان کاروانها را عموما" در کنار راهها و جادهها میساختند و در تاج آنها آتشی روشن کرده تا مسافران با دیدن نور آنها در شبهای تاریک یا روزهای مه گرفته راه را از بیراه تشخیص دهند.
منارهها یا میلها، از همان ابتدای ساختشان بنایی مستقل بودهاند و ربطی به بنایی دیگر نداشتهاند. از میلها در دوران باستان برای پیامرسانی، پست و راهنمایی راهها استفاده میشده؛ هر چند تزئینهای عالی آنها جای بحث دربارة کاربردشان را باز میگذارد.
اکنون اما منارهها از اجزاء معماری اسلامی هستند که بیشتر در مساجد، تکایا و برخی بقاع متبرکه بهکار میروند. و از محلی برای اشاعه نار تبدیل به محلی برای اشاعه نور شدند.
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
انسانی را که آنها (غرب) تعریف میکنند با انسانی که ما (در تمدن اسلامی) تعریف میکنیم کاملاً متفاوت است.
در اسلام انسان با #آسمان در ارتباط است و همیشه نگاهش به آسمان است اما انسان آنها (غربی) نگاهش به #زمین است و نگاه به آسمان ندارد.
👌 لذا انسان باید در #شهر با آیات الهی در ارتباط باشد.
🎙️ آیتالله محسناراکی
تصویر اول: مسجدجامع هرات، افغانستان
تصویر دوم:گنبدخانه مسجد شیخلطفالله، اصفهان
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
شبکه اجتماعیِ کاملاً اجتماعی
در ایران حمامها مکانی برای آشنایی بـا همصنفهـا و خبرگیری بود. خبرگیری افـراد در حمامهـا تنها محدود به مسائل روزمره نمیشد و گاهی مطالب مهم و حتی سـرنوشت ساز کـشور نیز میان مردم به بحث گذاشته میشد. چنانکه به گفته یکی از ناظران خـارجی، هنگام جنگهای ایران و روسیه، چند روزی در بازار و حمامهای عمومی ایران صحبت از #جهـاد علیه روسیه تزاری در میان بود.
به دلیل همین بعد #اجتماعی حضور در مکان شهری بود کـه در دوره قاجار، عـده ای از سوی نـظمیه یا مقامهـای سـیاسی به طور ناشناس و محرمانه در حمامهـا و دیگـر فـضاهای عمومی استراق سمع میکردند و شنیدههایشان را بــه بالادستیهای خود گزارش میدادند. چنین اهتمامی از سوی حکومت، تائیدی بـر تاثیر اجتماعی حمامها و البته آگاهی حکومت از چنین کارکرد مهمی اسـت.
@AsrTarikh
حمامها، بقاع متبرکه، تکایا و میادین شهری و حتی بازار و قهوهخانههای شهر فرصتی برای کـسب آگاهی از اخبار روز و اطلاع رسانی بود؛ به عبارتی، هـم امکان خبرگیری و هم خبرپراکنی در این اماکن وجود داشت.
علاوه بر این مسائلی از قبیل دادوستد و آشنایی خانوادهها و ازدواج جوانها نیز در حمامها امر بسیار رایجی بود.
پ. ن:
تحقیقات جدید نشان داده گفتوگو با غریبهها در مکانهای عمومی مثل مترو، اتوبوس، مطب و... تاثیرهای مثبت زیادی روی روان افراد میگذارد. البته این تنها بُعد فردی ماجراست و تاثیرات اجتماعی آن بیشتر از اینهاست.
دسترسی
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
بیمارستان زایمان در نزدیکی واحد پزشکی کارخانه اتومبیل ولگا تولیاتی 1982
اینجا کارخانه #تولید_انبوه عروسک نیست، اینجا بیمارستان یکی از کارخانجات #تولید_انبوه خودرو سواری در شوروی است.
کارخانههایی که در خدمت "قدرت و ثروت انباشت شده" باید انبوهی از کارگران را در انبوهی از آپارتمانهای #انبوه_سازی شده در نزدیکترین مکان به کارخانجات ساکن کنند تا با کمترین هزینه ارزانترین نیروی کار را شکل دهند.
بازی کودکانه کودکان، تولید غذای خانگی برای خانواده، دورهمی خانوادگی، خرید از مغازه و بازارچه محلی، صله رحم و دهها موضوع اجتماعی_خانوادگی دیگر نباید وجود داشته باشد و سرمایهدار به همان روش #تولید_انبوه و کپسولی هر کدام که ضرورت داشت را در اختیار کارگر و خانوادهاش میگذارد و غیرضرورها هم همچون صله رحم از دستور کار حذف میشود تا حرکت چرخهای توسعه کند نشود.
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
ترابیران ... معماریظرفزندگی
بیمارستان زایمان در نزدیکی واحد پزشکی کارخانه اتومبیل ولگا تولیاتی 1982 اینجا کارخانه #تولید_انبوه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
جلال آلاحمد:
اکنون ما... در برابر #ماشین و #تکنیک ایستادهایم و از سر بیارادگی یعنی به هرچه پیش آید خوش آید، تن دادهایم
چه بایدمان کرد؟ آیا همچنان که تا کنون بودهایم باید فقط مصرفکننده باقی بمانیم؟ یا باید درهای زندگی را به روی ماشین و تکنولوژی ببندیم؟ یا راه سومی در پیش است؟
تنها #مصرفکننده ماشین ماندن و به تسلیم صرف تن به این قضایای قرن بیستمی دادن، همان راهی است که تا کنون پیمودهایم. راهی که به روزگار فعلی منتهی شده است. به روزگار غربزدگی.
به روزگار دست به دهان غرب ماندن که بیایند و هرچند سال یکبار، اعتباری بدهند یا کمکی، که مصنوعاتشان را بخریم و ماشینها که قراضه شد از نو. درست است که این راه آسانی است و برآورنده بسیاری از کاهلیها و تنبلیها و بیعرضگیها و بیکارگیها؛اما اگر این راه به جایی میبرد که این همه نابسامانی در کارمان نبود.
اما این که به درون پیلهی خود بگریزیم، هیچ زنجرهای چنین نکرده است آیا نه این است که به جبر سیاست و اقتصاد و همبستگی منافع با دیگر دستههای بشری، نیمی از اراضی مملکت را در اختیار بیل و متهي کمپانیهای خارجی گذاشتهایم که بیایند و بکاوند و حفر کنند و درآرند و ببرند.
اما راه سوم که چارهای از آن نیست جان این دیو را در شیشه کردن است. آن را به اختیار خویش درآوردن است... طبیعی است که ماشین برای ما سکوی پرشی است؛ تا بر روی آن بایستیم و... هرچه دورتر بپریم. باید ماشین را ساخت و داشت اما در بندش نبایست ماند... چون ماشین وسیله است و هدف نیست. هدف فقر را از بین بردن و رفاه مادی و معنوی را در دسترس همه گذاشتن است.
#ترابیران
@torabiran
اسرار کلام الله فی القرآن، و اسرار القرآن فی الفاتحة، و اسرار الفاتحة فی بسم الله الرحمن الرحیم و اسرار بسم الله الرحمن الرحیم فی باء بسم الله الرحمن الرحیم و اسرار الباء فی النقطة التی تحت الباء و انا النقطة التی تحت الباء
مولی الموحدین علی بن ابیطالب
....ترابیران....
ترابیران ... معماریظرفزندگی
#زبان_فارسی زبانی که از قسطنطنیه تا هند، زبانِ علم بوده است #ترابیران عضویت در کانال: https://eitaa
وَلَن تَرضىٰ عَنكَ اليَهودُ وَلَا النَّصارىٰ حَتّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُم ۗ قُل إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الهُدىٰ ۗ وَلَئِنِ اتَّبَعتَ أَهواءَهُم بَعدَ الَّذي جاءَكَ مِنَ العِلمِ ۙ ما لَكَ مِنَ اللَّهِ مِن وَلِيٍّ وَلا نَصيرٍ﴿۱۲۰﴾
هرگز یهود و نصاری از تو راضی نخواهند شد، (تا به طور کامل، تسلیم خواستههای آنها شوی، و) از آیین (تحریف یافته) آنان، پیروی کنی. بگو: «هدایت، تنها هدایت الهی است!» و اگر از هوی و هوسهای آنان پیروی کنی، بعد از آنکه آگاه شدهای، هیچ سرپرست و یاوری از سوی خدا برای تو نخواهد بود.
#جهانی_سازی چیزی جز غربی سازی شرق تا غرب عالم نیست؛ غربی شدن در زبان، در معماری، در هنر، در سبک زندگی، در مذهب، در تفکر... از نوک پا تا فرق سر
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
مسجد #ملا_اسماعیل در یزد جزو معدود مساجدی است که دهانه ایوان با قطر گنبدخانه برابر است.
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
درست ده سال پیش دو کارگر #زن در اثر آتشسوزی در یک کارگاه پوشاک ۵طبقه در سهراه جمهوری در تهران از ترس و گرمای آتش خود را از پنجره به بیرون آویزان کرده بودند.
چیزی که آن زمان از تصاویر و فیلمها گویا بود جنس نما فلزی (احتمالا آلمینیوم) بود.
پر واضح است که به دلیل اتصالات و تکنیک اجرای خشک، نماهای فلزی و شیشهای به مراتب مقاومت کمتری نسبت به نماهای آجری و حتی سنگی دارد و این مساله به هنگام آتشسوزی و بالا رفتن دمای مصالح چندبرابر هم خواهد شد.
در نهایت زیر پای این دو کارگر زن سست شد و به پایین سقوط کردند.
خانوادههایی داغدار شدند
نانآور حداقل دو خانه از بین رفتند
فرزندانی بیمادر شدند
و احتمالا مردی بیهمسر!
اما این حادثه غمانگیز و دردناک باعث نشد استفاده از مصالح غیربومی و غیرمقاوم در نما کلا ممنوع شود.
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
🎙️ آیتالله محسن اراکی:
در منابع داریم که اگر حجم یک شهر پر شد، باید در فکر یک شهر دیگر با مستلزمات شهری دیگر و با مرکزیت حکومتیِ دیگر باشیم.
این اختلالهایی که در حال حاضر در امنیت شهرها مشاهده میشود برای این است که این محاسبات رخ نداده است. شهر نباید بی حساب باشد و هرچه خواست بزرگ شود.
شهر باید مقیاسها و استانداردهای شهری را دارا باشد. یکی از این مقیاسها این است که باید مرکزیت داشته باشد؛ مرکزیت حکومتی، مرکزیت قضایی، مرکزیت امنیتی، مرکزیت فرهنگی، مرکزیت خدماتی و غیره اینها را باید پیشبینی شود. مبتنی بر نظام توزیع عادلانه اسلامی.
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
#نئوم (به عنوان مدل توسعه آینده عربستان) در رسانهها اینچنین تصویر شده است: 👇👇
"شهر نئوم، شهر رویایی عربستان سعودی که ۳۳ برابر نیویورک و اولین شهر در جهان بدون خیابان، بدون ماشین و بدون ترافیک خواهد بود، یعنی زمانی برای امور لذت بخشتر در زندگی.
به گونهای برنامهریزی شده که تمام شهرهای بزرگ در سراسر جهان از نئوم 8 ساعت پرواز داشته باشند.
این شهر با استفاده از هوش مصنوعی و منابع انرژی پاک ساخته می شود و از قطارهای گلوله ای و هایپرلوپ بهره میبرد.
آب و هوای نئوم پتانسیل خورشیدی و بادی مکمل بیرقیب را از طریق انرژیهای تجدید پذیر با قیمت رقابتی فراهم میکند."
اما واقعیت عربستان را در کلیپ دوم، کوچهها و محلات چسبیده به مسجدالحرام، ببینید.
لیبرالیسم و نئولیبرالیسم هرکجای دنیا ادعای توسعه داشته باشد ماهیتاً پیوست عدالت نخواهد داشت. پیشرفتی که در آن عدهای به قله قدرت و ثروت و جایگاه اجتماعی دست یابند و بقیه روزبهروز در تنگنای بیشتر، شاید بتوان اسم توسعه بر آن گذاشت اما قطعا پیشرفت نیست.
در الگوی اسلامیایرانی پیشرفت، #عدالت محور توانمندسازی افراد، توزیع ثروت، دسترسی به منابع و امکانات و حتی عدالت در آموزش، تفریح و حتی معنویت خواهد بود.
با این نگاه #شهرسازی نیز باید نماد و نمودی از عدالت همه جانبه در جامعه اسلامی باشد، و همگان به یک اندازه امکان برخورداری از مسکن مطلوب، شهر ایمن و سالم، امکانات شهری و خدمات عمومی را داشته باشند و ادبیات "بالای شهر پایین شهر" "حاشیه نشینی" از گفتمان شهری برچیده شود.
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
ترابیران ... معماریظرفزندگی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
از این به بعد استفاده از کامپوزیت در نمای ساختمان ممنوع است.
مالکینی که نمای ساختمان آنها کامپوزیتی است با مراجعه به شهرداری تهران بدون پرداخت هزینه میتوانند نمای ساختمان خود را تغییر دهند.!!
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
تاثیر روی کار آمدن نرمافزار فقهی بر شروع دوباره #تمدن_اسلامی
📌 با روی کار آمدن نرمافزار فقهی برای اداره حکومت یکبار دیگر دورۀ تمدن اسلامی شروع میشود و شهرسازی، جادهسازی، بومیسازی تجارت و تولید علم در دل حکومت صفویه رشد میکند.
🧾 طرح حکومتی که علما در دوران صفویه برای پایتخت کشور میدهند براساس آموزههای دینی است وقتی به میدان نقش جهان نگاه میکنیم چهارگوشه میدان اختصاص به مسجد، بازار، حکومت و مردم دارد یعنی در کنار هم برای رشد یکدیگر جانب ایشان هستند.
☑️ محقق کرکی بدعتها را برداشت، شرع را رواج داد، شیرهکش خانهها، شرابخانه، مرکز فحشا و فساد را ویران، منکرات را از بین برد و آلات سهو و قمار را شکست، واجبات الهی و اذان به روش شیعیان را در سراسر بلاد ایران گستراند.
✍ مصطفی بیگمحمدی
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
ترابیران ... معماریظرفزندگی
🎙️ آیتالله محسن اراکی: در منابع داریم که اگر حجم یک شهر پر شد، باید در فکر یک شهر دیگر با مستلزمات
#توسعه تهران در دوران سلطنت محمد رضا و بهویژه پس از #اصلاحات_ارضی او بود. در این سالها بود که #تهران از یک شهر خلوت و معمولی به یک شهر عظیم و بینظم و شلوغ و آلوده تبدیل شد. در این سالها ایران درآمد کافی داشت و اگر محمدرضا به فکر مملکت بود میتوانست تهران را بر اساس اصول #شهرسازی به صورت یک پایتخت زیبا توسعه دهد.
ولی محمد رضا چنین نکرد و اصولاً در رژیم او هیچ ارگانی به فکر آینده نبود. توسعه بیرویه تهران ثمره سیاستهای مخرب محمدرضا در بهم ریختن #بافت جامعه بود و نمونه بارزی از مملکتداری او. چنین بود که تهران پایتخت محمدرضا به شهری بدل شد که بر دریای از آب قرار دارد، از نظر هوا مسموم و آلوده است، فاقد کوچکترین امکانات ایمنی برای سوانح غیر مترقبه است، ترافیک آن سنگینترین ترافیکهای دنیاست، بینظمترین و آلودهترین شهر دنیاست و گردآوری زباله آن به تنهایی سالیانه هزینههای گزافی را تحمیل میکند.
محمدرضا شهر ۳۰۰ هزار نفری تهران را به ۶ میلیون رساند و رسماً میگفت که طرح ۱۲ میلیونی کردن تهران را دارد. این یک اصل است که خراب کردن آسان و درست کردن بسیار مشکل است. محمد رضا #بافت اجتماع ایران را خراب کرد، یعنی کار آسان را انجام داد.
خاطرات ارتشبد حسین فردوست کتاب ظهور و سقوط پهلوی
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30
نقطۀ آغاز #شهرسازی و #معماری_اسلامی
🔆خودباوری و بازگشت به خویشتن اسلامی، دانشمندان جوان را در جدید ترین فناوریهای دنیا سرآمد ساخته است.
از همین رو زمان آن رسیده است که معماران پرورشیافته در دامان انقلاب اسلامی در پهنۀ #معماری و #شهرسازی اسلامی نیز بدرخشند.
👈 در این میان بر حوزههای علمیه و دانشمندان اسلامی است که با بازنگری در مبانی طراحی عالم خلقت و کاربردی کردن آنها خمیرمایۀ اصلی تفکرات الهی را به معماران جوان این کشور منتقل و آنگاه منتظر تحول 👌 در طراحی معماری و شهرسازی باشند.
✍️ حسین سروش
#نهضت_تولید_علم
#جنبش_نرم_افزاری
#فناوری
#علوم_انسانی
#معماری_اسلامی
#تمدن_اسلامی
عضویت در کانال #ترابیران 👇
https://eitaa.com/joinchat/3390242820C7aa91b8d30