11.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
چند نکته شنیدنی از زندگی امام باقر علیه السلام
تقدیم به ساحت قدسی و مطهر امام محمد باقر علیه السلام تلاوت سوره الرحمن همراه با صدصلوات هدیه میکنیم.
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
طوبای عفاف
تأویل «ماءٍ مَعِينٍ» آب روان و گوارا در #قرآن_حکیم «قُلْ أَرَأَيْتُمْ إِنْ أَصْبَحَ ماؤُكُمْ غَوْرا
«وعده نجات از جهالت و رهايي از ظلمت گمراهي، دل انسانهاي بصير را از ديرباز به خود مشغول داشته است، به همين سبب بعضي شاگردان خاص اهل بيت(علیهمالسلام) برای يافتن طريق هدايت سؤالاتی درباره معرفت #آخرين_حجّت_الهی در محضر ايشان مطرح كردهاند، چنانكه جناب «زراره» ميگويد: «از امام صادق(علیه السلام) شنيدم كه فرمود: قائم ما پيش از قيام خود، غيبتی طولانی خواهد داشت. عرض كردم: چرا؟
فرمود: اگر ظاهر باشد او را می كشند؛ سپس فرمود: اي زراره! اوست كه انتظارش را می كشند و مردم در ولادتش شك می كنند؛ برخی می گويند پدرش از دنيا رفته و فرزندی از خود به جای نگذارده است؛ بعضی می گويند در شكم مادرش است؛ گروهی گويند غايب است؛ دستهای گويند به دنيا نيامده و عدّهای ديگر گويند دو سال قبل از وفات پدرش به دنيا آمد! همان، #موعودمنتظر است؛ ولی خدای والا می خواهد تا شيعيان را بيازمايد و در اين آزمايش دشوار، باطلگرايان دچار ترديد ميشوند».
زراره (كه گويا از چنين فضاي پر شبههاي هراسناك گرديد، و به فكر چاره افتاده) گويد: به #امام_صادق(علیه السلام) عرض كردم: فدايتان شوم! اگر من در آن زمان بودم چه كنم؟ آن حضرت فرمود: اگر آن زمان را ادارك كردی، پيوسته دل به اين دعا مشغول دار:
«اللّهم عرّفنی نفسك، فإنّك إن لم تعرفني نفسك لم أعرف نبيّك، اللّهم عرّفني رسولك، فإنّك إن لم تعرّفني رسولك لم أعرف حجّتك. اللّهم عرّفني حجّتك، فإنّك إن لم تعرّفني حجّتك ضللت عن ديني».
#دعا تنها مجموعهاي از الفاظ براي خواندن و درخواست كردن نيست، بلكه معارف عميق و درسهای ارزشمندي در دعاي معصومان(علیه السلام) نهفته است كه فهم آنها و تأمّل در آموزههايشان ارزشمند علمی و عملی به بار ميآورد، چنانكه زراره در پي آن است با اين درس گرانقدر مشكل خويش را بگشايد.
براي شناخت مقام والاي امامت و شخصيّت منحصر به فرد #امام_عصر(علیه السلام) راههای فراوانی هست؛ بررسی دعاها و زيارتهايی كه از خود امام عصر(عج) رسيده است و يا فرموده امامان ديگر(علیهمالسلام) در بارة آن حضرت از بهترين اين راههاست.
همانگونه كه تأمّل در عبارات «#نهجالبلاغه »، سخنان #سيّدالشهدا(علیه السلام) از آغاز تا پايان حادثه كربلا، معارف بلند «#صحيفة_سجّاديه » گوياي برنامههاي #امام_علی، #امام_حسين و #امام_سجّاد (علیهم السلام) اند و از ايجاد حوزههای علمی و برگزاری مناظرات علمی برنامه صادقين(علیهماالسلام) استنباط می گردد، از ادعية مأثور يا مرتبط با امام عصر(علیه السلام) برنامههای ايشان فهميده ميشود؛ زيرا وقتي امامی دعا می كند، علاوه بر مقتضيات دعا، ويژگيهاي امامت و وظيفة امام در برابر امّت و چگونگي پيوند امام با امّت و تأثير ملكي و ملكوتي امام را تشريح ميكند.
بر اين پايه، كسي كه می خواهد وجود مبارك #وليّعصر(عج) را بشناسد، بهتر است زيارتها و دعاهاي مرتبط با آن حضرت را به دقت بررسي كند، تا به حريم معرفت آن امام همام بار يابد».
امام مهدی موجودموعود، علامه جوادی آملی، ص۶۵
@toubaefaf
▪️وصیتی از حضرت امام باقر علیهالسلام
جابر جُعفی گوید: هجده سال در خدمت سرورمان #امام_باقر صلواتاللهعلیه بودم؛ چون خواستم از خدمت حضرت (به وطنم کوفه) بازگردم، با ایشان وداع کردم و گفتم: مرا مطلبی بفرمائید تا استفاده کنم؟ حضرت فرمودند: «ای جابر! پس از هجده سال (که در خدمت ما بودهای)؟!» عرض کردم: آری، شما دریای بیکرانی هستید که هرگز به انتها و عمق آن نمیتوان رسید؛ سپس امام علیهالسلام فرمودند:
⭕️ «ای جابر، به شیعیانم از جانب من سلام برسان و به آنان بگو که بین ما و خدای تعالی، پیوند خویشاوندی نیست و هیچ راهی برای تقرّب به پروردگار وجود ندارد، مگر اطاعت (از اوامر و نواهی) او؛ ای جابر، کسی که خدای تعالی را اطاعت کند و ما را دوست بدارد، او اهل ولای ماست و هر که خدا را معصیت و نافرمانی کند، دوست داشتن ما فایدهای برایش نخواهد داشت...»
📜 الأمالی (شیخطوسی)، ص۲۹۶
بحار الانوار (علامهمجلسی)، ج۷۵، ص۱۸۲
✅ پایداری دین توسط چهار گروه است...
زراره از #امام_باقر علیهالسلام روایت میکند که امیرالمؤمنین صلواتاللهعلیه فرمودند:
🔹چهار گروه، سبب قِوام و پایداری دین هستند:
✔️ عالِم سخنوری که به علم خود عمل نماید؛
✔️ ثروتمندی که از انفاق مازاد دارائیش به مؤمنانِ نیازمند، دریغ نکند؛
✔️ فقیری که آخرتش را به دنیا نفروشد (بر فقر خود صبر نموده و دینفروشی نکند)؛
✔️ نادانی که از تحصیلِ علم (دین) تکبّر نورزد؛
⭕️ پس چون عالِم، علمش را پنهان سازد و ثروتمند، نسبت به مالش بخل ورزد و فقیر، آخرتش را به دنیا بفروشد و جاهل، از طلب علم تکبر کند، جامعه به سراشیبیِ سقوط و قهقرا خواهد افتاد؛ در اين حال، زیادیِ مساجد و كثرتِ مردمی كه در آنها رفت و آمد میكنند، شما را نفريبد!
عرض شد: يا امیرالمؤمنین! در اين دوران چگونه بايد زندگى كرد؟
🟢 حضرت فرمودند: در ظاهر با مردم معاشرت و در باطن با آنان مخالفت کنید؛ چرا كه هركس نتيجهی كردار خود را خواهد دید و هرکه را دوست داشته باشد، با هم او محشور خواهد شد و در اين حال، #منتظر_فرج از جانب خداوند متعال باشيد.
💠 «عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ علیه السلام قَالَ قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ علیه السلام قِوَامُ الدِّينِ بِأَرْبَعَةٍ بِعَالِمٍ نَاطِقٍ مُسْتَعْمِلٍ لَهُ وَ بِغَنِيٍّ لَا يَبْخَلُ بِفَضْلِهِ عَلَى أَهْلِ دِينِ اللَّهِ وَ بِفَقِيرٍ لَا يَبِيعُ آخِرَتَهُ بِدُنْيَاهُ وَ بِجَاهِلٍ لَا يَتَكَبَّرُ عَنْ طَلَبِ الْعِلْمِ فَإِذَا كَتَمَ الْعَالِمُ عِلْمَهُ وَ بَخِلَ الْغَنِيُّ بِمَالِهِ وَ بَاعَ الْفَقِيرُ آخِرَتَهُ بِدُنْيَاهُ وَ اسْتَكْبَرَ الْجَاهِلُ عَنْ طَلَبِ الْعِلْمِ رَجَعَتِ الدُّنْيَا إِلَى وَرَائِهَا الْقَهْقَرَى فَلَا تَغُرَّنَّكُمْ كَثْرَةُ الْمَسَاجِدِ وَ أَجْسَادُ قَوْمٍ مُخْتَلِفَةٍ قِيلَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ كَيْفَ الْعَيْشُ فِي ذَلِكَ الزَّمَانِ فَقَالَ خَالِطُوهُمْ بِالْبَرَّانِيَّةِ يَعْنِي فِي الظَّاهِرِ وَ خَالِفُوهُمْ فِي الْبَاطِنِ لِلْمَرْءِ مَا اكْتَسَبَ وَ هُوَ مَعَ مَنْ أَحَبَّ وَ انْتَظِرُوا مَعَ ذَلِكَ الْفَرَجَ مِنَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ.»
📜 خصال (شیخصدوق)، ج۱، ص۱۹۷
روضة الواعظین (فتالنیشابوری)، ج۱، ص۶
منافقان این شکست ها را از یاد برده اند.
شکست کمپ شوم آلبانی نشینان در روزهای اخیر یادآور عملیات باعظمت مرصاد بود.
یاد کنیم از امام و شهیدان با صلوات
@toubaefaf
روانشناسی منافقان
«وَ إِذا رَأَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ أَجْسامُهُمْ وَ إِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ كَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌ يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ قاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ» سوره منافقون، ۴
و هرگاه آنان را ببينى، قيافه آنان (چنان آراسته است) كه ترا به شگفت وادارد و اگر سخن گويند، (به قدرى جذّاب و زيباست كه) به كلامشان گوش فرادهى، گويا چوبهايى هستند (خشك و بىمغز و بىفايده و به هم) تكيه داده شده، هر ندايى را عليه خود مىپندارند، آنان دشمنند، پس از آنان دورى كن، خدا آنان را بكشد، چگونه از حق منحرف مىشوند.
نکته ها
در سوره توبه، خداوند به پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله مىفرمايد: اموال و اولاد منافقان ترا به شگفتى نياندازد، در اين جا مىفرمايد: قيافه و بيان آنان سبب شگفتى شما نشود.
گرچه در اين آيه، مخاطب پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله است ولى مراد تمام مسلمانان هستند كه ممكن است ظواهر و بيان منافقان آنان را تحت تأثير قرار دهد.
پيامبر اكرم صلى الله عليه و آله فرمود: مؤمن چهار دشمن دارد: مسلمانى كه به او حسد مىورزد: «مؤمن يحسده»، منافقى كه كينه او را در دل دارد: «منافق يبغضه»، شيطانى كه او را گمراه مىكند:
«شيطان يضله»، كافرى كه به جنگ او مىآيد: «كافر يقاتله». نهجالفصاحه، ص 481
چوب اگر در سقف و ديوار و در و پنجره به كار رفته باشد مفيد است، ولى اگر آن را در كنارى به چيزى تكيه دهند، نشانه بلا استفاده بودن آن است. «خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌ»
تشبيه منافقان به تنههاى بريده شده درخت، «كَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌ»، از جهاتى مىتواند باشد از جمله:
1. سبكى و پوكى و شكسته شدن در برابر فشار و ضربه؛
2. جمود و خشكى و عدم انعطاف و تأثير پذيرى؛
3. عدم استقلال در ايستادن روى پاى خود؛
4. عدم قدرت بر شنيدن و انديشيدن.
منافقان، از مؤمنان دلهره دارند و همواره نگرانند كه مبادا آيهاى درباره آنان نازل شود:
«يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْ» نظير آيه 64 توبه كه مىفرمايد: «يَحْذَرُ الْمُنافِقُونَ أَنْ تُنَزَّلَ عَلَيْهِمْ سُورَةٌ تُنَبِّئُهُمْ بِما فِي قُلُوبِهِمْ»
«هم العدو» يعنى دشمن واقعى اين افراد هستند، زيرا اولًا درون جامعه هستند و از اسرار مسلمانان آگاهند، ثانياً چون در لباس دوست هستند شناخت آنان مشكل است، ثالثاً چون ناشناختهاند مبارزه با آنان سختتر است، رابعاً چون پيوندهاى نسبى و سببى با مسلمانان دارند برخورد با آنان پيچيدهتر است و خامساً ضربه آنان غافلگيرانهتر است.
پیام ها
1- منافقان، در ميان ما و جلو چشمان ما هستند، نه افرادى دور از چشم. «رَأَيْتَهُمْ»
2- به هر قيافهاى اعتماد نكنيم كه قيافه زاهدانه دليل تقوا نيست. در برخى موارد، ظاهر زيبا وسيله فريب مردم است. «تُعْجِبُكَ أَجْسامُهُمْ»
3- اگر هشدارهاى الهى و توجه پيامبر نباشد، سخنان زيبا و فريبنده، حتى پيامبر را به شنيدن وادار مىكند. «وَ إِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ»
4- منافقان، ظاهرى آرام، ولى باطنى پر دغدغه دارند و هميشه در وحشت و اضطرابند. تُعْجِبُكَ أَجْسامُهُمْ ... يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْ
5- از دشمن داخلى بيشتر بترسيد. «هُمُ الْعَدُوُّ»
6- دشمن را بشناسيم و فريب ظاهر و سخنان او را نخوريم. تُعْجِبُكَ أَجْسامُهُمْ ...
تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ ... هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ
7- منافقان با خدا درگيرند و خدا نيز آنها را لعنت مىكند: «قاتَلَهُمُ اللَّهُ». ( «قاتل» از باب مفاعله در مورد درگيرى طرفينى است و لذا نفرمود: «قتلهم الله»)
8- موضعگيرى منافقان در برابر اسلام، شگفت آور است. «أَنَّى يُؤْفَكُونَ»
تفسیر نور، ج10، ص56
@toubaefaf