تصویر مرحوم ايت الله شيخ محمد حسين حايري اصفهاني (صاحب فصول)
رضوان الله تعالی علیه
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
🔶️بیانی کوتاه از زندگی و آثار علمی
🔹 ايت الله شيخ محمد حسين حايري اصفهاني #_صاحب_فصول
محمد حسین بن محمد رحیم ایوان کیفی ورامینی تهرانی اصفهانی معروف به «صاحب فصول» در ایوان کیف متولد شده و در همانجا رشد میکند تا اینکه به تهران میرود و در آنجا دروس مقدماتی را میآموزد هنگامی که برادرش شیخ محمد تقی اصفهانی (متوفی ۱۲۴۸ ق)، صاحب هدایة المسترشدین فی شرح معالم الدین، به اصفهان برمی گردد و مرجعیت در تدریس و نشر علم به او میرسد، به اصفهان هجرت کرده و در آنجا مدتی طولانی در حلقه درس وی وارد میشود.
سپس به عراق هجرت کرده و در کربلای معلی ساکن شده و به تدریج در اثر انتشار افکار بلند او و تبحرش در علم اصول شهرت او فراگیر میشود.
او با علمای طراز اول عصر خود نظیر سید ابراهیم بن محمد باقر موسوی قزوینی (متوفی ۱۲۶۴ ق) به مباحثات علمی پرداخته و با تدریس و بحث به نشر علوم و معارف اسلامی و فقه و اصول میپردازد.
شاگردان بزرگ و فقهای گرانقدری نظیر سید محمد کوه کمری تبریزی (متوفی ۱۲۹۹ ق)، معروف به سید حسین ترک و علامه شیخ جعفر تستری (متوفی ۱۳۰۳ ق) و شیخ محمد حسن آل یاسین کاظمی (متوفی ۱۳۰۸ ق)، فقیه مشهور، از محضر این عالم وارسته استفاده میکنند.
شیخ محمد حسین اصفهانی جامع معقول و منقول بوده و مخصوصا در اصول تبحری زائد الوصف داشته است. تحقیقات عمیق و افکار بلند او در کتاب «الفصول الغرویة فی الاصول الفقهیة» تدوین و نگارش یافته و به نام «فصول» معروف شده است.
👌 تعدادی زیادی از علما در محضر او زانوی تلمذ به زمین زدهاند که از آن جملهاند:
۱- شیخ محمد حسن آل یاسین کاظمی، فقیه مشهور (متوفی ۱۳۰۸ ق)
۲- شیخ جعفر بن حسین شوشتری نجفی (متوفی ۱۳۰۳ ق)
۳- سید حسین بن سید رضا حسینی بروجردی (متوفی ۱۲۷۶ یا ۱۲۷۷ ق)
۴- ملا حسین علی بن محمد تقی هروی اصفهانی حائری
۵- سید حسن بن محمد کوه کمری تبریزی نجفی، معروف به سید حسین ترک (متوفی ۱۲۹۹ ق)
۶- سید زین العابدین مجاهد طباطبائی (متوفی ۱۲۹۲ ق)
۷- سید زین العابدین بن مسلم بار فروشی مازندرانی (متوفی ۱۳۰۹ ق)
۸- حاج ملا علی بن میرزا خلیل طبیب تهرانی (متوفی ۱۲۹۶ ق)
👌 از اين عالم بزرگ تأليفات ارزشمندي بجاي مانده است از جمله:
۱- الفصول الغرویة فی الأصول الفقهیة
۲- الفقه الاستدلالی
۳- الرسالة الصومیة
۴- مشارع الاحکام
👌 این عالم جلیل القدر بین سالهای ۱۲۵۴ تا ۱۲۶۱ ق در کربلای معلی چشم از جهان فرو بست. بدن مطهر او را در صحن کوچک در حجرهای در طرف شرقی صحن مطهر در محلی که قبلا سید مهدی بن سید علی طباطبایی صاحب «ریاض العلماء» دفن شده بوده و در برابر بقعه صاحب «ضوابط» به خاک سپرده شده است.
@valiasrk
sapp.ir/valiasrkermani
زیارت نامه ام المومنین حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها
السَّلامُ عَلَیْک یا اُمَّ الْمُؤْمِنِینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا زَوْجَةَ سَیّـِدِ الْمُرْسَلِینِ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا اُمَّ فاطِمَةَ الزَّهْراءِ سَیِّدَةِ نِساءِ الْعالَمِینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا أَوَّلَ الْمُؤْمِناتِ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا مَنْ أَنْفَقَتْ مالَها فِی نُصْرَةِ سَیِّدِ الاْنْبِیاءِ، وَ نَصَرَتْهُ مَااسْتَطاعَتْ وَدافَعَتْ عَنْهُ الاْعْداءَ، اَلسَّلامُ عَلَیْک یا مَنْ سَلَّمَ عَلَیْها جَبْرَئِیلُ، وَ بلَّغَهَا السَّلامَ مِنَ اللهِ الْجَلِیلِ، فَهَنِیئاً لَک بِما أَوْلاک اللهُ مِنْ فَضْل، وَالسَّلامُ عَلَیْک وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَکاتُهُ.
وفات ام المومنین حضرت خدیجه کبری علیها سلام تسلیت .
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
گناه کبیره و اصرار بر صغیره از نظر فقهی مسقط عدالت است و آثار فقهی آن مانند اسقاط عدالت میتواند مسئله یک تحقیق علمی و پژوهشی قرار بگیرد
@valiasrk
sapp.ir/valiasrkermani
هدیه دهم رمضان:
عقاید: شرک در ربوبیت و تدبیر:
نقطه مقابل توحید در ربوبیت و تدبیر، شرک در ربوبیت است. خدای متناهی و جسمانی که در جهت و سمت خاصی مستقر میشود طبعاً در نقاط دیگر دنیا که از وجود این خدا خالی است، می تواند خدایان دیگر جای گیرد ونیز این خدا از اداره موجودات واقع در منطقهای که خدا در آنجا غیبت دارد، ناتوان است. و تدبیر آن بخش عالم از ید او خارج است و اصلاً خدائی که (بقول وهابی ها) برای اداره عالم ناگزیر باشد، از نقطهای به نقطه دیگر انتقال پیدا کند، شبها در زمین و روزها در عرش و آسمان ها باشد، معنای آن عجز و ناتوانی از مدیریت کردن منطقهای است که در آن حضور ندارد. و باید کارهای آن بخش عالم بر دوش دیگری قرار گیرد. و نیز خدایی که اعضاء دارد معنایش آن است که کارها را باید ازنزدیک وتا آنجا که اعضاء بُرد دارد، با به کاری گیری مستقیم اعضاء انجام دهد. و الاّ خاصیت عضو چیست. بنابراین کارهایی که از دسترس اعضاء به دور است، باید توسط فاعل دیگری انجام گیرد و این شرک در ربوبیت و کارگردانی و اداره عالم است. که وهابی ناگزیر باید لازمه اعتقاد به خدا جسمانی محدود را بپذیرد و به شرک خود اعتراف کند.
علاوه بر این ازآنجا که زمام امور دینی و دنیایی وهابیت در دست کفار و مستکبرین است، وآن ها تدبیر امور دولتها وکشورهاشان را بر عهدهدارند، ازاینجهت نیز مشرکاند. زیرا ازنظر موحّد هيچ مؤثّر و تأثير گذارى در جهان هستى جز ذات پاك خداوند نيست، و همهچیز با اذن و اجازه او اثر مىكند. اگر انسان غير خدا را بر مقدّرات خويش حاكم بداند، و رزق و روزى و عزّت و ذلّت و سرنوشت خود را در دست غير او جستجو كند، و بر غير خدا تكيه نمايد، چنين انسانى مشرك است.خداوند متعال در سوره عنكبوت تصويرى تکاندهنده از چنين انسانهایی ارائه مىدهد:
«مَثَلُ الَّذِينَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِيَاءَ كَمَثَلِ الْعَنْكَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَيْتاً وَ إِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنْكَبُوتِ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ»
مثل كسانى كه غير از خدا را اولياى خود برگزيدند، مثل عنكبوت است كه خانهاى براى خود انتخاب كرده، درحالیکه سستترين خانهها، خانه عنكبوت است، اگر مىدانستند.
پناه بردن به غير خدا، همانند تكيه زدن بر سستترين خانهها، يعنى خانه عنكبوت است. آرى، همه ثروتها و لشكرها و مقامات و قدرتها و کاخها و سلاحها و مانند آن، در برابر قدرت بیانتهای پروردگار همانند تارعنکبوت سست و غیرقابلاعتماد است. و بديهى است كه عقل سليم به هيچ انسان عاقلى اجازه نمىدهد كه به تارعنکبوت دل بندد، و بر آن تكيه زند.
انسانهای موحّد بر هيچ قدرتى جز قدرت خداوند تكيه نمىكنند، و از غير خدا هيچ درخواستى نمىنمايند. هنگامیکه حضرت ابراهيم علیهالسلام را در دهانه منجنيق نهادند تا بهسوی درياى آتش پرتاب كنند، فرشتگان به خدمتش رسيدند و پرسيدند: «أَلَكَ حَاجَةٌ. آيا تقاضايى دارى؟» فرمود: از شما نه! اگر حاجتى داشته باشم، از خداى خويش مىطلبم! آن حضرت حتّى بر فرشتگان خدا هم تكيه نكرد.
احکام:عدول و عوض کردن مرجع تقلید:
س: 1- در چه صورتی جایز است مقلد از مرجع تقلیدش( به مرجع دیگر) عدول کند؟ 2-آیا عدول از اعلم به غیر اعلم در مواردی که فتوای مجتهد اعلم منطبق با زمان نباشد ویا عمل به آن بسیار دشوار باشد، جایز است؟
ج: 1- عدول از مرجع تقلید زنده به مجتهد دیگر جایز نیست علی الاحوط مگر در صورتی مرجع دوم اعلم از مرجع اول وفتوای او درمسأله ای مخالف فتوای مجتهد اول باشد. 2- تنها گمان به ناهماهنگی فتاوای مرجع تقلید با زمان وشرائط حاکم بر آن ویا دشواری عمل به فتاوای او سبب جواز عدول از مجتهد اعلم به مجتهد دیگر نمی شود
@valiasrk
sapp.ir/valiasrkermani
ادامه هدیه دهم ماه مبارک رمضان :
اخلاق: شمه ای از اخلاق حضرت ام المومنین خدیجه سلام الله علیها:
ضمن عرض تسلیت رحلت آن بزرگوار. کمالات اخلاقی حضرت خدیجه(سلام الله علیها) در زندگی موجب شدکه پیامبر اکرم(صل الله علیه و اله) ایشان را از جمله بهترین زنان بهشتی معرفی فرماید: «عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ: خَطَّ رَسُولُ اللَّهِ ص أَرْبَعَ خِطَطٍ ثُمَّ قَالَ خَیْرُ نِسَاءِ الْجَنَّةِ مَرْیَمُ بِنْتُ عِمْرَانَ وَ خَدِیجَةُ بِنْتُ خُوَیْلِدٍ وَ فَاطِمَةُ بِنْتُ مُحَمَّدٍ وَ آسِیَةُ بِنْتُ مُزَاحِمٍ امْرَأَةُ فِرْعَوْنَ؛[2] ابن عباس گوید: رسول خدا چهار خط كشید سپس فرمود: بهترین زنان بهشتى مریم دختر عمران است و خدیجه دختر خویلد و فاطمه دختر محمد و آسیه دختر مزاحم زن فرعون. ویژگیهای ممتاز ام المومنین خدیجه(علیهاالسلام) ۱. خدیجه حامی پیامبر در روزهای سخت:
یکی از زیباترین شاخصهای اخلاقی حضرت خدیجه حمایت و پشتیبانی از پیامبر بخصوص در ایام سخت زندگی است. در شعب ابی طالب که پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) با اجتماع اندک مسلمانان در محاصر سخت اقتصادی و سیاسی و اجتماعی قرار داشتند، دارایی ام المومنین خدیجه موجب التیام سختی های اسارت بود. تا آنجا که در روایت آمده است: «ابوطالب و خدیجه (علیهماالسلام) همه اموال خود را برای حفظ اسلام و محاصرهشدگان انفاق نمودند.» [۳] در جریان محاصره شعب ابی طالب، حکیم بن حزام برادرزاده خدیجه (علیهاالسلام با شترها، گندم و خرما را حمل میکرد و با زحمت و خطر زیاد، آنها را به بنیهاشم میرساند.[۴]
در روایتی از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) نقل شده است: « خَدِیجَةُ وَ أَیْنَ مِثْلُ خَدِیجَةَ صَدَّقَتْنِی حِینَ كَذَّبَنِی النَّاسُ وَ وَازَرَتْنِی عَلَى دِینِ اللَّهِ وَ أَعَانَتْنِی عَلَیْهِ بِمَالِهَا إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَمَرَنِی أَنْ أُبَشِّرَ خَدِیجَةَ بِبَیْتٍ فِی الْجَنَّةِ مِنْ قَصَبِ الزُّمُرُّدِ لَا صَخَبَ فِیهِ وَ لَا نَصَب؛[۵] مثل خدیجه پیدا نخواهد شد. خدیجه در آن موقعى كه مردم مرا تكذیب نمودند مرا تصدیق كرد، مرا بوسیله ثروت خود درباره پیشرفت دین خدا یارى نمود خدا به من دستور داد خدیجه را درباره قصر زمردى كه در بهشت دارد و هیچ رنج و زحمتى در آن نیست بشارت دهم.»
۲. ام المومنین خدیجه مایه آرامش پیامبر: یکی از شاخص های زن مسلمان این است که همواره مایه آرامش همسر خویش بوده، و در تلاطم فراز و نشیب زندگی ساحل آرامش زندگی، و نمودی از آیه شریف باشد: «خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَیْها»[روم، آیه۲۱] منابع روایی در خصوص این ویژگی خدیجه کبری این چنین نقل کرده اند: «كَانَتْ خَدِیجَةُ وَزِیرَةَ صِدْقٍ عَلَى الْإِسْلَامِ وَ كَانَ یَسْكُنُ إِلَیْهَا؛ حضرت خدیجه(سلام الله علیها) بهترین و صادقترین وزیر، مشاور و مایه آرامش پیامبر(صلی الله علیه و اله) بود.»[۶]
3-حیا و پاک دامنی و مدیریت اقتصادی: شاخص اقتصادی و مدیریتی هیچگاه موجب نشده بود که او حریم حیا و عفاف را کنار بگذارد در خصوص این ویژگی حضرت این چنین نقل شده است: «وَكانَتْ مِنْ اَحْسَنِ النِّساءِ جَمالاً، وَاَكْمَلُهُنَّ عَقلاً، وَاَتمَهُنَّ رَأیاً، وَاَكْثرُهُنَّ عِفَّةً وَ دنیاً وحیاءً وَمُرُوَّةً وَمالاً... »؛ [7] «خدیجه (سلام الله علیها) در زیبایی ظاهری و باطنی، زیباترین زنان روزگارش بود و از نظر خرد و اندیشه، خردمندترین و اندیشمندترین آنان، او در پاك روشی و پاك منشی، دین باوری و خداجویی، وقار و حیا و عزت و آزادگی آراستهترین ها بود و در ثروت و امكانات، ثروتمندترین آن ها بشمار میرفت.»[۱]. بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج۱۶،ص۷۸. [۲]. الخصال، ج۱، ص ۲۰۶، ح۲۸. [۳]. مجلسی، بحارالانوار، ج۱۹، ص۱۶ [۴]. ابن هشام، السیرة النبویة، ج۱، ص۳۵۳-۳۵۴.[۵]. بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج۴۳، ص۱۳۱. [۶].ر.ک: ابن کثیر، البدایة و النهایة، ج۲، ص۶۱. [۷]. ذبیح الله محلاتی، همان، ج ۲، ص ۲۰۴.
@valiasrk
sapp.ir/valiasrkermani
پرسش: آیا اختیارات ولی فقیه در حد معصومین است؟
پاسخ : در جاي خود ثابت شده كه بر اساس روایات عام در باب ولایت فقیه مانند: « العلماء ورثه الانبیاء- اللهم ارحم خلفائی- الفقهاء امناء الرسل» تمام اختيارات رسولالله و ائمه عليهم السلام به مقتضي همین ادله خلافت و وراثت و غيره در عصر غيبت به فقيه جامع الشرائط محول شده بنابراين نقض حكم فقيه در هر امری نقض حكم رسولالله است.این همان ولایت مطلقه است. مرحوم امام خمینی ره در کتاب بیع ج2 با ادله محکم این نظریه را ثابت کرده از جمله ادله ایشان روایات یادشده است. گروهی معتقد به ولایت محدود ومقید برای فقیه هستند مثلاً ولایت در قضاوت یابر ایتام و.. گروهی هم معتقد به ولایت در امور حسبه هستند بهترین دلیل بر بطلان این دو نظریه آنست که هیچگاه طاغوت های قدرت طلب وحاکمان جائر به فقیه اجازه نمی دهند این دو نوع ولایت اجراء گردد. مفصلترِ آن را باید در کتاب بیع امام خمینی ج2 مطالعه کرد. ونیزدریکی از تالیفات حقیر به نام «ولایت فقیه یا ولایت فقهاء؟!»
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
🔶️ﺁﻣـــﺎﺭ ﮐــﻠﯽ ﺷــﻬﺪﺍﯼ ﺟﻨﮓ ﺗﺤﻤﯿﻠﯽ منتشر شد:
ﺗﻌﺪﺍﺩ ۲۱۳۲۵۵ ﻧﻔــﺮ شهید ﮐﻪ ﺷــﺎﻣﻞ؛
۱۵۵۰۸۱ ﻧﻔﺮ ﺩﺭ ﺩﺭﮔﯿﺮﯼ ﻣﺴﺘﻘﯿﻢ ﺑﺎ ﺩﺷﻤﻦ،
۱۶۱۵۴ ﻧﻔﺮ ﺩﺭ ﺣﻤﻼﺕ ﺩﺷﻤﻦ ﺑﻪ ﺷﻬﺮﻫﺎ،
۱۱۸۱۴ ﻧﻔﺮ ﺩﺭﺣﻮﺍﺩﺙ ﻣﺘﻔﺮﻗﻪ
ﻭ ﺳﺎﯾﺮ ﻣﻮﺍﺭﺩ ۹۸۸۹ ﻧﻔﺮ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ .
اﺯ ﺍﯾﻦ ﺁﻣﺎﺭ ﺗﻌﺪﺍﺩ ۱۵۵۲۵۹ ﻧﻔﺮ ﻣﺠﺮﺩ،
ﺗﻌﺪﺍﺩ ۵۵۹۹۶ ﻧﻔﺮ ﻣﺘﺄﻫﻞ،
ﺗﻌﺪﺍﺩ ۷۰۵۴ ﻧﻔﺮ ۱۴ ﺳﺎﻟﻪ ﻭ ﮐﻤﺘﺮ،
ﺗﻌﺪﺍﺩ ۶۵۵۷۵ ﻧﻔﺮ ﺑﯿﻦ ۱۵ ﺗﺎ ۱۹ ﺳﺎﻟﻪ،
ﺗﻌﺪﺍﺩ ۸۷۱۰۶ ﻧﻔﺮ ﺑﯿﻦ ۲۰ ﺗﺎ ۲۳ ﺳﺎﻟﻪ،
ﺗﻌﺪﺍﺩ ۲۲۷۰۳ ﻧﻔﺮ ﺑﯿﻦ ۲۴ ﺗﺎ ۲۹ ﺳﺎﻟﻪ،
ﺗﻌﺪﺍﺩ ۳۰۸۱۷ ﻧﻔﺮ ۳۰ ﺳﺎﻟﻪ ﻭ ﺑﺎﻻﺗﺮ ﺑﻮﺩﻩ
ﺳﭙﺎﻩ ﭘﺎﺳﺪﺍﺭﺍﻥ ﺍﻧﻘﻼﺏ ﺍﺳﻼﻣﯽ:
ﮐــﺎﺩﺭ: ۲۳۱۹۹ ﻧﻔﺮ
ﺳﺮﺑﺎﺯ: ۱۶۷۳۸ ﻧﻔﺮ
ﺍﺭﺗﺶ ﺟﻤﻬﻮﺭﯼ ﺍﺳﻼﻣﯽ:
ﮐــﺎﺩﺭ: ۹۰۸۹ ﻧﻔﺮ
ﺳﺮﺑﺎﺯ: ۳۶۹۶۵ ﻧﻔﺮ
ﻧﯿﺮﻭﯼ ﺍﻧﺘﻈﺎﻣﯽ ﺟﻤﻬﻮﺭﯼ ﺍﺳﻼﻣﯽ:
ﮐــﺎﺩﺭ: ۲۹۲۶ ﻧﻔﺮ
ﺳﺮﺑﺎﺯ: ۵۶۷۲ ﻧﻔﺮ
ﺷﻐﻞ ﺁﺯﺍﺩ: ۳۱۶۷۴ ﻧﻔﺮ
ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯ: ۳۲۲۷۵ ﻧﻔﺮ
ﺩﺍﻧﺸﺠﻮ: ۲۶۰۸ ﻧﻔﺮ
ﺭﻭﺣﺎﻧﯽ: ۲۷۴۲ ﻧﻔﺮ
ﺑﯿﮑﺎﺭ: ۶۱۲۸ ﻧﻔﺮ
ﺩﻭﻟﺘﯽ : ۲۶۲۹۳ ﻧﻔﺮ
ﺑﺴﯿﺞ ﻭﯾﮋﻩ: ۲۳۲۹ ﻧﻔﺮ
ﺧﺎﻧﻪ ﺩﺍﺭ : ۳۱۳۶ ﻧﻔﺮ
ﮐﻮﺩﮎ : ۲۹۰۶ ﻧﻔﺮ
ﻏﯿﺮ ﺍﯾﺮﺍﻧﯽ: ۴۵۶۴ ﻧﻔﺮ
ﺟﻤـــﻊ ﮐــﻞ : ۲۱۳۲۵۵ ﻧــﻔﺮ …
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
ﺷﺮﻭﻉ ﺟﻨﮓ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﻭ ﻋﺮﺍﻕ ﺍﺯ ﺗﺎﺭﯾﺦ
۱۳۵۹/۶/۳۱ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ .
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
ﻋﺮﺍﻕ ﺑﺎ ۱۲ ﻟﺸﮕﺮ ﺯﺭﻫﯽ، ﻣﮑﺎﻧﯿﺰﻩ، ﭘﯿﺎﺩﻩ ﻭ ۳۶ ﺗﯿﭗ ﻣﺴﺘﻘﻞ ﺍﺯ ۳ ﻣﺤﻮﺭ
( ﺟﻨﻮﺑﯽ؛ ﻣﯿﺎﻧﯽ؛ ﺷﻤﺎﻟﯽ) ﺑﻪ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺣﻤﻠﻪ ﮐﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ .
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
ﻋﺮﺍﻕ ﺑﺎ ﻣﺎﺷﯿﻦ ﺟﻨﮕﯽ
۵۴۰۰ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺗﺎﻧﮓ،
۴۰۰ ﻗﺒﻀﻪ ﺗﻮﭖ ﺿﺪﻫﻮﺍﺋﯽ،
۳۶۶ ﻓﺮﻭﻧﺪ ﻫﻮﺍﭘﯿﻤﺎ،
۴۰۰ ﻓﺮﻭﻧﺪ ﻫﻠﯽ ﮐﻮﭘﺘﺮ،
ﺑﻪ ﺳﺮﺯﻣﯿﻦ ﺍﺳﻼﻣﯽ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺣﻤﻠﻪ ﮐﺮﺩﻩ ﺍﺳﺖ .
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ :
ﺟﻨﮓ ﺗﺤﻤﯿﻠﯽ ﻋﺮﺍﻕ ﺑﺮ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﻃﻮﻻﻧﯽ ﺗﺮﯾﻦ ﻭ ﭘﺮﻫﺰﯾﻨﻪ ﺗﺮﯾﻦ ﻭ ﻭﺳﯿﻊ ﺗﺮﯾﻦ
ﺟﻨﮓ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ ( ۵ /۱ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺟﻨﮓ ﺟﻬﺎﻧﯽ ﺍﻭﻝ، ۲ ﺑﺮﺍﺑﺮ ﺟﻨﮓ ﺟﻬﺎﻧﯽ ﺩﻭﻡ ﺑﻮﺩﻩ
ﺍﺳﺖ )
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ۸ ﺳﺎﻝ ﺩﻓﺎﻉ ﻣﻘﺪﺱ
۱۹ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﺑﺰﺭﮒ،
۱۹ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﻣﺘﻮﺳﻂ،
۱۲۵ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﮐﻮﭼﮏ،
ﺗﻮﺳﻂ ﺭﺯﻣﻨﺪﮔﺎﻥ ﺍﺳﻼﻡ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪ .
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
ﺟﻨﮓ ﺗﺤﻤﯿﻠﯽ ﻋﺮﺍﻕ ﺑﺮ ﺍﯾﺮﺍﻥ ۲۸۸۷ ﺭﻭﺯ ( ۹۶ ﻣﺎﻩ) ﻭ ۸ ﺳﺎﻝ ﻃﻮﻝ ﮐﺸﯿﺪﻩ
ﺍﺳﺖ .
ﺁﯾﺎﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ :
ﺩﺭﻃﻮﻝ ﻧﺒﺮﺩ ۸ ﺳﺎﻝ ﺩﻓﺎﻉ ﻣﻘﺪﺱ ۱۰۰۰ ﺭﻭﺯ ﻧﺒﺮﺩ ﻓﻌﺎﻝ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ .
ﺁﯾﺎﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ۸ ﺳﺎﻝ ﺩﻓﺎﻉ ﻣﻘﺪﺱ:
۲۱۳ ﻫﺰﺍﺭ ﺷﻬﯿﺪ ،
۱۴۰ ﻫﺰﺍﺭ ﺟﺎﻧﺒﺎﺯ ،
۳۲۰ ﻫﺰﺍﺭ ﻣﺠﺮﻭﺡ ،
۴۰ ﻫﺰﺍﺭ ﻧﻔﺮ ﺁﺯﺍﺩﻩ
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ :
ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ﺟﻨﮓ ﺗﺤﻤﯿﻠﯽ ﻋﺮﺍﻕ ﺑﺮ ﺍﯾﺮﺍﻥ ﺗﻌﺪﺍﺩ ۷۲۳۶۳ ﻧﻔﺮ ﻋﺮﺍﻗﯽ ﺍﺳﯿﺮ ﻭ ﺗﻌﺪﺍﺩ
۳۹۵۱۴۸ ﮐﺸﺘﻪ ﻭ ﺗﻌﺪﺍﺩ ۳۶۶ ﻓﺮﻭﻧﺪ ﻫﻮﺍﭘﯿﻤﺎ ﻭ ۹۰ ﻫﻠﯿﮑﻮﭘﺘﺮ ﺳﺮﻧﮕﻮﻥ ﺷﺪﻩ
ﺍﺳﺖ .
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
ﺩﺭﻃﻮﻝ ۸ ﺳﺎﻝ ﺩﻓﺎﻉ ﻣﻘﺪﺱ:
۷ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﺑﺎﺭﻣﺰ ﯾﺎ ﺍﻟﻠﻪ
۱۳ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﺑﺎ ﺭﻣﺰ ﻣﺤﻤﺪ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ
۷ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﺑﺎﻧﺎﻡ ﻋﻠﯽ
۱۳ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﺑﺎ ﻧﺎﻡ ﺯﻫﺮﺍ
۱۱ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﺑﺎ ﻧﺎﻡ ﺣﺴﯿﻦ
ﻭ ۸ ﻋﻤﻠﯿﺎﺕ ﺑﺎ ﺭﻣﺰ ﯾﺎ ﺻﺎﺣﺐ ﺍﻟﺰﻣﺎﻥ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﺳﺖ.
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
ﺩﺭ ﻃﻮﻝ ۸ ﺳﺎﻝ ﺩﻓﺎﻉ ﻣﻘﺪﺱ:
۴۵۰۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﻧﺎﻡ ﻣﺤﻤﺪ
۲۰۰۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﺩﺭ ﻧﺎﻣﺸﺎﻥ ﮐﻠﻤﻪ ﺍﻟﻠﻪ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺍﻧﺪ
۳۰۰۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﻧﺎﻡ ﻋﻠﯽ
۲۰۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﻧﺎﻡ ﺭﺿﺎ
۱۳۰۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﻧﺎﻡ ﺣﺴﯿﻦ
۵۴۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﻧﺎﻡ ﻋﺒﺎﺱ
۴۵۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﻧﺎﻡ ﺍﮐﺒﺮ
۳۵۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﻧﺎﻡ ﺍﺻﻐﺮ
۲۳۰۰ ﺷﻬﯿﺪ ﻧﺎﻡ ﻗﺎﺳﻢ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺍﻧﺪ
ﻭ ﺑﻘﯿﻪ ﻧﺎﻣﻬﺎﯼ ﻣﻄﻬﺮ ﺩﯾﮕﺮﯼ ﺩﺍﺷﺘﻪ ﺍﻧﺪ …
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ :
ﺍﺯ ۲۱۳ ﻫﺰﺍﺭ ﺷﻬﯿﺪ؛
۱۷۱۲۳۵ ﻫﺰﺍﺭ ﺷﻬﯿﺪ ﺩﺭﺧﻂ ﻣﻘﺪﻡ،
۱۶۸۷۰ ﻧﻔﺮ ﺑﺮﺍﺛﺮ ﺣﻤﻼﺕ ﻫﻮﺍﺋﯽ ﻭ ﺗﻮﭘﺨﺎﻧﻪ
ﻭ ﺑﻘﯿﻪ ﺩﺭ ﻣﮑﺎﻧﻬﺎﯼ ﺩﯾﮕﺮ ﺍﺯ ﺟﺒﻬﻪ ﺑﻪ ﺷﻬﺎﺩﺕ ﺭﺳﯿﺪﻩ ﺍﻧﺪ …
ﺁﯾﺎ ﻣﯿﺪﺍﻧﯿﺪ:
۴۴ ﺩﺭﺻﺪ ﺷﻬﺪﺍ ﺳﻦ ﺁﻧﻬﺎ ﺍﺯ ۱۶ ﺗﺎ ۲۰ ﺳﺎﻝ
۳۰ ﺩﺭﺻﺪ ﺍﺯ ۲۱ ﺗﺎ ۲۶ ﺳﺎﻝ
۸ ﺩﺭﺻﺪ ۲۶ ﺗﺎ ۳۰ ﺳﺎﻝ
۱۸ ﺩﺭﺻﺪ ﺑﺎﻻﯼ ۳۰ ﺳﺎﻝ ﺑﻮﺩﻩ ﺍﻧﺪ …
از قافله های شهدا جاماندیم
رفتند رفیقان و چه تنها ماندیم
افسوس که در زمانه دلتنگی
مجروح شدیم اسیر دنیا ماندیم
“اللهم الرزقنا توفیق الشهاده فی سبیلک ”
التماس دعای فراوان
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
🔶 تبیینی کوتاه از اصطلاح حقيقت شرعيه
بحثی است در اصول تحت عنوان حقيقت شرعيه و اينکه ما در قرآن و روايات با کلماتی که به عنوان اسامی برای عبادات وضع شده اند مواجه می شويم مانند لفظِ صلات و صوم يا زکات و حج و امثال اينها.
هر يک از اين کلمات قبل از اسلام در معنای خاصی وضع شده اند مثلا" صلات به معنی دعا و صوم به معنی خودداری کردن و زکات به معنای پاکيزه گی يا رشد و نمو و حج به معنی قصد کردن بوده است اما بعد از ظهور اسلام , اين کلمات به معنای جديدی منتقل شده و در معانی جديد خود بکار رفته اند مثلا" صلات به معنای نماز و صوم به معنای روزه و زکات به معنی مقدار خاصی از مال که به فقراء اختصاص دارد و حج به معنای مناسک و عبادت خاصی که در مکه انجام می گيرد تغيير کردند.
اساس بحث حقيقت شرعيه آن است که: اين نقل و انتقالِ الفاظ از معانی لغوی به معنای جديدِ شرعی در چه زمان اتفاق افتاده است؟ که در اين رابطه دو نظريه وجود دارد.
🔸 ديدگاه اول معتقد است که اين الفاظ در زمان پيامبر(ص) و توسط ايشان به معنای جديد منتقل شده اند که اگر چنين چيزی ثابت شود اصطلاحا" به آن حقيقت شرعيه گفته می شود. پس حقيقت شرعيه يعنی تحققِ انتقال الفاظِ عبادات از معنای لغوی به معنای شرعی در زمان پيامبر(ص) توسط ايشان به وضعِ تعيينی يا به کثرت استعمال مسلمين در زمان ايشان به وضعِ تعينی.
🔸 اما ديدگاه دوم معتقد است که اين الفاظ در زمانهای بعد از پيامبر(ص) و در زمان ائمه اطهار(ع) و بر اثر کثرت استعمال مسلمين (وضع تعينی) به معنای جديد منتقل شده اند که اصطلاحا" به اين نظريه حقيقت متشرعه گفته می شود.
🔹 براساس مدعاي أصوليين فايده و ثمره اين بحث آن است که اگر حقيقت شرعيه ثابت شود لازم است که ما اينگونه الفاظ را در قرآن و احاديث پيامبر(ص) بر معنای جديد حمل نماييم ولی اگر حقيقت شرعيه ثابت نشود وبلکه حقيقت متشرعه را بپذيريم در آن صورت الفاظ وارده در قرآن و احاديث پيامبر(ص) را بايد بر همان معنای لغوی حمل نمود. مثلا" در روايتی از پيامبر رسيده است که « اذا رأيتم الهلال فصل » يعنی هر گاه ماه نو را ديدی.... حال اگر حقيقت شرعيه ثابت شود اين کلمة «صل» به معنای نماز خواهد بود و از اين حديث استحباب نمازِ اول ماه استفاده می شود اما اگر حقيقت شرعيه ثابت نشود اين لفظ را بر معنای لغوی آن حمل کرده و از اين روايت , استحبابِ دعای اول ماه بدست می آيد.
👌 بايد توجه داشت كه غالب قريب به اتفاق الفاظ قران و حديث با كمك قرائن متعدد داراي معنايي روشن و واضح اند بطوري كه اساسا نيازي به بحث حقيقت شرعيه در اصول نيست. واين بحث از مباحثی است که ظاهرا چندان فایده اصولي بر آن مترتب نیست
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
🔶 نگاهی نو به بحث حقيقت شرعيه
ريشه بحث حقیقت شرعيه آن است که علمای علم اصول يک مساله فرضی را بعنوان مبنا اتخاذ کرده و بر اساس آن بحث حقيقت شرعيه را دنبال می کنند اينان اين مساله را مسلم گرفته اند که الفاظ صلوة و زکوة قبل از اسلام به معانی ديگری بوده و پس از اسلام به معنای جديد (نماز و واجب مالی) منتقل شده اند. آنچه در نظر اکثريت اصوليين امری مسلم و قطعی محسوب می شود همين مساله نقل و انتقال الفاظ از معانی لغوی به معانی شرعی آنهاست لذا چون اصل نقل را محرز می دانند اين بحث را مطرح می کنند که اين نقل و انتقال در چه زمانی اتفاق افتاده است؟ اگر انتقال الفاظ از معانی لغوی به معانی شرعی در زمان پيامبر (ص) و توسط ايشان صورت گرفته باشد حقيقت شرعيه به اثبات می رسد اما اگر اين انتقال بعد از عصر پيامبر(ص) و در اعصار متاخر بواسطه استعمال مسلمين محقق شده باشد حقيقت متشرعه خواهيم داشت.
👌 به نظر می رسد اساس و مبنایی را که اصوليين در بحث حقيقت شرعيه مسلم گرفته اند (يعنی انتقال الفاظ از معنای لغوی به معنای شرعی) صحيح نباشد. زيرا
🔸 اولا دليلی بر اين نقل و انتقال وجود ندارد.
🔸 ثانيا الفاظ عبادات در قرآن به همين معنای امروزيشان قبل از اسلام هم رايج و متداول بوده است بطوری که در اديان گذشته هم صلوة و زکوة و صوم و مانند آن وجود داشته اگرچه کيفيت و نحوه عبادات قبل از اسلام با آنچه در اسلام مطرح است ممکن است تفاوت داشته باشد اما اصل وجوب نماز و روزه و زکوة چيزی نيست که اسلام آن را تاسيس کرده باشد بلکه قبل از اسلام هم رواج داشته است چنانچه خداوند از قول حضرت عيسی (ع) می فرمايد: و اوصانی بالصلوة و الزکوة ما دمت حيا (31مريم) يا در مورد روزه می فرمايد: کتب عليکم الصيام کما کتب علی اللذين من قبلکم (182 بقره) بنابراين اصل واجباتی مانند نماز و زکات و روزه قبل از اسلام هم مطرح بوده اند ولذا فرض اينکه اين الفاظ قبل از اسلام معنايي متفاوت با آنچه امروزه متداول است داشته باشند بسيار بعيد و بلکه خلاف واقع است.
🔸 ثالثا شان پيامبر (ص) وضع لغات نبوده و نيست يعنی پيامبر(ص) مبعوث نشده تا الفاظ را در معانی شان وضع کرده و به مردم آموزش دهد بلکه همه پيامبران و ازجمله پيامبر اسلام (ص) با زبان مردم و لغات رايج و متداول با مردم سخن می گفته اند. چنانکه خداوند در قرآن می فرمايد: و ما ارسلنا من رسول الا بلسان قومه (4 ابراهيم) يعنی ما هيچ پيامبری را نفرستاديم مگر به زبان قوم خودش.
🔹 ارسال رسول بلسان قومه معنايش آن
است که پس رسول در مقام استعمال الفاظ متوجه معنای رايج کلمات در نزد قوم است و اگر می گويد اقم الصلوة متوجه هست که مخاطبين با شنيدن کلمه صلوة چه معنايي را می فهمند. بنابراين رسول (ص) از کلمه صلوة همان معنای رايج و متداول بين مردم را اراده کرده است و نه معنای جديد.
در نتيجه فرضيه نقل و انتقال الفاظ از معنای لغوی به معنای جديد پس از اسلام فرضيه ای غير قابل قبول و بدون دليل است و لذا مبحث حقيقت شرعيه در علم اصول هم بحثی است بر اساس يک فرضيه غير قابل اثبات که از مصاديق سالبه بانتفاء موضوع خواهد بود.
علاوه براينكه اين بحث هيچ ثمره عملي هم ندارد.
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
خدایا! من یاغی نیستم.
روزی مرحوم آخوند کاشی مشغول وضو گرفتن بودند، شخصی باعجله آمد، وضو گرفت و داخل مسجد شد و به نماز ایستاد، چون مرحوم کاشی خیلی مؤدّب وضو میگرفت و همه آداب و ادعیه وضو را بهجا میآورد؛ تا وضوی آخوند تمام شود، آن فرد نماز ظهر و عصر خود را هم خوانده بود و هنگام خروج با ایشان روبهرو شد، مرحوم کاشی پرسیدند :
- مرحوم آخوند: چه کاری انجام دادی!؟
-گفت: هیچی،
- مرحوم آخوند: تو هیچ کار نمیکردی!؟
- نه!
-مرحوم آخوند: مگر نماز نمیخواندی!؟
-نه!
- مرحوم آخوند : من خودم دیدم داشتی نماز میخواندی.
-نه آقا اشتباه دیدی!
- مرحوم آخوند: پس چهکار میکردی!؟
- آن شخص یک جمله گفت که تأثیر عجیبی بر مرحوم آخوند کاشی گذاشت.
گفت : فقط آمده بودم بگویم خدایا من یاغی نیستم و بهیاد شما هستم، همین...
این جمله در مرحوم آخوند خیلی تأثیر گذاشت، بهطوری که تا مدّتها هر وقت از احوال آخوند میپرسیدند،
ایشان با حال خاصی میفرمود: من یاغی نیستم، خدایا من و دوستانم یاغی نیستیم! بندهایم و اگر اشتباهی کردیم بهلحاظ جهل بوده، لطفا همین جمله را از ما قبول کن.1
-----
1. با اقتباس و ویراست از کتاب حدیث دلسپردن.
《روحانی نشسته در تصویر، مرحوم آیتالله آخوند کاشی رحمتالله علیه هستند.》
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
🔶️ بیانی کوتاه از زندگی مرحوم آیه الله ملا محمد کاشانی معروف به آخوند کاشی رضوان الله تعالی علیه
ملا محمد آخوند کاشانی معروف به آخوند کاشی (۱۳۳۳–۱۲۴۹ ق)، عارف، فیلسوف، حکیم، فقیه و عالم شیعی است. وی پس از تحصیلات مقدماتی در موطن خود (کاشان) به اصفهان مهاجرت کرد. وی تدریس فلسفه را با عرفان میآمیخت و از مدرسان حکمت صدرایی بود
آخوند ملا محمد کاشانی معروف به کاشی در سال ۱۲۴۹ قمری (یا ۱۲۵۰) در شهر کاشان زاده شده است. در جایی به تاریخ تولد وی اشاره نشده است و سن تولد وی از طول عمر وی که ۸۴ سال بوده، حدس زده میشود. به گفتهٔ سید جلال الدین همایی، وی به همراه جهانگیرخان قشقایی بعنوان دو استاد برجسته در فلسفه و فقه و اصول و ادبیات و اجتهاد بودهاند. وی به مدت پنجاه سال مشغول تدریس و پرورش شاگردان برجسته در حوزههای علوم عقلی و نقلی بوده است.
معروف آنست که ، میرزا حسین نوری و محمدرضا صهبای قمشهای از اساتید ملا محمد کاشی در حکمت و فلسفه بودند
حاج آقا رحیم ارباب
سید حسین طباطبایی بروجردی
میرزا حسن جابری انصاری
شیخ محمد حکیم خراسانی
سید مصطفی کاشانی
سید محمدرضا خراسانی
آقا ضیاءالدین عراقی
طَرَب اصفهانی
آقا نجفی قوچانی
شیخ هاشم قزوینی
میرزا ابوالقاسم
محمد نصیر شیرازی
سید حسن مدرس
میرزا علی آقای شیرازی
سید جمالالدین گلپایگانی
از آثار ایشان
حواشی بر کتابهای «اسفار»، «المشاعر» و «العرشیة» ملاصدرا
وی شنبه ۲۰ شعبان سال ۱۳۳۳ ق (۱۱ تیرماه ۱۲۹۴ خ) در اصفهان درگذشت و در تخت فولاد دفن شد.
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
📚 معرفي كتاب
🔶️اجودالتقريرات
👌 اجود التقریرات به زبان عربی ، تقریر درس خارج اصول آیة الله میرزا محمد حسین غروی نایینی است که توسط حضرت آیة الله، سید ابو القاسم خویی نگاشته شده است
اين کتاب، در دو جلد تنظیم شده است؛ جلد اول، حاوی یک مقدمه و پنج مقصد است و جلد دوم، مشتمل بر دو مقصد، یک خاتمه و یک تنبیه میباشد.
👌 ايت الله خويي در مقدمه كتاب ميگويد:
من بارها در آنچه از جلسات درس استاد بزرگوارم نوشته بودم، نظر کردهام... و برخی از عبارتهای ایشان را برای توضیح بیشتر تغییر دادهام، بدون آنکه به مطلب خللی وارد آورم و برخی از مطالب را که به ذهنم خطور کرده، با رعایت اختصار بر آن افزودهام؛ به نحوی که از عنوان تعلیقه خارج نگردد. از خداوند متعال در انجام این مهم یاری میجویم...
👈 مقدمه کتاب، دارای دو فصل است؛ فصل اول، مشتمل بر تعریف، موضوع، فایده و رتبه علم اصول و فصل دوم، در باره پارهای از مباحث لغوی است.
مقصد اول، در مورد اوامر است و در ضمن نه فصل، مباحث مربوط به ماده امر، صیغه امر ، اجزاء ، عدم دلالت دلیل ناسخ و منسوخ بر جواز در صورت نسخ وجوب، امر به امر ، امر آمر با وجود عالم بودن وی به انتفاء شرط امر، تعلق اوامر به طبایع یا افراد، مقدمه واجب و اقتضاء را مطرح کرده است.
👈 مقصد دوم، در باره نواهی است و در ضمن دو فصل، مباحث مربوط به متعلق نواهی و اجتماع امر و نهی را بررسی کرده است.
👈 مقصد سوم، در باره مفاهیم است و در ضمن چهار فصل، مباحث مربوط به مفهوم شرط ، مفهوم وصف ، مفهوم غایت و مفهوم حصر را بیان کرده است.
👈 مقصد چهارم، در باره عموم و خصوص است و در ضمن چهار امر و نه فصل، مباحث مربوط به تفاوت بین عام و مطلق شمولی ، اقسام قضیه ، اقسام عموم ، حقیقت بودن یا مجاز بودن عام مخصص ، حجت بودن عام مخصص در غیر افراد مخصص، سرایت یا عدم سرایت اجمال مخصص مجمل به عام، اشتراط یا عدم اشتراط فحص از مخصص در جواز عمل به عمومات کتاب و سنت پس از فراغت از عدم اختصاص حجیت آنها به خصوص مشافهین، اختصاص یا عدم اختصاص خطابات شفاهی به حاضرین در مجلس تخاطب، تعقیب عام با ضمیری که به برخی از افراد آن بازمی گردد، آمدن استثنا در پی جملههای متعدد، تعارض عموم و مفهوم، تخصیص عام قرآنی با خبر واحد و مخصص واقع شدن خاص نسبت به عام در فروض مختلف را مطرح کرده است.
👈 مقصد پنجم، در ضمن چهار فصل، مباحث مربوط به مطلق و مقید و مجمل و مبین را طرح کرده است.
👈 مقصد ششم، حاوی مباحث قطع و امارات معتبر است.
👈 مقصد هفتم، در ضمن چهار مبحث، مطالب مربوط به اصول عملیه را بررسی کرده است.
👈 خاتمه، حاوی مباحث تعادل و تراجیح است.
جلسات درس محقق نایینی از پربارترین و ارزش مندترین درسهای حوزه علمیه نجف بوده است. این جلسات، از سطحی عالی برخوردار بوده و طلاب مبتدی و حتی متوسط نمیتوانستند از آن بهره ببرند و فقط علمای برجسته حوزه علمیه نجف از افادات سنگین و پرمحتوای ایشان بهره مند میگشتند.
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
اگر چشم باز کردید و دیدید مدتی است در زندگی رشد علمی و اخلاقی ندارید ، یقینا شما در حال انحطاط و به عبارتی نابودی فکری هستید ، درمان این آفت این است که طرز تفکرتان را نسبت
به خود
به تعلّم
به تحقیق
به اخلاق
عوض کنید.
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
#راهکارهای_افزایش_تمرکز_ذهن_و_مدیریت_فکر
بخش اول
مغز شما هم مثل عضله است و مثل سایر عضلات بدنتان به تمرینات هفتگی احتیاج دارد تا بتواند قدرت تمرکز خود را بهبود بخشد.
تمرین های افزایش تمرکز حواس متنوع و فراوانی براي این کار وجود دارند که میتوانید از آن ها در جهت تقویت قدرت تمرکز ذهنتان بهره ببرید یا تمرینات مخصوص خودتان را با ایده گرفتن از آن ها ابداع کنید. در ادامه این مطلب به چند نمونه از تمرین های افزایش تمرکز حواس اشاره خواهیم کرد که امکان دارد به ظاهر، خسته کننده و یکنواخت به نظر برسند ولی در عمل بسیار موثر هستند. چنانچه در انجام آن ها پشتکار و اراده به خرج دهید، بزودی در میابید که این تمرینات بسیار با ارزش هستند و نیروی تمرکز ذهن شما را افزایش میدهند.
اولا موارد و گزینه ها را تک به تک بررسی کنید و هرگز چند کار را با یکدیگر انجام ندهید.
حتماً زمان استراحت داشته باشید و در حین استراحت به هیچکار دیگری نپردازید.
تمرین های زیر را برای افزایش تمرکز داشته باشید:
زمان بندی خاصی براي انجام این تمرینات پیشنهاد نمی شود، زیرا اگر به شما گفته شود که باید در مدت یک هفته تمرینی را تکمیل کنید و به آن مسلط شوید و شما از عهده این کار بر نیایید، ممکن است ناامید شوید و یا گاهی امکان دارد براي به پایان رساندن تمرین در زمان تعيين شده ، آن را بطور کامل و درست انجام ندهید. به خاطر بسپارید که گاه روزها، هفته ها و حتی ماه ها تمرین مستمر لازم است تا به این مهارت ها مسلط شوید.
افزایش تمرکز تمرین شماره 1:
کتابی را انتخاب کنید، یک صفحه از آن را در نظر گرفته و تعداد کلمات موجود در هر پاراگراف را بشمارید. یک بار ديگر این کار را تکرار کنید تا مطمئن شوید که شمارش را درست انجام داده اید. در آغاز کار با یک پاراگراف آغاز کنید و هنگامیکه این تمرین براي شما اسان تر شد، تمام کلمات یک صفحه را بشمارید. شمارش را بطور ذهني و با حرکات چشم هایتان انجام دهید.
افزایش تمرکز تمرین شماره 2:
روی یک صندلی راحت بنشیند و ببینید چه قدر میتوانید بدون حرکت بمانید. این کار به آن آسانی که فکر می کنید، نیست. شما مجبورید تمام توجه تان را به بی حرکت نشستن روی صندلی جلب کنید. مراقب باشید هیچ یک از ماهیچه های بدن تان حرکت نکند.
ابتدا ممکن است تنها پنج دقیقه بتوانید بدون حرکت بمانید، ولی آرام آرام حتی میتوانید به ۱۵ دقیقه در روز هم برسید. خود را به زور روی صندلی نگه ندارید، زیرا باید کاملاً حس ارامش کنید. هنگامی که بتوانید روی بدن خود تسلط داشته باشید، میتوانید امیدوار باشید که ذهن تان را هم رام کنید.
افزایش تمرکز تمرین شماره 3:
روی صندلی به گونه ای بنشینید که سر اندکی بالا و چانه تان رو به جلو و شانه هایتان به عقب مایل باشد. دست تان را همسطح شانه تان بالا برده و به طرف جلو اشاره کنید. به مدت یک دقیقه به انگشتان دست تان خیره شوید. همین کار را با دست چپ هم انجام دهید. زمان انجام این کار را آرام آرام افزایش دهید. با این شیوه بعد از مدتی متوجه می شوید میتوانید براحتی روی کاری متمرکز شوید.
افزایش تمرکز تمرین شماره 4:
در طول شبانه روز از هرگونه فشارهای تندخو به گونه ای که چه بسا ماهیچه هایتان را درگیر کند و سبب کشیدگی آن ها شود خودداری کنید. تلاش داشته باشید ارامش خود را حفظ کنید و در محیطی آهسته قرار بگیرید که دچار استرس نشوید, دوری از استرس و کاهش استرس به افزایش تمرکز حافظه کمک ميکند .
افزایش تمرکز تمرین شماره 5:
یک میوه مثلا یک سیب را بردارید و از همه طرف به آن نگاه کنید. تمام حواس خود را بر روی آن متمرکز کنید و به چیز دیگری غیر از آن سیب فکر نکنید. هنگامی که به سیب نگاه می کنید به چگونگی رشد آن و یا ارزش غذایی آن و یا حتی مغازه ای که آن را خریده اید فکر نکنید، بلکه تنها و تنها بخود سیب فکر کنید. به آن نگاه کنید، آن را ببویید و لمس کنید.
افزایش تمرکز تمرین شماره 6:
شبیه تمرین قبل عمل کنید با این اختلاف که این بار چشمانتان بسته باشد. در ابتدا تمرین شماره 5 را به مدت 5 دقیقه تکرار کنید و بعد به انجام این تمرین بپردازید. چشمان خود را ببندید و سعی کنید طعم، رنگ و بوی میوه را احساس و تصور کنید و هر چه میتوانید این تصویر را در ذهن خود شفاف تر کنید. اگر نتوانستید این کار را انجام دهید، چشمان خود را باز کنید، میوه را نگاه کنید و بعد تمرین را تکرار کنید.
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
#راهکارهای_افزایش_تمرکز_ذهن_و_مدیریت_فکر
بخش دوم
افزایش تمرکز تمرین شماره 7:
در حالت دراز کشیده عضله هایتان را ریلکس کنید و تنها به ضربان قلب تان بیندیشید. با تمرین این کار پس از مدتی میتوانید جریان خون در بدنتان را حس کنید. حتی بعد از انجام تمرین های بسیار وقتی در یک قسمت بدن حس ضعف و درد کردید میتوانید با تمرکز خون بیشتری به آن نقطه از بدن برسانید. شک نداشته باشید که جدّي گرفتن این تمرینات و تداوم در انجام آن ها سبب بوجود آمدن قدرت تمرکز در ذهن شما ميشود .
افزایش تمرکز تمرین شماره 8:
به روش عنکبوت عمل کنید تا ذهنتان قدرت تمرکز پیدا کند. اگر تار عنکبوت را چندبار به آرامی تکان بدهید, عنکبوت به خیال این که حشره ای در دامش افتاده به طرف آن ميايد ولی پس از چندبار تکرار ديگر نسبت به آن تکان ها توجه نشان نمی دهد. شما هم براي تمرکز پیدا کردن از این شیوه استفاده کنید, هر چیزی که سبب حواس پرتی شما ميشود را نادیده بگیرید. این کار در آغاز خيلي سخت است ولی کم کم و با تمرین تمرکز میتوانید حواستان را از هر آنچه به جز کارتان نادیده بگیرید.
افزایش تمرکزتمرین شماره 9:
سعی کنید حداقل سه دقیقه افکار خود را سرکوب کنید. این کار خيلي سخت به نظر میرسد ، ولی با تمرین منظم میتوانید این کار را انجام دهید. با یک دقیقه آغاز کنید و کم کم زمان را افزایش دهید. سعی کنید بدون در نظر گرفتن فکر در ذهن خود, براي چند دقیقه خالی بمانید. این یکی از دشوار ترین تمرینات براي تمرکز است.
افزایش تمرکز تمرین شماره 10:
این تمرین با تمرکز بر صداها در ارتباط است. در زندگی روزمره ما صداهای مختلفی می شنویم. سعی کنید بر روی یک صدای خاص تمرکز کنید. بعد به صداهای زیاد دیگری مثل صدای پرندگان تمرکز کنید.
دوباره به صدای دیگری گوش دهید، مثل صدای ترافیک. ادامه دهید تا بین صداها پس از تمرکز بر روی یک صدا براي یک دقیقه تغيير دهید. این تمرین همچنين میتواند با تمرکز بر روی فرد یا چیزی که ایجاد صدا و تغيير جهت دادن بر روی دیگری ایجاد ميکند ، بصورت بصری انجام شود.
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
میزان یادگیری در حالتهای مختلف!
حالا ارزش مباحثه و تدریس و تحقیق در فرایند آموزش معلوم میشه.
#آموزش_بدون_پژوهش_بی_فایده_است
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
تصویر منتسب به آیه الله العظمی شیخ مرتضی انصاری رضوان الله تعالی علیه
معروف به شیخ اعظم; خاتم الفقهاء والمجتهدین
برای آشنایی با زندگی استاد بزرگانی همچون مرحوم آخوند خراسانی ، مرحوم میرزا حبیب الله رشتی ، ملا حسین قلی همدانی ،سید ابوالقاسم خوانساری و سید جمال الدین اسد آبادی ، کتاب نخل و نارنج را به شما عزیزان پیشنهاد میکنیم
نوشته استاد محترم وحید یامین پور
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
🔶 شرح مختصری از زندگی عالم فرزانه ، استاد اعظم ، خاتم الفقها و المجتهدین
🔹 ايت الله العظمی #شيخ_مرتضي_انصاري
بخش اول
مرتضی فرزند محمدامین در ۱۸ ذیالحجه، عید غدیر، سال ۱۲۱۴ هجری قمری در دزفول به دنیا آمد. والدینش به مناسبت روز تولد، او را مرتضی نامیدند. نسب او به جابر بن عبدالله انصاری از صحابه پیامبر(ص) میرسد.
پدر او، محمد امین (متوفی ۱۲۴۸ق) از علمای پرهیزکار و از زمره مبلغان دین بوده است. مادر شیخ دختر شیخ یعقوب انصاری است. وی زنی پرهیزگار و متعبد بود و نوافل شب را تا هنگام مرگ ترک نکرده و در اواخر عمر که نابینا شده بود، شیخ مقدمات تهجد وی را فراهم میکرد و حتی آب وضویش را در موقع احتیاج گرم میکرد.
👌 او قبل از تولد شیخ شبی حضرت امام صادق(ع) را درعالم رؤیا میبیند که قرآنی طلاکاری شده به او داد. معبرین خوابش را به فرزندی صالح و بلند مرتبه تعبیر کردند. از او نقل شده که همواره تلاش میکرده تا در هنگام شیر دادن به فرزندش با وضو باشد. او به سال ۱۲۷۹ ق. در نجف اشرف از دنیا رفت
🔸 شیح انصاری از دوران کودکی قرآن و معارف اسلامی را فراگرفت. پس از فراگیری قرآن و ادبیات عرب به خواندن فقه و اصول نزد پسر عمویش شیخ حسین انصاری پرداخت و در این دو رشته، در جوانی به درجه اجتهاد رسید. نزدیک به بیست سالگی به همراه پدر به عتبات عالیات در عراق مسافرت کرده، مورد توجّه علاّمه مجاهد قرار گرفت و به تقاضای این عالم بزرگ در کربلا ماند.
شیخ از این پس به مدّت چهار سال در درس علاّمه مجاهد و شریف العلما شرکت جست و استفاده های علمی بسیار برد. سپس شیخ انصاری در اثر حمله والی بغداد به کربلا به ایران مراجعت کرد. امّا پس از یک سال دوباره به کربلا بازگشت و قریب به دو سال دیگر در محضر شریف العلما شاگردی کرد. سپس به نجف رفته و به مدت یک سال از درس شیخ موسی کاشف الغطا استفاده کرد و بعد از این به ایران مراجعت کرد.
وی این بار به مدّت سه یا چهار سال نزد عالم بزرگ ملا احمد نراقی در کاشان شاگردی کرد. شیخ در همین دوره به اصفهان رفته و با حجت الاسلام شفتی دیدار نمود. شیخ انصاری سرانجام دوباره در سال ۱۲۴۹ وارد نجف شد و نزد شیخ علی کاشف الغطا چند سالی شاگردی کرد و به این ترتیب به مقامات بسیار بلند علمی دست یافت
🔹 شیخ از محضر اساتید متعددی بهره جسته است که نام چند تن از آنان چنین است:
پسر عموی وی، شیخ حسین انصاری دزفولی (شاگرد صاحب ریاض، تا سن ۱۷ سالگی.
سید محمد مجاهد (از شاگردان وحید بهبهانی) او در سنین ۱۸سالگی، دو سال از محضر اوبهره گرفته است.
شریف العلماء مازندرانی.
ملا احمد نراقی (صاحب «مستند الشیعه »)، به مدت ۴سال تمام در کاشان.
شیخ موسی کاشف الغطاء، به مدت یک سال.
شیخ علی کاشف الغطاء، به مدت ۵ سال.
شیخ محمدحسن نجفی صاحب جواهر الکلام (مدت بسیار اندک)
🔸 شاگردان زیادی که شمار آنها را از ۵۰۰ نفر تا ۳۰۰۰ نفر ثبت کردهاند، در محضر شیخ انصاری تربیت یافتند. از جمله:
سید محمد حسن شیرازی
جعفر شوشتری
میرزا حبیب الله رشتی
سید حسین کوه کمرهای
محمد حسن مامقانی
سید عبدالکریم لاهیجی
محمد باقر نجفی
محمدکاظم خراسانی صاحب کفایةالأصول
ملا حسینقلی همدانی
میرزا حسین خلیلی تهرانی
فاضل شربیانی
سید جمال الدین اسدآبادی
میرزا ابوطالب زنجانی
سید ابوالقاسم خوانساری
میرزا محمد آشتیانی
حاج آقا رضا همدانی
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
مرحوم آیه الله العظمی مرحوم میرزا محمد حسین غروی نائینی معروف به میرزای نائینی رضوان الله تعالی علیه
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
🔶 آشنایی با زندگی و آثار مرحوم
ايت الله العظمی ميرزا محمد حسين غروي نائيني معروف به #میرزای_نائینی رضوان الله تعالی علیه
بخش اول
میرزا محمدحسین نائینی مشهور به میرزای نائینی، از فقهای بزرگ قرن سیزدهم و از علمای طرفدار نهضت مشروطه بود.
محمدحسین نائینی در سال ۱۲۴۰ ش یا ۱۲۷۶ ق. در شهر نایین و در خاندانی فاضل و محیطی روحانی و خانهای پر مهر و عطوفت، قدم به عرصه گیتی نهاد و با قدوم مبارک خود آن خانه را رونق و صفایی افزون بخشید.
پدر او شیخ الاسلام میرزا عبدالرحیم، از خاندان بزرگ منوچهری بود که در شهر اصفهان پدرانش - پشت به پشت - لقب شیخ الاسلامی داشتند. خاندان نایینی در اصفهان به بهرهمندی از خوبیها شهره عام و خاص و از نظر علم و دینداری زبانزد همگان بودند و خانه ایشان در زمان بروز مشکلات پناه مستمندان بود.
او تحصیلات ابتدایی را در زادگاه خود، نائین اصفهان ، در محضر پدرش حاج میرزا عبد الرحیم آغاز کرد.
پس از فراگیری مقدمات علوم و برای تحصیل سطوح عالیه و خارج، به حوزه نجف رهسپار گردید و در ردیف شاگردان نامدار آیتالله حاج میرزا محمد حسن شیرازی بزرگ و مرحوم آیتالله سید محمد اصفهانی قرار گرفت و در درس آیتالله آخوند ملا محمد کاظم خراسانی به عنوان ادب و احترام حضور به هم رساند.
👌 آیتالله نائینی، یکی از بزرگترین و نامورترین مراجع عصر خویش و یکی از محققین نامی در اصول فقه است. بطوري كه او را مجدد علم اصول و نوآور آن نامیدهاند و اغلب مراجع و فضلای معاصر از افاضات علمی و رشحات فکری این مرد فضیلت و دانش، به صورت مستقیم یا غیر مستقیم بهره بردهاند.
میرزای نائینی در اثر اطلاعات وسیع در علومی همچون ریاضی ، حکمت ، فلسفه و عرفان و احاطه به کلیات فقه ، امتیازات خاصی میان علمای نجف اشرف داشت.
ایشان علم اصول را با دقت و جدیت خاص، طوری منظم کرد و پیچیدگیهای آن را بر طرف نمود و آن را تهذیب و تنقیح کرد که همگان وی را در این امر ستوده و استادی او را در این فن تایید کردهاند.
👌 آقابزرگ تهرانی، او را «ورِع، پرهیزگار، صالح، بیاعتنا به زخارف دنیا و بیتوجه به مقام و ریاست» معرفی کرده است.
شاگردانش از تقوا و وارستگی، صفای باطن، خوشرویی و مهربانی، فروتنی و رهایی او از غرور و خودبینی، سخن گفتهاند. در سامرا و نجف، با ملاحسینقلی همدانی و شاگردانش، هم چون سیداحمد کربلایی مأنوس بود. نائینی هر گاه از سامرا به نجف سفر میکرد، بر آخوند همدانی وارد میشد و در خانه او به دید و بازدید میپرداخت.
سید احمد کربلایی، او را وصی و مسؤول کارهای خود، پس از وفات قرار داد.
در زمان حیات آخوند خراسانی، در نجف اشرف، تدریس را آغاز کرد که بیش از سیصد تن از شاگردان خراسانی، در درس او نیز حاضر میشدند.
اگرچه شهرت نائینی در علم اصول است، به گونهای که به «مجدد علم اصول» شهرت یافته، اما در رشتههای دیگر، همچون فقه، کلام، حکمت، ریاضی، اخلاق و عرفان نیز صاحبنظر بوده است. حوزه درس او را، به علت دقتها و غموض تحقیقات، محل اجتماع خواص و فضلای برجسته و صاحبنظر دانسته و مجلس درسش را از بزرگترین مجالس تدریس در نجف اشرف معرفی کردهاند.
👌 میرزای نایینی با مقام والای علمی، سیاسی و معنوی خویش شاگردان فاضل و آگاهی را به عالم اسلام عرضه کرد که هر یک محور فکری و علمی در جامعه شدند. در مورد شاگردان برجسته این رادمرد بزرگ میتوان به شخصیتهای ذیل اشاره کرد:
ايات عظام
۱- سید محسن طباطبایی حکیم
٢- سید جمال الدین گلپایگانی
٣- سید محمود حسینی شاهرودی
٤- سید محمد حجت کوه کمری
٥- سيدمحمدهادي ميلاني
٦- سيدابوالقاسم خويي
٧- سيدمحمد حسين طباطبايي
٨- ميرزا هاشم املي
٩- محمدتقي بهجت
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
آشنایی با زندگی و آثار مرحوم #میرزای_نائینی
بخش دوم
👌 خصوصيات اخلاقي ناييني
میرزا هنگام مناجات چنان گریه میکرد که قطرات اشک بر محاسن شریفشان جاری میشد و در قنوت نماز شب دعای ابوحمزه ثمالی را میخواند و در موقع نماز آشکارا رنگ رخسارش زرد میشد و لرزه بر اندامش میافتاد.
آقای حسینی همدانی - شاگرد میرزا - به نقل از پدر ارجمندش میگوید: گاهی یک ساعت به اذان صبح مانده میرفتیم به حرم، هنوز در حرم را باز نکرده بودند مرحوم نایینی در شب مشغول نماز و دعا بود. بعد از نماز و دعا به منزل برمیگشت تا به درس و بحث خود برسد.
👈 استاد در هنگام بیان درس، توصیههای متعددی به شاگردان داشتند. از جمله اینکه اعتدال و خوشرویی را پیشه خود قرار دهند و پا را از اعتدال فراتر نگذارند.
ایشان همچنین خواندن نماز شب و شب زندهداری کردن را شرطی برای حضور در درس قرار داده بود. او به شاگردان توصیه میکرد تا درسها را بنویسند و خود نیز به نوشتههای آنان نظر کرده، میل داشتند هر روز یکی دو تا از نوشتههای درس وی در کنارش باشد و بدانها نگاه بکند.
👌 از آن دریای بیکران علوم دینی آثار ذیل به یادگار مانده است:
۱-تعلیقه بر عروة الوثقی (در فقه)
٢- التعبدي و التوصلي ( اصول)
٣- وسيلة النجاة (فقه)
٤- لباس مشكوك (فقه)
٥- قاعده لاضرر (اصول)
٦- تقریرات اصول، که برخی از شاگردان او درسهای علم اصول وی را به رشته تحریر درآوردند و در حال حاضر دو کتاب «فوائد الاصول» اثر شیخ محمد علی کاظمی و «اجود التقریرات» اثر سید ابوالقاسم خویی در دسترس فضلا و دانش پژوهان حوزههای علمی است.
٧- تزاحم و ترتب (اصول)
٨- تنبيه الأمة و تنزيه الملة
👌 سرانجام استاد فقها و مجتهدان عصر آیة الله العظمی میرزا محمدحسین نایینی پس از عمری تلاش و خدمت در پرورش شاگردان گرانمایه و تعالی اسلام و مسلمین در ۲۶ جمادی الاولی سال ۱۳۵۵ ق. ندای حق را لبیک گفت و به جوار رحمت ایزدی پیوست.
پیکر مطهر او در نجف اشرف با شکوه خاصی تشییع گردید و پس از اقامه نماز به وسیله آیة الله سید ابوالحسن اصفهانی، در کنار حرم مطهر حضرت علی ـ علیه السلام ـ به خاک سپرده شد.
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk
آشنایی با زندگی و آثار مرحوم #میرزای_نائینی
بخش سوم
🔸 انديشه سياسي ميرزاي ناييني
کتاب «تنبیه الامة و تنزیه الملة» دربردارنده نگرشهای سیاسی وی است. از مجموع مباحث نائینی در این کتاب میتوان ارکان اندیشه فقهی-سیاسی را بهدست آورد.
نائینی با بهرهگیری از آیات و روایات در صدد آن است که در مخالفت با نظام و آموزه استبدادی، به تأسیس نظام مشروطه دست یابد. «تنبیه الامه» به معنای آگاه کردن امت اسلام به ضروریات شریعت و «تنزیه الملة» به معنای منزه دانستن دین اسلام از بدعت استبداد است.
وی در این کتاب حکومتها را به عادل و غیرعادل تقسیم میکند و حکومت عادل را حكومتي ميداند كه بر اساس مباني اسلام عمل كند
👈 از دیدگاه نائینی، حکومت مطلوب اسلام، ولایتیه و براساس شورا و مشورت است.
در ساختار چنین نظامی، حاکمان، حافظان مصالح مردم و امین منافع آنها و مسئول در برابر آنانند. از این رو یکی از وظایف لازمه امور، تجزیه قوای مملکت است تا هر یک از شعب وظایف خود را تحت ضابطه و قانون صحیح علمی منضبط کرده و اقامه آن را با مراقبت کامل و در عدم تجاوز از وظایف مقرر به عهده کفایت و درایت مجریان در آن شعبه بسپارد.
👈 از منظر میرزای نائینی جامعه باید قانون محور باشد و مجلس و قوه مقننه جایی است که باید رافع ظلم و منکر و گسترنده معروف و عدالت باشد. هرگاه مجلس به این شیوه برقرار بود مصوباتش تأیید میشود و مردم هم باید در انتخاب وکلای ارسالی به مجلس دقت لازم را مبذول بدارند تا وکیلان شایسته و عدالت خواه و وطن دوست را در مجلس بگمارند.
👈 محقق ناييني معتقد به نظارت استصوابي فقيه بوده و تصريح مي كند كه : قوانین مجلس به صرف اینکه توسط نمایندگان به تصویب رسیده باشد در اسلامی بودن آن کفایت نمیکند و باید چندین مجتهد بزرگ بر آن مصوبات از حیث عدم مخالفت با مکتب تشیع مهر تایید بزنند تا سپس مصوبات برای اجرایی شدن به حرکت در آیند.
میرزای نائینی بر خلاف رای عده زیادی از مخالفان مشروطه که هر چیز غربی را نفی و طرد مینمودند میگفت چه اشکال دارد خوبیها و محسنات غرب-چه قانون و چه دانش و فن- را گرفت و به کار برد. در عین حالی که بسیاری از این قواعد و قوانین منشأ اسلامی و انبیایی دارد که به غرب رفته است.
👈 شخصیت اجتماعی - سیاسی نائینی، مرهون ارتباط او با میرزای شیرازی، در نهضت تنباکو، همچنین انس و دوستی او با سید جمالالدین اسدآبادی، از دوران جوانی در اصفهان و استمرار این پیوند، تا دورهای که در سامرا میزیست و نیز همکاری و همیاری وی با آخوند خراسانی، در نهضت مشروطیت است. حضور او در کنار میرزای شیرازی، در نهضت تنباکو، حضورش در کنار محمدکاظم خراسانی و ملاعبداللَّه مازندرانی، در نهضت مشروطه، جهاد بر ضد انگلیس و تجاوز روسیه و فعالیتش در نهضت اسلامی ملت عراق، که به تبعیدش انجامید، گواه شخصیت اجتماعی - سیاسی او است.
sapp.ir/valiasrkermani
@valiasrk