🔸نقد و بررسی نظریه #آیت_الله_جوادی_آملی پیرامون علم دینی
در نشست علمی "بررسی مفهوم شناختی علم اسلامی در نظریه آیت الله جوادی آملی" صورت گرفت؛
🔹حجت الاسلام #مبینی : آیت الله جوادی آملی معتقدند که ما اصلا علم غیر دینی نداریم و علم غیر دینی محال است. یکی از اشکالاتی که به نظریه ایشان وارد می شود این است که حضرت استاد مفاهیمی از دین، علم و علم دینی ارائه داده اند که این مفاهیم با مفاهیم علم دینی رایج سازگار نیست و به تعبیری ایشان از محل بحث و نزاع خارج شدهاند.
🔹باید در این بحث سه مولفه دین، علم و علم دینی به طور شفاف تعریف شود، در ارائه تعاریف باید به گونه ای عمل کنیم که سؤال کننده و پاسخ دهنده به یک فهم مشترکی دست پیدا کنند.
🔹حجت الاسلام جوادی آملی : نظریه حضرت آیت الله جوادی آملی هم توسعه معنایی دارد، هم توسعه مصداقی دارد و هم توسعه بینشی دارد. اگر ما با نگرش الهی نظام طبیعت را به نظام خلقت تبدیل کردیم همه چیز عالم تبدیل به مخلوقات می شوند که نهایت و هدایتی دارند؛ حیثیت های محتوایی آنها هم دائما عوض می شود.
🔹اینکه برخی علم سکولار را مطرح می کنند ناشی از آن است که عقل را بشری می دانند در حالی که عقل یک مخلوق خداوند است و به امضاء شارع مقدس رسیده است.
🌐 vasael.ir/0003FR
🆔 @vasael_ir
🔸 #معرفی_کتاب| تاثیر فرهنگی انقلاب اسلامی بر رشد بیداری اسلامی
🔹انقلاب اسلامی ایران به منزله یک پدیده فراملی، بازتاب و تاثیرات گستردهای در ساختار نظام بین الملل، در سطح جهان اسلام و همچنین منطقهای در پی داشته است. همچنین موج بیداری انقلاب، موجب پیداییش و احیای جنبشهای آزادی بخش دینی شد به طوری که این جنبشها توانستند یکی از بازیگران مهم و نوظهور در نظام بین الملل نقش آفرین شوند.
🔹ویژگیهای انقلاب اسلامی: ۱-عامل عقیده و ایمان ۲-اسلامی بودن انقلاب ۳-معنویت انقلاب اسلامی ۴-قدرت رهبری و نفوذ معنوی آن ۵-قیام یکپارچه مردم؛ و همچنین مراکز آگاهی بخش و کانونهای اصلی نهضت شامل: ۱-ایثار و شهادت ۲-پیشتاز بودن روحانیت مبارز ۳-مشخص بودن راه آینده از همان آغاز حرکت.
🔹نظریههای متفاوتی درباره چرایی و چگونگی رخداد انقلاب اسلامی مطرح شده از جمله: ۱-فرضیههای توطئه ۲-نظریه اقتصاد ۳-نظریه استبداد ۴-نظریه اسلام زدایی رژیم ۵-نظریه همه جانبه.
🔹این کتاب ۳۳۱ صفحه ای توسط محمد رحیم عیوضی به همت پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات به رشته تحریر درآمده است.
🌐 vasael.ir/0003Fd
🆔 @vasael_ir
🔸علم اصول پلیس چهار راه استنباط است/ برای شناخت دستگاه استنباط باید علم اصول را خواند
حجت الاسلام #علی_فرحانی ، در درس خارج فقه نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار شد، با بیان این که باید دستگاه شناسی داشته باشیم، اذعان داشت:
🔹علم اصول تابع ساز است. علم اصول پلیس چهارراه استنباط است و میگوید که مثلا الان علم لغت بیاید، الان علم فلسفه بیاید و... لذا ما از قدیم میگفتیم که نیازی نیست بروید و در همه علوم مجتهد شوید بعد بیایید و اصول بخوانید. عربی را آن قدر بخوانید که بتوانید اصول بخوانید. بعد بیایید دستگاه استنباطی خود را ببندید. آن وقت دستگاه استنباطی به شما میگوید که هر علم را چقدر عمیق بخوانید.
🆔 @vasael_ir
🔸پیشینه تاریخی ولایت فقیه
در مدرسه علمیه سلیمانیه مشهد بررسی شد؛
🔹 #حجت_الاسلام_والمسلمین_لک_زایی با استناد به مطلبی که در وسائل الشریف المرتضی جلد دوم صفحه ۹۲ آمده است، گفت: در واقع حضرت یوسف (ع) خودش صلاحیت حکومت داشت پس مشروعیت یوسف از ناحیه حکم جائر نیست؛ درباره حضور و ورود حضرت علی (ع) در شورا میتوان اینگونه بیان کرد که در واقع ولایت از آن حضرت بود و این ظاهر امر است که او از خلافت منصب گرفته است، اما باطن این است که ایشان از جانب پیامبر (ص) ولایت داشته اند.
🔹در دوره تقیه علمایی آمدند که از ناحیه ائمه نیابت داشتند؛ در واقع این افراد یا خودشان برای این کار حضور داشتند و یا به کسانی اجازه این ولایت را میدادند که از آن جمله میتوان به خود سید مرتضی که رئیس شیعیان در بغداد است، اشاره کرد.
🔹برخی گفته اند زوال اندیشه سیاسی در اسلام بوده است، در واقع اینطور نبوده است بلکه در دورههای اخیر رکود وجود داشته است. از طرفی برخی معتقدند که تا قرن دهم فقه شیعه، فردی است و حتی بدون مطالعه ادعا دارند که ملاصدرا فلسفه سیاسی ندارد و فقط دارای فلسفه است در حالی که این مسأله واقعیت ندارد.
🌐 vasael.ir/0003FX
🆔 @vasael_ir
🔸غرب به بهانه توسعه هویت زن و خانواده را تحریف کرده است
در اجلاس سراسری جامعه مدرسین و علمای بلاد مطرح شد؛
🔹حجت الاسلام والمسلمین #بهجت_پور : پس از پیروزی انقلاب دو جریان گفتمانی در برابر هم بودند، یک گفتمان مربوط به غرب است که تصور می کرد جهان را فرا گرفته اما جریان انقلاب اسلامی کفر و الحاد را به چالش کشید.
🔹اصلی ترین بخشی که در گفتمان غرب بر آن تمرکز شد و در کشورهای اسلامی سعی بر توسعه داشتند این بود که از زن برای به حاشیه بردن روحیه صلابت، استواری و شجاعت استفاده کنند، غرب به بهانه توسعه خانواده و جایگاه زنان را به چالش کشید.
🔹امروزه به وسیله برخی زنان به این چالش دامن زده می شود، امروز روحانیت وظیفه بزرگی بر عهده دارد و نظام دینی ترسیم خاص خود را از زن و خانواده دارد.
🌐 vasael.ir/0003FS
🆔 @vasael_ir
🔸بررسی اجتهادی مسائل تعلیم و تربیت
حجت الاسلام #سید_نقی_موسوی در درس خارج فقه نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
🔹برخی گمان میکنند که فقه تربیتی تنها بایدها و نبایدهاست و چیز دیگری نیست؟ خیر همین موضوع در برخی موارد حکم را بیان نموده و جزئیات آن را میگوید. به عبارتی فقه تربیتی مانند فقه مادر صرفا به صدور تجویزات بسنده نمیکند و در برخی از موارد شیوههای امتثال را نیز بیان میدارد که شیوههای امتثال، همین روشهای تربیت میباشد. ممکن است کسی بگوید فقه تربیتی مانند فقه مادر همیشه نگاه پسینی دارد و منتظر میماند پدیدهای رخ دهد و سپس حکم آن را بیان کند.
🔹این تعابیر دقیق نبوده و در واقع فقه واقعا فقه است و مدرسه تربیتی که نمیخواهد راه بیندازد و این نقطه ضعف فقه نیست و فقه یک علم تجویزی است مانند حقوق. البته اگر فقیهی موضوعشناسی نکند جزء ضعف وی است و معتقدیم فقیه باید موضوعشناسی کند و در واقع کارشناس در مسئله تربیتی باشد.
🔹تربیت اعتقادی پیشینه دیرینی دارد و تا دین، عقیده و عقیدهمندی بوده است وجود داشته و در باب اینکه مربی حق دارد با چه روشی آموزش دهد و متربی چه حقوقی دارد پیشینهای وجود دارد که در باب شیوههای آموزش تربیت اعتقادی همچون آموزش استدلالی اظهار نظر به طور خاص ننموده که البته رگههایی از آن وجود دارد.
🆔 @vasael_ir
🔸بررسی کتاب #عقل_مذکر در نشست جنسیت و عقلانیت
سومین نشست باشگاه کتابخوانی تخصصی مطالعات زنان با عنوان «جنسیت و عقلانیت» برگزار می شود.
🔹در این نشست کتاب «عقل مذکر » نقد و بررسی می شود. مریم صانع پور و محبوبه مهاجر (مترجم) در این نشست حضور داشته و به ارائه سخنانی در خصوص این کتاب می پردازند.
🔹این نشست سه شنبه ۲۵ دی ماه از ساعت ۱۳ الی ۱۵ در سالن اندیشه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار می شود.
🆔 @vasael_ir
🔸 #دوره_آموزشی خبرنویسی و #سواد_رسانه ویژه طلاب برگزار می شود
#زارع مدیر توسعه علمی و ارتباطات #خبرگزاری_رسا :
🔹خبرگزاری رسا با همکاری بسیج رسانه در نظر دارد دوره آموزش خبرنگاری طلاب حوزه علمیه قم برگزار کند.
🔹 ثبت نام این دوره از یکم تا دهم دی ماه در نظر گرفته شده است که با توجه به استقبال طلاب این زمان تا اواخر دی ماه ادامه تمدید شد.
🔹آموزش مباحث جریان شناسی، آینده پژوهی، مدیریت و تفکر استراتژیک را از دیگر سر فصل های دوره آموزشی خبرگزاری رسا است.
🌐 http://www.rasanews.ir/002U7h
🆔 @vasael_ir
🔸فقه فضای مجازی
حجت الاسلام والمسلمین #ملک_زاده در درس خارج فقه نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
🔹عضویت در پیامرسان، شبکه، کانال، سایتهای مختلف مجازی چه نوع حکمی دارد؟ ما به نحو قضیه خارجیه نمیتوانیم تعیین کنیم که هرکدام چگونه است، بلکه به عنوان قضیه حقیقیه به این قضایا نگاه میکنیم که به تعبیر میرزای نائینی بازگشت قضیه حقیقیه به قضیه شرطیه است. لذا بالوصف باید تعیین کنیم چه کارهایی در شبکههای مجازی، مجاز شمرده میشود.
🆔 @vasael_ir
🔸ظرفیت استخراج فقه نظامات از مکاسب شیخ اعظم
در نشست #روش_شناسی_فقه_و_اجتهاد مطرح شد؛
🔹با بررسی هایی که در مورد استنادهای شیخ اعظم در کتاب مکاسب می کنیم می بینیم شیخ در مکاسب بحث را شروع می کند بعد آن را بسط می دهد نظرات دیگران را بررسی می کند بعد یک دفعه بحث را با عبارت « انصاف این است» عوض می کند.
🔹«انصاف »هم در فقه جز ادله اربعه نیست نکته مهی که در اینجا باید توجه کنیم این است که روش و منهج بحث کردن شیخ را کشف کنیم تا به آن چارچوب فکری مرحوم شیخ برسیم.
🔹روش شناسی به چارچوب فکری ای که پشت عملیات یک محقق قراردارد، گفته می می شود. مثلا روش شناسی اجتهادی شیخ انصاری، مبتنی بر آن چارچوب فکری است که اجتهاد وی طبق آن شکل گرفته است.
🔹روش شناسی مضاف الیه می خواهد. مضاف الیه آن در بحث ما، اجتهاد است یعنی رفتار فقیه وقتی در خدمت اسناد است. اجتهاد فرایندی است عملیاتی که توسط فقیه صورت می گیرد در وقتی که در خدمت ادله است و انگیزه اش کشف هنجارهای شرعی است. روش شناسی وقتی به اجتهاد اضافه می شود باز باید اضافه شود مثل اجتهاد اخباری ها یا اجتهاد اصولیون.
🌐 vasael.ir/0003Fb
🆔 @vasael_ir