🔸همایش انقلاب اسلامی و تحول فقه برگزار شد
🔹آیت الله #رشاد: انقلاب اسلامی به رغم توطئه ها و تلاش های دشمنان، به خوبی پیش میرود. از مهم ترین دستاوردهایی که در انقلاب رخ داد، تحول فقه است اما متاسفانه کمتر به آن توجه شده است؛ تحول علم در چهار لایه رخ میدهد، در لایه ی اول علمی جدید رخ میدهد، و دوم اینکه در خصوص علوم موجود تحولی رخ میدهد، و لایه ی سوم دررابطه با جوهرهی علم است، و در لایه چهارم در مشخصه های هویتی علم تحول رخ می دهد.
🔹آیت الله ابوالقاسم #علیدوست: در اوایل دهه هفتاد حرکتی روشن و با نام فلسفه فقه به منصه ظهور میرسد. در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در این باره تلاشهایی صورت گرفته است و گرایشی به عنوان فلسفه فقه ایجاد شدند و از اوایل دهه 80 چیزی در حدود 30 کتاب تا کنون درباره فلسفه فقه تالیف شده است، فقه القیاس، فقه پاسخگو، حکومت دینی و غیره، نمونه ای از این کتابها هستند.
🌐vasael.ir/0003IV
🆔 @vasael_ir
🔸آیت الله خامنهای رویکردی حکومتی به بحث #فقه_الجهاد دارد
🔹دومین نشست علمی تخصصی «روششناسی اجتهادی #آیت_الله_العظمی_خامنهای در فقه الجهاد»، در تالار اجتماعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.
🔹حجت الاسلام #ملک_زاده: حضرت آیت الله خامنه ای در کتاب خود وارد معنای فقهی جهاد شدهاند؛ نکته قابل توجه این است که در تعریف فقه جهاد، جهاد مسلّحانه پیشفرض گرفته شده است و لذا باید توجه داشت که اگر در تعریف فقهی جهاد از عباراتی مانند بذل المال نیز استفاده شده معنای خاص خود را دارد.
🔹مثلا شهید اول در مسالک در تعریف جهاد گفتهاند«بذل النفس و المال فی إعلاء کلمة الاسلام و اقامة شعائر الایمان»، در این تعریف عبارت بذل المال به معنای این است که باید هزینههای لازم برای رساندن خود به دشمن را بپردازد.
گزارش کامل نشست:
🌐 vasael.ir/0003IG
🆔 @vasael_ir
🔸پیامبر اکرم (ص) :
🔹 من واسَى الفَقيرَ مِن مالِهِ، وأنصَفَ النّاسَ مِن نَفسِهِ، فَذلِكَ المُؤمِنُ حَقّا .
🔹هر كس فقير را در مال خود شريك گرداند و با مردم به انصاف رفتار كند، او مؤمن حقيقى است.
📚 الكافي: ج ٢ ص ١٤٧ ح ١٧
🆔 @vasael_ir
🔸شماره جدید فصلنامه مطالعات تقریبی مذاهب اسلام منتشر شد
🔹مجله "مطالعات تقریبی مذاهب اسلامی" که با درجه علمی ـ ترویجی از کمیسیون بررسی نشریات علمی کشور از سوی دانشگاه مذاهب اسلامی منتشر میشود و در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ISC) نیز نمایه میگردد، جدیدترین شماره خود را منتشر کرد.
🔹در شماره جدید (۴۹) این مجله که به صورت فصلنامه منتشر میشود مقالاتی همچون؛ وحدت، اضطرار یا تکلیف و راهکارهای عملی آن از رضا رنجبر، استثنائات قاعده تبعیت عقد از قصد در فقه مذاهب اسلامی از علی اکبر فرح زادی، حدیث سلیمانی، حفظ آبرو و جایگاه آن در مقاصد شریعت از دیدگاه فقهای مذاهب از مهدی شوشتری، بررسی تطبیقی خواستگاری در فقه مذاهب خمسه اسلامی از علی اکبر ربیعی به چاپ رسیده است.
🌐 vasael.ir/0003Ic
🆔 @vasael_ir
🔸مشابهتها و تفاوتهای قاعده «اهم و مهم» با «ماکیاولیسم» / بخش اول
🔹آیت الله #علیدوست تبیین کرد؛ در فقه وقتی بین دو مصلحت یا (دو واجب) یا تزاحم دو مفسده یا (دو حرام) یا تزاحم مصلحت و مفسده یا (واجب و حرام)، تزاحم و ناهمسویی در میگیرد، بحث قاعده اهم و مهم مطرح میشود، بنابراین قاعده اهم و مهم در باب تعارض نیست، بلکه در باب تزاحم است.
🔹البته بنابراین که ما باب تزاحم و تعارض را از یکدیگر جدا کنیم، از این جهت وقتی ته قاعده فقهی اهم و مهم را باز کنیم، به لزوم تقدیم اهم به مهم بر میگردد، اما مقداری مختصرتر میکنند و قاعده اهم و مهم عنوان میکنند، اما منظور لزوم تقدیم اهم بر مهم است.
🔹چنانچه بحث لزوم دفع افسد به فاسد نیز همین جا قرار دارد، زیرا قرار شد در قاعده اهم و مهم تزاحم دو مفسده و دو حرام باشد و بگوییم آن بخشی مقدم باشد که از مفسده کمتری برخوردار بوده یا فاسد در مقابل افسد باشد که از آن به لزوم دفع افسد به فاسد تعبیر میشود، همه اینها در قاعده اهم و مهم داخل میشود.
🌐 yon.ir/vasael57
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸نحوه ورود به مباحث فقهی ارزهای رمزپایه نشست «موضوعشناسی ارزهای رمزپایه و بررسی چالشهای فقهی و حق
🔸 ایران؛ بهشت پولهای #رمزپایه
نشست «موضوعشناسی ارزهای رمزپایه و بررسی چالشهای فقهی و حقوقی آن» / بخش دوم
🔹حجتالاسلام #یوسفی: نهاد ناآرام پول همیشه در حال دگرگونی بوده است. زمانی مبادله کالا به کالا و بعد کالا پول قرار گرفت، بعد درهم، دینار، طلا و نقره، بعد سکه، بعد پولهای اسکناس، بعد پولهای الکترونیکی و الآن هم که با پولهای مجازی یا رمزپایه مواجه هستیم.
🔹دلیل این تحوّلات چیست؟ این نکته را باید توجه داشته باشیم که عرف عقلای عالم در صدد است که پول را با امنترین، سهلترین و کمهزینهترین راه ممکن منتقل کند. خوب این دلیل شد که وضع پول از مبادله کالا به کالا به پولهای مجازی کشیده شود.
🔹حجتالاسلام :شفیعی_نژاد : اگر فرض کنیم که یک پدیدهای عنوان پول نداشته باشد، آیا نباید از حیث فقهی بررسی شود؟ عنوان پول یک موضوع است و ممکن است یک پدیدهای هم مطرح شود مثل پولهای رمزپایه، بر فرض که پول نباشد باز هم جا دارد که در فقه از آن صحبت شود مگر فقه اقتصادی مختص به عنوان پول است؟
🔹بله این بحث مهم است که آیا این پدیده پولهای رمزپایه مال است یا نه؟ فقه اصلاً کاری به امضای موضوع ندارد. فقه به دنبال بیان احکام تکلیفی و وضعی انواع رفتارها و روابط در قالب انواع پدیدههای اقتصادی است.
🌐 vasael.ir/0003IJ
🆔 @vasael_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #فیلم| نشست "امام موسی صدر در ساحت علم و سیاست"
🆔 @vasael_ir
🔸پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و ۲۵ سال پژوهش و دفاع از حریم دین
🔹حجتالاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه رسمی و به عنوان دستگاه غیردولتی حسب امر مقام معظم رهبری در سال 1373 تاسیس شده است و اساسنامه آن نیز به تایید شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است.
🔹پژوهشگاه با هدف تامین نظریهپردازی و نوآوری در جهت توسعه و تعمیق معرفت دینی و بسط مطالعات راهبردی و کاربردی و گرهگشایی در قلمروی حکمت و اندیشه دینی و معارف دینی و علوم اسلامی تاسیس شده است.
🌐 vasael.ir/0003Ie
🆔 @vasael_ir
پایگاه فقه حکومتی وسائل
🔸موضوعشناسی بازیهای رایانهای در نشست «بازیهای رایانهای در آیینه فقه» بررسی شد؛ / بخش اول 🔹نن
چه بسا تولید بازیهای رایانهای از واجبات نظامیه باشد
🔸در نشست«بازیهای رایانهای در آیینه فقه» مطرح شد؛ / بخش دوم
🔹دکتر #مینایی: درج نشان و لگوی esra چیزی بود که ما در سال 87 ابلاغ کردیم و در آن شیوه ردهبندی سنّی بازیها را در آن تبیین کردیم.
🔹حجت الاسلام خادمی کوشا: امروزه مسائل جدید، دنیای جدیدی را در برابر دانشجویان فقه قرار داده است، روز و شب نمیگذرد مگر اینکه مسائل و موضوعات جدید مطرح میشود.
🔹یکی از موضوعات جدید بازیهای رایانهای است. امروزه وقتی مواجه میشویم با بازیهای رایانهای پیچیده که در فضای مجازی گسترش پیدا کردهاند متوجه میشویم که خیلی از مسائل روز عقب هستیم.
🌐 vasael.ir/0003IR
🆔 @vasael_ir
🔸چگونه مشاور خود باشیم؟
🔹کرسی آزاد اندیشی با عنوان «مشورت با خود، رویکردی تازه در مهارت حل مسأله» در پژوهشکده سبک زندگی اسلامی قم برگزار شد.
🔹حجت الاسلام #آتشین_صدف: یکی از راهکارهایی که در مهارت حل مسأله هم در منابع اسلامی و هم در منابع غیر اسلامی پیشنهاد شده است این است که در چالشها و مشکلات مختلف زندگی، با انسانهای متعدد مشورت کنیم.
🔹ایده و پیشنهاد بنده این است که خودمان نقش مشاوره را برای خودمان ایفا کنیم. از آنجا که یکی از دلائل و فوائد مشورت کردن این است که در اثر مشورت کردن با افراد متعدد که نگاهها و اطلاعات متفاوتی دارند از تجربیات دیگران استفاده کنیم، با این روش خود مشورتی ما با ابعاد گوناگون از یک مسأله آشنا می شویم.
گزارش کامل:
🌐 vasael.ir/0003IY
🆔 @vasael_ir
🔸بررسی اجتهادی مسائل تعلیم و تربیت
🔹حجت الاسلام سید نقی #موسوی، در درس خارج فقه نظامهای اسلامی که از سوی دبیرخانه مفتاح برگزار گردید، مطرح کرد:
🔹 تاکنون در بحث وجوب یا عدم وجوب تعلیم استدلالی عقاید دو استدلال را بیان کردهایم.
🔹 استدلال سوم: «تعلیم غیر استدلالی حرام فینتج وجوب تعلیم الاستدلالی»
🔹با دو روش میتوان به این استدلال رسید:
🔹 تعلم غیر استدلالی بر متربی حرام است لذا تعلیم آن توسط مربی نیز حرام است در نتیجه تعلیم استدلالی واجب است. اشکال وارد بر این روش در این است که ملازمهای بین حکم تعلیم و تعلم نیست درحالیکه ما این ملازمه را در استدلال فرض گرفتهایم و این موضوع استدلال ما را دچار خدشه میکند.
🔹 بر تعلیم غیر استدلالی عنوان اعانه بر اثم، اضلال یا اضرار بار میشود. این عناوین حرام است. تعلیم غیر استدلالی حرام است. در نتیجه تعلیم استدلالی واجب میشود.
🆔 @vasael_ir
🔸حکومت مطلوب باید بر اساس تشریعات سیاسی الهی شکل بگیرد
کرسی علمی ـ ترویجی توحید ربوی و برون دادهای آن در پاسخ به مسائل سیاسی/ بخش پایانی
🔹حجت الاسلام دکتر #سیدباقری: ما باید ببینیم این مقاله در صدد حلّ چه مسئلهای است؛ آنچیزی که در برخی از موارد آمده است مثل عصیانی که شیطان در امر خدا کرده و یا عدم اطاعتی که بعضی از اوامر خدا داشتهاند، اینها ضرورتاً چسبیده به بحث استلزامات توحید ربوبی نیستند.
🔹این مباحثی که به عنوان استلزامات در اینجا آمده است، استلزامات نزدیک به این بحث نیست بلکه ما باید استلزامات مطرح شده در مقاله را با چند واسطه به بحث اصلی این مقاله بچسبانیم.
متن کامل #گزارش:
🌐 vasael.ir/0003Ik
🆔 @vasael_ir
🔹پيامبر صلى الله عليه و آله :
🔸مَن دَعا اِلى هُدىً كانَ لَهُ مِنَ الجرِ مِثلُ اُجورِ مَن تَبِعَهُ لا يَنقُصُ ذلِكَ مِن اُجورِهِم شَيئا و مَن دَعا اِلى ضَلالَةٍ كان عَلَيهِ مِنَ الاِثمِ مِثلُ آثامِ مَن تَبِعَهُ لا يَنقُصُ ذلک مِن آثامِهِم شَيئا؛
🔹هر كسى، به هدايتى راهنمايى كند، پاداشى را كه براى پيروان هدايت وجود دارد، براى او نيز خواهد بود؛ بى آنكه از پاداش پيروان كاسته شود، و هر كس به گمراهى راهنمايى كند گناهى كه براى پيروان آن وجود دارد، براى او نيز خواهد بود؛ بىآنكه از گناه آنها كاسته شود.
📚 نهج الفصاحه ، ص753 ، ح2930
🆔 @vasael_ir
🔸عدم اشتیاق مسئولان؛ مانع پیشبرد #فقه_حکومتی
🔹حجت الاسلام #احمد_عابدی: از آنجا که دین مقدس #اسلام تمام ابعاد و جوانب مختلف انسانی را در بر گرفته، لذا نقش فقه حکومتی در بعد پرورش، تکامل و بالندگی انسانها از اوجب واجبات است.
🔹یعنی اگر در #نظام_اجتماعی و جامعه ما اصول فقه حکومتی جاری نباشد، هرگز آن چیزی که هدف آفرینش و نظام هستی است تحقق پیدا نخواهد کرد؛ بنابراین فقه حکومتی در تبلور ارزشهای دینی ما در اولویت اول امور قرار دارد و دارای جایگاه و نقش کلیدی است.
🔹واقعیت این است که ظاهرا #حوزه تا امروز تفکر این موضوع نبوده یا اگر بوده خیلی محدود بوده است. این تفکر که روزی در این گستردگی #حکومت داری شود و وارد مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی شویم در سیر قدیم حوزه وجود نداشته است.
🔹در حال حاضر با توجه به نیازهای روزمره و مستحدثه، شاکله فکری موسسات تخصصی در موضوعات فقه حکومتی شکل گرفته، اما هنوز وارد فاز عملیاتی نشده است. البته با توجه به منابع مالی ضعیفی که در اختیار داریم بیش از این امکان فعالیت برای ما وجود ندارد.
#اختصاصی
#گفتگو
#مدیران_حوزه_های_استانی
🌐 vasael.ir/0003I2
🆔 @vasael_ir
🔸معیار سنجش تأثیرگذاری قرآن بر علوم مختلف
🔹نشست علمی «چیستی و قلمرو مرجعیت قرآن کریم» به همت میز توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم و گروه آموزشی علوم قرآن و معارف حدیث مرکز تخصصی آخوند خراسانی در محل سالن جلسات دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی برگزار شد.
🔹حجت الاسلام #الهی_خراسانی: در تصور ما این تمایل به مرجعیت قرآن کریم وجود داشته در عین حال این ساده انگاری نسبت به محافل علمی وجود دارد که مرجعیت علمی قرآن کریم فقط در گزاره های علوم مختلف که به صورت مستقیم از قرآن استخراج شود، خلاصه می شود.
🔹حجت الاسلام #بهروزی_لک: مطلق آگاهی در اینجا منظور نیست و مراد از مرجعیت علمی آگاهی های سازمان یافته است که وقتی چند آگاهی کنار یکدیگر گذاشته شود بتوان رابطه آنها را تشخیص داد و با این مسائل مواجه کرد و استنتاج داشت.
متن کامل #گزارش:
🌐 vasael.ir/0003In
🆔 @vasael_ir
🔸لزوم استفاده از طرحهای بلند مدّت برای برونرفت از #بحران_اقتصادی
🔹همایش نظام مالی اسلامی،یکشنبه 14 بهمن ماه 1397 به همّت گروه اقتصاد دانشگاه مفید و با همکاری بانک مرکز جمهوری اسلام ایران در تالار شهید قرباننیا دانشگاه مفید برگزار شد.
🔹دکتر #کمیجانی: وقتی ما به بازار مالی به عنوان تأمین مالی بخشی از #اقتصاد نگاه میکنیم اگر این بازار مالی را در دو عرصه بازار #پول و بازار سرمایه نگاه کنیم، به طور سنّتی سهم بزرگی از تأمین مالی اقتصاد به عهده بازار پول میباشد.
🔹ما امروز شاهد حضور شبکه بانکی در تأمین مالی #بنگاه_های_اقتصای خرد و کلان هستیم ولی به خاطر نگاه و توقّعی که از این شبکه وجود دارد، شاهد اعتراضهای گوشه و کنار نسبت به شبکه بانکی هستیم و متأسفانه تا مدّتها نیز این وضعیّت ادامه خواهد داشت.
🔹بانکهای خصوصی در اوائل دهه هشتاد پا به عرصه وجود نهادند و این بانکها هرچند با یک #سرمایه مناسبی کار را شروع میکنند ولی بعدها به دلیل مشکلاتی که کشور دارد و نیازهایی که به تأمین مالی دارد توفیق چندانی نداشتند و علیرغم رونقی که در ابتداء داشتند امروز با مشکلات عدیدهای مواجه هستند.
🌐 vasael.ir/0003Ip
🆔 @vasael_ir