#آیه_تطهیر
🔻آیه تطهیر، به بخشی از آیه ۳۳ سوره احزاب اطلاق میشود که در آن به اراده خداوند بر پاک گردانیدن اهل بیت پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) از پلیدی (رجس) تصریح شده است و علمای شیعه برای اثبات عصمت امامان به آن استناد میکنند.
🔹 طبق برخی از روایات این آیه در خانه امّ سَلَمه همسر پیامبر، نازل شده و هنگام نزول آن علاوه بر پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم)، امام علی، حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسین (علیهمالسّلام) هم حاضر بودند، در این هنگام پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم)، پارچهای (کساء) را که بر آن نشسته بود، بر روی خود و علی و فاطمه و حسنین کشید و دستها را به سوی آسمان بالا برد و گفت: «خدایا! اهل بیت من این چهار نفرند، اینان را از هر پلیدی پاک گردان».
🔸 در اینکه مصداق اهل بیت در این آیه چه کسانی هستند، بین علماء و مفسران شیعه و اهل سنت اختلافنظر وجود دارد؛
1️⃣ برخی مراد از اهل بیت را همسران پیامبر،
2️⃣ برخی نیز اشخاصی که زکات دادن به آنها حرام است را مصداق این آیه دانستهاند،
3️⃣✅ مشهور اهل سنت، پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم)، امام علی، حضرت فاطمه، امام حسن و امام حسین (علیهمالسّلام) و همسران پیامبر دانستهاند، و شیعیان منظور از اهل بیت را اصحاب کساء دانستهاند.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/آیه_تطهیر
🆔 @wikifeqh
#حسن_جوری
🔻حسن جوری، رهبر معنوی سلسله سربداران بود.
🔸حسن جوری در روستای جور، از توابع نیشابور ، به دنیا آمد و هفت تا هشت سال در مدارس آنجا به تحصیل علوم دینی و بحث و مجادله علمی پرداخت.
🔹وی برای آگاهی از حقیقت، آموزههای ائمه فِرَق را فراگرفت و از اختلافنظرها و اعتقادات آنان آگاه شد و به مقام استادی رسید.
🔸سپس برای دیدار شیخخلیفه به سبزوار رفت و سخنان وی را شنید و در سلک مریدان وی درآمد.
🔹پس از کشته شدن شیخ خلیفه، مریدان وی به حسن جوری پیوستند و او جانشین شیخخلیفه شد، اما در سبزوار نماند.
🔸با افزایش مریدان حسن جوری، بر نگرانی و وحشت فقهای سنّی مذهب افزوده شد. به همین سبب، دشمنان او کوشیدند تا امیر ارغونشاه را برضد وی برانگیزند.
🔹سربداران حسن جوری را به خلافت خود برداشتند و وی آنان را به عدل و داد فرا خواند. از آن پس، قدرت معنوی و سازمانیافته درویشانِ پیرو حسن جوری با قدرت نظامی وجیهالدین مسعود پیوند خورد.
🔸وجیهالدین و حسن جوری در ۷۳۹ نیشابور و سبزوار را تصرف کردند و بر توابع این ولایات نیز مسلط شدند و ملازمان امیر ارغونشاه را از آنجا بیرون راندند.
🔹گفتهاند که قتل حسن جوری در جنگ زاوه به امر وجیهالدینمسعود بوده است. پیکر حسن جوری را به سبزوار بردند و در جوار مزار شیخخلیفه به خاک سپردند.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/حسن_جوری
🆔 @wikifeqh
#رضا_مدنی_کاشانی
🔻عالم ربانی و مرجع عالیقدر تشیع حضرت آیتالله العظمی حاج آقا رضا مدنی کاشانی فرزند عالم بزرگ ملا عبدالرسول مدنی و نوه دختری آیتالله العظمی ملا حبیب الله شریف کاشانی است.
🔸حضرت آیتالله مدنی دوران تحصیلات مقدماتی را در کاشان در محضر علمایی چون پدر بزرگوار و جد مادری خود و مرحوم آیتالله سید محمد علوی گذراند و پس از آن با ورود آیتالله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی به قم و تاسیس حوزه علمیه به این شهر عزیمت و در آنجا رحل اقامت گزید.
🔹مرحوم آیتالله مدنی در دوران پر ثمر و پر برکت عمر خود در تشکیل حوزه علمیه و تربیت نیروی انسانی برای استمرار بخشیدن به حیات فقه و فقاهت تلاش فراوان نمودند.
🔸مرحوم آیتالله العظمی مدنی از مروجین تفکر عقلانی و ملازمت آن با اصول وحیانی بودند و علاوه بر آن ملازمت سیاست و شریعت را که در نهاد فقاهت و روحانیت وجه متمایزی به این نهاد اصیل در برابر روحانیون شرایع دیگر، همچون مسیحیت داده است قبول داشتند. و بر این مبنی ایشان نظریه ولایت فقیه را در استوار کردن حکومت دینی در سالهای قبل از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به طور مبسوطی در جلد سوم کتاب براهین الحج للفقهاء و الحجج بصورت مستدل بیان فرمودهاند.
🔹این عالم فرزانه پس از عمری خدمت به عالم اسلام برای وصول و نیل به جاودانگی و لقای دوست سرانجام همگام ظهر روز جمعه بیست و چهارم ذی الحجه سال ۱۴۱۲ قمری به ندای حق لبیک گفته و به دیدار معشوق شتافتند.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/رضا_مدنی_کاشانی
🆔 @wikifeqh
📖 روزمان را با قرآن آغاز کنیم
💌 صفحه ۳۴ قرآن کریم
📝 فهم لغات:
🍃 wikifeqh.ir/صفحه_۳۴_قرآن_کریم
🆔 @wikifeqh
🗓 سه شنبه
☀️ ۱۲ تیر ۱۴۰۳ هجری شمسی
🌙 ۲٥ ذوالحجه ۱٤٤٥ هجری قمری
🎄 02 جولای 2024 میلادی
🔹 قمری:
➖ نزول سوره دهر (انسان) (۱۰ ق)
📥 wikifeqh.ir/سوره_انسان
➖ روز نزول سوره هل اتی؛ روز خانواده
📥 wikifeqh.ir/خانواده
➖ پذیرش خلافت توسط أمیرالمؤمنین «ع» (۳۵ ق)
📥 wikifeqh.ir/خلافت
➖ منازل امام حسین «ع» تا کربلا: «عقبه» (۶۰ ق)
📥 wikifeqh.ir/منزل_بطن_العقبه
➖ قتل «مروان حمار» و انقراض بنی امیه (۱۳۲ ق)
📥 wikifeqh.ir/مروان_بن_محمد
➖ وفات «ابن سراج» (۳۱۶ق)
📥 wikifeqh.ir/ابنسراج_محمد_بن_سری
➖ وفات «شیخ محمد غروی کاشانی» (۱۳۹۸ ق)
📥 wikifeqh.ir/شیخ_محمد_غروی_کاشانی
🔸 شمسی:
➖ وفات «علامه عبدالحسین امینی» مولف کتاب "الغدیر" (۱۳۴۹ش)
📥 wikifeqh.ir/عبدالحسین_امینی
🆔 @wikifeqh
📖 #حدیث_روز | اینگونه از خدا بترسیم!
🔻عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ عليه السلام يَا إِسْحَاقُ:
🔸«خَفِ اللَّهَ كَأَنَّكَ تَرَاهُ وَ إِنْ كُنْتَ لَا تَرَاهُ فَإِنَّهُ يَرَاكَ فَإِنْ كُنْتَ تَرَى أَنَّهُ لَا يَرَاكَ فَقَدْ كَفَرْتَ وَ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّهُ يَرَاكَ ثُمَّ بَرَزْتَ لَهُ بِالْمَعْصِيَةِ فَقَدْ جَعَلْتَهُ مِنْ أَهْوَنِ النَّاظِرِينَ عَلَيْك».
🔹از خدا چنان بترس كه گويى او را مىبينى؛ چه، اگر تو او را نمىبينى، او تو را مىبيند. اگر فكر كنى كه او تو را نمىبيند، هر آينه كافر شدهاى و اگر بدانى كه او تو را مىبيند و با اين حال دور از چشم مردم و در برابر ديدگان خدا گناه كنى، بي گمان او را در حدّ پستترين بينندگان خود قرار دادهاى.
📚الكافي ج۲، ص: ۶۸.
📲 lib.eshia.ir/11005/2/68/يَرَاكَ
🆔 @wikifeqh
6.37M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🎥 آیه ولایت و حضور قلب امیرالمؤمنین علیه السلام در بیان زیارت غدیریه
🎙 حجت الاسلام ابوالقاسمی
💥ببینید و انتشار دهید
📎 #امام_علی
📎 #آیه_ولایت
📎 #زیارت_غدیریه
📲 wikifeqh.ir/آیه_ولایت
🆔 @wikifeqh
#خلافت
🔻خلافت، نظام حکومتی مسلمانان پس از وفات پیامبر اسلام و در جایگاه جانشینی آن حضرت، که در طول سیزده قرن اشخاص و خاندانهای متعددی در گستره جهان اسلام خود را مصداق آن معرفی کردهاند.
🔸خلافت واژهای عربی از ریشه خ ل ف به معنای جانشین ساختن و واژه خلیفه (جمع آن خلفاء و خلائف) به معنای جانشین، وکیل و قائم مقام است.
🔹در رویکرد تاریخی، خلافت در اصطلاح عنوان ساختار حکومتی است که اداره امور جامعه اسلامی پس از وفات پیامبر در قالب آن شکل گرفت و متصدی آن یعنی خلیفه، جانشین پیامبر اکرم در امر حکومت اسلامی محسوب میشد.
🔸آغاز شکلگیری خلافت به رویداد سقیفه بنیساعده بازمیگردد، که طی آن جمعی از صحابه بلافاصله پس از رحلت آن حضرت، اقدام به تعیین جانشینی برای وی کردند.
🔹بنابر یک فرض، پدیدآورندگان این ساختار حکومتی ذهنیتی روشن درباره ماهیت خلافت و چگونگی و حدود و ثغور وظایف خلیفه نداشتهاند.
🔸این فرضیه، البته تا آنجا که ناظر به تدوین نظریهها و آرای کلامی، سیاسی و فقهی متفکران مسلمان درباره خلافت است، صحیح مینماید اما واقعیت آن است که (به استناد مباحث مطرحشده در سقیفه) طراحان نظام خلافت، درباره این ساختار و چگونگی آن، چندان هم با موضوع بیگانه نبودهاند. چنانکه بخشی از مهمترین انگارهها درباره خلافت که تأثیر عمیقی بر آرای بعدی مسلمانان به جای نهاد، برخاسته از همان نگرشها بود.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/خلافت
🆔 @wikifeqh
#مروان_بن_محمد
🔻مروان بن محمد بن مروان بن حکم، آخرین فرد از خلفای بنیامیه بود.
🔹چون مربی او جعد بن درهم بود، او را مروان جعدی میگفتند و چون در جنگها بسیار شجاع، جنگجو و شکیبا بود، به او حمار میگفتند و به قولی برای آنکه عرب هر صد سال را حمار مینامد و چون سلطنت بنیامیه نزدیک صد سال شد، مروان را حمار لقب دادند.
🔸مروان بن محمد کنیهاش ابوعبدالملک و ابوعبدالله و مادرش کنیزی به نام «زبادة» بود.
🔹او مدت ۵ سال و دو ماه خلافت کرد. در شهر حران با او بیعت کردند و همه مردم شام به جز عدهای از بنیامیه با او بیعت کردند.
🔸در جمادیالاخر ۱۳۲ جنگ سختی بین دو سپاه اموی و عباسی روی داد که یازده روز طول کشید و به شکست مروان دوم منتهی شد. مروان به مصر رسید و در روستای کوچکی به نام بوصیر در منطقه الفیوم- توقف کرد که ناگهان نیروهای نظامی وارد شدند. مروان دوم مقاومت کرد تا این که کشته شد و با مرگ او خلافت اموی پایان یافت.
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/مروان_بن_محمد
🆔 @wikifeqh
هدایت شده از ویکی فقه؛ دانشنامه علوم اسلامی
8.27M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📆 12 تیر ماه روز بزرگداشت علامه امینی (ره)
💢علامه امینی (ره) از مراجع بنام شیعه و نویسنده کتاب دائرة المعارفی ارزنده و شریف الغدیر است.
♨️ او که عمر خویش را قربانی راه حقیقتی به وسعت غدیر و به بی کرانگی دریای ولایت امام علی (ع) نمود.
#الغدیر
#علامه_اميني
#من_غدیری_ام
🆔 @wikifeqh
#ابنسراج
🔻«ابن سَرّاج، ابوبکر محمد بن سَری بن سهل»، نحوی، ادیب و شاعر بغدادی بود.
🔹وی «الکتاب» سیبویه را نزد مبرد خواند و دیر زمانی مصاحب او بود. از دیگر استادان او اطلاعی در دست نیست. گویا محضر زجّاج را نیز درک کرده است.
🔸چند تن از بزرگترین نحویان سده ۴ ق در شمار شاگردان او بودهاند، از جمله: ابوالقاسم زجّاجی، سیرافی، ابوعلی فارسی، ابن جراح و علی بن عیسی رُمّانی. ابوعلی فارسی افزون بر « الکتاب» سیبویه و « تصریف» مازنی، دیوان نابغه ذبیانی را نیز به روایت اصمعی نزد او خوانده است. مخزومی در کتاب «مدرسة الکوفه» ابوطیب متنبی را نیز جزو شاگردان او به شمار آورده، اما این مطلب در منابع کهن دیده نمیشود.
🔹او در نحو به مکتب بصره تمایل داشت و به قیاس در نحو بسیار اهمیت میداد و بر کوفیان که به شواذّ و نوادر استناد میکردند، خرده میگرفت و به همین دلیل گروهی از جمله زجاجی، سیرافی، ابن انباری او را بصری دانستهاند، اما به سختی میتوان او را پیرو مکتبی خاص دانست؛ زیرا در بسیاری از موارد با آراء سیبویه یا دیگر بصریان مخالف بود و گاهی آراء کوفیان و یا بغدادیان را بر آنها ترجیح میداد.
🔸تألیفات او عبارتند از:
۱ .« احتجاج القراء»، اثری در تفسیر و قرائات
۲. الأصول فی النحو، ابن سراج شهرت خویش را در واقع مدیون همین کتاب است.
۳. کتاب الخط
۴. کتاب « العروض»
۵. الموجز فی النحو
۶. کتاب الاشتقاق
مطالعه کامل مقاله👇👇👇
📥 wikifeqh.ir/ابنسراج_محمد_بن_سری
🆔 @wikifeqh