#خداشناسی #علم_خداوند #کلام #ویکی_فقه
◽️ یکی از مسائل پیچیده فلسفی، که از یک سو با خداشناسی و از سوی دیگر با انسانشناسی پیوند مییابد، مساله سازگاری #علم_الهی با #اختیار_انسان است. علم الهی، علمی نامحدود است و خداوند ذاتی است آگاه به همهی امور که نه تنها به امور گذشته و حال، بلکه بر تمام حوادثی که در آینده رخ میدهند نیز، واقف است. بنابراین، خدا از پیش، تمام افعالی را که آدمیان در آینده انجام خواهند داد، میداند.
🔹 اینجا، این پرسش رخ مینماید که آیا باور به علم پیشین الهی با اعتقاد به اختیار و آزادی انسان سازگار است؟
✅ مثلا علم خداوند قبل از تولد شمر به این حقیقت كه در #آینده #شمر قاتل #امام_حسین خواهد بود جایی برای انتخاب دیگری برای شمر باز می گذارد؟
🔅 پاسخ آن است که علم خداوند به #رفتارهای_اختیاری_انسان، با وصف اختیاری بودن تعلق میپذیرد، یعنی خدا میداند که رفتار خاصی از شخصی در زمان خاصی، به صورت اختیاری، سر میزند و چنین علمی نه تنها منافی اختیار نیست، بلکه آن را تاکید میکند.
🔰 پاسخ کامل را در لینک زیر مطالعه کنید.👇
wikifeqh.ir/علم_الهی_و_اختیار_آدمی
@WikiFeqh
#کلام #مرگ #معاد_شناسی
#ویکی_فقه
🔅 آیات متعدد قرآن مجید، به صراحت حکایت از بقای روح پس از مرگ میکند.
انسانها در باطن خود موجودى به نام روح و نفس دارند.
◽️ این موجود غیر از بدن و اعضاء و جوارح او بوده، حاکم و مدبر و مدیر و داراى شعور و درک بوده، اعمال بدن و جوارح و اعضاء را اداره میکند.
▪️ نفس و روان انسانى موجود #مجرد بوده، ویژگىهاى جسم و ماده را ندارد، بلکه موجودى مستقل مىباشد؛ گرچه در بدن در رابطه نزدیکى با جسم و اعضاء و جوارح بدن قرار دارد.
🔸 حال اینجا این مسئله اینجا مطرح است که اگر چه نفس و روح با بدن و جسم در رابطه نزدیکى قرار دارند ولى بعد از مردن انسان و جداشدن روح از بدن آیا #روح فانى مىگردد؟ و از بین مىرود؟ یا اینکه بقاء داشته، به زندگى خود ادامه مىدهد؟
✅ برای مطالعهی پاسخ، به لینک زیر بروید. 👇
wikifeqh.ir/بقای_روح_بعد_از_مرگ
@WikiFeqh
#امامان #مهدویت
#ویکی_فقه
#مهدویت_در_فریقین
💢 برخی از علمای وهابی در #مساله_مهدویت تشکیک کرده و میگویند که روایات مهدویت از طریق اهل تسنن با سند صحیح نقل نشده است؛ بلکه حد اکثر « حسن» هستند. به همین خاطر اثبات اصل مهدویت ممکن نیست و تشکیک در آن اشکالی ندارد.
💢 برخی دیگر پارا فراتر گذاشته و ادعا میکنند که حتی از طریق شیعه نیز اصل مهدویت قابل اثبات نیست و هیچ روایت صحیحی در این زمینه وجود ندارد. گاهی نیز ادعا کردهاند که حتی یک روایت صحیح وجود ندارد که امام حسن عسکری (علیهالسّلام) صاحب فرزند شده باشند.
دیدگاه #شیعه: روایات مهدویت چه از طریق اهل تسنن و چه از طریق اهلالبیت (علیهمالسّلام)، با سندهای صحیح و بلکه به صورت متواتر نقل شده است.
دیدگاه اهل سنت و وهابیت: حتی تعداد زیادی از علماء و بزرگان #اهل_تسن و حتی وهابی تصریح کردهاند که احادیث مهدویت متواتر هستند و حتی برخی از آنها گفتهاند که منکران #حضرت_مهدی (علیهالسّلام) کافر هستند.
✅ برای مطالعهی تصریحات بزرگان اهل سنت و حتی وهابی را درباره «تواتر احادیث مهدویت»، به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/مهدویت_در_فریقین
@wikifeqh
#کتابشناسی #نماز_جمعه
#ویکی_فقه
📖 «رسالة في صلاة الجمعة» تقرير دروس #خارج_فقه آية الله ميرزا محمد تقی مجلسی، از علماى اصفهان است كه توسط مرحوم #استاد_ذهنی_تهرانی به رشته تحرير درآمده است.
📚 رساله مذکور به #احکام و #فروع فقهى مربوط به #نماز_جمعه پرداخته و درسال۱۰۹۶ تأليف و به صورت چاپ سنگى منتشر شده است.
◽️ تعداد صفحات #رساله، ۸۷ صفحه مىباشد و در پايان فهرستى از عناوين و موضوعات ارائه شده است.
wikifeqh.ir/رسالة_فی_صلاة_الجمعة_(کتاب)
@WikiFeqh
#تاریخ #تاریخ_معصومان
#ویکی_فقه
#امام_هادی (علیهالسلام) پیشوای دهم #شیعیان، بنابر نظر مشهور در نیمۀ ذیحجه سال ۲۱۲ هـ. ق در #مدینه به دنیا آمد. پدر بزرگوارش پیشوای نهم، #امام_جواد (علیهالسلام) و مادرش سمانه مغربیه است که کنیزی با فضیلت و تقوا بود. علم و دانش امام هادی (ع) همانند آباء و اجداد گرامیاش، علم لدنی بود؛ یعنی مستقیماً از طریق غیب و همچنین از علوم و معارف #قرآن و #سنت رسولالله و پدران بزرگوارش دریافت مینمود [ادامه مطلب]
wikifeqh.ir/امام_هادی_علیهالسلام
@WikiFeqh
#زیارت_جامعه_کبیره #زیارات
#ویکی_فقه
◽️ معارف ناب اسلامی چیزی نیست که بتوان آنها را از دید یک انسان عادی تفسیر کرد و به کنه آن واقعیات رسید، بلکه باید به مفسران واقعی مراجعه کرد و از دریای بیکران آن سیراب شد.
🔸 این زیارت، انشاء و گفتار امام هادی علیهالسّلام است و از زیباییهای خاصی برخوردار میباشد.
🔸 امام علیهالسلام در این #زیارت، به بیش از دویست فضیلت از #اهل_بیت علیهمالسّلام اشاره میکند که با در نظر گرفتن این فضیلتها در کنار سایر معارف، اهمیت این عرفاننامه برهمگان آشکار میگردد.
✅ برای مطالعهی بیشتر درباره زیارت جامعه کبیره به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/زیارت_جامعه_کبیره
@WikiFeqh
#غدیرخم #شبهات_حدیث_غدیر #شبهات_وهابیت #ویکی_فقه
🔅 رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) در غدیر خم فرموده: «اللهم انصر من نصره و اخذل من خذله؛ خدایا! یاری کن هر کس #علی را یاری کند و خوار کن کسی که علی را خوار کند».
💢 بعضیها #شبهه میکنند از آنجا که #رسول_خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) #مستجاب_الدعوة است و هر دعائی از آن حضرت به استجابت میرسد و این #دعا به #اجابت نرسیده و کسانی که با علی جنگیدهاند، مغلوب نشدهاند و علی (علیهالسّلام) نیز پیروز نشده است؛ پس اصل دعای پیامبر دروغ است.
◽️ #منطق_قرآن در شکست و پیروزی این است که #پیامبران و نیز مؤمنان و پیروان آنها همواره پیروز هستند؛ هر چند که به ظاهر در مقابل #لشکر_کفر شکسته خورده باشند.
✅ برای مطالعهی بیشتر، به لینک زیر بروید 👇
wikifeqh.ir/دعای_اللهم_انصر_من_نصره_در_روز_غدیر
@WikiFeqh
#تاریخ_اسلام #عباسیان #ابومسلم_خراسانی
#ویکی_فقه
#شهید_مطهری: البته ابومسلم سردار خيلى لايقى است، به مفهوم سياسى، ولى فوق العاده آدم بدى بوده، يعنى آدمى بوده كه اساسا بويى از انسانيت نبرده بوده است. ابومسلم نظير حجاج بن يوسف است...
💢 ابومسلم خراسانی
◽️ ابومسلم خراسانی مشهور به صاحب الدعوه، فرمانده نظامی ایرانی و رهبر جنبش سیاهجامگان بود که توانست با براندازی حکومت بنیامیه، در پایهگذاری حکومت بنیعباس نقش شایانی داشت.
▪️ #ابومسلم از دیرباز به طرفداری از اهل بیت #پیامبر (علیهمالسّلام) معروف بوده در دستگاه #عجلیان پرورش یافت و پس از چندی در سلک جنبش طرفدار عباسیان درآمد.
◽️ #ابومسلم در ۲۵ #رمضان ۱۲۹ ق دو ََعَلَم ظل (سایه) و سحاب (ابر) را که ابراهیم امام برای یارانش فرستاده بود بیرون آورد و دعوت خویش آشکار کرد. ابومسلم و یارانش #لباس_های_سیاه پوشیدند که شاید به تقلید از رنگ رایت پیغمبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) یا به نشانۀ سوگ شهدای #اهل_بیت پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) بوده است.
🌀 برای مطالعهی بیشتر درباره ابومسلم خراسانی به لینک زیر 👇بروید
wikifeqh.ir/ابومسلم_خراسانی
@WikiFeqh
#حج #منی #قربانی
#ویکی_فقه
امروز بیش از یک میلیارد مسلمان در جهان وجود دارد که بیشتر آنان برآنند به آیه شریفه «للّه علی الناس حج البیت من استطاع علیه سبیلا» جامه عمل بپوشانند.
حجگزاران روز دهم وارد سرزمین مِنی می شود و سه روز در آن جا میماند و مشغول #رمی_جمره، تراشیدن سر یا #تقصیر، #کشتار_گوسفند، گاو یا شتر می شود که این کارها در آن سرزمین بسیار کوچک مشکل آفرین خواهد بود.
❓در چنین شرایطی پیش از هر چیز این بحث پیش میآید که آیا #کشتار در خارج از #مِنی جایز است یا خیر؟
✅ پاسخ این پرسش را در لینک زیر بیابید.👇
wikifeqh.ir/کشتن_قربانی_در_خارج_منی
@WikiFeqh
پرونده ویژه عید سعید غدیرخم
🙏 دعای اللهم وال من والاه
🌀 eitaa.com/wikifeqh/3205
🎬 عکسنوشته حدیث عدیرخم
🌀 eitaa.com/wikifeqh/3196
📜 کتبیشدن حدیث غدیر توسط پیامبر
🌀 eitaa.com/wikifeqh/3194
💭 جغرافیای منطقه غدیر خم
🌀 eitaa.com/wikifeqh/3193
◽️ واقعهی غدیر خم
🌀 eitaa.com/wikifeqh/1177
📚 الغدیر فی الکتاب و السنة
🌀 eitaa.com/wikifeqh/3107
⁉️ شان نزول آیه ابلاغ و اکمال دین
🌀 eitaa.com/wikifeqh/389
⌛️ زمان نزول آیه ابلاغ و اکمال دین
🌀 eitaa.com/wikifeqh/232
#هنر #هنر_در_عصر
#ویکی_فقه
آنچه به نقاشی قاجار معروف است، با سلطنت آقامحمدخان شروع نمیشود، بلکه از دوران #پادشاهی کریمخان زند آغاز میگردد.
بخشی آثار نقاشی دوره قاجار مبتنی بر اصول و مبانی #عرفان ایرانی اسلامی است. موضوع در آثار نقاشی این دوره به چند گروه مجزا تقسیم میشود: منظره سازی، شمایل نگاری، صحنههای رزم و بزم، بندبازی، حرکات موزون و موضوعاتی که با شعر و ادبیات پارسی پیوند دارد.
📚 برای مطالعهی بیشتر درباره نقاشی دوره قاجار به لینک زیر بروید.
wikifeqh.ir/نقاشی_دوره_قاجار
@WikiFeqh
#موضوعات_قرآنی #والدین #تفسیر
#ویکی_فقه
روزی فردی از #امام_صادق علیهالسّلام درباره آیه «و بالوالدین احسانا» پرسید، حضرت فرمودند: احسان آن است که با آنان #معاشرت نیکو داشته باشی و در مجالست و مصاحبت، از احترام به آنها دریغ نکنی و آنها را مجبور نکنی تاچیزی را که احتیاج دارند از تو بخواهند، هر چند بینیاز باشند.
wikifeqh.ir/حقوق_مادر
@WikiFeqh
#اعمال_غدیر_خم #غدیر_خم
#ویکی_فقه
عيد الله الأكبر و عيد آل محمد عليهم السلام است و عظيمترين اعياد است و مبعوث نفرموده #حق تعالى پيغمبرى را مگر آنكه #عيد كرده است اين روز را و حرمت آن را دانسته است و نامش در آسمان روز عهد معهود است و نامش در زمين روز ميثاق مأخوذ و جمع مشهود است
برای مطالعهی کامل اعمال شب و روز عید غدیرخم به لینک زیر بروید 👇
lib.eshia.ir/10376/1/275/هیجدهم
@WikiFeqh
#فلسفه #مباحث_فلسفی #کمیت
#ویکی_فقه
🔰 تَخَلْخُل وَ تَکاثُف
◾️دو اصطلاح در فلسفه طبیعی به معنی رقیق شدن و غلیظ شدن هستند. و در اصطلاح آنرا به فزونی یا کاستی حجم چیزی بدون انضمام شیء خارجی و یا جدایی چیزی از آن، بر اثر عللی مانند حرارت و برودت، تعریف کردهاند.
💢 با توجه به تعریفی که برای تخلخل و تکاثف شد، این #اصطلاح از نمو و ذبول متمایز میشود، با آنکه هر یک نوعی از حرکت در کمیت به شمار میروند، در #تخلخل و #تکاثف مقدار جسم بدون پیوستگی یا جداییِ چیزی زیاد و کم میشود، اما #نمو_و_ذبول همراه با پیوستگی یا جدایی است.
💠 دیدگاههای متفاوتی دربارهی این مبحث ارائه شده است برای مطالعه، به لینک زیر بروید.👇
wikifeqh.ir/تخلخل_و_تکاثف
@WikiFeqh
#قصد_لذت #نگاه #فقه
#ویکی_فقه
👁🗨 اسلام بعضی از رفتارها مانند نگاه کردن به #موی_زن_نامحرم را که اغلب هیجان جنسی در پی دارند بطور مطلق ممنوع دانسته و بین #حصول_لذت و عدم آن و #قصد_لذت و عدم آن تفاوتی نمیگذارد.
🔸 آیا صرف حصول میل جنسی باعث حرمت این اعمال میگردد؟
🔸 قصد لذت و علم به حصول لذت در حرمت این اعمال چه تأثیری دارند؟
✅ بنابر آیات، روایات و اقوال علما به دست میآید که #رفتار ایجاد کننده لذت جنسی در صورت عدم قصد لذت حرمتی ندارد و تنها مکروه است، ولی کاری که به قصد #لذت_جنسی انجام میشوند باید ترک کرد.
📚 برای مطالعهی بیشتر، به لینک زیر بروید.👇
wikifeqh.ir/نقش_قصد_لذت_در_حرمت_نگاه
@WikiFeqh
#مناظرات #اهل_بیت #صلوات
#ویکی_فقه
❇ برخیها وقتی که نام #علی (علیهالسّلام) را میبرند، بجای «علیه السّلام» میگویند: «کرّم الله وجهه؛ #خداوند مقامش را ارجمند کند» (در حالی که در مورد سایر #صحابه_رسول_خدا (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم)) میگویند: «رضی الله عنه؛ #خدا از آنها راضی شود»، زیرا خود آنها معتقدند که امام علی (علیهالسّلام) گناهی نکرده تا دربارهاش «رضی الله عنه» گفته شود، بلکه باید درباره علی (علیهالسّلام) گفت: «خدا بر مقامش بیفزاید».
💢 اینک این سؤال پیش میآید که چرا با ذکر نام علی (علیهالسّلام)، جملهی «علیه السّلام» نمیگویند؟
👥 اگر مناظره #دکتر_تیجانی و استاد منعم را مطالعه کنید تصدیق خواهید کرد حق با کسانی است که درباره علی، علیهالسّلام میگویند. برای مطالعه این مناظره به لینک زیر بروید.
http://wikifeqh.ir/مناظره_درباره_جواز_صلوات_بر_ائمه_اطهار
@WikiFeqh
#فقه #قواعد_فقهی
#ویکی_فقه
در مواردی که مفاد حکم رخصت است و مدلول آن این است که انسان میتواند فلان عمل را انجام دهد.
مثل اینکه انسان میتواند #زوجه خود را #طلاق دهد که در این صورت برای فقیه این سؤال مطرح میشود که این توانایی، حق است یا حکم؟
اگر حق است، زوج میتواند به طریقی بر عدم انجام دادن طلاق متعهد شود و یا این #حق خود را #اسقاط کند و اگر حکم است نخواهد بود.
✅ برخیعقیدهدارند که برای تشخیص #حق از #حکم باید به آثار توجه کرد: چنانچه این آثار، #قابل_نقل_و_انتقال و #اسقاط باشند، این سلطه و توانایی، #حق است و گرنه از مصادیق #حکم خواهد بود. [ادامه مطلب]
wikifeqh.ir/نحوه_تشخیص_حق_از_حکم
@wikifeqh
#اندیشه_سیاسی #شورای_نگهبان
#ویکی_فقه
🌐 وقتی به قوانین اساسی کشورهای دیگر رجوع کنیم، میبینیم که از #آمریکا و کشورهای اروپایی تا کشور آفریقایی #نیجریه، از کشورهای صنعتی و پیشرفته تا فقیرترین کشورها، همگی دارای نهاد کنترلکننده قوانین با استفاده از #قانون_اساسی و نهاد مفسر قانون اساسی و #ناظر_بر_انتخابات هستند.
🌀 جالب اینکه اختیارات این ارگانها در بیشتر موارد، بسیار بیشتر از #اختیارات شورای نگهبان است.
💠 تمام کشورها، به این نتیجه رسیدهاند که اصل برتری #قانون_اساسی ایجاب میکند، همه قوانین مصوب #کشور با آن منطبق شود و الا، #حقوق اساسی افراد دستخوش نوسانات میگردد و اصل ثبات و تداوم سیاسی کشور، که با قانون اساسی برقرار شده، متزلزل میگردد.
🌀 در راستای این هدف، دو شیوه کنترلی مختلف توسط دو نهاد در کشورهای جهان دیده میشود:
۱- قوه قضائیه در آمریکا، هند، ترکیه و ...
۲- سازمان سیاسی در ایران و فرانسه
❇️ در مورد اهمیت شورای نگهبان، همین بس که بنابر اصل ۹۳ قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی بدون وجود شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد
wikifeqh.ir/تقسیم_قوا_در_جمهوری_اسلامی
@WikiFeqh
#علمای_شیعه #تراجم #محدثین
#ویکی_فقه #علامه_مجلسی
#سید_نعمت_الله_جزایری که نامیترین شاگرد علامه مجلسی است، میگوید:
«با آنکه در سن جوانی به سر میبرد چنان در #علوم تتبع کرده بود که احدی از علمای زمانش به آن پایه نرسیده بودند».
✅ نگاهی به زندگی علامه محمد باقر مجلسی در لینک زیر 👇
wikifeqh.ir/علامه_محمدباقر_مجلسی_اصفهانی
@WikiFeqh
#اقتصاد #مکاتب_اقتصادی
#ویکی_فقه
نظریههای سیاسی و اقتصادی مختلف با گذشت زمان، اصلاحات مختلفی را به خود میبینند. مکتب #لیبرالیسم نیز از این #قاعده مستثنی نیست. با بروز بحران بزرگ #اقتصادی، #لیبرالیسم به سوی هر چه دولتیتر شدن و دخالت بیشتر دولت در #مسائل_اقتصادی در راستای حل معضلات اقتصادی جوامع غربی پیش رفت؛ ولی از اواسط قرن بیستم با نظریه پردازیهای افرادی چون #میلتون_فریدمن، دگرگونی دیگری در این مکتب رخ داد که به #نئولیبرالیسم معروف گشت.
💢 اکنون سؤال این است که آیا عصر نئولیبرالیسم نیز پایان یافته است؟
wikifeqh.ir/نئولیبرالیسم
@WikiFeqh