بهنظرم بهترین مثال در این مورد، خطکشهای سه بعدی دهه شصت است. اگر یادتان باشد در این خطکشها شکلهایی وجود داشت که با یک نگاه دیده نمیشدند، بلکه باید خطکش را از زوایای مختلفی نگاه میکردیم. این بیان ساده مکملیت است، چیزی که بور آن را فرمولبندی کرد. بهطور کلی، نظریه کوانتومی ما را مجبور میکند تا در تعیین ویژگیهای اختصاصی یک واقعیت فیزیکی، محتاط باشیم. باید اقرار کنیم که:
خصوصیتی که اندازه گیری نمیشود، لزوما وجود ندارد.اندازه گیری، فرآیند فعالی است که سیستم اندازه گیری شده را تغییر میدهد.
@wittj2
🔮🎷پرده چهارم: درهم تنیدگی کوانتومی و EPR
اینشتین، پودولسکی و روزن (EPR)، اثر شگفتانگیزی را معرفی کردند که در صورت درهم تنیده شدن دو سیستم کوانتومی، بروز مییابد. اثر EPR، شکل خاص و قابل فهمی از درهم تنیدگی کوانتومی را با مکملیت، پیوند میدهد. یک جفت EPR، دو کیک کوانتومی فرض میکنیم که شکل یا رنگ هر یک از آنها را میتوان اندازهگیری کرد (اما نه هر دو). بیایید فرض کنیم به تعداد زیادی از این جفتها، دسترسی داریم که همگی یکسان بوده و حق انتخاب با ماست که کدامیک از ویژگیهای آنها را اندازهگیری کنیم. اگر شکل یکی از جفت EPR را اندازه گیری کنیم، متوجه میشویم که احتمال دایرهای یا مریعی بودن، برابر بوده و در صورت اندازهگیری رنگ نیز، احتمال قرمز یا آبی بودن، یکسان است.
وقتی هر دو عضو را به طور همزمان،اندازهگیری کنیم، اثرات بسیار جالبی که EPR را به یک پارادوکس تبدیل میکند، ظاهر میشوند. اگر شکل یا رنگ هر دو را اندازه گیری کنیم، نتایج اندازهگیری همیشه مانند هم هستند؛ بنابراین اگر رنگ یکی از آنها را قرمز تشخیص دادیم، رنگ دیگری نیز، قرمز خواهد بود و بههمین ترتیب. از طرفی اگر شکل یکی را اندازه گیری کنیم و سپس رنگ دیگری را، همبستگی وجود ندارد. بنابراین اگر اولی، مربعی باشد، دومی با شانس مساوی، قرمز یا آبی خواهد بود. نظریه کوانتومی میگوید حتی اگر این دو سیستم، فاصلهی زیادی از یکدیگر داشته باشند و اندازه گیریها تقریبا همزمان انجام شود، باز هم همین نتایج را بدست خواهیم آورد، بنابراین حالت سیستم در یک مکان، حالت سیستم دیگر در مکان دیگری را تحت تاثیر قرار میدهد. این همان رفتار شبح وار از فاصله دوری است که اینشتین برای توصیف درهم تنیدگی کوانتومی استفاده کرد. در واقع بهنظر میرسد اطلاعات دقیقا در زمان اندازه گیری و بهصورت لحظه ای منتقل میشوند، با سرعتی فراتر از سرعت نور! اما آیا ممکن است؟ نه!
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
تا زمانیکه من نتیجه اندازهگیری شما را ندانم ، نمیتوانم نتیجه اندازهگیری خودم را پیشبینی کنم. من وقتی اطلاعات مفیدی بدست میآورم که نتیجه اندازهگیری شما را بفهمم، نه در لحظهای که شما اندازهگیری را انجام میدهید. بنابراین هر پیامی که نشاندهنده نتیجه اندازهگیری شما باشد، باید به یک روش فیزیکی واقعی و آهستهتر از سرعت نور، انتقال یابد.
با تفکر عمیقتر، این پارادوکس، بیشتر حل می شود. در حالیکه رنگ سیستم اول، قرمز اندازهگیری شده است، دوباره به حالت سیستم دوم توجه میکنیم. اگر رنگ کیک کوانتومی دوم را اندازه بگیریم، قطعا نتیجهی قرمز بدست خواهیم آورد، اما همانطور که قبلا بحث کردیم، اگر در این حالت (یعنی وقتی رنگ، قرمز اندازهگیری شده)، تصمیم به اندازهگیری شکل بگیریم، نتیجه اندازهگیری با احتمال یکسانی، مربع یا دایره بدست خواهد آمد.
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
animation.gif
524.1K
گیرنده دستکشها از طریق رابطهای که دو لنگه دستکش با هم دارند، به سرعت متوجه میشود گیزنده دوم کدام لنگه را دریافت کرده است
همبسته بودن سیستمهای دور از یکدیگر، متناقض بهنظر میرسد. فرض کنید هر یک از جفتهای یک دستکش را در یک جعبه بگذارم و آنها را به جهتهای مخالف کره زمین، پست کنم. وقتی گیرنده، بسته را باز کرده و لنگه دستکش خودش را ببیند، متوجه میشود که لنگه دیگر دستکش که در آن سوی کرهی زمین و در دست گیرنده دوم است، مربوط به کدام دست است (مثال مربوط به برخورد الکترون و پوزیترون را به یاد آورید). این چیزی است که در مورد سیستمهای درهم تنیده رخ میدهد.
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷پرده پنجم: درهم تنیدگی کوانتومی و GHZ
دانشمندانی به نام های، دیوید گرینبرگ، مایکل هورن و آنتوان زلینگر، چهرهی دیگری از درهم تنیدگی را کشف کردند. در آزمایش آنها سه نوع کیک کوانتومی وجود دارد که بهطور خاصی تهیه شده و در حالت درهم تنیدهای به نام حالت GHZ قرار دارند. سه کیک کوانتومی را در سه آزمایش جداگانه پخش میکنیم. هر آزمایشگر مستقلا و بهطور تصادفی انتخاب میکند که رنگ یا شکل را اندازهگیری کند و در نهایت، نتیجه را ثبت میکند. آزمایش چندین بار تکرار میشود و همیشه با سه کیک کوانتومی در حالت GHZ شروع میشود. نتایجی که هر آزمایشگر بدست میآورد، کاملا تصادفی هستند. در اندازهگیری شکل، احتمال بدست آمدن مربع یا دایره، یکسان است و به طور مشابه، در اندازهگیری رنگ نیز، احتمال قرمز و آبی، برابر است. خب تا اینجا همهچیز عادی است. اما وقتی آزمایشگرها نزد یکدیگر آمده و نتایجشان را با هم مقایسه میکنند، نتیجهی شگفتانگیزی بدست میآید. اجازه دهید شکل مربعی و رنگ قرمز را “خیر”؛ و شکل دایره و رنگ آبی را “شر” بنامیم.
آزمایشگران دریافتند وقتی دو نفرشان، شکل را اندازه گرفته و نفر سوم، رنگ را اندازه بگیرد، نتایج ۱ یا ۲، شر هستند (که دایره ای یا آبی است). اما وقتی هر سه نفرشان، رنگ را اندازه بگیرند، نتایج اندازهگیریهای ۱ یا ۳، شر بدست میآید. این بدان معناست چیزی که مکانیک کوانتومی، پیشبینی میکند، همان چیزی است که مشاهده میشود. تعداد نتایج شر، زوج است یا فرد؟ قطعا با تکرار آزمایشها، هر دو احتمال وجود دارد، بنابراین باید این سوال را رد کنیم؛ زیرا این احساس را بهوجود میآورد که تعداد نتایج شر در سیستم ما، مستقل از چگونگی اندازه گیری آن است که قطعا منجر به تناقض میشود. اثر GHZ، تعصبی ریشه دوانده در شهود ما را خراب میکند. این شهود میگوید هر سیستم فیزیکی، مستقل از اینکه اندازهگیری شوند یا نه، ویژگیهای مشخصی دارد، یعنی تعادل خیر و شر، تحت تاثیر اندازه گیری، قرار نمیگیرد، اما اثر GHZ با این شهود مقابله کرده و بینش شما را عمیقتر میکند
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷پرده ششم: درهم تنیدگی کوانتومی و نظریه چندجهانی
⭐️👌نظریه جهان های موازی یا چند جهانی توسط اورت پیشنهاد شد. این نظریه که یکی از تفسیرهای مکانیک کوانتومی به حساب میآید، بیان میکند که با انجام عمل اندازه گیری، دنیا به تعداد نتایج ممکن آن اندازه گیری تقسیم می شود. از طرفی نظریه چند جهانی اشاره به جهانهایی دارد که در کنار هم، هر آنچه وجود دارد را میسازند. این نام توسط ویلیام جیمز پیشنهاد شد. معمولا این دو اصطلاح به جای یکدیگر بهکار میروند، ولی اینجا ما بهطور مختصر، ارتباط درهم تنیدگی کوانتومی را با چندجهانی بیان میکنیم.
در توضیحات بالا بهطور مفصل نشان دادیم که چگونه درهم تنیدگی باعث میشود تا نتوانیم حالتهای مستقل و منحصربفردی را به چندین کیک کوانتومی، نسبت دهیم. وقتی نتوانیم در هر لحظه از زمان، یک حالت به سیستم، نسبت دهیم، میگوییم تاریخ های درهم تنیده (چند جهانی) داریم. دقیقا همانطور که درهم تنیدگی عادی را با حذف برخی از احتمالات، بدست آوردیم، میتوانیم تاریخ های درهم تنیده را هم با اندازهگیریهایی که اطلاعات جزیی در مورد واقعیت میدهند، ایجاد کرد. در ساده ترین نوع تاریخ های درهم تنیده، فقط یک کیک کوانتومی داریم که آن را در دو زمان متفاوت، کنترل میکنیم.
با کمی زیرکی میتوان مکملیت را نیز به این سیستم، اضافه کرد و به نظریه چند جهانی کوانتومی رسید. کیک کوانتومی ابتدا در حالت قرمز آماده میشود و در زمان بعدی در حالت آبی، اندازه گیری میشود. همانطور که در مثالهای سادهی بالا، در زمانهای میانی، نه رنگ و نه شکل کیک کوانتومی را نمیتوانیم تعیین کنیم، تاریخ های درهم تنیده هم بهصورت کنترلشده و محدود، تحقق مییابند. این همان تصویری است که زیربنای نظریه چندجهانی کوانتومی یا جهان های موازی را میسازد. یک حالت مشخص میتواند به مسیرهای تاریخی متناقضی، شاخه شاخه شود که بعدا با هم جمع میشوند.
اروین شرودینگر، یکی از بنیان گذاران نظریه کوانتومی معتقد بود که تحول سیستم های کوانتومی منجر به حالتهایی میشود که ویژگیهای بهشدت متفاوتی دارند. در مورد
⭐️آزمایش گربه شرودینگر، فرد قبل از اندازه گیری نمیتواند زنده یا مرده بودن گربه را تعیین کند. در واقع گربه در این حالت،در برزخی از مرگ و زندگی قرار دارد. دید ماکروسکوپی ما برای توصیف مکملیت مکانیک کوانتومی مناسب نیست، چرا که در زندگی روزمره ما، سروکلهاش پیدا نمیشود. گربههای واقعی بسته به اینکه مرده یا زنده باشند، با شیوههای بسیار متفاوتی با ملکولهای هوای اطرافشان، برهمکنش میکنند، بنابراین عمل اندازه گیری، بهطور خودکار انجام میشود و گربه یا زنده است یا مرده. این در حالیست که تاریخ های درهم تنیده، یک کیک کوانتومی را توصیف میکنند که بچه گربه های شرودینگر به حساب میآیند. توصیف کامل آنها در زمان های میانی منوط به این است که هم ویژگی و هم مسیرها را درنظر بگیریم. دستیابی تجربی به تاریخ های درهم تنیده، بسیار حساس است، زیرا لازم است در مورد کیک کوانتومی، اطلاعات جزیی جمع کنیم. این در حالیست که اندازهگیریهای سنتی کوانتومی، بهجای تقسیم اطلاعات جزیی در چند زمان، در یک زمان مشخص، اطلاعات کاملی بهدست میدهند.
در این قسمت از کلاس درس کوانتومی، با مفهوم درهم تنیدگی کوانتومی آشنا شدیم و علاوه بر توضیح در مورد ماهیتش، ارتباط آن را با سایر مفاهیم مانند مکملیت، اثرات EPR و GHZ و چندجهانی(جهان های موازی) بررسی کردیم. امیدواریم این مفهوم را به خوبی درک کرده باشید. جالبترین جنبهی چنین مفاهیم شگفتانگیزی، آن است که در عین تناقض شدید با شهود ماکروسکوپی ما، قوانین زیربنایی و لازم همین دنیای ماکروسکوپی را تشکیل میدهند. احتمالا اگر همین قوانین عجیب، وجود نداشتند، نه حیاتی شکل میگرفت و نه حتی شاید ذهن و شعوری!
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
نیست نماینده و خود جمله اوست
خود همه ماییم چو او آنِ ماست
مولانای جان🌻
@wittj2
چشمهای خواهم که از وی
جمله را افزایش است
دلبری خواهم که از وی
مرده را آسایش است
مولانای جان🌻
@wittj2
⭐️چگونه مست نگردی ز لطفِ آن شاهی
که او خراب کند عالمی به پیغامی؟⭐️
چطور خدا می گوید: می دمد و تمام جهان در این لحظه مست می شود، تمام کائنات مست می شود. و آن موقع ما انسانها مگر فرق داریم؟ چرا ما خراب نشویم؟ بهترین مستی مستی به اوست.
عالمی را با یک پیغام با یک دَمش خراب می کند، تمام کائنات لایعقل یعنی از خودشان عقل ندارند، با عقل او می چرخند، ما با عقل خودمان می چرخیم، ما هم می خواهیم مست بشویم، ما هم می خواهیم با عقل او بچرخیم، ما می خواهیم او به ما لطف کند، و لطف او الان دیگر ناز نمی کنیم، بیدار شدیم ما الان متوجه شدیم که در آینده نیست که ذهن نشان می داد، در این لحظه است و شراب او را و لطف او را و پیغام او را همین الان می پذیرم، پس به زندگی زنده می شویم.
دلی بباید تا این سخن تمام کنم
خراب کرد دلم را چنان دلارامی
می گوید من این سخن و این کار را می توانم تمام کنم، ولی دنبال دل می گردم، دل می خواهم واقعاً، نه هم هویت شدگی با چیزهای این جهانی، آن دل نیست، دل واقعی لازم دارم که سخن را تمام کنم. تمام کردن سخن یعنی زنده شدن به بینهایت او، که من بگویم راجع به چی صحبت می کنم، بالاخره چی می شود؟ تو دلت را بیاور، مرکزت را خالی کن از هم هویت شدگی ها، آن چنان دلارام، یعنی زندگی دلم را خراب کرد. اگر مولانا به بینهایت خدا زنده شده دلش را آن دلارام خراب کرده، به ما دارد می گوید: من دل می خواهم آی مردم که کار را تمام کنم. پس کار تمام می شود، می شود کار را تمام کرد، یعنی می شود به خدا زنده شد، می شود به وحدت رسید، امروز دوباره از ناشتاب شروع کرده می گوید: این لحظه از جهان نخور، گفت تو می دانی که اگر حلوای جهان را ناشتاب بخوری صفرا می کنی، نمی دانستم، الان فهمیدم. یعنی این لحظه من باید غذای زندگی بخورم، نور بخورم، رفتم حلوای جهان را خوردم، خوب این جوش می آورم و نمی توانم هضم کنم و صفرا تولید می شود. این تمثیل است صفرا تولید می شود یعنی درد تولید می شود.
سری نهادم بر پای او چو مستان من
پدید شد سرِ مستِ مرا سرانجامی
من کاملاً تسلیم شدم، سرم را گذاشتم زمین به پاهای او، گفتم: هر چه تو بگویی، مثل مستان، بالاخره سر مست من به سرانجام رسید، یعنی به جایی که می خواستم برسم رسیدم. سر من متوجه شد که دیگر باید از آن باورهای هم هویت شده خالی بشود، من بالاخره متوجه شدم که در ذهنم نباید حس وجود باشد، پدید آمد این حالت سرمستی و ذهنم خالی شد و دلم بینهایت شد. پس این می شود، سرانجام یعنی آخر عاقبت ما باید به اینجا برسد. شما باید ارزیابی کنید که چقدر رسیدید و اگر نرسیدید برای برگشت از جهان شما چکار می کنید؟
استاد پرویز شهبازی 🌻
غزل۳۰۵۸ دیوان شمس
@wittj2
🔮🎷کوانتوم و عرفان ناب اسلامی از سخنان
استاد مهدی طیب⭐️
کوانتوم وتعالیم عرفانی،دلنوشته ها و اشعارم وسخنان و اشعار بزرگان اهل علم و ادب
👇👇👇👇👇
http://eitaa.com/joinchat/2515861505C45d2328c8f
برگی از معرفت🍂
⭐️چرا ما خداوند را عاشقانه عبادت نمیکنیم؟؟چون ما هیچگاه احساس نمیکنم که ما نیازی دارم و آن نیاز را خداوند می تواند برطرف کند انسان زمانی عاشق موجودی میشود که بفهمد او میتواند مرا کامل کند .پس عبادت دوتا معرفت میخواهد معرفت به نقص خودم معرفت به خدایی که میتواند آن نقص را برطرف کند.
حجت الحق شیخ حمیدرضا مروجی سبزواری🌻
@wittj2
امام علی عليهالسلام🌻
⭐️میانهروی در زندگی
حضرت اميرالمؤمنين (عليه السلام) به عيادت علاء بن زياد حارثى تشريف برد.
وقتى كه وسعت خانه او را مشاهده نمود. فرمود: تو خانه به اين وسيعى در دنيا براى چه مى خواهى با آنكه احتياجات به اين خانه در آخرت بيشتر است .
اگر بخواهى در آخرت نيز به خانه وسيعى برسى در اينجا مهمان نوازى كن
صله رحم بجا آور و اداء حقوق بنما.
علاء عرض كرد از برادرم عاصم بن زياد شاكى هستم.
فرمود: چه شكايت دارى ؟
عرض كرد از دنيا كناره گيرى نموده .
آنجناب امر نمود او را بياورند.
عاصم شرفياب شد. فرمود: اى دشمن نفس خود شيطان گمراهت نموده
بر خانواده و اولادت رحم نمى كنى؟
خيال مى كنى خداوند طيبات و چيزهاى حلال را كه براى شما مباح كرده بدش مى آيد از آنها استفاده كنى .
در نظر خدا از اين انديشه خوار و پست تر هستى .
عاصم گفت پس چرا شما لباس خشن مى پوشى و غذاى ساده و غير لذيذ مى خورى .
فرمود من مثل تو نيستم .
خدا بر پيشوايان حقيقى لازم نموده خودشان را شبيه تنگدستان قرار دهند تا فقر و تنگدستى براى فقراء دشوار نباشد و بدين وسيله تسلى يابند.(1)
در اين روايت چنانچه ملاحظه مى فرمائيد على (عليه السلام ) در عين حال كه علاء را متوجه آخرت مى نمايد و وسعت خانه را در صورتى كه انفاق ننمايد برايش عيب مى داند، برادرش عاصم را به استفاده كردن از نعمتهاى دنيا دستور مى دهد تا حد وسط و ميانه روى بوجود آيد و غرض از دنيا و آخرت حاصل شود.
📗1- بحارالانوار، ج15، ص53
@wittj2
پندانه🍂
🔑حقیقت تقوا
وقتی من براحتی جذب هر چیز می شوم، وقتی براحتی خود را در اختیار هر احساس و اندیشه ای قرار می دهم، وقتی تن به اسارت این و آن می دهم، این نشان از بی تقوایی من است.
⭐️زیرا تقوا به معنای صیانت نفس و نگهداری از خویشتن خویش است.
🎯تقوا، به معنای دیوارکشی به دور خود نیست، خفقان و محرومیت معنا نمی دهد،
⭐️ آن گذر از مرداب دنیا و آلوده نشدن است، زندگی کردن، بدون اسارت است. آن کیفیتی درونی است که تو را از انواع اسارتها آزاد و رها می سازد.
⭐️تقوا داشتن، 🎯عین آزادی است.
⭐️معنای تقوا را تنها کسانی که اهل "مراقبه" اند، خوب می فهمند.
⭐️در مراقبه، تو جذب چیز خاصی نیستی، در اختیار احساس و اندیشه ای قرار نداری، بلکه👌 تنها در اختیار "کل" هستی، با جریان ناب حیات حرکت می کنی. و پدیده ها و ماجراها فقط هستند، نه اینکه بر تو ریاست می کنند و حکم می رانند. یک "متقی" در "نه خواستن"، و "نه نخواستن" سکنا گزیده است.
⭐️کارهایش بر خلاف انسانهای معمول، از روی انگیزه های شخصی از پیش تعیین شده نیست، زیرا متقی چیزی نمی خواهد - چیزها فقط هستند - او هیچ انگیزه ی منفعت طلبانه در کارش نیست. پس اسیر هم نمی شود.
⭐️کارش ناب است و همواره در آزادی می جوشد و در رهایی به گل می نشیند.
🌻برای همین است که قرآن می فرماید؛
"اِنَّما یَتَقَبَّلُ اللهُ مِنَ المُتَّقِینَ"(خداوند تنها از متقین می پذیرد!)
زیرا تنها اینهایند که اعمالشان خالص و پاک است. بی شائبه است.
⭐️متقین، اهل گذرند، اهل نتیجه نیستند. لذا از هم اکنون و همینجا در بهشت خویش بسر می برند. در نگاه متقین، شهوت خواستن نیست، در کلامشان، شهوت گفتن نیست، در احساس شان، شهوت تملّک و تصاحب نیست، در ذهن شان، شهوت ریاست نیست.
⭐️آنها یکپارچه در اختیار کل اند و خود کل اند. و این تقوای الهی، یعنی یک آزادی بی حد و حصر، نه خفقان و اسارت.
⭐️متقین، آزادمنشانه ترین افراد روی زمین اند. و تنها همینهایند که قدر آزادی را می دانند زیرا تنها اینانند که مزه ی حقیقی آزادی را چشیده اند.
✍مسعود ریاعی
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
مرا در دل همیآید که من دل را کنم قربان
نباید بددلی کردن بباید کردن این فرمان
دل من می نیارامد که من با دل بیارامم
بباید کرد ترک دل نباید خصم شد با جان
مولانای جان🌻
@wittj2
زهی میدان زهی مردان
همه درمرگ خود شادان
سر خود گوی باید کرد
وانگه رفت در میدان
زهی سر دل عاشق
قضای سر شده او را
خنک این سرخنک آن سر
که دارداین چنین جولان
مولانای جان🌻
@wittj2
علامه مروجی سبزواری.mp3
6.97M
🎷علامه مروجی سبزواری
⭐️امتحانات
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷تاثیر اعمال انسان در زندگی
عارف بالله مرحوم دولابي🌻
در بازار چوب فروشها، در هر حجره روزي چند كاميون چوب معامله مي شود ولي در پايان روز كه سؤال كني چقدر كاسبي كرده ايد، مي گويند مثلاً ده هزار تومان.
امّا يك منبّت كار تكّه ي كوچكي از آن چوبها را مي گيرد و حسابي روي آن كار مي كند و بر روي آن نقش مي اندازد و همان تكّه چوب را صد هزار تومان يا بيشتر مي فروشد.
گاهي اوقات آن قدر نفيس مي شود كه نمي توان روي آن قيمت گذاشت.
در اعمال عبادي هم زياد عبادت كردن چندان ارزش ندارد بلكه روي عمل حسابي كار كردن و آن را خوب از كار درآوردن و حقّ آن را ادا كردن نتيجه بخش است.
@wittj2
26 reza.mp3
20.45M
#عرفان_عملی_اسلامی
#مهدی_طیب
@wittj2
کانال علمی عرفانی👇👇👇👇
http://eitaa.com/joinchat/2515861505C45d2328c8f
شهرام_ناظری_تصنیف_من_ترک_عشق_و_شاهد.mp3
5.66M
🎷شهرام ناظری
⭐️تصنیف من ترک می و شاهد و ساغر نمیکنم
👇
@wittj2
امیرمومنان علی(علیه السلام) 🌻به مساله شهوترانی و تاثیرش در زندگی اشاره میفرمایند:
⭐️ هر که به سوی شهوترانی بشتابد به سوی آفات شتاب نموده است. به این معنا که شهوترانی به عنوان یک نمونه از رفتارهای ضد هنجاری، موجب بلاها و آفات است و کسی که به سمت شهوترانی میشتابد در حقیقت به سوی بلا و آفات میشتابد.
📗غررالحکم_ ص ۶۶۶
@wittj2
پندانه🍂
آثاري كه متوجه اعمال انسان مي شود در حقيقت بازتاب و عكس العمل كردار ناشايسته فعلي است كه از او صادر شده كه 👌تكويناً و يا بر اساس قانون علّيت دامن خود فرد و افراد وابسته به او و حتي كل جامعه را فرا مي گيرد.
پيامبر گرامي اسلام ـ صلي الله عليه و آله و سلم ـ اين حقيقت را در مثل زيبايي اين گونه بيان مي فرمايد:
«مثل شخص گنه كار، شبيه آدم سفيهي است كه در كشتي نشسته و در وسط دريا، جاي نشستن خود را سوراخ مي كند. اگر سرنشينان جلوي او را بگيرند نجات پيدا مي كنند و الا سفينه غرق مي شود و تمامي سرنشينان نابود مي شوند».(2)
با توجه به اين مثل زيبا، غرق شدن، 👌اثر تكويني سوراخ شدن كشتي است كه هم دامن خود فرد و هم ديگر افراد را فرا مي گيرد بدين جهت است كه خداوند در آيه 25 انفال مي فرمايد:
وَاتَّقُواْ فِتْنَةً لاَّ تُصِيبَنَّ الَّذِينَ ظَلَمُواْ مِنكمْ خَآصَّةً،
(بترسيد از بلايي كه تنها دامنگير ستمگران شما نمي شود).
⭐️اثر گناه در كل نظام هستي، تأثير مي گذارد.
ظَهَرَ الْفَسَادُ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا كسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ(3).
👌(به سبب آنچه كه مردم با دستان خويش انجام دادهاند فساد و خرابي در خشكي و دريا آشكار شد).
📗حسام الدين ، متقي هندي، کنز العمال، بيروت، مؤسسه الرساله، 1409ق ـ 1989م، ج3، ص70، ح5533 به نقل از مضمون صححه الشيح صفوة السقا.
روم : 41.
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2