🚨پاسخ به شبهات مخالفان فلسفه اسلامی
ادامه مطلب....👇
🔮🎷در پاسخ ممکن است اشکال کنید که "ماده در هر مرحلهای استعداد صورتی را دارد؟" اين استعدادها در واقع چيست؟ آيا بنا بر اينکه ماده در هر مرحلهای استعداد صورتی را دارد، نمیتوان گفت پس ماده بايد امری مجزای از صورت باشد؟
در پاسخ میگوییم:👇👇👇
⭐️ما گاهی ماده اولی را اعتبار میکنيم و گاهی ماده ثانيه را. ماده اولی همان هيولای اصلا اولی است که قوه محض است، و ماده ثانيه يعنی ماده در حالی که متعين و متلبس به يک صورت خاص است و مستعد برای صورتی ديگر است؛ مثلا نطفه را که میگوييم " ماده ثانيه " به اين معناست که هيولای اولی و قوه محض در آن هست در حالی که اين هيولای اولی الان متلبس به صورت نطفه است؛ نطفه انسان استعداد صورت انسانيت را دارد و نطفه گوسفند استعداد صورت گوسفندی.
⭐️پس اين استعدادها برای ماده، به يک اعتبار از صورتها پيدا میشود؛ يعنی مثلا نطفه انسان که استعداد صورت انسانيه را دارد، اين استعداد مولود ماده است به علاوه صورت نطفه بودن.
اينجا حتی موضوع هم دو بيان مختلف ديده میشود چون شما عزیزان متوجه آن نمیشوید باید توضیحی اجمالی بدهیم.
⭐️ گاهی میگويیم "ماده با هر صورتی ( ماده ثانيه) استعداد صورت خاصی را دارد؛ مثلا دانه گندم که ماده ثانيه است استعداد خوشه گندم شدن را دارد و دانه جو که ماده ثانيه ديگری است استعداد جو شدن را دارد."
⭐️در اينجا اين استعدادها چيست؟ آيا وقتی ماده صورتی پيدا میکند استعدادی در آن حادث میشود، يا حقيقت چيز ديگری است؟ حقيقت اين است که صورتها برای ماده بيشتر شکل مانع را دارند نه شکل شرط ،و ما میگويیم:
در هيولای اولی ،يعنی ماده محض، قوه محض، همان معنا که از همه مراتب طبيعت قابل انتزاع است، استعداد همه صورتها است.
🎯اين يعنی:
هيولای اولی لاتعين محض است و هرچه شیء غيرمتعين تر باشد قابليتش برای صورتهای گوناگون بيشتر است؛ يعنی استعداد از جنبه عدمی پيدا میشود و هرچه شیء بیتعينتر باشد استعداد صورتهای مختلف در آن بيشتر است.
⭐️پس اگر ما هيولای اولی را که مجاور عدم محض است اعتبار کنيم، چون فاقد هر فعليتی غير از فعليت قوه است استعداد همه صورتهای عالم را دارد. اما وقتی هيولی متلبس به صورتی شد خاصيت اين صورت اين نيست که به کمک هيولی استعداد جديدی حادث میکند، بلکه خاصيت صورت اين است که جلوی همه استعدادها را میگيرد الا يک استعداد. هيولای اولی مثل شیئی است که در يک نقطه مرکزی قرار گرفته و براي او در ذات خودش به عدد شعاعهایی که از مرکز دايره به محيط آن میتوان کشيد راه باز است، ولی وقتی هيولی متلبس به صورتی شد مثل اين است که شما برای آن شیء وضعی را به وجود بياوريد که تمام راهها بر او بسته شود غير از يک راه.
⭐️لذا صورت ملاک تمانع است و صورتها با يکديگر تمانع و تضاد دارند. دانه گندم از آن جهت که دارای ماده اولی است استعداد انسان شدن در او هست، ولی صورت گندم امکان انسان شدن را از او گرفته است؛ همچنين با صورت گندم امکان گوسفند شدن، طلا شدن، جو شدن و... از دانه گندم گرفته شده است، همه امکانات از آن گرفته شده است الا يک امکان و آن امکان خوشه گندم شدن است.
⭐️👌پس اين استعدادها حادث نيستند که بگوييد "اين استعدادها از کجا پيدا شدهاند؟" بلکه استعداد مثل قوه از جنبه عدمی پيدا میشود؛ هرچه شیء از نظر صورت ضعيفالوجودتر باشد امکانِ شدن در آن بيشتر است و هرچه قوی الوجودتر باشد امکانِ شدن از نظر عرضی برای آن محدودتر میشود و از نظر طولی ممکن است بيشتر شود؛ مثلا اگر يک شیء فلان معدن شد امکان اينکه معدنهای ديگر بشود از او گرفته میشود، بعد که گياه شد امکانهای بيشتری از او گرفته میشود، بعد که حيوان شد امکانهای بيشتری گرفته میشود و بعد که انسان شد باز امکانهای بيشتری از او گرفته میشود.
🎯خلاصه هرچه صورت قوی تر و شديدتر شد امکانات ماده محدودتر میشود. پس نقش صورت مانعيت است.
#سینا_حیدری
#هیولی.
#حدوث.
#حدوث_ذاتی.
#فعلیت.
#استعداد.
#عشق_فلسفه.
#مخالفان_فلسفه_اسلامی
علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷ما میخواهیم مراعات تقوا کنیم ، مراعات واجبات و مکروهات و مستحبات و... اما موفق نمیشویم، چرا؟
پاسخ:👇👇
➖یا مشکل عقیدتی دارید (ايمانت درست نيست).
➖یا اگر ايمانت درست است دچار غفلت شدی، از ايمانت غافلی.
➖و يا اگر ایمان داری و متوجهى و غافل نیستی، پس انسان زبون و پست و ضعیفی هستی، که علیرغم اینکه ميدانى و غافل نیستی داری تن میدی به هوا و شیطان و یک نحوی از ضعف در توست.
👈اگر مشکل اولی است باید به ایمان برسى، به تصدیق برسى.
👈اگر مشکل دوم را داری باید مراقبه داشته باشی.
استاد رمضانی🌻
📗اوصاف الاشراف
علمی عرفانی👇
@wittj2
مرا در این ظلمات آنکه راهنمایی کرد
نیاز نیمه شبی بود و گریه ی سحری بود
حافظ🌻
➖ ظلمات ، به هر حال ظلمات است
➖ ظلمات طبیعت ،ظلمات نفس است
➖ و انسان تا زمانی که در این ظلمات است
➖ نمی تواند سفر کند که: « لَن یَلِج مَلکوت السَموات مَن لَم یُوَلد مَرّتین≥۲ »
➖ اگر انسان در طبیعت باشد
➖ راه نیست که تولد دوم داشته باشد
➖ باید از این جا عبور کرد که اینجا ظلمتکده است
➖ طبیعت ظلمت است
➖ جسمانیت از ظلمت است
➖ عالم حس ظلمت و جهنم است
➖ ظلمات هر چه هست، همین جاست
➖ و برای راهنمایی انسان در این ظلمات
➖ نماز نیمه شبی و گریه ی سحری لازم است ؛ نبود، نمی شود.
ــــــــــــــــــــــــــــ
قوامی شیرازی صدرالدین محمد ( ملاصدرا و صدرالمتالهین )، تفسیر قرآن الکریم (صدرا) ، ۱۳۶۶ ، چاپ دوم ، انتشار بیدار ، ج (۴) ، ص (۴۲۴)، نرم افزار جامع التفاسیر نور الانوار ۳.
📗نکاحات در افرینش
استاد سمندری🌻
علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷راند سوم جدال سخت نظریه ریسمان با انرژی تاریک: هیگز نمیمیرد!
✍توسط فرزان افشاری در۱۸ آبان ۱۳۹۷استادان کوانتوم تازه ترین اخبار کوانتومی فیزیک کوانتومی
در قسمت اول جدال نظریه ریسمان و انرژی تاریک، به ارائهی حدسی پرداختیم که تابستان امسال از سوی دکتر وفا و همکارانش مطرح شد و جامعهی نظریهپردازان ریسمان را در شوک فرو برد. حدسی که تیشه به ریشهی برخی از قویترین بنیانهای نظریه ریسمان میزند و به همین جهت بحث داغی را راه انداخته است. در قسمت دوم این جدال، به بررسی یکی از مقالات انتقادی که توسط تیم ریز ارائه شده و حدس وفا را به تناقض با ذره هیگز محکوم میکند پرداختیم.
🎯اکنون در قسمت سوم، به چگونگی رفع این شبهه در مقاله جدید دکتر وفا خواهیم پرداخت و خواهیم دید هیگز رفتنی نیست!
کامران وفا فیزیکدان دانشگاه هاروارد به عنوان یکی از طرفداران سرسخت نظریه ریسمان شناخته میشود، اما در تابستان گذشته، نظریه پردازان ریسمان را با یک حدس (حدس وفا) دچار سردرگمی کرد. حدسی که ممکن است باعث رد شدن این ایده ۱۰ ساله که انرژی تاریک را ثابت فرض میکند شود. در واقع کار وفا دلالت بر آن دارد که انرژی تاریک تغییر میکند. ایده انرژی تاریک غیرثابت، نتیجه مستقیم تلاشهای دکتر وفا و همکارنش برای اعمال نظریه ریسمان روی جهانی مانند جهان ماست. جایی که به نظر میرسد هر خلا فضایی دارای انرژی ذاتی است. اگر حدس او و خود نظریه ریسمان درست باشد، انرژی تاریک، این ماده اسرارآمیزی که بیش از ۷۰ درصد از مجموع جرم و انرژی کل جهان را تشکیل میدهد و باعث انبساطش میشود، باید یک نیروی متغیر باشد. از طرفی ایده انرژی تاریک ثابت تاکنون به عنوان ستون اصلی بسیاری از نظریه های ریسمان به کار رفته، اما به طور متناقضی، انرژی تاریک غیر ثابت میتواند نشانهی موفقیت نظریه باشد. این اولین باری است که ما از نظریه ریسمان چیز جدیدی به دست میآوریم که قابل اندازهگیری است. به هر حال همانطور که در قسمت دوم دیدیم، تیم ریز مطمئن نیست این اتفاق خواهد افتاد یا خیر.
ادامه دارد...
علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷بیایید از ابتدا شروع کنیم : ادامه ی راند سوم...
ما در جهانی زندگی میکنیم که ظاهرا از قوانین خاصی پیروی میکند. در بزرگترین مقیاس، اجرام بسیار بزرگ از نسبیت عام تبعیت کرده و از طریق نیروی گرانش با یکدیگر در تعاملاند. در کوچکترین مقیاس نیز، ذرات زیراتمی از قوانین مکانیک کوانتومی و نظریه میدانهای کوانتومی پیروی میکنند. این برهمکنشها توسط میدان های نیرو که به عنوان ذرات انتقال دهنده نیرو شناحته میشوند، انجام میشود.
نظریه ریسمان در تلاش برای یگانه کردن دو نظریه، هر ذره را به یک ریزرشته تعبیر میکند که ارتعاشات آن در ابعاد بالاتر فضا خواصی را که دانشمندان مشاهده می کنند رمزگذاری میکند. شاید در اینجا واژه نظریه، واژه مناسبی نباشد، چرا که این تعبیر، بیشتر شبیه به یک چارچوب ریاضی جامع است، چارچوبی که پژوهشگران ایدههای بسیاری را به وسیله آن میتوانند استنتاج کنند؛ نظریه هایی راجع به جهان ما و همینطور تعداد بیشمار جهانهای دیگری که امکان دارد وجود داشته باشند. نظریه ریسمان باید بتواند دنیایی مانند جهان ما را توضیح دهد. به نظر میرسد جهان ما تقریبا از ۴ درصد مواد باریونی (مواد تشکیل دهنده تمام آن چیزی که ما میبینیم)، ۲۵ درصد ماده تاریک و حدود ۷۱ درصد انرژی تاریک تشکیل شده است. این اعداد از آخرین مشاهدات انبساط جهان در سال ۱۹۹۸ بدست آمده است. نظریه پردازان ریسمان طبق این فرض عمل میکنند که قدرت انرژی تاریک تغییر نمیکند و دیدگاه آنها بر این مبنا تکامل پیدا کرده است، اما وفا و همکارانش در مورد ارائهی حدس جدید خود میگویند به منظور وجود قوانینی در نظریه ریسمان، جهان ما باید دارای میدان انرژی تاریک باشد، میدانی که مقدار آن در حال کاهش است. وفا توضیح میدهد:
👌✨موضوع اصلی در این جا خود انرژی تاریک است خواه تغییر کند یا نه.
علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷ادامه راند سوم
اگر مقدار انرژی تاریک تغییر کند، نظریههایی که بر فرض ثابت بودن آن استوار بودهاند، قطعا با مسئلهی بزرگی مواجه خواهند شد.
ریز معتقدش است باید به اصول اولیه بازگردیم چون این امر ممکن است درک ما از تکامل جهان در گذشته و همچنین آنچه در آینده رخ خواهد داد را دچار تغییر کند. او ادامه میدهد: حدس وفا به اندازه ای مهم بود که منجر به هیجان بسیار بزرگی شد. این در حقیقت دعوتی به همکاری بود برای نظریه پردازانی که احساس میکردند چهارچوب مرجع در معرض تهدید قرار گرفته است. بعضی از آنها این دیدگاه را به طور قطع اشتباه میدانستند. برخی از فیزیکدانان معتقدند این حدس ریشه در تحلیل هایی دارد که پایه های آن بسیار مبهم است.
دیگران از این مقاله به عنوان یک فرصت استفاده میکنند تا اطمینان حاصل کنند که نظریههایشان واقعا میتواند جهان ما را توصیف کند یا خیر. ریز در تازهترین مقالهی خود که در قسمت دوم جدال نظریه ریسمان و انرژی تاریک به آن پرداختیم، میگوید برخی ویژگیهای نظری جهان ما به 👌خصوص در مورد بوزون هیگز بر خلاف تخمین های ریاضیاتی حدس وفاست. اگر به این محاسبات ریاضی نگاهی بیاندازیم، خواهیم دید که تخمین های اولیه بیان میکند رفتار میدان فیزیکی حاکم بر انرژی تاریک، حاصل یک تابع ریاضی بدون بیشینه و کمینه است. یعنی یک خط بر روی نموداری بدون قله و قعر. ریز دریافت که حضور نیروی میدان مرتبط با بوزون هیگز مستلزم وجود قله ای در آن تابع است، اما مقاله او حدس وفا را رد نمیکند، بلکه وفا احساس میکند حتی باعث بهبود آن برای اعمال روی جهانی نظیر جهان ما میشود. از طرفی مقالات دیگری وجود دارند که ایرادات سختگیرانهتری به حدس وفا وارد میکنند و خود او نیز با این اصلاحات موافق است.
در همین راستا دکتر وفا و همکارانش در مقالهی جدیدی، اصلاحاتی را روی حدس خود اعمال کردند. دکتر وفا دربارهی این مقالهی جدید و شبهاتی که توسط ریز مطرح شده بود، به ما چنین گفت:
حدس ما فقط به نقاط پایدار اعمال میشود، نه نقاط ناپایداری که در مثالهای نقض بیان میشود. بنابراین ذره هیگز دیگر یک مثال نقض این حدس نیست، زیرا آن فقط نقطهی ناپایدار خودش را دربرمیگیرد.
👌✨هیجان واقعی آنجا آغاز میشود که ما احتمالا به زودی خواهیم فهمید حدس وفا قابل آزمایش است یا خیر، زیرا این برای اولین بار است که امکان آزمونپذیری برای یک نظریه ریسمان مطرح میشود. امید است آزمایش هایی مانند نقشه برداری انرژی تاریک یا به کار گیری تلسکوپ WFIRST (که به زودی مورد استفاده قرار میگیرد) در آیندهای نه چندان دور این معما را حل کنند که انرژی تاریک در طول زمان ثابت است یا نه.
با تشکر از دکتر کامران وفا به خاطر ارائهی توضیحات و همچنین معرفی وبسایت رسمیشان به آدرس زیر که از طریق آن میتوانید از آخرین فعالیتهای ایشان آگاهی یابید: www.cumrunvafa.org
علمی عرفانی👇
@wittj2
تیت، فیزیکدانی دانشگاه ارواین کالیفرنیا معتقد است که ماده تاریک 👌✨در اصل نشانهای مشخص از بعد اضافی(بعد پنجم یا ششم) است! بخش بزرگی از ماده موجود در جهان ممکن است به بعد بالاتر منتقل و تاریک شده باشد.
علمی عرفانی👇
@wittj2