برگی از معرفت🍂
این بزرگیِ اولیا از روی صورت نیست. ای والله ایشان را بالایی و بزرگی هست، اما بی چون و چگونه. آخر، این درم بالای پول است. چه معنی بالای پول است؟ از روی صورت بالای او نیست؛ که تقدیراٌ (فرضاٌ) اگر درم را بر بام نهی و زر را زیر، قطعا زر بالا باشد علی کل حال. و زر بالای درم است و لعل بالای زر است – خواه زیر خواه بالا. و همچنین سبوس بالای غربیل است و آرد زیر مانده است؛ بالا کی باشد؟ قطعا آرد باشد، اگر چه زیر است.
👌 پس بالایی از روی صورت نیست، در عالم معنی، چون آن گوهر در اوست، علی کل حال او بالاست.
📗فیه ما فیه
@wittj2
عشق تو آورد قدح پر ز بلاها
گفتم می مینخورم پیش تو شاها
داد می معرفتش آن شکرستان
مست شدم برد مرا تا به کجاها
مولانای جان🌻
@wittj2
شاد دمی کان شه من آید خندان
باز گشاید به کرم بند قباها
گوید افسرده شدی بینظر ما
پیشتر آ تا بزند بر تو هواها
مولانای جان🌻
@wittj2
🔮🎷 کوانتوم در شعر مولانا
هيچ چيزي ثابت و بر جاي نيست جمله در تغيير و سير سرمدي است
تغییر ؛ رکن اول کوانتوم و شرط اصلی تعادل ریز پویا (میکرودینامیک) در سامانه های طبیعی است
ذره ها پيوسته شد با ذره ها تا پديد آمد همه ارض و سماء
پیدایش جهان هستی مستلزم برهمکنش و تکوین مولفه های کوانتایی مترتب بر ذرات بنیادین است
ذره ها از يكديگر بگسسته شد باز با شكل دگر پيوسته شد
تحولات اساسی ماده و انرژی ناشی از تقابل یا تعامل نیروی های جاذبه ای و دافعه میان ذرات است
ذره ها بينی که از تركيبشان صد هزاران آفتاب آمد عيان
نمود مولفه های هم استقامت (اشاره به صد هزار آفتاب) ناشی از برهمکنش ذرات بنیادین در چرخه متوالی ماده و انرژی می باشد
صد هزاران نظم و آئين خدا علت صوري اين خورشيدها
تعدد مولفه های تکرار پذیر در حاشیه سامانه های اغتشاشی باعث تنوع محصولات (خورشیدها) گردیده ولی نظم مشاهده شده در کائنات موید حضور مولفه های ذاتی (initial condition) در چرخه ماده و انرژی می باشد (نظم در بی نظمی)
جملگي تركيبشان زين ذره ها تا كه روزي مي شوند از هم جدا
برهم کنش تعادلی ذرات به گونه ای است که در خاتمه هر مرحله (کثرت مولفه های خود تشابه) ؛روند تکاملی سامانه تغییر نموده و با پیدایش مولفه های خود تمایل (Self Affine) نظم نوینی (جدایش) برقرار می گردد. .
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
جهانی که ما در آن زندگی میکنیم شاید تنها جهان موجود نباشد. در واقع کیهان ما میتواند تنها یکی از تعداد بیشمار کیهان هایی باشد که دنیاهای چندگانه را تشکیل میدهند.
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷 گربه ی شرودینگر (آزمایش ذهنی کوانتوم)
✍نویسنده: دکتر فرزانه بیات
دسته: علوم طبیعی؛ فیزیک
گربه ی شرودینگر توصیف معروفی از اصل برهم نهی در نظریهی کوانتوم است که توسط اروین شرودینگر در سال 1935 ارائه شده است. گربهی شرودینگر توصیف کاملی از تناقض بین آنچه نظریهی کوانتوم در ارتباط با طبیعت و رفتار ذرات در ابعاد میکروسکوپی به ما میگوید و آنچه که ما از طبیعت و رفتار ذرات میکروسکوپی مشاهده میکنیم، ارائه میکند.
آزمایش شرودینگر بدین ترتیب است:
یک گربهی زنده را داخل یک اتاقک فولادی قرار می دهیم. در داخل اتاق یک شیشهی کوچک حاوی اسید هیدروسیانیک نیز قرار می دهیم. علاوه بر این داخل اتاق مقدار کمی مادهی رادیواکتیو موجود است که اگر واپاشی کند چکشی آزاد شده و روی شیشهی حاوی اسید می افتد. بدین ترتیب شیشه شکسته و اسید در اتاق رها گشته و گربه جان خود را از دست میدهد.
با توجه با ماهیت مواد رادیو اکتیو، مشاهده کننده نمیداند که آیا مادهی رادیواکتیو واپاشی میکند یا نه. در نتیجه نمیداند که آیا چکش رها شده و شیشه شکسته است و در نتیجهی آزاد شدن اسید گربه مرده است و یا نه. اگر حتی یک اتم رادیواکتیو در حین انجام آزمایش واپاشی کند، چکش رها شده و شیشه میشکند و در نتیجه گربه خواهد مرد. از آنجایی که ما نمی توانیم دانشی نسبت به حیات یا ممات گربه در داخل اتاق بدست آوریم، از دید نظریهی کوانتومی، گربه هم زنده است و هم مرده است. این حالت برهم نهی دو حالت محتمل نامیده میشود. تنها زمانی که اتاق را شکسته و داخل آن را ببینیم این برهم نهی از بین می رود و گربه زنده و یا مرده خواهد بود. این واقعیت گاه عدم قطعیت کوانتومی یا پارادوکس ناظر نامیده میشود. عمل مشاهدهی داخل اتاق و یا اصطلاحا "اندازهگیری" بر روی نتیجه اثر میگذارد. بدین ترتیب، نتیجهی واحدی وجود نخواهد داشت مگر اینکه مشاهدهای صورت پذیرد.
اصل برهم نهی در واقع در ابعاد زیر اتمی اتفاق می افتد، زیرا اثرات قابل مشاهدهای از تداخل وجود دارد که در آن یک تک ذره احتمال حضور در مکانهای متعددی را به طور همزمان دارد. آنچه که این واقعیت بدان اشاره میکند طبیعت حقیقت در سطح قابل مشاهده می باشد که از بغرنج ترین مسائل مکانیک کوانتومی به حساب می آید. حتی شایعه شده است که شرودینگر بعدها اذعان داشته است که کاش هرگز گربه را ملاقات نمیکرد.
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷بررسی نظریه کوانتوم و تابع موج
نظریه ی کوانتومی می گوید برای هر جسم یک تابع موج وجود دارد که معیاری از احتمال یافتن آن جسم در یک نقطه بخصوص در فضا و زمان می باشد. همچنین نظریۀ کوانتوم بیان می کند که شما هیچگاه حالت واقعی یک ذره را تا زمانی که مشاهده ای انجام نداده اید، نخواهید دانست. قبل از سنجش، ذره می تواند به یکی از حالت های مختلف باشد که توسط تابع موج شرودینگر توصیف می شوند. لذا قبل از اینکه مشاهده یا سنجشی بتواند انجام پذیرد، شما واقعا نمی توانید حالت یک ذره را بفهمید. در واقع، ذره تا زمانی که مورد سنجش قرار نگرفته است در حالت نامعلومی قرار دارد که جمع تمامی حالات ممکن است.
⭐️وقتی این عقیده نخستین بار توسط نیلز بور و ورنر هایزنبرگ پیشنهاد شد، اینشتین نسبت به آن شدیدا اعتراض کرد و گفت: « آیا ماه صرفا به این دلیل وجود دارد که یک موش به آن نگاه می کند.» وی مشتاق طرح سوال بود. بنا به تجزیه و تحلیل دقیق نظریه ی کوانتوم، ماه قبل از اینکه مشاهده شود، آنطور که ما آن را می شناسیم وجود ندارد. در حقیقت، ماه می تواند در یکی از حالات بی شمار خود باشد از جمله حالت های استقرار در آسمان، انفجار و حتی عدم وجود در آسمان. این فرایند اندازه گیری نگاه کردن به آن است که تعیین می کند ماه در واقع حول زمین می گردد.
⭐️اینشتین بحث های داغ زیادی با نیلز بور داشت و این نگرش نامتداول به جهان را به چالش می کشید. بور در یکی از این تبادل نظرها از روی ناراحتی به اینشتین گفت: «فکر نمی کنید شما صرفا سعی می کنید منطقی باشید!» حتی اروین شرودینگر( که با معادله موج مشهور خود، کل این بحث ها را به راه انداخته بود) به این تفسیر از معادله اش اعتراض کرد. وی یک بار با ناراحتی ابراز کرد: من این پرش کوانتومی را دوست ندارم و بسیار متاسفم از اینکه با آن سر و کار داشته ام.» منتقدان برای به چالش کشیدن این تفسیر تازه می پرسند:👌 « آیا یک گربه قبل از اینکه به آن نگاه کنید، زنده است یا مرده؟»
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷گربه شرودینگر نقد و بررسی
👈برای دریافتن اینکه گربه زنده است یا مرده، باید جعبه را باز کرده و گربه را مشاهده کنیم. اما وضعیت گربه توسط تابع موجی توصیف می گردد که توصیف کننده مجموع یک گربه زنده و یک گربه مرده است. از نظر شرودینگر تصور گربه هایی که نه مرده هستند و نه زنده، بسیار مضحک است. ولی با این وجود اثبات تجربی مکانیک کوانتومی ما را وادار به این نتیجه گیری می کند. تاکنون، تمامی آزمایش های تجربی درستی نظریه ی کوانتوم را ثابت کرده اند.
⭐️پارادوکس گربه شرودینگر به قدری عجیب و نامانوس است که اغلب انسان را به یاد عکس العمل آلیس در برابر ناپدید شدن گربه چشایر در داستان لوئیس کارول می اندازد: « گربه گفت: تو مرا خواهی دید، سپس ناپدید شد. آلیس از این موضوع چندان تعجب نکرد چرا که دیگر به اتفاقات عجیب زیادی که رخ می داد عادت کرده بود.» در طول سالیان، فیزیکدانانها نیز به چیزهای عجیبی که در مکانیک کوانتوم اتفاق می افتند عادت کرده اند. ریچارد فاینمن فیزیکدان زمانی می گفت: « فکر میکنم خطری نداشته باشد که بگوییم هیچکس مکانیک کوانتومی را درک نمی کند. دائم از خود نپرسید آیا ممکن است بتوانید از آن اجتناب ورزید و یا اینکه این امر چطور امکان پذیر است، چرا که با این کار وارد کوچه بن بستی خواهید شد که هنوز کسی از آن خارج نشده است. هیچکس دلیل این امر را نمی داند.»
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷ردیابی ذرات کوانتومی : وقتی دانشمندان به منطقه ممنوعه مکانیک کوانتومی، سرک میکشند!
✍توسط افشین قلی زاده در ۴ دی ۱۳۹۶
تازه ترین اخبار کوانتومی فیزیک کوانتومی
ردیابی ذرات کوانتومی در طول انجام آزمایشهای کوانتومی، چالشی است که دانشمندان از ابتدای پیدایش فیزیک کوانتومی با آن روبرو بوده و تلاشهای بسیاری برای حل آن بکار گرفتهاند، اما این بار، دانشمندان با سرک کشیدن در منطقهی ممنوعهی مکانیک کوانتومی، موفق به ردیابی ذرات کوانتومی شدهاند.
گروهی از محققان دانشگاه کمبریج به قلمروی محرمانهی مکانیک کوانتومی، نگاه مخفیانهای انداختهاند. در یک مقاله نظری که در مجله علمی Physical Review A منتشر شده، آنها نشان دادهاند که نحوهی تعامل ذرات با محیط اطرافشان میتواند برای ردیابی ذرات کوانتومی که مشاهده نشدهاند، مورد استفاده قرار بگیرد، راهی که تاکنون غیرممکن به نظر میرسید.
یکی از ایدههای بنیادی نظریهی کوانتومی این است که اشیای کوانتومی دارای ماهیت ذرهای و موجی هستند و به صورت مطلق یکی از این دو حالت، نمیتوانند وجود داشته باشند، مگر تا زمانیکه اندازهگیری شوند. این فرضیهای بود که اروین شرودینگر آن را با آزمایش فکری معروف خود به اینصورت که «گربه درون جعبه یا مرده است یا زنده» به زیبایی بیان مینمود. دیوید آرویدسون شوکور (David Arvidsson-Shukur)، دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه کمبریج و نویسنده اول مقاله میگوید:
دانشمندان از تابع موج (Wave function)، بیشتر به عنوان یک ابزار ریاضی استفاده کردهاند، تا نمایشی از ذرات کوانتومی حقیقی. و به این دلیل است که ابداع روشی برای ردیابی حرکات سری و ناشناخته ذرات کوانتومی برای ما، تبدیل به یک چالش شده بود.
هر ذرهای بطور مستمر با محیط اطرافش تعامل کرده و در طول مسیر، نشانهها یا برچسبهایی (tagging) بر روی آن میگذارد. آرویدسون شوکور و همکارانش از دانشکده علوم اقتصادی، روشی ارائه کردهاند که این نشانهها را بدون مشاهدهی آنها ترسیم میکند. این تکنیک برای دانشمندانی که در انتهای آزمایش، فرآیند اندازهگیری را انجام میدهند اما در عین حال میخواهند حرکات ذرات را در سرتاسر آزمایش دنبال کنند، مفید خواهد بود.
برخی دانشمندان کوانتومی پیشنهاد کردهاند که اطلاعات میتواند بین دو شخص (آلیس و باب)، بدون آنکه هیچ ذرهای بین آنها جابجا شود، انتقال یابد (به کمک درهم تنیدگی کوانتومی). به یک معنا، آلیس پیام را بصورت تلهپاتی دریافت میکند. این عمل، مخابرات غیرحقیقی (counterfactual communication) نام گرفته چرا که برخلاف مخابرات حقیقی است که در آن برای انتقال اطلاعات میان دو منبع، باید ذرات بین آن دو حرکت کنند. آرویدسون شوکور اضافه میکند که:
برای اندازهگیری پدیدهی مخابرات غیرحقیقی، به روشی نیاز داریم تا محل حضور ذرات بین آلیس و باب را زمانی که به آنها نگاه نمیکنیم، نشانه گذاری کند و به عبارتی عمل ردیابی ذرات کوانتومی را انجام دهد. روش نشانهگذاری ما درست همین کار را انجام میدهد. به علاوه میتوانیم پیشبینیهای قدیمی مکانیک کوانتومی را تایید کنیم؛ مثلا اینکه ذرات میتوانند به طور همزمان در مکانهای متفاوتی حضور داشته باشند.
بنیانگذاران فیزیک مدرن، فرمولی ابداع کردهاند که احتمال نتایج مختلف حاصل از آزمایشهای کوانتومی را محاسبه میکند. با این وجود، آنها هیچ توضیحی مبنی بر اینکه یک ذره کوانتومی در مدت زمانی که مشاهده نمیشود چه کار میکند، ارائه نکردهاند. آزمایشیهای اولیه نشان میدهند که ممکن است ذرات، رفتارهای غیرکلاسیکی از خود نشان دهند، مثلا یک ذره به طور همزمان، در دو مکان وجود داشته باشد.
محققان کمبریج این حقیقت را در نظر گرفتهاند که هر ذرهای که از طریق فضا سفر میکند، بر محیط اطراف خود اثرات متقابل خواهد داشت؛ این اثرات یا تعاملات با محیط اطراف، چیزی است که آنها به عنوان برچسبگذاری یا نشانههای ذرات یاد میکنند. این تعاملات اطلاعاتی را در ذرات، رمزگذاری میکند که میتواند در پایان آزمایش، زمانی که ذره اندازهگیری میشود، تفسیر گردد. محققان متوجه شدند اطلاعات رمزگذاری شده در ذرات، مستقیما با تابع موجی که شرودینگر یک قرن پیش فرض کرد، مربوط است. این در حالی است که تابع موج قبلا به عنوان یک ابزار انتزاعی محاسباتی برای پیشبینی خروجی آزمایشهای کوانتومی تصور میشد. آرویدسون میگوید:
نتایج ما پیشنهاد میکند که تابع موج رابطهی بسیار نزدیکی با مکان واقعی ذرات دارد. بنابراین ما توانستهایم منطقه ممنوعه مکانیک کوانتومی را بررسی کنیم، یعنی نشانهگذاری مسیر ذرات کوانتومی زمانی که هیچ کسی آنها را نگاه نمیکند!
👈منبع: phys.org
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
🔮🎷تونل_زنی_کوانتومی(تله پورت یا دور نوردی)
تاریخچه
⭐️تونل زنی کوانتومی یکی از دستاورهای بسیار مهم دهه ی سوم قرن بیستم است، پدیده ای که تا امروز ۵ جایزه ی نوبل فیزیک را برای دانشمندان به ارمغان آورده است.
دانشمندانی همچون هانری بکرل، ماری کوری، پیرکوری و رادرفورد که تابش را مطالعه می کردند، به تونل زنی برخورد کردند. اما تونل زنی کوانتومی به طور صریح برای اولین بار در سال ۱۹۲۷ و توسط فردریش هوند، مورد توجه قرار گرفت.
بعدها دانشمندان دیگری از این نظریه برای توضیح پدیده های تابشی استفاده کردند. اما در نهایت این ماکس بورن بود که تونل زنی کوانتومی را نتیجه ی کلی قوانین مکانیک کوانتومی معرفی کرد.
پس از آن، پای تونل زنی کوانتومی به حوزه های وسیع تری مانند دیودها، ترانزیستورها و نیمه رساناها باز شد. برای اطلاع از تاریخچه ی مفصل تونل زنی، مقاله ی زیر را مطالعه کنید.👇
@wittj2
⭐️نتیجه گیری
تونلزنی کوانتومی، نتیجه ای از اصل برهم نهی کوانتومی و اصل عدم قطعیت است.
@wittj2
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
اصل عدم قطعیت به زبان ساده
پیشنهاد بارگذاری👌
عضویت👇
@wittj2
🔮🎷کوانتوم و عرفان ناب اسلامی از سخنان
استاد مهدی طیب⭐️
کوانتوم وتعالیم عرفانی،دلنوشته ها و اشعارم وسخنان و اشعار بزرگان اهل علم و ادب
👇👇👇👇👇
http://eitaa.com/joinchat/2515861505C45d2328c8f
چون مهرهای در دست او گه باده وگه مست او
این مهرهات را بشکند والله تمامت میکند
گه آن بود گه این بود پایان تو تمکین بود
لیکن بدین تلوینها مقبول و رامت میکند
مولانای جان🌻
@wittj2
شیخ علامه مروجی سبزواری.mp3
10.11M
🎷علامه مروجی سبزواری
⭐️غبارهای ذات حقیقی انسان
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
Hesam-Eddin-Seraj-Roya-dezkade.com_.mp3
3.71M
🎷سراج
⭐️رویا
@wittj2
🔮🎷نهج البلاغه در کلام فرزانگان
⭐️جُرج جُرداق، نویسنده و ادیب معروف مسیحی و صاحب کتاب ارزشمند امام علی علیه السلام و صدای عدالت انسانی در مورد نهج البلاغه چنین می نویسد: «آیا درتاریخ مشرق زمین، هیچ به سراغ نهج البلاغه رفته اید؟... نهج البلاغه ای که از فکر و خیال و عاطفه، آیاتی به دست می دهد که تا انسان هست و تا خیال و عاطفه و اندیشه انسانی وجود دارد، با ذوق بدیع ادبی هنر او پیوند ناگسستنی خواهد داشت.
سخنانی به هم پیوسته و هماهنگ، جوشان از درکی عمیق و بینشی ژرف، لبریز از شور واقعیت و گرمی حقیقت، و سرشار از اشتیاق تمام برای شناخت ماورای این حقیقت. سخنانی زیبا و نغز، که زیبایی موضوع و بیان، آن چنان در آن به هم آمیخته که تعبیر با مدلول و شکل با معنا یکی شده اند؛ هم چنانکه حرارت با آتش و نور با خورشید یکی هستند. بشر نیز در مقابل آن، چونان موجودی است که در برابر سیلی خروشان، دریایی پرموج، توفانی سرکش یا گردبادی تند قرار گرفته است».
کانال علمی عرفانی👇
@wittj2
27 shokr.mp3
13.16M
#عرفان_عملی_اسلامی
#مهدی_طیب
@wittj2
کانال علمی عرفانی👇👇👇👇
http://eitaa.com/joinchat/2515861505C45d2328c8f
بال برآرد این دلم چونک غمت پرک زند
بارخدا تو حکم کن تا به ابد همین کند
چونک ستاره دلم با مه تو قران کند
اه که فلک چه لطفها از تو بر این زمین کند
مولانای جان🌻
@wittj2