💐 #اخلاق
✅ #تفکر
در بحث قبل از اهمیت تفکر در هدایت انسان صحبت شد.
اشاره شد که تفکر در صفات باری تعالی، صفات وجودات مقدس معصومین -علیهم الصلاه و السلام- و اولیاء الله و تفکّر در قیامت و معاد می تواند ارزشی والاتر از سالها عبادت داشته باشد.
در همین راستا آیات شریفه قرآن توصیه به تفکر در نعمتهای الهی و هدف خلقت دارند.
🖋 تفکر در #نعمتهای_الهی :
که در سوره مبارکه روم، آیه شریفه ۲۴، در سوره مبارکه نحل، آیه شریفه ۶۸ و ۶۹ و دیگر آیات نعمتهای الهی بیان شده و به تفکر در این نعمتها توصیه شده است.
نعمت سلامتی، نعمت اعضای بدن، نعمت عقل، نعمت خانواده و اقوام، نعمت ایمان، نعمت شناخت خدا، نعمت شناخت اهل بیت ع و .... از جمله نعمتهایی است که به ما عنایت شده است. «وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللَّهِ لا تُحْصُوها إِنَّ اللَّهَ لَغَفُورٌ رَحيم» (سوره مبارکه نحل، آیه شریفه ۱۸).
تفکر در نعمتهای الهی جلوه جمال، زیبایی و رحمت الهی را بیشتر به ما نشان می دهد و گرایش قلبی ما را به #شکرگزاری و #عشق_ورزی به خداوند -تبارک و تعالی- افزایش می دهد.
🖋 تفکر در #هدف_خلقت :
سوره مبارکه آل عمران :
إِنَّ في خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ اخْتِلافِ اللَّيْلِ وَ النَّهارِ لَآياتٍ لِأُولِي الْأَلْبابِ (۱۹۰) الَّذينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِياماً وَ قُعُوداً وَ عَلى جُنُوبِهِمْ وَ يَتَفَكَّرُونَ في خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ رَبَّنا ما خَلَقْتَ هذا باطِلاً سُبْحانَكَ فَقِنا عَذابَ النَّار
مسلماً در آفرينش آسمانها و زمين، و آمد و رفت شب و روز، نشانههاى (روشنى) براى خردمندان است. (۱۹۰) همانها كه خدا را در حال ايستاده و نشسته، و آن گاه كه بر پهلو خوابيدهاند، ياد مىكنند؛ و در اسرار آفرينش آسمانها و زمين مىانديشند؛ (و مىگويند:) بار الها! اينها را بيهوده نيافريدهاى! منزهى تو! ما را از عذاب آتش، نگاه دار!
آفرینش همه هستی مقدمه و برای خلقت انسان است. «هُوَ الَّذي خَلَقَ لَكُمْ ما فِي الْأَرْضِ جَميعا». او خدايى است كه همه آنچه را (از نعمتها) در زمين وجود دارد، براى شما آفريد. (سوره مبارکه بقره، آیه شریفه ۲۹).
هدف خلقت، طیّ اختیاری مسیر تکامل به سوی #قرب_الهی است که با #عبودیت حاصل می شود. «وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِيَعْبُدُون» (سوره مبارکه ذاریات، آیه شریفه ۵۶).
🆔https://eitaa.com/yaddashhayetalabegi
✅ #نکات_کاربردی
3⃣ نکته سوم:
برای شناخت نظرات اهل سنت و مقایسه آن با نظرات شیعه، بهترین کتاب، کتاب «خلاف» شیخ طوسی است.
اما برای آگاهی از نظرات امامیه (از ابتدای عصر غیبت تا زمان علامه حلی که اصطلاحا به آنها #قدما گفته می شود) بهترین کتاب، کتاب مختلف الشیعه علامه حلی است.
و برای شناخت نظرات متاخرین، کتابهای مفتاح الکرامة و مستند الشیعة و الحدائق الناظرة کتاب های قابل استفاده ای هستند.
4⃣ نکته چهارم:
تخصیص، تخصص، حکومت و ورود
اگر اخراج حکمی واقعی باشد مجرای تخصیص است مثل اکرم العلما و لاتکرم الفساق من العلما
اگر خروج موضوعی واقعی باشد مجرای تخصص است مثل اکرم العلما و زید لیس بعالم
اگر اخراج تعبدی باشد حکومت است مثل اکرم العلماء و الفاسق لیس بعالم.
اگر اخراج موضوعی واقعی البته با تعبد باشد مجرای ورود است مثل ورود اماره بر اصول عملیه عقلی.
🖋 تهیه شده توسط یکی از اساتید ارجمند
با تشکر از ایشان 💐
✅ #اخلاق
💐 #مراتب_بهشت
بدان، #جنت در لغت عبارت است از زمينى كه در آن اشجار بسيار است به طورى كه زمين را به سايه خود مىپوشاند.
در اصطلاح علماى ظاهر جنت عبارت است از مقامات منزهه و مواطن محبوبهاى از دار آخرت و آن #جنت_اعمال و افعال است و عارفان را غير آنها بهشتهاى ديگر است و آن #جنات_صفات است، يعنى اتصاف به صفات ارباب كمال و تخلق به اخلاق ذى الجلال و اين بهشت را مراتبى است چنانكه اولى را مراتب است و عارفان را #جنات_ذات است كه ظهور ربّ هر يك از آنهاست و استتار آنهاست در اربابشان. اين جنات سه گانه براى عبد است با اختلاف مراتبشان.
📚 علامه حسن زاده آملی به نقل از قیصری، ممد الهمم، ص۲۰۱
🆔https://eitaa.com/yaddashhayetalabegi
با عرض پوزش به دلیل عدم امکان دانلود برخی از فایلهای بارگذاری شده در این کانال، امکان دانلود بسیاری از فایلها در وبلاگ جدید یادداشتهای طلبگی فراهم شده است.
http://yaddashthayetalabegi.blog.ir/
#نکات_کاربردی
✅ انواع تواتر
🔹 تواتر لفظی: وقتی عین لفظ، متواتر نقل شده باشد، مثل حدیث ثقلین.
🔸 تواتر معنوی: وقتی روایات متعدد با الفاظ مختلف نقل شده اند، اما مضمون واحدی را افاده می کنند. آن مضمون متواتر معنوی است، مثل شجاعت امیرالمؤمنین علی ع که از روایات جنگ خیبر، خندق، خوابیدن حضرت در بستر رسول خدا ص در لیله المبیت و... استفاده می شود.
🔹 تواتر اجمالی: وقتی الفاظ و مضامین روایات مختلفند اما دارای قدر متیقنی هستند که آن قدرمتیقن متواتر است، مثل روایاتی که دال بر حجیت روایت امامی یا راویت ثقه یا روایت عادل هستند که قدر متیقن آنها حجیت روایت امامی عادل است.
🖋 تهیه شده توسط یکی از اساتید ارجمند
با تشکر از ایشان 💐
⚫️ #حضرت_فاطمه سلام الله علیها
✅ عَنْ أَبِي ذَرٍّ رَحِمَهُ اللَّهُ قَالَ: رَأَيْتُ سَلْمَانَ وَ بِلَالًا يُقْبِلَانِ إِلَى النَّبِيِّ ص ... .
✔️ فَقَالَ لَهُ سَلْمَانُ يَا مَوْلَايَ سَأَلْتُكَ بِاللَّهِ إِلَّا أَخْبَرْتَنِي #بِفَضْلِ فاطِمَةَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ.
✔️ قَالَ فَأَقْبَلَ النَّبِيُّ ص ضَاحِكاً مُسْتَبْشِراً ثُمَّ قَالَ وَ الَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ إِنَّهَا الْجَارِيَةُ الَّتِي تَجُوزُ فِي عَرْصَةِ الْقِيَامَةِ عَلَى نَاقَةٍ رَأْسُهَا مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَ عَيْنَاهَا مِنْ نُورِ اللَّهِ وَ خِطَامُهَا مِنْ جَلَالِ اللَّهِ وَ عُنُقُهَا مِنْ بَهَاءِ اللَّهِ وَ سَنَامُهَا مِنْ رِضْوَانِ اللَّهِ وَ ذَنَبُهَا مِنْ قُدْسِ اللَّهِ وَ قَوَائِمُهَا مِنْ مَجْدِ اللَّهِ إِنْ مَشَتْ سَبَّحَتْ وَ إِنْ رَغَتْ قَدَّسَتْ ... .
✔️ جَبْرَئِيلُ عَنْ يَمِينِهَا وَ مِيكَائِيلُ عَنْ شِمَالِهَا وَ #عَلِيٌّ أَمَامَهَا وَ الْحَسَنُ وَ الْحُسَيْنُ وَرَاءَهَا وَ اللَّهُ يَكْلَؤُهَا وَ يَحْفَظُهَا فَيَجُوزُونَ فِي عَرْصَةِ الْقِيَامَةِ.
✔️ فَإِذَا النِّدَاءُ مِنْ قِبَلِ اللَّهِ جَلَّ جَلَالُهُ مَعَاشِرَ الْخَلَائِقِ #غُضُّوا أَبْصَارَكُمْ وَ نَكِّسُوا رُءُوسَكُمْ هَذِهِ فَاطِمَةُ بِنْتُ مُحَمَّدٍ نَبِيِّكُمْ زَوْجَةُ عَلِيٍّ إِمَامِكُمْ أُمِّ الْحَسَنِ وَ الْحُسَيْنِ فَتَجُوزُ الصِّرَاطَ وَ عَلَيْهَا رَيْطَتَانِ بَيْضَاوَتَانِ .... .
✔️ قَالَ فَيُوحِي اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَيْهَا يَا فَاطِمَةُ #سَلِينِي أُعْطِكِ وَ تَمَنِّي عَلَيَّ أُرْضِكِ فَتَقُولُ إِلَهِي أَنْتَ الْمُنَى وَ فَوْقَ الْمُنَى أَسْأَلُكَ أَنْ لَاتُعَذِّبَ #مُحِبِّي وَ #مُحِبَّ_عِتْرَتِي بِالنَّارِ فَيُوحِي اللَّهُ إِلَيْهَا يَا فَاطِمَةُ وَ عِزَّتِي وَ جَلَالِي وَ ارْتِفَاعِ مَكَانِي لَقَدْ آلَيْتُ عَلَى نَفْسِي مِنْ قَبْلِ أَنْ أَخْلُقَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ بِأَلْفَيْ عَامٍ أَنْ لَا أُعَذِّبَ مُحِبِّيكَ وَ مُحِبِّي عِتْرَتِكَ بِالنَّارِ.
📚 تأويل الآيات الظاهرة في فضائل العترة الطاهرة، ص: ۴۷۲
#معرفت_اهل_بیت علیهم الصلاه و السلام
🆔 https://eitaa.com/yaddashhayetalabegi
کارگاه رجال 16.mp3
زمان:
حجم:
19.39M
📝 #کارگاه_رجال
🗓 جلسه شانزدهم
🏢 موسسه مصباح الهدی ع
🌨 زمستان ۱۳۹۹
سید محمد رضا واعظی
🆔https://eitaa.com/yaddashhayetalabegi
#نکات_کاربردی
✅ فرق اتفاق و اجماع
🔹 اتفاق یعنی کل فقها نظر واحدی دارند. بنابراین تحصیل اتفاق به تحصیل نظر موافق همه علماست.
🔸 اجماع اصطلاحی است که طبق نظر هر یک از فقها، می تواند معنای خاصی داشته باشد (اجماع دخولی، لطفی، حدسی و ...) .
مثلا برخی از متاخرین کشف قول معصوم ع را اجماع می دانند هر چند برخی فقها چنین نظری نداشته باشند.
بنابراین وجود مخالف می تواند منافاتی با ادعای اجماع نداشته باشد.
✅ فرق صحیحه، موثقه و حسنه
🔹 صحیحه روایتی است که تمام راویان واقع شده در سند، شیعه دوازده امامی و ثقه (راستگو و ضابط) هستند.
🔸 موثقه روایتی است که حداقل یکی از راویان واقع شده در سند، غیر امامی (سنی یا شیعه غیر دوازده امامی)، ولی ثقه باشد.
🔹حسنه روایتی است که تمام راویان آن شیعه دوازده امامی هستند و حداقل یکی از آنها توثیق نشده ولی مدح شده باشد.
🖋تهیه شده توسط یکی از اساتید ارجمند
با تشکر از ایشان💐
✅ #اخلاق
💐 #تفکر ۲
اهمیت تفکر در هدایت انسان روشن شد.
اشاره شد که تفکر در صفات باری تعالی، صفات وجودات مقدس معصومین -علیهم الصلاه و السلام-، تفکّر در قیامت، تفکر در نعمتهای الهی و هدف خلقت می تواند در نفس انسان تاثیرات مثبتی داشته باشد.
همچنین #تفکر_در_دنیا و مقایسه آن با #آخرت و توجّه به تفاوت های بسیار آن دو می تواند سبب تنبه انسان شود.
🔆 در سوره مبارکه بقره، آیه شریفه ۲۱۹ و ۲۲۰ آمده است : «كَذلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمُ الْآياتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ (۲۱۹) فِي الدُّنْيا وَ الْآخِرَةِ». که ظاهرا مراد تفکّر درباره دنیا و آخرت است.
در مقایسه دنیا و آخرت به این امور باید توجه کرد :
1⃣ دنیا محدود و آخرت بی نهایت است.
🔆 سوره مبارکه اعلی : «بَلْ تُؤْثِرُونَ الْحَياةَ الدُّنْيا (۱۶) وَ الْآخِرَةُ خَيْرٌ وَ أَبْقى (۱۷)».
دنیا شاید به ۱۰۰ سال برسد؛ در حالی که آخرت بی نهایت است. صد سال در مقابل بی نهایت، در حکم صفر است.
به فرموده مرحوم علامه مصباح یزدی اگر کسی تمام عمر خود عدد ۹ کنار هم بنویسد و سعی کند بزرگترین عدد ممکن را تولید کند، باز هم طول آخرت را محاسبه نکرده است. عددی که نوشته است در برابر طول آخرت که بی نهایت است، چیزی به حساب نمی آید.
2⃣ توام بودن لذات دنیایی با مرارت و سختی، در حالی که آخرت لذت محض است.
برای رسیدن به لذت غذا باید زحمت کشید، کار کرد، حرص خورد و ... . مریضی و مشکلات و بلاها هم با دنیا #عجین شده است. لذت مسافرت نیاز به جمع کردن وسایل و طی مسیر و ... .
🔆 در سوره مبارکه حجر، آیه شریفه ۴۸ آمده است : «لَا يَمَسُّهُمْ فِيهَا نَصَبٌ وَ مَا هُم مِّنهْا بِمُخْرَجِينَ». (ترجمه : هيچ خستگى و سختی در آنجا به آنها نمىرسد، و هيچ گاه از آن اخراج نمىگردند).
تفکر در این امور انسان را از دنیا و حبّ آن جدا می کند و از #اسارت_مادیات رهایی می بخشد.
🆔 https://eitaa.com/yaddashhayetalabegi
کارگاه رجال 17.mp3
زمان:
حجم:
21.82M
📝 #کارگاه_رجال
🗓 جلسه هفدهم
🏢 موسسه مصباح الهدی ع
🌨 زمستان ۱۳۹۹
سید محمد رضا واعظی
🆔https://eitaa.com/yaddashhayetalabegi