▪️با شهادت یحیی سنوار، در دنیای ادبیات نیز موج یک خبر همه جا را پر کرد. فرمانده مبارزان حماس تنها یک مبارز نبود، او در مدت طولانی اسارت خود در زندانهای اسرائیل که سلاح بر زمین گذاشته بود، قلم به دست گرفت و زندگی مردم فلسطین را در رمانی با نام «خار و میخک» به زبان عبری نوشت. «خار» در این کتاب نماد دردها، سختیها و مشکلات است و «میخک» به عنوان نمادی برای شادیها و موفقیتها است و سنوار با به کارگیری این نمادها، توانسته ابعاد مختلف زندگی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و مبارزاتی فلسطینیها را به تصویر بکشد. با شهادت اسطورهای سنوار «خار و میخک» در سایت آمازون پرفروش میشود و با فشار صهیونیستها، فروش آن در آمازون متوقف میشود.
▫️از جمله خبرهای مهم ادبی مهرماه جهان که سینمایی نیز هست، عرضهی سریالی است که بر اساس شاهکار ادبیات آمریکای لاتین در جهان، یعنی «صد سال تنهایی» ساخته شده است. همهی کتاببازها وقتی اولین صفحات کتاب صدسال تنهایی را خواندهاند هرگز فراموش نمیکنند که چگونه تا خواندن آخرین صفحهی این کتاب در دهکدهی ماکاندو و شخصیتهای عجیب و فراوانش و نفرین سیاه این دهکده غرق شده بودند... حالا نتفلیکس اعلام کرده است سریال «صد سال تنهایی» که ۱۶ قسمت است را در دو فصل هشت قسمتی در تاریخ ۱۱ دسامبر برابر با ۲۱ آذرماه منتشر خواهد کرد.
▫️از دیگر اخبار مهم ادبی ایران در مهرماه، انتقال امتیاز نشر همه کتابهای نادر ابراهیمی که شامل کتابهای بزرگسال این نویسنده است، از انتشارات روزبهان به انتشارات امیرکبیر است. قرادادی سهجانبه بین انتشارات امیرکبیر، انتشارات روزبهان و خانواده مرحوم نادر ابراهیمی که در نوع خود هم از لحاظ حجم کتابهای انتقالی و هم شیوهی انتقال، بینظیر بوده و در تاریخ نشر ایران چنین انتقال بزرگی گزارش نشده است. برخی از این کتابها تاکنون فقط یکبار آن هم در اوایل انقلاب منتشر شده و انتشارات امیرکبیر وعده داده است به صورت متوازن همهی کتابهای این نویسنده محبوب و مشهور ایرانی را منتشر کند.
🔗 متن کامل کاغذ اخبار هنر مهر ۱۴۰۳ را بخوانید.
#کاغذ_اخبار
#مجله_میدان_آزادی
4⃣0⃣1⃣
@azadisqart
▫️ «تنشهایی که تابآوری امروز غزه را ساخت»؛ به روایت رفعت العرعیر
ما میتوانیم پنج مرحلهی احساسی اصلی را شناسایی کنیم که اهالی غزه در این تنشهای ناخوشایند تجربه میکنند:
سکوت و بیحسی: این زمانی است که اسرائیل با شدت بیشتری خانههای غیرنظامیان را بمباران میکند. داستانها از هم گسیخته میشوند، نمازها کوتاه، وعدههای غذایی دستنخورده رها و حمامها ترک میشوند. بنابراین حین هرج و مرج و خطری که اسرائیل آورده است، بسیاری در غزه، خصوصاً کودکان، به سکوت پناه میبرند. آنها تسلی خاطر را در انزوا پیدا میکنند؛ بهعنوان راهی برای سازگاری با احساسات طاقتفرسا و عدم قطعیتی که آنها را احاطه کرده است. و سکوت غلبه میکند.
امید: در میانهی ناامیدی شاید کورسویی از امید پدیدار شود. حتی در تاریکترین لحظات، اهالی غزه ممکن است به این باور چنگ بزنند که شاید حداقل اسرائیل مردم کمتری را بکشد، جاهای کمتری را بمباران کند و کمتر آسیب بزند. امیدوارترینِ ما آتشبسی طولانی یا پایانی برای محاصره یا حتی اشغال را آرزو میکند، اما این صرفاً امید است و امید خطرناک. ما امیدواریم که سیاستمداران کم نیاورند. ما امید میبندیم به جمعیتی که به خیابانها میآیند تا به سیاستمدارانشان اطمینان خاطر دهند و هشدار دهند که اگر از تجاوز اسرائیل به فلسطین در غزه حمایت کنند در انتخاباتهای بعدی مجازات خواهند شد.
🔗 متن کامل روایت رفعت العرعیر، شاعر و نویسندهی شهید فلسطینی را که به صورت اختصاصی در مجله میدان آزادی ترجمه شده است بخوانید.
#روایت
#رفعت_العرعیر
#مجله_میدان_آزادی
4⃣0⃣2⃣
@azadisqart
Tasnif_dar_kooche sare shab.mp3
18.79M
🎵 کوچهسار شب
آلبوم: جام تهی
شاعر: #هوشنگ_ابتهاج
آهنگساز: #محمدرضا_لطفی
خواننده: #محمدرضا_شجریان
تنظیم ارکستر: #فریدون_شهبازیان
🖋️درین سرای بیکسی کسی به در نمیزند
به دشـتِ پُرملال ما پرنده پَر نمیزند
یکی ز شبگرفتگان چراغ بر نمیکُند
کسی به کوچهسارِ شب درِ سحر نمیزند
نشستهام در انتظارِ این غبارِ بیسـوار
دریغ کز شبی چنین سپیده سر نمیزند
گذرگهیست پُر ستم که اندر او به غیر غم
یکی صلای آشـنا به رهگذر نمیزند
🔗 بهترین تصنیفها با صدای محمدرضا شجریان را در سایت میدان آزادی بشنوید.
#موسیقی
#مجله_میدان_آزادی
4⃣0⃣3⃣
@azadisqart
▫️تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار فریدون مشیری
👤 امروزه کمتر کسی را میتوان یافت که نام #فریدون_مشیری را شنیده باشد، اما شعر کوچه را از او به خاطر نیاورد؛ حتی این احتمال وجود دارد که کسی نام او را نداند، اما شعر کوچه را به حافظه سپرده باشد. این میان، پرسش مهمی که در ذهن مطرح میشود علت توفیق این شعر و برخی دیگر از آثار فریدون مشیری بهعنوان یکی از شاعران نوکلاسیکسرا و از مهمترین چهرههای جریان شعر رمانتیک است.
📕 عوامل متعددی میتواند در توفیق یک شعر در کارنامهی شاعر دخیل باشد که در خصوص فریدون مشیری باید از ویژگی مهم سادهنویسی سخن به میان آورد. شفیعی کدکنی اهمیت این شاخصهی زبانی را در موفقیت مشیری چنین خلاصه میکند: «مشیری میکوشد که شعرهایش را به طبقهی وسیعتری از جامعهی ما که اکنون حوصلهی جستجو و کوشش برای گشودن رمزهای شعر شاعران تندرو و افراطی را ندارد و هنوز موازین پسندش، کموبیش از شعر سنتی سرچشمه میگیرد، عرضه کند». او راز موفقیت شعر مشیری را سادگی و همواری زبان شعرهایش دانسته و اعتقاد دارد این نوع زبان قلمروی پسند خواننده است.
🔗متن کامل تکنگاری فریدون مشیری را به بهانهی سالروز درگذشت این هنرمند بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#شعر
4⃣0⃣4⃣
@azadisqart
▫️زندگی هنری #پابلو_پیکاسو به دورههای پنجگانهی «دورهی آبی»، «دورهی صورتی»، «دورهی کوبیسم»، «دورهی نئوکلاسیک» و «دورهی سوررئال» قابل بخشبندی است که چهار دوره از آن پررنگتر به چشم میآید.
▫️ دورهی آبی: رنگِ آبی در آثار پیکاسو آیینهای است که فقر، بیزاری و تنهایی را به نمایش میگذارد. الهامبخش این دورهی هنری زندگی او خودکشی کارلوس کاساگماس، دوست هنردوست و شاعرش بود. با وجود آنکه پیکاسو بسیاری از تفسیرهای آثار هنری خود را برنمیتابید و معتقد بود آنها به بیراهه رفتهاند، آثار این دوران ما را به تماشای سوژههایی میبَرد که به طبقهی فرودست جامعه تعلق دارند. یکی از تابلوهای معروف این دوران، تابلوی «گیتاریست پیر» است. در این اثر وجود رنگهای سرد، همچون سبز و آبی، بهزیبایی حس ناامیدی را به تماشاگر القا میکند. با این همه، منتقدان معتقدند رنگ گرم گیتار، بهعنوان مجاز و نمادی از هنر، امیدبخش به نظر میرسد.
🔗 در صد و چهلمین سالروز تولد پابلو پیکاسو از پیشگامان هنر مدرن، متن کامل تکنگاری پابلو پیکاسو را بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#نقاشی
4⃣0⃣5⃣
@azadisqart
▫️ «زودپز؛ این خندهها مصنوعی است!»
🎬 «#زودپز» فیلمی به کارگردانی #رامبد_جوان و تهیهکنندگی منصور سهرابپور است که اواسط مهر امسال اکران شد. داستان فیلم که در فضای موشکباران دههی شصت تهران میگذرد دربارهی دو باجناق است که تلاش میکنند پدرزن مرحومشان را شهید جا بزنند. نوید محمدزاده (در نقش شاهین)، محسن تنابنده (در نقش سیروس)، گلاره عباسی، روزبه حصاری و محمود جعفری از بازیگران این فیلم هستند.
زودپز، واقعاً هیچ برگ برندهای ندارد؛ نقش مثبت تنابنده و محمدزاده هم فقط برای روی پوستر و کشاندن مردم به سینما بوده است و بس. همه چیز در فیلم بهشکل غلوشدهای مصنوعی است؛ بازیها، شخصیتها، فضای فیلم، دیالوگها، گریم و حتی پوستر فیلم.
🖋 داستان و فرم فیلم تکراری است؛ مانند اکثر فیلمهای کمدی این دهه، یک زوج هنری بازیگران اصلی فیلماند. قصهی فیلم هم یادآور بسیاری از کمدیهای خوب و بد ایرانی است. حتی «#هزارپا» که «زودپز» بیشترین شباهت را به آن دارد، حداقل در خلق موقعیتها و شخصیتهای کمیک، خیلی بهتر از «زودپز» از آب درآمده است. میتوان گفت فیلم جز چند سکانس کوتاه که خنده به لب میآورد چیزی برای عرضه کردن ندارد.
🔍 نکتهی قابل تأمل دربارهی فیلم این است که چطور وزارت ارشاد درست زمانی که دشمن کشورمان را تهدید نظامی کرده اجازهی اکران فیلمی را میدهد که به موشکباران دههی شصت ایران مربوط است؟!
🔗 متن کامل ریویو: نقد و نظری به فیلم «زودپز» ساخته «رامبد جوان» را بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#سینما
4⃣0⃣6⃣
@azadisqart
▫️ فهرست: همهی رمانهای نیکوس کازانتزاکیس
📆 امروز ۲۶ نوامبر سالروز درگذشت یکی از مشهورترین داستاننویسان یونانی است که در عالم مسیحیت شهرتی جهانی دارد. او کسی نیست جز نیکوس کازانتزاکیس که اگرچه بسیاری او را در کسوت نویسندگی میشناسند اما او شاعر، مترجم و روزنامهنگاری بود که سری پرشور برای دیدن جهان داشت. از کازانتزاکیس آثار فراوانی به فارسی ترجمه شده است. اما در این یادداشت فقط به بررسی رمانهای ترجمه شده او پرداختهایم.
📕 کمتر نویسندهای را میتوان یافت که این اندازه دین را موضوع آثارش قرار داده باشد. شخصیت حضرت عیسی مسیح علیهالسلام قهرمان رمان «آخرین وسوسه مسیح» است و شخصیت فرانسیس قدیس شخصیت اصلی رمان «سنت فرانسیس»؛ به همین ترتیب رمان «مسیح بازمصلوب» تماما بر اساس قرینهسازی قهرمان با شخصیت حضرت عیسی مسیح، و رمان «برادرکشی» بر پایهی مسئله افراطگرایی مذهبی شکل گرفتهاند.
🔗 متن کامل فهرست: همهی رمانهای نیکوس کازانتزاکیس + نقد و بررسی را بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#ادبیات
4⃣0⃣7⃣
@azadisqart
▫️ فهرست: ۱۰ اقتباس سینمایی برتر از داستان پینوکیو
🖋 ماجراهای #پینوکیو، این داستان آشنا و نوستالژیک که در سال ۱۸۸۱ از شهر فلورانس ایتالیا سر برآورد، ابتدا بخشی از یک سری داستان در مجلهای ایتالیایی بود که بعدها به کتابی واحد تبدیل شد. این قصه که حتی در زمان خودش هم بهشدت پرطرفدار بود، واگویههای پدرانهی #کارلو_کلودی بود برای کودکان عصر خودش. او میخواست این کودکان را بیشتر با پایههای اخلاق و انسانیت آشنا کند. در حقیقت وقتی به اعماق داستان پینوکیو نگاه میکنیم، میتوانیم در آینهی شخصیت پدر ژپتو انعکاس کارلو کلودی را ببینیم. او در نقش پدر و راهنما میخواهد این پیام را برساند که تا وقتی از چارچوبهای اخلاق انسانی دوریم با عروسکی چوبی فرقی نداریم و تنها کالبدمان شبیه به انسانی است که میتواند حرکت کند و حرف بزند!
🎬 بیش از چهل اقتباس سینمایی از پینوکیو بر پردهی نمایش سینمای جایجای جهان به حرکت درآمد که اولین آنها به اولین روزهای حیات سینمای صامت در سال ۱۹۱۱ برمیگردد.
در ادامهی این یادداشت قصد داریم از میان تمام اقتباسهای سینمایی پینوکیو به ده مورد از برترینها بپردازیم؛ آنهایی که به بهترین شکل عروسک خیمهشببازی کارلو کلودی را به حرکت درآوردهاند و به آن جان بخشیدهاند.
🔗 متن کامل فهرست: ۱۰ اقتباس سینمایی برتر از داستان پینوکیو را بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#سینما
4⃣0⃣8⃣
@azadisqart
🎴#پوستر
▫️ سر میدهند سربازها، وقتی همهی کودکان سرزمینمان، سر بر زمین داشتند.
تصویرگر: منصوره دهقانی
#مجله_میدان_آزادی
4⃣0⃣9⃣
@azadisqart
▫️ تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار ایران درودی
👤 بعضی انسانها جهان را بیشتر با قلبشان درک میکنند و زور احساساتشان همیشه بر منطقشان میچربد. اینها اگر نقاش شوند، نقاشیهایشان بیش از هر چیز عمدتاً تبلور احساسات است؛ بهسان آیینهای در مقابل روح حساسشان.
📆 امروز سالگرد درگذشت #ایران_درّودی؛ نقاش، کارگردان، نویسنده، منتقد هنری و استاد برجسته دانشگاهاست. درودی بیشاز همه با نقاشیهای خیالانگیز و انتزاعی که خلق کرده شناخته میشود. گرچه این نقاشیها به آثار سوررئالیستی شباهت دارد، اما این فضای نمادین بهواسطهی نوع مواجههی درودی با پدیدهها و هستی شکل گرفته است. او آثارش را بداهه میسازد و در این باره میگوید: «نقاشیهای من نمیتوانند چیزی جز بداهه باشند. من اینطور فکر میکنم، چراکه سعی دارم حسم را القا کنم، نه اینکه حادثه یا داستانی را روایت کنم. من حتی رنگهایی را که درونمایهی اصلی تابلو را به وجود میآورند، از پیش انتخاب نمیکنم. خلاصه کنم: من با ندانستههایم نقاشی میکنم.»
نام ایران را پدرش برای او برگزیده بود؛ نامی که بخشی مهم از هویتش را شکل داد. پدر، تحصیلکردهی فرنگ و عاشق فرهنگ ایران بود و بذر این عشق را بهخوبی در دل ایرانش نیز کاشت. تأکید پدر بر شناخت فرهنگ ایران و دانستن عمیق زبان فارسی، از او فردی وطندوست ساخت که شیفتهی تاریخ ایران خصوصاً هخامنشیان و اشکانیان بود، بهنحوی که در مدرسه او را «ایران هخامنشی» مینامیدند.
🔗 متن کامل تکنگاری: نگاهی به زندگی و آثار ایران درودی را بخوانید.
#مجله_میدان_آزادی
#نقاشی
4⃣1⃣0⃣
@azadisqart
▫️ فهرست: ۵ رمان فانتزی تاریخی از نویسندگان ایرانی برای نوجوانان
🔍 فانتزی مدرن از قرن نوزدهم و در عصر ویکتوریا از پس دودهای کارخانهی تکنولوژی سر برآورد؛ در زمانهای که عقلگرایی و هیاهوی تغییرات سریعالسیر صنعت، انسان را بیش از پیش نیازمند فرار به جهانی خیالی میکرد. رفتهرفته روانشناسان و نظریهپردازان به کاوش در دلیل پیدایش این ژانر ادبی پرداختند و هر یک رأیی در ستایش یا تخریب آن صادر کردند. برخی همچون روسو آن را ادبیات فریب خواندند و برای کودکان مضر دانستند و برخی مثل سر والتر اسکات آن را نمایشی از دروغ و کذب محض معرفی کردند. دامنهی مخالفتها ادامه یافت تا بالاخره موکلانی قدر از فانتزی حمایت کردند و از فواید آن برای مخاطب کودک و نوجوان سخن راندند. در نهایت بر همگان محرز شد که فانتزی یکی از مهمترین ژانرهای ادبیات کودک است؛ چراکه نقشی مهم در افزایش خلاقیت، مهارت حل مسئله، تقویت حافظه و قدرت زبانی کودکان و نوجوانان دارد.
📚 از همان زمان فانتزی مدرن بیشتر در ادبیات جهان جا باز کرد و زیرشاخههای متعددی را بر درخت تنومندش افزود که شاید از جذابترین آنها زیرشاخههای فانتزیتاریخی باشد که حداقل در ادبیات غرب آثار مهمی را به خود اختصاص میدهند. در این #فهرست اما به سراغ آثار تألیفی و نه ترجمهای رفتهایم تا مخاطب خود را با پنج تا از بهترینهای ژانر فانتزی تاریخی ایرانی آشنا کنیم.
🔗 به مناسبت روز ملی نوجوان، متن کامل فهرست بهترین رمانهای فانتزی تاریخی برای مخاطب نوجوان را بخوانید.
#فهرست_آثار
#مجله_میدان_آزادی
4⃣1⃣1⃣
@azadisqart