جلسه ۱۶، کلاس فلسفه اقتصاد، دکتر درخشان.mp3
25.62M
گفتگوی #دکتر_درخشان در درس فلسفۀ اقتصاد کارشناسی
حتما و حتما گوش کنید
جلسه در پنجشنبۀ گذشته (۲۵ دی ۹۹) برگزار شده است.
هدایت شده از خبرگزاری فارس
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
این داستان یک مذاکره است
🔷 مستند #نوزده_نوزده منتشر شد. این مستند پس از یک قرن، رازی تاریخی را برملا میکند. رازی که برای این روزهای ما، حرفهای زیادی دارد.
🔶 این مستند در سامانهی عماریار اکران آنلاین شده و در دسترس مخاطبان قرار گرفتهاست.
🔷 تماشای مستند در عماریار:
ammaryar.ir/product/1919/
🔺 سفیرفیلم | دوباره نگاه کن 🔻
@safirfilm
هدایت شده از پرفسور مسعود درخشان
هدایت شده از عبدالحسین
📌 دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امامصادق«علیهالسلام» با همکاری مؤسسه احیاگران مسیر قصد برگزار میکند:
♦️ کارگاه کاربردهای هوش مصنوعی و یادگیری ماشین در اقتصاد ♦️
مدرسین:
✅ دکتر روح الله رحمانی (رئیس هیئت مدیره دیجیکالانکست)
✅ احسان ولدان (پژوهشگر حوزه طراحی بازار)
زمان:
🗓 شنبه 11 بهمنماه 1399
⏰ ساعت 15 الی 17:30
لینک جلسه:
👉 https://vc.isu.ac.ir/ch/economicworkshops
📬 ما را در کانال کارگاه دنبال کنید:
🆔 https://ble.ir/mdworkshops
هدایت شده از اندیشکده قصد
🗣اقتصاددان وقتی به نفع عموم مردم ایده پردازی نمی کند؛ برای کانون های ثروت می کند!
💠رابطه معماری و بنّائی را تصور کن: معماری متاثر از فرهنگها و ارزشها در سبک های مختلفی شکل می گیرد. مهندسیِ طرح معماری های اصفهان صفوی با روم باستان یا رم کاتولیک تفاوت چشمگیر دارد. اما در همه بنّائی هست که از مصالح تقریبا مشابه آن معماری را مجسم کرده است. اینکه مستدیر و گنبد بسازد یا مکعب و تیز از سبک معماری فرمان گرفته است.
با کمی تسامح "مکتب اقتصادی" و "علم اقتصاد" نزدیک به چنین رابطه ای دارند(۱)
🛅مثلا: آیا "درجات علمی"، "جایگاه اجتماعی فرد"، "میزان مفید بودن او" و ارزشهایی مثل اینها؛ درجامعه "کالا" شوند یا خیر؟! یعنی، "ارزش مبادله ای" و "قابل قیمت گذاری" شوند یا "ارزش ذاتی و طبیعی و غیر مبادله ای" باشند؟!
پاسخ به این سئؤال، "اقتصادی" نیست؛ "مکتبی" است. مکتب های مختلف براساس ارزشها و "بایسته ها"یشان جواب های متعدد بدان می دهند.
🔹اگر مکتب اقتصادی ای بدان پاسخ مثبت داد؛ برای "هر سطح علمی" و "هرجایگاه اجتماعی" و "هر درجه فایده مندی" ؛ ارزش ریالی و دلاری درنظر می گیرد! طبعا تفاوت حقوق و مزایای فاحش شکل می گیرد. اقتصاددان و کارشناس بودجه هم مثل بنّاء محل این منابع را در ثروت ملی معلوم می کند و برای مازاد این دستمزد و مزایا در اقتصاد کشور جاهایی مثل بازار پولی و مالی(بانک و بورس) پیشنهاد می کند.و...
🔸اما اگر مکتب اقتصادی ای به آن سؤال پاسخ منفی داد و آن ارزشها را غیر مبادله ای دید؛ تبعاً ریال و دلار را برای نان و نیازهای معیشت تعریف می کند. شکم و خورد و خوراک و نیازهای معاش نیروی بدنی جامعه فرق فاحشی با نیروی فکری اش نمی کند پس ریال و دلار متناظر با سرانه تجویز میشود و حقوق و مزایای نسبتا نزدیک به هم شکل می گیرد. پایگاه اجتماعی و ارزش واقعی برخی صنوف بیشتر می ماند اما ریالی و دلاری مابه ازاء نمی گیرد.(۲)
اقتصاددان و کارشناس مالی باید محل این حقوق نزدیک به هم را مشخص و راه بهتر جذب مازاد آن در اقتصاد کشور را معین کند.
☑️ پروفسور درخشان چه می گوید؟!
رویکرد اصلی ایشان یک رویکرد مکتبی است. "تغییر چارچوب های سرمایه داری" را نشان گرفته است نه "تغییر در چارچوب های سرمایه داری"(که اقتصاددانان سرمایه داری متصدی اش هستند). تغییر چارچوب، مثل تغییر ساختار دستمزدها، منع بانک خصوصی و بازار سکه و ارز و...
🔅ایده جسورانه ایشان برای برون رفت از بحران رکودی که با تحریم و کرونا تشدید شده است چیست؟
❗️: تحریک جانب تقاضا با افزایش قدرت خرید توده مردم به ویژه طبقات محروم.⬅️نتیجه می دهد تحرّک جانب عرضه و تولید با اتکای داخلی.
❓منبع مالی برای افزایش قدرت خرید عموم مردم بخصوص طبقات پایین کجاست؟!
❗️جواب ایشان: تراشیدن حقوق و مزایای بالای دولتی و ریختن آن به حقوق های پایین کارمندی و کارگری(در شرکتهای دولتی)+تخصیص بخشی از آن در یک صندوق برای کمک به بنگاه های کوچک تولیدی آسیب دیده از بحران!
💲محاسبه:
دولت بیش از ۲میلیون و۳۰۰هزار نفر کارمند وکارگر دارد.
حقوق و مزایای اینان(با تفاوتهای فاحش از هم) ۴۰۸هزار میلیارد تومان برابر با ۶۴٪بودجه است!
میانگین حقوق ومزایای کارکنان دولت با این عدد میشود: ۱۴میلیون تومان در ماه!
که واضح است بسیاری از کارکنان دولت زیر این رقم می گیرند و در مقابل مدیران و کارکنان برخی بخشها بسیار بیشتر از این رقم درآمد دارند. قانون رسماً ۷برابر کمترین حقوق را مجوز داده است؛ نجومی ها پیش کش!
طبق ایده یکسان سازی حقوق ایشان، اگر به هر یک از کارکنان ۱۰میلیون داده شود،۲۸۵هزارمیلیارد از بودجه هزینه میشود و ۱۲۳هزار میلیارد صرفه میشود (با کسر از ۴۰۸ هزار میلیاردقبل).
آن حقوق ده میلیونی به همه کارکنان موجب افزایش قدرت خرید این ۲میلیون و تحریک تقاضا میشود و با واسطه، رونق تولید صنایع مصرفی را موجب میشود.
این رقم مازاد(۱۲۳هزار میلیارد) هم برای کمک به بنگاه های کوچک اختصاص می یابد و باز موجب جهش تولید می شود.(۳)
این ایده های مردمی درون مکتب اقتصادی مقبول جامعه، با ویرایش های عالمانه دیگر لازم است؛ بخصوص وقتی درجانب مقابل، برای بورس بازی و تئوریزه سفته بازی و رانت های ارزی و توجیه سیاست های اقتصادی، عده ای کارشناسی بذل می کنند!
پاورقی:
۱. می دانم تشبیه خالی از مناقشه نیست از باب تقریب به ذهن برای مخاطب عام است. نظرات درباره علم دینی و اقتصاد اسلامی مجال خود را می خواهد.
۲.تقریری از این نظر را در بیان متفکر شهید مطهری بخوانید:مجموعه آثار ج۲۰ص۴۹۹و۵۰۰
۳.خود را صالح برای ارزیابی ایده ایشان نمی دانم و اینجا فقط قصد طرح آن برای ارزیابی متخصصان است.
📝محسن قنبریان ۹۹/۱۱/۸
☑️ @m_ghanbarian
🆔@QasdWay
هدایت شده از اندیشکده قصد
پل رومر اقتصادان نوبلیست آمریکایی میگوید: استفاده بیش از حد اقتصادانان از مدلهای ریاضی، برای تبیین واقعیت نیست، بلکه برای پیچیده شدن مدلهاست. آنها مدلها را پیچیده میکنند تا دیگران آن را نفهمند و بخاطر نفهمیدن یا آن را قبول کنند و یا در صورت انتقاد، به نفهمیدن مدل متهم شوند.
🆔@QasdWay
جلسۀ دفاع از پایان نامه با عنوان: «مقایسه الگوی مصرف در اقتصاد اسلامی و اقتصاد متعارف (مبانی-اهداف)»
هم اکنون در حال برگزاری است.
همۀ علاقمندان می توانند وارد شوند.
لینک ورود:
http://ve.qom.ac.ir/eghtesadeslami_defa/
هدایت شده از اندیشکده قصد
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔸تاریخچه حمایت از تولید داخلی در آمریکا
🔹خیلی ها تصور می کنند صنایع در غرب، بر اثر سازوکار بازار و بدون دخالتهای دولت رشد کرده اند. اما شواهد تاریخی چیزهای دیگری میگویند.
🔹حدود 230 سال پيش، زمانی که آمریکا تازه به استقلال رسیده بود و صنایع چندانی نداشت، الكساندر هميلتون، اولين وزير خزانهداری این کشور به کنگره قبولاند که دولت باید از صنایع نوپا حمایت کند.
🔹بر اساس طرح همیلتون، دولت آمریکا تعرفههای بسیار سنگینی بر واردات کالاهای صنعتی تولید داخل خود وضع کرد که برخی از این حمایتها تا اواسط قرن بیستم هم ادامه داشت.
🔹از اوائل قرن بیستم که صنایع آمریکا، بزرگ و قابل رقابت شدند و تولیدات انبوه شان به بازارهای خارج از آمریکا نیاز پیداکرد، دولت آمریکا با ایجاد توافقنامه تعرفه و تجارت و سپس سازمان جهانی تجارت، از دیگر کشورها میخواست که با وضع تعرفه از صنایع داخلی خود حمایت نکنند.
✳️هاجون چانگ، استاد اقتصاد دانشگاه کمبریج، این رفتار را سرنگون کردن نرده بان بعد از بالارفتن از آن نامیده است.
در سالهای اخیر و با عقب افتادن دوباره برخی صنایع آمریکا از رقبای شرقی، دولت این کشور، قواعد سازمان جهانی تجارت را کنار گذاشته و با افزایش تعرفه های وارداتی، حمایت شدید از صنایع داخلی را از سر گرفته است.
🆔 @Qasdway
Catalog-H-RIPI-Hosting-Students.pdf
3.21M
موضوعات #پایان_نامه ارشد و دکتری مورد حمایت پژوهشگاه صنعت نفت
با سلام خدمت دانشجویان #اقتصاد_خرد۱ و ۳
فایل کتاب و اسلایدها را از لینک زیر دریافت کنید:
http://www.qasdway.ir/fa/news/view/93/16
Olivier Blanchard - Macroeconomics-Pearson (2017).pdf
19.1M
فایل کتاب #اقتصاد_کلان
نوشتۀ اولیویر بلانچارد (۲۰۱۷)
داستان اقتصاد کلان- بلانچارد.pdf
156.1K
داستان #اقتصاد_کلان
مطلبی خواندنی دربارۀ تاریخ نظریات اقتصاد کلان
دارم اقتصاد نهادی را تصحیح میکنم. متأسفانه بعضی از دانشجویان که تعدادشان هم کم نیست فقط مباحث پیاده شده کلاس را عینا و بدون هیچ زحمتی کپی پیست کرده اند و حتی زحمت مرتب کردن جملات یا کوچکترین تغییر را به خود نداده اند. به عنوان نمونه متن زیر در پاسخ خیلی ها عینا آورده شده:
"اقتصاد نهاد گرا بحث را از مبادله شروع میکند و میخواهد ببیند که ای اقتصاد در زندگی روزمره چگونه شکل میگیرد و چگونه میتوان آن را کنترل کرد
در اقتصاد نهادی سوال اینه که همه طرفین به تعهدات خود عمل کرده اند و اقتصاد نهاد گرا به دنبال اینه که راهکاری به وجود بیاره که این تعهدات احرا بشن
در اقتصاد نهادگرا بحث اینه که همه افراد یک جامعه چه شخص چه بنگاه چه دولت و... در جایی که مبادله میکنند با یک سری ناکارامدی ها و مشکلاتی روبه رو هستند .
افراد در زندگی روزمره مبادله میکنند و انجایی که مبادله اتفاق میوفته موضوع بحث اقتصاد نهادی است اما اگر کسی خودش همه چیز رو برای خودش درست کنه و مبادله ای انجام نشه اقتصاد نهادی شکل نمیگیره و اقتصاد نهادی از جایی شروع میشه که مبادله شکل میگیره مثلا کار در مقابل پول یه مبادله است
هر جایی که انسان ها باهم زندگی کنند مبادله وجود دارد"
حالا شما خودتان قضاوت کنید که من چگونه باید نمره بدم؟!
محض اطلاع، آن جزوه ای که از مباحث کلاس با مشارکت همه شما آماده شده و پاسخ سوالها هم از آن کپی شده در اختیار بنده هم هست! ضمن اینکه تشخیص کپی پیست و تقلب احتمالی کار دشوارى نیست.
متن زیر، پاسخ یکی از دانشجویان اقتصاد کلان ۲ است به سؤال امتحان پایان ترم. این متن آنقدر قوی و مستدل است که دانشنامه ویکی پدیا آن را منتشر کرده است:
"بهره عبارت است از نرخی که بابت جلوگیری از کاهش ارزش پول پرداختی در امروز و دریافتی در آینده (به دلیل ارزش زمانی پول و نرخ تورم) از وامگیرنده دریافت میشود. همچنین در شرایط متعارف بازار، به منظور جبران فرصتهای سرمایهگذاری وامدهنده، ممکن است مبلغی به عنوان حداقل سود مورد انتظار وامدهنده به این نرخ اضافه گردد. اما فیشر نرخ بهره را اینطور تعریف میکند: نرخ بهره درصد پاداش پرداختی بر روی پول، برحسب پول در تاریخ معین که معمولاً یکسال بعد از تاریخ معین است، میباشد.
به اصطلاح «سیاست نرخ بهره صفر» (ZIRP)، نرخ بهره هدف بانک مرکزی بسیار نزدیک به صفر است. در این صفر پایین مرز بانک مرکزی با مشکلات پولی سنتی روبرو میشود، زیرا عموماً معتقد است که نرخ بهره بازار نمیتواند بهطور واقعی به قلمرو منفی منجر شود.
نرخ بهره اسمی معمولاً مثبت است، اما نه همیشه. در مقابل، نرخ بهره واقعی میتواند منفی باشد، زمانی که نرخ بهره اسمی زیر تورم است. هنگامی که این کار از طریق سیاست دولت انجام میشود (به عنوان مثال، از طریق الزامات احتمالی)، این سرکوب مالی محسوب میشود و توسط کشورهای مانند ایالات متحده و بریتانیا پس از جنگ جهانی دوم (از سال ۱۹۴۵) تا اواخر دهه ۱۹۷۰ یا اوایل دهه ۱۹۸۰ (در جریان و پس از توسعه اقتصادی پس از جنگ جهانی دوم) در اواخر دهه ۱۹۷۰، اوراق خزانه داری ایالات متحده با نرخ بهره واقعی منفی گواهی مصادره بود."
البته پاسخ ایشان طولانی تر بود ولی من بیشتر از این وقت شما را نمیگیرم.
پی نوشت:
یعنی خوش انصاف حتی لینکهای داخل متن را هم حفظ کرده که مبادا سرقت علمی حساب شود .
موفق باشید!
❗️#تمرین اول #اقتصاد_اخلاقی
🔸با توجه به مباحث مطرحشده در سرکلاس، دربارۀ پدیدههای زیر استدلال کنید:
- چگونه آزادسازی سرقت میتواند به افزایش امنیت در جامعه منجر شود؟
- چگونه آزادسازی فساد میتواند به کاهش فساد و افزایش شفافیت منجر شود؟
- چگونه آزادسازی ظلم میتواند به گسترش عدالت منجر شود؟
—---------------------------------------------------------------------------------------
دانشجویان محترم پاسخهای خود را تا قبل از جلسۀ آینده برای من در ایتا بفرستید. @a_saeedi