🌱ارزش مداری امیر المؤمنین ع
🔸سخن معاویه خطاب به کسی که بر او نقدی کرده بود:
هيهات لمظکم علي بن ابي طالب الجرأة علی السلطان فبطیء ما تفطمون.
علي بن ابي طالب جرأت بر سلطان را به شما چشانده است. چقدر طول خواهد کشید تا طعم آن را از زبان شما بازگیرند.
📚 أخبار الوافدات من النساء على معاوية بن أبي سفيان، ص70؛ بلاغات النساء، ص49؛ العقد الفريد، 1/ 346.
@gholow
◾️امام مهربان، سپر بلای شیعیان
علِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِي الْحَسَنِ مُوسَى علیه السلام قَالَ: إِنَّ اللَّهَ عَزَّوجَلَّ غَضِبَ عَلَى الشِّيعَةِ فَخَيَّرَنِي نَفْسِي أَوْ هُمْ فَوَقَيْتُهُمْ وَ اللَّهِ بِنَفْسِي
شیخ کلینی رحمه الله از حضرت موسی بن جعفر صلوات الله علیهما نقل کرده است که فرمودند:
همانا خداوند (بخاطر گناه شیعه، در نشر اسرار ائمه ع یا...) بر آنها غضب نمود و مرا مخیّر نمود که عقوبت را از طرف آنها تحمل کنم و یا خود آنها عقوبت شوند، بخدا قسم من آن را به جان خود خریدم و شیعیانم را حفظ کردم.
📚الكافي (ط - الإسلامية)، ج1، ص260/ ح5
علامه مجلسی ره:
این غضب یا به این جهت بود که شیعیان تقیّه را ترک کرده و امامت آن امام را آشکار کردهاند؛ سپس هارون الرشید مُرَدد ماند بین این که شیعیان و تابعان آن امام را بکشد یا اینکه آن امام را زندانی کرده و او را به شهادت برساند. پس امام برای شیعیان خود دعا کرده و بلا را برای خود خواستند. یا وجه دیگری هم داشت.
📚 مرآة العقول، ج3، ص126
توضیح بیشتر آنکه نباید این روایت همچون انگاره مسیحیان در مورد حضرت عیسی ع فهمیده شود. بلکه میتوان آن را همسو با روایات تاریخی معنا کرد. بدین صورت که حضرت کاظم ع بنا بر این خبر میتوانستند به طرقی جان خود را حفظ کنند، مانند اینکه از چنگ حکومت گریخته، و به جایی بروند که عمال خلیفه ظالم به ایشان دست نیابد. ولی در این صورت حرکت امام بیشتر رنگ قیام و خروج میگرفت، و حکومت در پی دستیابی به امام یا تضعیف شیعه، میتوانست بسیاری از ایشان را که امکان گریختن نداشتند از بین ببرد. ولی وقتی به خود امام دست یافتند، هم حساسیت کمتری در مورد خروج شیعیان داشتند، و هم با شهادت امام عملاً تضعیف شیعه صورت میگرفت، و با کنار رفتن امام شناختهشده ایشان، حکومت کمتر دغدغه پرداختن به تودههای شیعه را داشت.
در این تبیین حرکت امام صرف دعا نبوده است.
الهی بمولانا موسی بن جعفر ع، عجل لولیک الفرج
@gholow
🌿 نوروز، جشنی ملی، و نه عیدی اسلامی
خلاصه مطالب و مستندات مباحث گروه «معرفة الرجال و الآثار» در بحث نوروز:
- به طور کلی اسناد روایات ذم و مدح نوروز ضعیف است.
- در این میان ضعف سند اخبار مدح بسیار قابلتوجهتر است، چه آنکه مثلاً مطرحترین آن یعنی خبر معلی منسوب به پایان نسخه مصباح المتهجد، در قدیمیترین نسخ یا به شکل کاملاً آشکاری بعد از پایان کتاب با خط و سیاقی متفاوت به این نسخهها اضافه شده، و یا به کلی در آنها یافت نمیشود. اما خبر کاملتر معلی به روایت مرسل ابن فهد، در بحار نیز به سند مقطوع و ضعیف از مصدری مجهول روایت شده و رواتش مجهول یا متهم به غلو اند. و از آن جا که این اخبار و اخبار جعلی فراوانی در میان غلات نصیریه و غالیان ایرانی جایگاه ویژهای دارد، و در این اخبار تناقضات فراوان (مانند عدم تطابق بسیاری از مناسبتهای موجود درآن با نوروز) و مطالب خلاف، و نیز متفردات غلات و یا حتی مجوس دیده میشود، ابداً نمیتوان به آن اعتماد نمود. (مثلا اخبار الأعیاد میمون طبرانی)
- برخی از متأخرین برای تقویت خبر مدح گفتهاند: «روايت معلّى جاى مناقشه در سند و دلالت ندارد.» (جواهر الكلام، ج۵، ص۴۰) که پر واضح است که از اختلاف نسخ شدید این خبر، و اشکالات متنی آن و اسناد کاملتر آن در منابع نصیریه آگاه نبودهاند.
و یا به شهرت غسل آن در نزد متأخرین استناد کردهاند. (المستند، ج۱۷، ص۲۹۹) که گذشته از اینکه شهرت متأخر وقتی مخالف شهرت متقدم باشد ارزشی ندارد، مستند آن در اینجا معلوم است و آن روایت معلی است که در محل خود به تفصیل عدم اعتبارش را ثابت کردیم.
- استناد به قاعده تسامح برای اخذ به روایات مدح با توجه به اشکالات بسیار زیادی که در دوران اخیر نسبت به آن مطرح شده، نیز محل اشکال است. و دست کم از چنين مواردى منصرف است.
- و البته اخباری هم هستند که دلالت روشنی بر مدح یا رد نوروز ندارند، این اخبار اعتبار بالاتری دارند؛ و در عین حال با همه مدحهای برخی از اخبار مدح ناسازگار است؛ (چون اگر حدیث معلی صحیح بود و نوروز خصوصیت داشت امام شیعیان را به تعظیم نوروز سفارش میکرد، تا شبهه را از اساس رفع کند، نه آنکه تنها رد ننماید.) مانند:
عِدَّةٌ مِن أَصحَابِنَا عَن سَهلِ بنِ زِيَادٍ وَ أَحمَدَ بنِ مُحَمَّدٍ جَمِيعاً عَنِ ابنِ مَحبُوبٍ عَن إِبرَاهِيمَ الكَرخِيِّ قَالَ: سَأَلتُ أَبَا عَبدِ اللَّهِ ع عَنِ الرَّجُلِ تَكُونُ لَهُ الضَّيعَةُ الكَبِيرَةُ فَإِذَا كَانَ يَومُ المِهرَجَانِ أَوِ النَّيرُوزِ أَهدَوا إِلَيهِ الشَّيءَ لَيسَ هُوَ عَلَيهِم يَتَقَرَّبُونَ بِذَلِكَ إِلَيهِ فَقَالَ أَ لَيسَ هُم مُصَلِّينَ قُلتُ بَلَى قَالَ فَليَقبَل هَدِيَّتَهُم وَ ليُكَافِهِم فَإِنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص قَالَ لَو أُهدِيَ إِلَيَّ كُرَاعٌ لَقَبِلتُ وَ كَانَ ذَلِكَ مِنَ الدِّينِ وَ لَو أَنَّ كَافِراً أَو مُنَافِقاً أَهدَى إِلَيَ وَسقاً مَا قَبِلتُ وَ كَانَ ذَلِكَ مِنَ الدِّينِ أَبَى اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ لِي زَبدَ المُشرِكِينَ وَ المُنَافِقِينَ وَ طَعَامَهُم. (الكافي، ط - الإسلامية، ج5، ص142/ ح2)
اخبار مشابه دیگری نیز در الفقیه و بخاری و دعائم آمده است.
- باید دقت نمود که از این اخبار نمیتوان تأیید کلی نوروز را برداشت نمود. متیقن از این اخبار تأیید آن دسته از اموری است که هم در شریعت تأیید شده است و هم در نوروز انجام آن متداول بوده، و البته نه به جهت خصوصیت شرعی آن انجام میشده است؛ مانند دید و بازدید خویشان و هدیه دادن. اما نمیتوان تأیید مراسمی مانند رسوم سال تحویل نوروز و آب پاشان و هفت سین و غسل و نماز خاص این روز و سیزده بدر و مانند آن را استفاده نمود. حتی روایاتی مانند «إصنعوا لنا كلّ يوم نَيروزاً» (الفقیه، ج3، ص300)، و «فَنَيرزوا إن قدرتم كلَّ يومٍ» (دعائم، ج2، ص326) ممکن است بر عدم خصوصیت (شرعی) این روز خاص دلالت داشته باشد، هر چند که احتمال حُسن تکرار آن اعمال، فارغ از نفی و قبول خصوصیت آن روز نیز وجود دارد.
@gholow
... نوروز، جشنی ملی، و نه عیدی اسلامی (بخش دوم)
- از جهت ديگر، برخی گفتهاند عيد نوروز و مراسم آن از شعائر مجوس، غلات، و حتی حکام ظالم عباسی و دیگران و محتمل الحرمه است و اهتمام به آن نشان از میل به ایشان دارد، هم چنانکه مثلاً اگر یک فرد سنی در روز غدیر به شیعیان هدیه دهد، نشان از فاصله گرفتن از تسنن دارد. ضمن اینکه در آن زمان خلفاء عباسی رسما نوروز را تجلیل میکردند و آدابش را به جا میآوردند، لذا مسأله تقیه نیز در بررسی برخی اخبار جای تأمل دارد (عيون أخبار الرضا عليه السلام، ج2، ص233؛ مناقب ابن شهرآشوب، ج4، ص318).
اما باید گفت نوروز امروزه عرفا ـ نه تاریخا و اصالتا ـ عیدی مجوسی و یا غالیانه به حساب نمیآید. بلکه به عنوان عیدی ملی یا نژادی شناخته میشود. و این تغییر عنوان جای تأمل دارد. به هر حال جمعی از محققان به اخباری استناد کردهاند تا نشان دهند که سنتهای ملل، مادامی که در تضاد با دین نباشند، و بدعت دینی به حساب نیایند اشکال ندارد (نمونه مقاله «نوروز در روایات اسلامی»، مهدی مهریزی و اخباری مانند عهد مالک در نهج البلاغة، ص431). البته اموری مانند پررنگتر شدن نوروز به نسبت اعیاد اسلامی در برخی از جوامع اسلامی در خور بررسی است.
- بر فرض نادرست صحت روایات نوروز و تایید آن روز نوروز، در نزد فقها و محدثان روز مشخص و ثابت و متفقی نبوده است و تعیین نوروز به عنوان اول فروردین بعد از سال ۴۶۷ قمری توسط سلطان جلال الدین ملکشاه سلجوقی بوده است. و به طور کلی قبل از آن روز ثابتی نبوده و اقوال در تعیین آن متعدد است:
۱. اول برج عقرب = اول آبان ماه
۲. حلول شمس به برج حمل = اول فروردین (نوروز سلطانی که امروزه مشهور است) مطابق نظر صاحب جواهر
۳. ۱۰ ایار = ۲ اردیبهشت (مطابق نظر اهل حساب و علمای نجوم و هیئت طبق نقل ابن ادریس)
۴. ۱۷ کانون اول = صوم الیهود
۵. ۹ شباط
۶. ۱۱ حزیران = ۳خرداد (نوروز معتضدی) مطابق نقل کفعمی
و...
بنا بر این از سویی نوروز عيد اسلامي نيست، و اعياد اسلامي ما غدير و فطر و اضحی و جمعه است و نوروز جزء آن اعیاد اسلامی نيست؛ ولی در عین حال رد و تأیید دیگر مراسم نوروز که نص صریحی در مورد آن نداریم، منوط به بررسی ادله عام در مورد آنها است.
@gholow
برخی شواهد جعل در کتب انتشارات ابراهیم هادی
تشرّف جا زدنِ جنون و موجگرفتگی در کتاب بیا مشهد:
https://t.me/darmahzaretheghlain/1927
مخالفت کرامت ساختگی کتاب مسافر کربلا با تاریخ:
https://t.me/zecra/432
اشتباه تاریخی در داستان شنود:
https://t.me/gholow2/1930
تحریف در نسخه الکترونیک کتاب شنود پس از دیدن انتقادات:
https://t.me/gholow2/1959
تحریف در نسخه چاپی سه دقیقه در قیامت پس از انتقادات:
https://t.me/gholow2/2309
تحریف در نسخه چاپی سه دقیقه در قیامت پس از مواجهه با انتقادات:
https://t.me/gholow2/2308
تناقضگویی و تحریف در کتاب سلام بر ابراهیم:
https://t.me/zecra/426
ادعای خلاف واقع مسئول انتشارات ابراهیم هادی درباره استفتاء از مراجع:
https://t.me/gholow2/1941
تکذیب کتاب شاهرخ، حرّ انقلاب:
https://t.me/zecra/434
مخالفت داستان سه دقیقه در قیامت با فقه:
https://t.me/gholow2/1926
دفاعیات سست آقای امینی خواه از سه دقیقه در قیامت و پاسخ آن:
https://t.me/gholow2/1943
توضیحات عباس موزون (کارگردان برنامه زندگی پس از زندگی) درباره جعلی بودن داستان سه دقیقه در قیامت
https://t.me/gholow2/2314
کلیشههای ثابت و اغراض پنهان در کتب نشر هادی:
https://t.me/zecra/422
غلو درباره ولایت فقیه در داستان سه دقیقه در قیامت:
https://t.me/gholow2/1927
غلو سیاسی در کتاب سه دقیقه در قیامت:
https://t.me/gholow2/1786
نفی بلایا در کتاب عارفانه:
https://t.me/zecra/419
اضطراب در داستان سه دقیقه در قیامت:
https://t.me/gholow2/1956
سبک ادبی سه دقیقه در قیامت:
https://t.me/zecra/429
تأملاتی در کتاب سه دقیقه در قیامت:
https://t.me/gholow2/1929
سرگردانی مؤلف سه دقیقه در قیامت در ماهیت داستان:
https://t.me/gholow2/1957
گفتگو بود یا نبود؟
https://t.me/gholow2/1958
دروغ پشت دروغ:
https://t.me/gholow2/1933
تناقض گویی نویسنده سه دقیقه در قیامت در روایت کتبی و شفاهی:
https://t.me/gholow2/2317
@gholow
🌙 وداع با ماه مبارک رمضان
🌾مناجات عاشقانه منقول از امام زین العابدین ع:
*السلام عليك يا أكرم مصحوب من الأوقات، و يا خير شهر في الأيام والساعات*
🌸 بدرود ای گرامی ترین اوقات که نزد ما بودی...
*السلام عليك من أليف آنس مقبلا فسر، و أوحش منقضيا فمض*
🌸بدرود ای همدمی که چون آمدی، بر دل ما آرامش آوردی و شادمان کردی و چون سپری شدی ما را در وحشت تنهایی گذاشتی و درد فراق افزودی!
*السلام عليك من مطلوب قبل وقته، ومحزون عليه قبل فوته*
🌸بدرود ای که پیش از آمدنت در انتظار تو بودیم، و پیش از رفتنت به اندوه جدایی مبتلا شدیم
*السلام عليك ما كان أحرصنا بالأمس عليك، وأشد شوقنا غدا إليك*
🌸بدرود ای که دیروز چون با ما بودی، به سختی دلبسته ات بودیم و فردا که از میان ما خواهی رفت، از جان و دل آرزومند آمدنت هستیم...
📚فرازهایی از دعای ۴۵ صحیفه سجادیه.
در این دعای شریفه فضائل بسیاری برای ماه مبارک رمضان آمده است.
@gholow
نسبت اخبار عامه و فرق با سنت حدیثی امامیه
✍️ عمیدرضا اکبری
رویکردی نزد برخی از متدینان رایج است که در عین خوشبینی حداکثری به هر خبر منسوب به امامان در منابع شیعه، اخبار نبوی عامه را به کلی فاقد اعتبار و یا دست کم غیر قابل توجه میدانند. البته چنانکه گزیری از آن نیست، در مواردی که اخبار عامه را موافق رأی خود یابند و یا در مقام احتجاج، به راحتی بدان استناد میجویند. این دیوار کشی بین مرویات فرق مختلف پشتوانه محکمی ندارد. البته، طبعا عموم عالمان امامی بنا بر قرائنی به اعتبار بالاتر منابع خود، و ضعف بالاتر منابع فرق دیگر اعتقاد دارند؛ اما دیدگاه پیشگفته نیز بنا بر دلایل متعددی صحیح نیست...
تفصیل مقاله:
🔹 deraayaat.ir/akhbare_feraq/
@gholow
درنگی در عوامل تعارض در روایات، و قاعده «الجمع مهما امكن اولی من الطرح»
✍️ عمیدرضا اکبری
از اشتباهات رایج در مواجهه با منابع روایی منتسب به شیعه این است که تلاش میشود در حد توان اختلافات اخبار بر وجوهی مانند تقیه حمل شود، تا این اختلافات به هیچ وجه از میزان اعتبار کتب روایی شیعه نکاهد. صد البته بسیاری از اختلافات با وجوه عرفی قابل جمع است. ولی واقع آنکه دسته زیادی از اختلافات جهاتی دیگر دارد، که توضیح آن در روایات نیز آمده، و در پژوهشهای تطبیقی جدید نیز نمونههای بسیاری برای آن معرفی و تبیین شده است؛ وجوهی مانند: 1- تفاوت قیود و ظروف اخبار و امکان جمع؛ 2- نَسخ اخبار؛ 3- سهو و ضعف در نقل به معنا؛ 4- وضع و جعل؛ 5- و در آخر تقیه با شرایط خودش.
نقد قاعده «الجمع مهما امكن اولی من الطرح»
همچنین در سدههای اخیر قاعدهای در میان جمعی از عالمان رایج شده که بر اساس آن بسیاری اوقات جمع حداکثری میان اخبار مختلف را ترجیح میدهند، و حتی اگر یک طرف از اخبار روایاتی بسیار ضعیف و غریب داشته باشد، برای رفع تعارض آنها تلاش میکنند. به تعبیر مشهور «الجمع مهما أمكن بارتكاب خلاف ظاهر لازم». این رویکرد در واقع متکی به این انگاره است که ریشه این روایات همواره به یک جا میرسد، و به تعبیری اصالت و اعتبار همگی یکی انگاشته میشود. اما روش صحیح این است که...
تفصیل مقاله:
🔹 deraayaat.ir/elale_taaroz/
@gholow
تاریخی ساختگی
فقیه دانشمند سید موسی شبیری زنجانی درباره تاریخ ولادت و وفات حضرت معصومه(سلام الله علیها) در کتاب «جرعه ای از دریا» میگوید:
«تاریخ ولادت و وفات حضرت معصومه(سلام الله علیها) مجعول است. شخص جاعلی تاریخ ولادت آن حضرت(سلام الله علیها) را سال ۱۸۳ هجری ذکر کرده است.
آقای حاج شیخ علی نمازی حساب کرده بود، چون سال شهادت امام موسی بن جعفر(علیه السلام) سال ۱۸۳ هجری است و تا آن موقع حضرت(علیه السلام) در زندان بود، چگونه ممکن است که حضرت معصومه(سلام الله علیها) در این سال به دنیا آمده باشد؟! لذا گفته است که تصحیف شده و تاریخ درست سال ۱۷۳ هجری است و دیگران هم این تاریخ را از آنجا نقل کردند.
در حالی که هر دو تاریخ نادرست و تاریخ ولادت به دست ما نرسیده است.
این تاریخ را یکی از جعّالین که ویژگی هایش هم نقل شده جعل کرده است.
داستان جعلی از این قرار است که؛
مرحوم «متوّلی باشی» اعلام میکند که اگر کسی تاریخ ولادت و وفات حضرت معصومه(سلام الله علیها) را پیدا کند، دستور می دهم که در آن روزها بازار قم را تعطیل کنند.
آدم کلّاشی ادعا میکند که در فلان کتاب از کتابخانه مدینه این تاریخ ذکر شده است.
متولی باشی آدم زرنگی بود.
گفته بود که متولی کتابخانه مدینه با من آشناست و من آن کتاب را از کتابخانه میخواهم و چاپ میکنم و به این شکل مشتِ آن شخص باز میشود.
متولی باشی مسافرتی تاریخی به حجاز کرده بود و رجال آنجا را میشناخت.»
📚 جرعهای از دریا، ج۲، ص۵۱۹
عرضه کتب روایی اصحاب بر اهل بیت علیهم السلام
بررسی حدود و مستندات:
https://deraayaat.ir/arze-kotob
@gholow
جشن بزرگ خانوادگی به مناسبت عید سعید غدیر
با برنامههایی متنوع (نمایش، سرود، پرده خوانی، ارائه محصولات فرهنگی
و…)
زمان: از دوشنبه ۲۰ تیرماه تا پنج شنبه ۲۳ تیرماه
ساعت ۲۱ تا ۲۳
آدرس: قم، خیابان هنرستان، نرسیده به چهارراه گلزار، نبش کوچه۳۹
لینک رزرو رایگان:
http://evnd.co/B8kNj