#گزارش_تصویری
💠 جهان به کجا میرود؟
🔶 با حضور اساتید:
👈 دکتر فؤاد ایزدی (متخصص حوزۀ آمریکا)
👈 دکتر شعیب بهمن (متخصص حوزۀ اوراسیا)
_______________
حوزه دانشجویی شریف
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
💠 این ایام، ایام دههی #ذیحجه است.
شما جوانان عزیز، دلهای نورانی، روحیههای شاداب، فرزندان عزیز من، توجه داشته باشید که یکی از بهترین روزها و شبهای دورهی سال، از لحاظ فضیلت و امکان ارتباط دلها با خدا، همین روزهاست.
مایه و قوام اصلی همهی حرکتهای بزرگ و پیروز، ذکر الهی است؛ یاد خدا بودن، با خدا ارتباط داشتن. در قرآن میفرماید: «و یذکروا اسم الله فی ایّام معلومات».
در حدیث دارد که «ایام معلومات» که خدای متعال به ذکر در این ایام دستور داده است، همین ده روز اول ذیحجه است.
◀️ مقام معظم رهبری، ۱۳۹۰/۰۸/۱۱
_______________
حوزه دانشجویی شریف
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
💠 هر کس دعای عرفه را تا آخر بخواند متحول میشود
🔻 رهبرانقلاب:
دعای عرفهی امام حسین پُر از معارف است؛ یعنی واقعاً این را من با قاطعیّت به شما عزیزان عرض میکنم و بپذیرید که هر کسی مثلاً #دعای_عرفه را با توجّه به معنایش بخواند، از وقتی که این دعا را شروع میکند به خواندن تا به آخرش برسد، بکلّی تغییر میکند [نسبت] به آن آدمی که قبل از خواندن دعا بود؛ ولو دَهبار قبلاً خوانده باشد این دعا را؛ این جور معارفی در این دعاها هست.
🔹 دعاهای صحیفهی سجّادیّه همین جور است؛ دعاهای صحیفهی سجّادیّه درس زندگی است؛ در همین دعاهایی که حضرت به حسب ظاهر، با گردن کج نشستهاند، گریه کردهاند و این دعا را خواندهاند، منش سیاسی یک آدم سیاستمدار در دنیای امروز فهمیده میشود؛ یعنی همان هویّت لازمِ یک انسان والای با شخصیّتِ قویّ فعّالِ پیشرو که در همهی زمینهها میتواند چنین آدمی پیش برود؛ در علم، در سیاست، در صنعت، در جنگ، در همه چیز. تمام این [دعاها] این هویّت را به انسان میبخشد.
۱۳۷۹/۱۰/۲۷
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
🍃🌸عید سعید قربان مبارک باد🌸🍃
💠 اگر به حکمت مندرج در #عید_قربان توجه شود، خیلی از راهها برای ما باز میشود. بالاتر از ایثار جان، در مواردی ایثار عزیزان است. #حضرت_ابراهیم علیهالسلام در راه پروردگار، به دست خود عزیزی را قربان میکرد؛ آن هم فرزند جوانی که خدای متعال بعد از عمری انتظار به او داده بود.
رهبر معظم انقلاب امام خامنهای
۱۳۸۹/۰۸/۲۶
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
بسم الله الرحمن الرحیم
💠 از زمان درگیریهای حکومتهای صفوی و عثمانی، نظریات متعددی برای رفع این درگیریها مطرح شد که از مهمترین آنها نظریه وحدت میان مسلمانان بود.
حوزه دانشجویی شریف در نظر دارد مباحث تدریس شده حول محور مذاهب اسلامی را به صورت پروندهای تحت عنوان "تاریخ همگرایی و واگرایی مذاهب اسلامی" در اختیار مخاطبین و معرفتجویان عزیز قرار دهد.
🔸بدین سبب از هم اکنون این پرونده با تلاش تیم رسانه حوزه دانشجویی شریف به تعداد حدوداً ۳۰ شماره و تحت نظارت استاد حجتالاسلام قطرانی منتشر خواهد شد.
امید آنکه چراغ روشنی باشد برای تشنگان چنین معارفی.
📲 ضمنا، محتوای پرونده در صفحه جدید حوزه دانشجویی شریف به آدرس https://www.instagram.com/hozeh_sharif قابل دسترس میباشد.
از مخاطبین گرامی خواستاریم ما را در صفحه جدید دنبال کنند.
◀️ همچنین علاقهمندان میتوانند برای شنیدن فایل صوتی کامل جلسات این درس به قسمت حوزه بر خط سایت حوزه دانشجویی شریف مراجعه نمایند.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@HDSUT
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره (۱) 💠 چقدر از تاریخ اجتماعی و منشأ پیدایش مذاهب اسلامی خبر داریم؟
🔹بشر امروزی در اوج پیشرفته بودنش، نیازهای متعددی دارد که اغلب بسیار با اهمیت و حیاتی می باشند.
نیازهایی که تمدن نوین غرب نیز نتوانسته است آن ها را حل بکند و چه بسا میتوان گفت که تعداد قابل توجهی از آن ها محصول همین تمدن نوین غرب می باشند.
نیازها و مشکلاتی که اغلب از جنس روحی و روانی هستند و عقل و تجربه ثابت کرده است که چارهی بسیاری از این مشکلات در دست ادیان الهی و دستورات توحیدیای هستند که یا عقل بشر در تمام طول زندگی خود به آن ها نمیرسد، و یا اینکه آنقدر طول می کشد تا تعداد زیادی از آدمیان هلاک شوند.
🔸از همین رو ضرورت بررسی و شناخت ادیان و مذاهب الهی بخصوص دین اسلام بعنوان آخرین و کامل کننده دیگر ادیان الهی، مشخص می شود.
🔹برای بررسی یک دین و یا مذهب الهی، گاهی هست که این ادیان و مذاهب تنها از جهت اعتقادی بررسی می شوند. خب این خوب است لکن چند اشکال دارد که دو تای آن ها از این قرار اند:
1⃣ بحث های اعتقادی صرف بسیار خشک و خسته کنند می باشند.
2⃣ گاهی و در برخی مواقع سؤالاتی خاص و مشکلاتی را ایجاد می کنند. برای مثال در زمان بررسی مذاهب و فرق اسلامی، این سؤال پیش می آید که چرا در اسلام با وجود واحد بودن خدا، کتاب و پیامبر، باید این همه اختلاف و تفرقه میان مسلمانان ایجاد شود و این تعداد مذهب و فرقه متفاوت از هم را ایجاد کنند؟
🔸برای اینکه این شکل مشکلات پیش نیاید، لازم است که در کنار مباحث اعتقادی، تاریخ اجتماعی و منشأ پیدایش ادیان و مذاهب نیز بررسی شود تا مشخص شود که منشأ این همه اختلاف و فرقه فرقه شدن ادیان بعنوان مثال چه بوده است.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
شماره (۲)
💠 سوء تفاهم تاریخی
🔹 «شما شیعیان با علویه سوریه همدست شدید تا ما را بکشید. تاریخ شیعه شاهد همدستی شیعیان با کفار برای ضربه زدن به کیان اسلامی است».
اینها سخنان یک اسلامگرای لبنانی درباره شیعیان حال حاضر ایران است. ظاهراً سخنان او، منشئی در پیشینه تاریخی او دارد و او صحبت از یک خیانت تاریخی میکند.
🔸 اهل تسنن در حوزه سلفیه گویند که دو عالم شیعی با نام های خواجه نصیرالدین طوسی و علامه حلی، سالها قبل با کفاری به نام مغول، همدست شدند تا خلیفه مسلمین را از بین ببرند. سلفیه گویند این آن دو بودند که چگونگی حمله به بغداد را به مغول ها آموزش دادند و حتی زمانی که مسلمین سعی داشتند هلاکوخان، پادشاه مغولی را از تصمیمش باز بدارند و او را آگاه کنند که اگر خون خلیفه مسلمین ریخته شود، آسمان و زمین به هم میریزد، این آن دو عالم بودند که پیشنهاد دادند طوری بکشیدش که خونش ریخته نشود!
این همان پیشینه تاریخی است که شیعیان را در تاریخ خائنشان کرده است. اما آیا واقعاً این چنین چیزی حقیقت دارد؟
🔹برای پاسخ به این سؤال و رفع اتهام از شیعه، لازم است که باز هم به تاریخچه این مسئله رجوع و موضوع با دقت بررسی شود.
ما شیعه هستیم و لازم است که قبل از اینکه دیگر فرق را بشناسیم، سری به تاریخچه پیدایش مذاهب شیعی بیندازیم و آن ها را واکاوی کنیم.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir
شماره (۳)
💠 تشیع، فرقه یا مذهب؟
🔹 فرق میان اینکه سؤال از خود مفهوم تشیع شود، یا بگویند فرقه تشیع چیست؟
وقتی کسی مذهب تشیع میگوید، گویا دارد از یک قرائتی از اسلام پرده برمی دارد. قرائتی که تنها یک نوع نگرش خاص نسبت به اسلام را بیان می کند. اما وقتی سؤال از پیدایش فرقهای به نام تشیع میشود، در واقع قرار است دانسته شود که این مذهب، این نگرش خاص نسبت به اسلام، کی و چطور تبدیل به *یک ساختار کامل* شده است.
🔸وقتی کسی به سراغ صحابه پیامبر اکرم (ص) میرود، برداشتهای متفاوتی را میبیند که یکی از آنها برداشتی است که علی بن ابیطالب از اسلام ارائه میدهد. طبیعتاً شیعیان امامیه قائل به این هستند که این نگرش از همان ابتدا نیز وجود داشته است و ریشه در قراءت متفاوت از پیامبر ص و دین دارد.
اما مطلب دیگر این است که این نگرش از چه زمانی تبدیل به یک ساختار و مکتب کامل شده است؟
🔹حال که این مطلب روشن شد، باید گفت که در راه شناخت شیعه ۲ سؤال اساسی وجود دارد:
۱. شیعه از کی و چطور پدید آمده است؟
۲.شیعه در ابتدا به چه معنی بوده و حال با گذشت چندین سال از پیدایش آن، چه معنایی ازش برداشت می شود؟
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@HDSUT
hd.sharif.ir
حوزه دانشجویی شریف
شماره (۴) 💠 شیعه از کی و چطور پدید آمد؟
🔶در رابطه با چگونگی شکلگیری مکتب تشیع، نظریههای متعددی هست که شمار برخی از آنها از این قرار است:
1⃣ دو دسته افراد بر این باورند که شیعه را دستی از بیرون ایجاد کرده است:
🔹 دسته اول، کسانی هستند که معتقدند مذهب شیعه را ایرانیها به وجود آوردهاند. آنان بر این باورند که علت اصلی شکلگیری تشیع توسط ایرانیان، ایرانی بودن مادر امام سجاد (ع)، علاقه ایرانیان به امامان و دارا بودن فرهنگ پادشاهی موروثی میباشد. آنان معتقدند به دلیل وجود این زمینهها، ایرانیها علاقهمند شدند تا مکتبی را مطابق با این اوصاف ایجاد کنند.
🔹 برخی دیگر همچون وهابیون، بر این باورند که شیعه را دست شخصی بیرونی به نام عبدالله بن سبأ ایجاد کرده است. آنان ازجمله ابن تیمیه بر این باورند که این عبدالله بن سبأ یهودی بوده که موجب اتفاقات بسیاری منجمله کشته شدن عثمان و افضلیت علی (ع) شده است.
2⃣ نظریه دوم این است که یک تطور سیاسی موجب پیدایش این مذهب شده است. قائلین بر این نظریه، بر این باورند که شروع اختلاف شیعه و سنی با یک مسئله سیاسی بوده است و کمکم به مرور زمان بر مبنای این اختلاف سیاسی، اختلاف فکری-عقیدتی نیز پدید آمده است. یعنی اختلاف سیاسی در یک مسئله، موجب شده تا این دو گروه در سایر ابعاد زندگیشان نیز با هم اختلاف پیدا کنند و در طول تاریخ و به مرور زمان دو مکتب در مقابل هم را بسازند.
3⃣ در نظریه سوم، قائلین باز همدست به دامان تطور تاریخی میشوند، لکن با این تفاوت که این بار شروع این تطور را عقیدتی میدانند. آنها معتقدند که در ابتدا، اختلاف تنها یک اختلاف عقیدتی کوچکی بوده که به مرور زمان کمکم این اختلاف بزرگ و بزرگتر شده، تا جایی که به تفاوت دو مکتب کامل در تمامی ابعاد رسیده است. نظریه علمای ابرار نیز بر پایه همین تطور قرار گرفته است. طبق این نظریه امامان از ابتدا در میان مردم بودهاند و بهعنوان یکسری آدم خوب و نیکوکار شناخته میشدند، لکن به مرور زمان غلوهایی نسبت به آنان صورت گرفته و امروزه ویژگیهایی همچون عصمت و علم لدنی را برای آنها در اذهان پدید آورده است.
4⃣ در نظریه چهارم آمده است که شیعه از زمان پیامبر اکرم ص دارای یک ریشه فکری منحصر به فرد خودش بوده و این ریشه در طول 200 سال زندگانی ائمه ع رشد کرده و تبدیل به یک منظومه کامل فکری تحت عنوان شیعه شده است.
آنچه که شیعه عصر امروز از میان این نظرات انتخاب میکند و بر آن باور دارد، همین نظریه چهارم است.
#تاریخ_همگرایی_و_واگرایی_مذاهب_اسلامی
#استاد_قطرانی
🔻
@HDSUT
hd.sharif.ir
💐 پیام غدیر به دنیا پیام الگوی حکومت اسلامی است.
🔻رهبر انقلاب: حرکت عظیم پیغمبر(ص) در برگشت از حج، در وسط بیابان، در سال آخر عمر، با آن مقدمات، با آن مؤخرات، نام بردن از امیرالمؤمنین، معرفی کردن امیرالمؤمنین(ص) به اینکه «من کنت مولاه فهذا علىّ مولاه»، هیچ معنائی جز تعیین خط حکومت و ولایت در اسلام بعد از رحلت پیغمبر اکرم(ص) ندارد.
۱۳۸۶/۱۰/۸
🔻
@hdsharif
hd.sharif.ir