eitaa logo
حوزه دانشجویی شریف
466 دنبال‌کننده
1.5هزار عکس
362 ویدیو
46 فایل
حوزه شریف، پایگاهی برای تبیین اسلام ناب واقع در دانشگاه صنعتی شریف طبقه منفی دو ساختمان ریاست تلفن: 66164010-021
مشاهده در ایتا
دانلود
🗓 🔸هفته ششم _ بخش اول 🔹🔹🔹در نگاه تمدنی از نگاه قرآن در آینده،آداب و اخلاق و اسلام پایه تمدن و سنگ بنای تمدن را تشکیل می دهد و نقش موثری در تشکیل تمدن خواهد داشت. 🔹🔹در بین سوره های قرآن،سوره مبارک نور به شرح و بیان آداب بسیاری می پردازد،یادگیری سوره نور از حقوق حقه فرزندان بر والدین و بالاخص مادران است،تنها سوره ای که در قرآن به صورت سوره از آن یاد شده است سوره نور است بر همین اساس لازم است این سوره را به صورت یک مجموعه دیده شود و تقطیع نشود. 🔹آداب و اخلاقیات زیادی در این سوره مطرح شده است که یکی از آنها افک یا دروغ پراکنی این سوره به واقعه ای اشاره می کند که سبب بروز دسته ای بی اخلاقی در جامعه مسلمانان شده است، کاروان پیامبر بعد از یکی از غزوات به قصد استراحت اتراق می کنند که در همین فاصله گردنبند عایشه همسر پیامبر گم می شود و عایشه ب دنبال گردنبند از کاروان جا می ماند و کاروان بدون اینکه از نبود عایشه آگاه باشند حرکت می کنند. 🔹یکی از صحابه در این مسیر به سمت مدینه در حرکت بود که متوجه جاماندن عایشه می شود و ایشان را تا مدینه همراهی می کند تا به پیامبر برساند.عبدالله بن اُبی شایعه می کند که جاماندن عایشه قصد خاصی داشته و به همسر پیامبر تهمت رابطه نامشروع می زند. این حرف دهان به دهان چرخید و کار به جایی رسید که پیامبر در مدینه خطبه ای خواندند و فرمودند که همسر من از این کارها بري است. 🔹پس از این دفاع پیامبر اختلاف بین قبایل اوس و خزرج بالا گرفت و اوس ها می گفتند اگر تهمت زننده از ما بود ما قطعا او را می کشتیم. پیامبر می بیند دفاعش باعث اختلاف در جامعه شده است سکوت می کند. جامعه ی اسلامی ۴۰ روز در آتش این فتنه سوخت و در روايت داریم که این چهل روز یکی از سخت ترین دوران های پیامبر (صلی الله علیه و آله) بود.
🗓 🔸هفته ششم _ بخش دوم 🔹🔹🔹در سوره نور خداوند باری تعالي در مورد شایعه و دروغ پراکنی سخن گفته است و وظایف مسلمان در برابر شایعه اینگونه برشمرده است. 🔹🔹1_چرا وقتی شایعه را شنیدید گمان خوب نبردید.چگونه است که در مورد خود گمان به خیر می برند و برای دیگران گمان به شر. 🔹2_چرا شاهد نخواستید و شایعه را پخش کردید. 🔹3_چرا از یکدیگر در خصوص شایعه خبر گرفتید و پیگیر شایعه شدید و چرا شایعه را زبان به زبان پخش کردید. 🔹4_چرا مانع از پخش شایعه نشدید. تهمت و افک ممکن است در نزد ما کوچک باشد اما در نزد خدا بسیار بزرگ است. 🔹واکنش در مقابل تهمت و شایعه باید بگونه ای باشد که مانع از انتقال شایعه شود و راه شایعه را ببندیم،وقتی در مقابل تهمت و شایعه سکوت می کنیم و یا خبر را منتقل می کنیم و یا با انتقال خبر،اشتباه بودن آن را ذکر می کنیم اشتباه است. باید کاملا صریح و واضح گفته شود که این بهتان است و مانع نشر و انتقال شایعه شد. 🔹جامعه اسلامی باید مثل یک نفس واحد باشد. "مرحوم ابوترابی تعریف می کرد زمان اسارت از صلیب سرخ آمده بودند که احوال اسرا را ببینند هرچه کردند ما هیچ بدی از عراقی ها نگفتیم. بعد از رفتنشان رفقا گفتند چرا سکوت کردید؟ گفتم اینها عضوی از جامعه ی اسلامی هستند، ما نمی خواهیم حرف جامعه ی اسلامی را نزد غیر مسلمانان ببریم."
📷 #پنجشنبه_های_شريف 🔹کلاس نهج‌البلاغه 🔸 هفته ششم، استاد احمدی https://ble.im/hdshaif https://eitaa.net/HDsharif https://sapp.ir/HDsharif https://igap.net/HD_sharif
🗓 🔸هفته ششم- بخش اول ❓چگونه افسار نفس را به دست بگیریم؟ چگونه نفس را کنترل کنیم؟ 🔹🔹 در شرح چهل حدیث امام خمینی (ره) آمده است: "بدان که شرط اول مبارزه با نفس و حرکت به جانب حق تعالی تفکر است." امام علی(ع): "اگر منتظر باشی و با دشمن مواجه نشوی دشمن تو را در خانه خود به بند می‌کشد." "و تفکر در این مقام عبارت است از آن که انسان در هر شب و روز، مقداری فکر کند، که مولایی که او را آفریده و اسباب آسایش و آرامش او را فراهم کرده‌است و بدن سالم و قوای صحیح داده که هر یک منافعی دارد؛ ... و از طرفی این همه انبیاءفرستاده و دعوت ها کرده؛ ... آیا وظیفه من با این مولا چیست؟ آیا تمام این بساط فقط برای همین حیات حیوانی و اداره کردن شهوات است؟" ❓چگونه باید تفکر کرد؟ اصلا بر روی چه موضوعی تفکر کرد؟ 🔹🔹 سرآغاز تفکر طرح سوال است. دو نوع تفکر وجود دارد گاهی مطالعه از سر تکلیف است و گاهی مطالعه از سر رویت پدیده الهی و مخلوقات الهی است. امیرالمومنین (ع) می‌فرمایند: "تعجب می کنم از انسان! که با قطعه ای چربی می‌بیند، با قطعه‌ای از گوشت سخن می‌گوید و با استخوانی می‌شنود و از شکافی تنفس می‌کند." 🔹 فکر کردن به آسمان و زمین و طبیعت و بدن خود انسان از جرقه‌های تفکر است. خداوند می فرماید :"تمام آفرینش را مسخر شما کردم." ❓منظور از این‌همه خلقت چیست؟ 🔹🔹 "اگر انسان عاقل لحظه ای فکر کند می‌فهمد که مقصود از این بساط چیز دیگری‌ست، و منظور از این خلقت عالم بالا و بزرگتری‌ست؛ و مقصود، این حیات حیوانی و لذت بردن صرف نیست."
🗓 🔸 هفته ششم - بخش دوم ❓ آیا تنها تفکر کردن برای حرکت کردن و مبارزه با هوای نفس کافی‌ست؟ 🔹🔹 مرحله دوم مبارزه با هوای نفس در شرح چهل حدیث امام خمینی (ره) "عزم" است؛ عزم نمی‌گذارد شهوت هر کاری خواست بکند، عزم تصمیم کنترل شهوات و هوای نفس است. در مقابل این مجاهده در کنترل نفس شیطان القا می‌کند "هر کاری همه کردند، تو هم بکن." شیطان با این جمله می‌خواهد کنترل شهوات را از عقلش خارج کرده و به دست نفس بیاندازد تا انسان بنده بی‌چون و چرای شهوات شود. شیطان مانع هر رشد و تعالی انسان می‌شود جز در مورد خواب و خور و شهوت. 🔹🔹 سخن امام در خصوص عزم در شرح چهل حدیث: "ای عزیز بکوش تا صاحب عزم و دارای اراده شوی، که خدای نخواسته اگر بی‌عزم از این دنیا هجرت کنی، انسان صوری بی‌مغزی هستی که در آن عالم به صورت انسان محشور نمی‌شوی." ❓رابطه گناه با عزم انسان چیست؟ چه کنیم عزم‌مان زیاد شود؟ 🔹🔹 جرئت بر معاصی و اصرار بر معاصی و گناه‌ها،کم‌کم انسان را بی‌عزم می‌کند؛ و انسان بنده شیطان می‌شود. گوش‌کردن به تغنیّات(غنا) صلب عزم و اراده می‌کند. ❓بروز عزم در چیست؟ 🔹ثمره عزم مبارزه با هوای نفس و شهوات است. ❓می‌خواهی برادر امیرالمؤمنین باشی؟ امیرالمؤمنین چه کسی را برادر خود می‌نامد؟ 🔹🔹 کلمه ۲۸۹نهج البلاغه: "کوچکی دنیا در چشمش، او را در چشم من بزرگ می‌کرد. او از سلطه شکمش بیرون بود، لذا اشتها به آنچه که پیدا نمی‌کرد، نداشت و وقتی که پیدا می‌کرد، پرخوری نمی‌کرد و اکثر روزگارش به سکوت می‌گذشت، پس اگر سخنی می‌گفت دیگران را ساکت می‌کرد و تشنگی سوال‌کنندگان را سیراب می‌نمود. او انسانی افتاده بود و مستضعف می‌نمود و وقتی که امری جدی پیش می‌آمد، مانند شیر بیشه و مار صحرایی بود. هیچ کس را در کاری ملامت نمی‌کرد مادامی که در مثل آن عذر می‌یافت تا عذر خواهی او را بشنود." [این صفات در خصوص عثمان بن مصرع است.] ❓در تمرین و مجاهده نفس چه باید بکنیم؟ باید در بین کارها ببینیم کدام کار با مخالفت نفس مواجه می‌شود در مسیر تجهد آن کار باید انتخاب شود. شیطان از اعتباریات مانند نماینده بودن، مدیر بودن، هیئت امناء بودن، برای فریب استفاده می‌کند تا انسان را از مسیر مبارزه دور کند.
📷 #پنجشنبه_های_شريف 🔹کلاس اطلس رهبران 🔸 هفته ششم، استاد سیفایی https://ble.im/hdshaif https://eitaa.net/HDsharif https://sapp.ir/HDsharif https://igap.net/HD_sharif
🗓 🔸هفته ششم-بخش اول 🔹🔹🔹اخوان‌المسلمین دارای دو طیف هستند: 🔸طیف "اصلاحی" به رهبری "یوسف القرضاوی" 🔸طیف "قطبی" به رهبری "صفوت حجازی"؛ 🔹🔹طیف قطبی از طیف اصلاحی انقلابی‌تر هستند و هدف آن‌ها رسیدن به خلافت و حاکمیت اسلامی است. در حالی که طیف اصلاحی چارچوب دموکراسی را به عنوان روش حکومت می‌پذیرد. 🔹 "یوسف القرضاوی"، که سال‌ها داعیه‌دار مهم تقریب مذاهب بود، و پنهان و آشکار از انقلابی‌گری ایران و حزب‌الله حمایت می‌کرد، مانند بسیاری دیگر، پرونده تقریب را با باز شدن پرونده سوریه بسته است. اخوان‌المسلمین در سوریه از مخالفان اصلی بشّار اسد بوده‌اند. یکی از دلایل مخالفت اخوان با بشّار اسد، عدم تلاش او برای مبارزه با رژیم صهیونیستی در بلندی‌های جولان گفته‌شده‌است. پرونده سوریه، و قرار گرفتن ایران و حزب‌الله در جبهه مقابل اخوان‌المسلمین، علت ایجاد شکاف بین جمهوری اسلامی و جریان اخوان‌المسلمین به حساب می‌آید. 🔹 پس از کودتا "سیسی" در مصر تقریبا تمام اعضای جریان اخوان‌المسلمین یا از مصر به کشور‌های دیگر مانند قطر رفتند و یا زندانی شدند. "صفوت حجازی" نیز دستگیر شده، و در حال حاضر به حبس ابد محکوم شده‌است. 🔹 "محمد مُرسی" نیز از دیگر چهره‌های طیف اصلاحی اخوان‌المسلمین است. شکست اخوان‌المسلمین پس انقلاب مصر، از چند عامل ناشی می‌شود: ۱) به دلیل رای ۵۲ درصدی مردم به اخوان‌المسلمین پس از انقلاب مصر، می‌توان نتیجه گرفت بدنه مردمی با اخوان‌المسلمین همراه نبودند. ۲) آمریکایی بودن ساختار ارتش، موجب شد ارتش با حکومت همراهی نکند. ۳) در حدود ۱ میلیون کارگر مصری در عربستان مشغول به کار هستند. پس حکومت جدید مصر باید نظر عربستان را برای اخراج نکردن آنها تامین می‌نمود. ۴) نیاز به همراه کردن سلفی‌های "حزب النّور" در تدوین قانون اساسی اسلامی. و در نهایت اخوان‌المسلمین در مصر از همین هم‌پیمانان جدیدش ضربه می‌خورد. در حقیقت اخوان در مصر زیرساخت لازم برای به‌دست‌گرفتن حکومت را نداشت.
🗓 🔸هفته ششم-بخش دوم 🔹🔹🔹جریان اخوان المسلمین، از دو نظر با سلفی‌ها اشتراک دارد؛ ۱) اجتهاد و تمرکز بر حدیث: این جریان نیز به استدلال به متون دست‌اول هم‌چون قرآن و سنت اعتقاد دارد. ۲) ردّ باطن‌گرایی صوفیانه: اعتقاد این جریان بر خلاف سلفی‌گری شبهه جزیره، تنها اصلاح تصوّف است. 🔹🔹 بر خلاف وهابیّت که ایجاد تشکیلات یک بدعت به حساب می‌آید، اخوان‌المسلمین بزرگ‌ترین تشکیلات جهان اسلام را تشکیل داده‌اند. گرفتن حق عضویت از اعضای تشکیلات، و پذیرش عضو تنها از طریق معرفی اعضای اصلی، باعث شده نفوذ در این تشکیلات به راحتی صورت نگیرد. 🔹جریان اخوان‌المسلمین توسط حکومت قطر، تجّار و متمولین خلیج فارس، حق عضویت اعضا و شرکت‌هایی که در اروپا تاسیس کرده‌اند، حمایت مالی می‌شود. 🔹رسانه قدرتمند الجزیره، متعلق به اخوان‌المسلمین است و ۵۰ درصد کارکنانش را اخوان‌المسلمین تشکیل می‌دهد. 🔹🔹 اخوان، از مسئله جهاد، مخصوصاً در فلسطین حمایت می‌کند، تا آن‌جا که "یوسف القرضاوی" فتوای جایز بودن عملیات استشهادی در سرزمین‌های اشغالی را صادر می‌کند.
📷 #پنجشنبه_های_شريف 🔹کلاس معارف قرآن 🔸 هفته ششم، استاد جلالی https://ble.im/hdshaif https://eitaa.net/HDsharif https://sapp.ir/HDsharif https://igap.net/HD_sharif
🗓 🔸هفته ششم - بخش اول 🔹🔹🔹 در بررسی عناصر نظام محاسبه مومن در سوره انفال به آیه 41‌اُم رسیدیم که در این آیه خداوند متعال این حقیقت را بیان می‌کند، که اگر مومنان به دو حقیقت ایمان دارند، باید خمس مال خود را با ضوابط معینی برای خدا بپردازند. خمس در فقه اسلام، به معنای یک پنجم از مال است. 🔹🔹 غیر از مسئله خمس، در آیه 41اُم مسائل بسیار مهم دیگری نیز بیان می‌شود: " ...اگر به خدا و آن‌چه بر بنده خود در روز جدایی حق از باطل، روز درگیری دو گروه [=روز جنگ بدر] نازل کردیم، ایمان آورده‌اید... " در این بخش از آیه، یک پدیده اجتماعی در زمین آن‌قدر اهمیت پیدا می‌کند که هم‌تراز با ایمان به خدا قرار می‌گیرد. ❓چه حکمتی در آن نهفته است؟ 🔹🔹 قرآنی که در اختیار ماست آیاتی دارد که آن را آیات " کتاب تدوین " می‌نامیم. علاوه بر کتاب تدوین، " کتاب تکوین" نیز آیاتی دارد که آیات آن با آیات کتاب تدوین تطابق دارد. وقتی در قرآن سخن از تلاوت آیات می‌آید، منظور تنها تلاوت آیات قرآن نیست. نشانه‌های الهی که در روز جنگ بدر نازل شده‌اند، از آیات کتاب تکوین هستند.
🗓 🔸هفته ششم - بخش دوم 🌿برگ درختان سبز در نظر هوشیار 🌿هر ورقش دفتری‌ست، معرفت کردگار 🔹🔹 تلاوت آیات تکوین به هوشیاری و عدم غفلت احتیاج دارد. این آیات منحصر به زمان ویژه‌ای نمی‌شوند و در زمانه ما هم پدیده‌هایی مثل حماسه 9 دی، تشکیل بسیج و حشدالشعبی از آیات کتاب تکوین هستند. 🔹 کسانی که این آیات را می‌بینند قطعا محاسبه‌ای متفاوت با افرادی که این نشانه‌ها را نمی‌بینند خواهند داشت. 🔹🔹 در آیات 42 تا 45 سوره انفال خداوند بار دیگر آیات تکوین را که در جنگ بدر نازل شده‌است را یادآوری می‌کند. 🔹 بعد از آن که مشرکان در مکه اموال مسلمانان را مصادره می‌کنند، مسلمانان برای باز گرداندن اموال خود به دستور پیامبر (ص) برای مصادره مال‌التجاره مشرکان از مدینه بیرون می‌روند. ابوسفیان از ماجرا خبردار می‌شود و سپاهی مجهز برای جنگ با مسلمانان از مکه حرکت می‌کند. مسلمانان چون برای مصادره کاروان تجاری حرکت کرده‌بودند؛ توان مقابله با یک سپاه مجهز را نداشتند؛ ولی اراده و خواست خداوند پیروزی مسلمانان بود. 🔹🔹 آیات نازل شده در جریان جنگ بدر، ملاک و بیّنه‌ای برای زندگی مسلمانان، در طول تاریخ است.